Bäst i test: Bästa trappamaskinen 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Trappmaskiner är en av de bästa träningsutrustningarna på marknaden – oavsett om du tränar på gymmet eller hemma. Vad skiljer de olika trappmaskinerna åt? Vi har gått igenom och testat de vanligaste trappmaskinerna för hemmabruk och vinnaren i testet är Abilica Corestep 360.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av trappamaskiner

Vi har valt ut de, enligt oss, bästa trappmaskinerna på marknaden. Det är dock viktigt att observera att prisbilden mellan de olika maskinerna skiljer sig rejält. Vi har i detta testet valt att lista 5 stycken maskiner vi tycker fungerar bra till hemmet. Detta är en av anledningarna till att vi exempelvis rankar de billigare produkterna lite högre, eftersom de är prisvärda, smidiga och praktiska. Har du däremot gott om plats samt en stor budget hade vi istället valt de lite större och "klumpigare" varianterna. Dessa är av en betydligt högre kvalitet och ger mer stabilitet när du tränar. I testet har vi bland annat fokuserat på följande: 

 • Smidighet: (Hur smidig är maskinen att använda, går den att packa ner?)
 • Prisvärdhet: (Hur prisvärd är trappmaskinen i förhållande till de andra vi jämfört?)
 • Funktionalitet: (Erbjuder trappmaskinen extra funktionaliteter såsom digitala displayer med data på sitt träningspass?)

Vilken trappmaskin är bäst?

Vi har testat många trappamaskiner. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive trappmaskin samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360

  9,5/10
  Abilica Corestep 360
  Bäst i test
  Storlek
  33x51x27 cm
  Steghöjd
  12 cm
  Max vikt
  100 kg
  1599 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Dator som visar mycket information
  • Går att vända helt i 360 grader
  • Effektiv core-träning

  Corestep 360 är en liten trappmaskin för dig som vill träna runt 30 till 45 minuter per dag. Det är fullt tillräckligt för de flesta. Trots sin lilla storlek ger Corestep 360 bra träning för core-muskulaturen. Det innebär att ryggmusklerna och de sneda magmusklerna tränas vid sidan av benmuskulaturen. Denna varierade träning är det inte alla stepmaskiner som erbjuder.

  Om du tränar med fitnesshantlar kan du uppnå en ännu högre effektivitet i träningen med denna trappmaskin. En dator håller koll på tid, hastighet, kaloriförbrukning och antal steg. Detta är en av våra favoriter bland de billigare trappmaskinerna med en bra balans mellan pris och funktion. Det kan ta ett tag att hitta rätt teknik och få in balansen i början när man använder maskinen. Detta går dock över efter ett tag och när man väl kommit över den tröskeln så fungerar träningen på trappmaskinen av bara farten. Tänk på att maxvikten endast är 100 kg.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0

  9,1/10
  Abilica MiniStep 2.0
  Storlek
  43x48x23 cm
  Steghöjd
  18 cm
  Max vikt
  100 kg
  999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Lätt att förvara
  • Visar tid, förbränning och antal steg

  Om du vill ha en liten men robust trappmaskin som lätt får plats i garderoben eller kanske till och med under soffan är MiniStep 2.0 ett bra val. Den väger endast 9 kg. Steghöjden är 18 cm.

  Motståndet består av två hydraulpumpar. Trappmaskinen har en dator som visar antal steg, tid, hastighet och kaloriförbrukning. Här kan du även växla mellan maskinens olika funktioner.

  Trappmaskinen passar dig som väger upp till 100 kg och som tränar upp till 45 minuter per dag. Det är en enkel och prisvärd trappmaskin som förvandlar tv-tittandet till ett effektivt träningspass.

  Läs mer
 3. 3. TITAN LIFE Mini Stepper

  8,9/10
  TITAN LIFE Mini Stepper
  Storlek
  44x30x20 cm
  Steghöjd
  12 cm
  Max vikt
  100 kg
  1000 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lätt att förvara
  • Effektiv fettförbränning
  • Inkl expanderband för överkroppen

  Om du är ute efter en riktigt seriös trappmaskin som har många funktioner och som erbjuder varierad träning är Sole SC 200 ett mycket intressant val. Denna trappmaskin har utvecklats för att ge en effektiv träning av både underkropp och överkropp samtidigt som belastningen på knäleder och höfter blir minimal. Tillverkarens idé var att skapa en maskin för intensiva och relativt korta träningspass.

  Trappmaskinen väger 75 kg, vilket gör den till en av de mest stabila maskinerna för hemmabruk. Två rörliga handtag för tankarna till en crosstrainer, men det är fortfarande en trappmaskin det handlar om. Handtagen gör att du lättare kan hålla balansen och det förbättrar träningen av överkroppen.

  Den inbyggda datorn har 10 olika träningsprogram i 20 motståndsnivåer. Med Sole SC 200 kan du träna intervallträning, fettförbränning och pulsträning. Du byter lätt program genom den bakgrundsbelysta displayen.

  Pulsen kan du mäta via maskinens handtag eller genom att koppla in ett pulsbälte (säljs separat). Trappmaskinen har även finesser som hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta eller bok, fläkt och högtalare.

  Allt som allt gillar vi denna avancerade trappmaskin, som dessutom har fördelen att den tar en användarvikt på upp till 135 kg.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

step

Köpguide: Så hittar du bästa trappmaskinen

Trappmaskiner är enkla att installera och är lätta att förvara hemma. Det finns ett antal olika varianter, som dock har mycket gemensamt. De har alla samma syfte: att efterlikna trappor.

När du ska välja den trappmaskin som är bäst för dig, bör du överväga följande varianter:

 • Trappmaskin med pedaler - Trappstegsmaskiner med pedaler är den vanligaste varianten. Den passar bra för hemmabruk eftersom den inte tar så stor plats. På de här maskinerna trycker du ner stegen medan du håller kroppen relativt stilla. Det finns olika hastighet och motstånd så att du kan få variation och olika svårighetsgrad på din träning. Du kan ofta också ställa in höjden på stegen.
 • Ministepper - En ministepper tar nästan ingen plats alls. Det är också en av de absolut enklaste trappmaskinerna. Vissa modeller har handtag för att du lättare ska kunna hålla balansen när du tränar. En del ministeppers har vajrar så att du lättare kan sätta armarna i arbete.
 • Vertikal trappmaskin - En vertikal trappmaskin försöker med hjälp av de speciella arm- och benrörelserna efterlikna känslan av att klättra i berg. Den här trappmaskinen är någon halvmeter hög och du står på en utdragen stång med handtag att hålla i. De här maskinerna är faktiskt ganska krävande och de är vanligare på gym än hemma.
 • Stepmill - Den maskin som kallas stepmill liknar en rulltrappa och påminner väldigt mycket om att gå i vanliga trappor. Med den här maskinen kan du anpassa hastigheten när du tränar och du kan ta mer än ett steg i taget. Denna typ av trappmaskiner är ofta mycket dyra och därför återfinns de oftast mest på gym.

Det är även viktigt att titta på vilka olika funktioner och övriga egenskaper som de olika maskinerna har. Här följer några av de viktigare delarna:

 • Smidighet: En trappmaskin som är smidig och som går lätt att packa ned, kan vara ett bra alternativ för den som behöver spara på utrymmet.
 • Kvalitet: De mer "gedigna", och tyngre, trappmaskinerna kan vara av en högre kvalitet än de mer flexibla varianterna. De är dessutom mer stabila, vilket kan ge en annan användarupplevelse. När du väljer trappmaskin bör du alltså titta efter hur din situation ser ut. Har du till exempel plats för en större maskin, eller behöver du en som går lätt att plocka ned?
 • Funktionalitet: En del maskiner erbjuder funktioner som kan hjälpa dig ytterligare med din träning. Det kan vara sådant som data om ditt träningspass och flera olika motståndsnivåer. En modell med många nivåer gör träningen mer anpassningsbar och du kan på så vis få ut mer av dina pass.

Så fungerar en trappmaskin

En trappmaskin är byggd för att efterlikna hur det är att gå i en vanlig trappa så mycket som möjligt. Den största skillnaden mellan en trappmaskin och en trappa är att stegen på maskinen aldrig tar slut. Trappmaskinen får dig att fortsätta klättra uppåt så länge som programmet varar eller tills du inte orkar mer.

Det är lätt att börja träna med trappmaskin. De allra flesta börjar med att helt enkelt bara sätta igång och ställa in maskinen på nybörjarnivån. Därefter finns det mängder med möjligheter att utöka träningen gradvis och göra den allt mer intensiv.

Det går snabbt att bli van vid maskinen och känna sig bekväm med den. När du känner dig hemma med träningen och funktionerna kan du öka kraven på dig själv och ändra dina klättringsvanor så att du inte blir uttråkad. De flesta trappmaskiner har olika program som du kan använda för att skapa variation i träningen.

Efter ett tag kan du kanske släppa taget om handtagen för att göra träningen ännu intensivare. Då får dina benmuskler arbeta hårdare och din form och hållning förbättras ytterligare. Det leder till större stabilitet och bättre balans. Dessutom förbränner du mer kalorier då.

Såhär använder man en trappmaskin på bästa sätt

Stora fördelar med en trappmaskin

Trots att trappmaskiner bygger på en så enkel idé som att gå i trappor finns det flera fördelar med denna typ av träning:

 • Enkel att använda: Det är enkelt för vem som helst att använda en trappmaskin. Även om du aldrig satt din fot i ett gym förut kommer du snabbt igång utan risk för att skada dig.
 • Skonsam för kroppen: Ett träningspass med en trappmaskin sliter inte på rygg och ben. Du kan träna intensivt utan att lederna tar skada. Detta är en viktig skillnad mot exempelvis löpning eller joggning.
 • Effektiv träning: En halvtimme på trappmaskinen räcker för att förbränna kalorier och stärka nederdelen av kroppen – bland annat knän, sätesmuskler (rumpan), lårmuskler och vaderna. Till och med magmusklerna tränas när du använder en trappmaskin.
 • Tar liten plats: Trappmaskinen är betydligt mindre än de flesta andra träningsmaskiner som man kan ha hemma, som till exempel motionscyklar och löpband.
 • Flexibel: Du kan alltid ändra hastighet och intensitet inför eller under träningspasset.
 • Flera träningsprogram: Trappmaskiner är ofta förprogrammerade med flera olika träningspass. På displayen ser du hastighet, avstånd och antal steg du tagit. Det är roligt och ökar motivationen!

Övningar med trappmaskiner

På de flesta trappmaskiner finns det en hel del inställningar för att skapa variation i övningarna. Dessutom kan du själv anpassa dina steg på olika sätt för att påverka vilka muskler som tränas. Här är några tips på hur du kan påverka din träning i trappmaskinen:

 • Om du trycker med hälen när du tar nästa steg på maskinen stärker du musklerna på benets baksida.
 • Lårmusklerna tränar du genom att trycka ner trampdynorna istället för hälen.
 • Om du har en trappmaskin med grepp kan du hålla i greppet och testa att “sparka” upp ena benet bakåt efter att du tagit ett steg. Håll det uppe någon sekund innan du tar nästa steg. Upprepa rörelsen med det andra benet.
 • Det finns en träning för trappmaskiner som kallas dubbelsteg. Det innebär att du hoppar över ett trappsteg för varje steg du tar. Denna övning ger mer träning för rumpan och muskulaturen kring knäna. Går dock inte att utföra på alla trappmaskiner.
 • Med korsstegsträning rör du dig sidledes med ett ben över det andra varje gång du tar ett steg.

FAQ - Vanliga frågor och svar om trappmaskiner

Kan man skada lederna när man använder en trappmaskin?

Det är inte särskilt troligt, men om du inte har rak hållning kan det hända att du belastar kroppen fel.

Vilken hastighet bör jag ha när jag tränar trappmaskin?

Du kan gå hur snabbt eller långsamt du vill. Med en snabbare takt får du mer konditionsträning. Ett ganska vanligt tempo är 60 till 80 steg per minut. För optimal fettförbränning kan du använda en pulsmätare och följa något av fettförbränningsprogrammen som maskinen har.

Kan man få ont i knäna av att hela tiden gå i trappor?

Det kan du, men då har du överdrivit träningen. Generellt sett är ont i knäna förknippat med att gå ner för trappor, inte upp. Eftersom alla trappmaskiner efterliknar hur vi klättrar i trappor (det vill säga uppåt) är risken för knäskador minimal.

Kan en trappmaskin träna överdelen av kroppen lika bra som underdelen?

Trappmaskinen tränar främst rumpa, lår- och benmuskler samt vader. Med det sagt går det också att få viss magträning i en trappmaskin. Svanken tränas också. Om du undviker att hålla i dig när du går tar träningen mer i magregionen.

På vad sätt är trappmaskiner bra för hjärtat?

Trappmaskiner innebär lågintensiv träning vilket är utmärkt träning för hjärta och lungor oavsett ålder.

Hur får jag ut det mesta av en trappmaskin?

Se till så att du går med rak rygg. Luta dig inte framåt. Knäna får inte komma längre fram än tårna. Håll en jämn takt i stegen och följ gärna något av de träningsprogram som finns i maskinen för att hålla disciplinen.

Är trappmaskin och crosstrainer samma sak?

Nej. En trappmaskin försöker efterlikna trappor. En crosstrainer har ett mer vågrätt fotarbete och involverar armarna mer. Trappmaskin och crosstrainer är två utmärka träningsredskap som har lite olika funktion. Du kan med fördel träna med bägge eller välja den maskin som passar dig bäst.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester