Bäst i test: Bästa C-vitamin 2022

Håll förkylningen borta med någon av de bästa C-vitamintillskotten
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

I över ett halvt sekel har människor tagit C-vitamin, även känt som askorbinsyra, för att förhindra och behandla förkylning. Vidare behövs vitaminet för en normal utveckling av alla kroppsvävnader. ett tjugotal olika C-vitamintillskott. Läs mer om testet nedan och se varför vi valde Healthwell Vitamin C till bäst i test.

Testvinnare - Bästa C-vitamin

 • Bästa C-vitamin tablett: Healthwell Vitamin C
 • Bästa C-vitamin pulver: Healthwell Vitamin C Pulver
 • Bästa högdoserade C-vitaminkapslarna: Core Vitamin C 1000+
 • Bästa kundbetyg: Holistic C-Vitamin Bioflav
 • Bästa C-vitamin brustablett: Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime
Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bästa C-vitamin tablett: Healthwell Vitamin C

  9,5/10
  C-vitamintillskott bestående av askorbinsyra, citrusbioflavonoider och nyponpulver
  Healthwell Vitamin C
  Bäst i test
  Storlek
  100 tabl
  mg / kapsel
  500 mg
  Pris / portion
  0,89 kr
  89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med askorbinsyra och nyponpulver
  • 1 kaps / dag
  Nackdelar
  • Välj Core C-vitamintillskott om du vill ha en större dos

  Detta är en mycket ren produkt som kommer i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar. Healthwell har satsat på att framställa det antioxidativa och immunboostande C-vitaminet från nyponpulver, citrusbioflavonoider och askorbinsyra. Kapslarna är dessutom helt vegetabiliska, vilket gör dem utmärkta för veganer. Nackdelen med dem är att de kan uppfattas som något stora, men de går ändå lätt att svälja.

  När vi testade C-vitamin-tillskottet uppfattade vi det som en klar fördel att innehållet i det är en blandning av olika olika ämnen och bär/frukter. Upptaget i kroppen kan på så vis underlättas, eftersom C-vitaminet kommer från olika källor. Priset är dessutom mycket rimligt, vilket gör prisvärdheten hög. Healthwell har överlag bra kosttillskott och vi anser inte att deras Vitamin C är något undantag.

  Läs mer
 2. 2. Bästa C-vitamin pulver: Healthwell Vitamin C Pulver

  9,3/10
  Prisvärt C-vitaminpulver med höga kundbetyg och tillverkning i Sverige
  Healthwell Vitamin C Pulver
  Storlek
  250 g
  mg / kapsel
  N/A
  Pris / portion
  0,68 kr
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Svensktillverkad
  • 100 % l-askorbinsyra
  Nackdelar
  • Tråkigare smak jämfört med exempelvis brustabletter

  Den här immunförhöjande produkten från Healthwell innehåller C-vitamin i pulverform, vilket är ett utomordentligt alternativ för dem som inte gillar tabletter eller kapslar. Varje förpackning innehåller antingen 250, 500 eller 1000 g och den rekommenderade dagliga dosen är 1 g om dagen,. Eftersom produkten inte kommer med en skopa för närvarande kan du använda ett kryddmått och du kan sedan blanda produkten i valfri dryck, inklusive vatten. Ha dock inte pulvret i varma drycker då det kan bryta ner vitaminet.

  Produktens smak är enkel att hantera och går mer åt det smaklösa hållet. Detta kan vara lite tråkigt om man exempelvis jämför med brustabletterna som vanligtvis har en mer uppfriskande smak. Dessutom kan pulvret vara en aning svårt att lösa upp i vattnet. Det är däremot ingen större fara eftersom den totala pulvermängden per portion är förhållandevis låg. På det stora hela rekommenderar vi produkten och menar på att man bör börja dagen med en tesked, kanske i ett glas med sockerfri saft!

  Läs mer
 3. 3. Bästa högdoserade C-vitaminkapslarna: Core Vitamin C 1000+

  9,3/10
  Högdoserade C-vitaminkapslar med citrusbioflavonoider
  Core Vitamin C 1000+
  Storlek
  90 tabl
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  1,43 kr
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • Med citrusbioflavonoider
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för små barn

  Extra högdoserade tabletter som passar för människor som lever mycket aktivt, tränar regelbundet eller befinner sig i influensatider då immunförsvaret behöver stärkas så mycket som möjligt. Burken kommer i tre olika storlekar: 90, 180 eller 270 tabletter och den rekommenderade dosen är en om dagen, helst i kombination med måltid.

  Det här är en produkt som är utformad att tas under särskilt pressade perioder eller om man går igenom en förkylning eller annan sjukdom då man känner sig lite hängig. Ett plus är att den också stimulerar kollagenproduktionen och därmed ger en finare hy, och att den är rik på antioxidanter då den dessutom innehåller 50 g flavonoider. Vissa tycker att tabletterna kan vara svåra att svälja, men å andra sida uppskattar många att detta är ett nyttigare och mer effektivt alternativ till klassiska brustabletter.

  Läs mer
 4. 4. Bästa kundbetyg: Holistic C-Vitamin Bioflav

  9,3/10
  C-vitamintillskott rikligt med bioflavonoider och vegetabilisk kapsel
  Holistic C-Vitamin Bioflav
  Storlek
  90 tabs
  mg / kapsel
  500 mg
  Pris / portion
  1,66 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innehåller rikliga mängder Bioflavonoider
  • Vegetabilisk kapsel från fermenterad majs
  Nackdelar
  • Något dyrare än andra likvärdiga alternativ

  Kapslarna från Holistic består av 500 mg C-vitamin och 250 mg bioflavonoider. Tillsammans skapar dessa beståndsdelar en perfekt kombination för ditt dagliga kosttillskott. Nu när vintern närmar sig med stora steg så gör vi alla bra i att investera i vårt immunförsvar. C-vitamin bidrar inte bara till ditt immunförsvar i sig själv, utan hjälper även din kropp att ta upp andra näringsämnen.

  Om du är vegan eller vegetarian passar Holistics tillskott perfekt, i och med att kapslarna är helt och hållet vegetabiliska. För er som inte äter kött eller andra djurprodukter blir det ju extra viktigt att tänka på att få i sig ämnen som till exempel järn och protein. Med hjälp av Holistics kosttillskott kan du hålla dig hälsosam året om.

  Läs mer
 5. 5. Bästa C-vitamin brustablett: Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime

  9,1/10
  Billiga brustabletter med god smak och utan socker
  Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st
  Storlek
  20 tabl
  mg / kapsel
  1000 mg
  Pris / portion
  0,95 kr
  19 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.1 / 5 i kundbetyg Apotek Hjärtat
  • God och uppfriskande smak
  • Löser sig lätt i vatten
  Nackdelar
  • Innehåller sötningsmedel

  Hjärtats brustablett ger dig en hög dos C-vitamin till ett lågt pris. Smaken, som finns i olika varianter, gör dessutom tillskottet lätt att få i sig. Brustabletter av det här slaget är ett lätt sätt att få i sig extra vitaminer. En nackdel med tillskottet är dock att det innehåller aspartam och en mindre mängd socker. 

  När vi testar olika C-vitamin-tillskott föredrar vi så rena produkter som möjligt. Vitaminerna får gärna komma från naturliga källor såsom pulver eller extrakt från bär, växter och frukter. När det gäller C-vitamin är dock askorbinsyra minst lika effektivt som de naturliga källorna. Vi betraktar Apotek Hjärtats brustabletter som ett mycket prisvärt alternativ. Tabletterna är dessutom lättlösliga i vatten och har en tilltalande smak. 

  Läs mer

C-Vitamin köpguide

C-vitamin är involverat i flera kroppsfunktioner. Några av de viktigaste är bildning av kollagen, absorption av järn, immunsystemets funktion, sårläkning och underhåll av brosk, ben och tänder. I normalfallet får vi i oss tillräckligt via den föda vi äter men C-vitamintillskott kan fungera som ett komplement när man snabbt vill få i sig en hög dos av vitaminet. Tillskotten kommer i många olika former, färger, kvalitet, doser och pris. Det kan därför vara svårt att veta vad som skiljer mellan två olika tillskott. Vi går här igenom de viktigaste punkterna att tänka på så att du enkelt kan göra ett bra val.

 • tabletterForm: Först och främst bör du fundera på vilken form du föredrar. De vanligaste C-vitamintillskotten är kanske brustabletterna som man kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Det går dock att få tillskotten i andra former såsom tabletter/kapslar eller rent pulver. Gillar du inte att svälja tabletter så kanske en brustablett, ett pulver eller extrakt passar bättre. Vi har valt ut ett kosttillskott av varje form som både är prisvärda och av bra kvalitet. 
 • kvalitet2Kvalitet: Se till att du köper tillskottet från en välkänd tillverkare och att det finns tester från tredjepartslaboratorium som styrker att tillskottet verkligen innehåller det som påstås. Några bra exempel på tillverkare är Healthwell (från Svenskt Kosttillskott), Helhetshälsa eller apotekens egna varumärken. 
 • tillsatserTillsatser: Vissa tillskott innehåller inte bara C-vitamin utan även andra verksamma ämnen. Ett exempel på detta är nyponpulver som vissa produkter innheåller. Många kapslar är tillverkade av gelatin vilket inte lämpar sig för veganer. Gummibjörnar eller brustabletter innehåller ofta även en del socker.
 • dosering2Dosering: En annan faktor att ta hänsyn till är dosen. Vissa tabletter innehåller 500mg medan andra 1000mg. Vissa kan få problem med matsmältningen av de starkare tillskotten. Barn bör inte heller ta för starka tillskott. Ett råd är att inte ta mer än 2000mg åt gången. Det är främst vid dessa nivåer som magproblem kan uppstå. 

Så gjorde vi testet

C-vitamintillskott är kanske mest känt som brustabletter från dagligvaruhandeln, men priset på dessa kontra innehållet är sällan särskilt bra. Istället rekommenderar vi att man fokuserar på vitamintabletter från apotek eller kosttillskottsbutiker. Men det kan vara svårt att veta vilka man ska välja då antalet produkter är lika många som olika innehåll, tablettformer och tillsatser.

För att en gång för alla komma fram vilket det bästa C-vitamintillskottet är beställde vi hem ett tjugotal produkter. De delades in i fem kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna testades sedan och betygsattes efter följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket C-vitamin innehåller produkten? Hur är upptagningsförmågan? Innehåller den fler aktiva ämnen för att förbättra effekten, som exempelvis bioflavonoider?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Hur mycket C-vitamin får man egentligen för pengarna?
 • Kvalitet: Vad har varumärket för rykte? Innehåller produkten angiven mängd av respektive ämne?
 • Dosering: Hur många tabletter måste man ta åt gången? Innehåller det tillräckligt mycket för att täcka RDI?
 • Användbarhet: Är det tabletter, pulver eller brustabletter? Hur enkelt är det att använda sig av produkten? Är det till exmepel svårt att dosera rätt mängd pulver, är kapslarna svårsvalda eller löser sig inte brustabletten så bra?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder som använt sig av produkten om den? Vad är positivt och negativt med den? Vad har den fått för snittbetyg hos olika återförsäljare?

Frågor och svar om C-vitamin

Vad sker vid brist på C-vitamin?

Brist på C-vitamin kan leda till svaghet, trötthet och irritation. Om man har allvarlig brist på C-vitamin kan det dessutom leda till Skörbjugg. Bristsjukdomen gör att man får blödande och inflammerande tandkött, lätt får blåmärken, försämrad sårläkning och känslighet för infektioner. Förr i tiden var det vanligt att speciellt sjömän och soldater fick symtom på eller fullt utvecklad skörbjugg. Detta berodde bland annat på svårigheten för dem att få tag i färsk mat.

Är det farligt att äta för mycket C-vitamin?

Det vanligaste problemet vid högt intag av C-vitamin är problem med matsmältningen. I allmänhet uppstår inte dessa problem från att äta livsmedel utan snarare från överdriven konsumtion av kosttillskott.

Det är sannolikt att du upplever matsmältningsbesvär om du konsumerar mer än 2 000 mg på en gång. De vanligaste symtomen vid överdrivet intag är diarré och illamående.

Om du upplever matsmältningsproblem efter att du börjat med tillskott bör du minska doseringen eller sluta använda det.

Vilka livsmedel innehåller mycket C-vitamin?

Speciellt rikt på c-vitaminer är potatis, grönsaker och citrusfrukter, men även vissa animala produkter som lever och binjurar. Andra bra källor är nypon, bär (särskilt svarta vinbär), paprika, jordgubbar,  nässlor, olika typer av kål, spenat och guava.

C-vitamin börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus. Vid kokning och stekning förstörs det. Det bästa sättet att få i sig det är alltså att äta färsk frukt och färska grönsaker.

Vad är c-vitamin bra för?

 • Påskyndar läkningen: Det påskyndar läkningen vid sår, skadade slemhinnor och skadat tandkött.
 • Viktig roll vid kollagenbildandet: Dethar en viktig roll vid bildandet av fiberproteinet kollagen.
 • Bra för immunförsvaret: Det är ett av de vitaminer som ditt immunförsvar behöver för att kunna fungera optimalt.
 • Kan indirekt sänka blodtrycket: Liksom vitamin B3 kan det ha verkan genom att avlägsna överskott av kolesterol från blodet för att göra det tunnare och därmed ge ett lägre blodtryck.
 • Ökar fettförbränningen: Du bränner 30 procent mer fett under ett träningspass om du har fått i dig tillräckligt med vitamin C, jämfört med om du ligger på minus, enligt en studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition. Lever och njurar behöver det också för att kunna producera tillräckligt stor mängd av karnitin, som behövs för att ombilda kroppsfett till energi.

Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Målgrupp

RDI 

Barn 6-9 år

40 mg

Barn 10-13 år

50 mg

Vuxna

75 mg

Gravida

85 mg

Ammande

100 mg

Källa: Livsmedelsverket

Vid extrem träning är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Ett dagligt intag på 200 mg C-vitamin utöver det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.

Behöver jag C-vitamintillskott?

De flesta behöver faktiskt inte ta något C-vitamintillskott utan får i sig tillräckligt genom maten. Men vet du med dig att du äter väldigt lite frukt och grönt kan du gynnas av ett tillskott. Det finns även vissa riskgrupper som ofta har för låg halt av vitaminet:

 • Rökare: Studier visar genomgående att rökare har lägre C-vitaminnivåer än icke-rökare. Detta beror delvis på en ökad oxidativ stress. Slutsatsen blir att rökare behöver minst 35 mg mer per dag än icke-rökare. Exponering för passiv rökning minskar också nivåerna.

 • Spädbarn: Spädbarn får i sig en tillräcklig mängd C-vitamin via bröstmjölken, men ofta ges de uppvärmd bröstmjölk eller vanlig mjölk via nappflaska. Eftersom vitaminet snabbt förstörs vid uppvärmning löper de därmed en ökad risk för brist.
 • Individer med begränsad variation av kosten: Av erfarenhet vet man att vissa grupper av individer inte äter en tillräckligt varierande kost eller tillräckligt med färsk frukt. Dessa är fattiga äldre som lagar sin mat själva, personer som missbrukar alkohol eller narkotika och personer med psykisk sjukdom. Individer inom dessa grupper kan oftast inte erhålla tillräcklig mängd C-vitamin.
 • Människor som lider av allvarliga sjukdomar samt vissa kroniska sjukdomar: Vissa medicinska tillstånd kan minska absorptionen av C-vitamin och / eller öka den mängd som behövs av kroppen. Människor med svåra inälvs- eller tarm-sjukdomar eller individer som lider av kakexi, det vill säga svår utmärgling och vissa cancerpatienter kan ha ökad risk för brist.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
164 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester