Bäst i test: Bästa biotinet 2021

Ge dina hårstrån en daglig dos biotin för tjockare, fylligare och starkare hår med något av våra topprankade biotintillskott
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Biotin (vitamin B7) är ett ämne som främjar hud och hårtillväxt samtidigt som det bidrar till bättre energiomsättning och förbättrad kvalité för både ögon och lever. De flesta som tar biotin gör det för skönhetens skull och faktum är att det förr i tiden till och med kallades vitamin H för att det ansågs vara så pass bra för just hår och hud. Biotin kan tas som enskilt kosttillskott men ingår även som en del i andra preparat.

Vi har gått igenom några av de mest populära kosttillskotten med biotin. Bäst i testet blev Healthwell Biotin 10000. Det är ett veganskt kosttillskott till bra pris med många positiva externa omdömen. Läs mer om vårt test nedan och jämför själv bland produkterna i testet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa biotinet

Biotin är ett vitamin som vi får i oss via den mat vi äter men genom att öka intaget i kroppen med hjälp av kosttillskott har flera hälsofördelar kunnat påvisats. Kroppen har flera olika användningsområden av vitaminet, bland annat omvandlar det maten vi får i oss till energi. Dessutom bidrar det till att förbättra hälsan för håret och naglarna samt hjälper kroppen att lättar reglera blodsockernivåerna. När du ska välja tillskott med biotin är det viktigt att veta vad du ska titta efter. Det finns några punkter som är viktigare än andra och som gäller kosttillskott överlag.

Vi har sammanfattat dessa här:

 • tick6Priset: Vårt test visar klart och tydligt att priset skiljer sig åt mellan de olika produkterna. Samtidigt är innehållet ganska likvärdigt. Se över priset per tablett men även "biotinpriset". Med biotinpriset menar vi att man ska välja den produkt som är billigast i förhållande till den mängd biotin som produkten innehåller. 
 • tick8Veganskt: Innehåller kapslarna gelatin eller är de veganska? Finns det något annat i produkten som inte är veganskt? Är du vegetarian eller vegan är denna punkt såklart viktig. Samtliga av healthwells biotintillskott består utav en vegetabilisk kapsel och fungerar således bra för veganer. 
 • tick7Innehållet: Tänk på att de olika tabletterna och kapslarna innehåller olika mycket biotin. Från 100 µg upp till 10000 µg finns i de tillskott vi tittat på.  Dessutom innehåller vissa produkter även annat utöver biotin. Det finns ingen direkt skadlig gräns på hur mycket biotin man kan få i sig (så länge man inte överdriver konsumptionen rejält). Därför kan det vara en bra idé att köpa ett biotintillskott med en hög dos för att få en bra effekt. Känner du att du däremot endast vill komplettera biotindosen en aning rekommenderar vi istället de svagare varianterna. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - Biotin

 • Healthwell Biotin 10000 - Bästa högdoserade biotintillskottet
 • Healthwell Biotin 5000
 • Healthwell Biotin 500
 • Pharma Nord Bio B-komplex
 • Priorin - Bästa multitillskottet med biotin
 • Great Earth Vitamin B7
 • Solgar Biotin
 • Solgar Biotin 5000 ug
 • Thorne Research Inc. Biotin-8
 • Better You Biotin 5000

Såhär gjorde vi testet

För att avgöra vad man ska granska när man jämför biotintillskott har vi läst igenom forskning om biotin samt hundratals kommentarer från kunder hos de stora kostillskottsåterförsäljare. Vi kom fram till att det viktigaste är följande:

 • Innehållet: Hur mycket biotin innehåller en tablett? Innehåller kosttillskottet några andra aktiva ämnen? Hur mycket tillsatser innehåller det?
 • Effekt: Är produkten speciellt utformad för att hjälpa håret, naglarna eller huden? Håller produkten utlovad effekt?  
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per tablett? Vad blir priset per portion och dag?
 • Tabletterna: Är tabletterna stora och jobbiga att svälja eller små och obesvärliga? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Betyg: Vad har produkten fått i betyg av tidigare kunder? Finns det något särskilt som många anmärker på? 
 • Övrigt: Hur lång är leveranstiden? Är det gratis frakt?

Vi har sedan betygsatt kosttillskotten för var och en av dessa punkter och sedan sammanställt resultatet som återspeglas i vår lista av de bästa biotintillskotten här på sidan.

De bästa biotintillskotten 2021

Vi har testat många biotintillskott. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive biotin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla biotintillskott som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Biotin 10000 - Bästa högdoserade biotintillskottet

  9,7/10
  Healthwell Biotin 10000
  Bäst i test
  Pris / kapsel
  2,49 kr
  Biotin / kapsel
  10000 µg
  Biotin kr/mg
  0,25 kr
  Storlek
  100 st
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Goda omdömen
  • Mycket högdoserad
  • 1 kaps/dag
  Nackdelar

  Healthwells Biotin 10 000 är en av de mest högkoncentrerade biotin-produkterna på marknaden. Tillskottet innehåller tillräckligt med biotin för att tillgodose kroppen, naglar, hår och hud hela sitt dagsbehov. Det saknas forskning som fastställer ett konkret dagsbehov men du bör få i dig 40 mcg för kroppens basala funktion. Om du ytterligare vill stärka hår och naglar så är det bra att få i sig extra tillskott. Healthwells produkter överlag har mycket bra kundmottagande och flera personer vittnar om starkare hår och naglar.

  Läs mer
 2. 2. Healthwell Biotin 5000

  9,6/10
  Healthwell Biotin 5000
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Biotin / kapsel
  5000 µg
  Biotin kr/mg
  0,34 kr
  Storlek
  100 st
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserad
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar

  Healthwell besviker oss aldrig! Med sin Biotinprodukt Biotin 5000 får vi en rejäl dos av det värdefulla vitaminet som man kan ta en gång om dagen med frukost, lunch, mellanmål eller middag. För att ämnet skall fördelas så jämt som möjligt är det bra att alltid ta kapseln vid samma tillfälle men det spelat ingen som helst roll vilken tid på dygnet man föredrar.

  Det här är en produkt som särskilt passar aktiva människor som antingen känner sig stressade i allmänhet eller tränar mycket men som ända vill ha fräsch hud och starkt, tjockt hår och känna energidepåerna fyllas på. Styrka som både syns och känns!

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Biotin 500

  9,5/10
  Healthwell Biotin 500
  Pris / kapsel
  0,89 kr
  Biotin / kapsel
  500 µg
  Biotin kr/mg
  1,78 kr
  Storlek
  100 st
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • 100 % veganskt
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar

  En mycket prisvärd kapsel från den svenska kosttillskotts-experten Healthwell. Den här produkten innehåller 500µg rent biotin, B7, för att främja hårets, hudens och naglarnas hälsa, men också den mentala balansen och energiomsättningen. Kommer i förpackningar på 100, 200 eller 300 kapslar och det rekommenderade intaget är en om dagen i samband med måltid.

  Kapslarna är tillverkade av cellulosa från växter och passar därför veganer. Användare tycker att den ger snabba resultat och att man får mycket för pengarna. Ett kosttillskott för skönhet och balans i livet.

  Läs mer
 4. 4. Pharma Nord Bio B-komplex

  9,3/10
  Pharma Nord Bio B-komplex
  Pris / kapsel
  1,75 kr
  Biotin / kapsel
  300 µg
  Biotin kr/mg
  5,83 kr
  Storlek
  60 st
  Till Butik
  105 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med folat och niacin
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar

  Tabletter som innehåller hela serien B-vitaminer men ett ganska lågt innehåll biotin på 300µg. En cocktail för att bland annat hjälpa ämnesomsättningen, höja energin och motverka stress och oro. Främjar de kognitiva funktionerna och gör det enklare för det centrala nervssystemet att reglera hormonerna, och boostar dessutom hår- och nagelväxten som en extra bonus.

  Passar även mycket bra för gravida då tabletterna innehåller det viktiga ämnet folsyra, B9, som hjälper fostrets tillväxt och utveckling. En tablett om dagen är det rekommenderade intaget och ger en stadig ström av extra näring och energi när man känner sig lite slutkörd.

  En bra produkt som uppskattas av sina användare då den ger synbara resultat och innehåller hela spektrumet av B- vitaminer.

  Läs mer
 5. 5. Priorin - Bästa multitillskottet med biotin

  9,3/10
  Priorin
  Pris / kapsel
  5,25 kr
  Biotin / kapsel
  100 µg
  Biotin kr/mg
  52,50 kr
  Storlek
  60 st
  Till Butik
  315 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med vitamin B5 och B7
  • 2 kaps / dagen
  Nackdelar

  Priorin är ett kosttillskott särskilt inriktat för håret och naglarna med ett relativt lågt biotininnehåll på 200µg. Det är en av de dyrare produkterna med 60 eller 180 kapslar men ger samtidigt vad den lovar. Bra mot tunt och glanslöst hår eller tillfälligt håravfall. Produkten ska tas under en längre tid för att få resultat och under de tre första månaderna rekommenderas två kapslar om dagen och efter det en.

  Förutom biotin innehåller den här produkten även vitamin b5, vitamin b7 L-cystin och hirsextrakt. Vi ger produkten höga betyg och den får dessutom mycket bra recensioner av externa användare som menar på att de fått märkbart tjockare och friskare hår efter att ha använt produkten under en längre tid.

  Läs mer
 6. 6. Great Earth Vitamin B7

  9,1/10
  Great Earth Vitamin B7
  Pris / kapsel
  0,98 kr
  Biotin / kapsel
  1000 µg
  Biotin kr/mg
  0,98 kr
  Storlek
  60 st
  Till Butik
  59 kr
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Regelbunden utsöndring
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar

  En av fler anledningar till att vi gillar den här Biotinprodukten är att den har så kallad Time Release funktion, vilket innebär att den har en fördröjd utsöndring som ger en mycket jämn fördelning över dygnet, trots att man bara behöver ta en tablett om dagen.

  Biotin hjälper cellerna att bildas och att hålla sig starka och med Great Earth Vitamin B7 sätts hud, hår och naglar i fokus. Resultaten märks vid en kort tids användning och ger en nyfunnen energi åt den som har bra Biotinnivåer, och produkten räcker för två månader. 

  Läs mer
 7. 7. Solgar Biotin

  8,9/10
  Solgar Biotin
  Pris / kapsel
  1,98 kr
  Biotin / kapsel
  1000 µg
  Biotin kr/mg
  1,98 kr
  Storlek
  50 st
  Till Butik
  99 kr

  En högkoncentrerad produkt som inte innehåller salt, socker, gluten, jäst eller stärkelse och som är helt vegetabilisk och därmed utmärkt för veganer. Förutom att ge glänsande och starkt hår, fina naglar och ungdomlig hud så stimulerar produkten även energinivåerna på ett mycket positivt sätt.

  Produkten innehåller även fosfat, kisel och kalcium för starka ben och ett förbättrat immunförsvar, och man behöver bara ta en kapsel om dagen till vilken måltid man vill. Ett fantastiskt val om man är trött och stressad men vill få tillbaka lystern både i själen och utseendet. 

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är biotin bra för?

Biotin behövs när aminosyror som serin, asparaginsyra och treonin är i nedbrytningsprocessen. Det är också inblandat i frigörande av insulin. Insulinkänsligheten blir större och bidrar till en förbättring av användningen av socker i kroppen. Det påverkar leverns kontroll av sockerintaget och frigör glukokinas - ett enzym som har mycket att säga till om i detta stadium.

Biotinet agerar även co-enzym under ämnesomsättningsprocessen och alla dess reaktioner, samtidigt som det också behövs för den normala kedjan av omsättningen hos proteiner, fetter och B-vitamin. Den förbättrar B-cellsfunktionen som i sin tur ansvarar för produktionen av antikroppar.

Fördelar med biotin-tillskott

Biotinet har en rad olika hälsofördelar på kroppen och är aktivt på flera olika sätt. Några av de främsta fördelarna med biotin är att de: 

 • Motverkar candidasvamp och lindrar redan uppstående problem
 • Motverkar bildning och kolonisering av dåliga tarmbakterier
 • Hjälper till vid diabetes och motarbetar en låg insulinkänslighet
 • Främjar talgkörtlarna
 • Bra för produktion av könshormon
 • Rekommenderas för patienter som lider av svåra njurproblem
 • Stärker håret huden och naglarna

Vad händer vid biotinbrist?

Det är mycket ovanligt att man inte får i sig tillräckligt med biotin eftersom det både finns i maten och tillverkas av våra egna tarmbakterier i magen. Om man emellertid skulle ha oturen att få brist på biotin så märks detta genom att man ofta drabbas av håravfall, sömnsvårigheter, trötthet, torra ögon, sprickor i mungiporna, svullen tunga, torr och fjällig hud samt depression. När biotinbrist inträffar så är det oftast för att man lider av någon sjukdom i övrigt som gör att kroppen har svårt att ta upp biotinet eller att tillverka det själv i tarmarna. Vanligtvis kan man drabbas om man äter långa antibiotikakurer, får intravenös föda eller går igenom svåra och långa medicinska behandlingar av olika slag som också påverkar tarmfloran.

Även överstressade människor ligger mer i riskzonen än andra. Biotinbrist och dess symptom liknar i mångt och mycket samma symptom man får när man har brist på vitamin B1.

Vilka livsmedel innehåller biotin?

Både för köttätare och vegetarianter/veganer är det förhållandevis enkelt att hitta biotinrika livsmedel. Nedan går vi igenom några av de främsta källorna: 

 • egg3Äggula: En äggula innehåller upp till 10 µg biotin. Tänk på att koka eller steka ägget innan du äter det eftersom rå äggvita innehåller ett protein som kallas avidin, som binder till biotin och gör det svårare för kroppen att absorbera det. Upphettningen skiljer biotinet från avidinet och hjälper matsmältningskanalen att absorbera vitaminet.
 • liverLever: Lever är ett av de livsmedel som innehåller mest biotin per 100 g. 100 g lever från nötkreatur innehåller över 36 µg biotin och väljer du istället kycklinglever får du i dig över 162 µg biotin vilket är mer än 4 gånger livsmedelsverket rekommenderade dagliga intag. 
 • peanut2Baljväxter: Baljväxter såsom ärtor, bönor och linser innehåller rikligt med biotin. Jordnötter, som tillhör denna kategori, är ett livsmedel som bland annat rekommenderas. 28 gram jordnötter innehåller cirka 5 µg biotin. 
 • sweet potatoSötpotatis: Sötpotatisen är inte bara god utan innehåller även en hel del biotin. Från 100 gram sötpotatis får du i dig cirka 2 µg biotin.
 • broccoliBroccoli: Broccoli, som bland annat är fyllt med fibrer, kalcium och vitamin A & C, innehåller cirka 0,9 µg biotin per 100 gram. 
 • salmonLax: Lax är en fet fisk som, utöver att innehålla rikligt med omega-3, även innehåller en hel del biotin. 100 gram lax låter dig ta upp cirka 6 µg biotin.

Frågor och svar om biotin

Varför är höga halter vitamin B5 dåligt för biotinnivåerna?

Höga mängder intag av vitamin B5 kan ställa till det så att biotinet minskar i kroppen. Personer som konsumerar mycket alkohol eller råa ägg kan få biotinbrist. 

Kan biotin produceras naturligt av kroppen?

Ja! Biotin produceras naturligt av alla våra tarmbakterier och spelar också en stor roll i fettsyra-omsättningen, nervsystemet och immunförsvaret för att alla dessa bitar ska kunna fungera normalt. 

Hur mycket biotin behöver man få i sig?

40 mikrogram biotin per dag är livsmedelsverkets rekommendation. 

Finns det några bieffekter om man tar för mycket biotin?

Det finns inga kända biverkningar om man tar extra mycket biotin så man kan vanligtvis inta en större dos om man vill, såvida den inte är överdriven.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
165 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5