Bäst i test: Bästa E-vitamin 2022

Stor genomgång av de bästa E-vitamintillskotten på den svenska marknaden.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

E-vitamin hjälper kroppen att hålla huden och ögonen friska samt stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och infektioner. Tillskott används kanske främst för att främja hud och naglar men såklart även av personer som riskerar att få brist.

Vi har testat ett tjugotal E-vitamintillskott och vinnaren i vårt test blev Core Vitamin E. De är bland de mest prisvärda tabletterna och det räcker med en enda tablett för att täcka det rekommenderade dagliga intaget.

Testvinnare - Bästa E-vitamin

 • Bäst i test E-vitamin: Core Vitamin E
 • Bästa veganska E-vitamin: Healthwell Vitamin E
 • Bästa E-vitamintillskott med selen: Great Earth E-vitamin
 • Bästa softgelkapslarna: Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar
 • Bästa flytande E-vitamintillskottet: Healthwell Vitamin E Flytande
 1. 1. Bäst i test E-vitamin: Core Vitamin E

  9,5/10
  E-vitaminkapslar i naturlig form till bra pris
  Core Vitamin E
  Bäst i test
  Storlek
  90 tabl
  E-vitamin / tablett
  133 mg
  Pris / tablett
  1,43 kr
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturlig vitamin E
  • 200 IE per kapsel
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Core Vitamin E är ett helt naturligt E-vitamin med bra upptag som du kan köpa i burkar med 90 kapslar. Den rekommenderade doseringen är 1-2 kapslar om dagen, vilket ger dig 133mg/200 IE till 266mg/400 IE. Vi tycker att det är jättebra att du själv kan reglera intaget och att vitaminet är naturligt. Däremot passar Core Vitamin E inte för dig som är vegan då kapselskalen är tillverkade av bovint gelatin. Vissa användare upplever också att produkten är lite för stark, och därför rekommenderar vi alltid att du börjar med den lägre dosen.

  Läs mer
 2. 2. Bästa veganska E-vitamin: Healthwell Vitamin E

  9,3/10
  Högdoserat E-vitamintillskott med vegetabiliskt kapselskal
  Healthwell Vitamin E
  Storlek
  60 tabl
  E-vitamin / tablett
  268 mg
  Pris / tablett
  2,48 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% vegetabilisk
  • Lättupptaglig form
  • Kraftfull antioxidant
  Nackdelar
  • Core är ett billigare alternativ om du inte är vegan

  Från svenska Healthwell kommer den här produkten som vi tycker är det bästa högdoserade E-vitamintillskotten. Genom att ta en kapsel om dagen får du i dig 400 IE vitamin E och med det ett högaktivt skydd från den oxidativa stress som dina celler konstant utsätts för. Du kan köpa produkten i förpackningar om 60 kapslar för 129 kronor vilket, med tanke på den höga mängd E-vitamin/kapsel, är ett bra pris. Vi gillar att den här produkten innehåller naturligt E-vitamin och att den är så prisvärd. Det är också bra att kapslarna är vegetabiliska men däremot är de lite jobbiga att svälja då de är större än vad vi hade önskat. För dig som brukar ha svårt för piller och kapslar rekommenderar vi istället Healthwells E-vitamin droppar.

  Läs mer
 3. 3. Bästa E-vitamintillskott med selen: Great Earth E-vitamin

  9,2/10
  Högkvalitativt E-vitamintillskott tillsatt med kokosolja och selen
  Great Earth E-vitamin
  Storlek
  60 tabl
  E-vitamin / tablett
  268 mg
  Pris / tablett
  2,82 kr
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserat
  • Innehåller ekologisk kokosolja
  • Blandade tokoferoler
  Nackdelar
  • Välj Healthwell eller Core om du vill ha ett E-vitamintillskott utan andra ämnen

  Great Earth E-vitamin innehåller hela 268mg E-vitamin per kapsel. Det kommer dessutom med selen som bland annat hjälper sköldkörtelns funktion och boostar immunförsvaret. Och som om det inte vore nog med det har produkten även kokosolja som hjälper kroppen att ta upp och binda E-vitaminet lättare. Vi tycker att det här är ett fantastiskt alternativ för dig som vill satsa på ett bra skydd för dina celler samtidigt som du får flera bonusegenskaper som förbättrad kvalitet på hår, hud och naglar. En kapsel om dagen är allt du behöver. Produkten får också ett extra plus i kanten för att den är vegansk.

  Läs mer
 4. 4. Bästa softgelkapslarna: Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar

  9,1/10
  GMO-fritt E-vitamintillskott i mjuka kapslar innehållandes d-α-tokoferol
  Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar
  Storlek
  60 tabl
  E-vitamin / tablett
  134 mg
  Pris / tablett
  3,67 kr
  220 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Softgelkapslar
  • GME-fri produkt
  • Vetenskapligt testat
  Nackdelar
  • Rekommenderas inte för gravida och ammande kvinnor

  Bio-E-Vitamin från Pharma Nord kommer i mjuka kapslar och innehåller 134 mg vitamin E per kapsel. Innehållsförteckningen är inte lång, det naturliga E-vitaminet är upplöst i renad olja från sojabönor och kapselskalet är gelatin från nötkreatur. De innehåller även glycerol som fuktighetsbevarande medel. Det är vetenskapligt testat och tillverkat under dansk farmaceutisk kontroll, dessutom är tillskottet bio så är det fritt från GMO och andra tillsatser. Vitamin E skyddar mot oxidation av omättade fettsyror och det förhindrar att Vitamin A förstörs. Bio-E är inte rekommenderat för dig som är gravid eller ammar.

  Dagligt intag är 1-2 kapslar i samband med måltid.

  Om du inte är vegan, gravid eller ammar så är Pharma Nord Bio-E-Vitamin ett bra, GMO-fritt alternativ som kommer i smidiga, färdigdoserade i kapslar.

  Läs mer
 5. 5. Bästa flytande E-vitamintillskottet: Healthwell Vitamin E Flytande

  9,1/10
  Det optimala valet för dig som föredrar kosttillskott i flytande form
  Healthwell Vitamin E Flytande
  Storlek
  50 ml
  E-vitamin / tablett
  106 mg
  Pris / tablett
  1,19 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • E-vitamintillskott i flytande form
  • Rik på tokoferoler
  • Kan tillsättas i hudvårdsprodukter
  Nackdelar
  • Öppnad förpackning håller i cirka 6 månader

  Flytande Vitamin E från Healthwell är antioxidanten E-vitamin på flaska som tas som ett dagligt tillskott. Flaskan kommer med en medföljande pipett för enkel dosering och det går lika bra att ta den outspädd eller blanda ut den i någon dryck, dock alltid i samband med måltid. Innehållsförteckningen drygas inte ut av onödiga saker eller utfyllnad, det är enbart Alpha, Beta, Gamma och Delta tokoferoler. Eftersom Healthwell Vitamin E Flytande är fettlöslig så passar den bra att blanda ut med alla sorters hud- och hårvårdsoljor, även hemmagjorda produkter, för att ge en längre hållbarhet. Vitamin E har en trögflytande konsistens.

  Om du söker ett bra och prisvärt E-vitamin tillskott utan onödiga ingredienser är Healthwells flytande variant ett bra alternativ.

  Läs mer

E-Vitamin köpguide

E-vitamin är ett viktigt vitamin som behövs att att upprätthålla funktionen av många organ i kroppen. Det är också en antioxidant, vilket innebär att den saktar ner processer som skadar cellerna. Bästa sättet att få i sig tillräckligt är att äta mycket frukt, grönsakar och fullkorn. Gör man inte det kan man istället behöva ett kosttillskott. Bästa tillskottet hittar du genom att följa vår köpguide här nedan, där vi har sammanställt de viktigaste punkterna när man ska köpa E-vitamin:

 • Innehåll: Om du är ute efter ett naturligt kosttillskott bör du undvika produkter som innehåller syntetiskt E-vitamin - dl-alfa-tokoferol. Den syntetiska varianten har även sämre biotillgänglighet. För att tillskottet ska göra någon nytta bör du se till att en tablett innehåller minst 100% av det rekommenderade intaget - ungefär 10mg/15 IE per dag. Det är minst lika viktigt att inte överdosera, men den övre säkra gränsen är hög - ca 300 mg/dag.
 • Märke: Det finns flera olika tillverkare och märken av vitamintillskott. Några av de bästa är enligtl oss Healthwell, Holistic och Great Earth. Dessa har bra produkter överlag och deras E-vitamintillskott har fått många bra kundomdömen. Okända, framförallt utländska, märken kan ofta innehålla mycket mindre eller mer av något ämne än vad innehållsförteckningen säger. Välj alltså med fördel kända och pålitliga märken som är väletablerade.
 • Dosering: Innan du köper hem ett tillskott bör du se över och försöka uppskatta ditt behov. Om du äter mycket E-vitaminrik mat behöver du inte ett högdoserat tillskott. Det kan räcka med en kapsel då och då, men förmodligen behöver du inget tillskott alls. Om du ändå tror att du behöver ett extra tillskott så försök att balansera intaget med bra livsmedel.
 • Tillsatser och hjälpämnen: Vissa kapslar innehåller hjälpämnen, såsom kokosolja, som bland annat bidrar till ett bättre upptag i kroppen. Dessa produkter kan vara ett mycket bra val. Välj däremot bort tillskott med onödiga tillsatser i. 
 • Kapslarna: Dessa ska vara av en storlek som gör det lätt att svälja dem. Dessutom ska priset per kapsel vara rimligt i förhållande till kvaliteten och innehållet. Huruvida kapslarna är tillverkade av gelatin eller inte är också en väsentlig faktor att ta hänsyn till om du är vegan. Titta alltid noga på innehållsförteckningen innan du köper något.

Så gjorde vi testet

E-vitamintillskott är inte alls lika populärt som till exempel B- och D-vitamintillskott. Utbudet på dessa produkter är därför mycket mindre. Men det finns ändå många olika produkter att välja mellan och det är inte alldeles enkelt att veta vilka tillskott som är bra och mindre bra.

För att avgöra vilket E-vitamintillskott som är bäst beställde vi hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare. De grupperades sedan in i ett antal kategorier för att underlätta ditt val. Därefter har de testats och betygsatts på ett antal punkter, med hjälp av följande frågor:

 • Innehåll - Hur mycket E-vitamin innehåller produkten? Vad innehåller den mer? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Kvalitet - Hur känt är varumärket? Kan man lita på innehållet? Innehåller tabletterna angiven mängd E-vitamin och andra ingredienser?
 • Pris - Vad kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Hur mycket E-vitamin får man egentligen för pengarna?
 • Kundbetyg - Vad tycker konsumenter som använt sig av produkten om den? Vad är bra respektive dåligt?
 • Användbarhet - Är tabletterna stora och svårsvalda eller små och lättsvalda? Hur många tabletter måste man ta åt gången? Ger de någon bismak i munnen?
 • Ursprung - Var kommer produkten ifrån? Var tillverkas den? Är kapslarna vegatabiliska eller tillverkade av gelatin?

Frågor och svar om E-vitamin

Hur mycket E-vitamin behöver man?

Likt andra vitaminer, mineraler och övriga viktiga näringsämnen varierar det dagliga behovet utifrån ålder och kön. Livsmedelsverket rekommenderar följande mängder:

 • Spädbarn (under 1 år): 3 mg
 • Barn 2-5 år: 5 mg
 • Barn 6-9 år: 6 mg
 • Flickor 10-13 år: 7 mg
 • Pojkar 10-13 år: 8 mg
 • Kvinnor: 8 mg
 • Gravida kvinnor: 10 mg
 • Ammande kvinnor: 11 mg
 • Män: 10 mg

Det rekommenderade dagliga behovet är detsamma för flickor och pojkar upp till ungefär 10 års ålder. Därefter bör pojkar få i sig något högre mängder E-vitamin, liksom gravida och ammande kvinnor.

Ett dagligt maxintag på 300 mg från kosttillskott är satt av EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet - EFSA. Det finns alltså en god marginal mellan den lägsta nödvändiga gränsen, och den högsta rekommenderade.

Kan man få i sig för mycket E-vitamin?

Bästa sättet att få i sig tillräckligt med E-vitamin är först och främst att äta varierad och bra mat. Gör man det, finns normalt sett inget behov av att ta extra tillskott. Vissa vitaminer och mineraler kan vara svårt att få i sig tillräckligt av via kosten, men eftersom inte är ett av dem finns risken att man istället överdoserar om man tar kosttillskott. Anledningen till detta är att fettlösliga ämnen, som E-vitamin, lagras i kroppen.

Lyckligtvis är överdosering av E-vitamin även det ovanligt. Besvär som kan kopplas samman med för högt intag är illamående, diaréer och huvudvärk. 

Vilka livsmedel innehåller E-vitamin?

Förutom att vara en viktig antioxidant, är E-vitamin också en av totalt 13 olika essentiella vitaminer - alltså sådana vitaminer som kroppen inte själv kan producera. Det måste därför tillföras kroppen via kosten. Följande livsmedel är de absolut bästa källorna till vitamin E:

 • Mandlar och nötter
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Vegetabiliska oljor som solros-, soja-, raps- och vetegroddsolja
 • Margarin
 • Havregryn
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Avokado
 • Gröna bladväxter som t ex grönkål och spenat
 • Kosttillskott med chlorella

Äter man en välbalanserad och näringsrik kost med regelbundna inslag av ovanstående livsmedel är det inget problem att få i sig tillräckligt. Brist är ovanligt, men kan uppstå om man äter en väldigt fettfattig kost. Saknas fett passerar det viktiga ämnet bara igenom kroppen och ut via tarmen utan att tas upp.

Bör jag ta E-vitamin-tillskott?

Eftersom brist är relativt ovanligt, finns ingen stående, allmän rekommendation hos Livsmedelsverket att du bör ta tillskott av E-vitamin. Istället framhålls vikten av en nyttig och hälsosam kost. Bra knep för att tillgodose sitt dagliga behov är att byta ut den vanliga isbergssalladen mot babyspenat eller grönkål, att strössla en matsked torrostade solrosfrön över frukostfilen, välja fullkornsprodukter framför produkter bakade med vitt mjöl samt att äta ägg och havregrynsgröt då och då. Vegetabiliska oljor är också en utmärkt källa till vitamin E, och kan enkelt inkluderas i t ex salladsdressingar eller annan matlagning.

Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin tenderar att hamna något i skymundan av de mer kända vitaminerna, men dess vitala betydelse för kroppen är inte mindre viktig. Det är en mycket effektiv antioxidant vars huvudsakliga uppgift är att skydda och hjälpa till att reparera skadade celler. Vitamin E är ett så kallas fettlösligt vitamin, vilket innebär att det behöver fett för att tas upp i kroppen. 

Nedan följer E-vitaminets främsta hälsofördelar:

 • Torr hud - Det är mycket vanligt i fuktgivande hudkrämer där det förebygger och lagar torr och flagnande hud.
 • Sårläkning - Viss forskning tyder på att det kan hjälpa kroppen att läka sår snabbare, men det finns tyvärr ingen konsensus i ämnet.
 • Kliande hud - Det kan inte bota allergiska reaktioner, infektioner och annat som gör att huden kliar. Men tack vare de fuktgivande egenskaperna kan det tillfälligt minska kliandet.
 • Psoriasis - Det hjälper faktiskt mot hudåkomman psoriasis, men tyvärr hjälper det inte alls lika bra som läkemedel mot sjukdomen.
 • Naglar - Gula, torra och spruckna naglar kan alla förebyggas till viss del med hjälp av det.

Vad händer vid brist på E-vitamin?

Vitamin E-brist är mycket ovanligt, och faktiskt ingenting som påvisats hos friska och välmående individer. Extremt fettsnål kost samt vissa sjukdomstillstånd som kroniskt påverkar kroppens förmåga att absorbera fett, kan dock leda till att kroppens behov av E-vitamin inte riktigt uppfylls. Brist kan i vissa fall också hittas hos spädbarn som fötts alltför tidigt.

Trots ovanligheten kan det vara bra att veta om vilka symtom som kan associeras med E-vitaminbrist. De vanligaste symtomen på Vitamin E-brist är:

 • Anemi - blodbrist/för lågt antal röda blodkroppar
 • Hudskador och för tidiga ålderstecken
 • Muskelskador och försvagade muskler
 • Nedsatt immunförsvar, vilket kan visa sig i att man ofta blir sjuk
 • Dålig matsmältning - problem med magen.
 • Försämrad funktion i nervsystemet

Viktigt att känna till är att ovanstående symtom också kan uppstå av andra orsaker än just E-vitaminbrist. Känner man av ett eller flera av dessa problem är det därför alltid bäst att rådfråga en läkare som kan hjälpa till att hitta roten till problemen, snarare än att börja självmedicinera med kosttillskott av vitamin E.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
228 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester