Bäst i test: Bästa träningsbältet 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Med ett träningsbälte kan du som tränar på gym få ut mer av din träning. Bältet ökar trycket i bålen och buken vilket ger dig större kraft i dina lyft. Träningsbälte kallas även bland annat för lyftarbälte, gymbälte och tyngdlyftarbälte. Vi har jämfört flera olika träningsbälten som går att köpa från de större träningsbutikerna på nätet. Läs mer om testet nedan och se vilken vi korade till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av träningsbälten

Vi har sammanställt våra bästa tips för dig som ska köpa träningsbälte, vad du bör tänka på och vilka typer av bälten som finns på marknaden. I vårt test av träningsbälten har vi fokuserat på:

 • Hur bra bältet fungerar vid lättare och tyngre lyft
 • Vilken typ av material bältet är gjort utav
 • Hur skönt bältet är att ha på sig
 • Min- och maxstorleken på bältet
 • Prisjämförelse mellan de olika bältena

Vilket träningsbälte är bäst?

Vi har testat många träningsbälten. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test träningsbälte: Pro Nutrition Bodybuildingbälte

  9,7/10
  Pro Nutrition Bodybuildingbälte
  Bäst i test
  Material
  Läder
  Storlek
  71-128 cm
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Robust bälte för tynga luft
  • Material av hög kvalitet
  • 4,5/5 av användarna
 2. 2. Bästa träningsbältet för tjejer: Better Bodies Womens Gym Belt

  9,5/10
  Better Bodies Womens Gym Belt
  Material
  Neopren/nylon
  Storlek
  55-100 cm
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Anatomiskt utformad för tjejer
  • Kardborrefästning
  • 4.8/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
 3. 3. Bästa träningsbältet för tynga lyft: Gasp Training Belt

  9,5/10
  Gasp Training Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  70-115 cm
  999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidigt spänne
  • Perfekt för tunga lyft
  • 5/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
 4. 4. Bra träningsbälte: Better Bodies Basic Gym Belt

  9,5/10
  Better Bodies Basic Gym Belt
  Material
  Neopren/nylon
  Storlek
  60-110 cm
  369 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Passar nybörjare och erfarna
  • Kardborrefästning
 5. 5. Chained Nutrition Gear Chained Nutrition Weight Lifting Belt

  9,3/10
  Chained Nutrition Gear Chained Nutrition Weight Lifting Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  60-120 cm
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket positiva kundomdömen
  • Stabilt hävarmsspänne
  • Tillverkad av mocka
 6. 6. C.P. Sports Lifting Belt

  9,2/10
  C.P. Sports Lifting Belt
  Material
  Läder
  Storlek
  58-140 cm
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket hög komfort
  • Prisvärt bälte
  • Perfekt för nybörjaren
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

belt

Köpguide: Så hittar du bästa träningsbältet

När du ska välja det träningsbälte som är bäst för dig, gäller det att ha koll på vissa delar. Dessa delar hittar du i den här köpguiden, som är till för du ska kunna hitta ett bälte som går att anpassa till just dig och din träning.

Följande punkter är alltså viktiga att ha i åtanke:

 • Storlek: Denna varierar mellan olika träningsbälten. Maxbredden vid tävling är ofta 10 cm. Den bästa storleken för till exempel knäböj är 10 cm i bredd och 10-13 mm i tjocklek. De flesta träningsbälten är mellan 10 och 15 mm tjocka. Välj en storlek på bälte som passar de övningar du avser att använda det till.
 • Form: Vissa gymbälten har en smalare utformning. Dessa kan bland annat vara till för övningar såsom djupa knäböj. Formen på bältet kan också påverka hur det sitter på dig. Anpassa valet av träningsbälte till din kroppsform, om det finns möjlighet.
 • Material: Läder är det vanligaste materialet, men det finns även träningsbälten i konstläder och olika textilvarianter. Ett bälte av äkta läder är dock många gånger att föredra. Det håller länge och är av naturligt god kvalitet.
 • Tunga lyft: Använd med fördel ett träningsbälte vid tunga övningar såsom marklyft och knäböj. Bältet kommer att vara obekvämt till en början innan du vant dig vid det och innan det anpassats till din kropp.
 • Stabilitet: Ett träningsbälte ska bidra till en god stabilitet vid tunga lyft. Ett bälte som sitter dåligt, eller har en dålig passform, kan bidra till skador i värsta fall. Det kan också försämra din träning och prestation.
 • Övriga egenskaper: En del träningsbälten har öglor som kan användas för att fästa extra vikter, t.ex. när du gör pull-ups. Detta är dock ganska ovanligt. Bältet ska även vara lätt att ta av och sätt på sig. Lockas inte av snygga bälten som kan vara krångliga att använda. Tänk på funktionaliteten.

Använd inte ett träningsbälte om det hindrar dig i din träning. Bygg upp din styrka först, innan du skaffar ett bälte. Tänk också på att träningsbältet ökar ditt blodtryck och trycket kring magregionen. Detta kan vara farligt om du har problem med till exempel hjärtat. Konsultera alltså läkare innan du skaffar ett träningsbälte om du har problem.

Fördelar med att använda ett träningsbälte

Träningsbältets främsta funktion är att stärka upp bålen och bygga upp ett buktryck. Det ger dig ökad stabilitet att kunna genomföra tyngre lyft. Om du tränar på gym men inte har använt ett gymbälte tidigare kommer du att märka en stor skillnad i träningen. Det är inte omöjligt att du kommer att kunna lyfta tyngre redan från första dagen som du använder ett bälte.

En annan fördel med träningsbälte är att det skyddar ryggkotorna om du lyfter tungt. Däremot är tyngdlyftningsbältet inte till för att motverka ryggont i sig. Har du ont i ryggen av träningen kan det hända att du lyfter fel eller att du behöver hjälp av en läkare eller träningsexpert.

Träningsbälte är inget som rekommenderas för personer som nyss börjat träna på gym. För dessa är det bättre att börja lite lättare till dess att tekniken övats in. Om du har tränat i minst ett år på gym kanske det kan vara dags att fundera på att köpa ett lyftarbälte.

Träningsbälten rekommenderas speciellt för de fyra vanligaste tyngdlyftarövningarna:

 • Knäböj
 • Bänkpress
 • Marklyft
 • Axelpress

Att börja träna med tyngdlyftningsbälte innebär att du tar träningen till nästa nivå. Samtidigt är det inte alls något som endast de som tävlar i tyngdlyftning har nytta av. De flesta som använder träningsbälten har aldrig tävlat i tyngdlyftning och avser inte heller göra det.

Så använder du ett träningsbälte

lyftarbaelte

Träningsbälten används ofta vid marklyft

Om du börjar använda ett träningsbälte har du säkert redan gott om erfarenhet från att träna på gym. Du bör som sagt ha tränat i minst ett år innan du kör igång med träningsbälte för att kroppen ska hinna bygga upp en bra grundstyrka.

Om du har gott om erfarenhet kan det räcka att köpa ett gymbälte och prova sig fram. Du kommer snart att märka i vilka övningar du har nytta av bältet och hur hårt du ska spänna det.

Experttipset brukar vara att inte använda lyftarbältet i alla övningar utan endast där det verkligen behövs. Det finns ingen anledning att bära ett tyngdlyftarbälte för lätta övningar. Många tyngdlyftare använder sig av en viktgräns för när träningsbältet åker på.

Generellt sett brukar följande rekommendationer för styrkebälten gälla:

 1. Spänn fast träningsbältet strax ovanför naveln.
 2. Du bör börja med att spänna bältet lätt – bara så pass spänt att det inte glider av.
 3. Ställ dig med fötterna axelbrett. Gå ner som i knäböj.
 4. Bältet kommer att röra på sig lite. Spänn fast det i det läget så att det sitter bra.

Gymbältet ska vara tillräckligt spänt för att ge ett gott stöd. Samtidigt får du inte spänna det för hårt eftersom du då inte har full styrka och kontroll över magmusklerna.

När det är dags att lyfta stabiliserar du bålen ytterligare genom att spänna magmusklerna efter att ha dragit in luft.

Vanliga frågor om träningsbälten

Borde jag köpa ett träningsbälte?

Om du tar styrketräningen på allvar och har tränat i minst ett år kommer du utan tvekan att ha glädje av ett styrketräningsbälte. Med hjälp av ett gymbälte kommer du att kunna ta träningen till nästa nivå.

Vilken storlek på gymbältet ska jag köpa?

De flesta träningsbälten finns i olika storlekar. Vanligtvis finns de i storlekarna S/M (runt 70-95 cm) till XXL (cirka 100-120 cm). Tänk på att storkelsskalan varierar mellan olika tillverkare. Kontrollera därför storlekarna innan du köper lyftbälte.

Varför köpa styrkebälte?

Ett styrkebälte ger dig extra tryck i buken och bålen, vilket gör att du får bättre kraft och kan lyfta tyngre och bättre.

När ska man använda lyftarbälte?

Det bästa är att ta på sig lyftarbältet inför de tyngre övningarna. Det finns ingen poäng med att bära träningsbältet under hela gympasset.

Finns det skötselråd för träningsbälten?

Det finns träningsbälten i flera olika material. Hur du ska sköta ditt bälte beror på materialet. Ett läderbälte mår bra av lädervård då och då. De flesta textilbälten klarar maskintvätt. Alla de bälten som vi tipsar om kommer från erkända tillverkare som brukar skicka med tydliga skötselinstruktioner för sina träningsbälten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
86 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester