Bäst i test: Bästa träningsbältet 2022

Ta din styrketräning till nästa nivå med ett utav dessa kraftfulla bälten.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Med ett träningsbälte kan du som tränar på gym få ut mer av din träning. Bältet ökar trycket i bålen och buken vilket ger dig större kraft i dina lyft. Träningsbälte kallas även bland annat för lyftarbälte, gymbälte och tyngdlyftarbälte.

Vi har här testat ett 20-tal olika träningsbälten bäst överlag blev Pro Nutrition Bodybuildingbälte. Ett träningsbälte av hög kvalitet som inte märkt av något slitage och som dessutom inte kostar särskilt mycket.

Testvinnare - Bästa träningsbältet

 1. Bäst i test träningsbälte: Pro Nutrition Bodybuildingbälte
 2. Bästa träningsbältet för tjejer: Better Bodies Womens Gym Belt
 3. Bästa träningsbältet för tynga lyft: Gasp Training Belt
 4. Bästa billiga: C.P. Sports Lifting Belt
 5. Bästa dipsbältet: Schiek 5008 Dip Belt
 1. Bäst i test träningsbälte: Pro Nutrition Bodybuildingbälte

  9,7/10
  Prisvärt bälte till bra kvalitet som sitter bra och håller ryggen stadig vid tunga lyft.
  Pro Nutrition Bodybuildingbälte
  Bäst i test
  Material
  Läder
  Storlek
  71-128 cm
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Robust bälte för tynga luft
  • Material av hög kvalitet
  • 4,5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lämpligt för medeltunga lyft, söker du ett bälte för de riktigt tunga lyften är Gasp Training Belt bättre

  Pro Nutrition Bodybuildingbälte är ett slittåligt läderbälte som säkerställer maximal stadga i samband med tunga lyft. Jämfört med övriga bälten så ger det särskilt mycket stöd för ryggen vilket innebär bättre stabilitet och mer bekvämlighet. Sex storlekslägen gör att det passar alla kroppstyper.

  Ett prisvärt bälte som tål att jämföras med bälten i avsevärt mycket högre prisklasser. Du får mycket för pengarna och kan fortsätta fokusera på din träning.

  Läs mer
 2. Bästa träningsbältet för tjejer: Better Bodies Womens Gym Belt

  9,5/10
  Bälte framtaget från Better Bodies toppsäljare men med en kvinnlig tvist vad gäller passform.
  Better Bodies Womens Gym Belt
  Material
  Neopren/nylon
  Storlek
  55-100 cm
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Fördelar
  • Anatomiskt utformad för tjejer
  • Kardborrefästning
  • 4.8/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar
  • Män bör fokusera på ett annat bälte

  Better Bodies Womens Gym Belt är ett anatomiskt bälte med särskild fokus på kvinnor. Med enkelt kardborrefäste och extra stadga för ländryggen blir det ett bra val för dig som vill främja både intensiv och ergonomiskt naturlig träning.

  Jämfört med övriga bälten är detta mer flexibelt och ger mer ryggstadga. Ett perfekt val om du vill ha bra hållning i alla lägen.

  Läs mer
 3. Bästa träningsbältet för tynga lyft: Gasp Training Belt

  9,5/10
  Ett extra kraftfullt bälte anpassat för dig som utför de riktigt tunga lyften.
  Gasp Training Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  70-115 cm
  Till Butik
  999 kr
  Till Butik
  999 kr
  Fördelar
  • Smidigt spänne
  • Perfekt för tunga lyft
  • 5/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar
  • För dig som tränar med lägre vikter rekommenderar vi istället Pro Nutrition Bodybuildingbälte

  Gasp Training Belt är ett extra robust gymbälte med neutral passform. Jämfört med övriga bälten saknar det extra ryggbredd vilket främjar flexibilitet och rörlighet i samband med träning utan att kompromissa med stadga.

  Med dubbla fästen ger Gasp Training Belt stöd även vid de allra tyngsta lyften utan att begränsa ditt rörelsespektrum. Ett måste för låga squats eller tunga marklyft.

  Läs mer
 4. Bästa billiga: C.P. Sports Lifting Belt

  9,2/10
  Ett prispressat bälte i läder med hög stabilitet och hållbarhet.
  C.P. Sports Lifting Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  58-140 cm
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Mycket hög komfort
  • Prisvärt bälte
  • Perfekt för nybörjaren
  Nackdelar
  • Ganska dålig kvalitet
  • Vissa märker att bältet "fäller" efter ett par månader

  Ett prisvärt läderbälte som ger bra stadga och stabilitet. Det tjocka lädermaterialet gör att bältet håller formen även vid påtaglig belastning.

  Prissättningen är kanske den allra främsta anledningen till att välja just detta bälte. Utan att tumma på tillförlitligheten får du ett kvalitetsbälte som inte kostar skjortan. Är du osäker på hur långt du vill gå i din träning så är detta ett bälte som ger dig chansen att prova på.

  Läs mer
 5. Bästa dipsbältet: Schiek 5008 Dip Belt

  9,1/10
  Träningsbälte utformat för att öka belastningen genom att addera mer vikt via bältet när du gör dips.
  Schiek 5008 Dip Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  OneSize
  Till Butik
  699 kr
  Till Butik
  699 kr
  Fördelar
  • OneSize
  • Snyggt läderbälte
  • 2 färger att välja mellan
  Nackdelar
  • Endast anpassad för dips och chins

  Schiek 5008 Dip Belt är ett bälte för dig som vill tillföra mer vikt i samband med att du tränar med din egen kroppsvikt. Det vadderade läderbältet ger både stadga och bekvämlighet samtidigt som stålkedjan med karbinhake gör det enkelt att haka på valfri vikt.

  Jämfört med många andra liknande bälten så är Schiek 5008 påtaglig mycket mer stabilt. Det minimerar risken för obehag till följd av att bältet böjer sig och skaver.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa träningsbältet

Träningsbälte köpguide

När du ska välja det träningsbälte som är bäst för dig, gäller det att ha koll på vissa delar. Dessa delar hittar du i den här köpguiden, som är till för du ska kunna hitta ett bälte som går att anpassa till just dig och din träning.

Följande punkter är alltså viktiga att ha i åtanke:

 • Storlek

   Denna varierar mellan olika träningsbälten. Maxbredden vid tävling är ofta 10 cm. Den bästa storleken för till exempel knäböj är 10 cm i bredd och 10-13 mm i tjocklek. De flesta träningsbälten är mellan 10 och 15 mm tjocka. Välj en storlek på bälte som passar de övningar du avser att använda det till.
 • Form

  Vissa gymbälten har en smalare utformning. Dessa kan bland annat vara till för övningar såsom djupa knäböj. Formen på bältet kan också påverka hur det sitter på dig. Anpassa valet av träningsbälte till din kroppsform, om det finns möjlighet.
 • Material

  Läder är det vanligaste materialet, men det finns även träningsbälten i konstläder och olika textilvarianter. Ett bälte av äkta läder är dock många gånger att föredra. Det håller länge och är av naturligt god kvalitet.
 • Tunga lyft

  Använd med fördel ett träningsbälte vid tunga övningar såsom marklyft och knäböj. Bältet kommer att vara obekvämt till en början innan du vant dig vid det och innan det anpassats till din kropp.
 • Stabilitet

  Ett träningsbälte ska bidra till en god stabilitet vid tunga lyft. Ett bälte som sitter dåligt, eller har en dålig passform, kan bidra till skador i värsta fall. Det kan också försämra din träning och prestation.
 • Övriga egenskaper

  En del träningsbälten har öglor som kan användas för att fästa extra vikter, t.ex. när du gör pull-ups. Detta är dock ganska ovanligt. Bältet ska även vara lätt att ta av och sätt på sig. Lockas inte av snygga bälten som kan vara krångliga att använda. Tänk på funktionaliteten.

Använd inte ett träningsbälte om det hindrar dig i din träning. Bygg upp din styrka först, innan du skaffar ett bälte. Tänk också på att träningsbältet ökar ditt blodtryck och trycket kring magregionen. Detta kan vara farligt om du har problem med till exempel hjärtat. Konsultera alltså läkare innan du skaffar ett träningsbälte om du har problem.

Så valde vi ut de bästa träningsbältena

Så gjorde vi testet

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal träningsbälten som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, pris, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Storlek: Vilken är min- och maxstorleken på bältet? Är det enkelt att ställa in det på precis rätt storlek för dig?
 • Komfort: Är bältet skönt att ha på sig? Skaver det eller gör ont någonstans? Är det enkelt att ta på och av sig?
 • Funktion: Hur bra fungerar bältet? Tycker du att det har det hjälpt dig att lyfta tyngre?
 • Kvalitet: Vilket material är det tillverkat av? Är knäppningen robust? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Pris: Hur mycket kostar träningsbältet? Känns det prisvärt i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi lagt samman alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa träningsbältet

Vanliga frågor om träningsbälten

Vilken storlek på gymbältet ska jag köpa?

Vanligtvis finns bälten i storlekarna S/M (runt 70-95 cm) till XXL (cirka 100-120 cm). Köp ett bälte som sitter bekvämt men ändå som spänner en del mot kroppen.

När ska man använda lyftarbälte?

Det bästa är att ta på sig lyftarbältet inför de tyngre övningarna. Det finns ingen poäng med att bära träningsbältet under hela gympasset.

Finns det skötselråd för träningsbälten?

Det finns träningsbälten i flera olika material. Hur du ska sköta ditt bälte beror på materialet. Ett läderbälte mår bra av lädervård då och då. De flesta textilbälten klarar maskintvätt. Alla de bälten som vi tipsar om kommer från erkända tillverkare som brukar skicka med tydliga skötselinstruktioner för sina träningsbälten.

Vem behöver ett träningsbälte?

Träningsbälte är inget som rekommenderas för personer som nyss börjat träna på gym. För dessa är det bättre att börja lite lättare till dess att tekniken övats in. Om du har tränat i minst ett år på gym kanske det kan vara dags att fundera på att köpa ett. Träningsbälten rekommenderas speciellt för de fyra vanligaste tyngdlyftarövningarna:

 • Knäböj
 • Bänkpress
 • Marklyft
 • Axelpress

Vad är träningsbälten bra för?

Träningsbältets främsta funktion är att stärka upp bålen och bygga upp ett buktryck. Det ger dig ökad stabilitet att kunna genomföra tyngre lyft. En annan fördel med träningsbälte är att det skyddar ryggkotorna om du lyfter tungt. Däremot är tyngdlyftningsbältet inte till för att motverka ryggont i sig.

Hur använder man ett träningsbälte?

Gymbältet ska vara tillräckligt spänt för att ge ett gott stöd. Samtidigt får du inte spänna det för hårt eftersom du då inte har full styrka och kontroll över magmusklerna.

När det är dags att lyfta stabiliserar du bålen ytterligare genom att spänna magmusklerna efter att ha dragit in luft.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
126 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5