Bästa Multivitamin för man - Bäst i test 2022 - Köpguide

Multivitaminer är ett enkelt sätt att tillgodose kroppens grundbehov av såväl vitaminer som mineraler. Här är de bästa alternativen för dig som är man.

Vitaminer är några av kroppens allra viktigaste byggstenar. De utgör grunden för allt ifrån korrekt hjärn- och muskelutveckling till hjärt- och kärlhälsa. Våra kroppar kan däremot bara tillverka en bråkdel av alla de vitaminer som den behöver. Därför är pålitliga vitaminkällor ett måste.

Vad som ibland komplicerar saker och ting är att vitaminbehovet skiljer sig åt beroende på kön, fysisk aktivitet och ålder. Vi har tittat närmare på de bästa multivitaminerna för män.

Här är de multivitaminer som i vårt test visade sig vara bästa valet för män i alla åldrar.

Så hittar du bästa Multivitamin man

Viktigt att tänka på vid köp av multivitamin man

De senaste decennierna har inneburit en fullständig explosion på marknaden för vitaminer och kosttillskott. Gällande multivitaminer så varierar ofta kvalitet, sammansättning och nivåer väldigt stort. För att få ut det mesta av sitt köp och skapa rätt förutsättningar för kroppen bör man därför välja rätt utifrån sina egna omständigheter. Här är några av de saker som alla män bör hålla i åtanke när de väljer multivitamin.

Vitaminmängder

Generellt sett så ligger vitaminrekommendationerna för män mellan 10% och 30% högre än kvinnor. Mycket på grund av att män i snitt är längre och väger mer. Många män väljer därför att komplettera multivitamintillskott med särskilt utvalda tillskott. Kom ihåg att järn är ett viktigt undantag. Män behöver tvärtom lägre nivåer av järn då de av naturliga skäl inte har lika hög blodomsättning som kvinnor.

Helheten

Vitaminer och mineraler så som folsyra och biotin har i viss utsträckning kommit att bli förknippade med kosttillskott för kvinnor. Men glöm inte bort att män även behöver dem, om än inte i lika stor utsträckning. Luras därför inte att tro att det finns vitaminer som är oväsentliga för män.

Vitamin D

Även om kolekalciferol gå under benämningen Vitamin D så är det egentligen ett fettlösligt steroidhormoner som reglerar såväl muskelfunktion som immunsystem. Rätt nivåer är även en förutsättning för korrekt testosteronproduktion. Därför är bör män säkerställa att de åtminstone ligger i övre kanten av det rekommenderade dagliga intaget.

Zink

Zink är ett spårämne som är avgörande för allt liv på jorden. Då det även har en direkt effekt på det reproduktiva systemet är zink en förutsättning för allt ifrån erektionsförmåga till allmänhälsa. Det är även vanligt att män över 50 års ålder har zinknivåer som är lägre än optimalt.

B-komplex

B-vitaminer är vattenlösliga och kan därför inte lagras lika länge i kroppen som fettlösliga vitaminer. Samtidigt är de oerhört viktiga för både nervsystemet och blodomloppet. Då B12 även har en särskild hormonell funktion behövs tillräckliga mängder för att män ska upprätthålla rätt nivåer av könshormon.

Våra 5 bästa Multivitamin för man (oktober 2022)

 1. Bäst i test: Core Vitamins Man
 2. Bästa premium: Healthwell Multivitamin Man
 3. Bästa billiga multivitamin man: GAAM Multivitamin Man 100 caps
 4. Bästa lågdoserade multivitamin man: MEDS Multivitamin Man
 5. Bästa multivitamin man 60+: Hjärtats Multivitamin Man 60+

1. Core Vitamins Man - Bäst i test

Core Vitamins Man
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Mångfacetterad multivitamin med probiotika.
Storlek
120 kapslar
Pris / kapsel
1,41 kr
Kapslar / dag
2 st
Aktiva ämnen
38 st

Som "multivitamin för mans bäst i test" lyfte panelen fram Core Vitamins Man. En multivitamin som är särskilt berikad med både probiotika och växtextrakt. Bra värde för pengarna då den täcker alla fronter och har väldigt bra biotillgänglighet.

Fördelar
 • Innehåller probiotika
 • Innehåller flera växtextrakt
 • Har det mesta man behöver och lite därtill
Nackdelar
 • Saknar kalcium

Core Vitamins Man är en väldigt speciell produkt. Utöver vitaminer och mineraler innehåller den även probiotika och ett flertal extrakt av örter, grönsaker och frukter. Det gör den till mer än bara en multivitamin, och blir lätt att rekommendera som en stabil grund för god allmänhälsa. Att den innehåller broccoliextrakt och extrakt av grönt te gör att den även kan kalibrera hormonnivåerna för män. Två kapslar om dagen krävs för att nå relevanta nivåer.

Panelen uppskattade verkligen att dessa kapslar innehåller probiotika, vilket även främjar upptaget av övriga vitaminer. Några tyckte däremot att magen inledningsvis blev lite upprörd, men att det jämnade ut sig med tiden. Samtliga kände sig piggare och mer alerta efter en tids användning.

Var kan jag köpa produkten?

2. Healthwell Multivitamin Man - Bästa premium

Healthwell Multivitamin Man
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Multivitamin med brett innehåll och som även innehåller grönsaksextrakt.
Storlek
90 kapslar
Pris / kapsel
2,21 kr
Kapslar / dag
2 st
Aktiva ämnen
33 st

Som "bästa premium bland multivitaminer för män" valde panelen att lyfta fram Healthwell Multivitamin Man. En kvalitativ multivitamin som innehåller allt väsentligt och även är berikad med växtextrakt. Definitivt ett bra val för allmänhälsa.

Fördelar
 • Innehåller Vitamin K
 • Innehåller växtextrakt
 • Vegetabiliskt alternativ för dig som är vegan/vegetarian
Nackdelar
 • Liten mängd koppar

Healthwell Multivitamin Man är ett vitamin- och mineraltillskott som även innehåller extrakt från örter, grönsaker och frukter. Det innebär att den har god biotillgänglighet och gör det enklare för kroppen att tillgodogöra sig innehållet. Med tillskott av citrusbioflavonoider och extra Vitamin C är detta även en extra stark antioxidant. Två kapslar om dagen lever med råge upp till de dagliga rekommendationerna. Perfekt för dig som är fysiskt aktiv.

Panelen uppskattade att kapslarna innehöll dubbla mängder zink och extra mycket vitamin D. Samtliga upplevde stor skillnad i allmän drivkraft efter en periods användande. Flera gillade även att kapslarna innehöll extrakt av grönt te. Med väl tilltaget innehåll blev det definitivt en panelfavorit. Några tyckte däremot att kapslarna var lite väl stora.

Var kan jag köpa produkten?

3. GAAM Multivitamin Man 100 caps - Bästa billiga multivitamin man

GAAM Multivitamin Man 100 caps
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Proteinbolaget
Sammanfattning: Billig multivitamin med extra folsyra och brett innehåll av B-vitaminer.
Storlek
100 st
Pris / kapsel
0,99 kr
Kapslar / dag
1 st
Aktiva ämnen
20 st

Testets "bästa billiga multivitamin för män" visade sig vara GAAM Multivitamin Man 100 caps. En pålitlig grundvitamin som har alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Vi gillar att den har extra B12 och jod för sköldkörteln.

Fördelar
 • Har samtliga väsentliga vitaminer
 • En kapsel om dagen räcker
 • Helt fri från Ägg, Gluten, Laktos, Mjölk, Nötter, Soja
Nackdelar
 • Liten mängd magnesium

För dig som vill vara säker på att få i dig bra nivåer under längre tid så är GAAM Multivitamin Man 100 caps lätt att rekommendera. Den täcker grundbehovet av samtliga väsentliga vitaminer och innehåller även en bred mängd mineraler. Till skillnad från många andra vitaminer för män så täcks även järnbehovet. En kapsel om dagen är allt som krävs. En pålitlig vardagsvitamin.

Panelen tyckte att tabletterna utan problem tillgodosåg det kroppsliga behovet av en varierad mängd vitaminer. Många uppskattade även att kapslarna faktiskt innehöll järn vilket annars är en bristvara när det gäller vitaminer för just män. Alla tyckte kapslarna var enkla att svälja.

Var kan jag köpa produkten?

4. MEDS Multivitamin Man - Bästa lågdoserade multivitamin man

MEDS Multivitamin Man
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Billig multivitamin för vardagsbruk med ett brett standardinnehåll av vitaminer och mineraler.
Storlek
90 kapslar
Pris / kapsel
0,58 kr
Kapslar / dag
1 st
Aktiva ämnen
19 st

MEDS Multivitamin Man 90 kapslar utsågs till testets "bästa lågdoserade multivitamin för män". En produkt med brett innehåll som täcker grunderna. Vi gillar särskilt att den innehåller jod.

Fördelar
 • Mångfacetterat innehåll
 • Extra C-vitamin
 • Riktigt prisvärt
Nackdelar
 • Saknar Vitamin K

I många fall är regelbundenhet och rutin det viktigaste när det gäller tillskott. Att välja ett prisvärt val som täcker grundnivåerna kan i många fall vara en bra idé. MEDS Multivitamin Man 90 kapslar är ett tillskott som är framtaget för att just täcka grunderna. En tablett om dagen täcker dagsbehovet och kan med fördel även användas som komplementvitamin för den som periodvis vill öka mängderna.

Panelen uppskattade att det är ett tillskott som säkerställer rätt nivåer utan att nödvändigtvis tillföra mer än man behöver. Några reagerade däremot på att just järnmängden var lite väl påtaglig. Dessa multivitaminer blev särskilt populära hos de som tränade och valde att använda dem som komplement till övriga tillskott.

Var kan jag köpa produkten?

5. Hjärtats Multivitamin Man 60+ - Bästa multivitamin man 60+

Hjärtats Multivitamin Man 60+ 100 st
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Apotek Hjärtat
Sammanfattning: Stabilt basmultivitamin för 60+ till en bra prislapp.
Storlek
100 st
Pris / kapsel
0,74 kr
Kapslar / dag
1 st
Aktiva ämnen
21 st

Vi utsåg Hjärtats multivitamin till "bästa multivitamin för 60+". Vi gillar att tabletterna innehåller höga nivåer av kalcium och vitamin D. Tillskottet av krom säkerställer även bra zinkbalans. Bra basvitamin för 60-plusare.

Fördelar
 • Innehåller kalcium.
 • Extra mycket Vitamin D.
 • Optimalt anpassat för män över 60 år
Nackdelar
 • Låg mängd magnesium.

Hjärtats Multivitamin Man 60+ är en multivitamin vars sammansättning lägger stor fokus på benhälsa och hormonnivåer. Höga nivåer kalcium och riklig mängd Vitamin D gör dem till ett givet val för alla som prioriterar benstommen.

Panelen gillade att dessa tabletter innehåller riktigt bra nivåer av mineraler. I kombination med zink och rikliga mängder Vitamin D säkerställs rätt förutsättningar för god allmänhälsa. Några i panelen valde att använda den som mineraltillskott och komplement till övriga tillskott.

Var kan jag köpa produkten?

Så gjorde vi testet

När vi testade multivitaminerna så var det med utgångspunkt att de skulle vara lämpliga för män. Därför tittade vi särskilt på sammansättning och mängder av de olika vitaminerna. Panelen utvärderade vitaminerna från både ett objektivt perspektiv och utifrån subjektiva effekter.

 • Sammansättning: Täcktes alla de vitaminer som är väsentliga för män?
 • Mängd: Var mängderna tillräcklig för att täcka faktiska behov?
 • Åldersanpassning: Var vitaminerna åldersanpassade?
 • Pris: Var prissättningen förmånlig nog att säkerställa regelbundet bruk?

Panelen bestod av män med intresse för såväl träning som kosttillskott och personer utan några tidigare nämnvärda erfarenheter av vitaminer. På så sätt kunde vi säkerställa många infallsvinklar.

FAQ: Vanliga frågor om multivitamin för män

Här är frågor som vi upplever varit återkommande när det handlar om just multivitamin för män. Vi hoppas att de underlättar för dig att göra rätt val.
Vilken multivitamin för män är bäst?

Core Vitamins Man är utan tvekan bästa multivitamin för män. Väldoserad och prisvärd med extra tillskott av probiotika och flavonoider gör detta till ett givet standardval som med råge täcker dagsbehoven.

Gör multivitaminer verkligen skillnad?

Multivitaminer är ett bra sätt att täcka dagsbehovet av de flesta vitaminer och mineraler. Men långsiktighet är på många sätt nyckeln till framgång. Många märker resultat först efter ihärdigt användande, vilket gör det lätt att uppleva att de inte gör sådan stor skillnad. Bäst resultat märks efter kroppsdepåerna har fyllts på.

Jämför Multivitamin för man

Multivitamin man Storlek Pris / kapsel Kapslar / dag Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Core Vitamins Man 120 kapslar 1,41 kr 2 st 38 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
169 kr
Healthwell Multivitamin Man 90 kapslar 2,21 kr 2 st 33 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
GAAM Multivitamin Man 100 caps 100 st 0,99 kr 1 st 20 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
99 kr
MEDS Multivitamin Man 90 kapslar 0,58 kr 1 st 19 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
52 kr
Hjärtats Multivitamin Man 60+ 100 st 100 st 0,74 kr 1 st 21 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
74 kr

Testvinnare - Bästa Multivitamin för man

 • Core Vitamins Man - Bäst i test
 • Healthwell Multivitamin Man - Bästa premium
 • GAAM Multivitamin Man 100 caps - Bästa billiga multivitamin man
 • MEDS Multivitamin Man - Bästa lågdoserade multivitamin man
 • Hjärtats Multivitamin Man 60+ - Bästa multivitamin man 60+
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 25 augusti 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5