Bäst i test: Bästa roddmaskinen 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Genom att träna på roddmaskin uppnår du en perfekt mix av konditionsträning och styrketräning. Denna träningsmaskin efterhärmar den naturliga rörelse som det innebär att ro, vilket ger dig god träning utan att slita på lederna. VI har testat och jämfört 6 populära roddmaskiner. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Master R6040 Black blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av roddmaskiner

Vi har gått igenom alla de populära roddmaskinerna och hittat några som vi tyckte var värda att titta lite extra på efter bra användarbetyg. Nedan listar vi de 6 bästa roddmaskinerna som samtliga är köpvärda produkter. Bland annat har vi kollat på priser i förhållande till kvalitet och funktioner men även leveranstider och recensioner från andra aktörer och personer. För att avgöra vilken roddmaskin som är bäst har vi låtit vår testpanel testa varje produkt och svara på följande frågor:

 • Har roddmaskinen hög kvalitet och vilka material används? Känns konstruktionen robust? 
 • Är det magnet-, vatten- eller luftmotstånd? 
 • Hur mycket data kan du se på skärmen när du tränar?
 • Hur bekväma är handtagen, fotplattorna och sitsen?
 • Hur många motståndsnivåer finns det?
 • Ingår pulsmätare, måste det köpas till separat eller finns den funktionen inte alls?
 • Hur mycket kan man justera motstånd, sits och fotplattor?
 • Vad är maxvikten för användaren?
 • Låter roddmaskinen mycket när den används?
 • Hur mycket plats tar den? Går den att fälla ihop och flytta på lätt?
 • Vad tycker andra användare om roddmaskinen? Vad är bra/dåligt med den? 
 • Vad kostar maskinen i förhållande till funktionaliteten och kvalitén?

Därefter fick testpanelen sätta ett betyg på deras känsla av maskinen baserat på dessa frågor. Totalbetyget i vår topplista här på sidan är medelvärdet av testpanelens betyg. 

Vilken roddmaskin är bäst?

Vi har testat många roddmaskiner. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive roddmaskin samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test roddmaskin: Master R6040 Black

  9,7/10
  Master R6040 Black
  Bäst i test
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Magnet
  Storlek
  237x50 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  10990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Luft- och magnetbromsad
  • Mycket bra motstånd
  • Inbyggd pulsmätare

  Master R6040 är en robust och välkonstruerad roddmaskin som passar dig som ror ofta och länge. Kvaliteten är så god att den inte bara passar i hemmet utan även på företagsgym eller mindre gym. Trots det är den faktiskt också hopfällbar och har ett praktiskt transporthjul. Motståndet fungerar med hjälp av både luftmotstånd och en motorstyrd magnetbroms. Tack vare den kombinationen går det att ställa in riktigt tunga motstånd och träning med olika profiler. Med tanke på maskinens väl tilltagna längd kan även mycket långa användare träna utan problem. Den maximala användarvikten är 150 kg.

  Vi kan bocka av samtliga funktioner på displayen. Här hittar vi tid, distans, energiförbrukning, hastighet, antal drag per minut, puls wattförbrukning och 15 olika användarprogram. Pulsbälte ingår inte men maskinen har stöd för trådlös pulstagning.

  Är du ute efter att använda produkten i hemmiljö får du 1 års garanti på den. Om du har höga ambitioner med din roddträning och vill ha en maskin som ger både nöje och som håller är Master R6040 ett mycket bra val. Priset är också förvånansvärt bra för att vara i premiumklassen.

  Läs mer
 2. 2. Bästa roddmaskinen med vattenmotstånd: TITAN LIFE Water Rower TRAINER R22

  9,5/10
  TITAN LIFE Water Rower TRAINER R22
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Vatten
  Storlek
  225x51 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  9245 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Vattenmotstånd
  • Lättöverskådlig skärm
  • Höga kundbetyg

  TITAN LIFE Water Rower R22 ger dig en känsla av att du är i vattnet när du tränar, då roddtagen låter som rodd på vatten. Via roddredskapets skärm kan du hålla koll på summan av dina roddtag, kalorier, distans och hastighet. Ett okodat 5 khz pulsbälte kan även mäta din puls när du håller igång.

  Roddmaskinen har en vikt på 30,9 kg. När du tränar med den sitter du på en sadel med aluminiumskena. Denna sadel är fäst vid ett plasthjul och förbättrar på så sätt motorik och rörlighet. Du som köper roddmaskinen får även ett tillgång till material för påfyllning och tömning av din vattenflaska, vilket vi själva fascinerades av.

  Den högsta användarvikten för den här produkten är 150 kg och du får 1 års garanti på roddmaskinen, men endast om den används för hemmabruk. TITAN LIFE Water Rower R22 ger ett skönt motstånd och det hörbara skvalpandet gör mycket för sinnet under träningen. Det mindre positiva med produkten är att motståndet kan kännas lite klurigt att reglera. Allt som allt är detta en roddmaskin att älska dock. Särskilt om du njuter av känslan samt ljudet av vatten.

  Läs mer
 3. 3. First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR

  9,1/10
  First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Vatten
  Storlek
  213x55 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  14990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Tystgående
  • Smakfull design
  • Vattenmotstånd

  Apollo Hybrid AR ä ren mycket speciell roddmaskin som skiljer sig från mängden. Det går nästan att se att det handlar om en fantastisk roddmaskin redan på utseendet. Stålramen är robust och glidskenan är beklädd med vackert amerikanskt askträ. Det är en fröjd för ögat och ett bevis på att en roddmaskin kan vara vacker.

  Det viktigaste är givetvis inte formen utan funktionen. Apollo Hybrid AR ger en härlig roddupplevelse tack vare det patenterade vattensvänghjulet. Det gör att roddtagen känns som riktiga roddtag, som när du sitter i en båt på vatten. Du hör till och med ljudet av vatten! Rörelserna på glidskenan sker däremot relativt ljudlöst.

  Sitsen är bekväm och har en strukturerad yta som hindrar dig från att glida av. Fotplattorna är vinklade och handtagen är ergonomiska så att påfrestningen på handlederna blir minimal. Allt detta gör att komforten blir maximal och träningen extra njutbar.

  På LCD-displayen kan du följa din kaloriförbrukning, distans, antal roddtag i minuten och mycket mer. Det går även att koppla in en extern monitor så att du kan se dina träningsdata och statistik i ett större format.

  Priset är lite högre än många andra roddmaskiner på marknaden men det är inte alls utan anledning. Om du letar efter den perfekta roddmaskinen tycker vi att Apollo Hybrid AR rent av är prisvärd.

  Läs mer
 4. 4. Bästa roddmaskinen med luftmotstånd: Masterfit Roddmaskin R900 Rower

  8,9/10
  Masterfit Roddmaskin R900 Rower
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Luft
  Storlek
  240x62 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  10490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 9 motståndsnivåer
  • Hög maxvikt
  • Dator med många funktioner

  Denna roddmaskin är framtagen för den kräsne användaren och företagsanvändare. Om du letar efter en roddmaskin som känns riktigt stabil även under mer intensiva roddturer är detta ett bra val.

  R900 har utvecklats för den skandinaviska marknaden. Roddmaskinen kommer att ge dig tillräckligt med utmaningar även om du är en van roddare. Den klarar användare med en vikt på upp till 150 kg och har gott om motstånd i hela nio olika motståndsnivåer. Detta ansåg vi var en bra mängd med urval för att anpassa din träning till det bättre. Roddmaskinen väger 40 kg och kan fällas ihop när du inte använder den.

  Produkten har 1 år garanti för företagsgym och liknande medan garantin gäller i 2 år för de som använder redskapet hemma. Motståndssystemet är luftbaserat och bjuder på kvalitet och känsla i roddtagen. Genomträningsdatorn kan du ställa in önskad kaloriförbrukning, avstånd, tid och andra program. Ovanpå displayen finns en hållare för din smartphone. Du kan även koppla in ett pulsbälte som finns som tillval. Alla dessa funktioner bidrar till varför vi utsett Masterfit Roddmaskin R900 Rower till den bästa roddmaskinen med luftmotstånd.

  Läs mer
 5. 5. Abilica Roddmaskin Premium TopRower

  8,7/10
  Abilica Roddmaskin Premium TopRower
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Luft
  Storlek
  240x62 cm
  Pulsmätare
  Nej
  10495 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 9 motståndsnivåer
  • Hög kvalitet
  • Mycket enkel användning

  Toppmodellen från Abilica har företagsmarknaden som målgrupp men passar givetvis även för dig som är kräsen hemmanavändare. Konstruktionen är stabil vilket ger hög användarglädje. Användarens maxvikt är 150 kg, vilket är bra.

  Motståndet är luftbaserat och är anpassat efter den kräsna skandinaviska marknaden. Med nio olika motståndsnivåer ställer du lätt in det motstånd du vill ha. På färddatorn kan du ställa in tid, avstånd och kaloriförbrukning. Den visar även wattförbrukningen under roddturen.

  Abilica Premium TopRower, är som namnet antyder, en premiummaskin för dig som vill få ut det bästa av din roddträning.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

rowing machine

Köpguide: Så hittar du bästa roddmaskinen

Om du ska köpa roddmaskin finns det ett antal saker som du bör fästa särskild uppmärksamhet vid. Först och främst måste du tänka på lite praktiska frågor som om du får plats med en roddmaskin och hur mycket pengar du är beredd att spendera på den:

 • Utrymme - Det kanske känns självklart men det är väldigt viktigt. Det är ingen idé att sitta och läsa på om massa roddmaskiner som man sen inte får plats med hemma. För att undvika detta är det bäst att först mäta hur mycket plats man har och sedan läsa på om olika roddmaskiner. En typisk roddmaskin tar upp ungefär lika mycket plats som en 3-sits soffa eller ungefär 220cm x 60cm.
 • Budget - En roddmaskin kan kosta från ett par tusenlappar till över 30 000 kr. Genom att först fundera på hur mycket pengar du vill lägga på en roddmaskin sållar du bort många alternativ och det blir enklare att jämföra. Det är också bra att tänka på budgeten innan så man inte blir sugen och köper en roddmaskin med senaste tekniken som man egentligen inte har råd med. Är du osäker på vad en roddmaskin bör kosta så ligger generellt budgetmodeller under 6 000 kr, vanliga mellan 6 000 och 12 000 kr och premium över 12 000 kr.
 • Användning - Alla roddmaskiner fungerar för hemmaanvändning, men inte alla är anpassade för tung användning kommersiellt bruk. Är det en större familj som alla ska använda maskinen blir det mer slitage och man kanske måste sikta på en semi-kommersiell åtminstone. Är det flera personer som ska använda maskinen är det också viktigt att det går att justera motstånd och längd så den passar till alla.

Det finns också olika typer av motstånd i roddmaskiner, var och en med sina för- och nackdelar:

 • Svänghjul med luftmotstånd - Den vanligaste typen av roddmaskin på gym har ett svänghjul som det uppstår ett luftmotstånd i vid varje årtag. Det mekaniska motståndet anpassas efter dina årtag vilket bidrar till en smidig rörelse. Det är bra för din träning, men det kan vara bra att känna till att denna typ av roddmaskiner kan upplevas som något högljudda. Ljudet är inte så högt så att det stör under normala omständigheter, men om du vill kunna träna helt tyst är det ett mindre bra val.
 • Vattenmotstånd - Roddmaskiner med vattenmotstånd är inte lika vanliga på grund av att de är dyrare. Vattenroddmaskiner ger rörelser som liknar motståndet vid riktigt rodd. De är tystare än roddmaskiner med svänghjul men är samtidigt större och klumpigare. De kräver också visst underhåll av vattenmekaniken. Denna typ av roddmaskin lämpar sig bäst för dig som är en riktigt seriös roddare eller vill satsa på bästa möjliga roddträning.
 • Roddmaskiner med magnetiskt motstånd - Om du vill ha mer allsidighet i motståndet när du ror passar kanske den magnetiska mekanismen bäst. De här roddmaskinerna är populära för hemmagym eftersom de är tysta och kostar mindre än både roddmaskiner med vattenmotstånd och de med svänghjul. Här ligger fokus på att ge en allsidig träning snarare än att efterlikna ”riktig” rodd. Tack vare att det är magneter som kontrollerar motståndet kan du lätt öka och minska det för att få en roddträning som passar dina förutsättningar och mål.
 • Hydraulisk roddmaskin - Om du har ont om plats hemma kan en hydraulisk roddmaskin vara ett bra val. De är ofta utformade för att kunna vikas ihop och är både kompakta och tysta. Här är det kolvar som gör jobbet att kanalisera det luftflöde som uppstår vid varje årtag. Hydrauliska roddmaskiner är också de mest prisvärda av alla roddmaskiner. Däremot ger de inte en verklighetstrogen känsla av att ro.

FAQ – Frågor och svar om roddmaskiner

Här nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om roddmaskiner som skickas in till oss.

Kan roddträning skada rygg och axlar?

Om man värmer upp tillräckligt och ror på rätt sätt – och inte tar i mer än vad man bör – då är det minimal risk för skador.

 

Kan jag roddträna när jag är gravid?

Man bör alltid rådfråga läkare innan man börjar träna när man är gravid, men så länge du upplever det som bekvämt så är det ingen fara med roddträning.

 

Vad betyder den digitala avståndsmätaren på roddmaskinens skärm?

Vad som visas på displayen varierar mellan olika roddmaskiner. De flesta visar tidsåtgång och roddfrekvens. Ibland visar displayen ditt roddbeteende och ger insikter i hur ditt träningspass fortlöper. Magnetiska roddmaskiner visar även inställningar för dämpning och motstånd.

 

Är en roddmaskin bättre än en träningscykel eller ett löpband?

All sorts träning är bra för hälsan. Till roddmaskinens fördelar hör att den tränar hela kroppen och samtidigt är skonsam för lederna. Det är en ganska oslagbar kombination, särskilt för personer som har problem med knäna.

 

Kan man träna rodd om man är lång eller storvuxen?

De flesta roddmaskiner har generöst med utrymme och passar de flesta kroppsstorlekar.

 

Kan en roddmaskin skada ett trägolv?

De flesta roddmaskiner är skonsamma mot golvet. Om du vill vara helt säker kan du lägga en matta under roddmaskinen.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester