Bäst i test: Bästa studsmattan 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En studsmatta är ett fantastiskt sätt att kombinera kul med träning och är något som uppskattas av stora som små. Vilka barn gillar inte att hoppa upp och ner och vem frestas inte att hoppa på i en studsmattas närhet? Vi har testat och jämfört några av de mest populära studsmattorna. Läs mer om vilken vi utsåg till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av studsmattor

Det finns över 100 olika studsmattor och även om det primära syftet är det samma så skiljer de sig åt rejält i vissa fall. Även prisintervallet är enormt där de billigare studsmattorna kostar någon tusenlapp medan de dyrare tävlings- och träningsmattorna snarare har en "5-siffrig" prislapp. Vi har valt att fokusera extra på några parametrar. Dessa är: 

 • Kvalitet & säkerhet: Känns studsmattan stabil? Vilken säkerhetsutrustning ingår eller finns att köpa till?
 • Prisvärdhet: Hur mycket valuta får man för pengarna? Finns det någon liknande studsmatta till bättre pris?
 • Funktion: Hur bra går det att hoppa på mattan? Är hoppduken för glatt och man halkar lätt eller är greppet bra?
 • Externa tester och kundbetyg: Vad för betyg har studsmattan fått av andra tester och tidigare användare?

Vilken studsmatta är bäst?

Vi har testat många studsmattor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive studsmatta samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bäst i test studsmatta: JumpMaster 4,3m inkl. skyddsnät

  9,5/10
  JumpMaster 4,3m studsmatta inkl. skyddsnät Grey
  Bäst i test
  Diameter
  4.3 m
  Typ
  Ställning
  Maxvikt
  150 kg
  5999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Tål väder, vind och UV-strålar
  • Mjuk studs - perfekt för barn och nybörjare
  • Stege inkluderad

  JumpMaster är det perfekta valet för små barn med en lägre kroppsvikt, med tanke på den mjuka och sköna studsen i mattan. Den här studsmattan har ett grått kantskydd som är tillverkat av PVC-material. Detta är ett mycket tåligt material som fungerar i samband med de flesta väder och starka UV-strålar från solen. Skyddet döljer de 96 fjädrar som gör mattan spänstig. Dessa fjädrar sitter på mattans sidokant för extra säkerhet. Du får även ett kraftigt skyddsnät på köpet när du handlar hem den här studsmattan. Detta fästs utanför kantskyddet och ger en mycket ökad säkerhet för dig som hoppar på studsmattan. Skyddsnätet är dessutom finmaskigt, så om du hoppar för långt åt sidan fastnar inte tår eller liknande i nätet. Studsmattan har en diameter på 4,3 m och väger 107 kg. Ni får maximalt vara så många på studsmattan att ni tillsammans väger 150 kg. När du köper studsmattan ingår en stege, för att du och din familj lätt ska kunna ta er upp och ner.

  Garantin för hoppduken, fjädrarna och kantskyddet ligger på 2 år medan ramen har 10 års garanti. Denna studsmatta har varit mycket glädjande åt ett flertal barn. Vi anser att denna matta har en bra studs, ett hållbart material och är ett säkert val för barn som får nöje av att hoppa runt. Inte nog med att det är roligt, studsmattan ger också fysisk träning vilket långsiktigt skapar en positiv mentalitet. 

   
  Läs mer
 2. 2. Bästa studsmattan för avancerad träning: Berg Champion 4,3m inkl Skyddsnät

  9,3/10
  Berg Studsmatta Champion Grey Levels 430 studsmatta + Skyddsnät Comfort
  Diameter
  4.3 m
  Typ
  Ställning
  Maxvikt
  150 kg
  10990 kr
  Till Butik

  Berg Champion är tyst, solid och av makalös kvalitet, vilket kan märkas både vid hoppning och montering. Champion passar dig som är ute efter en avancerad träning och studsmattan ger ett underbart fotgrepp när du hoppar. Den har en diameter på 4,3 m och när du köper den medföljer ett grått kantskydd av PVC-material. Mattan har dessutom 128 guldfärgade fjädrar med en TwinSpring-lösning. Med hjälp av denna får du en studs med rejäl kraft som samtidigt är skonsam för dina knän. På så sätt kan studsmattan vara en stor fördel för de som är ute efter lite konstgymnastiska utmaningar. Mattans skyddsnät är finmaskigt och hållbart. Öppningen hålls stängd tack vare den stabila omlottningen vid ingången. Denna produkt är att rekommendera för alla åldrar, men särskilt de lite äldre barnen som gillar att hoppa högt. Studsmattan innehåller nämligen en AirFlow-teknik som ger mattan 50 % högre luftgenomträngning än samtliga studsmattor vanligtvis har. Studsmattan väger 600 kg och maxvikten för er som hoppare ligger på 120 kg.

  Som om inte detta var nog har Berg konstruerat ett innovativt spel som kallas Berg Levels. Spelet är till för att barnen ska utveckla sina minnen, hopptekniker samt sifferkunskaper och det kan spelas tillsammans med andra barn. Detta tyckte vi var mycket finurligt och något som kan vara högt givande att skaffa i samband med studsmattan. Vad vi ansåg som en mindre bra aspekt när vi testade denna studsmatta var att det inte ingick någon stege. Framför allt mindre barn kommer säkerligen att vara i behov av en stege för att kunna ta sig upp på hoppduken.

  Du som köper Berg Champion får ta del av ett flertal olika garantier. Ramen har 10 års garanti och fjädrarna har 5 års garanti. Säkerhetsnätet, kantskyddet och själva hoppduken har alla 2 års garanti. Som sagt har den här produkten en fantastisk studs och en toppkvalitativ design. Med detta sagt anser vi att denna studsmatta är det bästa valet för dig som vill ha en utmanade träning.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga studsmattan: vidaXL Studsmatta 366x80 cm

  9,2/10
  Core Vitamin E
  Diameter
  3.66 m
  Typ
  Ställning
  Maxvikt
  150 kg
  3559 kr
  Till Butik

  Studsmattan från vidaXL är mycket säker, underhållande och enkel att montera. Den har både skyddsnät, regnöverdrag och stege. Studsmattan har även en ram designad i rostfritt stål. Mattan är GS-certifierad och försedd med PVC-material som innehåller 18 mm EPE-skum. Detta är till för att måna om dina barns trygghet, ifall de skulle råka landa på kanten. Detta var en detalj vi själva värderade mycket högt. Regnöverdraget ser också till att studsmattans kvalitet bibehålls under en längre tid. Produkten finns i färgerna blå, svart och grå.

  Denna produkt har 150 kg som största belastningskapacitet men att hoppa en åt gången på mattan är rekommenderat. Mattan har en diameter på 3,66 m och lämpar sig inte för barn under 36 månader. Studsmattan är mycket prisvärd då du får med dig så mycket på köpet - ta regnskyddet som ett exempel. Därför anser vi att vida XLs studsmatta är det bästa billiga valet av studsmatta.

   

  Läs mer
 4. 4. Bästa studsmattan för små barn: SALTA Junior 189x139 cm

  9,1/10
  SALTA Studsmatta Junior Ø139x189 cm, svart
  Diameter
  1.4 m
  Typ
  Ställning
  Maxvikt
  35 kg
  2020 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för barn
  • Hög säkerhet
  • Stabilt skyddsnät

  Salta Junior är ett alternativ för mindre barn som vill testa på en studsmatta. Tack vare den här studsmattan kan dina barn utveckla både balans och rörelseförmåga på bra sätt, utan att anstränga leder eller rygg. Mattan är välbehaglig och skön för barnen att hoppa på. Den är även mycket tyst, då Salta Junior tillämpat en elastisk fjädring av dubbelgraverat stål med 30 stycken fjädrar i antal. Studsmattan har en diameter på 1,4 m. Hopparean är 131 cm och den högsta användarvikten är 35 kg.

  Studsmattan har ett dubbelsidigt blixtlås och kantmattan samt säkerhetsnätet ger extra skydd för ditt barn.  Hoppduken kräver inte mycket utrymme. Du kan få plats med den lite var som helst, såväl inomhus som utomhus, vilket vi själva uppskattade. Denna lilla matta har fått höga betyg av användare och vi tror att den är det perfekta valet för små barn.

  Läs mer
 5. 5. Berg Ultim Elite

  8,9/10
  Berg Studsmatta Ultim Elite Flatground 500 Studsmatta BLACK
  Diameter
  5x3 m
  Typ
  Nedgrävbar
  Maxvikt
  200 kg
  18990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Rejält tilltagen hoppyta
  • Högkvalitativ AirFlow-hoppduk
  • Hög hoppkomfort
 6. 6. Abilica Mini studsmatta 1,0 m

  8,5/10
  Abilica Mini studsmatta 1,0 m
  Diameter
  1 m
  Typ
  Ställning
  Maxvikt
  100 kg
  990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Populärt märke
  • Höga kundbetyg
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa studsmattan

Några av de vanligaste och viktigaste frågorna att fundera på inför ditt köp av en studsmatta är: 

 • moneyPriset: Vad har du för budget? Priset kan, som tidigare nämnts skilja sig rejält mellan de olika studsmattorna. Är du ute efter en normalstor barnvänlig studsmatta går det att hitta dessa för runt 3-4 tusen kronor. 
 • securitySäkerhet: Säkerheten är i grund och botten en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Därför är det alltid värt att lägga tid på att se vilken säkerhetsutrustning som ingår. Några exempel är skyddsnät runt studsmattan samt dämpande skydd ovanpå fjädrarna.
 • delivery truckLeveranstid: Det kanske främst är under sommarmånaderna studsmattan kommer att användas. Då kan det vara tråkigt att behöva vänta flera veckor på att få sin studsmatta hemskickad. Se därför till så att mattan finns på lager innan du beställer den. 
 • springFjädrarna: Antalet fjädrar kan skilja sig markant mellan de olika studsmattorna. Man vill helst ha många fjädrar men de ska inte heller rosta eller försämras av exempelvis regn.  
 • trampolineVem ska använda studsmatta: Är det främst barn som ska använda studsmatta eller är den till vuxna? 
 • weight scaleMaxvikt: Maxvikten skiljer sig mellan de olika studsmattorna. Se till att välja en som klarar av vikten hos den eller de personer som ska använda den. 
 • lawnStorlek & utrymme: Storlekarna på studsmattorna varierar. Dessutom behövs en viss marginal mot häckar och staket på grund av säkerhetsskäl. Hur mycket utrymme har du tillgång till? Köp en studsmatta baserad på ditt tillgängliga utrymme. 
 • warrantyGaranti: De flesta studsmattor kommer med någon form av garanti och i de allra flesta fallen har olika delar av anordningen olika tidsgarantier. Medan ramen kanske har 5 eller 10 års garanti så kan ramen och fjädrarna ha 2 år och så vidare, så håll ett öga på hur lång tid varje beståndsdel har.
 • qualityMaterial: Studsmattor består av ett nät, en metallram, fjädrar och själva ställningen som de står på. Om mattan är av bra kvalitet består den ofta av ett UV-skyddat nylonmaterial som för att nätet håller längre och inte slits av solljuset om det står utomhus. Ramen och fjädrarna bör helst vara av rostfritt material, liksom själva anordningen som det hela står på, inklusive skruvar och bultar. Allt hårt som ramen och stolparna bör vara väl täckta och vadderade så att man inte kan slå sig på dem.
 • netSkyddsnätet: Ett av de vanligaste problemen med billiga skyddsnät är sättet de sluts till med. Medan kvaliteten i sig kan vara likvärdig ett dyrare nät, så brukar budgetvarianter stängas och öppnas med blixtlås som lätt går sönder och därmed måste nätet klippas upp. Resultatet blir att man plötsligt har en farlig öppning i skyddsnätet som ökar risken för att man faller ut. Bättre nät brukar i stället ha andra anordningar som tillåter användaren att komma in och ut genom en ”lucka” eller ”springa” som hålls samman med kraftig kardborre.
 • trampoline 4Hoppduken: Hoppdukar kan variera ganska rejält beroende på materialet de är tillverkade av och hur mycket friktion de har. Om duken är glatt så har den låg friktion, och det innebär att den som hoppar mycket lätt halkar, medan en mycket hög friktion innebär att det inte är något glid alls. En annan variation från modell till modell har att göra med antalet stygn som duken är fäst utmed kanten med. Ju fler stygn desto bättre, då det innebär att tyngden är mer jämt fördelad och därmed håller trampolinen desto längre.

Vilka olika modeller finns det?

 • trampoline 1Ministudsmattor: En minitrampolin är den absolut bästa studsmattan för den som vill komma i form. De här trampolinerna är både små och låga, och kan därför användas inomhus, förutsatt att det finns utrymme för den. Om du har plats att hoppa hopprep på ett ställe så har du också plats att hoppa minitrampolin, är en bra måttstock. Minitrampoliner står ungefär 30cm i höjd från golvet och de brukar vara ungefär en meter i bredd. Själva mattan har en dämpad studs vilket gör att du inte kan hoppa för högt, och den är ofta utrustad med ett räcke eller ett slags handtag som man kan använda för att hålla balansen. Det finns en rad sätt att motionera på den här typen av trampolin förutom att hoppa jämfota; man kan till exempel jogga, göra knäböj, utföra balansövningar eller hoppa med hantlar.
 • trampoline 2Utomhusstudsmattor: Om du har en trädgård eller bakgård med tillräckligt med utrymme så kan du skaffa dig en större trampolin med omgivande skyddsnät. Den här modellen är särskilt populär bland barn men kan också användas av vuxna med stor behållning. Då trampolinen är större, ofta runt 3 meter i bredd, kan man hoppa högre än med en minitrampolin, och det är just därför som det alltid är att rekommendera att också ha ett skyddsnät så att man inte trillar av. Även den här typen av studsmatta lämpar sig för träning men här handlar det mer om hopp än att stå och jogga på plats. 
 • trampoline 3Nergrävda studsmattor: Det finns studsmattor som man gräver ner i marken till ett djup så att själva nätet ligger parallellt med marknivån. Fördelen med den här typen av trampolin är just att den saknar den traditionella höjd som studsmattor normalt har och därmed är risken lägre för att man skall trilla av och skada sig. Nackdelen är naturligtvis kostnaden och tiden som det innebär att gräva en stor grop och göra den här typen av installering.

Träning med studsmattan

hoppa studsmatta

Studsmatta är en kul form av träning för både stora och små

På många gym runtom i Sverige finns det idag trampolinpass där man hoppar i grupp precis som under ett aerobic pass. Här finns det minitrampoliner uppställda för alla deltagare, och det är en både rolig och intensiv motionsform. Att hoppa trampolin kan bränna mer än dubbelt så många kalorier som att jogga, och man får upp konditionen i ett huj. Dessutom är det kul!

Om du planerar att träna själv i hemmet och aldrig har gjort det förr kan det ändå vara en bra idé att först gå på några pass så att du får se hur det hela går till men också ställa frågor till instruktören. Föredrar du att börja direkt på egen hand så finns det bra instruktionsvideos på internet, liksom artiklar och litteratur.

Som med all träning är det viktigt att värma upp innan man börjar sitt pass så att man inte sträcker eller skadar sig. Du kan stå och trampa på golvet eller göra mindre hopp på trampolinen och det brukar ta 5-10 minuter att bli varm och få upp pulsen litegrann. Sedan är det dags att få upp intensiteten och då kan du göra olika sorters hopp och övningar. Här kommer ett förslag på ett pass som varar i ungefär en halvtimme.

 1. Spring med höjda knän. Med rak rygg hoppar du som om du springer och ju högre knäna kommer desto jobbigare blir det. Kör omväxlande lätta springsteg i en sekvens om 2x1 minut i 3 omgångar = 9 min.
 2. Lägg dig på mattan och gör två sorters sit-ups, först den klassiska varianten där du lyfter överkroppen mot knäna och sedan enbart lyfter underkroppen. Gör varje övning 10ggr (20 sit ups) och vila i 30 sek mellan omgångarna x 5 = 5 min
 3. Jumping Jacks. En gammal klassiker där du omväxlande hoppar jämfota med fötterna ihop och bredbent, samtidigt som du flaxar med armarna. Kör i en minut, och växla sedan med att trampa bredbent i en minut. Repetera 5ggr = 10min.
 4. Varva ner genom att hoppa lite lätt och sedan stå och trampa i ungefär 5 minuter.

Allteftersom du blir starkare och får bättre kondition kan du köra om passet en gång till eller öka på tiden du gör de individuella övningarna. Du kan också lägga till fler övningar som till exempel de följande.

 • Framåtspark. Du lyfter fötterna omväxlande framför dig medan du hoppar.
 • Bakåtspark. Om du har ett räcke att hålla i dig kan du också sparka bakåt.
 • Tå-hopp. Gör mindre, kortare hopp på fotens yttre kant – tränar vadmuskler rejält.
 • Vridhopp. Medan du hoppar vrider du överkroppen och armarna från sida till sida.

Skaderisker med studsmattor

Även om trampoliner är utrustade med omgivande skyddsnät och vadderade kanter så kan man skada sig ganska illa om man inte är uppmärksam på vissa faktorer. Att landa fel kan innebära stukade fot- och armvrister, allvarliga nackskador osv. Var därför förnuftig när du hoppar och ge dig inte in på en massa figurer och tricks om du inte är helt säker på vad du gör.

Den som hoppar bör också alltid göra det på egen hand. Det kan vara frestande att hoppa flera i taget, särskilt för barn, men då önskar skaderisken avsevärt då man kan slå in i varandra. Man behöver inte ens hoppas särskilt högt för att kunna göra både sig själv och andra illa om man krockar. Av exakt samma anledning är det viktigt att det inte ligger några lösa föremål på trampolinen när man ska hoppa.

 

Frågor och svar om studsmattor

Nedan följer de vanligaste frågorna relaterade till studsmattor

Vad är en studsmatta?

En studsmatta kallas också för trampolin och är enligt en gammal legend uppkallad efter en fransk cirkusartist som på 1800-talet ska ha uppfunnit det skyddande studs-nät som fortfarande används vid cirkusföreställningar. Ingen vet om berättelsen är sann och om Trampoline, som han ska ha hetat, verkligen existerade men faktum är att skyddsnät började användas av brandkåren på slutet av 1800-talet.

Idén bakom en studsmatta är enkel: genom att spänna upp ett elastiskt nät runt en befjädrad ram kan användare använda den energi som bildas när man hoppar upp och ner och med det komma upp i högre höjder på ett lättare sätt än om man skulle stå på marken och hoppa. Det finns olika typer av studsmattor och även själva elasticiteten kan variera. En studsmatta med stor elasticitet har en hög studsförmåga som gör att man kan komma mycket högt, vilket tillåter olika trick som volter och hoppande piruetter. En kortare, mer spänd studsmatta möjliggör inte lika höga hopp och är därför säkrare och kan användas på mindre ytor. 

Vilka hälsofördelar har studsmattehoppande?

De tre främsta hälsofördelarna med att hoppa studsmatta är: 

 • Förbättrad balans
 • Ökad koordination
 • Ökad blodcirkulation
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester