Bäst i test: Bästa skivstången 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Skivstången är ett av de enklaste men ändå mest användbara redskapen för styrketräning. Den spar tid genom att den gör det möjligt att träna flera muskelgrupper samtidigt. Medan fitnessföretagen ständigt släpper nya tekniska lösningar och avancerade träningsmaskiner är skivstången alltjämt den obestridda kungen i gymvärlden. Vi har testat 3 olika skivstänger och vinnaren i testet blev Master Fitness50 mm 220 cm 375 kg, Skivstång.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av skivstänger

Vi har gått igenom och testat de mest populära skivstängerna och utgått från följande:

 • Kvalitet: Känns stången robust? Är den tillverkat av bra material?
 • Längd: Hur lång är skivstången?
 • Maxvikt: Hur hög vikt klarar skivstången av? 

Därefter har vi även vägt in priset för att komma fram till ett helhetsbetyg. Se resultatet och jämför gärna själv bland skivstängerna.

Vilken skivstång är bäst?

Vi har testat många skivstänger. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test skivstång: Master Fitness50 mm 220 cm 375 kg, Skivstång

  9,7/10
  Master Fitness50 mm 220 cm 375 kg, Skivstång
  Bäst i test
  Vikt
  20 kg
  Diameter viktskiva
  50 mm
  Maxbelastning
  375 kg
  Längd
  220 cm
  1282 kr
  Till Butik

  Master Fitness 50-mm-skivstång är en robust kvalitativ skivstång i mellansegmentet. Maxbelastningen på 375 kg kan jämföras med de mer professionella stängerna som istället ligger på 650 kilo. Samtidigt är Master Fitness 50-mm-skivstång cirka 1000 kronor billigare.

  Söker du en bra skivstång till hemmamiljön och vet att du inte kommer att belasta den med mer än 375 kilo kan vi rekommendera Master Fitness 50-mm-skivstång. Garantin för hemmamiljön är dessutom 2 år. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium skivstången: Master FitnessInt Skivstång - Silver

  9,5/10
  Master FitnessInt Skivstång - Silver
  Vikt
  20 kg
  Diameter viktskiva
  50 mm
  Maxbelastning
  650 kg
  Längd
  220 cm
  2480 kr
  Till Butik

  Söker du en skivstång av högsta kvalitet är Master Int Silver rätt val för dig. Stången passar såväl hemma som på ett gym då den är både robust och tålig. En garanti om 5 år medföljer samt en livstidsgaranti på konstruktionsfel. 

  För dig som antingen köper in skivstänger till ett gym eller som tar styrketräningen på största allvar kan vi rekommendera Master Int Skivstång. Prislappen är något högre än flera andra alternativ och till ett mindre hemmagym kommer exempelvis Master Skivstång 50 mm 220 cm 375 kg fungera precis lika bra. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa skivstångset: GymstickVinyl Weight Set - 50kg, Skivstångset

  9,1/10
  GymstickVinyl Weight Set - 50kg, Skivstångset
  Vikt
  Diameter viktskiva
  Maxbelastning
  Längd
  1600 kr
  Till Butik

  Är du ute efter en skivstång som säljs tillsammans med ett paket vikter, dvs ett skkivstångset, är Gymstick skivstångset ett bra alternativ för hemmagymmet. En låg prislapp på cirka 1000 kronor för hela setet tillsammans med upp till 50 kilo totalvikt gör paketet ett perfekt alroundset som klarar av de flesta övningarna. 

  Behöver du mer vikter för att exempelvis göra marklyft eller squats rekommenderar vi att köpa ett annat set som klarar mer vikter, om inte är detta ett bra val för övningar som kräver mindre vikt. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

barbell

Köpguide: Så hittar du bästa skivstången

För att veta vilken skivstång som är bäst måste du först bestämma vad syftet med din träning är. Är målet stora muskler eller är du ute efter uthållighet för att klara en stressig vardag? Kanske håller du på med en viss sport som behöver balans eller explosivitet.

Olympiska skivstänger och trap-bar är perfekta för att bygga muskelmassa och styrka. Om du vill göra isoleringsövningar för att träna dina biceps och triceps kommer du att ha nytta av en curl-stång. Cardio-stänger är bra för dig som deltar i grupprogram med syfte att öka din uthållighet och stabilitet.

Nedan följer en genomgång av olika typer av skivstänger. Denna är till för att du ska kunna se vilken sort som passar dig bäst:

 • Olympisk skivstång: Varje gym av rang har minst ett par olympiska skivstänger, eller internationell skivstång som den också kallas. Denna typ av skivstång är 220 cm lång, har 50 mm diameter på viktskivornas hål och väger normalt 20 kg. Olympiska skivstänger används för sammansatta rörelser som marklyft, squat, bänkpress och axelpress. De har fått sitt namn från olympisk tyngdlyftning där idrottare tävlar i ryck och stöt. Vikten justeras med viktskivor.
 • Curlstång: En curlstång är kortare än en olympisk skivstång och är vanligtvis krökt på två ställen. Denna typ av skivstång används för bicepsövningar. Den böjda formen gör det lättare att göra curls eller triceps-extension utan att utsätta handlederna och armbågen för onödig belastning. Ibland kommer curlstänger med fasta vikter, men det vanligaste är att du själv kan justera vikten.
 • Cardio-stång: Cardio-stänger är lättare skivstänger som används i gruppträningsprogram. De har fast vikt och deras funktion är att förbättra uthålligheten. De används i intervallträning och aerobisk träning snarare än för styrka.
 • Trap-bar / Hex bar: Även om du kanske inte anser detta vara en skivstång vid första anblicken, är en trap-bar en uppskattad medlem ur skivstångsfamiljen. En trap-stång väger lika mycket som en vanlig olympisk skivstång. Den är konstruerad så att du kan kliva in i en sexkantig form och utföra marklyft utan att behöva oroa dig för ryggens nedre del. På grund av formen kallas trap bar även för hex bar. Med en trap-stång är det som om du böjer knäna för att plocka upp ett par hinkar som står på vardera sida av dig.
 • Tricepsstång: En lite mindre skivstång som har två lodräta grepp. Med hjälp av dessa kan du lättare träna dina triceps. Längden brukar ligga på runt 80 till 120 cm och vikten är normalt sett 7 till 10 kg.
 • Swiss bar: Kallas även för multi-grip bar. Detta är en kort skivstång med flera olika grepp som gör att du kan använda skivstången på flera olika sätt. Bland annat gör den att du kan få en naturligare vinkel på axlarna i vissa övningar. Det finns Swiss bars i olika former och utföranden.
 • Skolstång: Smala skivstänger med en ytterdiameter på 25 mm brukar kallas för skolstänger. Längden brukar ligga på 150 till 220 cm och vikten är vanligtvis 6 till 10 kg. De har sällan lager och tål långt ifrån så mycket vikt som de olympiska skivstängerna.

För att sedan avgöra om en stång av en viss typ är bra bör du kolla upp följande:

 • Änden på stången - 
 • Kopplingen mellan stången och änden - 
 • Stångens styrka - 
 • Stångens maxvikt - 
 • Ytbehandling - 
 • Räfflor - 

Fördelar med skivstång

Genom att träna med skivstång skär du ner på den tid du måste tillbringa på gymmet. Eftersom skivstången används för sammansatta övningar (det vill säga övningar som tränar flera muskelgrupper samtidigt) behöver du inte lägga lika mycket tid på att träna varje muskel separat. När du till exempel kör marklyft tränar du dina sätesmuskler, knäsenor, lårmuskler, rygg, och i mindre grad axlar och armar. Med några få sets med en och samma övning tränar du alla dessa muskler samtidigt.

En studie från University of Texas visade att sammansatta övningar, såsom exempelvis skivstångs-squat, ger bättre resultat än träning i maskin. Studien visade att träning med skivstång kan göra att kroppen producerar mer testosteron jämfört med när du använder träningsmaskin. Testosteron är som bekant det hormon som ger muskeltillväxt och styrka.

Bättre koppling mellan hjärna och muskler

En annan viktig fördel med skivstångsträning är att du engagerar hjärnan i din styrketräning. Du stärker därmed kopplingen mellan sinne och muskler. Vi kan ta marklyft som exempel. Vid marklyft måste du vara extra fokuserad på att hålla ryggen i ett neutralt läge för att förhindra rundning, vilket kan leda till skada. För att uppnå detta måste du fokusera på de muskelgrupper som ska utföra det tyngsta arbetet. Denna sinne-muskel-koppling har stor betydelse för alla som behöver prestera atletiskt. Idrottare som kan lära sig att använda rätt muskler i sina funktionella rörelser presterar bättre.

Ingen falsk känsla av trygghet

Skivstång och andra fria vikter har också fördelen att du slipper den falska känsla av trygghet som träning i maskiner ger. Genom att du tvingas fokusera på dina övningar när du använder skivstången kan effekten faktiskt bli att risken för skador minskar jämfört med att träna i maskin.

Tips för att träna med skivstång

Även om skivstången i grund och botten är ett enkelt redskap krävs koncentration och träning för att utföra övningarna korrekt. Självklart vill du undvika skador. Tvärt emot vad många tror är det dock ofta säkrare att träna med skivstång än i maskin eftersom du minskar att träna med onaturliga rörelser.

För att träna bra med skivstång bör du se till att hålla bålen stabil. Kom ihåg att andas efter varje repetition så att du syresätter musklerna. Börja alltid med minsta möjliga vikt. På så vis kan du ta dig igenom varje rörelse på ett säkert sätt.

Det är inte alls fel att träna helt utan vikter i början. Först när du har behärskat tekniken bör du gradvis lägga på vikter. Läs på om hur varje övning ska göras och dra dig inte från att fråga någon som är mer erfaren.Med detta sagt bör du inte bli alls känna dig avskräckt från skivstångsträning. Det är ett av de bästa träningsredskapen oavsett om målet är att bygga muskler eller förbättra styrkan i samband med annat idrottande.

FAQ – Vanliga frågor och svar om skivstänger

Vilken skivstång ska jag köpa för hemmet?

Om du vet att du bara kommer att lyfta lätta vikter kan det räcka med en billigare och lite mindre stång, en så kallad skolstång. Ifall du tar träningen på fullt allvar är en olympisk skivstång rätt val.

 

Jag har börjat träna med skivstång. När kan jag lägga på mer vikt?

Du bör alltid rådgöra med en kunnig och certifierad tränare för att få rätt träningsråd. Tumregeln är att om du kan utföra flera sets med 10 repetitioner kan du öka vikten så länge som du kan lyfta den nya vikten samma antal gånger. Du bör vara försiktig när du börjar och långsamt öka mängden vikter.

 

Hur börjar jag träna med skivstång?

Hitta en professionell tränare som kan hjälpa dig i början. Var noga med detaljerna så att du övar in rätt teknik. Om du frågar folk på gymmet får du säkert olika svar beroende på vem du frågar. Fel råd kan leda till skador.

 

Vad är ett marklyft och hur utför jag det?

Marklyft är en övning där du böjer knäna från stående läge och sträcker dig ner för att ta tag i och lyfta skivstången samtidigt som du säkrar din rygg i ett neutralt läge. Ryggraden ska hållas i dess naturliga krökning, nästan rak, samtidigt som du är försiktig så att du inte rundar den nedre delen av ryggen. Tryck ifrån med benen och lyft stången. Dina höfter fungerar som ”gångjärn” så att du hamnar i stående position. Övningen slutar med den motsatta rörelsen, så att skivstången kan falla till golvet på ett kontrollerat sätt.

 

Kan skivstångsövningar hjälpa mig att gå ner i vikt?

Absolut. Det går åt mycket energi för sammansatta rörelser och om du följer ett program med tillräcklig intensitet kan du tappa lika mycket, om inte mer vikt, som om du bara gjorde cardio-övningar. Det går även utmärkt att träna intervallträning med skivstång.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
94 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester