Bäst i test: Bästa D-Vitamin 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

När kalla och mörka dagar begränsar tiden i solen under vinterhalvåret begränsas mängden d-vitamin som kroppen kan producera med hjälp av solen. Då brist på d-vitamin kan kännetecknas vid en extrem trötthet vänder sig därför många människor till d-vitamintabletter som hjälp.

Vi har testat 12 vitamintabletter och vinnaren i testet är Healthwell Vitamin D3 5000 IE. Läs vidare vad du ska tänka på när du väljer d-vitamintillskott, hur vi gjorde vårt test och se alla testvinnande d-vitamintabletter.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa D-vitamin-tillskottet

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin är viktigt för att flera av kroppens funktioner ska fungera normalt. Vitaminets kanske främsta uppgift är att främja kalciumabsorptionen vilket krävs för att bentillväxten ska fungera naturligt. Brist på D-vitamin leder således till att benen i kroppen blir mer sköra och att risken till att bryta benen ökar. För att hitta de bästa D-vitamin-tillskotten är det framför allt följande som är viktigt att känna till: 

 • instructionsLäs innehållsförteckningen: När det kommer till att köpa D-vitamin är det viktigt att tänka på att alltid läsa innehållsförteckningen så man ser koncentrationen av D-vitamin och även andra tillsatser som kan förekomma. De flesta tillskotten innehåller till exempel gelatin vilket inte lämpar sig för veganer. Men det finns även d-vitamintabletter för vegetarianer och veganer, ett bra exempel på detta är Healthwell D-vitamin Vegan.
 • brand awarenessVarumärkeskännedom: För att vara på den säkra sidan bör man alltid köpa kosttillskott från en välkänd återförsäljare som till exempel Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten. Därtill bör man välja ett kosttillskott från en välkänd tillverkare som exempelvis Healthwell, Holistic eller Puori.
 • olive oilOljor: Om man vill jämföra olika d-vitamintillskott bör man inte bara titta på hur stor mängd D-vitamin de innehåller utan man borde även titta på dess upptagningsförmåga. D-vitamin är fettlösligt och bör intas tillsammans med någon form av fett. Därför har vissa tillverkare tillsatt olja i tabletterna för att optimera upptagningsförmågan.
 • affordablePriset: När det kommer till priset på kosttillskott så kan det skilja väldigt mycket mellan olika tillverkare och återförsäljare. Se därför till att kolla upp hur många tabletter en burk innehåller och hur många tabletter som behöver intas per dag i relation till priset på burken.
 • vitamin dD2 och D3: Det finns 2 former av D-vitamin, D2 och D3, där D2 kommer från vegetabiliska källor och D3 kommer främst från animaliska källor. Kortfattat kan man säga att båda formerna fungerar på liknande sätt med att höja D-vitaminnivåerna men att D3 gör det mer effektivt. Kosttillskott med D3 är att rekommendera men håll utkik över vilken källa det kommer ifrån om du är vegetarian.
Läs mer Minimera

Testvinnare - D-Vitamin

 • Healthwell Vitamin D3 5000 IE - Bäst i test D-vitamin
 • Core Vitamin D3 5000 IE+
 • Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
 • Better You Vitamin D3
 • Holistic D3-vitamin 5000 IE
 • Puori Vitamin D3
 • Thorne D-vitamin flytande 500 IE - Bästa flytande D-vitamin
 • Bulk Vitamin D3 Tabletter 100μg (4000IU)
 • Body science D-vitamin - Bästa billiga D-vitamin
 • Elexir Pharma Vitamin D3

Såhär gjorde vi vårt test av D-vitamin

Även om det kan vara svårt att hitta rätt produkt finns utmärkta D-vitamin-tillskott för nästan alla behov. Till ytan kanske de flesta tillskotten ser likadana ut fast innehållet skiljer sig åt. För att utvärdera tillskotten med D-vitamin har vi valt att fokusera på följande i vårt test:

 • Hur mycket D-vitamin innehåller produkten?
 • Hur koncentrerat är D-vitamin-tillskottet?
 • Är biotillgängligheten bra?
 • Innehåller det konstgjorda tillsatser och fyllnadsämnen?
 • Har tillverkaren gott rykte med bra standard för kvalitet och renhet?
 • Hur prisvärd är produkten?

Vi har satt ett betyg från 1-10 för dessa punkter och sedan sammanställt testvinnare i följande kategorier: Bäst i testBästa billigaBästa flytande samt bästa lågdoserade.

Vill du själv jämföra bland D-vitamin-tillskotten som vi har testat kan du enkelt göra det i vår lista längre ner på sidan för att hitta det bästa tillskottet för just dig.

De bästa d-vitamin 2021

Vi har testat många d-vitamin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive d-vitamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla d-vitamin som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Vitamin D3 5000 IE - Bäst i test D-vitamin

  9,5/10
  Healthwell Vitamin D3 5000 IE
  Bäst i test
  Storlek
  120 st
  IE / kapsel
  5000 IE
  Pris / kapsel
  1,24 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Reglerar kalcium
  • Från fårull
  Nackdelar

  Healthwell är Svensk Kosttillskotts eget varumärke som tillverkar en mängd olika produkter. Dessa brukar samtliga vara av bra kvalitet samt till ett mycket förmånligt pris. Detta är anledningarna till att vi sätter dem på förstaplatsen på vår lista över de bästa D-vitamintabletterna.

  Varje burk innehåller 120 kapslar och det finns 2 olika kapslar att välja mellan. En som innehåller 2500 IE och en annan som innehåller 5000 IE. En tablett räcker av båda i normalfallet. Har du d-vitaminbrist behöver du rådfråga med en läkare hur mycket D-vitamin du behöver få i dig men vi rekommenderar inte själva att överstiga 5000 IE per dag. Med det sagt räcker en burk i cirka 4 månaders tid.

  Priset ligger på 99 kronor/burk för den förstnämnda samt 149 kronor/burk för den sistnämnda. Detta ger då en totalkostnad om cirka 1 krona per dag.

  Tabletterna tillverkas naturligt och vitaminet, bestående av Vitamin D3 kommer från fårull. Tabletterna är mycket lättupptagliga för kroppen och storleken på tabletten är liten vilket underlättar när man ska svälja dem. Summa summarum ger vi dem ett högt betyg. Tänk dock på att det i nuläget endast är Svensk Kosttillskott som säljer dem.  Värt att tänka på är att dessa inte fungerar för veganer.

  Läs mer
 2. 2. Core Vitamin D3 5000 IE+

  9,3/10
  Core Vitamin D3 5000 IE+
  Storlek
  120 st
  IE / kapsel
  5000 IE
  Pris / kapsel
  1,16 kr
  Till Butik
  139 kr
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • Räcker med en kaps/dagen
  Nackdelar

  Core Vitamin D3 4000 IE med kolin är ett kosttillskott som bland annat innehåller vitamin D3 som bidrar till att reglera kalciumbalansen, upprätthållandet av skelett och tänder samt till immunsystemets normala funktion. 

  • Högkoncentrerat vitamin D 4000 IE
  • En kapsel om dagen räcker
  • Upprätthåller normalt skelett och tänder

  Core Vitamin D3 4000 IE innehåller förutom vitamin D även kolin, som behövs för en normal fettomsättning i cellerna. Kolin behövs även för att kunna ta upp kalcium samt för normal inlärnings- och prestationsförmåga.

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

  9,2/10
  Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
  Storlek
  100 st
  IE / kapsel
  3000 IE
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • 4 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med MCT-olja
  • Små, lättsvalda kapslar
  Nackdelar

  Detta tillskott är anpassat för både veganer och vegetarianer. På grund av att de flesta D-vitaminprodukter på marknaden tillverkas av fårullsfett har efterfrågan när det gäller en motsvarighet för veganer och vegetarianer varit omfattande. Alla produkter från Healthwell tillverkas med HACCP- standard (Hazard Analysis and Critical Control Points) vilket betyder att man garanterar att de uppfyller högsta kvalitetskrav samt att de är 100 % konsumentsäkra.

  1 kapsel täcker dagsbehovet och kan tas på fastande mage eller i samband med mat.

  Healthwells veganska D-vitamin är helt fritt från animaliska ingredienser och kommer från vegetabilisk lav, en mossliknande svampväxt från skogen, och är således helt naturlig. Det finns bland annat friväxande skägglavar, bladlavar och busklavar att välja bland som har den unika förmågan att helt på egen hand bilda D-vitamin. Varje liten vegetabilisk kapsel innehåller 3000 IE.

   

  Läs mer
 4. 4. Better You Vitamin D3

  8,9/10
  Better You Vitamin D3
  Storlek
  90 st
  IE / kapsel
  4000 IE
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med kokosolja
  • Lättsvalda tabletter
  Nackdelar

  Better You har utvecklat ett D-vitamin av hög kvalitet med en utmärkt upptagningsförmåga. Priset är lite högre per tablett jämfört med många andra D-vitamin men vi ser det som ett premiumalternativ. Vad är då skillnaden mot övriga tillverkare? Den främsta skillnaden är att Better You har valt att blanda sitt D3-vitamin med kokosfett så att kroppen lättare ska kunna ta till sig det.

  Varje tablett innehåller 4000 IE (internationella enheter).

  Dessa D-vitamintabletter kommer från naturliga källor. Vitaminet är av typ D3 som även kallas för kolekalciferol och som främst bildas med hjälp av solen. Precis som de flesta andra D-vitamin på marknaden framställer Better You sina kapslar från fårull som innehåller stora mängder av detta ”solskensvitamin”. Själva kapseln är vegetabilisk och framställs av cellulosa.

  Det är inte bara mängden vitamin som räknas när du väljer kosttillskott. Hur lätt kroppen kan ta upp D-vitamin är minst lika viktigt. Better You Vitamin D3 är framtagna för att ge optimal upptagningsförmåga, eller biotillgänglighet som det också kallas. Detta har man löst genom att blanda D-vitaminet med MCT-fett från kokosnöt. Eftersom D3-vitamin är fettlösligt gör kokosfettet att kroppen lättare kan absorbera vitaminerna i kapslarna.

  Läs mer
 5. 5. Holistic D3-vitamin 5000 IE

  8,8/10
  Holistic D3-vitamin 5000 IE
  Storlek
  90 st
  IE / kapsel
  5000 IE
  Pris / kapsel
  2,10 kr
  Till Butik
  189 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • D3 i form av kolekalciferol
  Nackdelar

  Holistic tillverkar sitt D-vitamin från fettet i fårull. Vitaminen är i formen kolekalciferol och är högdoserad. 1 kapsel räcker för att tillgodose ditt dagsbehov till den grad att du inte bör ta mer än en tablett per två dagar. Det gör produkten dryg och prisvärd.

  Läs mer
 6. 6. Puori Vitamin D3

  8,5/10
  Puori Vitamin D3
  Storlek
  120 st
  IE / kapsel
  2500 IE
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Till Butik
  119 kr

  D-vitamin från Puori, tidigare Pure Pharma, som är ett danskt företag & tillverkar kosttillskott av hög kvalitet. Puori tillverkar vanligtvis mycket populära produkter och så är det även i detta fall.  Dessutom är tillskottet IFIT certifierat (International Fitness Ingridient Testing Program) vilket betyder att produkten är helt fri från genmodifierade ämnen och lösningsmedel. Externa kundrecensioner är positiva och vi, liksom dem, sätter ett högt betyg på kosttillskottet.

  Tillskottet finns tillgängligt med 2500 IE per kapsel och det rekommenderade dagliga intaget ligger på 1 kapsel per dag. Burken innehåller totalt 120 kapslar och kostar 135 kronor. Detta ger ett överkomligt pris på strax över 1 krona styck. Varje kapsel innehåller dessutom kallpressad kokosolja som hjälper kroppen att absorbera vitaminet på bästa sätt.

  Kapseln kan antingen tuggas eller sväljas hel och intas med fördel i samband med måltid. Produkten kan användas av både vuxna och barn över 12 år. D-vitaminet i denna produkt, liksom i produkten på första plats, kommer från den naturliga källan lanolin som är ett fett som finns i fårull.

  Läs mer
 7. 7. Thorne D-vitamin flytande 500 IE - Bästa flytande D-vitamin

  8,2/10
  Thorne D-vitamin flytande 500 IE
  Storlek
  59 ml
  IE / kapsel
  500 IE
  Pris / kapsel
  1,60 kr
  Till Butik
  189 kr

  Thorne erbjuder ett flytande D-vitamintillskott perfekt lämpat för dig som ogillar att svälja tabletter eller kapslar. Varje droppe innehåller cirka 500 IE/ 6,25 µg D-vitamin och rekommendationen är att ta mellan 1 och 6 droppar per dag. men du kan ta upp till sex droppar per dag. Produkten innehåller, utöver D-vitamin, naturligt konserveringsmedel i form av E-vitamin (tokoferoler) samt en fettsyra (medellånga triglycerider) som hjälper till med upptaget av D-vitaminet. En flaska består av 30 ml vätska och räcker i cirka 6 månaders tid. Det är med andra ord ett prisvärt alternativ till övriga D-vitamintillskott. 

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är D-vitamin bra för?

 • human body

  Stärker dina ben: D-vitamin är kanske mest känt för att stärka och bygga upp kroppens ben. Detta sker genom vitaminets förmåga att absorbera kalcium som gör det möjligt för kroppen att förse benen med de mineraler som de behöver. Enkelt uttryckt kan man säga att utan D-vitamin kan inte kalciumet arbeta med att förstärka kroppens ben. Brist på D-vitamin kan i sin tur leda till benskörhet.
 • muscle2Stärker musklerna: Precis som för benhälsan har D-vitamin en förmåga att stärka musklerna. Detta är inte minst viktigt för den äldre befolkningen som annars ökar risken för att ramla och i värsta fall slå sig illa.
 • virusFörbättrar immunförsvaret och bekämpar virus: D-vitamin har förmågan att förbättra immunförsvaret genom att bekämpa skadliga bakterier och virus. Forskning pågår för tillfället dessutom där de undersöker om D-vitamin kan hjälpa till att förhindra coronavirus. Mer substans för detta går att finna lätt eftersom det finns ett samband mellan fler coronafall under vinterhalvåret när solen står lågt på norra halvklotet och vi människor då får i oss mindre D-vitamin naturligt från solen.
 • mouthKan förbättra munhälsan: Eftersom D-vitamin hjälper till med absorptionen av kalcium tror forskare att att det även spelar en roll för den övergripande munhälsan. Detta genom att minska risken för att få hål i tänderna samt problem med tandköttet. Forskare menar på att även om studierna fortfarande är få ser man positivt på D-vitamin som bland annat stärker benmetabolismen och dess förmåga att fungera antiinflammatoriskt.
 • depression2Kan hjälpa till vid depressioner: Viss forskning tyder på att det finns ett signifikant samband mellan depression och D-vitaminbrist. Även om slutsatsen i studien som publicerades menade på att ytterligare forskning krävdes var man ändå överens om att se över D-vitaminnivåer hos deprimerade personer och dosera med D-vitamin hos de som hade brist. 

Behöver jag D-vitamin-tillskott?

Normalt sett behöver man inte extra tillskott av D-vitamin eftersom kroppen själv skapar vitaminet med hjälp av solen. Men det finns vissa fall då tillskott av D-vitamin rekommenderas:

 • Spädbarn som ammar: Bröstmjölk innehåller nästan alla vitaminer och mineraler som små barn behöver, men tyvärr inte D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar att nyfödda fram till 2 års ålder får 10 mcg D-vitamin per dag i form av D-vitamin-droppar.
 • Låg exponering av solljus: Arbetar du nattskift eller täcker huden av religiösa skäl så får du förmodligen inte den solexponering du behöver för att skapa D-vitamin. Även människor som bor i kallare klimat som här i Sverige kan få för lite solljus under vintermånaderna.
 • Äldre personer: Äldre personer som tillbringar mycket av sin tid inomhus kan vara i riskzonen för för lågt intag av D-vitamin. Många äldre personer som kommer in till vården med höftbensfrakturer har visat sig ha låga nivåer av D-vitamin.
 • Mörkhyade: Mörkare hudtoner innehåller mer melanin, vilket kan minska mängden D-vitamin som huden tillverkar från solen. Man har dock inte kommer fram till om detta har några hälsokonsekvenser eller inte. 
 • Fetma: Att ha ett BMI på 30 eller över är förknippat med lägre nivåer av D-vitamin. Individer som har genomgått "gastrisk bypass"-operation kan också behöva mer D-vitamin.

Vad händer vid brist på D-vitamin

Om man har drabbats av brist på D-vitamin finns det en mängd olika symtom som kan visa sig. Dessa symtom är ofta även förknippade med andra sjukdomar vilket kan göra det svårt att få en diagnos om just brist på D-vitamin. Misstänker man att man lider av D-vitaminbrist kan man själv kontakta sjukvården för att göra en bedömning och för att kunna få ett receptbelagt tillskott för att öka upp nivåerna av D-vitamin igen. 

Det är väldigt vanligt att svenskar lider av D-vitaminbrist eftersom att största källan till denna vitamin är solen. Under vinterhalvåret får inte de som bor så högt upp på norra halvklotet så mycket sol och dagsljus och det är därför svårt att tillgodose behovet. 

Symtom vid brist på D-vitamin 

Det allra vanligaste och starkaste symptomet som man kan känna av är en enorm trötthet. Tröttheten kan också utvecklas till en djupare depression där man känner sig nedstämd och totalt orkeslös. Till det kommer också humörsvängningar och att man ofta kan uppleva känslor som ilska och irritation.

Man kan också få en allmän värk i så väl skelett som muskler och leder. Det kan vara värk som sätter sig i ländryggen, bäckenet och lårbenet eller skuldran, överarmen, höfter och lår. Smärtan kan bli så intensiv att det medför stora problem för den drabbade att utföra vardagliga sysslor och man kan till och med få problem med att ta sig fram obehindrat till fots. 

Andra kroppsliga symtom som kan yttra sig är att man sover oroligt, svettas mer trots mindre ansträngning och håravfall men också att man oftare blir sjuk. Vid brist på D-vitamin så försämras immunförsvaret vilket gör att man lättare drabbas av olika sjukdomar, så väl förkylningar som influensa och ofta är det mer långdraget än vanligt då kroppen har svårare att hantera detta och bli frisk igen.

Läs mer: Topp 5 Bästa receptfria sömntabletterna

Dosering av D-vitamin

Den rekommenderade dagliga intaget för D-vitamin är för närvarande 400-800 IE / dag (1 IE = 0,025 µg), men detta är för lågt för vuxna. Den säkra övre gränsen enligt Livsmedelsverket är 4 000 IE / dag. Forskning tyder dock på att den sanna säkra övre gränsen är 10 000 IE / dag. För måttligt tillskott är en 1000-2000 IE -dos av D3-vitamin tillräcklig för att tillgodose behoven hos de flesta människor. Detta är det lägsta effektiva dosintervallet. Högre doser, baserat på kroppsvikt, ligger i intervallet 20-80 µg / kg dagligen

D3-vitamin-tillskott rekommenderas framför D2-tillskott, eftersom D3 används mer effektivt i kroppen. D-vitamin ska tas dagligen, med mat eller fettkälla, som exempelvis fiskolja.

Det är mycket ovanligt att man överdoserar D-vitamin men om det skulle ske kan man känna sig illamående och få sämre matlust.

Vilken mat innehåller D-vitamin?

Även om solen är vår främsta källa till att få i sig D-vitamin finns det ett par olika livsmedelskällor som innehåller höga mängder av ämnet. Några av dessa är: 

 • Fet fiskFet fisk: Fet fisk är en utmärkt källa för D-vitamin. Makrill, lax, sill, öring och sardin är exempel på feta fiskar. Är du osäker, fråga i fiskhandeln. Enligt Livsmedelsverket är abborren den fisk som ger mest D-vitamin per portion. Andra listor säger att ål är den bästa fisken i detta avseende. Slutligen får vi heller inte glömma bort gösen som även den innehåller rikliga mängder D-vitamin.
 • egg2Ägg: Ett kokt ägg innehåller 3,33 µg D-vitamin och ett stekt ägg 3,67 µg. Det är främst äggulan som är innehållsrik på vitaminet. Ägget är dessutom rikt på flera andra olika vitaminer såsom vitamin A, vitamin B2, vitamin E, vitamin K2 samt vissa mineraler, där selen, fosfor, jod, zink och järn är de vanligaste. 
 • milkMjölk: Mjölken i Sverige är vanligtvis berikad med D-vitamin, vilket gör den till en enkel källa för att snabbt få i sig lite extra. 100gram (cirka 1 dl) innehåller 1 µg D-vitamin. 
 • chanterelleKantareller: Svenska skogens guld, kantarellen, innehåller höga halter av D-vitamin.  Äter du 100 gram stuvade kantareller får du i dig mer än µg D-vitamin.  

Frågor och svar om D-vitamin

Vad är D-vitamin?

Vitamin D är en förening som klassificeras som ett essentiellt vitamin som härleder sitt namn från att upptäckas strax efter vitaminerna A, B och vitamin C. Det visades ursprungligen vara en beståndsdel i torskleverolja. Det är ett av de 24 mikronäringsämnen som är kritiskt för mänsklig överlevnad. Solen är den viktigaste naturliga källan till näringsämnet men vitamin D finns också naturligt i bland annat fisk och ägg. D-vitamin är viktigt för god övergripande hälsa och för starka och hälsosamma ben. Det är också en viktig faktor för att se till att muskler, hjärta, lungor och hjärna fungerar bra och att din kropp kan bekämpa infektioner.

Kroppen kan tillverka sitt eget D-vitamin när du utsätter din hud för sol. Vitamin D måste omvandlas av din kropp innan det kan användas. När det är klart använder kroppen det för att hantera mängden kalcium i blodet, benen och tarmen. Det används också för att hjälpa celler i kroppen att kunna kommunicera.

Läs mer: Bästa betakarotentabletter för solbränna och mot soleksem

Vad gör jag om jag tror jag har D-vitaminbrist?

Är man orolig över att man lider av brist på D-vitamin så ska man uppsöka en läkare. Då kontrolleras nivåerna av olika vitaminer och ämnen i kroppen via ett enkelt blodprov. På så sätt kan man lätt ta till åtgärder för att bygga upp vitaminerna till rätt nivå igen. Det man själv kan göra för att inte drabbas av D-vitaminbrist är att försöka vara ute så mycket som möjligt i dagsljus och inte heller ha heltäckande kläder på sig när man väl är ute. Under vintern vill man gärna klä på sig lite mer men man kan åtminstone låta ansiktet njuta av solens sken. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
133 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5