Bäst i test: Bästa multivitamin 2021

Stor genomgång av multivitamintillskott i kapsel, tablett- och flytande form för män, kvinnor och barn.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

Multivitaminer finns i olika former (tabletter, kapslar, vätskor, pulver) och kombinerar en mängd olika näringsämnen. Det är vanligt att exempelvis B-vitaminerna "förpackas" in i en tablett men även andra kombinationer såsom kalcium och vitamin D. I den här artikeln har vi dock valt att fokusera på de mer omfattande multivitamintillskotten som vanligtvis innehåller över 10 olika näringsämnen. Bäst i vårt test blev Core Female Vitamins för kvinnor och Core Vitamins Man för män.  Läs mer om testet nedan och varför just dessa blev utsedda till bästa multivitamin. 

Testvinnare - Bästa multivitamin

 • Bästa multivitamin: Core Vitamins
 • Bästa multivitamin för kvinnor: Core Female Vitamins
 • Bästa multivitamin för män: Core Vitamins Man
 • Bästa med Q10: Healthwell MultiVitaminer
 • Bästa veganska multivitamin: Healthwell Multivitamin Vegan
 • Bästa flytande: Holistic SuperVitalis
 • Bästa multivitamin vid aktiv livsstil: Hjärtats Multivitamin Sport 100 st
 • Bästa multivitamin för barn: Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st
Filtrera
Kön
Typ
Stäng
 1. 1. Bästa multivitamin: Core Vitamins

  9,7/10
  Vegetabiliska kapslar lämpade för dig med en aktiv livsstil.
  Core Vitamins
  Bäst i test
  Kön
  Båda
  Pris / tablett
  1,65 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg
  • Mycket uppskattad produkt
  • Rik på mjölksyrabakterier
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer (animaliskt kapselskal)

  För dig som vill ha multivitaminkapslar med ett extra högt koncentrat av vitaminer och mineraler är detta ett mycket bra val. Om du till exempel tränar hårt eller har en aktiv livsstil kan tillskottet passa dig bra. Kapslarna tas en gång om dagen och alltid i samband med måltid. De är lätta att svälja, bland annat tack vare sin glatta yta.

  I tillskottet ingår alla viktiga vitaminer, flera mineraler och spårämnen som kroppen behöver. Dessa är till exempel vitamin A, B, C, D och E, liksom järn, magnesium, zink, jod och koppar. Core Vitamins är också rik på antioxidanter och innehåller mjölksyrabakterier som hjälper mage och tarmar genom att bidra till en frisk tarmflora. På så vis hjälper det matsmältningen och förmågan att ta upp näring från kosten förbättras. Med tanke på att tillskottet har ett så pass bra pris och att det är mer än "bara" ett multivitamin, ser vi inga hinder med att utse det till "bästa multivitamin". 

  Läs mer
 2. 2. Bästa multivitamin för kvinnor: Core Female Vitamins

  9,5/10
  Tillskott framtaget för kvinnors övergripande hälsa med fokus på bland annat järn, D-vitamin och mjölksyrabakterier.
  Core Female Vitamins
  Kön
  Kvinna
  Pris / tablett
  1,41 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Mycket populär produkt
  • Med energigivande rosenrot
  Nackdelar
  • Lite dyrare dagsdos

  Om du letar efter ett multivitamintillskott som är väl anpassat för aktiva kvinnor, men även för kvinnor i allmänhet, är Core Female Vitamins ett bra val. Tillskottet innehåller så gott som alla viktiga vitaminer och de flesta mineralerna. Du får dessutom ett tillskott av hälsosamma mjölksyrabakterier, som främjar tarmfloran. En anledning till att detta multivitamin är anpassat för mer aktiva kvinnor är att det, förutom vitaminerna och mineralerna, även innehåller rosenrot och patotensyra. Dessa har bland annat energihöjande egenskaper.

  Eftersom vi förbrukar större mängder vitaminer och mineraler när vi tränar, kan det vara bra att ta ett multivitamintillskott för att fylla på kroppens depåer. Vi anser att Core Female Vitamins har en bra kombination av välgörande ämnen, vitaminer, mineraler och spårämnen. Priset är dessutom mycket rimligt och en burk räcker i cirka 2 månader, vid rekommenderad dagsdos. Sammantaget betraktar vi detta multivitamin som ett mycket bra val för dig som kvinna, oavsett aktivitetsnivå. Core Female Vitamins utnämns alltså till "bästa multivitamin för kvinnor".

  Läs mer
 3. 3. Bästa multivitamin för män: Core Vitamins Man

  9,5/10
  Mångsidigt vitamin- och mineraltillskott som fokuserar på de ämnen som män behöver extra utav.
  Core Vitamins Man
  Kön
  Man
  Pris / tablett
  1,41 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Vitaminer från frukt och grönt
  • Optimal för aktiva män
  Nackdelar
  • Lite dyrare dagsdos

  Core Vitamins Man är en multivitaminprodukt som är skräddarsydd för den manliga hälsan. Tillskottet innehåller utöver de flesta viktiga vitaminer och mineraler även nyttiga ämnen för tarmfloran. Detta bidrar till en förbättrad matsmältning och ämnesupptagningsförmåga. Det rekommenderade intaget av kapslar är två om dagen. Dessa ska du ta i samband med en måltid för att ämnena ska absorberas så bra som möjligt i kroppen.

  core vitamins man

  För män som är aktiva, och bland annat tränar, är Core Vitamins Man ett väl anpassat multivitamintillskott. Genom att vitaminerna och mineralerna huvudsakligen kommer från frukter och grönsaker gör det tillskottet till en naturlig produkt. Upptagningsförmågan i kroppen kan på så vis också underlättas. En annan fördel med tillskottet är att det innehåller ämnen såsom PABA. Detta gör det lättare för kroppen att tillgodose sig de olika vitaminerna som kapslarna innehåller. Nackdelen med multivitamintillskottet är att det kan vara svårt att få i sig exakt de vitaminer och mineraler som du kan anse dig ha ett större behov av. Core Vitamin Man passar alltså bäst för den som endast tar ett tillskott och därmed vill ha en bred spridning av olika ämnen, vitaminer och mineraler. 

  Eftersom Core Vitamins Man innehåller en väl avvägd sammansättning av olika ämnen för den aktiva mannen, utser vi den som "bästa multivitamin för män".

   

  Läs mer
 4. 4. Bästa med Q10: Healthwell MultiVitaminer

  9,4/10
  Svensktillverkad kapsel som även innehåller Q10.
  Healthwell MultiVitaminer
  Kön
  Båda
  Pris / tablett
  1,88 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserat tillskott
  • Bioflavonoidkomplex
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Personer med kroniska sjukdomar som hjärtsvikt, njur- eller leverproblem eller diabetes bör vara försiktiga med att använda detta tillskott.

  Det här är ett klassiskt kosttillskott från Healthwell som bidrar till en god ork och allmänhälsa för dem som tar det. Förutom de vanligaste vitaminerna och mineralerna innehåller den här produkten också PABA och kokosolja, som båda hjälper upptaget av dem, och man har även tillsatt B-vitaminer som stimulerar ämnesomsättningen och cellernas funktioner.

  För att hjälpa kroppens naturliga avgiftningsprocess innehåller produkten bioflavonoidkomplex som är ett antal antioxidanta komponenter.

  MultiVitaminer är en utmärkt produkt för vegetarianer då man tillverkat kapslarna av cellulosa och kokosolja, och man behöver bara ta en kapsel om dagen. En väl sammansatt produkt som ger energi, ork och ett stärkt immunförsvar.

  Läs mer
 5. 5. Bästa veganska multivitamin: Healthwell Multivitamin Vegan

  8,7/10
  Kosttillskott för både män och kvinnor anpassat för dig med vegansk kost.
  Healthwell Multivitamin Vegan
  Kön
  Båda
  Pris / tablett
  2,21 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Innehåller piperin för bra upptag
  • Fullvärdigt multivitamin för veganer
  Nackdelar
  • Priset

  Eftersom veganer kan lida brist på bland annat vitamin B12 och järn, kan ett multivitamintillskott vara ett bra alternativ för att balansera den näring som kosten ger. Healthwell Multivitamin Vegan ger dig denna vitamin- och mineral-boost, utan att innehålla några spår av animaliska produkter. Fördelen med kosttillskottet, och multivitaminer överlag, är att du får i dig en väl avvägd sammansättning av olika ämnen. Nackdelen är att du inte lika lätt kan anpassa innehållet efter ditt eget val, utan är hänvisad till det vitamin- och mineralinnehåll som multivitaminet ger. Att ta extra tillskott utöver vad en multivitaminprodukt innehåller kan medföra eventuell överdosering. 

  Sammantaget ser vi Healthwell Multivitamin Vegan som ett mycket bra alternativ för dig som vill komplettera din veganska, eller vegetarianska, kost. Tillskottet innehåller dessutom piperin från svartpeppar, vilket stödjer näringsupptaget av andra ämnen, mineraler och vitaminer. Även om priset per tablett är något högt, ser vi detta som bästa veganska multivitamin. Kvaliteten är hög och prisvärdheten därmed god.

  Läs mer
 6. 6. Bästa flytande: Holistic SuperVitalis

  8,7/10
  vitamin- och mineraltillskott i flytande form som passar dig som exempelvis inte gillar att svälja kapslar.
  Holistic SuperVitalis
  Kön
  Båda
  Pris / tablett
  5,17 kr
  Tabletter / dag
  15 ml
  155 kr
  Till Butik
  155 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Vitaminer och mineraler från växtriket
  • Bär, alger och örter
  • Höga externa kundbetyg
  Nackdelar
  • Något dyrare dagsdos än exempelvis vissa av tabletterna/kapslarna

  Holistics multivitamintillskott är ett flytande tillskott som innehåller extrakt från flera växter, frukter och örter. Du får ett mycket brett tillskott av vitaminer och mineraler genom detta ekologiska och naturliga tillskott, bland annat spirulina, chlorella och ingefära. SuperVitalis är ett väldigt bra och uppskattat tillskott, men sett till mängden per flaska är en ganska dyr produkt.

  Läs mer
 7. 7. Bästa multivitamin vid aktiv livsstil: Hjärtats Multivitamin Sport 100 st

  8,5/10
  Prisvärd multivitaminmix för dig som lever en aktiv livsstil.
  Hjärtats Multivitamin Sport 100 st
  Kön
  Båda
  Pris / tablett
  0,85 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  85 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • God sammansättning av mineraler och vitaminer
  • Bra komplement till en varierad kost
  • Lågt pris
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Apoteket Hjärtat erbjuder ett billigt multivitamintillskott med balanserat innehåll för den som har en aktiv livsstil. När vi tränar eller är mer aktiva, förbrukar vi vitaminer och mineraler på ett annat sätt. Detta kan medföra att vi behöver ett extra tillskott av bland annat olika vitalämnen. Innehållet av magnesium är till exempel relativt högt, något som är viktigt för den som idrottar eller tränar. Magnesium hjälper musklerna att slappna av och kan därmed ge bättre återhämtning. 

  Priset på Hjärtats Multivitamin Sport är lågt. Även priset per tablett är jämförelsevis lågt, vilket bidrar till att vi kan rekommendera tillskottet som "bästa multivitamin vid aktiv livsstil". Det vi saknar är extra innehåll av en del spårämnen och mjölksyrebakterier, som vissa andra multivitaminer innehåller. Sett till det låga priset får vi dock ett bra multivitamin som täcker större delar av dagsbehovet av flera vitaminer och mineraler.

  Läs mer
 8. 8. Bästa multivitamin för barn: Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st

  8,5/10
  En tuggtablett i god jordgubbssmak som är anpassad för barnens vitamin- och mineralbehov.
  Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st
  Kön
  Barn
  Pris / tablett
  0,63 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  63 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Anpassat för barn från 3 års ålder
  • Lättuggade tabletter
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Innehåller sötningsmedel

  Barn som växer och utvecklas kan behöva ett extra tillskott av mineraler och vitaminer. Apotek Hjärtat erbjuder detta lättuggade multivitamintillskott för barn i olika åldrar. Tuggtabletterna har en tilltalande jordgubbsmak, enligt oss, men kundrecensionerna är blandade. Vissa barn tycker inte just denna smaken. Innehållet är anpassat för att barn från 3 års ålder ska kunna ta en tuggtablett om dagen. Produkten innehåller bland annat vitamin D, E, C och B12 och flera viktiga mineraler.

  Sammantaget rekommenderar vi Hjärtat Multivitamin Barn till dig som är ute efter ett prisvärt multivitamintillskott med en avvägd sammansättning av olika mineraler och vitaminer. När det gäller kosttillskott för barn ser vi hellre att innehållet av olika ämnen är lite lägre, än för högt. På det sättet riskerar du inte att överdosera något av dem. Speciellt yngre barn kan ha en sämre förmåga att hantera ett eventuellt överskott, än vad vuxna personer klarar av.

  Läs mer
Se alla produkter

Multivitamin köpguide

Multivitamintillskott är bra av flera olika anledningar. För det första ger de oftast en bra heltäckande ämnesflora som hjälper dig att enklare få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp kan ha brist på. Många använder multivitamintabletter som en extra näringsboost utöver den dagliga kosten och det är just detta som de ska användas för. Multivitamintillskotten idag har vanligtvis fokuserat på en viss grupp av människor som behöver få i sig extra vitaminer/mineraler av en viss typ. Det är därför en bra idé att kolla upp vad det är man kan sakna beroende på vem man är som person: 

 • multivitamintillskottVälj rätt form: Idag finns det ett stort antal olika multivitaminprodukter på marknaden och de kommer i alla möjliga format som piller, brustabletter, pulver, sprayer och kapslar. Vissa tycker att det är svårt eller till och med obehagligt att svälja kapslar och tabletter, medan andra tycker att sprayer och brustabletter smakar illa. Som tur är finns det lika många produkter som det finns vitaminer så man behöver aldrig oroa sig för att man inte skall hitta det man vill ha.
 • gymTränar du mycket: Om du lägger mycket tid och energi på din träning bör även känna till att sömnen är lika viktig som själva träningspasset. Vissa vitaminer och mineraler verkar muskelavslappnande och kan få dig att enklare koppla av. Se därför till att du har bra nivåer av dessa ämnen. Exempel på detta är zink, magnesium och vitamin B6. Dessa finns att köpa som kosttillskott i form av "ZMA".
 • man kvinnaKvinna eller man: För en och samma person kan behoven också skilja sig under olika perioder. Många kvinnor har till exempel anlag för järnbrist, vilket kan förvärras vid graviditet. Män däremot behöver vanligtvis mer zink och magnesium i kroppen. Kvinnor kan hålla utkik efter hur mycket folsyra som ingår eftersom det är ett av de viktigaste kosttillskotten vid graviditet enligt Livsmedelsverket. För män är det intressant att kontrollera så att multivitaminer inte innehåller järn eftersom män inte bör få i sig för mycket av detta mineral.
 • vegan foodÄr du vegan: Äter du en restriktiv diet, exempelvis om du är vegan, kan det vara svårt att få i sig vissa vitaminer och mineraler. Exempel på detta är vitamin B12 och kalcium. Köp därför ett multivitamintillskott som innehåller dessa 2 ämnen. 
 • BebisSmå barn: Små barn kan behöva tillskott av bland annat vitamin D. Det kan alltså vara bra att komplettera kosten med ett multivitamintillskott som innehåller detta vitamin. Många multivitamintillskott som är anpassade för barn innehåller en annan mängd vitaminer och mineraler, än de som finns för vuxna. Välj alltså främst specifika barn-multivitamintillskott. 
 • Gammalt parÄr du över 50 år gammal: Börjar du komma upp i åldern får kroppen det svårare att ta upp vissa vitaminer och mineraler. Vitamin D och vitamin B12 är två exempel på dessa som således bör finnas i de multivitamintillskott du väljer. 

 

Så gjorde vi testet

Nedan följer vår egna lista med de multivitamintillskott som vi tycker bäst om. Några är fokuserade mot samtliga människor medan två sticker ut då de riktar sig till ett specifikt kön. Vi har bland annat fokuserat på pris och innehåll men även leveranstider vid beställning. Dessa faktorer har vi framför allt fokuserat på:

 • Innehåll: Vilka vitaminer innehåller tillskottet? Innehåller det även extra mineraler?
 • Tabletterna: Hur mycket innehåller varje tablett och hur många tabletter måste man ta? Är tabletterna lätta att svälja?
 • Priset: Hur många tabletter innehåller förpackningen och vad är totalpriset? Vad blir kostnaden per dag? 

Vad är multivitamin bra för?

Det har under en längre period förekommit olika former av forskning som fokuserat på vilka effekter multivitamintillskott har på kroppen. Några resultat som lyfts fram är bland annat att: 

 • Det kan vara hälsosamt vid åldrande: När vi åldras ökar våra näringsbehov. Samtidigt blir det svårare för kroppen att absorbera näringsämnen. Dessutom kan läkemedel ytterligare tömma vår kropp på näringsämnen och här kan ett multivitamin kompensera för dessa brister.
 • Det kan vara bra för hjärtat: Vissa studier visar att ett multivitamin av hög kvalitet kan minska hjärt-kärlsjukdomar. Hjärtsjukdomar är en allt mer vanligt förekommande dödsorsak hos både män och kvinnor. Vitaminerna B1, B2, B6, K1, Niacin (B3), CoQ10 och magnesium spelar alla en roll i kardiovaskulär hälsa och ett multivitamintillskott som innehåller dessa ämnen kan således minska risken för hjärtsjukdomar. 
 • Det kan minska risken för cancer: Vitaminanvändning har associerats med en minskad risk för vissa cancerformer. En nyligen genomförd studie av 14 000 män i åldern 50 år och äldre visade att ett dagligt multivitamintillskott "signifikant minskade risken för cancer."
 • Det kan öka ditt immunförsvar: C-vitamin är en stark antioxidant som är känd för att stärka immunförsvaret. Vitaminerna D och E ökar också immuniteten. Dessa vitaminer kan också hjälpa till att minska allergisymtom. Samtliga av dessa vitaminer är vanligt förekommande i multivitamintillskott. 
 • Det kan vara bra för ögonhälsan: Vitaminerna A, C, E, Niacin (B3) och selen är alla bra för ögonen. Lutein och Zeaxanthin skyddar också ögonen från skadliga ljusvågor. Studier har visat att multivitaminer som innehåller en kombination av vitaminer, lutein och zeaxantin kan minska risken för vissa ögonsjukdomar.

 • Det förbättrar nivåerna av vattenlösliga vitaminer:  Ett överskott av fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) lagras i kroppen. Vattenlösliga vitaminer (B och C) gör det inte. Ett överskott av vattenlösliga vitaminer åker istället rakt igenom kroppen. Detta betyder att det är nödvändigt att ta dessa viktiga vitaminer kontinuerligt. Genom att ta multivitamintillskott med dessa vitaminer försäkrar du dig om att du kontinuerligt får i dig dessa. 
 • Det kan vara bra för håret huden och naglarna: Ny forskning säger att vitaminer B3 (Niacin), biotin och C-vitamin hjälper dig att få ett fylligare hår. För en frisk hud är det istället vitaminerna A, C, E och CoQ10 som behövs. 

Vad är skillnaden på multivitamin för män och kvinnor?

Många av de multivitaminer som finns på marknaden är till för alla oavsett kön. Sedan finns det speciella multivitaminer som är specialanpassade för kvinnor respektive män. Vi ska titta på vad som skiljer dem åt och ifall det spelar någon roll vilken man väljer.

Bakgrunden till varför det finns separata vitaminprodukter för kvinnor och män är att våra vitaminbehov skiljer sig åt. Några av de viktigaste skillnaderna är:

 • Folsyra: Den främsta skillnaden mellan multivitamin för kvinnor jämfört med dem för män är mängden folsyra. Folsyra finns egentligen i två varianter – folat och folsyra. Bägge är del av samma B-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att öka sitt intag av folsyra genom tillskott. Brist på folsyra kan leda till ryggmärgsbråck hos fostret. Rekommendationen gäller oavsett om man planerar graviditet eller inte. För gravida är den rekommenderade dosen 400 mikrogram per dag fram till vecka 12.
 • Järn: Kvinnor i fertil ålder har ett mycket större behov av järn än män. Detta på grund av så kallade obstetriska tillstånd – menstruationen, amning och graviditet. Det rekommenderade intaget för flickor från 14 år och kvinnor i fertil ålder är 15 mg järn per dag. För övriga vuxna är behovet endast 9 mg per dag. Eftersom kvinnor behöver få i sig så mycket järn är det inte ovanligt att blodbrist, järnbristanemi, uppstår. Män, samt kvinnor efter klimakteriet, har inte alls samma behov. Ett överintag av järn i denna grupp kan rent av vara skadligt eftersom järndepåerna ackumuleras. Hos äldre kan det till och med leda till skador på organen. Tänk på att det är få multivitaminer som innehåller järn överhuvudtaget. Om du är kvinna kan du därför med fördel köpa järntabletter separat.
 • Vitamin B7: Multivitamin för kvinnor kan innehålla mer Vitamin B7 än motsvarande multivitaminer för män. B7 kallas även för biotin. Det är ett vitamin som behövs för håret, huden, levern och ögonen. Biotin behövs även för nervsystemet och för metabolismen. Flera studier har visat att en tredjedel av gravida kvinnor visar tecken på brist på B7-vitamin trots normala intag. I USA rekommenderas ammande att öka dosen. Sverige har valt att följa den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens rekommendation på 40 mikrogram per dag för alla, oavsett kön. Det är dock högre än RDI i USA som ligger på 35 mikrogram för ammande mammor.
 • Vitamin K: Multivitamin för kvinnor kan innehålla mer vitamin K. Denna vitamin behövs för bentätheten och för blodets koagulering. En studie som jämförde betydelsen av vitamin K visade att ett för lågt intag leder till benskörhet hos kvinnor, men inte hos män. Därför finns det ofta mer Vitamin K i multivitamin för kvinnor.

Läs mer: Vitamin k2 - Information, kapslar och kostråd

 • Vitamin B6: I de multivitaminer som framtagits speciellt för män tenderar dosen vitamin B6 att vara högre. B6 behövs bland annat för proteinomsättningen. Eftersom män normalt sett har en större muskelmassa än kvinnor förklarar det varför RDI av B6 också är högre. Undantaget är för gravida eller ammande kvinnor som har ungefär samma behov av B6 som män.
 • Alfa-liponsyra (ALA): Ett ämne som kan finnas i större mängd i multivitamin för män jämfört med de för kvinnor. ALA kan fungera som antioxidant i kroppen. Bland annat har den visat sig hjälpa mot övervikt. Det är ett populärt kosttillskott för personer som tränar.
 • Zink: Zink brukar vanligtvis förekomma i högre utsträckning i männens multivitamintillskott eftersom de har ett större behov av mineralet. 

Vissa vitaminer förekommer i större mängd i multivitamin för män på grund av ett större rekommenderat dagligt intag (RDI). Här spelar bland annat kroppsvikten spelar roll. Vissa vitaminer finns i samma mängd i bägge varianterna av multivitamin med resultatet att kvinnor då får i sig en större andel av RDI än män. I sådana fall brukar det inte spela någon roll eftersom det rör sig om vitaminer där en större dos inte är farlig utan försvinner ut med urinen.

Är multivitamintillskott bra och behöver man verkligen ta det egentligen?

Frågor och svar om multivitamintillskott

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om multivitamintillskott

Vad är multivitamintillskott?

Multivitaminer är som namnet avslöjar en kombination av olika vitaminer som alla behövs för att våra kroppar och sinnen skall fungera optimalt. Till det brukar man också lägga till andra viktiga beståndsdelar, som mineraler och aminosyror. Alla människor har samma konstitution i grund och botten, men vi skiljer oss alla ändå rätt rejält, inte minst på grund av olika livsstilar, kostvanor, träningsrutiner, kön och ålder. Detta är anledningen till att det finns olika sorters multivitamintillskott. 

Är det farligt att ta ”fel” typ av multivitamin?

Kort svar; Nej!

Många av de vitaminer och mineraler som finns i multivitaminer är ofarliga att få i sig för mycket av, i varje fall i de doser som ingår i kosttillskott. Det är således inte farligt att äta ”fel” typ av multivitamin.

Vad är skillnaden mellan multivitamin för kvinnor respektive män?

Skillnaden i innehåll i de kosttillskott som är speciellt utformade för kvinnor respektive män är i övrigt mer för att skapa en optimal produkt med tanke på användarens behov. Samtidigt finns det ofta en god marginal över RDI i både multivitamin för män och för kvinnor vilket gör att du får i dig tillräckligt med vitaminer oavsett vilken produkt du väljer.

Hur förvaras multivitamintillskotten bäst?

Alla multivitaminer mår bäst av att förvaras i ett svalt utrymme, till exempel ett skafferi eller till och med ett kylskåp, men det allra viktigaste är att de inte utsätts för direkt solljus.

En hög temperatur kan förkorta livslängden avsevärt så försök alltid ha dem på ett skuggigt och torrt ställe.

Kan det vara farligt att ta Multivitamintillskott?

Det är alltid viktigt att förstå att den främsta källan till näring kommer ifrån en bra kosthållning. Multivitaminprodukter kan aldrig ersätta den mat och dryck vi konsumerar, utan skall endast betraktas som ett komplement till den redan existerande kosten. Medan överskottet av de flesta vitaminer vi tar kommer ut när man urinerar så finns det vissa risker med att få i sig för mycket av andra. Detta gäller även mineraler och det är därför bra att vara noggrann med att inte ta för höga doser.

Om man är gravid, ammar eller lider av en specifik sjukdom så bör man alltid rådfråga en läkare innan man tar kosttillskott av olika slag. Även om de säljs över disk så ska man vara extra försiktig om man har en bristande hälsa eller lider av en sjukdom, inklusive högt blodtryck, diabetes och hjärtbesvär.

Vem behöver multivitamintillskott?

Veganer eller personer med en diet där vissa vitaminer och mineraler är brist på kan med fördel utnyttja multivitamintillskott. Även personer som av någon anledning inte äter en mångsidig kost kan dra fördel av multivitaminer. Rådet är däremot att alltid sträva efter att få i sig alla livsviktiga vitaminer och mineraler via den föda man äter. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
201 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester