Bäst i test: Bästa träningsbänken 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Träningsbänkar används för såväl hantelövningar som träning med en skivstång. Du kan även utföra rygg- och magövningar på bänken. Det finns flera olika sorter att välja på, allt från de som går att ändra vinkeln på till de mer simpla modellerna som endast har en liggande lutning.  Vi har testat 6 träningsbänkar. Läs mer om testet och varför Master Black Bench III - Fold blev utsedd till den bästa träningsbänken 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av träningsbänkar

Det finns mycket billiga träningsbänkar, men tänk på att kontrollera maxvikt och byggkvalitet! Vi har utsett de bästa träningsbänkarna. Det som ligger till grund för testet är: 

 • Kvalitet: Känns bänken stabil och kvalitativ eller vinglig och mer budget?
 • Priset: Är bänken prisvärd? Får man valuta för sina pengar?
 • Funktioner: Går bänken att ställa in i olika lägen? Hur många?
 • Komfort: Är bänken skön att sitta och ligga på? Är den skön vid både enklare och tyngre lyft?

Vilken träningsbänk är bäst?

Vi har testat många träningsbänkar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive träningsbänk samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa träningsbänken: Master Black Bench III - Fold

  9,5/10
  Master Black Bench III - Fold
  Bäst i test
  Maxbelastning
  250 kg
  Dimensioner
  141x47x46 cm
  Lägesjusteringar
  10 st
  2690 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Gedigen träningsbänk av hög kvalitet
  • Ställbar i många lägen
 2. 2. Masterfit Träningsbänk Power Bench

  9,3/10
  Masterfit Träningsbänk Power Bench
  Maxbelastning
  400 kg
  Dimensioner
  134/65/44 cm
  Lägesjusteringar
  12 st
  3990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Passar bra till tunga lyft
  • Stabil ram
  • Justerbar i flera lägen
 3. 3. Mest prisvärda träningsbänken: Gymstick Fitness Bench

  9,1/10
  Gymstick Fitness Bench
  Maxbelastning
  180 kg
  Dimensioner
  120x63x116 cm
  Lägesjusteringar
  8 st
  1790 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för hemmagymmet
  • Justerbar dyna och ryggstöd
  • Enkel att förvara
 4. 4. Master Fitness Master Bench Silver I

  8,9/10
  Master Fitness Master Bench Silver I
  Maxbelastning
  200 kg
  Dimensioner
  115x50x48 cm
  Lägesjusteringar
  8 st
  2599 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ställbart sitt- och ryggstöd
  • Tjock och stabil dyna
  • Lätt att fälla ihop och förvara
 5. 5. FitNord Adjustable bench

  8,7/10
  FitNord Adjustable bench
  Maxbelastning
  200 kg
  Dimensioner
  121x39x46 cm
  Lägesjusteringar
  9 st
  2995 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5/5 på Trustpilot
  • Passar utmärkt hemma
  • Dyna i konstläder
 6. 6. Master Fitness Flat Bench Gold II

  8,5/10
  Master Fitness Flat Bench Gold II
  Maxbelastning
  350 kg
  Dimensioner
  111x63x44 cm
  Lägesjusteringar
  0 st
  2799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Optimal för tunga lyft
  • Riktigt stabil
  • Utmärkt för tung press
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

bench press

Köpguide: Så hittar du bästa träningsbänken

Att välja en träningsbänk som håller god kvalitet, rätt pris och passar till rätt ändamål är inte alltid det enklaste. De träningsbänkar vi har testat och jämfört håller dock samtliga en god kvalitet, men vissa är mer prisvärda än andra. För att du lättare ska kunna välja träningsbänk har vi satt ihop denna köpguide. Gå igenom punkterna en efter en och försök att bilda dig en uppfattning om vilken träningsbänk som är bäst för just dig.

 • Den generella konstruktionen: Till att börja med bör du titta efter vilka material som använts i tillverkningen av träningsbänken. Undersök även om konstruktionen ser gedigen och hållbar ut. Sätt detta i relation till priset.
 • Viktkapacitet: Bänken ska vara anpassad efter de vikter du använder. Du ska till exempel kunna justera bänken utan att riskera att skada den, eller dig själv. Tänk på att en bänk som tål högre vikter är ofta dyrare.
 • Garanti: Vilken garanti gäller för träningsbänken? Titta efter detta innan du bestämmer dig för vilken produkt du ska köpa.
 • Leverans: Undersök din träningsbänk noggrantnär du fått den levererad. Saknas något? Är någon del trasig?
 • Montering: En träningsbänk som är svår eller tidskrävande att sätta ihop eller montera, bör inte vara alltför dyr. Priset bör reflektera graden av svårighet gällande denna punkt.
 • Maxhöjd: Du vill inte ha en justerbar bänk som går att luta alltför mycket, eller har en mycket hög bänkskiva. Detta kan bli ett problem vid vissa övningar.
 • Dynornas kvalitet: Dynan bör vara tillräckligt stabil för att du på ett säkert sätt ska kunna utföra dina övningar. Samtidigt ska den ge dig den bekvämlighet du behöver.
 • Handtagens egenskaper: Handtagens greppyta ska inte tillåta dig att halka eller glida med händerna. De ska också hålla i flera år utan att bli utsträckta eller torka.
 • Stabilitet: Ju stabilare en träningsbänk är, desto bättre. Detta gäller även de hopfällbara varianterna. Du ska kunna justera och anpassa bänkarna utan att förlora för mycket stabilitet. Stabiliteten gör att du får ut mer av dina övningar, genom att de utförs på ett mer korrekt sätt.
 • Justerbarhet: De justerbara och hopfällbara bänkarna bör komma med hjul och handtag som gör dem mer flyttbara. Bänkarna ska också vara lätta att justera. Det ska inte vara några problem med att de gnisslar eller fastnar när du anpassar dem.

bench

Olika typer av träningsbänkar

Det finns ett stort utbud av träningsbänkar på marknaden. Först och främst har de olika utformning. De vanligaste varianterna är den ställbara och den plana träningsbänken. Det finns även hopfällbara träningsbänkar för dig som vill spara plats. Dessutom finns det specialbänkar så som situpsbänken, ryggträningsbänken, bänkpressbänken och bicepscurlbänken.

Innan du köper en träningsbänk bör du kontrollera vilken vikt den tål. Tänk på att den måste tåla din vikt plus de vikter som du tänker lyfta. En för klen bänk kan innebära livsfara! Satsa på kvalitet och ta med i beräkningarna att både du och dina vikter kommer att bli tyngre med tiden. Vi tycker att ett minimikrav borde vara en bänk som tål 150 kg. Det kan fungera om du är ganska lätt och inte tränar så hårt. Annars rekommenderar vi att du väljer en bänk som tål mycket mer än så.

 • Ställbar träningsbänk: Den vanligaste typen av träningsbänk både i hemmet och på gymmet. Eftersom ryggstödet kan justeras är denna träningsbänk mycket flexibel och passar för de flesta övningar. Nackdelen med denna typ av träningsbänk är att den har rörliga delar som kommer att slitas med tiden. Dessutom är maxvikten inte lika hög som för en plan träningsbänk i samma prisklass. Därför behöver du satsa på en ställbar bänk av hög kvalitet. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Plan träningsbänk: Om du vill hitta en billig träningsbänk som ändå håller en hög kvalitet kan du leta efter en plan träningsbänk (även kallad fixerad träningsbänk). Eftersom bänken inte kan justeras är alla fogar svetsade vilket ger hög styrka för ett lågt pris. Många övningar kan utföras på en plan träningsbänk, men du kan givetvis inte utföra till exempel lutande hantelpress. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Hopfällbar träningsbänk: Om du har brist på plats hemma kan en hopfällbar träningsbänk vara ett bra val. Tyvärr är många hopfällbara bänkar svagare än både de plana träningsbänkarna och de ställbara träningsbänkarna och maxvikten är lägre. Om du inte lyfter särskilt tungt och om du vill spara plats kan en sådan bänk ändå vara att föredra. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Bänkpressbänk: Detta är en variant av den plana / fixerade träningsbänken. Den främsta skillnaden är att bänkpressbänken har en ställning som du lägger ifrån dig skivstången på. Tack vare säkerhetsstopp kan du lyfta tungt utan att ständigt ha någon som passar. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och olika skivstångsövningar.
 • Situpsbänk: En magträningsbänk eller situpbänk är optimerad för att träna magmusklerna. Lutningen är negativ för att ge största möjliga fokus på magmuskulaturen. Ibland går det att justera bänken till plant läge. Kontrollera så att magträningsbänken har kuddar som du kan låsa fast fötterna i. Exempel på övningar som passar: Sit ups och magövningar av olika slag.
 • Situpsbänk med vikter: Detta är en lite mer avancerad variant av magträningsbänken. Med hjälp av justerbara vikter kan du öka intensiteten i träningen. Denna träningsbänk kan nästan klassas som en träningsmaskin. Exempel på övningar som passar: Sit ups och magövningar av olika slag.
 • Ryggträningsbänk: Det finns plana och lutande ryggträningsbänkar. Du märker främst skillnad i hur intensiv träningen blir. Denna typ av träningsbänk har kuddar för att låsa fast fötterna med. Exempel på övningar som passar: Sit ups av olika varianter, ländryggsövningar.
 • Bicepscurlbänk: Denna träningsbänk är gjord för en enda typ av övning: bicepscurl. Bänken består av en sittdyna och två bänkar med lutning där du placerar överarmarna. Tack vare lutningen belastar du inte armbågarna och lederna så mycket när du kör bicepscurl. Exempel på övningar som passar: Bicepscurls, koncentrerad curl.

FAQ – Vanliga frågor och svar om träningsbänkar

Vad kostar en träningsbänk?

Vad en träningsbänk kostar beror på dess funktioner (t.ex. justerbar, plan eller specialutformad bänk), vilken vikt den tål, kvalitet och tillverkare. De billigaste träningsbänkarna kostar under 1 000 kronor, men är sällan ett bra val. Det finns många bra träningsbänkar i prisintervallet 1 500 till 3 000 kronor. De dyraste träningsbänkarna kostar över 7 000 kronor.

 

Vilken träningsbänk är bäst?

Vilken träningsbänk som är bäst beror på dina behov. Om du är ganska lätt, lyfter små vikter och har ont om plats då kan en hopfällbar träningsbänk vara bäst. Ifall du vill ha full flexibilitet är förmodligen en justerbar träningsbänk av hög kvalitet det bästa valet. Ifall du lyfter mycket tungt men inte vill lägga ut så mycket pengar på din träningsbänk då är en plan/fixerad bänk bäst.

 

Vad finns det för övningar med en träningsbänk?

Det finns mängder med övningar med träningsbänkar. Till de vanligaste övningarna hör diverse hantel- och skivstångsträning. Det går även att utföra mag- och ryggövningar på träningsbänk.

 

Vilken vinkel ska man ha vid lutande hantelpress?

Vinkeln på träningsbänken bör vara mellan 15 och 45 grader vid lutande hantelpress.

 

Vilken vinkel ska man ha vid lutande bänkpress?

Vinkeln på träningsbänken bör vara mellan 30 och 45 grader vid lutande bänkpress.

 

Vad utmärker den bästa träningsbänken?

Det finns mycket billiga träningsbänkar, men tänk på att kontrollera maxvikt och byggkvalitet! Vi har utsett de bästa träningsbänkarna. Här går vi även igenom olika typer av träningsbänkar, några vanliga övningar och saker som du bör tänka på när du ska köpa en träningsbänk. Några faktorer vi valt att fokusera på är: 

 • Kvalitet: Känns bänken stabil och kvalitativ eller vinglig och mer budget?
 • Priset: Är bänken prisvärd? Får man valuta för sina pengar?
 • Funktioner: Går bänken att ställa in i olika lägen? Hur många?
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester