Bäst i test: Bästa E-vitamin 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

E-vitamin hjälper kroppen att hålla huden och ögonen friska samt stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och infektioner. Vi har kollat närmare på E-vitamintillskotten på den svenska marknaden. Vinnaren i vårt test blev Core Vitamin E. Det är prisvärda E-vitamintabletter där en tablett täcker det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin. För veganer blev testvinnaren Healthwell Vitamin-E där kapseln är vegetabilisk.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

vitamin 4

Köpguide: Så hittar du bästa E-vitamin

E-vitamin är ett viktigt vitamin som behövs att att upprätthålla funktionen av många organ i kroppen. Det är också en antioxidant, vilket innebär att den saktar ner processer som skadar cellerna. Bästa sättet att få i sig tillräckligt med E-vitamin är att äta mycket frukt, grönsakar och fullkorn. Gör man inte det kan man istället behöva ett kosttillskott. Bästa E-vitamintillskottet hittar du genom att följa vår köpguide här nedan, där vi har sammanställt de viktigaste punkterna när man ska köpa E-vitamin:

 • Innehåll: Om du är ute efter ett naturligt kosttillskott bör du undvika produkter som innehåller syntetiskt E-vitamin - dl-alfa-tokoferol. Det syntetiska e-vitaminet har även sämre biotillgänglighet. För att tillskottet ska göra någon nytta bör du se till att en tablett innehåller minst 100% av det rekommenderade intaget - ungefär 10mg/15 IE per dag. Det är minst lika viktigt att inte överdosera. Den övre säkra gränsen är ca 300 mg/dag.
 • Märke: Det finns flera olika tillverkare och märken av E-vitamin-tillskott. Några av de bästa är dock Core, Healthwell och Great Earth. Dessa har bra produkter överlag och deras E-vitamin-tillskott har fått många bra kundomdömen. Okända, framförallt utländska, märken kan ofta innehålla mycket mindre eller mer e-vitamin än vad innehållsförteckningen säger. Välj alltså med fördel kända och pålitliga märken som är väletablerade.
 • Dosering: Innan du köper E-vitamin-tillskott bör du se över och försöka uppskatta ditt behov. Om du äter mycket E-vitaminrik mat behöver du inte ett högdoserat tillskott. Det kan räcka med en kapsel då och då, men förmodligen behöver du inget tillskott alls. Om du ändå tror att du behöver extra E-vitamin så försök att balansera intaget av tillskott med bra livsmedel.
 • Tillsatser och hjälpämnen: Vissa E-vitamin-kapslar innehåller hjälpämnen, såsom kokosolja, som bland annat bidrar till ett bättre upptag i kroppen. Dessa produkter kan vara ett mycket bra val. Välj däremot bort tillskott med onödiga tillsatser i. 
 • Kapslarna: Dessa ska vara av en storlek som gör det lätt att svälja dem. Dessutom ska priset per kapsel vara rimligt i förhållande till kvaliteten och innehållet. Huruvida kapslarna är tillverkade av gelatin eller inte är också en väsentlig faktor att ta hänsyn till om du är vegan. Titta på innehållsförteckningen innan du väljer E-vitamin-tillskott. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - E-Vitamin

 • Core Vitamin E - Bäst i test E-vitamin
 • Healthwell Vitamin E - Bästa högdoserade E-vitamin
 • Great Earth E-vitamin - E-vitamin med bäst innehåll

Såhär gjorde vi testet av E-vitamintillskott

Vid vår granskning av E-vitamintillskotten fokuserade och bedömde vi framför allt:

 • Innehållet (vad innehöll produkten)
 • Priset (vad kostade produkten, hur prisvärd var den)
 • Övrigt (hur känt är varumärket, hur snabbt skickades produkten, vad skrev externa parter om produkten)

De bästa E-vitamin 2021

Vi har testat många E-vitamin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive e-vitamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla E-vitamin som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core Vitamin E - Bäst i test E-vitamin

  9,5/10
  Core Vitamin E
  Bäst i test
  Storlek
  90 tabl
  E-Vitamin
  133 mg
  Pris / tablett
  1,43 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Naturlig vitamin E
  • 200 IE per kapsel
  Nackdelar

  Core Vitamin E är ett helt naturligt E-vitamin med bra upptag som du kan köpa i burkar med 90 kapslar. Den rekommenderade doseringen är 1-2 kapslar om dagen, vilket ger dig 133mg/200 IE till 266mg/400 IE. Vi tycker att det är jättebra att du själv kan reglera intaget och att vitaminet är naturligt. Däremot passar Core Vitamin E inte för dig som är vegan då kapselskalen är tillverkade av bovint gelatin. Vissa användare upplever också att produkten är lite för stark, och därför rekommenderar vi alltid att du börjar med den lägre dosen.

  Läs mer
 2. 2. Healthwell Vitamin E - Bästa högdoserade E-vitamin

  9,3/10
  Healthwell Vitamin E
  Storlek
  60 tabl
  E-Vitamin
  268 mg
  Pris / tablett
  2,15 kr
  Till Butik
  129 kr

  Från svenska Healthwell kommer den här produkten som vi tycker är det bästa högdoserade E-vitamintillskotten. Genom att ta en kapsel om dagen får du i dig 400 IE vitamin E och med det ett högaktivt skydd från den oxidativa stress som dina celler konstant utsätts för. Du kan köpa produkten i förpackningar om 60 kapslar för 129 kronor vilket, med tanke på den höga mängd E-vitamin/kapsel, är ett bra pris. Vi gillar att den här produkten innehåller naturligt E-vitamin och att den är så prisvärd. Det är också bra att kapslarna är vegetabiliska men däremot är de lite jobbiga att svälja då de är större än vad vi hade önskat. För dig som brukar ha svårt för piller och kapslar rekommenderar vi istället Healthwells E-vitamin droppar.

  Läs mer
 3. 3. Great Earth E-vitamin - E-vitamin med bäst innehåll

  9,2/10
  Great Earth E-vitamin
  Storlek
  60 tabl
  E-Vitamin
  268 mg
  Pris / tablett
  2,82 kr
  Till Butik
  169 kr

  Great Earth E-vitamin innehåller hela 268mg E-vitamin per kapsel. Det kommer dessutom med selen som bland annat hjälper sköldkörtelns funktion och boostar immunförsvaret. Och som om det inte vore nog med det har produkten även kokosolja som hjälper kroppen att ta upp och binda E-vitaminet lättare. Vi tycker att det här är ett fantastiskt alternativ för dig som vill satsa på ett bra skydd för dina celler samtidigt som du får flera bonusegenskaper som förbättrad kvalitet på hår, hud och naglar. En kapsel om dagen är allt du behöver. Produkten får också ett extra plus i kanten för att den är vegansk.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin tenderar att hamna något i skymundan av de mer kända vitaminerna, men dess vitala betydelse för kroppen är inte mindre viktig. Det är en mycket effektiv antioxidant vars huvudsakliga uppgift är att skydda och hjälpa till att reparera skadade celler. Vitamin E är ett så kallas fettlösligt vitamin, vilket innebär att det behöver fett för att tas upp i kroppen. Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens vävnader, där det bildas ett reservlager för kroppen att ta av om en vitaminbrist skulle uppstå.

Nedan följer E-vitaminets främsta hälsofördelar:

 • Torr hud - E-vitamin är mycket vanligt i fuktgivande hudkrämer där det förebygger och lagar torr och flagnande hud.
 • Sårläkning - Viss forskning tyder på att E-vitamin kan hjälpa kroppen att läka sår snabbare, men det finns tyvärr ingen konsensus i ämnet.
 • Kliande hud - E-vitamin kan inte bota allergiska reaktioner, infektioner och annat som gör att huden kliar. Men tack vare de fuktgivande egenskaperna kan det tillfälligt minska kliandet.
 • Psoriasis - E-vitamin hjälper faktiskt mot hudåkomman psoriasis, men tyvärr hjälper det inte alls lika bra som läkemedel mot sjukdomen.
 • Naglar - Gula, torra och spruckna naglar kan alla förebyggas till viss del med hjälp av E-vitamin.

Läs mer: Info och bästa kosttillskotten med vitamin-D

Vad händer vid brist på E-vitamin?

Vitamin E-brist är som tidigare nämnts mycket ovanligt, och faktiskt ingenting som påvisats hos friska och välmående individer. Extremt fettsnål kost samt vissa sjukdomstillstånd som kroniskt påverkar kroppens förmåga att absorbera fett, kan dock leda till att kroppens behov av E-vitamin inte riktigt uppfylls. Brist kan i vissa fall också hittas hos spädbarn som fötts alltför tidigt.

Men ovanligheten till trots, är det naturligtvis bra att veta om vilka symtom som kan associeras med E-vitaminbrist - så att man lättare kan uppmärksamma och känna igen dem. De vanligaste symtomen på Vitamin E-brist är:

 • Anemi - blodbrist/för lågt antal röda blodkroppar
 • Hudskador och för tidiga ålderstecken
 • Muskelskador och försvagade muskler
 • Nedsatt immunförsvar, vilket kan visa sig i att man ofta blir sjuk
 • Dålig matsmältning - problem med magen.
 • Försämrad funktion i nervsystemet

Viktigt att känna till är att ovanstående symtom också kan uppstå av andra orsaker än just E-vitaminbrist. Känner man av ett eller flera av dessa problem är det därför alltid bäst att rådfråga en läkare som kan hjälpa till att hitta roten till problemen, snarare än att börja självmedicinera med kosttillskott av vitamin E. Det finns nämligen en risk för överdosering om man tillsätter extra E-vitamin, utan att man faktiskt har en brist.

Frågor och svar om E-vitamin

Motverkar E-vitamin oxidativ stress?

E-vitamin spelar en viktig roll i att försvara kroppens celler och vävnader mot fria radikaler. Fria radikaler är alltså de syreradikaler som kroppen inte kan ta hand om, och som således skapar ett överskott. Det kan antingen röra sig om syreradikaler som kroppen själv har producerat, eller som har kommit in i kroppen utifrån - exempelvis genom cigarettrök. Tas överskottet av fria radikaler inte om hand, riskerar man ett läge som kallas för oxidativ stress - vilket innebär att celler och organ skadas och bryts ned av den kemiska obalansen som uppstår när kroppen har ett överskott av syreradikaler (4). De fria radikalerna angriper framförallt de essentiella fettsyrorna i cellernas yttre skikt, påskyndar härskningsprocessen av dessa och skadar så småningom även själva cellen. Oxidativ stress kan liknas vid hur rost uppstår på en bil - där skadlig oxidering främjar cellernas åldrande.

Det viktigaste och mest effektiva skyddet mot oxidativ stress är antioxidanter - däribland vitamin E (5). Precis som namnet antyder, verkar antioxidanter genom att fånga upp de fria syreradikalerna, oskadliggöra göra dem och på så vis motverka att kroppens vävnader och organ utsätts för oxidativ stress.

Vad består E-vitamin av?

E-vitamin är egentligen inte bara ett vitamin, utan består av åtta olika beståndsdelar - fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler. Var och en av dessa åtta har egna unika biologiska funktioner och spelar en egen viktig roll, men samtliga fungerar i synergi med varandra och alla åtta behövs således för att bilda ett fullgott och komplett vitamin E. I råvaror med naturlig förekomst av E-vitamin, finns alltid samtliga tokoferoler och tokotrienoler representerade - riktigt E-vitamin är med andra ord alltid komplett. Bland kosttillskott innehållande syntetiskt vitamin E är det däremot tyvärr många sorter som enbart innehåller en eller ett par tokoferoler eller tokotrienoler.

Hur mycket E-vitamin behöver man?

Likt andra vitaminer, mineraler och övriga viktiga näringsämnen varierar det dagliga behovet utifrån ålder och kön. Livsmedelsverket rekommenderar följande mängder:

 • Spädbarn (under 1 år): 3 mg
 • Barn 2-5 år: 5 mg
 • Barn 6-9 år: 6 mg
 • Flickor 10-13 år: 7 mg
 • Pojkar 10-13 år: 8 mg
 • Kvinnor: 8 mg
 • Gravida kvinnor: 10 mg
 • Ammande kvinnor: 11 mg
 • Män: 10 mg

Det rekommenderade dagliga behovet är detsamma för flickor och pojkar upp till ungefär 10 års ålder. Därefter bör pojkar få i sig något högre mängder E-vitamin, liksom gravida och ammande kvinnor.

Ett dagligt maxintag på 300 mg E-vitamin från kosttillskott är satt av EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet - EFSA. Det finns alltså en god marginal mellan den lägsta nödvändiga gränsen, och den högsta rekommenderade.

Bör jag ta E-vitamin-tillskott?

Eftersom brist är relativt ovanligt, finns ingen stående, allmän rekommendation hos Livsmedelsverket att du bör ta tillskott av E-vitamin. Istället framhålls vikten av en nyttig och hälsosam kost. Bra knep för att tillgodose sitt dagliga behov är att byta ut den vanliga isbergssalladen mot babyspenat eller grönkål, att strössla en matsked torrostade solrosfrön över frukostfilen, välja fullkornsprodukter framför produkter bakade med vitt mjöl samt att äta ägg och havregrynsgröt då och då. Vegetabiliska oljor är också en utmärkt källa till vitamin E, och kan enkelt inkluderas i t ex salladsdressingar eller annan matlagning.

Läs mer: Test av bästa äggproteinpulvren 2021

Kan man få i sig för mycket E-vitamin?

Bästa sättet att få i sig tillräckligt med E-vitamin är först och främst att äta varierad och bra mat. Gör man det, finns normalt sett inget behov av att ta extra tillskott. Vissa vitaminer och mineraler kan vara svårt att få i sig tillräckligt av via kosten, men eftersom E-vitamin sällan är ett av dem finns risken att man istället överdoserar om man tar kosttillskott. Anledningen till detta är att fettlösliga ämnen, som E-vitamin, lagras i kroppen.

Lyckligtvis är överdosering av E-vitamin även det ovanligt. Besvär som kan kopplas samman med för högt intag av E-vitamin är illamående, diaréer och huvudvärk. 

Läs mer: Hampaprotein - Nyttigt proteinpulver fullt av fibrer

Vilka livsmedel innehåller E-vitamin?

Förutom att vara en viktig antioxidant, är E-vitamin också en av totalt 13 olika essentiella vitaminer - alltså sådana vitaminer som kroppen inte själv kan producera. Vitamin E måste därför tillföras kroppen via kosten. Följande livsmedel är de absolut bästa källorna till E-vitamin:

 • Mandlar och nötter
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Vegetabiliska oljor som solros-, soja-, raps- och vetegroddsolja
 • Margarin
 • Havregryn
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Avokado
 • Gröna bladväxter som t ex grönkål och spenat
 • Kosttillskott med chlorella

Äter man en välbalanserad och näringsrik kost med regelbundna inslag av ovanstående livsmedel är det inget problem att få i sig tillräckligt med E-vitamin. Brist är ovanligt, men kan uppstå om man äter en väldigt fettfattig kost. Saknas fett passerar det viktiga ämnet bara igenom kroppen och ut via tarmen utan att tas upp.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
168 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5