Bäst i test: Bästa trappamaskinen 2022

Förbättra din kondition och övergripande hälsa samt främja viktnedgång med en av dessa toplistade trappmaskiner.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Trappmaskiner är en av de bästa träningsutrustningarna på marknaden – oavsett om du tränar på gymmet eller hemma. Men vilken sorts trappmaskin ska man köpa och vad skiljer de olika moderllerna åt?

Vi har här testat ett 20-tal trappmaskiner för hemmabruk och vinnaren i testet är Abilica Corestep 360. En effektiv liten maskin som inte tar upp mycket plats men ändå ger fantastiskt resultat. Den kostar heller inte särskilt mycket.

Testvinnare - Bästa trappamaskinen

 1. Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360
 2. Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0
 3. Bästa trappmaskinen med träningsband: Domyos MS500
 4. Bästa trappmaskninen med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå
 5. Bästa trappmaskin med vertikala steg: Titan LIFE MiniStepper
 1. Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360

  9,5/10
  Pålitlig ministepper i ergonomiskt utförande och digital display.
  Abilica Corestep 360
  Bäst i test
  Storlek
  33x51x27 cm
  Steghöjd
  12 cm
  Max vikt
  100 kg
  Vikt
  12 kg
  Till Butik
  1599 kr
  Fördelar
  • Dator som visar mycket information
  • Går att vända helt i 360 grader
  • Effektiv core-träning
  Nackdelar
  • Något dyr men högre kvalitet än de billigare modellerna

  Corestep 360 är en liten trappmaskin för dig som vill träna runt 30 till 45 minuter per dag. Det är fullt tillräckligt för de flesta. Trots sin lilla storlek ger Corestep 360 bra träning för core-muskulaturen. Det innebär att ryggmusklerna och de sneda magmusklerna tränas vid sidan av benmuskulaturen. Denna varierade träning är det inte alla stepmaskiner som erbjuder.

  Om du tränar med fitnesshantlar kan du uppnå en ännu högre effektivitet i träningen med denna trappmaskin. En dator håller koll på tid, hastighet, kaloriförbrukning och antal steg. Detta är en av våra favoriter bland de billigare trappmaskinerna med en bra balans mellan pris och funktion. Det kan ta ett tag att hitta rätt teknik och få in balansen i början när man använder maskinen. Detta går dock över efter ett tag och när man väl kommit över den tröskeln så fungerar träningen på trappmaskinen av bara farten. Tänk på att maxvikten endast är 100 kg.

  Läs mer
 2. Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0

  9,1/10
  Testets kanske mest prisvärda stepmaskin baserat på pris i förhållande till kvalitet.
  Abilica MiniStep 2.0
  Storlek
  43x48x23 cm
  Steghöjd
  18 cm
  Max vikt
  100 kg
  Vikt
  9 kg
  Till Butik
  799 kr
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Lätt att förvara
  • Visar tid, förbränning och antal steg
  Nackdelar
  • Max 100 kilos användarvikt

  Om du vill ha en liten men robust trappmaskin som lätt får plats i garderoben eller kanske till och med under soffan är MiniStep 2.0 ett bra val. Den väger endast 9 kg. Steghöjden är 18 cm.

  Motståndet består av två hydraulpumpar. Trappmaskinen har en dator som visar antal steg, tid, hastighet och kaloriförbrukning. Här kan du även växla mellan maskinens olika funktioner.

  Trappmaskinen passar dig som väger upp till 100 kg och som tränar upp till 45 minuter per dag. Det är en enkel och prisvärd trappmaskin som förvandlar tv-tittandet till ett effektivt träningspass.

  Läs mer
 3. Bästa trappmaskinen med träningsband: Domyos MS500

  9,1/10
  En kombinationstrappmaskin som utöver trappträningen även innehåller gummiband som sträcks när du tränar.
  Stepper MS500 elfenbensvit/rosa
  Storlek
  43,5 x 34,5 cm
  Steghöjd
  16 cm
  Max vikt
  100 kg
  Vikt
  8 kg
  Till Butik
  649 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Med gummiband inbyggt
  Nackdelar
  • Tråkigt material under fötterna

  STEPPER MS500 är en både klassisk och innovativ stepmaskin. Den kombinerar sedvanlig stegträning med dragremmar för optimal träning av såväl ben som överkropp. Jämfört med övriga stepmaskiner ger den därför ett stort antal valmöjligheter.

  En stor fördel med denna stepmaskin är att den inte tar mer plats än nödvändigt. Samtidigt ger den väldigt mångfacetterad träning. En bra kompromiss för dig som tycker att en crosstrainer är för otymplig.

  Den inbyggda displayen gör att du enkelt håller koll på dina framsteg. Du kan även välja bland ett flertal förprogrammerade träningspass. Vad som gör detta till ett bra val är främst portabiliteten. Få andra alternativ kan erbjuda så pass genomgående och gedigen träning utan att ta någon egentlig plats. Gummerade fötter och stor stegplattor säkerställer hög nivå av säkerhet och pålitlighet. Dragremmarna gör även träningen mer mångfacetterad jämfört med andra liknande alternativ.

  Läs mer
 4. Bästa trappmaskninen med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå

  9,1/10
  En maskin med handtag som gör det extra lätt för nybörjaren att komma igång.
  Stepmaskin MS120 Ivoire blå
  Storlek
  36x30x48 cm
  Steghöjd
  16 cm
  Max vikt
  100 kg
  Vikt
  9,7 kg
  Till Butik
  849 kr
  Fördelar
  • Med handtag
  • Bra för nybörjaren
  Nackdelar
  • Plastiga pedaler

  Om du gillar riktigt intensiv steppträning eller om du har balansproblem så är MS120 med styrstång en produkt som du bör överväga. Det som får den att sticka ut ur mängden är att den har grepphandtag som säkerställer både avlastning och korrekt hållning.

  Samtidigt som gångträning i många fall är oerhört skonsam för kroppen, så finns det alltid en risk för dålig och icke-ergonomisk hållning. Med grepphandtag minimerar du denna risk och kan träna utifrån dina egna förutsättningar. Både bekvämt och hälsosamt.

  Med MS120 får du betala en aningen mer än för övriga stepmaskiner. Men de ergonomiska fördelarna med styrstång kan definitivt vara värt merkostnaden. Om du har dåliga erfarenheter av övriga alternativ eller lider av åkommor som påverkar din balans så är det här ett sätt att säkerställa fullgod träning. Att den är lättmonterad är även en fördel.

  Läs mer
 5. Bästa trappmaskin med vertikala steg: Titan LIFE MiniStepper

  8,9/10
  En ministepper som har stegengången vertikalt för att efterlikna trappor så bra som möjligt.
  Titan LIFEMini Stepper, Trappmaskin
  Storlek
  44x30x20 cm
  Steghöjd
  12 cm
  Max vikt
  100 kg
  Vikt
  7,6 kg
  Till Butik
  705 kr
  Fördelar
  • Lätt att förvara
  • Effektiv fettförbränning
  • Inkl expanderband för överkroppen
  Nackdelar
  • De maskiner som har en svag rotation i stegen känns något mer ergonomiska

  Om du är ute efter en riktigt seriös trappmaskin som har många funktioner och som erbjuder varierad träning är Sole SC 200 ett mycket intressant val. Denna trappmaskin har utvecklats för att ge en effektiv träning av både underkropp och överkropp samtidigt som belastningen på knäleder och höfter blir minimal. Tillverkarens idé var att skapa en maskin för intensiva och relativt korta träningspass.

  Trappmaskinen väger 75 kg, vilket gör den till en av de mest stabila maskinerna för hemmabruk. Två rörliga handtag för tankarna till en crosstrainer, men det är fortfarande en trappmaskin det handlar om. Handtagen gör att du lättare kan hålla balansen och det förbättrar träningen av överkroppen.

  Den inbyggda datorn har 10 olika träningsprogram i 20 motståndsnivåer. Med Sole SC 200 kan du träna intervallträning, fettförbränning och pulsträning. Du byter lätt program genom den bakgrundsbelysta displayen.

  Pulsen kan du mäta via maskinens handtag eller genom att koppla in ett pulsbälte (säljs separat). Trappmaskinen har även finesser som hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta eller bok, fläkt och högtalare.

  Allt som allt gillar vi denna avancerade trappmaskin, som dessutom har fördelen att den tar en användarvikt på upp till 135 kg.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa trappamaskinen

Köpguide: Så hittar du bästa trappamaskinen

Trappmaskiner är enkla att installera och är lätta att förvara hemma. Det finns ett antal olika varianter, som dock har mycket gemensamt. De har alla samma syfte: att efterlikna trappor. När du ska välja trappmaskin är det viktigt att observera att prisbilden mellan de olika maskinerna skiljer sig rejält. De små trappmaskinerna är oftast billigare, men omtyckta av många eftersom de är prisvärda, smidiga och praktiska. Har du däremot gott om plats samt en stor budget hade vi istället rekommenderat de lite större och "klumpigare" varianterna. Dessa är av en betydligt högre kvalitet och ger mer stabilitet när du tränar.

Nedan har vi sammanställts det viktigaste när du ska välja trappmaskin:

 • Smidighet

  En trappmaskin som är smidig och som går lätt att packa ned, kan vara ett bra alternativ för den som behöver spara på utrymmet.
 • Kvalitet

  De mer "gedigna", och tyngre, trappmaskinerna kan vara av en högre kvalitet än de mer flexibla varianterna. De är dessutom mer stabila, vilket kan ge en annan användarupplevelse. När du väljer trappmaskin bör du alltså titta efter hur din situation ser ut. Har du till exempel plats för en större maskin, eller behöver du en som går lätt att plocka ned?
 • Funktionalitet

  En del maskiner erbjuder funktioner som kan hjälpa dig ytterligare med din träning. Det kan vara sådant som data om ditt träningspass och flera olika motståndsnivåer. En modell med många nivåer gör träningen mer anpassningsbar och du kan på så vis få ut mer av dina pass.

Olika typer av trappmaskiner

Du måste såklart också fundera på vilken typ av trappmaskin som passar bäst för dig. Nedan följer de vanligaste typerna och vad som är bra och dåligt med respektive:

 • Trappmaskin med pedaler

  Trappstegsmaskiner med pedaler är den vanligaste varianten. Den passar bra för hemmabruk eftersom den inte tar så stor plats. På de här maskinerna trycker du ner stegen medan du håller kroppen relativt stilla. Det finns olika hastighet och motstånd så att du kan få variation och olika svårighetsgrad på din träning. Du kan ofta också ställa in höjden på stegen.
 • Ministepper

  En ministepper tar nästan ingen plats alls. Det är också en av de absolut enklaste trappmaskinerna. Vissa modeller har handtag för att du lättare ska kunna hålla balansen när du tränar. En del ministeppers har vajrar så att du lättare kan sätta armarna i arbete.
 • Vertikal trappmaskin

  En vertikal trappmaskin försöker med hjälp av de speciella arm- och benrörelserna efterlikna känslan av att klättra i berg. Den här trappmaskinen är någon halvmeter hög och du står på en utdragen stång med handtag att hålla i. De här maskinerna är faktiskt ganska krävande och de är vanligare på gym än hemma.
 • Stepmill

  Den maskin som kallas stepmill liknar en rulltrappa och påminner väldigt mycket om att gå i vanliga trappor. Med den här maskinen kan du anpassa hastigheten när du tränar och du kan ta mer än ett steg i taget. Denna typ av trappmaskiner är ofta mycket dyra och därför återfinns de oftast mest på gym.
Så valde vi ut de bästa trappamaskinerna

Hur vi utsåg bästa trappamaskinerna

Som grund för det här testet valde vi ut ett 20-tal trappmaskiner som utmärkt sig lite extra när det kommer till design, pris, maxvikt, popularitet samt omdömen från tidigare kunder.

 • Kvalitet: Vilken är maxvikten för användaren? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Hur hög är steghöjden?
 • Komfort: Är fotfästet bra? Gör det ont att stå på den utan skor? Känns det bra att träna på maskinen? Är rörelsen naturlig?
 • Smidighet: Är det enkelt att komma igång och träna med maskinen? Går den enkelt att flytta på? Är den stor och klumpig att förvara?
 • Pris: Hur mycket kostar trappmaskinen? Känns den prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktion: Finns en display som visar data om din träning? Finns pulsmätning? 

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa trappamaskinen

FAQ - Vanliga frågor och svar om trappmaskiner

Vad är en trappmaskin bra för?

 • Enkel att använda
 • Skonsam för kroppen
 • Effektiv träning
 • Tar liten plats

Hur kan man variera träningen på en trappmaskin?

På de flesta trappmaskiner finns det en hel del inställningar för att skapa variation i övningarna. Dessutom kan du själv anpassa dina steg på olika sätt för att påverka vilka muskler som tränas.

 • Om du trycker med hälen när du tar varje steg på maskinen stärker du musklerna på benets baksida.
 • Lårmusklerna tränar du genom att trycka ner trampdynorna istället för hälen.

Hur får jag ut det mesta av en trappmaskin?

Se till så att du går med rak rygg. Luta dig inte framåt. Knäna får inte komma längre fram än tårna. Håll en jämn takt i stegen och följ gärna något av de träningsprogram som finns i maskinen för att hålla disciplinen.

Kan man skada lederna när man använder en trappmaskin?

Det är inte särskilt troligt, men om du inte har rak hållning kan det hända att du belastar kroppen fel.

Vilken hastighet bör jag ha när jag tränar trappmaskin?

Du kan gå hur snabbt eller långsamt du vill. Med en snabbare takt får du mer konditionsträning. Ett ganska vanligt tempo är 60 till 80 steg per minut. För optimal fettförbränning kan du använda en pulsmätare och följa något av fettförbränningsprogrammen som maskinen har.

Kan en trappmaskin träna överdelen av kroppen lika bra som underdelen?

Trappmaskinen tränar främst rumpa, lår- och benmuskler samt vader. Med det sagt går det också att få viss magträning i en trappmaskin. Svanken tränas också. Om du undviker att hålla i dig när du går tar träningen mer i magregionen.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
130 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Trappmaskin enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360
 2. Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0
 3. Bästa trappmaskinen med träningsband: Domyos MS500
 4. Bästa trappmaskninen med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå
 5. Bästa trappmaskin med vertikala steg: Titan LIFE MiniStepper

Trappmaskin finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Träningspartner , Decathlon och Träningsmaskiner .