Bäst i test: Bästa pulsklockan 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En pulsklocka eller en pulsmätare är ett av de enklaste och effektivaste sätten att hålla koll på din träning. Den gör det lättare att sätta upp mål, hålla takten uppe och den är bra på att skapa motivation. Vi har testat de mest populära pulsklockorna med GPS och testvinnaren heter Garmin Vivoactive 4s Träningsklocka. Vi går även igenom vad du bör tänka på innan du köper en pulsklocka och vad som skiljer de olika modellerna åt.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av pulsklockor med GPS

Det finns en stor variation i antalet funktioner mellan olika pulsmätare och pulsklockor. Nedan följer vad vi valt att fokusera på i vårt test:

 • Funktioner: Vilka funktioner har pulsklockan? De enklaste mäter bara pulsen medan de mest avancerade har mängder med funktioner, uppkoppling och fungerar tillsammans med en mobilapp eller i molnet. 
 • GPS: Har pulsklockan GPS? Hur noggrant följer den din position under en löptur?
 • Spotify: Kan klockan spara ner låtar offline så du kan lyssna med bluetoothhörlurar utan att ha mobilen med dig? 
 • Komfort: Är pulsklockan skön att ha på sig eller skaver den?
 • Design: Är pulsklockan snygg? 
 • Urtavlor: Går det enkelt att ändra på urtavlan och finns det många att välja på?
 • Pris: Är priset på pulsklockan rimligt i förhållande till vilka funktioner den har.
 • Batteri: Hur lång är batteritiden? Hur lång tid tar det att ladda?

Testvinnare - Bästa pulsklockan

 • Garmin Vivoactive 4s Träningsklocka - Bäst i test pulsklocka
 • Garmin Forerunner 245 Music Pulsklocka - Bästa pulsklockan för löpning

Vilken pulsklocka är bäst?

Vi har testat många pulsklockor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive pulsklocka samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Garmin Vivoactive 4s Träningsklocka- Bäst i test pulsklocka

  9,5/10
  Garmin Vivoactive 4s Träningsklocka
  Bäst i test
  Batteritid
  5 tim / 7 dagar
  Urtavla
  40 mm
  Spotify
  Ja
  Vattentät
  5 ATM
  Till Butik
  2490 kr
  Fördelar
  • Spara musik i klockan
  • Bra batteritid
  • Betala med klockan
  Nackdelar
  • Saknar vissa funktioner som löpdynamik
 2. 2. Garmin Forerunner 245 Music Pulsklocka- Bästa pulsklockan för löpning

  9,3/10
  Garmin Forerunner 245 Music Pulsklocka
  Batteritid
  6 tim / 7 dagar
  Urtavla
  42 mm
  Spotify
  Ja
  Vattentät
  5 ATM
  Till Butik
  2490 kr
  Fördelar
  • Perfekt för löpning
  • Löpdynamik, VO2-max och träningsbelastning
  • Musik i klockan
  Nackdelar
  • Ingen touch
  • Kan inte betala med klockan
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

heart rate monitor

Köpguide: Så hittar du bästa pulsklockan med GPS

Att välja pulsklocka är inte det lättaste och det finns många funktioner som tid, avstånd, hastighet, kalorier, puls och pulsoximetri att ta hänsyn till. Här kommer tre frågor som du bör ställa dig själv för att hitta den bästa pulsklockan för just dig:

 1. Hur ofta kommer du använda pulsklockan? 

  Även de billigaste pulsklockorna med GPS kostar minst 1000 kr. Fundera på hur ofta du kommer träna och hur långt du springer. Nya löpare kanske klarar sig lika bra med en mobilapp som en GPS-klocka, framförallt om man springa sällan och inte så långt. Om du å andra sidan springer ofta och långt och är väldigt seriös med din träning kanske du inte nöjer dig med de billigare klockorna.
 2. Vad kommer du använda pulsklockan till?

  GPS-klockor används vanligtvis för löpning, men det går minst lika bra att använda för andra aktiviteter som cykling, simning, skidåkning och rodd. Ja, I stort sett alla utomhusaktiviteter kan ha användning för en pulsklocka med GPS. Tänk på att alla GPS-klockor inte lämpar sig för simning och vissa klockor är utformade specifikt för enskilda aktiviteter.
 3. Hur mycket är du beredd att betala?

  Du kan förvänta dig olika mycket funktioner på klockan beroende på hur mycket du är beredd att betala. De billigaste klockorna mäter endast tid, hastighet, distans och kalorier. Vill du ha funktioner som pulsoximetri och löpkadens behöver du betala lite extra för det. De billigaste klockorna saknar även vattentäthet, har sämre batteritid, går inte att koppla till appar samt går inte att koppla ihop med tillbehör som till exempel trådlösa hörlurar.

Nedan följer en lista på alla funktioner som kan finnas på GPS-klockor och vad de är bra för så du enkelt kan se vilka funktioner du tycker är viktiga:

Grundläggande funktioner på GPS-klockor

En GPS-klocka bör ha åtminstone den här grundläggande funktionaliteten:

 • Distans och hastighet: Visar hur långt du har sprungit, hur lång tid det tog samt vilken hastighet du hade under olika delar av aktiviteten.
 • Klocka: GPS-klockor visar tid och datum.
 • Träningshistorik: Lagrar tidigare aktiviteter så du kan se hur du utvecklas. Olika klockor har givetvis olika kapacitet och bättre eller sämre system för att läsa av datan.
 • Minsta batteritid: Batteritid skiljer sig åt ganska mycket beroende på vilka funktioner som finns och hur ofta de mäts. Även batterikapaciteten spelar såklart roll.
 • Uppladdningsbart batteri: GPS-klockor har ett uppladdningsbart inbyggt batteri som enkelt kan laddas via USB eller en annan laddare.
 • Automatisk varvtid: Klockan delar automatiskt in din aktivitet i förinställda intervall (vanligtvis 1 km) så du inte behöver klocka in varven själv.

Vanliga funktioner på GPS-klockor

De flesta GPS-klockor har även följande funktionalitet, men inte alla, så se till att kolla upp det innan du köper din klocka:

 • Datauppladdning: Funktion som innebär att du kan ladda upp din träningsdata till en app eller webbplats för att du enklare ska kunna läsa av den. Många klocktillverkare har sina egna appar, men de flesta kan även flytta datan till andra vanliga program som till exempel RunKeeper.
 • Anpassningsbar skärm: Du kan ändra vad som visas på urtavlan i standby och vad som visas under olika aktiviter. Bra pulsklockor har möjlighet att ställa in och spara dina favoritdata för olika aktiviteter så att du enkelt kan starta olika aktiviteter utan att behöva konfigurera om klockan.
 • Pulsmätning: Nästan alla GPS-klockor har pulsmätning, men några av de billigaste saknar det. Vi rekommenderar starkt att välja en GPS-klocka med pulsmätning.
 • Autostopp: Pausar automatiskt aktiviteten när du stannar till. Detta kan vara extra bra om du till exempel springer mycket i en stad och behöver stanna och vänta vid rödljus.
 • Daglig aktivitet: Samlar automatiskt in data om din dagliga aktivitet som antal steg, förbrända kalorier och sträckan du rört dig. De bästa pulsklockorna mäter även sömnkvalitet och aviserar om du suttit still för längre.
 • Gå/Spring-notiser: Du kan ställa in olika intervaller i tid eller sträcka för att klockan ska säga till när det är dags att gå, jogga eller springa. Är smidigt om du inte orkar springa hela passet och vid intervallträning.
 • Accelerometer: Om du springer inomhus så kan inte GPS:en mäta hur långt du springer. Har pulsklockan en inbyggt accelerometer kan klockan ändå räkna ut sträcka och hastighet med hjälp av armens rörelse.

Avancerade funktioner på GPS-klockor

För de riktigt träningsinbitna finns även vissa specialfunktioner och vissa klockor som är utformade särskilt för vissa aktiviteter kan komma med följande funktioner:

 • Sluttid: Med hjälp av pulsmätning kan vissa GPS-klockor räkna ut hur stor belastning du har. Med hjälp av detta kan klockan sedan räkna ut vilken tid du har möjlighet att sluta aktiviteten på baserat på din träningshistorik. Du kan även få upplysningar om hur hård belastning en aktivitet haft på kroppen och hur längre du behöver vila innan nästa träningspass. workout.
 • Navigation: Funktioner som kompass och hjälp för att komma tillbaka till punkten du startade ditt pass på hör inte till vanligheterna, men kan såklart vara fördelaktigt om du springer i skogen eller på platser där du inte brukar springa så ofta.
 • Altitud: Funktion för att mäta höjdskillnaden så du enkelt kan se om en lägre hastighet under en sträcka beror på en uppförsbacke eller trötthet.
 • Extra batteritid: Vissa GPS-klockor har riktat in sig på att ha ett extra starkt batteri i GPS-läge. Vanligtvis har en GPS-klocka ungefär 6 timmar batteritid, men de allra bästa har hela 20 timmars batteritid i aktivt läge.

Sammanfattningsvis så kan man få i stort sett alla funktioner man kan önska sig i en GPS-klocka men ju fler funktioner desto dyrare kommer klockan att vara. Fundera på hur mycket du vill betala och vilka funktioner du verkligen behöver.

Vad är en pulsklocka med GPS bra för?

Det finns flera fördelar med en pulsklocka eller träningsklocka. Generellt sett kan man säga att om du kan mäta din prestation har du större chans att förbättra den. De främsta fördelarna med en träningsklocka är:

 • Mät dina resultat: Genom att mäta dina resultat kan du sätta upp mål. Det i sin tur leder till en mer effektiv träning och bättre resultat.
 • Roligt: Många upplever träningspasset som mycket roligare när det går att se hur kroppen reagerar på olika övningar.
 • Kartläggning: Om du löptränar, joggar, cyklar eller promenerar kommer en bra träningsklocka med GPS att registrera hur du rört dig. Det kan vara intressant att studera hur du presterat på olika sträckor och jämföra hur du utvecklas över tid.
 • Aktivitetsmätning dygnet runt: De flesta pulsklockor kan mäta din aktivitet dygnet runt. Du kan bland annat se hur din kaloriförbrukning är, hur många steg du tagit och hur du sovit. Många klockor fungerar dessutom tillsammans med en mobilapp som gör att du lättare kan följa din fysiska status via mobilen.
 • Träningstips: Vissa aktivitetsklockor ger dig tips på när det är dags för nästa träningspass. Du behöver tillräckligt med vila mellan passen för att kunna återhämta dig och det känner klockan av.
 • Varning för sjukdom: De mest avancerade klockorna kan till och med varna för om du är på väg att bli sjuk. Den hjälper dig på så vis att ta hand om dig själv så att du kanske till och med kan ”mota Olle i grind” och undvika att bli sjuk på riktigt.

Vanliga frågor om pulsklockor

Vad är en pulsklocka?

Grundfunktionen i alla pulsklockor är att visa pulsen. Genom att mäta pulsen kan du följa hur din träning går och veta när det är dags att öka eller minska intensiteten. Detta är perfekt för intervallträning. De flesta moderna pulsklockor har dessutom flera andra funktioner som exempelvis stegmätare, trappstegsmätare, sömnmätare och GPS.

Vad är skillnaden mellan pulsklocka och pulsmätare?

Alla pulsklockor använder sig av en pulsmätare. Det finns två sätt att mäta pulsen på: via pulsbälte som fästs runt bröstet eller via en pulsmätare som är inbyggd i klockan.

Hur dyr sportklocka ska jag köpa?

Idag går det att hitta bra sportklockor som inte kostar mer än en dryg tusenlapp. Räkna med att få lägga runt 1 500 till 2 000 kronor på din pulsklocka.

Pulsklocka eller smart watch?

I takt med att tekniken utvecklas har gränsen mellan vissa produkter suddats ut allt mer. Vissa typer av smart watch klarar idag av de flesta funktioner som en pulsklocka har. Det finns även pulsklockor som kan ta emot meddelanden från telefonen. Om din träning ligger i fokus är det generellt sätt ändå bättre att köpa en pulsklocka eller sportklocka istället för en smart watch eftersom den specialanpassats för träningen.

Pulsklocka eller aktivitetsmätare – vad är skillnaden?

Både pulsklocka och aktivitetsmätare mäter pulsen. Skillnaden ligger i hur avancerad produkten är. Vissa aktivitetsmätare är så pass enkla att de endast mäter pulsen. Det finns även aktivitetsmätare helt utan display. Pulsklockor brukar som regel vara betydligt mer avancerade än så.

Behöver jag GPS på pulsklockan?

Nu för tiden är det många pulsklockor som har inbyggd GPS. Det ger den uppenbara fördelen att du kan kartlägga hur du rört dig under träningspasset. Faktorer som terräng och höjdvariationer påverkar din träning och kan med hjälp av en GPS-klocka tas med i beräkningarna.

Om du köper en pulsklocka med GPS bör du välja en modell som snabbt kan hitta satelliterna. Annars finns det en stor risk att du lägger ner dina försök att använda GPS för att förbättra träningen. De flesta pulsklockor med GPS från kvalitetstillverkare har nu för tiden inga problem att hitta satelliterna. Men undvik de billigaste modellerna!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
59 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester