Bäst i test: Bästa B-vitaminet 2022

Prova något av de här tillskotten för en extra nyttig boost av B-vitamin
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Det finns åtta olika B-vitaminer. Samtliga är essentiella, vilket betyder att vi behöver få i oss dem genom kosten. Naturligt finns de i bland annat bladgrönsaker, baljväxter, fullkorn, svamp, ägg och magert kött. I allmänhet är de mest kända för sin roll i energiproduktionen, men de är också kraftfulla aktörer vad gäller humör och kognitivt stöd.

Vi har testat B-vitamintillskott och bäst i vårt test blev Core Vitamin B-Complex+. Läs mer nedan för att se alla testvinnarna i olika kategorier.

Testvinnare - Bästa B-vitaminet

 • Bäst i test: Core Vitamin B-Complex+
 • Bästa veganska B-vitamin: Healthwell Vitamin B-Komplex
 • Bästa billiga B-vitamin: Weight World Vitamin B Complex
 • Bäst kundbetyg: Holistic Mega B-komplex
 • Bästa högdoserade B-vitamin: Great Earth B-Complex
 1. 1. Bäst i test: Core Vitamin B-Complex+

  9,7/10
  Det bästa B-vitamintillskottet som även innehåller jod & tyrosin
  Core Vitamin B-Complex+
  Bäst i test
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,66 kr
  Kapseltyp
  Animalisk
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Förstärkt med jod och tyrosin
  • Innehåller niacin
  Nackdelar
  • Ej för veganer

  Core Vitamin B-Complex är en omtyckt produkt som kommer i förpackningar om 90 kapslar och som innehåller alla B-vitaminer i bra balans sinsemellan: 50 mg per kapsel för de flesta. Förutom de viktiga vitaminerna har kapslarna också tillsatt jod och L-tyrosin, ett mineral och en aminosyra som sköldkörteln behöver för att fungera väl.

  Genom att ta en kapsel om dagen i samband med måltid hjälper du kroppen att hålla sig i topp, särskilt om du är mycket aktiv eller går igenom en stressig period. Tillskottet fungerar bra för en jämn underhållning och balans av fettförbränningen och främjar den fysiska och psykiska jämvikten i allmänhet. Produkten får alltså ett högt betyg av oss, men även av de flesta externa tester och kundbetyg. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa veganska B-vitamin: Healthwell Vitamin B-Komplex

  9,5/10
  Det veganska toppenvalet som kombinerar bra innehåll med lågt pris
  Healthwell Vitamin B-Komplex
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,54 kr
  Kapseltyp
  Vegetabilisk
  139 kr
  Till Butik
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • God biotillgänglighet
  • Med alla viktiga B-vitaminer
  Nackdelar
  • Välj Great Earth om du vill ha en starkare produkt

  Med förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller bra mängder av de viktiga B-vitaminerna hjälper den här produkten aktiva människor som gillar att hålla igång både fysiskt och mentalt. En kapsel om dagen, i samband med måltid och mycket vatten, hjälper kroppen att ha B-vitamindepåerna på topp och med det både ämnesomsättningen och energinivåerna.

  Dessa kapslar är enkla att svälja, passar vegetarianer och innehåller hela 50 mg av B-vitaminerna per portion. Externa kundbetyg har beskrivit detta vitamin komplex som "utmärkt" och som en "bra bas" och att de upplever mindre trötthet efter en tids användande.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga B-vitamin: Weight World Vitamin B Complex

  9,3/10
  Testets mest prisvärda B-vitaminkomplex där varje förpackning innehåller en halvårsförbrukning
  Weight World Vitamin B Complex
  Storlek
  180 kaps
  Pris / tablett
  1,33 kr
  Kapseltyp
  Vegetabilisk
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Jämnt fördelat innehåll av samtliga B-vitaminer
  • Otroligt prisvärda
  • Bra kundbetyg
  Nackdelar
  • Ej svensktillverkat

  WeightWorlds Vitamin B Complex är en högkvalitativt och prisvärt B-vitamin tillskott. Tillskottet kommer i tablettform och har ett högt näringsvärde per portionsstorlek. Framförallt av vitaminerna C, B3 och B5 (jämfört med andra tillskott inom samma prisklass).

  Den här produkten är bra eftersom den är vegetariskt och ger ett naturligt tillskott av 8 viktiga B- och C-vitaminer. Den har en energifrigörande metabolism som nästintill har en omedelbar positiv påverkan på kroppen. Vilket framförallt är märkbart på kroppens immunsystem som känns starkare mot bakterier och virus redan efter några veckors användning.

  Sammanfattningsvis är det ett naturligt kosttillskott av högsta kvalitet som är packad med viktiga C och B vitaminer och extremt prisvärt.

  Läs mer
 4. 4. Bäst kundbetyg: Holistic Mega B-komplex

  9,1/10
  Vegetabiliskt B-vitaminkomplex med de högsta externa kundbetygen
  Holistic Mega B-komplex
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,60 kr
  Kapseltyp
  Vegetabilisk
  144 kr
  Till Butik
  144 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4,9/5 av kunderna
  • Med B2, B6 och B12
  • Innehåller biotin och niacin
  Nackdelar
  • Ett alternativ om du inte är vegan är att välja Core som har ett likvärdigt innehåll

  En holistisk produkt med proportionella halter av de nödvändiga B-vitaminerna och tillsatt PAPA, kolin och inositol. Vitaminerna är viktiga för alla kroppsfunktioner och hjälper människan att hålla en bra energinivå, PAPA hjälper huden medan kolin och inositol är bra för hjärnan och det centrala nervsystemet. Varje förpackning innehåller 90 kapslar och per styck innehåller de 50 mg av flera B-vitaminer och PADA, liksom 100mg av kolinet och inositolet.

  Den här holistiska produkten är särskilt uppskattad av dem som är vegetarianer då de över lag löper större risk att få brist på B12. Den är också utmärkt för människor som vill främja sin allmänhälsa för ett starkt och piggt vardagsliv och ett sinne fullt av idéer och kreativitet.

  Läs mer
 5. 5. Bästa högdoserade B-vitamin: Great Earth B-Complex

  8,9/10
  Extra högdoserat B-vitaminkomplex från Great Earth
  Great Earth B-Complex 100 mg
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  3,50 kr
  Kapseltyp
  Vegetabilisk
  210 kr
  Till Butik
  210 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Starkaste B-vitamintillskottet
  • Innehåller vitamin B2, B3, B5, B6 och B12
  • Folsyra för immunsystemet
  Nackdelar
  • Dyrt

  Tabletter med extra högt innehåll av åtta B-vitaminer, inklusive B6 och B12, och därför är särskilt inriktat för människor som behöver mycket energi. Kombinationen av vitaminerna, kolin och inositol hjälper den allmänna metabolismen men också hjärnan och nerverna, vilket gör produkten lämplig för dem som känner sig stressade eller lever högaktivt. Varje burk innehåller 90 tabletter och doseringen är en om dagen i samband med måltid.

  Även om vi som testade dessa produkter inte upplevde några direkta effekter går det att läsa om flera andra personer som fått positiva effekter av dem. Den primära anledningen till detta är troligtvis att ingen i vår testpanel hade brist på något av ämnena medans flera andra externa parter som testat produkten haft det och på så sätt märkt av en viss skillnad vad gäller välmående och energinivå. 

  Läs mer

B-Vitamin köpguide

vitamin2

De olika näringsämnena i ett B-vitaminkomplex bidrar till en rad hälsofördelar. Cellernas hälsa, energinivån och matsmältningen är bara några av dem. Med en uppsjö av olika kosttillskott på marknaden är det viktigt att veta hur man ska göra för att skilja dem åt. För att du ska kunna hitta det bästa tillskottet - med rätt balans av vitaminer, av god kvalitet och till bra pris - har vi satt ihop en köpguide med de viktigaste punkterna att undersöka när man ska köpa ett B-vitamintillskott:

 • Balans mellan vitaminer: En produkt ska innehålla en bra balans mellan de olika B-vitaminerna. Innan du väljer tillskott bör du läsa om vilken mängd av respektive vitamin som finns i tabletterna. Det viktiga är att så många vitaminer som möjligt finns inkluderade.
 • Märke: Tillförlitliga tillverkare och trovärdiga märken marknadsför och säljer bra produkter. Välj med fördel märken som Core, Holistic och Healthwell. Dessa har även överlag goda kundomdömen. 
 • Synergier: Vissa tillskott har andra hjälpämnen inkluderade i tabletterna. Dessa är till för att komplettera vitaminerna och i vissa fall för att stödja upptaget av dem och ge synergieffekter. En synergi är en effekt där delarna bidrar till att förstärka eller förbättra helheten.
 • Prisvärdhet: Kvaliteten och priset ska ligga i linje med varandra. Ett billigt tillskott av låg kvalitet är dock inte prisvärt, eftersom effekten blir dålig. Välj alltså B-vitamin-tillskott som håller ett rimligt pris, men där kvaliteten är hög. Högre kvalitet hålls främst av välkända varumärken och återförsäljare.

Vilka B-vitaminer ska jag leta efter?

Varje B-vitamin har sitt eget unika syfte och funktion i kroppen, men de fungerar dock bäst i kombination med varandra. B-komplex innehåller vanligtvis de flesta, om inte alla, av de åtta B-vitaminerna. Nedan följer vad var och en är bra för:

 • B1 (tiamin) är speciellt viktigt för inlärningen och nervsystemet samt ämnesomsättningen. Om man är alkoholist eller ligger i riskzonen och kan drabbas av nervskador, behövs en betydlig dos av B1.
 • B2 (riboflavin) hjälper till att förbränna fett, kolhydrater och protein och spelar roll för syn, hår, naglar och hud precis som biotinet. Förutom i kött, ägg och lever finns B2 i hälsosam yoghurt, fil och mjölk.
 • B3 (niacin) är essentiell när det kommer till att minska på det dåliga kolesterolet och höja det goda. Om man har brist på B3, kan man drabbas av sjukdomen Pellagra som man finner i vissa u-länder. Symptomen består av demens, dermatit och till sist - döden.
 • B5 (pantotensyra) sägs kunna lindra acne markant och därför är det många människor med svår acne-benägen hy som tar kosttillskott i form av pantotensyra eller B5. Dock är det inte tillräckligt bevisat för att få ett recept enbart på B5 vid ett läkarbesök om man lider av finnig hy.
 • B6 (pyridoxin) behövs för proteinomsättning och nervfunktionen. Det är väldigt ovanligt att få brist på denna vitamin eftersom den finns i de flesta livsmedel. Drabbas man dock av det så är vanliga symptom hudförändringar runt ögon, mun och näsa samt kramper och blodbrist.
 • B7 (biotin)
 • B9 (folsyra) är viktigt för gravida kvinnor för att inte drabbas av anemi eller blodbrist som det också kallas. Har man brist på folsyra och är havande kan barnets ryggmärg få problem. Man bör få i sig ca 500 mikrogram per dag av B9 och kost som vitaminet hittas i är bl.a frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fil, yoghurt och leverpastej.
 • B12 (kobalamin) är särskilt viktigt att få i sig om man är vegan då det främst figurerar i kött, ägg, fisk och skaldjur samt mjölk och ostar. Därför bör ett kosttillskott av B12 intas av strikta veganer.

De här vitaminerna finns alla både i vätske-, gummi-, tablett- och kapselform så att du enkelt kan välja den form som passar dig bäst.

Så gjorde vi testet

B-vitamintillskott finns i många olika former, men i det här testat har vi valt att fokusera på tillskott som innehåller de flesta b-vitaminerna istället för en enskild.

För att komma fram till vilket b-vitamin som är bäst beställde vi hem ett tjugotal olika produkter. Därefter grupperades de in i fem olika kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna har testats och sedan betygsatts efter följande kriterier: 

 • Innehåll - Hur många olika B-vitaminer innehåller produkten? Hur mycket av respektive vitamin innehåller den? Innehåller den några andra ämnen för att boosta effekten? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Effekt - Ger produkten önskat resultat? Har du fått några bieffekter av produkten?
 • Pris - Vad kostar produkten? Vad blir priset per tablett? Vad blir priset per portion och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna köpa?
 • Tabletter - Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Kundbetyg - Vad tycker personer som köpt produkten om den? Är de flesta nöjda med den eller finns det något att anmärka på? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?

Frågor och svar om B-vitamin

Hur hänger graviditet och B-vitamin ihop?

B-vitaminer är särskilt viktiga för kvinnor som är gravida och ammar. De hjälper till att utveckla fostrets hjärna och minskar risken för fosterskador. För blivande mödrar kan de öka energinivåerna, lindra illamående och minska risken för att utveckla preeklampsi.

Risker som dessa är något som de flesta gravida kvinnor vill minimera och många läkare rekommenderar därför ett B-vitamintillskott under den här viktiga tiden.

Hur påverkar B-vitaminer utseendet?

En känd egenskap hos B-vitamin är att det är en viktig faktor i tillväxt av hår och naglar. Det innebär att ett gott intag hjälper dig att undvika spruckna naglar som skivar sig och har dålig kvalitet. Det kan också hjälpa dig förbättra kvaliteten på ditt hår, men forskningen har ännu inte fullständiga bevis på just detta.

Det finns däremot tydliga forskningsresultat som visar på att brist på B-vitamin kan leda till håravfall, vilket för många räcker som argument för att hålla nivåerna normala. Brist kan också göra din hud röd och orsaka klåda, vilket är ytterligare en anledning till att du gör bäst i att hålla nivåerna under kontroll.

Öl sägs innehålla B-vitaminer, stämmer det?

Att öl har höga nivåer av B-vitamin stämmer alldeles utmärkt, men ur näringssynpunkt är det fortfarande ett väldigt dåligt val. B-vitamin är viktigt för de nedbrytande processerna i kroppen, vilket även gäller nedbrytningen av alkohol. Det leder till att kroppens nivåer snarare minskar av alkoholen.

Går det att få i sig för mycket B-vitamin?

Studier har gjorts där man har funnit mycket som tyder på att det är fördelaktigt att få i sig en större dos än vad som rekommenderas idag, då fördelarna är stora och riskerna med stora doser är små. Till skillnad från fettlösliga vitaminer kommer ett överskott av vattenlösliga vitaminer som vitamin B att rensas ur kroppen med urin. Dock ska man undvika för stora intag av vitamin B12, B9, B6 och B3.

Tänk på att inte överskrida tillverkarens instruktioner för dosering.

Behöver jag ta B-vitamintabletter?

Det finns vissa grupper som ofta får i sig mindre B-vitamin än rekommenderat. Tillhör du en av dessa grupper kan ett B-vitaminkomplex-tillskott vara bra för dig, men rådgör alltid med din läkare först.

 • Veganer
 • Personer med vissa genetiska mutationer
 • Äldre personer
 • Personer med vissa medicinska tillstånd
 • Gravida och ammande kvinnor
 • Personer som tar vissa mediciner
 • Personer med missbruksproblem

Vad är b-vitamin bra för?

B-vitaminer spelar en viktig roll för god hälsa och välbefinnande. Som byggstenar för en hälsosam kropp har B-vitaminer en direkt inverkan på energinivån, hjärnans funktion och cellmetabolismen. De kan även förhindra infektioner och hjälper till att stödja:

 • Nervsystemet
 • Ämnesomsättningen
 • Hjärta och muskler
 • Inlärningsförmåga
 • Tillväxt av hår, hud och naglar
 • DNA-reparation
 • Cellförnyelse
 • Tillväxt av röda blodkroppar
 • Kan påverka blodsockernivåerna hos typ 2-diabetiker (gäller tillskott)
 • Minskar dåligt kolesterol, ökar bra kolesterol

Vad händer vid brist på b-vitamin?

De olika sorterna B-vitamin ger också olika effekter vid brist, men några kända konsekvenser är:

 • Hjärtsjukdomar 
 • Blodbrist/anemi, eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt
 • Förändringar i slemhinnor 
 • Hudförändringar
 • Kramper
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Depression, ångest
 • Försämring av psykisk sjukdom
 • Yrsel
 • Koncentrationssvårigheter
 • Minnessvårigheter
 • Oförklarliga magproblem
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
222 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester