Bäst i test: Bästa Folsyran 2022

Folsyra är en livsviktig vitamin som kroppen inte kan producera på egen hand. Därför är det lätt att hamna under gränsen för fullgoda nivåer. Här är de bästa folsyratillskotten.
Uppdaterad augusti 2022

Folsyra hör till kategorin B-vitaminer och kallas ofta även för vitamin B9. Det används av kroppen för att bearbeta aminosyror, bilda blodkroppar och mycket mer. Som vattenlöslig vitamin har kroppen däremot inte särskilt stora reservdepåer.

På senare tid har riskerna för brist uppmärksammats. Och enligt Livsmedelsverket får många i sig för låga nivåer av folat från kosten vilket leder till att dagsbehovet inte täcks. Med folsyratillskott blir det därför enkelt att täcka upp för eventuella brister. Fast är alla tillskott verkligen likvärda?

Här är de folsyratillskott som visat sig vara bäst i test.

Bästa Folsyran:

 1. Bäst i test: Healthwell Folsyra 400
 2. Bästa premium folsyra: Great Earth Folsyra
 3. Bästa folsyra minitabletter: WellAware Folsyra 180 tabs
 4. Bästa billiga folsyra: Hjärtats Folsyra 100 st
 5. Bästa folsyra komplex: Healthwell Folsyra+B6+B12+D
 1. Bäst i test: Healthwell Folsyra 400

  9,7/10
  Pålitligt svenskt folsyratillskott helt vegetabiliskt och bra pris.
  Healthwell Folsyra 400
  Bäst i test
  Storlek
  150 st
  Form
  Kapslar
  Pris / kapsel
  1 kr
  Räcker i
  150 dagar
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Få tillsatser
  Nackdelar
  • Onödigt stor burk

  Healthwell har ett stort antal produkter på marknaden. Och precis som vanligt håller även deras Folsyra 400 väldigt hög nivå. Det är ett renodlat folsyratillskott som ger 400 mcg pteroylmonoglutaminsyra per kapsel. Då detta omvandlas till folsyra i kroppen är det jämförligt med naturlig folsyra.

  Letar du efter ett kvalitativt och prisvärd folsyratillskott så kan det inte gå fel med Folsyra 400. Med få tillsatser och dubbelt rekommenderat dagligt intag per kapsel tillgodoses de kroppsliga behoven med råge. Testpanelen upplevde att effekten blev särskilt bra om man tog kapseln i samband med mat eller en multivitamin.

  Läs mer
 2. Bästa premium folsyra: Great Earth Folsyra

  9,5/10
  Kvalitativ folsyra med hög biotillgänglighet från ett väletablerat företag.
  Great Earth Folsyra
  Storlek
  60 st
  Form
  Tabletter
  Pris / kapsel
  2 kr
  Räcker i
  60 dagar
  Till Butik
  108 kr
  Fördelar
  • Kvalitetsprodukt
  • Hög biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Kostsamt i längden

  Great Earth har positionerat sig som ett premiumalternativ inom ett flertal tillskott. Vår testpanel bedömde att deras Folsyra 400 var testets mest högkvalitativa folsyra. Mycket på grund av att det innehåller metylfolat som är väldigt lättupptaglig för kroppen. Med hög biotillgänglighet kan man vara säker på att kroppen får vad den behöver.

  Varje enskild kapsel innehåller 400 mcg folsyra vilket motsvarar det dubbla dagsbehovet. Därför är det här ett tillskott som även lämpar sig för gravida eller personer som tränar intensivt. Alla i panelen tyckte att tabletterna var lättsvalda och många upplevde en ökad pigghet efter några veckors användande.

  Läs mer
 3. Bästa folsyra minitabletter: WellAware Folsyra 180 tabs

  9,3/10
  Väldigt lättsvalda tabletter i storpack som räcker i 3 månader.
  WellAware Folsyra 180 tabs
  Storlek
  180 st
  Form
  Tabletter
  Pris / kapsel
  1 kr
  Räcker i
  90 dagar
  Till Butik
  139 kr
  Fördelar
  • Smidiga tabletter
  • Storpack
  Nackdelar
  • Innehåller vissa tillsatser

  WellAware Folsyra 180 tabs är en högdoserad folsyraprodukt i storpack. Något som särskiljer den från övriga alternativ är att tabletterna är väldigt små, vilket gör dem till ett bra val för dig som har upplevt problem med att svälja tabletter i vanlig storlek.

  Panelen upplevde ett det här var ett av de smidigaste tillskotten i överlag. Mycket på grund av de oerhört praktiska tabletterna. Då varje enskild tablett innehåller 500 mcg folsyra motsvarar det även hela 250% av det dagliga intaget. Ett oerhört enkelt sätt att vara helt säker på att få tillräckliga mängder folsyra

  Läs mer
 4. Bästa billiga folsyra: Hjärtats Folsyra 100 st

  9,1/10
  Prisvärd folsyra för dig som vill ha mycket för pengarna.
  Hjärtats Folsyra 100 st
  Storlek
  100 st
  Form
  Tabletter
  Pris / kapsel
  0 kr
  Räcker i
  100 dagar
  Till Butik
  49 kr
  Fördelar
  • Fri från animaliska produkter
  • Billigt storpack
  Nackdelar
  • Innehåller dikalciumfosfat

  Hjärtats Folsyra är något utav folsyravärldens grundprodukt. Ett väldoserat folsyratillskott som gör det oerhört enkelt att verkligen maximera nivåerna. Med hundra tabletter per förpackning och med relativt sett lågt pris går det nog inte att hitta en produkt som ger mer folsyra för pengarna.

  De flesta i panelen tyckte att Hjärtats Folsyra kunde mäta sig med avsevärt mycket dyrare folsyratillskott. Åtminstone rent effektmässigt. En av panelmedlemmarna som visste av sig vara överkänslig mot dikalciumfosfat upplevde däremot ett litet mått av illamående.

  Läs mer
 5. Bästa folsyra komplex: Healthwell Folsyra+B6+B12+D

  8,9/10
  Folsyrakomplex med fokus på immunsystemet.
  Healthwell Folsyra+B6+B12+D
  Storlek
  90 st
  Form
  Kapslar
  Pris / kapsel
  1 kr
  Räcker i
  90 dagar
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Kliniskt bevisad effekt
  • Veganvänligt
  Nackdelar
  • Inte särskilt mångfacetterad

  Att olika vitaminer samverkar är ingen hemlighet. Därför kan man i många fall få bättre effekt genom att kombinera vitaminer som främjar varandra. Detta folsyrakomplex från Healthwell innehåller ett flertal andra B-vitaminer och även D-vitamin. Ett smidigt sätt att täcka grundnivån av många väsentliga vitaminer och hormon.

  Panelen gillade särskilt att tillskottet innehöll Vitamin B12 då höga nivåer av folsyra i vissa fall kan dölja brist på B12. Många i panelen tyckte det var behändigt att tabletterna även täckte den dagliga nivån av vitamin D, vilket minskade behovet av särskilt tillskott.

  Läs mer

Köpguide: Så hittar du bästa Folsyran

Även om folsyratillskott ofta förknippas med graviditet så är de viktiga i ett flertal andra hänseenden. Särskilt i tider då kosten i många fall inte innehåller lika rikliga mängder folat som den en gång gjorde. Delvis på grund av att processad mat blivit vanligt och folat i sin natur är väldigt värmekänsligt. Att välja tillskott blir därför ett sätt att vara säker på att man faktiskt täcker grundnivån.

Här är en liten guide för dig som vill köpa folsyratillskott.

Dosering

Olika skeden i livet kräver olika nivåer av folsyra. Medan 200 µg motsvarar det allmänna rekommenderade dagliga intaget så rekommenderas gravida att i förebyggande syfte och fram till tolfte graviditetsveckan äta 400 µg Därför anser många att man kan vara lite mer flexibel i hur man förhåller sig till doseringen av folsyra och anpassa utifrån omständigheterna.

Kemisk form

Folsyra finns vanligtvis tillgängligt i den syntetiska formen pteroylmonoglutaminsyra och som naturligt förekommande metylfolat. I slutändan anses det inte vara någon skillnad mellan dem. Men vissa anser att metylfolat är mer biotillgängligt då det inte behöver omvandlas av kroppen. Om du inte upplever effekt av den ena varianten kan det vara värt att testa den andra.

Tablettform

Eftersom folsyra är vattenlösligt så har kroppen inte särskilt stora depåer. Därför är det viktigt med ett regelbundet dagligt tillskott för att tillgodose behovet. Att välja tabletter som är bekväma och enkla att svälja kan i många fall göra det enklare att hålla nivåerna uppe. Om du känner till att du har problem med särskilda tabletter bör du därför undvika just den specifika tablettformen.

Prissättning

Att välja folsyratillskott handlar i många fall om avvägningar. Samtidigt som det är viktig att sammansättningen håller hög nivå så är det även viktigt att priset gör att man kan ha ett regelbundet tillskott. Därför bör du se till så att det blir ekonomiskt rimligt att hålla din tänkta dosering under en längre tid.

Hur vi utsåg bästa Folsyra

Vår testpanel tittade på folsyran i ett såväl objektivt som subjektivt hänseende. Därför togs allt ifrån folsyrans kemiska sammansättning till tabletternas form och upplevt verkan i åtanke. Ambitionen var att ge ett heltäckande perspektiv på varje enskild produkt.

 • Sammansättning: Vilka form av folsyra innehåller tillskottet?
 • Mängd: Hur mycket krävs för dagligt rekommenderat intag?
 • Komplex: Innehöll produkten endast folsyra eller var det ett komplex?
 • Kostnad: Hur prisvärt var folsyratillskottet?

Testpanelen utgjordes av personer med väldigt varierade bakgrunder. Några utan tidigare erfarenheter av folsyratillskott, vissa med träningsbakgrund och andra med intresse för allmänhälsa. Panelsammansättningen var ämnad att ge ett brett perspektiv.

FAQ: Vanliga frågor om folsyra

Vi har samlat några av de frågor om folsyra som vi upplever vara återkommande. Genom att besvara dem vill vi hjälpa dig göra ett bra val vid ditt inköp av folsyra.

Vilken folsyra är bäst?

Healthwell Folsyra 400 är den bästa folsyran. Som högdoserat och prisvärt tillskott med få tillsatser blir det ett självklart val om man vill tillgodose bra folsyranivåer.

Spelar det någon roll vilken folsyra man väljer?

Kroppen kan använda sig av både syntetisk och naturligt förekommande folsyra. Däremot är det i många fall svårt att få i sig tillräckliga mängder av naturlig folsyra då den är känslig för värme och lätt försvinner i samband med uppvärmning av maten. Därför väljer många syntetisk folsyra som komplement.

Är det nödvändigt med folsyra?

Det är på många sätt och vis väldigt svårt att få i sig tillräckligt med folsyra. Särskild om man äter lagad och processad mat. Inte nödvändigtvis för att tillagning är negativt, utan för att folsyra är en väldigt känslig vitamin. Därför kan de flesta dra nytta av folsyratillskott. Under perioder då kroppen är under särskilt stor belastning kan det absolut vara nödvändigt med tillskott.

Vad gör folsyra?

Folsyra har ett flertal livsavgörande funktioner. Det är viktigt i livets allra tidigaste skede som en del av normal fosterutveckling, men även en nyckelkomponent i kroppens metabolism och cellomsättning. Därför måste man ha ett dagligt tillskott om kroppen ska fungera optimalt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5

Bäst i test - Bästa Folsyra enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test: Healthwell Folsyra 400
 2. Bästa premium folsyra: Great Earth Folsyra
 3. Bästa folsyra minitabletter: WellAware Folsyra 180 tabs
 4. Bästa billiga folsyra: Hjärtats Folsyra 100 st
 5. Bästa folsyra komplex: Healthwell Folsyra+B6+B12+D

Folsyra finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svensk Hälsokost , MEDS , Proteinbolaget och Apotek Hjärtat .