Bäst i test: Bästa D-vitamin 2022

Ta dig igenom den mörka vintern med hjälp av vår topplista över de bästa D-vitamintillskotten.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

När kalla och mörka dagar begränsar tiden i solen under vinterhalvåret begränsas mängden d-vitamin som kroppen kan producera med hjälp av solen. Då brist kan kännetecknas vid en extrem trötthet vänder sig därför många människor till kosttillskott som hjälp.

Vi har testat ett tjugotal D-vitamintillskott och vinnaren i testet är Healthwell Vitamin D3 5000 IE. Ett högdoserat tillskott, med lättsvalda kapslar, till ett mycket bra pris.

Testvinnare - Bästa D-vitamin

 • Bäst i test: Healthwell Vitamin D3 5000 IE
 • Bästa D-vitamin med kolin: Core Vitamin D3 5000 IE+
 • Bästa D-vitamin med kokosolja: Better You Vitamin D3
 • Bästa veganska D-vitamintillskottet: Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
 • Bästa billiga D-vitamin: Body science D-vitamin
 • Bästa flytande D-vitamin: Thorne D-vitamin flytande 500 IE
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Vitamin D3 5000 IE

  9,7/10
  Naturlig framtaget vitamin D3-tillskott från fårull
  Healthwell Vitamin D3 5000 IE
  Bäst i test
  Storlek
  120 st
  IE / kapsel
  5000 IE
  Pris / kapsel
  1,24 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Reglerar kalcium
  • Från fårull
  Nackdelar
  • Lämpar sig inte för veganer

  Med Heatlhwell Vitamin D3 får du ett kosttillskott som innehåller hela 5000 IE D-vitamin i varje tablett. Det räcker alltså med en tablett för att täcka dagsbehovet. En burk på 120 kapslar räcker då i fyra månader och priset per dag blir bara drygt 1 kr.

  Välj mellan 120, 240 eller 360 kapslar där priset per tablett blir billigare ju fler du köper. Tabletterna är lätta att svälja och produkten har fått hela 4,8/5 av kunderna hos Svenskt Kosttillskott. Produkten är tillverkad enligt GMP och HACCP-standard så du kan vara säker på att innehållet är bra. Tyvärr är innehållet i tabletterna utvunnet ur fårull så produkten lämpar sig inte bra för veganer.

  Läs mer
 2. 2. Bästa D-vitamin med kolin: Core Vitamin D3 5000 IE+

  9,5/10
  Högdoserat D-vitamintillskott kombinerat med kolin
  Core Vitamin D3 5000 IE+
  Storlek
  120 st
  IE / kapsel
  5000 IE
  Pris / kapsel
  1,24 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • Räcker med en kaps/dagen
  Nackdelar
  • Animalisk kapsel - Lämpar sig inte för veganer

  Svenskt Kosttillskott har här skapat ett riktigt bra kosttillskott med Vitamin D3 och kolin som behövs för fettomsättningen i cellerna. Eftersom D3 är ett fettlösligt vitamin kan det därmed öka upptagningsförmågan. En kapsel innehåller 5000 IE d-vitamin och täcker därmed dagsbehovet med råge.

  Kunder som köpt den här produkten älskar den och 85 % har gett den högsta möjliga betyg. Priset per kapsel är bland de allra lägsta utan att man tummat på innehållet. Välj mellan 1-3 burkar där du sparar in ca 65kr på att köpa 3 åt gången istället för 1. Tyvärr är produkten ej lämplig för veganer då kapseln är tillverkad av bovint gelatin.

  Läs mer
 3. 3. Bästa D-vitamin med kokosolja: Better You Vitamin D3

  9,3/10
  Svensktillverkade D-vitaminkapslar som har tillsats med kokosolja
  Better You Vitamin D3
  Storlek
  90 st
  IE / kapsel
  4000 IE
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med kokosolja
  • Lättsvalda tabletter
  Nackdelar
  • Något dyra

  Better You har utvecklat ett D-vitamin av hög kvalitet med utmärkt biotillgänglighet. Priset är lite högre per tablett jämfört med många andra D-vitamin men upptagningsförmågan bättre. En tablett innehåller 4000 IE D-vitamin vilket inte toppar listan men täcker dagsbehovet utan problem. En burk på 90 kapslar räcker alltså i tre månader.

  Vitaminet i de här tabetterna kommer från fårull och kapseln är tillverkad av  cellulosa. Förutom D-vitamin innehåller de även MCT-fett från kokosnötter. Den stora nackdelen är priset där priset per kapsel är nästan dubbelt så dyrt jämfört med många andra produkter. 

   

  Läs mer
 4. 4. Bästa veganska D-vitamintillskottet: Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

  9,1/10
  Prisvärt veganskt D-vitamintillskott med MCT-olja som ökar upptaget
  Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
  Storlek
  100 st
  IE / kapsel
  3000 IE
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med MCT-olja
  • Små, lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Är du ej vegan finns det mer prisvärda alternativ

  Healthwell Vitamin D3 Vegan är det tveklöst perfekta valet för dig som vegan. Det flesta D-vitaminprodukter tillverkas av fårullsfett och utbudet av veganska alternativ har länge varit väldigt begränsad. Här har man istället lyckats utvinna innehållet för en lav och kapselskalet är tillverkat av cellulosa. Kapseln innehåller även MCT-olja från kokos för bästa upptagningsförmåga.

  En burk innehåller 100 kapslar och varje kapsel innehåller 3000 IE D-vitamin, vilket täcker dagsbehovet utan problem. Med 100 kapslar per burk får du över tre månaders förbrukning för ca 170 kr. Precis som alla produkter från Healthwell är den här tillverkad med HACCP-standard, vilket innebär att man garanterar att den uppfyller högsta kvalitetskrav samt är 100 % konsumentsäker.

   

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga D-vitamin: Body science D-vitamin

  8,9/10
  Testets mest prisvärda D-vitaminkapslar som räcker i över 3 månader
  Body science D-vitamin
  Storlek
  100 st
  IE / kapsel
  2000 IE
  Pris / kapsel
  0,49 kr
  49 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Oerhört prisvärda
  • Höga externa kundbetyg
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Body science D-vitamin är kanske det mest prisvärda D-vitamintillskottet på marknaden. Den billiga burken innehåller 100 kapslar som var och en innehåller 2000 IE D-vitamin, vilket tillgodoser dagsbehovet. Kapslarna är ganska små och väldigt lätta att svälja.

  Det räcker med en kapsel per dag för att täcka upp dagsdosen. Tyvärr saknar den här produkten något fett som behövs för att D3 ska tas upp av kroppen. Se därför alltid till att du tar tabletterna i samband med en måltid. Produkten är tillverkad enligt HACCP-standard i fabriker som inte hanterar dopingsklassade ämnen.

  Läs mer
 6. 6. Bästa flytande D-vitamin: Thorne D-vitamin flytande 500 IE

  8,7/10
  Flytande D-vitamintillskott som räcker under hela vintern
  Thorne D-vitamin flytande 500 IE
  Storlek
  30 ml
  IE / kapsel
  500 IE
  Pris / kapsel
  0,32 kr
  189 kr
  Till Butik
  189 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Flytande alternativ
  • Naturligt konserveringsmedel
  • Helt veganskt
  Nackdelar
  • Gravida bör rådfråga läkare före användning

  Thorne erbjuder ett flytande D-vitamintillskott perfekt lämpat för dig som ogillar att svälja tabletter eller kapslar. Varje droppe innehåller cirka 500 IE D-vitamin och rekommendationen är att ta mellan 1 och 6 droppar per dag. En flaska består av 30 ml vätska och räcker i ca 6 månaders tid. Det gör att priset per dag blir väldigt förmånligt jämfört med tillskotten i kapselform.

  Produkten innehåller, utöver D-vitamin, naturligt konserveringsmedel i form av E-vitamin samt en fettsyra som hjälper till med biotillgängligheten. Kundbetygen hos Svensk Hälsokost är bara positiva och de fyra personer som betygsatt den har gett 5/5.

  Läs mer
Se alla produkter

D-Vitamin köpguide

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin är viktigt för att flera av kroppens funktioner ska fungera normalt. Vitaminets kanske främsta uppgift är att främja kalciumabsorptionen vilket krävs för att bentillväxten ska fungera naturligt. Brist leder således till att benen i kroppen blir mer sköra och att risken till att bryta benen ökar. För att hitta de bästa D-vitamin-tillskotten är det framför allt följande som är viktigt att känna till: 

 • vitamin dD2 och D3: Det finns två former av D-vitamin, D2 och D3, där D2 kommer från vegetabiliska källor och D3 kommer främst från animaliska källor. Kortfattat kan man säga att båda formerna fungerar på liknande sätt med att höja D-vitaminnivåerna men att D3 gör det mer effektivt. Kosttillskott med D3 är att rekommendera men håll utkik över vilken källa det kommer ifrån om du är vegetarian.
 • tabletterDosering: Doseringen skiljer sig åt väldigt mycket mellan olika tillverkare och produkter. Livsmedelverket rekommenderar tillskott på mellan 400-800 IE per dag. Den säkra övre gränsen enligt EU (EFSA) är 100 mcg eller 4 000 IE per dag. Dock finns det studier som visar på att tillskott på upp till 10 000 IE inte är skadligt. Det finns också studier som visar att ett tillskott behöver innehålla minst 4 000 IE/dag för att vara effektivt. Anledningen till att det finns en övre gräns är att D-vitamin lagras i kroppen och för höga halter av D-vitamin över tid är skadligt.
 • olive oilUpptagningsförmåga: Om man vill jämföra olika tillskott bör man inte bara titta på hur stor mängd D-vitamin de innehåller utan man borde även titta på dess upptagningsförmåga. Då vitaminet är fettlösligt bör det intas tillsammans med någon form av fett. Därför har vissa tillverkare tillsatt olja i tabletterna för att optimera upptagningsförmågan. Även magnesium är viktigt för att upprätthålla nivåerna i kroppen.
 • affordablePriset: När det kommer till priset så kan det skilja väldigt mycket mellan olika tillverkare och återförsäljare. Se därför till att kolla upp hur många tabletter en burk innehåller och hur många tabletter som behöver intas per dag i relation till priset.
 • instructionsLäs innehållsförteckningen: När det kommer till att köpa kosttillskott är det viktigt att tänka på att alltid läsa innehållsförteckningen så att man ser koncentrationen av D-vitamin och även andra tillsatser som kan förekomma. Många tillskott innehåller till exempel gelatin vilket inte lämpar sig för veganer. Men det finns även bra veganska alternativ med vegetabiliska kapslar där vitaminet kommer från lavar.
 • brand awarenessVarumärkeskännedom: För att vara på den säkra sidan bör man alltid köpa kosttillskott från en välkänd återförsäljare som till exempel Svenskt Kosttillskott eller Apotea. Därtill bör man välja ett kosttillskott från en välkänd tillverkare som exempelvis Healthwell, Holistic eller Puori. De stora tillverkarna har en mer tillförlitlig tillverkningsprocess så att du kan vara säker på att tabletterna innehåller precis det dem ska.

Så gjorde vi testet

Även om det kan vara svårt att hitta rätt produkt finns utmärkta D-vitamin-tillskott för nästan alla behov. Till ytan kanske de flesta tillskotten ser likadana ut fast innehållet skiljer sig åt. Men hur vet man då vilket tillskott man ska köpa?

För att komma fram till vilket D-vitamin som är bäst beställde vi hem ett trettiotal produkter. De grupperades sedan in i ett antal kategorier för att göra till val enklare. Tillskotten har sedan testats och betygsatts efter följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket D-vitamin innehåller produkten? Är det hög-, mellan- eller lågdoserat? Är biotillgängligheten bra? Innehåller det ämnen för att öka upptagningsförmågan? Innehåller det några konstgjorda tillsatser och fyllnadsämnen? Innehåller tillskottet D3 eller någon annan form av D-vitamin?
 • Kvalitet: Har tillverkaren gott rykte med bra standard för kvalitet och renhet? Innehåller kosttillskottet samma mängd D-vitamin som står på innehållsförteckningen?
 • Effekt: Upplever du någon positiv effekt av kosttillskottet? Har du upplevt några bieffekter? 
 • Användbarhet: Är kapslarna lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta varje dag? 
 • Pris: Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Är priset bra i förhållande till mängden D-vitamin det innehåller? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra konsumenter som använt sig av produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt?
 • Ursprung: Vad är ursprunget till vitaminet? Är det fårull eller ett veganskt alternativ som lavar? I vilket land är det producerat? Är tillverkningen miljövänlig?

Frågor och svar om D-vitamin

Vad gör jag om jag tror jag har D-vitaminbrist?

Är man orolig över att man lider av brist på D-vitamin så ska man uppsöka en läkare. Då kontrolleras nivåerna av olika vitaminer och ämnen i kroppen via ett enkelt blodprov. På så sätt kan man lätt ta till åtgärder för att bygga upp vitaminerna till rätt nivå igen. Det man själv kan göra för att inte drabbas av brist är att försöka vara ute så mycket som möjligt i dagsljus och inte heller ha heltäckande kläder på sig när man väl är ute. Under vintern vill man gärna klä på sig lite mer men man kan åtminstone låta ansiktet njuta av solens sken. 

Vad är D-vitamin bra för?

 • human bodyStärker dina ben: D-vitamin är känt för att stärka och bygga upp kroppens ben. Detta sker genom vitaminet gör det möjligt för kroppen att förse benen med de mineraler (kalcium) som de behöver.
 • muscle2Stärker musklerna: Precis som för benhälsan har det en förmåga att stärka musklerna. Detta är inte minst viktigt för den äldre befolkningen som annars ökar risken för att ramla och i värsta fall slå sig illa.
 • virusFörbättrar immunförsvaret och bekämpar virus: Det har även förmågan att förbättra immunförsvaret genom att bekämpa skadliga bakterier och virus.
 • mouthKan förbättra munhälsan: Eftersom D-vitamin hjälper till med absorptionen av kalcium tror forskare att att det även spelar en roll för den övergripande munhälsan. Detta genom att minska risken för att få hål i tänderna samt problem med tandköttet. 
 • depression2Kan hjälpa till vid trötthet och depressioner: Trötthet är ett av de mest kända symtomen vid brist. Viss forskning tyder också på att det finns ett signifikant samband mellan depression och D-vitaminbrist.

Behöver jag D-vitamintillskott?

Normalt sett behöver man inte extra tillskott av D-vitamin eftersom kroppen själv skapar vitaminet med hjälp av solen. Men det finns vissa fall då ett tillskott rekommenderas:

 • Spädbarn som ammar: Bröstmjölk innehåller nästan alla vitaminer och mineraler som små barn behöver, men tyvärr inte D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar att nyfödda fram till 2 års ålder får 10 mcg per dag i form från tillskott.
 • Låg exponering av solljus: Arbetar du nattskift eller täcker huden av religiösa skäl så får du förmodligen inte den solexponering du behöver. Även människor som bor i kallare och mörkare klimat som här i Sverige kan få för lite solljus under vintermånaderna.
 • Äldre personer: Äldre personer som tillbringar mycket av sin tid inomhus kan vara i riskzonen för för lågt intag. Många äldre personer som kommer in till vården med höftbensfrakturer har visat sig ha låga nivåer av D-vitamin.
 • Mörkhyade: Mörkare hudtoner innehåller mer melanin, vilket kan minska mängden som huden tillverkar från solen. Man har dock inte kommer fram till om detta har några hälsokonsekvenser eller inte. 
 • Fetma: Att ha ett BMI på 30 eller över är förknippat med lägre nivåer. Individer som har genomgått "gastrisk bypass"-operation kan också behöva mer D-vitamin.

Vad händer vid brist på D-vitamin?

Om man har drabbats av brist på D-vitamin finns det en mängd olika symtom som kan visa sig. Dessa symtom är ofta även förknippade med andra sjukdomar vilket kan göra det svårt att få en diagnos. Misstänker man att man lider av brist kan man själv kontakta sjukvården för att göra en bedömning och för att kunna få ett receptbelagt tillskott för att öka upp nivåerna av D-vitamin igen. 

Det är ganska vanligt att svenskar lider av D-vitaminbrist eftersom att största källan till denna vitamin är solen. Under vinterhalvåret får inte vi som bor så högt upp på norra halvklotet tillräckligt med sol och dagsljus.

Vilka är symtomen på D-vitaminbrist?

Det allra vanligaste och starkaste symptomet som man kan känna av är en enorm trötthet. Tröttheten kan också utvecklas till en djupare depression där man känner sig nedstämd och totalt orkeslös. Till det kommer också humörsvängningar och att man ofta kan uppleva känslor som ilska och irritation.

Man kan också få en allmän värk i så väl skelett som muskler och leder. Det kan vara värk som sätter sig i ländryggen, bäckenet och lårbenet eller skuldran, överarmen, höfter och lår. Smärtan kan bli så intensiv att det medför stora problem för den drabbade att utföra vardagliga sysslor och man kan till och med få problem med att ta sig fram obehindrat till fots. 

Andra kroppsliga symtom som kan yttra sig är att man sover oroligt, svettas mer trots mindre ansträngning och håravfall men också att man oftare blir sjuk. Vid brist på D-vitamin så försämras immunförsvaret vilket gör att man lättare drabbas av olika sjukdomar, så väl förkylningar som influensa och ofta är det mer långdraget än vanligt då kroppen har svårare att hantera detta och bli frisk igen.

Hur mycket D-vitamin behöver man?

Den rekommenderade dagliga intaget för D-vitamin är för närvarande 400-800 IE / dag (1 IE = 0,025 µg), men detta är för lågt för vuxna. Den säkra övre gränsen enligt Livsmedelsverket är 4 000 IE / dag. Forskning tyder dock på att den sanna säkra övre gränsen är 10 000 IE / dag. För måttligt tillskott är en 1000-2000 IE -dos av D3-vitamin tillräcklig för att tillgodose behoven hos de flesta människor. Detta är det lägsta effektiva dosintervallet. 

D3-vitamin-tillskott rekommenderas framför D2-tillskott, eftersom D3 används mer effektivt i kroppen. D-vitamin ska tas dagligen, med mat eller fettkälla, som exempelvis fiskolja. Det är ovanligt att man överdoserar D-vitamin men om det skulle ske kan man känna sig illamående och få sämre matlust.

Vilken mat innehåller D-vitamin?

Även om solen är vår främsta källa till att få i sig D-vitamin finns det ett par olika livsmedelskällor som innehåller höga mängder av ämnet. Några av dessa är: 

 • Fet fiskFet fisk: Fet fisk är en utmärkt källa för D-vitamin. Makrill, lax, sill, öring och sardin är exempel på feta fiskar. Är du osäker, fråga i fiskhandeln. Enligt Livsmedelsverket är abborren den fisk som ger mest D-vitamin per portion. Andra listor säger att ål är den bästa fisken i detta avseende. Slutligen får vi heller inte glömma bort gösen som även den innehåller rikliga mängder D-vitamin.
 • egg2Ägg: Ett kokt ägg innehåller 3,33 µg D-vitamin och ett stekt ägg 3,67 µg. Det är främst äggulan som är innehållsrik på vitaminet. Ägget är dessutom rikt på flera andra olika vitaminer såsom vitamin A, vitamin B2, vitamin E, vitamin K2 samt vissa mineraler, där selen, fosfor, jod, zink och järn är de vanligaste. 
 • milkMjölk: Mjölken i Sverige är vanligtvis berikad med D-vitamin, vilket gör den till en enkel källa för att snabbt få i sig lite extra. 100gram (cirka 1 dl) innehåller 1 µg D-vitamin. 
 • chanterelleKantareller: Svenska skogens guld, kantarellen, innehåller höga halter av D-vitamin.  Äter du 100 gram stuvade kantareller får du i dig mer än 8 µg D-vitamin.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
196 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester