Bäst i test: Bästa roddmaskinen 2022

Vi har provtränat flera olika olika roddmaskiner, se resultatet över testet och vilka produkter som blev utsedda till testvinnare.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Genom att träna på roddmaskin uppnår du en perfekt mix av konditionsträning och styrketräning. Denna träningsmaskin efterhärmar den naturliga rörelsen från att ro i en båt, vilket ger dig god träning utan att slita på lederna.

Vii har testat ett tjugotal roddmaskiner och bäst av all blev Apollo Hybrid AR. Ett prisvärt alternativ av hög kvalitet som går att träna hårt och länge på utan att slita på varken dig eller maskinen.

Testvinnare - Bästa roddmaskinen

 1. Bäst i test roddmaskin: Apollo Hybrid AR
 2. Mest prisvärda roddmaskinen: Titan LIFE Water R22II
 3. Bästa billiga roddmaskinen: Master Fitness R610 Black
 4. Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd: Master Fitness R6040 Black
 5. Bästa roddmaskinen med luftmotstånd: Masterfit R900 Rower
 1. Bäst i test roddmaskin: Apollo Hybrid AR

  9,7/10
  Högkvalitativ, robus och tålig maskin med patenterat vattenmotstånd som dessutom är otroligt stilren.
  First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR
  Bäst i test
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Vatten
  Storlek
  213x55 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  Till Butik
  14990 kr
  Fördelar
  • Tystgående
  • Smakfull design
  • Vattenmotstånd
  Nackdelar
  • Golvskydd ingår ej

  Apollo Hybrid AR ä ren mycket speciell roddmaskin som skiljer sig från mängden. Det går nästan att se att det handlar om en fantastisk roddmaskin redan på utseendet. Stålramen är robust och glidskenan är beklädd med vackert amerikanskt askträ. Det är en fröjd för ögat och ett bevis på att en roddmaskin kan vara vacker.

  Det viktigaste är givetvis inte formen utan funktionen. Apollo Hybrid AR ger en härlig roddupplevelse tack vare det patenterade vattensvänghjulet. Det gör att roddtagen känns som riktiga roddtag, som när du sitter i en båt på vatten. Du hör till och med ljudet av vatten! Rörelserna på glidskenan sker däremot relativt ljudlöst.

  Sitsen är bekväm och har en strukturerad yta som hindrar dig från att glida av. Fotplattorna är vinklade och handtagen är ergonomiska så att påfrestningen på handlederna blir minimal. Allt detta gör att komforten blir maximal och träningen extra njutbar.

  På LCD-displayen kan du följa din kaloriförbrukning, distans, antal roddtag i minuten och mycket mer. Det går även att koppla in en extern monitor så att du kan se dina träningsdata och statistik i ett större format.

  Priset är lite högre än många andra roddmaskiner på marknaden men det är inte alls utan anledning. Om du letar efter den perfekta roddmaskinen tycker vi att Apollo Hybrid AR rent av är prisvärd.

  Läs mer
 2. Mest prisvärda roddmaskinen: Titan LIFE Water R22II

  9,5/10
  Prispressad vattenroddmaskin med skärm som visar den viktigaste datan under ditt träningspass.
  Titan LIFEWater Rower Trainer R22II, Roddmaskin
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Vatten
  Storlek
  225x51 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  Till Butik
  6240 kr
  Fördelar
  • Vattenmotstånd
  • Lättöverskådlig skärm
  • Höga kundbetyg
  Nackdelar
  • Kommer med endast 1 motståndsnivå

  TITAN LIFE Water Rower R22 ger dig en känsla av att du är i vattnet när du tränar, då roddtagen låter som rodd på vatten. Via roddredskapets skärm kan du hålla koll på summan av dina roddtag, kalorier, distans och hastighet. Ett okodat 5 khz pulsbälte kan även mäta din puls när du håller igång.

  Roddmaskinen har en vikt på 30,9 kg. När du tränar med den sitter du på en sadel med aluminiumskena. Denna sadel är fäst vid ett plasthjul och förbättrar på så sätt motorik och rörlighet. Du som köper roddmaskinen får även ett tillgång till material för påfyllning och tömning av din vattenflaska, vilket vi själva fascinerades av.

  Den högsta användarvikten för den här produkten är 150 kg och du får 1 års garanti på roddmaskinen, men endast om den används för hemmabruk. TITAN LIFE Water Rower R22 ger ett skönt motstånd och det hörbara skvalpandet gör mycket för sinnet under träningen. Det mindre positiva med produkten är att motståndet kan kännas lite klurigt att reglera. Allt som allt är detta en roddmaskin att älska dock. Särskilt om du njuter av känslan samt ljudet av vatten.

  Läs mer
 3. Bästa billiga roddmaskinen: Master Fitness R610 Black

  9,1/10
  En standardutrustad klassiker med magnetisk broms som är lätt att fälla ihop.
  Master FitnessR610 Black, Roddmaskin
  Max användarvikt
  110 kg
  Motståndstyp
  Magnet
  Storlek
  202x53 cm
  Pulsmätare
  Nej
  Till Butik
  5690 kr
  Fördelar
  • Smidigt motståndsreglage
  • Perfekt för nybörjaren
  • Bra kundomdömen
  Nackdelar
  • Handtaget blir ganska svårt att greppa när man svettas
  • Motståndsskillnaderna mellan nivåerna kunde vara lite större

  Master R610 Black är en mycket kompakt roddmaskin som inte väger mer än 28 kg och är hopfällbar. Det är ett prisvärt alternativ för dig som är mån om att roddmaskinen inte tar allt för stor plats. Produkten har även en max användarvikt på 110 kg.

  Motståndet sker med hjälp av en magnetbroms som justeras med en ratt. På displayen kan du se tid, energiförbrukning och antal drag per minut. Däremot har den varken pulsmätare, hastighetsmätare eller träningsprogram, vilket vi tyckte var lite synd. Önskar du sådana funktioner behöver du välja en dyrare roddmaskin. Här är det istället priset och det kompakta formatet som är maskinens styrka.

  Du får 1 års garanti när vi köper Master R610 Black för hemmabruk. Vissa testsajter har utsett denna maskin till bästa budgetvalet. Det gör Master R610 Black till en perfekt roddmaskin för dig som vill komma igång med din roddträning.

  Läs mer
 4. Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd: Master Fitness R6040 Black

  9,1/10
  Robust och stabil maskin som kombinerar både magnet- och luftbromsning.
  Master FitnessR6040 Black, Roddmaskin
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Magnet
  Storlek
  237x50 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  Till Butik
  10990 kr
  Fördelar
  • Luft- och magnetbromsad
  • Mycket bra motstånd
  • Inbyggd pulsmätare
  Nackdelar
  • Endast deras egna pulsband passar

  Master R6040 är en robust och välkonstruerad roddmaskin som passar dig som ror ofta och länge. Kvaliteten är så god att den inte bara passar i hemmet utan även på företagsgym eller mindre gym. Trots det är den faktiskt också hopfällbar och har ett praktiskt transporthjul. Motståndet fungerar med hjälp av både luftmotstånd och en motorstyrd magnetbroms. Tack vare den kombinationen går det att ställa in riktigt tunga motstånd och träning med olika profiler. Med tanke på maskinens väl tilltagna längd kan även mycket långa användare träna utan problem. Den maximala användarvikten är 150 kg.

  Vi kan bocka av samtliga funktioner på displayen. Här hittar vi tid, distans, energiförbrukning, hastighet, antal drag per minut, puls wattförbrukning och 15 olika användarprogram. Pulsbälte ingår inte men maskinen har stöd för trådlös pulstagning.

  Är du ute efter att använda produkten i hemmiljö får du 1 års garanti på den. Om du har höga ambitioner med din roddträning och vill ha en maskin som ger både nöje och som håller är Master R6040 ett mycket bra val. Priset är också förvånansvärt bra för att vara i premiumklassen.

  Läs mer
 5. Bästa roddmaskinen med luftmotstånd: Masterfit R900 Rower

  8,9/10
  Luftbromsande maskin med 9 motståndsnivåer och avancerad dator med flera funktioner.
  Masterfit Roddmaskin R900 Rower
  Max användarvikt
  150 kg
  Motståndstyp
  Luft
  Storlek
  240x62 cm
  Pulsmätare
  Tillval
  Till Butik
  10490 kr
  Fördelar
  • 9 motståndsnivåer
  • Hög maxvikt
  • Dator med många funktioner
  Nackdelar
  • Handtagen glider något när man svettas mycket om händerna

  Denna roddmaskin är framtagen för den kräsne användaren och företagsanvändare. Om du letar efter en roddmaskin som känns riktigt stabil även under mer intensiva roddturer är detta ett bra val.

  R900 har utvecklats för den skandinaviska marknaden. Roddmaskinen kommer att ge dig tillräckligt med utmaningar även om du är en van roddare. Den klarar användare med en vikt på upp till 150 kg och har gott om motstånd i hela nio olika motståndsnivåer. Detta ansåg vi var en bra mängd med urval för att anpassa din träning till det bättre. Roddmaskinen väger 40 kg och kan fällas ihop när du inte använder den.

  Produkten har 1 år garanti för företagsgym och liknande medan garantin gäller i 2 år för de som använder redskapet hemma. Motståndssystemet är luftbaserat och bjuder på kvalitet och känsla i roddtagen. Genomträningsdatorn kan du ställa in önskad kaloriförbrukning, avstånd, tid och andra program. Ovanpå displayen finns en hållare för din smartphone. Du kan även koppla in ett pulsbälte som finns som tillval. Alla dessa funktioner bidrar till varför vi utsett Masterfit Roddmaskin R900 Rower till den bästa roddmaskinen med luftmotstånd.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa roddmaskinen

Köpguide: Så hittar du bästa roddmaskinen

Om du ska köpa roddmaskin finns det ett antal saker som du bör fästa särskild uppmärksamhet vid. Först och främst måste du tänka på lite praktiska frågor som om du får plats med en roddmaskin och hur mycket pengar du är beredd att spendera på den:

 • Utrymme

  Det kanske känns självklart men det är väldigt viktigt. Det är ingen idé att sitta och läsa på om massa roddmaskiner som man sen inte får plats med hemma. För att undvika detta är det bäst att först mäta hur mycket plats man har och sedan läsa på om olika roddmaskiner. En typisk roddmaskin tar upp ungefär lika mycket plats som en 3-sits soffa eller ungefär 220cm x 60cm.
 • Budget

  En roddmaskin kan kosta från ett par tusenlappar till över 30 000 kr. Genom att först fundera på hur mycket pengar du vill lägga på en roddmaskin sållar du bort många alternativ och det blir enklare att jämföra. Det är också bra att tänka på budgeten innan så man inte blir sugen och köper en roddmaskin med senaste tekniken som man egentligen inte har råd med. Är du osäker på vad en roddmaskin bör kosta så ligger generellt budgetmodeller under 6 000 kr, vanliga mellan 6 000 och 12 000 kr och premium över 12 000 kr.
 • Användning

  Alla roddmaskiner fungerar för hemmaanvändning, men inte alla är anpassade för tung användning kommersiellt bruk. Är det en större familj som alla ska använda maskinen blir det mer slitage och man kanske måste sikta på en semi-kommersiell åtminstone. Är det flera personer som ska använda maskinen är det också viktigt att det går att justera motstånd och längd så den passar till alla.

Typer av roddmaskiner

Det finns också olika typer av motstånd i roddmaskiner, var och en med sina för- och nackdelar:

 • Svänghjul med luftmotstånd

  Den vanligaste typen av roddmaskin på gym har ett svänghjul som det uppstår ett luftmotstånd i vid varje årtag. Det mekaniska motståndet anpassas efter dina årtag vilket bidrar till en smidig rörelse. Det är bra för din träning, men det kan vara bra att känna till att denna typ av roddmaskiner kan upplevas som något högljudda. Ljudet är inte så högt så att det stör under normala omständigheter, men om du vill kunna träna helt tyst är det ett mindre bra val.
 • Vattenmotstånd

  Roddmaskiner med vattenmotstånd är inte lika vanliga på grund av att de är dyrare. Vattenroddmaskiner ger rörelser som liknar motståndet vid riktigt rodd. De är tystare än roddmaskiner med svänghjul men är samtidigt större och klumpigare. De kräver också visst underhåll av vattenmekaniken. Denna typ av roddmaskin lämpar sig bäst för dig som är en riktigt seriös roddare eller vill satsa på bästa möjliga roddträning.
 • Magnetiskt motstånd

  Om du vill ha mer allsidighet i motståndet när du ror passar kanske den magnetiska mekanismen bäst. De här roddmaskinerna är populära för hemmagym eftersom de är tysta och kostar mindre än både roddmaskiner med vattenmotstånd och de med svänghjul. Här ligger fokus på att ge en allsidig träning snarare än att efterlikna ”riktig” rodd. Tack vare att det är magneter som kontrollerar motståndet kan du lätt öka och minska det för att få en roddträning som passar dina förutsättningar och mål.
 • Hydraulisk roddmaskin

  Om du har ont om plats hemma kan en hydraulisk roddmaskin vara ett bra val. De är ofta utformade för att kunna vikas ihop och är både kompakta och tysta. Här är det kolvar som gör jobbet att kanalisera det luftflöde som uppstår vid varje årtag. Hydrauliska roddmaskiner är också de mest prisvärda av alla roddmaskiner. Däremot ger de inte en verklighetstrogen känsla av att ro.
Så valde vi ut de bästa roddmaskinerna

Hur vi utsåg bästa roddmaskinerna

Roddmaskiner kommer i många olika utformanden och kan kosta allt mellan 1000 kr och 30 000 kr. De dyraste har såklart inte samma användningsområde som de billigaste och att jämföra dem mot varandra blir inte riktigt rättvist. Vi har därför utsett det bästa altnerativet i flera olika kategorier.

För att hitta den bästa roddmaskinen i varje kategori började vi med att beställa hem ett tjugotal maskiner från olika tillverkare. De har sedan testats länge och grundligt och därefter betygsatts på följande frågor:

 • Kvalitet: Har roddmaskinen hög kvalitet och vilka material används? Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? Är det magnet-, vatten- eller luftmotstånd? 
 • Komfort: Hur bekväma är handtagen, fotplattorna och sitsen? Låter roddmaskinen mycket när den används? Känns det bra att träna med maskinen? Hur mycket kan man justera motstånd, sits och fotplattor?
 • Funktion: Hur mycket data kan du se på skärmen när du tränar? Hur många motståndsnivåer finns det? Ingår pulsmätare, måste det köpas till separat eller finns den funktionen inte alls?
 • Utrymme: Hur mycket plats tar den? Går den att fälla ihop och flytta på lätt?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra användare om roddmaskinen? Vad är bra/dåligt med den? 
 • Pris: Hur mycket kostar maskinen? Känns den prisvärd i förhållande till funktionaliteten och kvalitén? Skulle du rekommendera den här produkten åt en vän?

Betygen har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är maskinen med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa roddmaskinen

FAQ – Frågor och svar om roddmaskiner

Här nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om roddmaskiner som skickas in till oss.

Vilken roddmaskin är bäst?

Baserat på din budget finns det flera olika bra roddmaskiner inom en rad priskategorier. I mellan/överklassegmentet valde vi ut Apollo Hybrid AR till testets vinnare baserat på pris i förhållande till kvalitet samt dess utomstående ergonomi.

Är en roddmaskin bättre än en träningscykel eller ett löpband?

All sorts träning är bra för hälsan. Till roddmaskinens fördelar hör att den tränar hela kroppen och samtidigt är skonsam för lederna. Det är en ganska oslagbar kombination, särskilt för personer som har problem med knäna.

Kan även långa och storvuxna använda roddmaskiner?

Det flesta roddmaskinerna erbjuder generöst med utrymme och begränsar således inte dig som användare. Det är dock vanligt att roddmaskiner har en maxvikt för användaren, så om du väger lite för mycket eller är väldigt lång och vältränad kan du eventuellt överskrida den.

Kan en roddmaskin skada ett trägolv?

De flesta roddmaskiner är skonsamma mot golvet och kommer mest sannolikt inte att skada ditt golv.  Om du vill vara helt säker kan du lägga en matta under roddmaskinen. Den skyddar även mot svettdroppar som kan va skadliga mot trägolv.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Roddmaskin enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test roddmaskin: Apollo Hybrid AR
 2. Mest prisvärda roddmaskinen: Titan LIFE Water R22II
 3. Bästa billiga roddmaskinen: Master Fitness R610 Black
 4. Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd: Master Fitness R6040 Black
 5. Bästa roddmaskinen med luftmotstånd: Masterfit R900 Rower

Roddmaskin finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Träningspartner och Träningsmaskiner .