Bäst i test: Bästa C-vitamin 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

I över ett halvt sekel har människor tagit C-vitamin, även känt som askorbinsyra, för att förhindra och behandla förkylning. Vidare behövs vitaminet för en normal utveckling av alla kroppsvävnader. Vi har testat 13 olika tillskott med C-vitamin. Läs mer om testet nedan och se varför vi valde Healthwell Vitamin C som det bästa C-vitamintillskottet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa C-vitamin

C-vitamin är involverat i flera kroppsfunktioner. Några av de viktigaste är bildning av kollagen, absorption av järn, immunsystemets funktion, sårläkning och underhåll av brosk, ben och tänder. I normalfallet får vi i oss tillräckligt med C-vitamin via den föda vi äter men C-vitamintillskott kan fungera som ett komplement när man snabbt vill få i sig en hög dos av vitaminet. C-vitamintillskott kommer i många olika former, färger, kvalitet, doser och pris. Det kan därför vara svårt att veta vad som skiljer mellan två olika tillskott.

Vi går här igenom de viktigaste punkterna så att du enkelt kan hitta det tillskottet som passar dig bäst:

 • tabletterForm: Först och främst bör du fundera på vilken form du föredrar. De vanligaste C-vitamintillskotten är kanske brustabletterna som man kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Det går dock att få tillskotten i andra former såsom tabletter/kapslar eller rent pulver. Gillar du inte att svälja tabletter så kanske en brustablett, ett pulver eller extrakt passar bättre. Vi har valt ut ett kosttillskott av varje form som både är prisvärda och av bra kvalitet. 
 • kvalitet2Kvalitet: Se till att du köper tillskottet från en välkänd tillverkare och att det finns tester från tredjepartslaboratorium som styrker att tillskottet verkligen innehåller det som påstås. Några bra exempel på tillverkare är Healthwell (från Svenskt Kosttillskott), Helhetshälsa eller apotekens egna varumärken. 
 • tillsatserTillsatser: Vissa tillskott innehåller inte bara C-vitamin utan även andra verksamma ämnen. Ett exempel på detta är nyponpulver som vissa av Healthwells C-vitaminprodukter även består utav. Många kapslar är tillverkade av gelatin vilket inte lämpar sig för veganer. Gummibjörnar eller brustabletter innehåller ofta även en del socker.
 • dosering2Dosering: En annan faktor att ta hänsyn till är dosen. Vissa tabletter innehåller 500mg medan andra 1000mg. Vissa kan få problem med matsmältningen av de starkare tillskotten. Barn bör inte heller ta för starka tillskott. Ett råd är att inte ta mer än 2000mg åt gången. Det är främst vid dessa nivåer som magproblem kan uppstå. 
Läs mer Minimera


Testvinnare - C-Vitamin

 • Healthwell Vitamin C - Bästa C-vitamin tablett
 • Core Vitamin C 1000+
 • Healthwell Vitamin C Pulver - Bästa C-vitamin pulver
 • Helhetshälsa C-Vitamin
 • Solgar Vitamin C 500 mg
 • Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st - Bästa C-vitamin brustablett
 • Bulk Vitamin C Pulver | Ren Askorbinsyra
 • Bulk Vitamin C tabletter 1000 mg
 • Holistic C-Vitamin Bioflav
 • Star Nutrition Vitamin-C

Såhär gjorde vi vårt test

De parametrar vi fokuserat på i vårt test av C-vitamintillskott är följande:

 • Innehåll (vad innehåller kosttillskottet, hur är upptagningsförmågan)
 • Pris (hur prisvärd är produkten)
 • Övrigt (vad säger externa kunder om produkten)

De bästa C-vitamin 2021

Vi har testat många C-vitamin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive c-vitamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla C-vitamin som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Vitamin C - Bästa C-vitamin tablett

  9,5/10
  Healthwell Vitamin C
  Bäst i test
  Storlek
  100 tabl
  mg / kapsel
  500 mg
  Pris / portion
  0,89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med askorbinsyra och nyponpulver
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar

  Detta är en mycket ren produkt som kommer i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar. Healthwell har satsat på att framställa det antioxidativa och immunboostande C-vitaminet från nyponpulver, citrusbioflavonoider och askorbinsyra. Kapslarna är dessutom helt vegetabiliska, vilket gör dem utmärkta för veganer. Nackdelen med dem är att de kan uppfattas som något stora, men de går ändå lätt att svälja.

  När vi testade C-vitamin-tillskottet uppfattade vi det som en klar fördel att innehållet i det är en blandning av olika olika ämnen och bär/frukter. Upptaget i kroppen kan på så vis underlättas, eftersom C-vitaminet kommer från olika källor. Priset är dessutom mycket rimligt, vilket gör prisvärdheten hög. Healthwell har överlag bra kosttillskott och vi anser inte att deras Vitamin C är något undantag.

  Läs mer
 2. 2. Core Vitamin C 1000+

  9,3/10
  Core Vitamin C 1000+
  Storlek
  90 tabl
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  1,43 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • Med citrusbioflavonoider
  Nackdelar

  Extra högdoserade tabletter som passar för människor som lever mycket aktivt, tränar regelbundet eller befinner sig i influensatider då immunförsvaret behöver stärkas så mycket som möjligt. Burken kommer i tre olika storlekar: 90, 180 eller 270 tabletter och den rekommenderade dosen är en om dagen, helst i kombination med måltid.

  Det här är en produkt som är utformad att tas under särskilt pressade perioder eller om man går igenom en förkylning eller annan sjukdom då man känner sig lite hängig. Ett plus är att den också stimulerar kollagenproduktionen och därmed ger en finare hy, och att den är rik på antioxidanter då den dessutom innehåller 50 g flavonoider. Vissa tycker att tabletterna kan vara svåra att svälja, men å andra sida uppskattar många att detta är ett nyttigare och mer effektivt alternativ till klassiska brustabletter.

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Vitamin C Pulver - Bästa C-vitamin pulver

  9,3/10
  Healthwell Vitamin C Pulver
  Storlek
  250 g
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  0,68 kr
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Svensktillverkad
  • 100 % l-askorbinsyra
  Nackdelar

  Den här immunförhöjande produkten från Healthwell innehåller C-vitamin i pulverform, vilket är ett utomordentligt alternativ för dem som inte gillar tabletter eller kapslar. Varje förpackning innehåller antingen 250, 500 eller 1000 g och den rekommenderade dagliga dosen är 1 g om dagen,. Eftersom produkten inte kommer med en skopa för närvarande kan du använda ett kryddmått och du kan sedan blanda produkten i vilken dryck som helst, inklusive vatten. Ha dock inte pulvret i varma drycker då det kan bryta ner vitaminet.

  Kunder som har använt den här produkten tycker att den är enkel men kanske lite smaklös. Vissa tycker också att den löser upp sig dåligt men att mängden pulver samtidigt är så pass liten att det inte gör någonting. Flera rekommenderar att börja dagen med en tesked av pulvret.

  Läs mer
 4. 4. Helhetshälsa C-Vitamin

  9,2/10
  Helhetshälsa C-Vitamin
  Storlek
  100 kaps
  mg / kapsel
  500 mg
  Pris / portion
  1,65 kr
  Till Butik
  165 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • God biotillgänglighet
  • Med kalcium
  Nackdelar

  Kapslar med C-vitamin som kommer i förpackningar om 100 st och som har en halt på 500 mg. Det här är en produkt för den som vill hålla ett bra allmäntillstånd utan några om och men. En tablett om dagen räcker gott och väl för att dagsbehovet ska täckas men om du känner dig lite trött och slukörd eller vill skydda dig från virussjukdomar som förkylning och influensa kan du boosta immunsystemet genom att ta en dubbel dos. Ta tabletterna vid två olika tillfällen för ett heltäckande skydd.

  Tabletterna innehåller även 50 m kalcium, vilket är bra för tänderna och skelettet, och vitaminet är även bra för den som lider av järnbrist då just C-vitamin underlättar upptaget av denna mineral. En bra allroundprodukt för en bättre hälsa i allmänhet.

  Läs mer
 5. 5. Solgar Vitamin C 500 mg

  8,7/10
  Solgar Vitamin C 500 mg
  Storlek
  100 kaps
  mg / kapsel
  500 mg
  Pris / portion
  1,53 kr
  Till Butik
  153 kr
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg
  • 100 % vitamin C
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar

  En rent igenom vegetabilisk produkt som därmed passar utmärkt för veganer. En burk innehåller 100 kapslar, och var och en innehåller 500mg, vilket är den rekommenderade dagsdosen. Innehåller inte salt, socker eller stärkelse.

  En bra och effektiv produkt för den som vill stärka sitt immunförsvar i allmänhet och motverka den oxidativa stress som orsakas av stress, sömnsvårigheter och föroreningar. Främjar pigghet och energi.

  Läs mer
 6. 6. Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st - Bästa C-vitamin brustablett

  8,6/10
  Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st
  Storlek
  20 tabl
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  1,20 kr
  Till Butik
  24 kr
  Fördelar
  • 4.1 / 5 i kundbetyg Apotek Hjärtat
  • God och uppfriskande smak
  • Löser sig lätt i vatten
  Nackdelar

  Hjärtats brustablett ger dig en hög dos C-vitamin till ett lågt pris. Smaken, som finns i olika varianter, gör dessutom tillskottet lätt att få i sig. Brustabletter av det här slaget är ett lätt sätt att få i sig extra vitaminer. En nackdel med tillskottet är dock att det innehåller aspartam och en mindre mängd socker. 

  När vi testar olika C-vitamin-tillskott föredrar vi så rena produkter som möjligt. Vitaminerna får gärna komma från naturliga källor såsom pulver eller extrakt från C-vitaminrika bär, växter och frukter. När det gäller C-vitamin är det dock både ett effektivt och välgörande sätt att få i sig vitaminet genom till exempel askorbinsyra. Vi betraktar alltså Apotek Hjärtats brustabletter som ett mycket prisvärt alternativ, för den som behöver ett extra C-vitamin-tillskott då och då. Tabletterna är dessutom lättlösliga i vatten och har en tilltalande smak. Detta gör att vi utser Apotek Hjärtat Vitamin C till bästa brustablett.

  Läs mer
 7. 7. Bulk Vitamin C Pulver | Ren Askorbinsyra

  8,4/10
  Bulk Vitamin C Pulver | Ren Askorbinsyra
  Storlek
  100 g
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  0,59 kr
  Till Butik
  59 kr

  Innehåller 100 % L-askorbinsyra (C-vitamin). Innehåller 100 portioner av lättlösligt pulver som enkelt kan blandas i en shake eller smoothie. Prisvärd och omtyckt produkt, men något svår att dricka helt naturell.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Fördelar med C-vitamin-tillskott

C-vitamin är ett essentiellt vitamin vilket betyder att din kropp inte själv kan producera det. istället behöver man få i sig det via den föda man äter. Detta är viktigt då vitaminet spelar en stor roll i flera livsviktiga funktioner för kroppen.  Även om det rekommenderas att få  i sig sitt C-vitamin via maten är det vanligt att folk komplimenterar med C-vitamintillskott. 

C-vitaminet har flera fördelar på kroppen. Här är 5 vetenskapligt bevisade fördelar med att ta C-vitamin-tillskott. 

 • Påskyndar läkningen: Vitamin C påskyndar läkningen vid sår, skadade slemhinnor och skadat tandkött.
 • Viktig roll vid kollagenbildandet: C-vitamin har en viktig roll vid bildandet av fiberproteinet kollagen, en av de aminosyror som används vid uppbyggandet av kollagenet, hydroxiprolin, bildas enbart om c-vitamin finns närvarande.
 • Bra för immunförsvaret: Vitamin C är ett av de vitaminer som ditt immunförsvar behöver för att kunna fungera optimalt.
 • Kan indirekt sänka blodtrycket: Liksom vitamin B3 kan vitamin C ha verkan genom att avlägsna överskott av kolesterol från blodet för att göra det tunnare och därmed ge ett lägre blodtryck.
 • Ökar fettförbränningen: Du bränner 30 procent mer fett under ett träningspass om du har fått i dig tillräcklig mängd av vitamin C, jämfört med om du ligger på minus, enligt en studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition. Lever och njurar behöver vitamin c för att kunna producera tillräckligt stor mängd av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi.

Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Målgrupp

RDI 

Barn 6-9 år

40 mg

Barn 10-13 år

50 mg

Vuxna

75 mg

Gravida

85 mg

Ammande

100 mg

Källa: Livsmedelsverket

Vid extrem träning är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Ett dagligt intag på 200 mg C-vitamin utöver det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.

kvinna som roker

Rökare kan behöva extra tillskott av c-vitamin

Vissa grupper bör få i sig extra mycket C-vitamin

 • Rökare: Studier visar genomgående att rökare har lägre plasma och leukocyt vitamin C-nivåer än icke-rökare. Detta beror delvis på en ökad oxidativ stress. Slutsatsen blir att rökare behöver minst 35 mg mer C-vitamin per dag än icke-rökare. Exponering för passiv rökning minskar också C-vitamin nivåerna.

 • Spädbarn: Spädbarn får i sig en tillräcklig mängd C-vitamin via bröstmjölken, men ofta ges de uppvärmd bröstmjölk eller vanlig komjölk via nappflaska. Eftersom c-vitaminer snabbt förstörs vid uppvärmning löper de därmed en ökad risk för C-vitaminbrist.
 • Individer med begränsad variation av kosten: Även om frukt och grönsaker är de bästa källorna till vitamin C, har många andra livsmedel små mängder av detta näringsämne. Således kan, genom en varierad kost, de flesta människor uppfylla behovet av C-vitaminer eller åtminstone få tillräckligt för att förhindra skörbjugg. Av erfarenhet vet man att vissa grupper av individer inte äter en tillräckligt varierande kost eller tillräckligt med färsk frukt. Dessa är fattiga äldre som lagar sin mat själva; personer som missbrukar alkohol eller narkotika. Personer med psykisk sjukdom. Individer inom dessa grupper kan oftast inte erhålla tillräcklig mängd C-vitamin.
 • Människor som lider av allvarliga sjukdomar samt vissa kroniska sjukdomar: Vissa medicinska tillstånd kan minska absorptionen av C-vitamin och / eller öka den mängd som behövs av kroppen. Människor med svåra inälvs- eller tarm-sjukdomar eller individer som lider av kakexi, det vill säga svår utmärgling och vissa cancerpatienter kan ha ökad risk för C-vitaminbrist. Låg C-vitaminkoncentration kan också förekomma hos patienter med njurcancer i slutstadiet vid kronisk hemodialys.

Frågor och svar om C-vitamin

Vad är C-vitamin?

C-vitamin, eller askorbinsyra som det även kallas, tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer och har en viktig funktion som antioxidant. Forskning om c-vitamin fick sitt stora genombrott under första hälften av 1900-talet och 1937 tilldelades Norman  Harworth Nobelpriset i kemi för sitt arbete med att kartlägga askorbinsyrans struktur. Han delade priset med Paul Karrer som även han forskade om vitaminer.

Hjälper C-vitamin mot förkylning?

På 1970-talet föreslog Linus Pauling att C-vitamin framgångsrikt kunde behandla och / eller förhindra förkylning. Resultaten av efterföljande kontrollerade studier har varit inkonsekventa, vilket resulterar i förvirring och kontrovers, även om det allmänna intresset för ämnet förblir högt

Sammantaget föreslår forskningen hittills, att regelbundna intag av C-vitamin i doser på minst 200 mg per dag inte minskar förekomsten av förkylning i den allmänna befolkningen, men sådana intag kan vara till hjälp för personer som utsätter sig för extrem fysisk träning eller kalla miljöer och de med marginell C-status, till exempel äldre och kroniska rökare. Användningen av vitamin C-tillskott kan förkorta tiden för förkylningen och förbättra symtomsvärdet hos allmänheten, möjligen på grund av anti-histamin effekten av hög dos vitamin C. Att ta C-vitamin efter att förkylningssymtom uppkommit verkar dock inte vara till någon nytta.

Vad sker vid brist på C-vitamin?

Brist på C-vitamin kan leda till svaghet, trötthet och irritation. Om man har allvarlig brist på C-vitamin kan det dessutom leda till Skörbjugg. Bristsjukdomen gör att man får blödande och inflammerande tandkött, lätt får blåmärken, försämrad sårläkning och känslighet för infektioner. Förr i tiden var det vanligt att speciellt sjömän och soldater fick symtom på eller fullt utvecklad skörbjugg. Detta berodde bland annat på svårigheten för dem att få tag i färsk mat.

Andra studier har visat att C-vitamin minskar kroppens nivåer av proteinet fibrinogen, som hjälper blodet att levra sig. Även detta skulle alltså kunna ge ett minskat blodtryck. Utöver C-vitamin kan även acaipulver, vetegräs och taurin hjälpa till att minska blodtrycket.

Är det farligt att äta för mycket C-vitamin?

Det vanligaste problemet vid högt intag av C-vitamin är problem med matsmältningen. I allmänhet uppstår inte dessa problem från att äta livsmedel som innehåller C-vitamin, utan snarare från C-vitamin-tillskott.

Det är troligt att du upplever matsmältningsbesvär om du konsumerar mer än 2 000 mg på en gång. De vanligaste matsmältningssymtomen vid överdrivet C-vitaminintag är diarré och illamående.

Om du upplever matsmältningsproblem för att du tar för mycket C-vitamin kan du helt enkelt minska dosen av ditt c-vitamin kosttillskott eller undvika C-vitamintillskott helt.

Vilka livsmedel innehåller mycket C-vitamin?

Speciellt rikt på c-vitaminer är potatis, grönsaker och citrusfrukter, men även vissa animala produkter som lever och binjurar. Andra bra C-vitaminkällor är nypon, bär (särskilt svarta vinbär), paprika, jordgubbar,  nässlor, olika typer av kål, spenat och guava.

Nypon, i form av nyponpulver har blivit allt mer populärt på grund av den enorma mängd c-vitamin och övriga nyttigheter det innehåller. 

C-vitamin börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus. Vid kokning och stekning förstörs det. Det bästa sättet att få i sig det via kosten är alltså att äta färsk frukt och färska grönsaker.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
104 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5