Bäst i test: Bästa B-vitamintillskottet 2021

Prova något av de här tillskotten för en extra nyttig boost av B-vitamin
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Det finns åtta olika B-vitaminer. Samtliga är essentiella, vilket betyder att vi behöver få i oss dem genom kosten. Naturligt finns de i bland annat bladgrönsaker, baljväxter, fullkorn, svamp, ägg och magert kött. I allmänhet är B-vitaminer mest kända för sin roll i energiproduktionen, men de är också kraftfulla aktörer vad gäller humör och kognitivt stöd.

Vi har jämfört och granskat de bästa B-vitamintillskotten på den svenska marknaden med fokus på B-vitaminkomplexen, dvs de kosttillskott med alla olika B-vitaminer i ett och samma tillskott. Bäst i vårt test blev Core Vitamin B-Complex+. Läs mer om testet nedan och jämför själv bland alla de produkter vi testat. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

vitamin2

Köpguide: Så hittar du bästa B-vitamin

De olika näringsämnena i ett B-vitaminkomplex bidrar till en rad häslofördelar. Cellernas hälsa, energinivån och matsmältningen är bara några av dem. Med en uppsjö av olika b-vitamin kosttillskott på marknaden är det viktigt att veta hur man ska göra för att skilja dem åt. För att hitta det bästa B-vitamintillskottet - med rätt balans av vitaminer, av god kvalitet och till bra pris - har vi satt ihop en köpguide med de viktigaste punkterna att undersöka när man ska köpa ett B-vitamintillskott:

 • Balans mellan vitaminer: Ett B-vitamin-tillskott ska innehålla en bra balans mellan de olika B-vitaminerna. Innan du väljer tillskott bör du läsa om vilken mängd av respektive vitamin som finns i tabletterna, eller kapslarna. Det viktiga är att så många vitaminer som möjligt finns inkluderade.
 • Märke: Tillförlitliga tillverkare och trovärdiga märken marknadsför och säljer bra produkter. Välj med fördel märken som Core, Holistic och Healthwell. Dessa har även överlag goda kundomdömen. 
 • Synergier: Vissa B-vitamin-tillskott har vissa hjälpämnen inkluderade i tabletterna. Dessa är till för att komplettera vitaminerna och i vissa fall för att stödja upptaget av dem och ge synergieffekter. En synergi är en effekt där delarna bidrar till att förstärka eller förbättra helheten.
 • Prisvärdhet: Kvaliteten och priset ska ligga i linje med varandra. Ett billigt tillskott av låg kvalitet är dock inte prisvärt, eftersom effekten blir dålig. Välj alltså B-vitamin-tillskott som håller ett rimligt pris, men där kvaliteten är hög. Högre kvalitet hålls främst av välkända varumärken och återförsäljare.
Läs mer Minimera

Testvinnare - B-Vitamin

 • Core Vitamin B-Complex+ - Bästa B-vitamin Komplex
 • Healthwell Vitamin B-Komplex
 • Holistic Mega B-komplex
 • Great Earth B-Complex 100 mg
 • Helhetshälsa B-Vitamin Komplex
 • SmartSupps Vitamin B Complex - Bästa billiga B-vitamin Komplex
 • Bättre Hälsa B-50 Komplex Green Line
 • Alpha Plus Metyl-B-Plex
 • Universal Nutrition Vitamin B Complex
 • Alpha Plus B-Komplex med C-vitamin

Om vårt test av B-vitamintillskott

Samtliga produkter i vårt test är så kallade "B-vitamin komplex", vilket innebär att de innehåller flera olika B-vitaminer. Dessutom har några produkter även andra tillsatta ämnen. För att ta reda på vad som är viktigt när man ska välja b-vitamintillskott har vi läst forskningsrapporter och användarkommentarer hos de stora återförsäljarna av b-vitaminer. Vi kom fram till att följande avgör om ett tillskott är bra eller inte:

 • Innehåll - Hur många olika B-vitaminer innehåller produkten? Hur mycket av respektive vitamin innehåller den? Innehåller den något annat än bara B-vitaminer? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Effekt - Ger B-vitamintillskottet önskat resultat? Får man några bieffekter av produkten?
 • Pris - Vad kostar produkten? Vad blir priset per tablett? Vad blir priset per portion och dag?
 • Tabletter - Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Kundbetyg - Vad tycker personer som köpt produkten om den? Är de flesta nöjda med den eller finns det något att anmärka på? 

Vi har sedan sammanställt dessa punkter till ett totalbetyg på respektive produkt som återspeglas i vår lista av de bästa b-vitamintillskotten här ovan.

De bästa B-vitamintillskotten 2021

Vi har testat många B-vitamintillskott. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive b-vitamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla B-vitamintillskott som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core Vitamin B-Complex+ - Bästa B-vitamin Komplex

  9,7/10
  Core Vitamin B-Complex+
  Bäst i test
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,43 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Förstärkt med jod och tyrosin
  • Innehåller niacin
  Nackdelar

  Core Vitamin B-Complex är en omtyckt produkt som kommer i förpackningar om 90 kapslar och som innehåller alla B-vitaminer i bra balans sinsemellan: 50 mg per kapsel för de flesta. Förutom de viktiga vitaminerna har kapslarna också tillsatt jod och L-tyrosin, ett mineral och en aminosyra som sköldkörteln behöver för att fungera väl.

  Genom att ta en kapsel om dagen i samband med måltid hjälper du kroppen att hålla sig i topp, särskilt om du är mycket aktiv eller går igenom en stressig period. Tillskottet fungerar bra för en jämn underhållning och balans av fettförbränningen och främjar den fysiska och psykiska jämvikten i allmänhet. Produkten får alltså ett högt betyg av oss, men även av de flesta externa tester och kundbetyg. 

  Läs mer
 2. 2. Healthwell Vitamin B-Komplex

  9,5/10
  Healthwell Vitamin B-Komplex
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,32 kr
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • God biotillgänglighet
  • Med alla viktiga B-vitaminer
  Nackdelar

  Med förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller bra mängder av de viktiga B-vitaminerna hjälper den här produkten aktiva människor som gillar att hålla igång både fysiskt och mentalt. En kapsel om dagen, i samband med måltid och mycket vatten, hjälper kroppen att ha B-vitamindepåerna på topp och med det både ämnesomsättningen och energinivåerna. Enkla att svälja, passar vegetarianer och innehåller hela 50 mg av B-vitaminerna per portion. Kunder har beskrivit detta vitamin komplex som "utmärkt" och som en "bra bas" och att de upplever mindre trötthet efter en tids användande.

  Läs mer
 3. 3. Holistic Mega B-komplex

  9,3/10
  Holistic Mega B-komplex
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,60 kr
  Till Butik
  144 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med B2, B6 och B12
  • Innehåller biotin och niacin
  Nackdelar

  En holistisk produkt med proportionella halter av de nödvändiga B-vitaminerna och tillsatt PAPA, kolin och inositol. Vitaminerna är viktiga för alla kroppsfunktioner och hjälper människan att hålla en bra energinivå, PAPA hjälper huden medan kolin och inositol är bra för hjärnan och det centrala nervsystemet. Varje förpackning innehåller 90 kapslar och per styck innehåller de 50 mg av flera B-vitaminer och PADA, liksom 100mg av kolinet och inositolet. Den här holistiska produkten är särskilt uppskattad av dem som är vegetarianer då de över lag löper större risk att få brist på B12. Den är också utmärkt för människor som vill främja sin allmänhälsa för ett starkt och piggt vardagsliv och ett sinne fullt av idéer och kreativitet.

  Läs mer
 4. 4. Great Earth B-Complex 100 mg

  9,1/10
  Great Earth B-Complex 100 mg
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  3,58 kr
  Till Butik
  215 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Innehåller vitamin B2, B3, B5, B6 och B12
  • Folsyra för immunsystemet
  Nackdelar

  Tabletter med extra högt innehåll av åtta B-vitaminer, inklusive B6 och B12, och därför är särskilt inriktat för människor som behöver mycket energi. Kombinationen av vitaminerna, kolin och inositol hjälper den allmänna metabolismen men också hjärnan och nerverna, vilket gör produkten lämplig för dem som känner sig stressade eller lever högaktivt. Kunder som tar de här tabletterna upplever att de får en välbehövlig boost och att de dessutom hjälper att lindra klimakteriebesvär. Varje burk innehåller 90 tabletter och doseringen är en om dagen i samband med måltid.

  Läs mer
 5. 5. Helhetshälsa B-Vitamin Komplex

  8,9/10
  Helhetshälsa B-Vitamin Komplex
  Storlek
  100 tabl
  Pris / tablett
  1,55 kr
  Till Butik
  155 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Helt utan jäst
  • 100 % vegetabilisk
  Nackdelar

  I burkar om 100 eller 200 kapslar innehåller den här vegetabiliska produkten hela dagsbehovet av åtta B-vitaminer, liksom inositol och kolin. Detta vitaminkomplex är dels bra för upprätthållandet av en bra energi, dels för att hjälpa mot den stress som ett hektiskt och innehållsrikt liv innebär. Just kapslar passar bra för människor som tycker att det är svårt att svälja tabletter och den här produkten är framställd utan jäst. Kunderna tycker att det här är ett toppentillskott av allt de behöver, samtidigt som de också motverkar blåsor i munnen för dem som lider av det.

  Läs mer
 6. 6. SmartSupps Vitamin B Complex - Bästa billiga B-vitamin Komplex

  8,8/10
  SmartSupps Vitamin B Complex
  Storlek
  200 tabl
  Pris / tablett
  0,50 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärt
  • Hög kvalitet
  • Lågt pris per tablett
  Nackdelar

  SmartSupps Vitamin B Complex är ett mycket billigt alternativ som innehåller alla essentiella B-vitaminer. Varje tablett innehåller minst 100% av det dagliga rekommenderade intaget. Varje burk har 200 tabletter i sig och det räcker med att du tar en tablett om dagen. Eftersom priset per burk är cirka 100 kronor, innebär det att dagsdoskostnaden är cirka 50 öre per dag. Priset hålls lågt genom att företaget, SmartSupps, satsar mindre pengar på marknadsföring och design och mer på smarta förpackningar. Volymerna på inköpen är också stora, vilket drar ned priserna.

  Med SmartSupps Vitamin B Complex får du alltså ett kvalitativt tillskott till ett mycket bra pris. Vi märkte inte av några direkta skillnader från andra B-vitamin-tillskott när vi testade produkten. Sammantaget gör detta att vi utan problem utser SmartSupps till "bästa billiga" B-vitamin-tillskott.

  Läs mer
 7. 7. Bättre Hälsa B-50 Komplex Green Line

  8,7/10
  Bättre Hälsa B-50 Komplex Green Line
  Storlek
  100 tabl
  Pris / tablett
  1,79 kr
  Till Butik
  179 kr

  Bättre Hälsas kombinationsprodukt B-50 Komplex Green Line innehåller alla essentiella B-vitaminer som du behöver, med biotin och kolin. Kapslarna och bindningsämnen är helt naturliga. En omtyckt produkt av många.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vilka B-vitaminer finns det?

Varje B-vitamin har sitt eget unika syfte och funktion i kroppen, men de fungerar dock bäst i kombination med varandra. B-komplextillskott innehåller vanligtvis de flesta, om inte alla, av de åtta B-vitaminerna. Nedan följer de åtta b-vitaminerna med en beskrvining vad var och en är bra för:

 • B1 (tiamin) är speciellt viktigt för inlärningen och nervsystemet samt ämnesomsättningen. Om man är alkoholist eller ligger i riskzonen och kan drabbas av nervskador, behövs en betydlig dos av B1.
 • B2 (riboflavin) hjälper till att förbränna fett, kolhydrater och protein och spelar roll för syn, hår, naglar och hud precis som biotinet. Förutom i kött, ägg och lever finns B2 i hälsosam yoghurt, fil och mjölk.
 • B3 (niacin) är essentiell när det kommer till att minska på det dåliga kolesterolet och höja det goda. Om man har brist på B3, kan man drabbas av sjukdomen Pellagra som man finner i vissa u-länder. Symptomen består av demens, dermatit och till sist - döden.
 • B5 (pantotensyra) sägs kunna lindra acne markant och därför är det många människor med svår acne-benägen hy som tar kosttillskott i form av pantotensyra eller B5. Dock är det inte tillräckligt bevisat för att få ett recept enbart på B5 vid ett läkarbesök om man lider av finnig hy.
 • B6 (pyridoxin) behövs för proteinomsättning och nervfunktionen. Det är väldigt ovanligt att få brist på denna vitamin eftersom den finns i de flesta livsmedel. Drabbas man dock av det så är vanliga symptom hudförändringar runt ögon, mun och näsa samt kramper och blodbrist.
 • B7 (biotin)
 • B9 (folsyra) är viktigt för gravida kvinnor för att inte drabbas av anemi eller blodbrist som det också kallas. Har man brist på folsyra och är havande kan barnets ryggmärg få problem. Man bör få i sig ca 500 mikrogram per dag av B9 och kost som vitaminet hittas i är bl.a frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fil, yoghurt och leverpastej.
 • B12 (kobalamin) är särskilt viktigt att få i sig om man är vegan då det främst figurerar i kött, ägg, fisk och skaldjur samt mjölk och ostar. Därför bör ett kosttillskott av B12 intas av strikta veganer.

De här vitaminerna finns alla både i vätske-, gummi-, tablett- och kapselform så att du enkelt kan välja den form som passar dig bäst.

Behöver jag ta B-vitamintabletter?

Även om man tror att man får i sig tillräckliga mängder genom kosten så kan verkligheten vara en annan. Försämrat näringsintag kan göra att man inte tillgodogör sig vitaminet. Det finns vissa grupper får ofta i sig mindre B-vitamin än rekommenderat. Tillhör du en av dessa grupper kan ett B-vitaminkomplex-tillskott vara bra för dig, men rådgör alltid med din läkare först.

Personer som sällan får i sig tillräckligt med b-vitamin är:

 • Veganer
 • Personer med vissa genetiska mutationer
 • Äldre personer
 • Personer med vissa medicinska tillstånd
 • Gravida och ammande kvinnor
 • Personer som tar vissa mediciner
 • Personer med missbruksproblem

Vad är b-vitamin bra för?

B-vitaminer spelar en viktig roll för god hälsa och välbefinnande. Som byggstenar för en hälsosam kropp har B-vitaminer en direkt inverkan på energinivån, hjärnans funktion och cellmetabolismen. De kan även förhindra infektioner och hjälper till att stödja:

 • Nervsystemet
 • Ämnesomsättningen
 • Hjärta och muskler
 • Inlärningsförmåga
 • Tillväxt av hår, hud och naglar
 • DNA-reparation
 • Cellförnyelse
 • Tillväxt av röda blodkroppar
 • Kan påverka blodsockernivåerna hos typ 2-diabetiker (gäller tillskott)
 • Minskar dåligt kolesterol, ökar bra kolesterol

Hos kvinnor

B-vitaminer är särskilt viktiga för kvinnor som är gravida och ammar. De hjälper till att utveckla fostrets hjärna och minskar risken för fosterskador. För blivande mödrar kan B-vitaminer öka energinivåerna, lindra illamående och minska risken för att utveckla preeklampsi.

Hos män

B-vitaminer tros öka testosteronnivåerna som annars naturligt minskar med åldern. De kan också hjälpa till att bygga muskler och öka muskelstyrkan. Men det finns tyvärr inte tillräckliga studier som bekräftar dessa påståenden.

Vad händer vid brist på b-vitamin?

Som vi nämnde tidigare är vitamin B bedrägligt på så sätt att underskott eller faktisk brist kan fortgå under flera år innan det ger några symptom. Hur dessa underskott eller brister tar sig uttryck kan också variera från person till person.

De olika sorterna B-vitamin ger också olika effekter vid brist, men några kända konsekvenser är:

 • Hjärtsjukdomar 
 • Blodbrist/anemi, eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt
 • Förändringar i slemhinnor 
 • Hudförändringar
 • Kramper
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Depression, ångest
 • Försämring av psykisk sjukdom
 • Yrsel
 • Koncentrationssvårigheter
 • Minnessvårigheter
 • Oförklarliga magproblem

Om du misstänker att du har för låga nivåer av de viktiga B-vitaminerna i kroppen så kan du enkelt ta reda på om det stämmer. Genom ett enkelt blodprov på närmaste vårdcentral får du snabbt veta om du har för låga nivåer. Utöver vårdcentraler finns det även flera privata aktörer där du kan kolla upp ditt blodprov online.

Frågor och svar om B-vitamin

Hur doserar jag vitamin B6?

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader 0,4µg
Spädbarn 12-23 månader 0,5µg
Barn 2-5 år 0,7µg
Barn 6-9 år 1,0µg
Flickor 10-13 år 1,1µg
Pojkar 10-13 år 1,3µg
Kvinnor 14-30 år 1,3µg
Kvinnor över 31 år 1,2µg
Män 1,6µg
Gravida 1,5µg
Ammande 1,6µg

Källa: Livsmedelsverket.se

Hur doserar jag vitamin B12?

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat Dagligt Intag
Spädbarn 6-11 månader 0,5µg
Spädbarn 12-23 månader 0,6µg
Barn 2-5 år 0,8µg
Barn 6-9 år 1,3µg
Barn 10-13 år 2,0µg
Vuxna 2,0µg
Gravida 2,0µg
Ammande 2,6µg

Källa: Livsmedelsverket.se

Hur hänger B-vitamin och träning ihop?

Det B-vitaminet gör i kroppen förutom att optimera förbränningen är också dess del i uppbyggande och reparation av muskelvävnad samt att det är direkt involverat i energiproduktionen under själva träningspasset. Det finns också viss data som visar på att ett aktivt liv med mycket träning ökar behovet av vitaminer med nära det dubbla ”normala” intaget. B-vitamin förbättrar inte prestationen under ett pass i sig, men en brist av det kan ge blodbrist och minskad uthållighet, vilket för att du bör underhålla dina B-vitaminnivåer i förebyggande perspektiv.

B-vitaminet är också viktigt i skapandet av hemoglobin i de röda blodcellerna, vilket är väldigt viktigt när det kommer till att transportera syre till musklerna, något som är väldigt aktuellt vid träning. Det finns även några studier som visar på förbättring av de finmotoriska förmågorna vid höga doser B-vitamin, vilket kan vara fördelaktigt vid viss typ av fysisk aktivitet.

Hur hänger graviditet och B-vitamin ihop?

En grupp som oftare än andra uppvisar symptom på B-vitaminbrist är gravida kvinnor. Eftersom det är så viktiga processer som påverkas av B-vitamin, som celldelning, är det väldigt viktigt att tillgodose det ökade behovet som uppstår under graviditet och amning. Det finns till och med nya studier som visar på att brist på vissa sorters B-vitamin kan ge missbildningar på foster. En australiensisk studie från Victor Chang Cardiac Research Institute på möss har identifierat en vanlig faktor bakom missfall och missbildningar på hjärta, ryggrad, njure och gomspalt, och även upptäckt att man kan undvika detta genom tillskott av B-vitamin. Det finns också studier som menar att brist på B-vitamin under graviditet ökar barnets risk för diabetes.

Risker som dessa är något som de flesta gravida kvinnor vill minimera och många läkare rekommenderar därför ett B-vitamintillskott under den här viktiga tiden.

Hur påverkar B-vitaminer utseendet?

En känd egenskap hos B-vitamin är att det är en viktig faktor i tillväxt av hår och naglar. Det innebär att ett gott intag av B-vitamin hjälper dig att undvika spruckna naglar som skivar sig och har dålig kvalitet. Det kan också hjälpa dig förbättra kvaliteten på ditt hår. Forskningen har ännu inte fullständiga bevis på just detta, men det finns däremot tydliga forskningsresultat som visar på att brist på B-vitamin kan leda till håravfall, vilket för många räcker som argument för att hålla nivåerna normala.

Brist på B-vitamin kan också göra din hud röd och orsaka klåda, vilket är ytterligare en anledning till att du gör bäst i att hålla B-vitaminnivåerna under kontroll.

Öl sägs innehålla B-vitaminer, stämmer det?

Ett livsmedel som är känt för sitt höga innehåll av B-vitamin och som skämtsamt brukar omnämnas som ett naturligt kosttillskott för hår och naglar är öl. Att öl har höga nivåer av B-vitamin stämmer alldeles utmärkt, men ur näringssynpunkt är det fortfarande ett väldigt dåligt val. Eftersom B-vitamin är viktigt för de nedbrytande processerna i kroppen, vilket även gäller nedbrytningen av alkohol, kommer kroppens nivåer av vitamin B att minska av att bryta ned alkoholen, vilket snarare kommer ge en nettominskning av vitaminet.

Eftersom öl dessutom är vätskedrivande och B-vitamin är vattenlösligt så kommer kroppen dessutom göra sig av med det mesta av det B-vitaminet som kommer från ölen. Det här är anledningarna till att många alkoholister lider av B-vitaminbrist, något som många gånger också förstör magsäcken och därmed näringsupptagningsförmågan.

Går det att få i sig för mycket B-vitamin?

Studier har gjorts där man har funnit mycket som tyder på att det är fördelaktigt att få i sig en större dos än vad som rekommenderas idag, då fördelarna är stora och riskerna med stora doser är små. Till skillnad från fettlösliga vitaminer kommer ett överskott av vattenlösliga vitaminer som vitamin B att rensas ur kroppen med urin.

I och med att kroppen så enkelt gör sig av med vitamin B kan det därför inte lagras i kroppen, men det finns ett undantag. Vitamin B12 lagras i levern och kan finnas kvar där i flera år. Att man inte kan lagra vitaminet innebär också att man inte kan överkonsumera fär att bunkra upp för framtiden. Det krävs istället att man regelbundet konsumerar livsmedel eller kosttillskott som är rika på vitamin B.

Tre av de åtta b-vitamintyperna har en övre gräns av säkerhetsskäl. För höga nivåer av Folsyra (B9) ska undvikas då det kan maskera brist på vitamin B12, vilket i sin tur kan ge permanenta skador. Det kan också minska effekten av viss medicinering som används mot vissa allvarligare typer av sjukdomar. Niacin (B3) kan i för höga doser ha en kärlutvidgande effekt vilket kan leda till rodnad i huden. En mer extrem överdosering kan leda till skador på lever och ögon. Den sista typen med en rekommenderad maxgräns är vitaminet B6. I fall av stort överskott av detta vitamin har man noterat störd sömn och störd fettförbränning och en mycket långvarig överdosering kan leda till nervskador. Vi kan dock äta ganska stora mängder över den rekommenderade dagliga dosen innan vi närmar oss den här typen av negativa konsekvenser.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
160 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5