Bäst i test: Bästa vitamin B12 2022

Utbudet av B12-tillskott är enormt. Vi har granskat och betygsatt flera av de mest populära produkterna.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

Vitamin B12 är ett näringsämne som hjälper till att hålla kroppens nerv- och blodceller friska och vid tillverkingen av DNA. Det hjälper också till att förhindra en typ av anemi som gör människor trötta och orkeslösa. Vi har testat 5 av de bästa vitamin-b12-tillskotten. Vinnaren i testet är Healthwell Vitamin B12 Metylerad. Det är ett veganskt kosttillskott med höga halter av vitamin B12 i varje kapsel. Produkten är mycket prisvärd och levereras snabbt. Läs mer om testet nedan, vad man ska tänka på innan man köper B12-tillskott samt jämför själv bland de produkter vi testat.

Testvinnare - Bästa vitamin B12

 • Bäst i test: Healthwell Vitamin B12 Metylerad
 • Bästa högdoserade Vitamin B12: Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad
 • Bästa lågdoserade: MEDS B12
 • Bästa med folsyra: Holistic B12 Folsyra
 • Bäst tuggtabletter: Solgar B12 tuggtabletter
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Vitamin B12 Metylerad

  9,7/10
  Mellandoserade metylerad B12-kapslar i vegetabilisk kapsel.
  Healthwell Vitamin B12 Metylerad
  Bäst i test
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  500 µg
  Pris / tablett
  0,79 kr
  79 kr
  Till Butik
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps om dagen
  • 100 % B12
  Nackdelar
  • Välj Healthwell B12 1000 om du tror du behöver högre dos

  Healthwells Vitamin B12 har lägre dos en deras motsvarighet "B12 1000." men är i övrigt i stort sett den samma. Den innehåller däremot inte någon vitamin B9 men priset har istället sänkts en aning. Hela produkten är vegansk och därtill svensktillverkad. För dig som inte har ett större behov än 500 µg vitamin b12 är dessa kapslar att rekommendera. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade Vitamin B12: Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

  9,5/10
  Healthwells högdoserade metylerade kosttillskott även lämpade för veganer.
  Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  0,99 kr
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps om dagen
  • Med folsyra
  Nackdelar
  • Välj Healthwell B12 500 om det räcker med 500 µg

  Healthwell Vitamin B12 1000 är perfekt för dig som äter veganskt och vegetariskt. De innehåller1000 µg per kapsel vilket gör den till en högkoncentrerad produkt med tillräckligt mycket B12 för att tillgodose dagsbehovet. Dessutom innehåller kapslarna även vitamin B9 (folsyra). De är lätta att svälja, har ett bra pris och hög biotillgänglighet vilket innebär att kroppen tar till sig vitaminet snabbt och effektivt. Söker du högdoserade vitamin b12-kapslar är det här ett bra val som vi rekommenderar.  

  Läs mer
 3. 3. Bästa lågdoserade: MEDS B12

  9,1/10
  Lågdoserat B12-tillskott med till bra pris.
  MEDS Vitamin B12 100 mcg 90 tabletter
  Storlek
  90 tabl
  Mängd B12
  100 µg
  Pris / tablett
  0,66 kr
  59 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra pris
  • Veganskt
  Nackdelar
  • Välj annan produkt om du tror du behöver få i dig mer än 100 ug

  Vitamin B12 från MEDS är ett tillskott för dig som vill säkerställa tillräckliga nivåer av B12. Med 100 mcg per kapsel täcker varje enskild kapsel dagsbehovet med råge.

  Då MEDS Vitamin B12 är helt veganskt blir det ett perfekt komplement för dig som inte äter kött, fisk eller mjölk men ändå vill säkerställa fullgoda vitaminnivåer. Ett praktiskt och prisvärt tillskott.

  Läs mer
 4. 4. Bästa med folsyra: Holistic B12 Folsyra

  8,9/10
  Sugtabletter med syrlig smak där folsyra tillsatts.
  Holistic B12 Folsyra
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  1,45 kr
  145 kr
  Till Butik
  145 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sugtabletter
  • 1 tablett om dagen
  • Med B9 och B12

  Holistic B12 är en produkt som innehåller en hög dos vitamin B12 samt folsyra som tillsammans ger optimerad cellfunktion och hjälper bildandet av röda blodkroppar. Till skillnad från flera andra, liknande kosttillskott består Holistic B12 av metylkobalamin som är den naturliga formen av vitaminet när det bildas i kroppen. Det här är en perfekt produkt för dig som har svårt för att svälja tabletter och kapslar då det är frågan om sugtabletter som har en god, lite syrlig smak. Vi tycker om den här produkten för att den är så väl genomtänkt, enkel att ta och ger påtagliga resultat som ökad pigghet och bättre prestation.

  Läs mer
 5. 5. Bäst tuggtabletter: Solgar B12 tuggtabletter

  8,9/10
  Högdoserade tuggtabletter som även är koshergodkända.
  Solgar Vitamin B12 Sublingual 1000 mcg 250 tuggtabletter
  Storlek
  250 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  1,08 kr
  270 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Tuggtabletter om du inte gillar att svälja vanliga tabletter/kapslar
  • Högoserade
  Nackdelar
  • Dyra

  Vitamin B12 Sublingual från Solgar är tuggtabletter med 1000 mcg B12 per tablett. Ett både högdoserat och kvalitetssäkrat kosttillskott som gör att du kan vara säker på att du får de nivåer du behöver.

  Precis som övriga tillskott från Solgar så är deras B12 särskilt utformat för att täcka dagliga behov och även vara tillräckligt tillförlitligt för regelbunden användning.

  Läs mer

Vitamin B12 köpguide

Förutom att vara ett av de viktigaste ämnena vid tillverkning av röda blodkroppar ger vitamin B12 bränsle till hjärnan och förbättrar kroppens upptagningsförmåga av en rad andra viktiga näringsämnen. Överlag så är det inte särskilt svårt att hitta ett bra B12-tillskott. Innehållet är för det mesta bra och en dagsdos kostar inte särskilt mycket. Men det finns några punkter du bör kolla upp innan du köper ett B12-tillskott:

 • Form

  När du kollar på innehållsförteckningen på ett B12-tillskott ska du säkerställa att produkten innehåller metylkobalamin eller metyl-b12. Du kan också se produkter som innehåller cyano- eller hydroxy-b12. Metyl-varianten är mycket lättare för kroppen att absorbera. Det tas även upp under längre tid så att du inte behöver ta kapslarna lika ofta. Metyl är också den formen som förekommer naturligt i djur och växter och är inte kemiskt framställt i ett labb som de andra varianterna.
 • Hög dos

  Ett kosttillskott med vitamin B12 kan vara speciellt viktigt för dig som är vegan. Då kan det behövas en högre dos för att kompensera eller förebygga eventuell brist. Om du däremot endast är ute efter att komplettera kosten, kan du nöja dig med kapslar som är lågdoserade. Den rekommenderade mängden vitamin B12 för vuxna är enligt Livsmedelsverket ungefär 2µg om dagen, medan barn behöver ungefär hälften så mycket. Den som ammar kan tillfälligt behöva lite mer - upp till 2.6µg dagligen.
 • Märke

  Det finns flera pålitliga tillverkare och märken när det gäller vitamin B12. Välj med fördel en välkänd svensk tillverkare som tillverkar produkter enligt någon standard som HACCP eller GMP. Utländska tillverkare av kosttillskott har många gånger visat sig vara mindre noggranna när det kommer till innehållet och produkter kan innehålla allt mellan 10% och 1000% av det som står på innehållsförteckningen. Det finns såklart även bra utländska märken men var försiktig och se gärna till att det finns labbprotokoll som bevisar innehållet.
 • Innehåll

  Vissa märken innehåller endast vitamin B12. Andra kan även innehålla till exempel vitamin B9 eller folsyra. Anledningen till att ett B12-tillskott inte alltid endast innehåller vitamin B12, är att andra ämnen kan komplettera detta vitamin. Det går också att få en förstärkt effekt av B12-vitaminet genom att kombinera detta med andra ämnen och vitaminer. Vill du endast ha B12, bör du dock hålla utkik efter detta i innehållsförteckningen.

Så gjorde vi testet

Vitamin B12 säljs i tabletter om allt mellan 100 mcg till 1000 mcg per tablett. Att säga att ett högdoserat är bättre än ett lågdoserat eller vice versa går inte riktigt att göra. Vi har därför valt att utse det bästa alternativet i några olika kategorier.

För att avgöra vilket B12 som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem ett 30-tal produkter från olika tillverkare, med minst 5 produkter inom varje kategori. De har sedan testats grundligt och betygsatts på flera olika punkter:

 • Innehåll: Hur mycket B12 innehåller varje kapsel? Vilken form av B12 är det och hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller produkten några andra verksamma ämnen? Innehåller den en massa onödiga tillsatser? Är tabletterna veganska?
 • Effekt: Har du märkt av några positiva hälsoeffekter sedan du började använda produkten? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket urpsrung har den? Innehåller den angiven mängd B12 och eventuella andra ämnen?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Skulle du själva kunna tänka dig att köpa den?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder som testat produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt? Vilket betyg har den fått hos återförsäljare?

Betygen har sedan sammanställt och vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta totalbetyget.

 

Frågor och svar om Vitamin b12

Nedan följer de vanligaste frågorna om vitamin b12

Hur behandlas B12-brist?

Om det inte har hunnit gå så långt att man fått regelrätt anemi så kan det räcka med att ändra på sina kostvanor, ta kosttillskott eller vitaminer vid de första symtomen. Efter en tid brukar problemen försvinna och hädanefter är det extra viktigt att man håller bra kostvanor. Om man å andra sidan blivit svårt sjuk eller om man av någon annan anledning förlorat förmågan att ta upp B12 i kroppen så kan man behöva ta regelbundna B12 sprutor för resten av livet, vanligtvis ungefär fyra gånger om året.

Kan man få i sig för mycket vitamin b12?

Vid försök på människor som har fått konsumera mer än 100 µg B12 om dagen har inga biverkningar konstaterats. Eftersom ämnet är vattenlösligt försvinner det med nästa badrumsbesök om man fått i sig en för stor mängd.

Vilka livsmedel innehåller mycket vitamin B12?

Bland de animaliska livsmedel som innehåller höga halter av B12/100g är de följande:

 • Lever och njure från kyckling, gris, nöt och lamm: mellan 20-110µg

 • Löjrom, ostron och musslor: 18-19µg

 • Varmrökt böckling och makrill: 13µg

 • Kokt sill, krabba och rökt lax: 9-10µg

 • Ägg: 1.7µg

Vegetabiliska produkter:

 • Flingor, vällingpulver & barngröt: 0.8µg

 • Mannagrynsvälling: 0.5µg

 • Veteskorpor: 0.2µg

 • Ärt- eller morotssoppa: 0.02µg

Som framgår av de ovanstående exemplen så är animaliska produkter en överlägsen källa till B12 och därför är det speciellt viktigt för vegetarianer att se till att få i sig tillräckliga mängder.

Vem behöver kosttillskott med vitamin B12?

De flesta människorna behöver inte några kosttillskott med vitamin B12 då man får i sig mer än tillräckligt via maten. Men det finns en del grupper som löper särskilt hög risk för att drabbas av brist på B12:

 • Veganer: Mycket av B12-vitaminet finns i animaliska produkter, något som gör det problematiskt för veganer. Veganer är den kategori som har störst risk att drabbas av vitamin b-12 och flera aktörer rekommenderar dagligt intag av B-12-kosttillskott.

 • Äldre människor: Med åren har kroppen svårare för att ta upp B12 från det de äter.

 • Specifika sjukdomar: Vissa sjukdomar kan leda till att kroppen får det svårare eller helt tappar förmågan att ta upp B12 från kosten. Magkatarr och Crohns sjukdom är typiska sådana men också allmänna problem med mage och tarmar då vitaminen tas upp i tunntarmen som måste vara frisk och fungera normalt.

 • Operation: Även personer som genomgått operationer där delar av tarmen tagits bort kan få brist.

 • Diabetiker: Diabetiker som behandlar sin typ II-diabeter med metformin har en ökad risk av att drabbas av malabsorption av vitamin B12.

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för att kroppen ska fungera optimalt. Det är framförallt viktigt för produktionen av röda blodkroppar, hjärnans funktion och DNA-syntesen, men även bra för:

 • Hälsosam graviditet: När barnet växer i magen behöver det tillräckligt med B12 för att hjärnan och nervsystemet ska utvecklas. Kvinnor med mindre B12 än 150 ng/L löper 5 gånger så stor risk för fosterskador.
 • Benhälsa: Vitamin B12 har setts påverka benens styrka med en lägre bentäthet hos personer med brist på B12. Ju lägre bentäthet desto skörare blir benen och risken för frakturer ökar.
 • Humör: B12 kan vara en av orsakerna till att drabbas av depression. Hos personer som lider av depression och har brist på B12 kan ämnet B12 minska depressionssymtomen. 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
96 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester