Bästa Multivitaminet för kvinnor - Bäst i test 2022 - Köpguide

Genom att välja en bra multivitamin så ser man till att få de byggstenar som kroppen behöver. Vi har plockat fram de bästa multivitaminerna för kvinnor.

Vitaminer är ett samlingsbegrepp för ämnen som människokroppen regelbundet behöver i små mängder. Vissa av dem tillverkar kroppen själv, medan andra behöver tillföras via kost eller som kosttillskott. Vad som är bra med just multivitaminer är att de är särskilt framtagna för att täcka dagsbehovet av de mest viktiga mikronutrienterna. Vidare så skiljer det sig åt mellan vad könen kräver, där kvinnor i större utsträckning har ett ökat behov av järntillskott. 

Något som är värt att komma ihåg är att vitaminbehovet varierar utifrån såväl individuella förutsättningar som i livets olika skeden. Därför är det viktigt att välja utifrån ens egna faktiska behov.

Här är multivitaminerna för kvinnor som vi kom fram till var bäst i test.

Så hittar du bästa Multivitamin Kvinna

Viktigt att tänka på vid köp av multivitamin kvinna

Det finns många olika multivitaminer att välja mellan. Ofta har de väldigt olika sammansättningar som gör dem bäst lämpade för en viss livssituation. Något som kan vara lätt att glömma är att det även finns könsrelaterade skillnader i kroppens ämnesomsättning som gör att män och kvinnor inte alltid har samma vitaminbehov. Här är de vitaminer och faktorer du som kvinna bör överväga att titta närmare på.

Mängd

Kvinnor är i allmänhet kortare än män och har längre kroppsvikt. Det gör att dagsbehovet av vitaminer i många fall är något lägre för vissa vitaminer. Även om det sällan är någon risk med att hamna i övre spannet av de rekommenderade nivåerna så kan det vara en bra idé att lämna utrymme för de vitaminer som är allra viktigast för kvinnor.

Variation

Även om om det finns vissa vitaminer som av diverse anledningar kan anses vara mer viktiga än andra, så är det viktigt att få variation. Det breda innehållet är även den främsta styrkan när det kommer till multivitaminer. Se därför till att undvika allt för ensidiga vitaminsammansättningar.

Järn

Ofta så är järntillskott något som särskilt rekommenderas för kvinnor. Mycket på grund av att de har en högre naturlig omsättning som i många fall leder till förhållandevis låga nivåer. Att säkerställa att den multivitamin man väljer innehåller bra nivåer av järn är ett smidigt sätt att täcka grundbehovet.

Jod

För de flesta svenskar är jod ett välkänt begrepp då saltet i de flesta fall är berikat. Trots detta är det vanligt med för låga nivåer av jod. Särskilt då jod är notoriskt instabilt och lätt oxideras. För kvinnor är jod särskilt viktigt då det är viktig komponent av bröstvävnadens celler.

Folsyra

Folsyra är ett måste för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar. Då kvinnor typiskt sett har högre blodomsättning är det även extra viktigt att säkerställa rätt folsyrenivåer. Se därför till att din multivitamin utöver järn även har folsyra. Annars är risken för obalans stor.

Vitamin D

Vitamin D har många funktioner och är viktig för såväl benhälsa som fosterutveckling. Därför är det bra att alltid säkerställa rätt nivåer av vitamin D. Särskilt då det är svårt att få i sig tillräckliga mängder från såväl kost som via solexponering. 

Våra 5 bästa Multivitamin för kvinnor (oktober 2022)

 1. Bäst i test: Core Female Vitamins
 2. Bästa premium multivitamin för kvinnor: Healthwell Multivitamin Kvinna
 3. Bästa billiga multivitamin för kvinnor: GAAM Multivitamin Woman
 4. Bästa lågdoserade multivitamin för kvinnor: MEDS Multivitamin Kvinna
 5. Bästa multivitamin för 60+: Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st

1. Core Female Vitamins - Bäst i test

Core Female Vitamins
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Unik multivitamin med Q10 och probiotika.
Storlek
120 kapslar
Pris / kapsel
1,49 kr
Kapslar per dag
2 st
Aktiva ämnen
34 st

Som "multivitamin för kvinnors bäst i testplockade panelen fram Core Female Vitamins. En multivitamin med väldigt mångfacetterad sammansättning. Plus i kanten för probiotika och Q10. Mycket vitamin för pengarna.

Fördelar
 • Probiotiskt vitaminkomplex
 • Innehåller citrusbioflavonoidextrakt
 • Mjölksyrabakterier i kapslarna
Nackdelar
 • Inget kalcium

Core Female Vitamins är en multivitamin som även innehåller ett stort antal enzym, extrakt och gynnsamma bakterier. Därför är det egentligen mer rättvisande att beskriva det som ett helhetstillskott. Samtidigt som grundbehovet av vitaminer täcks så tillförs även många förmånliga ämnen tack vare brett växtextrakt och probiotika. Två kapslar om dagen täcker det dagliga behovet av många relevanta mikronäringsämnen. Extra höga nivåer av biotin och folsyra gör den väl lämpad för kvinnor.

Många i panelen tyckte att Core Female Vitamins gjorde mer skillnad än övriga vitaminer som de testat. Flera upplevde att magen blev mer stabil och att en påtaglig pigghet inträffade efter några dagars användning. Många tyckte även att den ersatte behovet av andra tillskott, även om järnnivåerna kunde vara högre.

Var kan jag köpa produkten?

2. Healthwell Multivitamin Kvinna - Bästa premium multivitamin för kvinnor

Healthwell Multivitamin Kvinna
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Mångfacetterad och biotillgänglig multivitamin.
Storlek
90 kapslar
Pris / kapsel
2,21 kr
Kapslar per dag
2 st
Aktiva ämnen
34 st

Som "bästa premium bland multivitaminer för kvinnor" plockade panelen från Healthwell Multivitamin Kvinna. En mångfacetterad blandning med bra nivåer. Vi gillar särskilt att den innehåller piperin för extra hög biotillgänglighet.

Fördelar
 • Hög biotillgänglighet
 • Innehåller jod
 • Veganskt utförande
Nackdelar
 • Liten mängd koppar

Healthwell Multivitamin Kvinna är en heltäckande multivitamin som innehåller de flesta väsentliga vitaminer och mineraler. Med särskild fokus på B-vitaminer, Vitamin D och mineraler täcker den med två kapslar om dagen dagsbehovet av mycket av vad som får kroppen att fungera. Då kapslarna är berikade med piperin och ett mångfacetterat örtkomplex främjas det kroppsliga upptaget. Jämfört med övriga vitaminer är den oerhört bred i sin sammansättning.

Panelen upplevde att effekten var avsevärt mycket mer påtaglig än med övriga multivitaminer. Många förvånades av bredden av innehållet och tyckte att Healthwell Multivitamin Kvinna som produkt går långt bortom ett vanligt vitamintillskott. Flera i panelen kände sig mer utvilade och upplevde mer klarhet i tankarna.

Var kan jag köpa produkten?

3. GAAM Multivitamin Woman - Bästa billiga multivitamin för kvinnor

GAAM Multivitamin Woman 100 caps
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Proteinbolaget
Sammanfattning: Prisvärd multivitamin som täcker grunderna.
Storlek
100 kapslar
Pris / kapsel
0,99 kr
Kapslar per dag
1 st
Aktiva ämnen
20 st

Som "bästa billiga multivitamin för kvinnor" stack GAAM Multivitamin Women 100 caps ut ur mängden. Ett stabilt val som gör det enkelt att täcka det dagliga behovet av många vitaminer och mineraler. Riktigt bra värde för pengarna.

Fördelar
 • Bra nivåer av järn
 • Prispressat alternativ
 • En kapsel om dagen räcker
Nackdelar
 • Lite för lite magnesium

Om du vill ha en multivitamin som tillgodoser dagsbehovet av många vitaminer och mineraler, utan att bli onödigt dyr, så är GAAM Multivitamin Women 100 caps oerhört enkel att rekommendera. Det är en multivitamin för kvinnor med fokus på folsyra, järn, vitamin D och B12.  Då den även innehåller krom och jod är den en stabil basvitamin. Eftersom det räcker med en kapsel om dagen är den prisvärd även i längden. Det kan också vara värt att överväga att välja den som komplementvitamin för variation.

Panelen gillade att den gav väldigt bra värde för pengarna. Utan krusiduller täcker den vad kroppen behöver. Många uppskattade de extra nivåerna av järn. Flera i panelen valde att använda den som grund i deras övriga tillskottsrutiner.

Var kan jag köpa produkten?

4. MEDS Multivitamin Kvinna - Bästa lågdoserade multivitamin för kvinnor

MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Traditionell multivitamin för kvinnor med grundämnen som järn och b-vitaminer.
Storlek
90 kapslar
Pris / kapsel
0,58 kr
Kapslar per dag
1 st
Aktiva ämnen
19 st

MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar var panelens val som "bästa lågdoserade multivitamin för kvinnor". En på många sätt traditionell multivitamin för dig som inte vill ha olika former av extrakt och övriga extra tillsatta ämnen.

Fördelar
 • Klassisk multivitamin
 • Bra mängd järn
 • 1 kapsel om dagen täcker de flesta vitaminbehoven
Nackdelar
 • Ingen K-vitamin

Då det på senare tiden blivit väldigt populärt med multivitaminer som kompletterats med diverse extrakt, är det kul att se en traditionell multivitamin. MEDS Multivitamin Kvinna innehåller samtliga väsentliga vitaminer, med extra nivåer av järn och folsyra. Ett bra val för dig som vill täcka grunderna. En kapsel om dagen säkerställer bra basnivå av många väsentliga vitaminer. Ett välbalanserat alternativ för dig som vill täcka grunderna utan att gå överstyr

Panelen gillade att fokus låg på just vitaminer. Många tyckte därför att den passade extra bra som stabil grund till övriga kosthållning. Flera uppmärksammade särskilt de påtagliga nivåerna av folsyra. Praktisk förpackning och lättsvalda tabletter gjorde den till en prisvärd panelfavorit.

Var kan jag köpa produkten?

5. Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st - Bästa multivitamin för 60+

Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Apotek Hjärtat
Sammanfattning: Multivitamin med anpassat innehåll för den äldre målgruppen.
Storlek
100 kapslar
Pris / kapsel
0,74 kr
Kapslar per dag
1 st
Aktiva ämnen
22 st

Vi plockade fram Hjärtats Multivitamin Kvinna som "bästa alternativet för 60+ kvinnor". Vi gillar att nivåerna är särskilt justerade för de speciella kroppsliga behov som råder efter klimakteriet. Prisvärd och varierad.

Fördelar
 • Påtagliga nivåer av Vitamin D
 • Höga betyg från externa kunder
 • Anpassat för äldre kvinnor
Nackdelar
 • Låg mängd zink

Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ är en multivitamin med lägre nivåer av järn för att avspegla denna åldersgrupps särskilda behov. Med höga nivåer av vitamin D och kalcium främjas benhälsa samtidigt som man får ett varierat innehåll som täcker grunderna. Då denna multivitamin är utformad utifrån NNR (Nordiska näringsrekommendationer) är den särskilt framtagen för att kompensera våra breddgraders ofta påtagliga brist på soltimmar. En tablett om dagen ger samtliga väsentliga vitaminer och mineraler.

Panelen uppskattade särskilt att det är en multivitamin med lägre järnnivåer som samtidigt är framtagen för kvinnor. Det gör att den blir ett bra val även för den som är i klimakteriet eller inte har sådan riklig blodomsättning. Extra folsyra gör den till ett på det stora hela pålitligt val. Många gillade att den innehåll jod och koppar.

Var kan jag köpa produkten?

Så gjorde vi testet

För att utvärderingarna skulle bli rättvisande så tittade vi uteslutande på vitaminerna utifrån kvinnors faktiska behov. Vi tog även i åtanke åldersrelaterade faktorer och andra saker som typiskt sett påverkar vitaminbehovet.

 • Innehåll: Innehöll de rätt vitaminer för kvinnor?
 • Mängd: Täckte vitaminnivåerna det dagliga behovet?
 • Åldersgrupp: Vilket åldersspann var vitaminerna lämpad för?
 • Särskilda tillskott: Innehöll vitaminerna något som gjorde dem särskilt bra?
 • Kostnad: Var vitaminerna ekonomiskt fördelaktiga?

Vår panelen utgjordes uteslutande av kvinnor i olika åldrar. Samtliga hade tidigare erfarenheter av multivitaminer, och några hade särskilt intresse för kost och träning.

Jämför Multivitamin för kvinnor

Multivitamin Kvinna Storlek Pris / kapsel Kapslar per dag Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Core Female Vitamins 120 kapslar 1,49 kr 2 st 34 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
179 kr
Healthwell Multivitamin Kvinna 90 kapslar 2,21 kr 2 st 34 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
GAAM Multivitamin Woman 100 caps 100 kapslar 0,99 kr 1 st 20 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
99 kr
MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar 90 kapslar 0,58 kr 1 st 19 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
52 kr
Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st 100 kapslar 0,74 kr 1 st 22 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
74 kr

Testvinnare - Bästa Multivitaminet för kvinnor

 • Core Female Vitamins - Bäst i test
 • Healthwell Multivitamin Kvinna - Bästa premium multivitamin för kvinnor
 • GAAM Multivitamin Woman - Bästa billiga multivitamin för kvinnor
 • MEDS Multivitamin Kvinna - Bästa lågdoserade multivitamin för kvinnor
 • Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st - Bästa multivitamin för 60+
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 25 augusti 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5