Bäst i test: Bästa sport-bh 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En bra sport-bh gör att du känner dig bekväm och får bra stöd under hela träningspasset, men olika träningsmoment kräver olika typer av stöd. Vi har testat 7 sport-behåar och betygsatt dem efter komfort, funktion och prestanda i låg- och högintensiva träningsformer. Totalvinnaren i testet blev ICANIWILL Energize Sports Bra - det är en högkvalitets-bh som är bekväm och stabil i både låg- och högintensiva träningsmoment.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av sport-bh

Vi har testat totalt 7 sportbehåar och betygsatt dem enligt följande parametrar:

 • Kvalitet: Vilket material är den tillverkad av? Är den slitstark och håller länge?
 • Funktion: Ger sport-bh:n bra stöd? Sitter axelbanden på plats eller glider lätt ner? 
 • Komfort: Är den bekväm att ha på sig? Andas materialet bra?

Därefter har vi även vägt in priset och utseendet för att komma fram till ett slutgiltigt betyg.

Vilken sport-bh är bäst?

Vi har testat många sport-bh. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive sport-bh samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Stöd
Märke
Egenskaper
Band
Stäng
 1. 1. Bästa sport-bh med mycket stöd: ICANIWILL Energize Sports Bra

  9,6/10
  ICANIWILL Energize Sports Bra
  Bäst i test
  Stöd
  Mycket
  Märke
  ICIW
  Inlägg
  Ja
  Axelband
  Brottarrygg
  449 kr
  Till Butik

  Energize Sports Bra är tillverkad av tyger med medium-kompression som ska se till att förse dig med energi både innan och efter motionering. Sport-BH:n har ett högt stöd, fyrvägsstretch samt laserskurna hål som är till för ökad ventilation. Du kan korrigera både axel- och midjebandet på sport-BH:n. Även kuporna kan du plocka bort om så önskas. Dessutom har sport-BH:n en sweattech-teknologi som får dig att bibehålla värme och torrhet under dina träningspass, något vi själva var nöjda med. Denna sport-BH går att handla i färgerna vit, svart och grå.

  Stödet för denna produkt är något vi värderar högt. Den här sport-BH:n kan du använda till alla möjliga aktiviteter. Den enda nackdel vi ser hos produkten är priset. Energize Sports Bra är lite dyrare än resten av produkterna vi listat, men detta känns förståeligt om man tittar på den överträffande kvaliteten.

  Då du kan använda Energize Sports Bra både till löpning, andra typer av träning samt till vardags tack vare dess underbara stöd hamnar denna produkt på vår första plats för sport-BH:ar med högt stöd.

   

  Läs mer
 2. 2. Bästa sport-bh med medium stöd: ICANIWILL Dynamic Seamless Sports Bra, Graphite Melange

  9,4/10
  ICANIWILL Dynamic Seamless Sports Bra, Graphite Melange
  Stöd
  Medium
  Märke
  ICIW
  Inlägg
  Ja
  Axelband
  Criss Cross
  349 kr
  Till Butik

  Till denna sport-BH tillkommer meshdetaljer för att du ska kunna känna dig luftigare när du är i rörelse. Detta är något kände var väldigt positivt då man som löpare eller liknande ofta blir mycket varm. Inte nog med det Dynamic Seamless Sports Bra har även fyrvägsstretch för ökad bekvämlighet. Sport-BH:ns inlägg går att ta bort och du kan reglera de korsade axelbanden. Även denna sport-BH är tillverkad med seamless-teknologi. Produkten finns att köpa i färgerna svart, grå, grön och röd.

  Dynamic Seamless Sports Bra är av hög kvalitet och med, vad vi anser vara, utmärkt passform. Det finns dock blandade åsikter om detta då vissa upplevt att sport-BH:n varit för liten, men det är i störst mån de med större byst som tyckt detta. Produkten är väldigt behaglig att ha på sig och skaver inte på något sätt mot huden. Stödet är möjligen inte tillräckligt högt för joggingturer och lämpar sig i likhet med Everyday Seamless Sports Bra bättre till mindre rörlig träning.

  Eftersom denna sport-BH är så pass bekväm och kvalitativ anser vi att den är bäst för den som söker en sport-BH med medium stöd.

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa sport-bh med lätt stöd: ICANIWILL Everyday Seamless Sports Bra, White

  9,4/10
  ICANIWILL Everyday Seamless Sports Bra, White
  Stöd
  Lätt
  Märke
  ICIW
  Inlägg
  Nej
  Axelband
  Brottarrygg
  299 kr
  Till Butik

  Denna sport-BH från ICANIWILL är mycket bekväm och passar dig som är ute efter lätt support. Everyday Seamless Sports Bra kommer med fina broderade detaljer och ett racerback-material. Detta gör så att du behåller ditt stöd när du tränar, vilket vi personligen ansåg var till stor fördel när vi testade produkten. Du kan införskaffa denna sport-BH i antingen svart eller vit.

  Vi kan konstatera att sport-BH:n är riktigt skön. Med tanke på det enkla stödet passar den bäst till träning såsom cykling och yoga. Den är mindre rekommenderad för löpning. Produkten har även en benägenhet att vika sig längst ner vilket vi uppskattade mindre, men det är inte direkt ett hinder så länge du använder sport-BH:n till rätt aktiviteter.

  Everyday Seamless Sports Bra har fått höga kundbetyg. Vi anser att ICANIWILL är en pålitlig butik när det kommer till träningskläder och har valt att ranka denna sport-BH som bäst i test när det kommer till lätt stöd.

  Läs mer
 4. 4. Shock Absorber Ultimate Run Bra

  9,3/10
  Shock Absorber Ultimate Run Bra
  Stöd
  Mycket
  Märke
  Sh.Absorber
  Inlägg
  Nej
  Axelband
  Brottarrygg
  549 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket bra stöd
  • Bra passform
  • Höga användarbetyg
 5. 5. Nike Indy Bra

  9,2/10
  Nike Indy Bra
  Stöd
  Lätt
  Märke
  Nike
  Inlägg
  Nej
  Axelband
  Brottarrygg
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra val för mindre byst
  • Andas bra
  • Tunna axelband och meshtyg bak
 6. 6. Shock Absorber Ultimate Fly Bra

  9,2/10
  Shock Absorber Ultimate Fly Bra
  Stöd
  Mycket
  Märke
  Sh.Absorber
  Inlägg
  Nej
  Axelband
  Brottarrygg
  575 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra stöd
  • Smart knäppning
  • Tight utan att skava

  Denna sport-bh är specifikt framtagen för löpning.

  Läs mer
 7. 7. ICIW Queen Mesh Seamless Sport Bra

  9,1/10
  ICIW Queen Mesh Seamless Sport Bra
  Stöd
  Medium
  Märke
  ICIW
  Inlägg
  Ja
  Axelband
  Brottarrygg
  329 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Inga sömmar som skaver
  • Bred mudd för bra stöd
  • Tunna justerbara axelband
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

runner

Köpguide: Så hittar du bästa sport-bh:n

Det första du ska tänka på när du väljer en sport-bh är att den ska passa för den typen av träning som ska utföras. En bh på gymmet eller en löpar-bh ska helst vara utan hårda sömmar. Banden på en sport-bh utan brottarrygg kan vara i vägen och irritera om du till exempelvis tränar kampsporter. Den gemensamma nämnaren för alla varianter är dess tillverkningsmaterial – det ska vara mjukt och anpassa sig efter kroppsformen.

Bröstens storlek har också en viss inverkan. Större byst kräver mer stöd och då passar en sport-bh med bygel väldigt bra. Vidare är det bra att tänka på den övriga utrustningen som ska användas under träningen. Vissa bär pulsband till sin löparklocka som ska fästas runt bröstkorgen. I sådana fall är det bra att välja en sport-bh som tillåter det. Hur ser din övriga outfit ut? Behöver bh:n matcha den eller går det bra att välja en neutral modell?

Stöd Passar för Vanliga egenskaper
Lätt stöd

Lugna aktiviteter som:

 • Promenader
 • Yoga
 • Styrketräning

Bäst för dig med A- och B-kupa

Tunna axelband, lättare, oftast kompressionsbehåar
Medium stöd  

Passar för aktiviteter som:

 • Vandring
 • Skidåkning
 • Cykling
 Tjockare axelband, begränsar bröstens rörelse mer
Mycket stöd  

Passar för aktiviteter som:

 • Löpning
 • Mountainbike
 • Crosstraining

Bäst för dig med D-kupa eller större

Tjockare axelband, begränsar bröstens rörelse ännu mer, finns med bygel för bästa stöd

Du kan alltså behöva flera olika sportbehåar för olika aktiviteter. Några med mer stöd för hektiska aktiviteter som löpning och crosstraining, och några för lugnare aktiviteter som yoga och styrketräning. 

Olika typer av sport-bh

Konstruktionen av sport-bh:n

Sport-behåar tillverkas i lite olika utformningar och man brukar framförallt skilja mellan inkapslande och kompressionsbehåer.

 • inkapslandeInkapslande: De här behåarna använder seperata kupor för att skydda varje bröst separat. Det finns ingen kompression i de här behåarna vilket gör de bäst för lågintensitetsträning.
 • kompressionKompression: De här behåarna drar du vanligtvis på dig över huvudet och skyddar brösten genom att pressa dom mot bröstkorgen. För bästa passform behöver dessa ha justerbara axelband och ryggfästen.
 • kompression inkapslandeKompression och inkapslade: Många sport-behåer använder en kombination av båda metoderna för att få bästa möjliga stöd. Den här typen av behå är den bästa för högintensitetsträning och bör liksom varianten med endast kompression ha justerbara axelband och ryggfästen för bästa komfort och passform.

Axelbanden på sport-bh:n

Det finns tre olika sorters konstruktion av axelband som brukar användas på sportbehåer:

 • criss cross sport-bhCriss Cross: Zick-zackade axelband på ryggen och är vanligt på sport-behåar med låg- och mediumstöd. Banden är ofta justerbara och beroende på vilken stil du väljer kan banden lätt gömmas under en sportig tank top.
 • racerback sport bhBrottarrygg/Racerback: Axelbanden går ihop mellan skulderbladen. Vanligt bland sportbehåar med mycket stöd. Vissa tycker de är lite obehagliga då de kan ge lite tryck på halsen. 
 • tank top sport-bhTank top: Likadana axelband som på en vanlig behå. Har ofta bra bakstängning och justerbara axelband för perfekt passform.

Sport-bh egenskaper

 • bandJusterbara band: Att banden går att justera är viktigt för att behån ska sitta perfekt. Detta är framförallt viktigt vid aktiviteter som kräver mycket stöd. Behån håller dessutom längre eftersom när den blir äldre och lite uttöjd kan du bara dra åt banden lite.
 • bygelBygel: En bygel under varje bröst hjälper till med att hålla dem på plats. Bygeln ska ligga platt mot bröstkorgen och inte skava eller klämma.
 • meshAndning: Meshpartier och tyger som andas hjälper till med att avlägsna fukt från huden och höjer komforten avsevärt.

Hur väljer man rätt storlek på sport-bh?

behå mått

Såhär mäter du över och under bysten

Sportbehåer sitter lite tightare än vanliga behåer, men storleken är sannolikt densamma. Behåstorleken kommer att ändras flera gånger under din livstid på grund av viktminskning eller -ökning, graviditet, hormoner och åldrande. För att mäta din storlek och köpa rätt sportbehå är allt du behöver ett vanligt måttband.

1. Mät under bysten

Mät omkretsen runt bröstet precis under brösten. Runda neråt till närmaste centimeter. Du behöver det här måttet för att kunna räkna ut BH-storlek och kupan.

2. Hitta din BH-storlek

Leta upp ditt mått från punkt 1 i tabellen nedan för att se din BH-storlek.

Mått under bystenBH-storlek

63 - 67 cm

65

68 - 72 cm

70

73 - 77 cm

75

78 - 82 cm

80

83 - 87 cm

85

88 - 92 cm

90

93 - 97 cm

95

98 - 102 cm

100

 

3. Mät över bysten

Mät omkretsen där bröstet är som störst över brösten. Subtrahera sedan måttet under bysten från måttet över bysten och leta upp resultatet i tabellen nedan:

Över minus underKupstorlek

13 - 15 cm

A

15 - 17 cm

B

17 - 19 cm

C

19 - 21 cm

D

21 - 23 cm

E

 

4. Konvertera till S-M-L

Vissa sportbehåer mäter istället storlekarna i small, medium och large. Då bör du istället kolla på tillverkarnas egna mått, men generellt brukar man kunna följa måttet under bysten enligt följande:

Mått under bystenBH-storlek

68 - 72 cm

XS

73 - 77 cm

S

78 - 82 cm

M

83 - 87 cm

L

88 - 92 cm

XL

Frågor och svar om sport-BHar

Nedan följer några av de vanligaste frågorna och svaren om sport-BHar

Vad är en sport-bh?

En sport – bh är ett underklädesplagg som används av damer och yngre tjejer under träning. Bh-arnas passform, material och design är anpassade både för kvinnornas bröstform och bröstkorgsomfång samt för sporten som den ska användas till. Sport-bhar tillverkas oftast av företagen som fokuserar på att erbjuda ett komplett klädsortiment för dig som tränar.

Hur ska en sport-bh sitta?

Oavsett bröststorlek eller sportgenre bärs sport-bhar av de flesta tränande kvinnor idag. Vid träning, oavsett dess intensitet, så rör brösten på sig. Om de lämnas helt utan stöd, stör dess rörelse träningen. En sport-BH är framtagen för att stödja kroppen vid aktiva rörelser under träningspasset. Bh:n ska varken sitta för tight eller löst vilket betyder att passformen är väldigt individuell.

Vissa kvinnor föredrar en sport-bh med brottarrygg och med reglerbara axelband medans andra hellre vill ha crossband och ett mjukare tyg. Att välja rätt modell kan vara en utmaning, speciellt med tanke på det stora utbudet. För att en sport-bh ska sitta bra så behöver den ge maximalt stöd, ha en bra passform och vara tillverkad av lätt material. Den ska hålla brösten på plats och hjälpa den tränande kvinnan att känna sig bekväm. Allt för att hon ska kunna fokusera helt och fullt på sin träning.

Sport-bh efter bröstoperation?

För dig som genomgått bröstkirurgi finns det många olika varianter av sport-bhar att välja emellan. Oberoende av om du gjort ett estetiskt ingrepp eller blivit opererad av hälsoskäl så finns det bhar som passar både dina behov och din form. Efter en bröstoperation är det viktigt att välja en bh med rätt stöd och kompression som ger bra rehabilitering och skapar komfort.

Sportmodellerna erbjuder olika grad av stöd och kan därför passa efter bröstoperationer som bröstförstoring, bröstlyft, bröstreduktion eller cancerkirurgi. Viktigt att tänka på i sådana fall är att välja en mjukare modell med anpassningsbara band och som inte skaver. Den bör anpassa sig efter kroppen, samtidigt som den maxar stödet på ett bra sätt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
71 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester