Bäst i test: Bästa biotinet 2021

Ge dina hårstrån en daglig dos biotin för tjockare, fylligare och starkare hår med något av våra topprankade biotintillskott
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Biotin (vitamin B7) är ett ämne som främjar hud och hårtillväxt samtidigt som det bidrar till bättre energiomsättning och förbättrad kvalité för både ögon och lever. De flesta som tar biotin gör det för skönhetens skull och faktum är att det förr i tiden till och med kallades vitamin H för att det ansågs vara så pass bra för just hår och hud. Biotin kan tas som enskilt kosttillskott men ingår även som en del i andra preparat.

Vi har gått igenom några av de mest populära kosttillskotten med biotin. Bäst i testet blev Healthwell Biotin 10000. Det är ett veganskt kosttillskott till bra pris med många positiva externa omdömen. Läs mer om vårt test nedan och jämför själv bland produkterna i testet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av biotintillskott

Biotintillskott finns i många olika utformningar och det är inte helt enkelt att jämföra dem. Ett tillskott med 10 000 mcg har givetvis en annan effekt än ett med 500 mcg. Det betyder inte att det ena är bättre än det andra utan snarare att de har olika användningsområden. Därför har vi beslutat att hitta bästa biotintillskottet i fem olika kategorier.

För att sedan utse det bästa biotintillskottet har vi beställt hem minst 5 produkter i varje kategori. Vinnaren i kategorin är produkten som får det högsta snittbetyget av vår testpanel. I det här testet har testpanelen betygsatt produkterna på sex punkter med hjälp av följande frågor:

 • Innehållet: Hur mycket biotin innehåller en tablett? Innehåller kosttillskottet några andra aktiva ämnen? Hur mycket tillsatser innehåller det? Är det veganskt?
 • Effekt: Är produkten speciellt utformad för att hjälpa håret, naglarna eller huden? Har du märkt av någon positiv effekt av produkten? Har du fått några biverkningar?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat biotinet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd biotin?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per tablett? Vad blir priset per portion och dag? Hur mycket kostar varje gram biotin?
 • Tabletterna: Är tabletterna stora och jobbiga att svälja eller små och obesvärliga? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Betyg: Vad har produkten fått i betyg av tidigare kunder? Finns det något särskilt som många anmärker på? Vad har den fått för snittbetyg?
 • Övrigt: Hur lång är leveranstiden? Är det gratis frakt?

Vilket biotin är bäst?

Vi har testat många biotintillskott. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa högdoserade biotintillskottet: Healthwell Biotin 10000

  9,7/10
  Testets mest högdoserade biotintillskott som ger resultat efter bara några dagar
  Healthwell Biotin 10000
  Bäst i test
  Pris / kapsel
  2,49 kr
  Biotin / kapsel
  10000 µg
  Biotin kr/mg
  0,25 kr
  Storlek
  100 st
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket högdoserad
  • 1 kaps/dag
  Nackdelar
  • Vissa menar på att det går lika bra att köpa Biotin 5000 som ger samma effekt men är billigare

  Healthwells Biotin 10 000 är en av de mest högkoncentrerade biotin-produkterna på marknaden. Tillskottet innehåller tillräckligt med biotin för att tillgodose kroppen, naglar, hår och hud hela sitt dagsbehov. Det saknas forskning som fastställer ett konkret dagsbehov men du bör få i dig 40 mcg för kroppens basala funktion. Om du ytterligare vill stärka hår och naglar så är det bra att få i sig extra tillskott. Healthwells produkter överlag har mycket bra kundmottagande och flera personer vittnar om starkare hår och naglar.

  Läs mer
 2. 2. Bästa mellandoserade biotintillskottet: Healthwell Biotin 5000

  9,6/10
  Healthwells näst starkaste biotintillskott till bra pris och med vegetabilisk kapsel
  Healthwell Biotin 5000
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Biotin / kapsel
  5000 µg
  Biotin kr/mg
  0,34 kr
  Storlek
  100 st
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserad
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för små barn

  Healthwell gör oss aldrig besvikna. Med sin Biotinprodukt Biotin 5000 får vi en rejäl dos av det värdefulla vitaminet som man kan ta en gång om dagen med frukost, lunch, mellanmål eller middag. För att ämnet skall fördelas så jämt som möjligt är det bra att alltid ta kapseln vid samma tillfälle men det spelat ingen som helst roll vilken tid på dygnet man föredrar.

  Det här är en produkt som särskilt passar aktiva människor som antingen känner sig stressade i allmänhet eller tränar mycket men som ända vill ha fräsch hud och starkt, tjockt hår och känna energidepåerna fyllas på. Styrka som både syns och känns!

  Läs mer
 3. 3. Bästa lågdoserade biotintillskottet: Healthwell Biotin 500

  9,5/10
  Veganskt, prisvärt och lågdoserat biotintllskott som liksom övriga healthwellprodukter är svensktillverkat
  Healthwell Biotin 500
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Biotin / kapsel
  500 µg
  Biotin kr/mg
  1,98 kr
  Storlek
  100 st
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • 100 % veganskt
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar
  • Vissa behöver en större dos biotin för att märka av effekterna

  En mycket prisvärd kapsel från den svenska kosttillskotts-experten Healthwell. Den här produkten innehåller 500µg rent biotin, B7, för att främja hårets, hudens och naglarnas hälsa, men också den mentala balansen och energiomsättningen. Kommer i förpackningar på 100, 200 eller 300 kapslar och det rekommenderade intaget är en om dagen i samband med måltid.

  Kapslarna är tillverkade av cellulosa från växter och passar därför veganer. Användare tycker att den ger snabba resultat och att man får mycket för pengarna. Ett kosttillskott för skönhet och balans i livet.

  Läs mer
 4. 4. Bästa multitillskottet med biotin: Priorin

  9,3/10
  Populärt kombinationstillskott till ditt hår med bland annat biotin, pantotensyra och hirsextrakt
  Priorin
  Pris / kapsel
  5,25 kr
  Biotin / kapsel
  100 µg
  Biotin kr/mg
  52,50 kr
  Storlek
  60 st
  315 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med vitamin B5 och B7
  • 2 kaps / dagen
  Nackdelar
  • Dyrt
  • Lågt biotininnehåll

  Priorin är ett kosttillskott särskilt inriktat för håret och naglarna med ett relativt lågt biotininnehåll på 200µg. Det är en av de dyrare produkterna med 60 eller 180 kapslar men ger samtidigt vad den lovar. Bra mot tunt och glanslöst hår eller tillfälligt håravfall. Produkten ska tas under en längre tid för att få resultat och under de tre första månaderna rekommenderas två kapslar om dagen och efter det en.

  Förutom biotin innehåller den här produkten även vitamin b5, vitamin b7 L-cystin och hirsextrakt. Vi ger produkten höga betyg och den får dessutom mycket bra recensioner av externa användare som menar på att de fått märkbart tjockare och friskare hår efter att ha använt produkten under en längre tid.

  Läs mer
 5. 5. Bästa biotintillskottet med Time-release-funktion: Great Earth Vitamin B7

  9,1/10
  Biotintillskott som utmärker sig genom sin time-release-kapsel som långsamt låter kroppen ta upp biotinet
  Great Earth Vitamin B7
  Pris / kapsel
  0,98 kr
  Biotin / kapsel
  1000 µg
  Biotin kr/mg
  0,98 kr
  Storlek
  60 st
  59 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Regelbunden utsöndring
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar
  • Något dyrt

  En av fler anledningar till att vi gillar den här Biotinprodukten är att den har så kallad Time Release funktion, vilket innebär att den har en fördröjd utsöndring som ger en mycket jämn fördelning över dygnet, trots att man bara behöver ta en tablett om dagen.

  Biotin hjälper cellerna att bildas och att hålla sig starka och med Great Earth Vitamin B7 sätts hud, hår och naglar i fokus. Resultaten märks vid en kort tids användning och ger en nyfunnen energi åt den som har bra Biotinnivåer, och produkten räcker för två månader. 

  Läs mer
 6. 6. Bästa biotin med silica: Solgar Biotin 5000 ug

  8,9/10
  Mellanhög dos biotin i vegetabilisk kapsel
  Solgar Biotin 5000 ug
  Pris / kapsel
  3,98 kr
  Biotin / kapsel
  5000 µg
  Biotin kr/mg
  0,80 kr
  Storlek
  50 st
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innehåller även kalcium och silica
  • lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Priset

  Solgar är ett populärt märke som fått fina omdömen på sina produkter. De tillverkar tillskott som ofta passar veganer och vegetarianer. Deras Biotin är högkoncentrerat och lättupptagligt för kroppen. Den höga halten biotin passar dig som vill ha extra B7 för hår och naglar.

  Vi gillar produkten då de även valt att tillsätta kalcium, fosfat och silicia. Kapslarna är dessutom ganska enkla att svälja och ger inte heller några jobbiga eftersmaker eller rapar. Till det tråkiga hör priset, som är högre än exempelvis healthwells alternativ. På grund av detta väljer vi i de flesta fall hellre deras produkter.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa biotinet

Biotin är ett vitamin som vi får i oss via den mat vi äter men genom att öka intaget i kroppen med hjälp av kosttillskott har flera hälsofördelar kunnat påvisats. Kroppen har flera olika användningsområden av vitaminet, bland annat omvandlar det maten vi får i oss till energi. Dessutom bidrar det till att förbättra hälsan för håret och naglarna samt hjälper kroppen att lättar reglera blodsockernivåerna. När du ska välja tillskott med biotin är det viktigt att veta vad du ska titta efter. Det finns några punkter som är viktigare än andra och som gäller kosttillskott överlag.

Vi har sammanfattat dessa här:

 • tick6Priset: Vårt test visar klart och tydligt att priset skiljer sig åt mellan de olika produkterna. Samtidigt är innehållet ganska likvärdigt. Se över priset per tablett men även "biotinpriset". Med biotinpriset menar vi att man ska välja den produkt som är billigast i förhållande till den mängd biotin som produkten innehåller. 
 • tick8Veganskt: Innehåller kapslarna gelatin eller är de veganska? Finns det något annat i produkten som inte är veganskt? Är du vegetarian eller vegan är denna punkt såklart viktig. Samtliga av healthwells biotintillskott består utav en vegetabilisk kapsel och fungerar således bra för veganer. 
 • tick7Innehållet: Tänk på att de olika tabletterna och kapslarna innehåller olika mycket biotin. Från 100 µg upp till 10000 µg finns i de tillskott vi tittat på.  Dessutom innehåller vissa produkter även annat utöver biotin. Det finns ingen direkt skadlig gräns på hur mycket biotin man kan få i sig (så länge man inte överdriver konsumptionen rejält). Därför kan det vara en bra idé att köpa ett biotintillskott med en hög dos för att få en bra effekt. Känner du att du däremot endast vill komplettera biotindosen en aning rekommenderar vi istället de svagare varianterna. 

Frågor och svar om biotin

Varför är höga halter vitamin B5 dåligt för biotinnivåerna?

Höga mängder intag av vitamin B5 kan ställa till det så att biotinet minskar i kroppen. Personer som konsumerar mycket alkohol eller råa ägg kan få biotinbrist. 

Kan biotin produceras naturligt av kroppen?

Ja! Biotin produceras naturligt av alla våra tarmbakterier och spelar också en stor roll i fettsyra-omsättningen, nervsystemet och immunförsvaret för att alla dessa bitar ska kunna fungera normalt. 

Hur mycket biotin behöver man få i sig?

40 mikrogram biotin per dag är livsmedelsverkets rekommendation. 

Finns det några bieffekter om man tar för mycket biotin?

Det finns inga kända biverkningar om man tar extra mycket biotin så man kan vanligtvis inta en större dos om man vill, såvida den inte är överdriven.

 

Vilka livsmedel innehåller biotin?

Både för köttätare och vegetarianter/veganer är det förhållandevis enkelt att hitta biotinrika livsmedel. Nedan går vi igenom några av de främsta källorna: 

 • egg3Äggula: En äggula innehåller upp till 10 µg biotin. Tänk på att koka eller steka ägget innan du äter det eftersom rå äggvita innehåller ett protein som kallas avidin, som binder till biotin och gör det svårare för kroppen att absorbera det. Upphettningen skiljer biotinet från avidinet och hjälper matsmältningskanalen att absorbera vitaminet.
 • liverLever: Lever är ett av de livsmedel som innehåller mest biotin per 100 g. 100 g lever från nötkreatur innehåller över 36 µg biotin och väljer du istället kycklinglever får du i dig över 162 µg biotin vilket är mer än 4 gånger livsmedelsverket rekommenderade dagliga intag. 
 • peanut2Baljväxter: Baljväxter såsom ärtor, bönor och linser innehåller rikligt med biotin. Jordnötter, som tillhör denna kategori, är ett livsmedel som bland annat rekommenderas. 28 gram jordnötter innehåller cirka 5 µg biotin. 
 • sweet potatoSötpotatis: Sötpotatisen är inte bara god utan innehåller även en hel del biotin. Från 100 gram sötpotatis får du i dig cirka 2 µg biotin.
 • broccoliBroccoli: Broccoli, som bland annat är fyllt med fibrer, kalcium och vitamin A & C, innehåller cirka 0,9 µg biotin per 100 gram. 
 • salmonLax: Lax är en fet fisk som, utöver att innehålla rikligt med omega-3, även innehåller en hel del biotin. 100 gram lax låter dig ta upp cirka 6 µg biotin.

Vad händer vid biotinbrist?

Det är mycket ovanligt att man inte får i sig tillräckligt med biotin eftersom det både finns i maten och tillverkas av våra egna tarmbakterier i magen. Om man emellertid skulle ha oturen att få brist på biotin så märks detta genom att man ofta drabbas av håravfall, sömnsvårigheter, trötthet, torra ögon, sprickor i mungiporna, svullen tunga, torr och fjällig hud samt depression. När biotinbrist inträffar så är det oftast för att man lider av någon sjukdom i övrigt som gör att kroppen har svårt att ta upp biotinet eller att tillverka det själv i tarmarna. Vanligtvis kan man drabbas om man äter långa antibiotikakurer, får intravenös föda eller går igenom svåra och långa medicinska behandlingar av olika slag som också påverkar tarmfloran.

Även överstressade människor ligger mer i riskzonen än andra. Biotinbrist och dess symptom liknar i mångt och mycket samma symptom man får när man har brist på vitamin B1.

Vad är biotin bra för?

Biotinet har en rad olika hälsofördelar på kroppen och är aktivt på flera olika sätt. Några av de främsta fördelarna med biotin är att det: 

 • Motverkar candidasvamp och lindrar redan uppstående problem
 • Motverkar bildning och kolonisering av dåliga tarmbakterier
 • Hjälper till vid diabetes och motarbetar en låg insulinkänslighet
 • Främjar talgkörtlarna
 • Bra för produktion av könshormon
 • Rekommenderas för patienter som lider av svåra njurproblem
 • Stärker håret huden och naglarna
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
215 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester