Bäst i test: Bästa viktvästen 2021

Ta träningen till nästa steg med hjälp av en viktväst
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En viktväst är ett utmärkt mångsidigt träningsredskap för dig som vill gå ner i vikt. Västen bidrar till att du förbränner fler kalorier när du tränar eller går och fungerar dessutom utmärkt vid vissa träningsövningar, exempelvis pull-ups, där du vill lägga till mer vikt. Vi har testat de bästa och mest populära viktvästarna som går att köpa i Sverige. Läs mer om vårt test nedan och ta reda på varför vi valde Iron Gym Weight Vest till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Så testade vi viktvästarna

I vår jämförelse av de bästa viktvästarna har vi bland annat lagt fokus på följande:

 • Funktioner - Går det att ta bort eller lägga till vikter? Hur små intervall kan man ändra vikten? Vad är max och minsta vikten?
 • Bekvämlighet - Hur bra sitter viktvästen mot kroppen? Skaver den någonstans? Sitter den fortfarande bra vid övningar där man rör sig mycket?
 • Pris - Vad kostar viktvästen? Följer alla vikter med eller köps separat? Hur prisvärd är den? Är det någon fraktkostnad?
 • Övrigt - Hur lång är leveranstiden? Vad tycker tidigare kunder som köpt västen om den?

Testvinnare - Bästa viktvästen

 • Iron Gym Weight Vest - Bäst i test viktväst
 • Abilica Weight Vest Flexi - Bästa billiga viktvästen
 • Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter - Bästa viktvästen med 20kg
 • Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo
 • Master Fitness Weight Vest Master 30 kg

Vilken viktväst är bäst?

Vi har testat många viktvästar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive viktväst samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Iron Gym Weight Vest- Bäst i test viktväst

  9,5/10
  Bäst i test viktväst
  Iron Gym Weight Vest
  Bäst i test
  Totalvikt
  10 kg
  Antal vikter
  30 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Till Butik
  1999 kr
  Fördelar
  • Rejäla kardborreband
  • Mjukt och skönt material
  • Passar till något kortare personer
  Nackdelar

  Iron Gym Weight Vest är en snyggt designad viktväst som särskilt passar i hemmet eller på gymmet. Den klarar av mellan 1 till 10 kg. Västen tillåter fri rörelse och är så mjuk att man till och med kan använda den på bar hud, vilket är särskilt välkommet om man tränar under varma förhållanden. Detta ansåg vi var en mycket positiv aspekt när vi provade produkten. Västen är utformad för maximal rörlighet så att man kan utföra saker som lounges, lyft, hopprep samt squats och armarna har total frihet åt alla håll.

  Denna viktväst fungerar i så många olika sammanhang och är väldigt bra utformad. Därför anser vi att Iron Gym Weight Vest är den bästa viktvästen för dig.

  Läs mer
 2. 2. Abilica Weight Vest Flexi- Bästa billiga viktvästen

  9,3/10
  Bästa billiga viktvästen
  Abilica Weight Vest Flexi
  Totalvikt
  10 kg
  Antal vikter
  8 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Till Butik
  959 kr
  Till Butik
  1199 kr
  Fördelar
  • Enkel att spänna
  • Bra passform
  • Snabb viktreglering
  Nackdelar

  Abilica WeightVest Flexi är en viktväst tillverkad av ett härligt neopren-material med reflexer. Västen kan användas under vardagliga promenader eller springturer. Du kan ha en vikt mellan 1,25 kg till 10 kg i denna väst och det är lätt att byta och variera mellan olika vikter. Västen är alltså enkel att justera och sitter komfortabelt mot din kropp. Den har också två fickor där du får plats med telefonen eller andra tänkbara föremål. Detta ansåg vi var en trevlig detalj med Abilica WeightVest Flexi.

  Du bör inte tvätta viktvästen på annat sätt än att skrubba den med en fuktad trasa och låta produkten lufttorka. Detta eftersom materialet kan skadas om det kommer i kontakt med för mycket vatten. Vi anser att Abilica WeightVest Flexi är ett stadigt och bekvämt val för dig som söker en viktväst till ett bra pris.

  Läs mer
 3. 3. Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter- Bästa viktvästen med 20kg

  9,1/10
  Bästa viktvästen med 20kg
  Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter
  Totalvikt
  20 kg
  Antal vikter
  18 st
  Typ av vikter
  Järnvikter
  Till Butik
  1590 kr
  Fördelar
  • Snygg och stabil väst
  • Sitter skönt
  • Minimalt skav
  Nackdelar

  Denna viktväst är ett behagligt och utmärkt val för dig som gillar crossfit och styrketräning. Det finns 18 fickor på västen som är till för järnvikter på 1,1 kg per vikt. Vikter ingår dock inte när du köper denna viktväst, utan dessa får du köpa till på egen hand. Master Fitness har ett eget vikt-set, innehållande 9 järnvikter, som du kan komplettera B.C Viktväst med. Produkten är anpassad så att du totalt kan bära 20 kg i den. Dessutom har västen en axelvaddering och två ordentliga remmar. Dessa spänns åt runt din bröstkorg vid användning.

  Vi konstaterar att Master Fitness B.C Viktväst + 20 kg Järnvikter är den bästa viktvästen för dig som vill ha en väst som tål många vikter, och särskilt för dig som är ute efter en 20 kg-väst.

  Läs mer
 4. 4. Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo

  8,9/10
  Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo
  Totalvikt
  20 kg
  Antal vikter
  20 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Till Butik
  1558 kr
  Till Butik
  1690 kr
  Fördelar
  • 5/5 betyg på Trustpilot
  • Lätt att justera passform
  • Kan köpas med 10 eller 20 kg
  Nackdelar
 5. 5. Master Fitness Weight Vest Master 30 kg

  8,9/10
  Master Fitness Weight Vest Master 30 kg
  Totalvikt
  30 kg
  Antal vikter
  30 st
  Typ av vikter
  Järnvikter
  Till Butik
  1890 kr
  Fördelar
  • Hela 30 kg belastning
  • Höga kundbetyg
  • Tillverkad i slitstark cordura
  Nackdelar
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa viktvästen

Det finns ett antal olika modeller på marknaden och det är viktigt att hitta den som passar den egna formen och träningen. För att underlätta ditt val av viktväst har vi här sammanställt det viktigaste att tänka på innan du köper en viktväst:

 • Vikt - Har du aldrig använt en viktväst så låter 10 kg kanske inte så mycket, men det känns betydligt mer än man tänker sig. 10 kg räcker gott och väl för de allra flesta, men ju mer . Även hur vikten är placerad är viktigt. För bästa effekt ska vikten vara jämnt fördelad runt kroppen. Västar med justerbar vikt är bäst då man enkelt kan ändra vikten mellan olika övningar eller öka och minska belastningen som man vill. Ju fler antal vikter desto mer går den att anpassa.
 • Pris - Viktvästar kostar från 500 kr till upp emot 3000 kr. De allra flesta ligger i intervallet 1 000 - 1 500 kr. Först och främst är det totalvikten som avgör priset där en tyngre väst är dyrare än en lätt. Sedan spelar såklart varumärke, kvalitet och material in. En viktväst är en produkt du kan använda i många år framöver, så priset per användning skiljer sig inte särskilt mycket på en väst som kostar 1 000 kr eller 1 500 kr. Då är det bättre att hitta en väst som sitter skönt och går att anpassa mycket.
 • Passform - Om man planerar att springa med viktvästen måste den sitta tätt runt kroppen så att den inte hoppar upp och ner och att den andas bra. Om man i stället vill ta på sig viktvästen när man gör styrkeövningar är mobiliteten extra viktig, det vill säga att man fortfarande kan röra på armarna och överkroppen för att utföra övningarna. En bra viktväst är jämnt fördelad så att man både kan göra plankan och bakvända armhävningar utan att det blir för mycket belastning åt varken det ena eller det andra hållet.
 • Komfort - Det är viktigt att västen sitter bra mot kroppen och inte skaver. För bästa komfort ska västen ha bra dämpning i axlar och flera olika band för att justera passformen. Tänk också på vilket material viktvästen är tillverkad av. Vi rekommenderar ett tyg med bra stretch, till exempel neoprene. Sedan spelar såklart vikten och framförallt fördelningen av vikt in för komforten. Med fler vikter sitten västen bättre mot kroppen och rörligheten ökar också.
 • Hållbarhet - Det finns många budgetviktvästar av dålig kvalitet som kanske ser lockande ut vid första anblick. Många av dem är av dålig kvalitet och börjar snabbt släppa i en söm eller så spricker tyget. 

Typer av viktvästar

Vitkvästar kan se ut på många olika sätt, men i grunden finns det endast två olika typer - med justerbar och fast vikt. Vilken sort du ska välja beror på hur du ska använda den och vad ditt mål med träningen är. 

 • Justerbar vikt - Justerbara viktvästar har fördelar att du enkelt kan lägga till eller ta bort vikt vid behov. Den här typen av viktväst är bäst för dig som vill bygga muskler. Du kan enkelt höja vikten när kroppen anpassar sig till stressen från den tidigare vikten. Den har också fördelen med att du ofta vill ha olika tung belastning vid olika övningar. Du kanske bara vill ha 10 kg när du gör armhävningar men 20 kg när du gör squats. De fungerar också bra för promenader och löpning även om en väst med fast vikt är bättre för ändamålet. 
 • Fast vikt - Viktvästar med fast vikt är precis som det låter en väst som inte går att ändra vikten på. Den här typen av viktväst används främst till konditionsträning men går såklart bra att använda till annat om vikten är rätt. Fördelen med dem är att det finns mindre rörliga delar så det är bara att spänna fast och gå. Viktvästar med fast vikt har generellt bättre passform och rör sig mindre vilket passar bra för aktiviteter med mycket rörelse. De är vanligtvis snyggare också (inte lika stora och klumpiga som justerbara viktvästar).

Vad är en viktväst bra för?

All träning kan lätt plana ut på en relativt kort tid om man inte hela tiden ger sig själv nya utmaningar. Våra kroppar är så genialt utformade att de hela tiden söker en bra balans och jämvikt, och när det kommer till våra muskler vill kroppen ha exakt den styrka som den behöver, varken mer eller mindre. Om den har för mycket muskler bränner den ju en massa extra energi på ingenting, då muskelmassa kräver energi, och har man inte tillräckligt kan kroppen inte klara av sin vardag.

Ett bra exempel för att illustrera hur det här fungerar är vårt dagliga gående. De flesta människor spenderar varje dag energi och styrka på att promenera till jobbet, ta sig upp och ner för trappor, gå och handla och ta sig runt i hemmet eller på kontoret. Om det vore så att benmusklerna hela tiden tränades när man gjorde det skulle vi till sist se ut som broilers med helt enorma ben i relation till våra överkroppar. Och det vore knappast någon höjdare!

Vill man bli starkare är det därför viktigt att utmana kroppen så att den måste prestera över sin vardagskapacitet, och det är här tillbehör som en viktväst kommer in. Genom att bära extra tyngder måste musklerna jobba mer för att ta sig framåt, uppåt eller neråt och med det kommer muskelmassan att gradvis ökas. Kroppen vill som sagt fungera optimalt och får nu signalen att den behöver mer styrka och uthållighet. Blir man starkare bränner man fler kalorier om dagen, får ökat muskulärt skydd runt ben och leder och får en allmänt bättre hållning.

Hur ska man träna med viktväst?

En viktväst är till för att öka belastningen på den typ av träning man sysslar med och är därför populär både bland dem som gillar att vara aktiva inomhus och utomhus. Om man sysslar mycket med styrketräning kan viktvästen vara ett fantastiskt komplement till de övningar som kräver djupa lounges, hopp och lyft av den egna kroppen som vid knäböj, dips och armhävningar för bröstmuskler, rygg, biceps och triceps. Västen gör det också enkelt att träna utan utrustning, till exempel hemma eller på jobbet, då den ger det där extra motståndet som krävs vid resistensträning.

Om man vill använda viktvästen när man springer eller går ger den ett naturligt motstånd som gör varje steg lite jobbigare, vilket i sin tur kräver mer prestation och energiförbränning. På samma sätt funkar det om man hoppar hopprep eller gör Jumping Jacks, tar sig fram över en hinderbana eller dansar i vardagsrummet.

 • Öka din styrka "kroppsvikt" när du gör chins genom att ha på dig viktvästen under repsen
 • Bränn fett genom att bära runt den i vardagen i hemmet eller när du är ute på promenad
 • Öka din styrka och explosivitet genom att intervallträna med viktvästen

 

Vanliga frågor om viktvästar

Kan det vara farligt att använda en viktväst?

Hur spännande det än kan kännas med en ny viktväst så gäller det att vara förståndig när man börjar träna med den. Om du till exempel vill springa ett längre avstånd så räcker det med en mycket lätt väst för att det snart skall bli jobbigt medan en för tung väst till och med kan skada knän och leder. Eftersom västen sitter på överkroppen så bör man springer rakryggad så att vikten fördelas jämt och inte belastar rygg och axlar för mycket.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester