Bäst i test: Bästa multigymmet 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Om du gillar att träna på gym men har svårt att få tiden att räcka till eller bara ogillar trängseln där kan ett hemmagym vara ett utmärkt alternativ. Det finns hemmagym i mängder av storlekar och med olika finesser. Varje typ av hemmagym har sina för- och nackdelar. Vi har jämfört och testat några av de mer populära seten man kan köpa hem. Läs mer om vilket hemmagym vi valde till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av multigym

Det finns flera olika sorters hemmagym. Vissa är mer fokuserade på muskelbygge medans andra istället siktar på cardioträning. I vårt test här nedan har vi dock valt att endast recensera gym med fokus på styrketräning. Då variationen mellan de olika gymmen är enorm är det viktigt att du själv vet vad du är ute efter innan du köper något. Vill du kunna träna samtliga muskelgrupper eller är det några vissa som är mer viktiga att kunna träna hemifrån? Hur mycket pengar kan du lägga och hur mycket utrymme har du till utrustningen? Några av de parametrar vi valt att jämföra i vårt test är: 

 • Priset: Hur prisvärd är produkten i förhållande till hur många muskelgrupper man kan träna? Hur är priset i förhållande till kvaliteten på utrustningen?
 • Funktionalitet: Hur många muskelgrupper och övningar går att genomföra med utrustningen? Hur många övningar går att utföra med multigymmet?
 • Maxvikt: Vad är maxvikten för olika övningar?
 • Komfort: Får man en skön känsla när man tränar med maskinen? Är stolen mjuk och bekväm att sitta i?
 • Externa tester och kunder: Vad säger andra tester och kunder om produkten?

Testvinnare - Bästa multigymmet

 • Abilica Multigym 970 - Bäst i test multigym

Vilket multigym är bäst?

Vi har testat många multigym. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive multigym samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Abilica Multigym 970- Bäst i test multigym

  9,5/10
  Abilica Multigym 970
  Bäst i test
  Vikt
  101 kg
  Fokus
  Över/Underkropp
  LxBxH
  130x114x211 cm
  Till Butik
  6990 kr
  Fördelar
  • Med 68 kg vikter
  • Tränar hela kroppen
  • Låter inte mycket
  Nackdelar
  • Sätet kunde varit skönare

  Abilica Multigym 970 är en stabil träningsmaskin som passar dig som vill komma igång med din gymträning i hemmet. Detta hemmagym är kompakt och tar inte mer golvyta än 130 x 114 cm. Givetvis behöver du även lite extra utrymme runt om maskinen, men den kan placeras intill en vägg om du vill.

  Trots det lilla formatet går det att träna alla viktiga muskelgrupper så som bröst, armar, axlar, ben, mage och rygg. Givetvis finns det begränsningar (till exempel går det inte att träna baksidan av låret), men med tanke på det lilla formatet och det låga priset är det något man kanske kan stå ut med.

  Teknisk information

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

weightlifting

Köpguide: Så hittar du bästa multigymmet

Vilken typ av multigym du bör köpa beror på vilken typ av övningar du kör mest. Vill du ha ett hemmagym som tränar hela kroppen eller är du mest intresserad av att träna överkroppen? Är du ute efter många finesser eller föredrar du enklare lösningar? Det finns mängder med varianter på multigym.

Här är några av de parametrar du bör tänka på för att bli nöjd med ditt hemmagym:

 • Typ av vikter: De flesta hemmagym har vanliga järnvikter som sitter fastspända i en kabel (precis som maskinerna på gymmet). En del multigym använder istället motstånd som vikt. Ett exempel på sådan teknologi är kvävefyllda cylindrar. Ju tyngre vikter desto dyrare brukar multigymmet vara.
 • Maxvikt: Kontrollera hur stor maxvikten är. Tänk på att du förhoppningsvis kommer att öka din muskelstyrka ganska rejält med tiden. Då är det synd om du köper ett multigym med för låg maxvikt så att du måste byta ut det efter ett tag.
 • Funktioner: Antalet funktioner/övningar varierar kraftigt. På de flesta multigym kan du träna bröst, ben och rygg. Det är inte lika vanligt att kunna träna biceps och mage.
 • Pris: Det finns en stor variation i pris på hemmagym. De billigaste kostar bara någon tusenlapp. De dyraste ligger på över 15 000 kronor. Om du tar din träning på allvar är det förmodligen dumt att satsa på de billigaste varianterna. Risken är att du blir besviken.

Fördelar med multigym

Det finns flera fördelar med att köpa multigym. Här är några av de främsta:

 • Träna när du vill: Det finns förvisso gym som är öppna dygnet runt, men nog kan det ta emot att ta sig ner på stan sent på kvällen? Med ett multigym kan du träna när som helst – till och med innan jobbet om du vill.
 • Ingen transportsträcka: Visst är det bra att träna på gym på grund av det stora utbudet av vikter och maskiner, men det går inte att komma ifrån att det ofta tar tid att ta sig dit och hem igen. En timme eller två försvinner lätt till ingen nytta. Med ett hemmagym slipper du transportsträckan.
 • Alltid ledigt: Om du precis som större delen av befolkningen är på jobbet på dagen vet du att trängseln är som störst på gymmet när alla slutat för dagen och vill träna. Genom att köpa ett hemmagym slipper du stå och vänta på att maskiner och fria vikter ska bli lediga. Skönt!
 • Tar lite plats: Ett multigym tar lite plats jämfört med om du köper mängder av fria vikter och olika maskiner. Någon kvadratmeter är allt du behöver för att få plats med ett multigym.
 • Prisvärd träning: De tusenlappar du lägger på ett multigym sparar du snabbt in genom att inte behöva betala medlemskort på gymmet. Multigymmet är också oerhört prisvärt jämfört med att köpa olika maskiner separat.

Finns det inga nackdelar med multigym?

Givetvis finns det även nackdelar med multigym. Varje träningsmaskin har sina för- och nackdelar. Ett multigym är mycket praktiskt, men för att det ska kunna innehålla mängder med funktioner får man göra avkall på vissa saker. Hur mycket beror på prisklassen.

 • Vikter: Det finns en tendens att maxvikten är ganska låg på multigym. Många minigym har en maxvikt på 100 kg. Det finns multigym där maxvikten är under 70 kg, vilket är för lite för många som tränar.
 • Konstruktion: Vissa multigym har en lite klenare konstruktion jämfört med gymmaskiner som endast har en funktion.
 • Ergonomi: För att få plats med all utrustning på en liten yta kan man få offra en del av ergonomin. Kanske passar multigymmets rörelsemönster och vinklar dig men det kan hända att vissa övningar känns konstlade.
 • Inställningar: Oftast finns endast de mest grundläggande inställningarna och justeringarna med i hemmagym. Orsaken är att det skulle ta för mycket plats om det hade lika många inställningsmöjligheter som de dedikerade träningsmaskinerna.

Alternativ till multigym

Det finns flera alternativ till att köpa ett multigym. Om du tycker att multigym är för dyra eller tar för mycket plats kan vi tipsa om dessa alternativ:

 • Gummiband: Ett av de enklaste och billigaste sätten att träna hemma.
 • Medicinboll: Oavsett om du tränar i hemmet, utomhus eller på gymmet är medicinboll ett mångsidigt träningsredskap.
 • Hantelset: Många styrketränare kan inte tänka sig att byta ut vanliga hantlar mot något annat redskap.
 • Skivstång: Lite mer avancerat, men vissa väljer att satsa på en skivstång istället för ett hemmagym.

Frågor och svar om hemmagym

Var bör hemmagymmet stå?

Även om ett multigym inte tar särskilt stor plats måste du fundera noga på var det ska stå. Det är kanske inte helt optimalt att ha det i vardagsrummet eller i sovrummet. Om du har ett speciellt träningsrum eller ett kombinerat tränings- och arbetsrum kan det vara en bra lösning. En del har multigymmet i gästrummet eller i källaren.

Kan man ha ett hemmagym på övervåningen?

Ett multigym kan väga några hundra kilo. Det bör därför inte vara några problem att placera multigymmet på övervåningen, men kontrollera golvets kapacitet med en fackman innan du bestämmer dig! Om du med hemmagym menar fria hantlar och skivstång kan du behöva tänka efter lite noggrannare. Du kommer lätt upp i flera hundra kilos belastning på golvet. Om du dessutom släpper vikter på golvet kan påfrestningen bli stor. Ett sådant hemmagym gör sig bäst i garaget eller i källaren.

 

Störs grannarna av ett multigym?

De flesta multigym låter inte särskilt mycket men det beror också på hur du använder det. Om du låter vikterna falla hårt (gör inte det!) kan grannarna definitivt bli störda. Om du vill ha ett helt tyst multigym kan du välja ett som har motstånd istället för vikter.

 

Måste jag använda skyddsmatta?

Om du köper ett multigym behöver du inte använda en gymmatta. Ifall du satsar på fria hantlar och skivstång gör du gott i att investera i ett skyddsgolv för att inte förstöra golvet i lägenheten eller huset.

Hemmagym eller multigym?

När man talar om hemmagym är det nästan alltid ett multigym det handlar om. Multigym är en träningsmaskin som har fler än en funktion. Ofta har de mängder av funktioner som gör att du kan träna nästan alla delar av kroppen på ett effektivt sätt.

Givetvis kan ett hemmagym även syfta på ett set med hantlar, bänkpress eller flera separata maskiner. Eftersom den typen av hemmagym både tar mycket plats och kostar en hel del pengar passar multigym bättre i de flesta fall.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
48 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Senaste tester