Bäst i test: Bästa viktvästen 2022

Ta träningen till nästa steg, bränn mer fett vid cardioträningen och öka vikten vid pull-ups med hjälp av en viktväst.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En viktväst är ett utmärkt mångsidigt träningsredskap för dig som vill gå ner i vikt. Västen bidrar till att du förbränner fler kalorier när du tränar eller går och fungerar dessutom utmärkt vid vissa träningsövningar, exempelvis pull-ups, där du vill lägga till mer vikt.

Vi har här testat ett 20-tal av de mest populära viktvästarna och bäst av alla blev Iron Gym Weight Vest. En mycket skön viktväst som sitter bra på kroppen och enkelt kan anpassas till precis den vikt du är ute efter.

Testvinnare - Bästa viktvästen

 1. Bäst i test viktväst: Iron Gym Weight Vest
 2. Bästa billiga viktvästen: Abilica Weight Vest Flexi
 3. Bästa med järnvikter: Master Fitness B.C
 4. Bästa 20 kg med sandvikt: Master Fitness Master 20 kilo
 5. Bästa 30 kg: Master Fitness Weight Vest Master 30 kg
 1. Bäst i test viktväst: Iron Gym Weight Vest

  9,5/10
  Smidig väst där du kan justera tyngden från 1 till 10 kilo.
  Iron Gym Weight Vest
  Bäst i test
  Totalvikt
  10 kg
  Antal vikter
  30 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Justerbarhet
  1-10 kg
  Till Butik
  1999 kr
  Till Butik
  1999 kr
  Fördelar
  • Rejäla kardborreband
  • Mjukt och skönt material
  • Passar till något kortare personer
  Nackdelar
  • Välj annan väst om du behöver mer än 10 kg vikt

  Iron Gym Weight Vest är en snyggt designad viktväst som särskilt passar i hemmet eller på gymmet. Den klarar av mellan 1 till 10 kg. Västen tillåter fri rörelse och är så mjuk att man till och med kan använda den på bar hud, vilket är särskilt välkommet om man tränar under varma förhållanden. Detta ansåg vi var en mycket positiv aspekt när vi provade produkten. Västen är utformad för maximal rörlighet så att man kan utföra saker som lounges, lyft, hopprep samt squats och armarna har total frihet åt alla håll.

  Denna viktväst fungerar i så många olika sammanhang och är väldigt bra utformad. Därför anser vi att Iron Gym Weight Vest är den bästa viktvästen för dig.

  Läs mer
 2. Bästa billiga viktvästen: Abilica Weight Vest Flexi

  9,3/10
  En mycket prisvärd väst tillverkad i mjuk neopren som går att ställa in vikten från 1,25 till 10 kg.
  Abilica Weight Vest Flexi
  Totalvikt
  10 kg
  Antal vikter
  8 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Justerbarhet
  1,25-10 kg
  Till Butik
  1299 kr
  Till Butik
  1299 kr
  Till Butik
  1299 kr
  Fördelar
  • Enkel att spänna
  • Bra passform
  • Snabb viktreglering
  Nackdelar
  • Välj annan väst om du behöver mer än 10 kg vikt

  Abilica WeightVest Flexi är en viktväst tillverkad av ett härligt neopren-material med reflexer. Västen kan användas under vardagliga promenader eller springturer. Du kan ha en vikt mellan 1,25 kg till 10 kg i denna väst och det är lätt att byta och variera mellan olika vikter. Västen är alltså enkel att justera och sitter komfortabelt mot din kropp. Den har också två fickor där du får plats med telefonen eller andra tänkbara föremål. Detta ansåg vi var en trevlig detalj med Abilica WeightVest Flexi.

  Du bör inte tvätta viktvästen på annat sätt än att skrubba den med en fuktad trasa och låta produkten lufttorka. Detta eftersom materialet kan skadas om det kommer i kontakt med för mycket vatten. Vi anser att Abilica WeightVest Flexi är ett stadigt och bekvämt val för dig som söker en viktväst till ett bra pris.

  Läs mer
 3. Bästa med järnvikter: Master Fitness B.C

  9,1/10
  Viktväst på upp till 20 kilo med järnvikter istället för sand.
  Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter
  Totalvikt
  20 kg
  Antal vikter
  18 st
  Typ av vikter
  Järnvikter
  Justerbarhet
  1,1 - 20 kg
  Till Butik
  1590 kr
  Fördelar
  • Snygg och stabil väst
  • Sitter skönt
  • Minimalt skav
  Nackdelar
  • Välj Iron Gym Weight Vest om du föredrar sandvikter

  Denna viktväst är ett behagligt och utmärkt val för dig som gillar crossfit och styrketräning. Det finns 18 fickor på västen som är till för järnvikter på 1,1 kg per vikt. Vikter ingår dock inte när du köper denna viktväst, utan dessa får du köpa till på egen hand. Master Fitness har ett eget vikt-set, innehållande 9 järnvikter, som du kan komplettera B.C Viktväst med. Produkten är anpassad så att du totalt kan bära 20 kg i den. Dessutom har västen en axelvaddering och två ordentliga remmar. Dessa spänns åt runt din bröstkorg vid användning.

  Vi konstaterar att Master Fitness B.C Viktväst + 20 kg Järnvikter är den bästa viktvästen för dig som vill ha en väst som tål många vikter, och särskilt för dig som är ute efter en 20 kg-väst.

  Läs mer
 4. Bästa 20 kg med sandvikt: Master Fitness Master 20 kilo

  8,9/10
  Skön väst som lanserats i ny utgåva med fokus på utökad bekvämlighet och ergonomi.
  Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo
  Totalvikt
  20 kg
  Antal vikter
  20 st
  Typ av vikter
  Sandpåsar
  Justerbarhet
  1 - 20 kg
  Till Butik
  1259 kr
  Till Butik
  1640 kr
  Fördelar
  • 5/5 betyg på Trustpilot
  • Lätt att justera passform
  • Kan köpas med 10 eller 20 kg
  Nackdelar
  • Välj Abilica Weight Vest Flexi eller Iron Gym Weight Vest om du endast kommer använda upp till 10 kilo belastning

  Weight Vest Master är en viktväst med reglerbar vikt upp till 20 kg. Vikten fördelas jämnt med hjälp av viktpåsar som inte påverkar västens passform. Jämfört med övriga viktvästar är den här anatomiskt utformad vilket gör den lämpad för ett stort antal olika aktiviteter.

  Har du någonsin erfarit att viktvästar är oflexibla och otympliga så är det här valet för dig. Bekvämlighet och bra vikt gör den till ett riktigt bra komplement till all sorts träning.

  Läs mer
 5. Bästa 30 kg: Master Fitness Weight Vest Master 30 kg

  8,9/10
  En väst som hanterar vikter upp till hela 30 kilo - perfekt för den erfarna bäraren.
  Master Fitness Weight Vest Master 30 kg
  Totalvikt
  30 kg
  Antal vikter
  30 st
  Typ av vikter
  Järnvikter
  Justerbarhet
  1 - 30 kg
  Till Butik
  1609 kr
  Fördelar
  • Hela 30 kg belastning
  • Höga kundbetyg
  • Tillverkad i slitstark cordura
  Nackdelar
  • Dyr, välj annan om du inte tänker använda hela viktsetet

  En robust och slitstark viktväst med anpassningsbar vikt upp till 30 kg. Då vikterna placeras i jämnt fördelade fack så säkerställs såväl bekvämlighet med bra viktfördelning. Ett riktigt bra val för dig som vill maximera resultatet av konditionsträning eller träning med egen kroppsvikt.

  Västen är tillverkad i cordura vilket innebär att den är slitstark och i princip förblir opåverkad om det skulle uppstå revor i materialet. Det gör att du kan använda den till såväl trailrunning som för annan krävande träning.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa viktvästen

Köpguide: Så hittar du bästa viktvästen

Det finns ett antal olika modeller på marknaden och det är viktigt att hitta den som passar den egna formen och träningen. För att underlätta ditt val av viktväst har vi här sammanställt det viktigaste att tänka på innan du köper en viktväst:

 • Vikt

  Har du aldrig använt en viktväst så låter 10 kg kanske inte så mycket, men det känns betydligt mer än man tänker sig. 10 kg räcker gott och väl för de allra flesta, men ju mer . Även hur vikten är placerad är viktigt. För bästa effekt ska vikten vara jämnt fördelad runt kroppen. Västar med justerbar vikt är bäst då man enkelt kan ändra vikten mellan olika övningar eller öka och minska belastningen som man vill. Ju fler antal vikter desto mer går den att anpassa.
 • Pris

  Viktvästar kostar från 500 kr till upp emot 3000 kr. De allra flesta ligger i intervallet 1 000 - 1 500 kr. Först och främst är det totalvikten som avgör priset där en tyngre väst är dyrare än en lätt. Sedan spelar såklart varumärke, kvalitet och material in. En viktväst är en produkt du kan använda i många år framöver, så priset per användning skiljer sig inte särskilt mycket på en väst som kostar 1 000 kr eller 1 500 kr. Då är det bättre att hitta en väst som sitter skönt och går att anpassa mycket.
 • Passform

  Om man planerar att springa med viktvästen måste den sitta tätt runt kroppen så att den inte hoppar upp och ner och att den andas bra. Om man i stället vill ta på sig viktvästen när man gör styrkeövningar är mobiliteten extra viktig, det vill säga att man fortfarande kan röra på armarna och överkroppen för att utföra övningarna. En bra viktväst är jämnt fördelad så att man både kan göra plankan och bakvända armhävningar utan att det blir för mycket belastning åt varken det ena eller det andra hållet.
 • Komfort

  Det är viktigt att västen sitter bra mot kroppen och inte skaver. För bästa komfort ska västen ha bra dämpning i axlar och flera olika band för att justera passformen. Tänk också på vilket material viktvästen är tillverkad av. Vi rekommenderar ett tyg med bra stretch, till exempel neoprene. Sedan spelar såklart vikten och framförallt fördelningen av vikt in för komforten. Med fler vikter sitten västen bättre mot kroppen och rörligheten ökar också.
 • Hållbarhet

  Det finns många budgetviktvästar av dålig kvalitet som kanske ser lockande ut vid första anblick. Många av dem är av dålig kvalitet och börjar snabbt släppa i en söm eller så spricker tyget. 

Typer av viktvästar

Vitkvästar kan se ut på många olika sätt, men i grunden finns det endast två olika typer - med justerbar och fast vikt. Vilken sort du ska välja beror på hur du ska använda den och vad ditt mål med träningen är. 

 • Justerbar vikt

  Justerbara viktvästar har fördelar att du enkelt kan lägga till eller ta bort vikt vid behov. Den här typen av viktväst är bäst för dig som vill bygga muskler. Du kan enkelt höja vikten när kroppen anpassar sig till stressen från den tidigare vikten. Den har också fördelen med att du ofta vill ha olika tung belastning vid olika övningar. Du kanske bara vill ha 10 kg när du gör armhävningar men 20 kg när du gör squats. De fungerar också bra för promenader och löpning även om en väst med fast vikt är bättre för ändamålet. 
 • Fast vikt

  Viktvästar med fast vikt är precis som det låter en väst som inte går att ändra vikten på. Den här typen av viktväst används främst till konditionsträning men går såklart bra att använda till annat om vikten är rätt. Fördelen med dem är att det finns mindre rörliga delar så det är bara att spänna fast och gå. Viktvästar med fast vikt har generellt bättre passform och rör sig mindre vilket passar bra för aktiviteter med mycket rörelse. De är vanligtvis snyggare också (inte lika stora och klumpiga som justerbara viktvästar).
Så valde vi ut de bästa viktvästarna

Hur vi utsåg bästa viktvästarna

Det är inte alldeles enkelt att utse den bästa viktvästen. Olika personer kommer föredra olika mycket vikt, utformning på västen samt prisbild. För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi här utsett det bästa alternativet i fem olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 30-tal olika viktvästar som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, vikt, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Funktioner - Går det att ta bort eller lägga till vikter? Hur små intervall kan man ändra vikten? Vad är max och minsta vikten?
 • Kvalitet: Vilka material är den tillverkad av? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Bekvämlighet - Hur bra sitter viktvästen mot kroppen? Är det enkelt att ta på och av sig den? Skaver den någonstans? Sitter den fortfarande bra vid övningar där man rör sig mycket?
 • Pris - Vad kostar viktvästen? Följer alla vikter med eller köps separat? Tycker du att den känns prisvärd? Är det någon fraktkostnad?
 • Kundbetyg- Vad tycker tidigare kunder som köpt västen om den? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna?

Slutligen har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa viktvästen

Vanliga frågor om viktvästar

Kan det vara farligt att använda en viktväst?

För att undvika skador till en början bör man träna med en viss försiktighet. Om du till exempel vill springa ett längre avstånd så räcker det med en mycket lätt väst för att det snart skall bli jobbigt medan en för tung väst till och med kan skada knän och leder.

Eftersom västen sitter på överkroppen så bör man springer rakryggad så att vikten fördelas jämt och inte belastar rygg och axlar för mycket.

Vem behöver en viktväst?

Du som vill bränna extra energi vid promenader eller på  ett smart sätt öka din "kroppsvikt" när du gör chin-ups kan med fördel ha nytta av en viktväst. 

Hur ska man träna med viktväst?

Västen kan användas vid flera olika sorters träningsformer. Bland annat följande: 

 • Öka din styrka "kroppsvikt" när du gör chins genom att ha på dig viktvästen under repsen.
 • Bränn fett genom att bära runt den i vardagen i hemmet eller när du är ute och går eller löptränar.
 • Öka din styrka och explosivitet genom att intervallträna med viktvästen.

Vad är en viktväst bra för?

 Om man sysslar mycket med styrketräning kan viktvästen vara ett fantastiskt komplement till de övningar som kräver djupa lounges, hopp och lyft av den egna kroppen som vid knäböj, dips och armhävningar för bröstmuskler, rygg, biceps och triceps.

Västen gör det också enkelt att träna utan utrustning, till exempel hemma eller på jobbet, då den ger det där extra motståndet som krävs.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
122 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Viktväst enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test viktväst: Iron Gym Weight Vest
 2. Bästa billiga viktvästen: Abilica Weight Vest Flexi
 3. Bästa med järnvikter: Master Fitness B.C
 4. Bästa 20 kg med sandvikt: Master Fitness Master 20 kilo
 5. Bästa 30 kg: Master Fitness Weight Vest Master 30 kg

Viktväst finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Gymgrossisten och Träningsmaskiner .