Bäst i test: Bästa multigymmet 2021

Vi hjälper dig att hitta det bästa multigymmet
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad oktober 2021

Om du gillar att träna på gym men har svårt att få tiden att räcka till eller bara ogillar trängseln där kan ett multigym hemma vara ett utmärkt alternativ. De finns i mängder av storlekar och med olika finesser - och varje typ har sina för- och nackdelar. Vi har därför testat ett tjugotal olika produkter, främst avsedda för hemmabruk, och utsett det bästa i olika kategorier. Bäst överlag blev Hammer SportUltra som är ett prisvärt multigym av hög kvalitet där du kan träna hela kroppen.

Testvinnare - Bästa multigymmet

 • Bäst i test: Hammer SportUltra
 • Bästa multigym med fria vikter: Gorilla Basic Viktpaket
 • Bästa premium multigym: Hammer SportFerrum TX3
 • Bästa billiga multigymmet: BH Fitness Plus
 • Bästa billiga multigym med fria vikter: Gorilla Bänkpresspaket
 1. 1. Bäst i test: Hammer SportUltra

  9,5/10
  Ett robust och stabilt multigym med ett viktmagasin på 60 kilo
  Hammer SportUltra, Multigym
  Bäst i test
  Vikter
  60 kg
  Fokus
  Över/Underkropp
  LxBxH
  217x105x200 cm
  7490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Universellt inställbar för bröst- och ryggträning
  • Anpassningsbar för optimal rörelsefrihet
  • Extra effektiva dropsets
  Nackdelar
  • Garantin gäller endast i hemmamiljö

  Ultra är ett multigym från Hammer Sport som är ett prisvärt alternativ. Det har hög kvalitet och ger en effektiv träning för hela kroppen. Dessutom har Ultra bekväm stoppning för att du ska kunna köra längre träningspass. Ryggstödet kan du även ställa in i tre olika lägen för att passa dig oavsett längd eller för att öka rörelsefriheten. En annan intressant funktion är de stora inställningshålen som gör det lättare att byta vikter för extra effektiva dropset. Viktmagasinet ligger på 60 kilo.

  Detta multigym är stabilt och robust och tar dessutom lite plats trots alla funktioner det erbjuder. Enda nackdelen med Ultra är garantin på två år som endast gäller i hemmet. Det betyder att om du har planer på att köpa ett multigym till företagets personalgym finns det bättre alternativ.

  Läs mer
 2. 2. Bästa multigym med fria vikter: Gorilla Basic Viktpaket

  9,5/10
  Komplett multigymspaket bestående av fria vikter som ger dig möjligheten att träna hela kroppen.
  Multigym BASIC Black 100kg - Viktpaket Lats Gymgolv
  Vikter
  100 kg
  Fokus
  Hela kroppen
  LxBxH
  200x200x212
  9499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fria vikter
  • Mycket prisvärt
  • Golvskydd ingår
  Nackdelar
  • Rekommenderad takhöjd på minst 212cm

  Multigym BASIC Black 100 kilo är ett komplett hemmagym från Gorilla Sports där allt ingår för att du ska få en så effektiv styrketräning som möjligt. BASIC Black 100 kilo kommer med skivstång, gymgolv, viktpaket, hantelset, curlstång, kabelstation, latsstation och flyesstation, inklusive stänger med en totalvikt på 100 kilo. En sak du bör tänka på är att du behöver en takhöjd på minst 2,12 meter för att gymmet ska få plats med latsstation. På plats är multigymmet 1,94 meter högt, men du måste tänka på utrymme för att kunna ta loss den också.

  Multigym BASIC Black 100 kilo är ett riktigt bra alternativ när du vill ha ett multigym med fria vikter. Dessutom är multigymmet mycket prisvärt, robust och tål belastning från olika håll. Utöver det har hemmagymmet fyra centimeter tjocka dynor som gör längre träningspass mer bekväma.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium multigym: Hammer SportFerrum TX3

  9,3/10
  Multigym i premiumklassen som med hjälp av EZ-bar möjliggör optimal träning för flera muskelgrupper
  Hammer SportFerrum TX3, Multigym
  Vikter
  60 kg
  Fokus
  Hela kroppen
  LxBxH
  210 x 120 x 198 cm
  9995 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 80 kg maximal belastning
  • Robust och stabil
  • EZ-bar
  Nackdelar
  • Golvskydd och handtagsset behövs köpas till separat

  Ferrum TX3 multigym från Hammer Sport är ett effektivt och kompakt multigym där du kan träna alla muskelgrupper inklusive dina ben och vader. Modellen har många exklusiva funktioner som till exempel en ergonomisk butterfly- och bänkpressenhet. Dessutom finns rodd, curlstation, EZ-bar och bencurl. En 160 graders vridbarhet gör också att du får ut maximalt av din träning. När du vill bygga muskler utan att gå till gymmet är Ferrum TX3 ett bra träningsval för dig.

  Detta multigym är perfekt för privat bruk, ett riktigt bra träningsredskap som är mångsidigt och dessutom säljs till ett bra pris. En mycket uppskattad funktion är EZ-baren som ger bra träning till olika muskelgrupper med hjälp av olika handtag. När du vill ha ett komplett gym hemma är Ferrum TX3 helt rätt multigym för dig. Det kommer dessutom med en 3-årig garanti men endast för hemmabruk, och inte för företagsgym eller professionella gym.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga multigymmet: BH Fitness Plus

  9,1/10
  Ett billigare multigym framtaget för att träna både över- och underkroppen.
  BH FitnessMULTIGYM PLUS, Multigym
  Vikter
  70 kg
  Fokus
  Helkropp
  LxBxH
  130 x 90 x 200 cm
  8490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ergonomisk träning
  • Innehåller en komplett träningsguide
  Nackdelar
  • Räcker plånboken och du avser att använda multigymmet mycket kan det vara värt att köpa Hammer Ultra istället.

  MULTIGYM PLUS från BH fitness är ett kompakt multifunktionellt hemmagym med redskap som är ergonomiskt utformade, dessutom har gymmet ett hopfällbart säte som är bra om du inte har så stort utrymme. Modellen erbjuder flera fixerade övningar, samt benpress och dipställning i en slimmad version. Det finns många bra övningar du kan utföra på gymmet, där du även får tips på övningar som finns klistrade på multigymmet. En annan fördel är att viktmotståndet går upp till 100 kilo, vilket innebär att de flesta får en utmanande träning. De tunga vikterna hjälper även till att hålla gymmet stabilt under träningen.

  Det här multigymmet är populärt som hemmagym, mycket på grund av det höga viktmotståndet, att det är kompakt samt att det finns moduler för benpress och dips. Den ergonomiska utformningen gör dessutom att du minimerar risken för skador och felbelastning. Ett riktigt bra multigym för dig som föredrar att träna hemma.

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga multigym med fria vikter: Gorilla Bänkpresspaket

  9,1/10
  Ett perfekt standardiserat multigymsset med bänk, skivstång, curlstång och ett hantelset.
  Bänkpress BLACK Skivstång, curlstång, hantelset - 100kg
  Vikter
  100 kg
  Fokus
  Helkropp
  LxBxH
  170 x 55 x 112 cm
  5299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Optimalt för mindre hemmagym med begränsat utrymme
  • Bra pris i förhållande till kvalitet produkterna
  • Går att justera lutningen på bänken
  Nackdelar
  • Multigym BASIC Black har mer att erbjuda men till en högre prislapp

  Bänkpress BLACK är en produkt från Gorilla Sport som säljs som ett set med allt du kan behöva för din styrketräning. Bänkpressen är dessutom hopfällbar för att underlätta förvaringen mellan träningspassen. I paketet ingår skivstång, curlstång, två hantelstänger och viktskivor. Vikten för skivstängerna och viktskivorna är totalt 100 kilo. Det innebär att detta paket även passar perfekt för mer vältränade personer. Maxvikten på bänkpressen ligger på 200 kilo, dessutom går det att vinkla träningsbänkens ryggdyna för att ge lite extra motstånd vid till exempel situps.

  Det bästa med denna bänkpress är att den är lättmonterad och går att fälla ihop när träningen är klar. Maxvikten på 200 kilo är också bra för en hopfällbar bänkpress. När du köper detta set får du verkligen ett helt styrketräningsgym, som du dessutom får plats med på liten yta.

  Läs mer

Multigym köpguide

Vilken typ av multigym du bör köpa beror på vilken typ av övningar du kör mest. Vill du ha ett multigym som tränar hela kroppen eller är du mest intresserad av att träna överkroppen? Är du ute efter många finesser eller föredrar du enklare lösningar?

Då variationen mellan de olika gymmen är enorm är det viktigt att du själv vet vad du är ute efter innan du köper något. Vill du kunna träna samtliga muskelgrupper eller är det några vissa som är mer viktiga att kunna träna hemifrån? Hur mycket pengar kan du lägga och hur mycket utrymme har du till utrustningen?

Här är några av de parametrar du bör tänka på för att bli nöjd med ditt hemmagym:

 • Typ av vikter: De flesta hemmagym har vanliga järnvikter som sitter fastspända i en kabel (precis som maskinerna på gymmet). En del multigym använder istället motstånd som vikt. Ett exempel på sådan teknologi är kvävefyllda cylindrar. Ju tyngre vikter desto dyrare brukar multigymmet vara.
 • Maxvikt: Kontrollera hur stor maxvikten är. Tänk på att du förhoppningsvis kommer att öka din muskelstyrka ganska rejält med tiden. Då är det synd om du köper ett multigym med för låg maxvikt så att du måste byta ut det efter ett tag.
 • Funktioner: Antalet funktioner/övningar varierar kraftigt. På de flesta multigym kan du träna bröst, ben och rygg. Det är inte lika vanligt att kunna träna biceps och mage.
 • Pris: Det finns en stor variation i pris på hemmagym. De billigaste kostar bara någon tusenlapp. De dyraste ligger på över 15 000 kronor. Om du tar din träning på allvar är det förmodligen dumt att satsa på de billigaste varianterna. Risken är att du blir besviken.
 • Utrymme: Multigymmet måste såklart få plats i din bostad eller där du har tänkt att ha det. Generellt ju fler funktioner en maskin har desto större plats tar det upp. Har du plats för ett stort multigym är det förmodligen ett bättre val, då man ofta genom att försöka få det att ta mindre plats gör det mindre stabilt.

Så gjorde vi testet

Det är allt fler som ser fördelarna med att träna hemma och multigym är ett populärt val bland många. Den stora fördelen är ju att du har allt på ett ställe. Men de olika tillverkarnas maskiner skiljer sig mycket åt och det är inte helt enkelt att veta vilka som är bra och dåliga. 

För att underlätta ditt val och komma fram till vilket multigym som är bäst beställde vi hem ett tiotal olika maskiner. Vår testpanel har sedan fått använda dem i en månads tid och ge betyg på ett antal punkter. Våra vinnare som presenteras här på sidan är de maskiner som fått det högsta snittbetygen av testpanelen i varje kategori. Till sin hjälp med betygsättningen hade testpanelen följande frågor:

 • Funktion: Hur många muskelgrupper kan du träna med multigymmet? Hur många olika övningar går att utföra med det? Är det någon funktion/övning du saknar?
 • Användning: Hur är din övergripande känsla av att träna med maskinen? Går det enkelt att ändra vikt/motstånd? Är det någon övning som inte går att göra bra?
 • Maxvikt: Vad är maxvikten för olika övningar? Känner du att det behövs fler vikter eller att du kan komma att behöva fler vikter i framtiden?
 • Komfort: Får man en skön känsla när man tränar med maskinen? Är stolen mjuk och bekväm att sitta i? Går det justera olika delar på maskinen? Sitter man i rätt ställning för olika övningar?
 • Utrymme: Hur stort är multigymmet? Känner du att det är onödigt stort för funktionen det fyller? Går det att fälla ihop vissa delar för enklare förvaring emellan passen?
 • Ljudnivå: Hur mycket låter det när du använder maskinen? Har vikterna någon form av dämpning för att låta mindre?
 • Pris: Vad kostar multigymmet? Känns produkten prisvärd i förhållande till kvaliteten, maxvikt och hur många muskelgrupper man kan träna? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Kvalitet: Känns maskinen robust eller skranglig? Sitter alla delar tight eller rör saker på sig? Har du märkt av någon form av slitage efter användning?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder om maskinen? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har den fått för snittbetyg hos olika återförsäljare?

Frågor och svar om hemmagym

Var bör hemmagymmet stå?

Även om ett multigym inte tar särskilt stor plats måste du fundera noga på var det ska stå. Det är kanske inte helt optimalt att ha det i vardagsrummet eller i sovrummet. Om du har ett speciellt träningsrum eller ett kombinerat tränings- och arbetsrum kan det vara en bra lösning. En del har multigymmet i gästrummet eller i källaren.

Kan man ha ett hemmagym på övervåningen?

Ett multigym väger som mest ett par hundra kilo. Det bör därför inte vara några problem att placera det på övervåningen, men kontrollera golvets kapacitet med en fackman innan du bestämmer dig! Om du med hemmagym menar fria hantlar och skivstång kan du behöva tänka efter lite noggrannare. Du kommer lätt upp i flera hundra kilos belastning på golvet. Om du dessutom släpper vikter på golvet kan påfrestningen bli stor. Ett sådant hemmagym gör sig bäst i garaget eller i källaren.

 

Störs grannarna av ett multigym?

De flesta multigym låter inte särskilt mycket men det beror också på hur du använder det. Om du låter vikterna falla hårt (gör inte det!) kan grannarna definitivt bli störda. Om du vill ha ett helt tyst multigym kan du välja ett som har motstånd istället för vikter.

 

Måste jag använda skyddsmatta?

Om du köper ett multigym behöver du inte använda en gymmatta. Ifall du satsar på fria hantlar och skivstång gör du gott i att investera i ett skyddsgolv för att inte förstöra golvet i lägenheten eller huset.

Hemmagym eller multigym?

När man talar om hemmagym är det nästan alltid ett multigym det handlar om. Det är en träningsmaskin som har fler än en funktion. Ofta har de mängder av funktioner som gör att du kan träna nästan alla delar av kroppen på ett effektivt sätt.

Givetvis kan ett hemmagym även syfta på ett set med hantlar, bänkpress eller flera separata maskiner. Eftersom den typen av hemmagym både tar mycket plats och kostar en hel del pengar passar multigym bättre i de flesta fall.

Vilka fördelar finns det med multigym?

Det finns flera fördelar med att köpa multigym. Här är några av de främsta:

 • Träna när du vill: Det finns förvisso gym som är öppna dygnet runt, men nog kan det ta emot att ta sig ner på stan sent på kvällen? Med ett multigym kan du träna när som helst – till och med innan jobbet om du vill.
 • Ingen transportsträcka: Visst är det bra att träna på gym på grund av det stora utbudet av vikter och maskiner, men det går inte att komma ifrån att det ofta tar tid att ta sig dit och hem igen. En timme eller två försvinner lätt till ingen nytta. Med ett hemmagym slipper du transportsträckan.
 • Alltid ledigt: Om du precis som större delen av befolkningen är på jobbet på dagen vet du att trängseln är som störst på gymmet när alla slutat för dagen och vill träna. Genom att köpa ett hemmagym slipper du stå och vänta på att maskiner och fria vikter ska bli lediga. Skönt!
 • Tar lite plats: Ett multigym tar lite plats jämfört med om du köper mängder av fria vikter och olika maskiner - någon kvadratmeter är allt du behöver för att få plats med det.
 • Prisvärd träning: De tusenlappar du lägger på ett multigym sparar du snabbt in genom att inte behöva betala medlemskort på gymmet. Det är också oerhört prisvärt jämfört med att köpa olika maskiner separat.

Finns det inga nackdelar med multigym?

Givetvis finns det även nackdelar med multigym. Varje träningsmaskin har sina för- och nackdelar. Ett multigym är mycket praktiskt, men för att det ska kunna innehålla mängder med funktioner får man göra avkall på vissa saker. Hur mycket beror på prisklassen.

 • Vikter: Det finns en tendens att maxvikten är ganska låg på multigym. Många minigym har en maxvikt på 100 kg. Det finns multigym där maxvikten är under 70 kg, vilket är för lite för många som tränar.
 • Konstruktion: Vissa multigym har en lite klenare konstruktion jämfört med gymmaskiner som endast har en funktion.
 • Ergonomi: För att få plats med all utrustning på en liten yta kan man få offra en del av ergonomin. Kanske passar multigymmets rörelsemönster och vinklar dig men det kan hända att vissa övningar känns konstlade.
 • Inställningar: Oftast finns endast de mest grundläggande inställningarna och justeringarna med i hemmagym. Orsaken är att det skulle ta för mycket plats om det hade lika många inställningsmöjligheter som de dedikerade träningsmaskinerna.

Vilka alternativ finns det till multigym?

Det finns flera alternativ till att köpa ett multigym. Om du tycker att multigym är för dyra eller tar för mycket plats kan vi tipsa om dessa alternativ:

 • Gummiband: Ett av de enklaste och billigaste sätten att träna hemma.
 • Medicinboll: Oavsett om du tränar i hemmet, utomhus eller på gymmet är medicinboll ett mångsidigt träningsredskap.
 • Hantelset: Många styrketränare kan inte tänka sig att byta ut vanliga hantlar mot något annat redskap.
 • Skivstång: Lite mer avancerat, men vissa väljer att satsa på en skivstång istället för ett hemmagym.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
98 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester