Bäst i test: Bästa vitamin B12 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Vitamin B12 är ett näringsämne som hjälper till att hålla kroppens nerv- och blodceller friska och vid tillverkingen av DNA. Det hjälper också till att förhindra en typ av anemi som gör människor trötta och orkeslösa. Vi har testat 5 av de bästa vitamin-b12-tillskotten. Vinnaren i testet är Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad. Det är ett veganskt kosttillskott med höga halter av vitamin B12 i varje kapsel. Produkten är mycket prisvärd och levereras snabbt. Läs mer om testet nedan, vad man ska tänka på innan man köper B12-tillskott samt jämför själv bland de produkter vi testat.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av vitamin B12

Några av de områden vi fokuserade på när vi granskade vitamin b12-tillskotten var följande:

 • Innehåll (var kapslarna veganska, hur mycket b12 innehöll varje kapsel)
 • Pris (hur prisvärd var produkten)
 • Övrigt (leveranstider, externa kundbetyg)

Vilket vitamin b12 är bäst?

Vi har testat många vitamin B12. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive vitamin b12 samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa högdoserade Vitamin B12: Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

  9,5/10
  Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad
  Bäst i test
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  0,99 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps om dagen
  • Med folsyra

  Healthwell Vitamin B12 1000 är perfekt för dig som äter veganskt och vegetariskt. De innehåller1000 µg per kapsel vilket gör den till en högkoncentrerad produkt med tillräckligt mycket B12 för att tillgodose dagsbehovet. Dessutom innehåller kapslarna även vitamin B9 (folsyra). De är lätta att svälja, har ett bra pris och hög biotillgänglighet vilket innebär att kroppen tar till sig vitaminet snabbt och effektivt. Söker du högdoserade vitamin b12-kapslar är det här ett bra val som vi rekommenderar.  

  Läs mer
 2. 2. Bästa lågdoserade Vitamin B12: Healthwell Vitamin B12 Metylerad

  9,3/10
  Healthwell Vitamin B12 Metylerad
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  500 µg
  Pris / tablett
  0,79 kr
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps om dagen
  • 100 % B12

  Healthwells Vitamin B12 har lägre dos en deras motsvarighet "B12 1000." men är i övrigt i stort sett den samma. Den innehåller däremot inte någon vitamin B9 men priset har istället sänkts en aning. Hela produkten är vegansk och därtill svensktillverkad. För dig som inte har ett större behov än 500 µg vitamin b12 är dessa kapslar att rekommendera. 

  Läs mer
 3. 3. Great Earth Vitamin B12 1000 mcg Vegan

  9,1/10
  Great Earth Vitamin B12 1000 mcg Vegan
  Storlek
  60 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  1,65 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserad
  • Vegansk
  • God biotillgänglighet

  Great Earth är en uppskattad och hyllad tillverkare av vitamin- och mineraltillskott. De tillverkar sina produkter med hälsa och hållbarhet i fokus. Vitamin B12 1000 µg Vegan är ett veganskt och högdoserat tillskott med vitamin B12 i formen metylkobalamin. Det är en form av B12 med hög biotillgänlighet vilket gör att du effektivt tillgodoser dig vitaminet. Great Earth håller hög kvalitet och ställer stora krav på sina leverantörer vilket gör att deras produkter verkligen utmärker sig.

  Läs mer
 4. 4. Bästa Vitamin B12 sugtabletter: Holistic B12

  8,9/10
  Holistic B12
  Storlek
  100 tabl
  Mängd B12
  1000 µg
  Pris / tablett
  1,77 kr
  177 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sugtabletter
  • 1 tablett om dagen
  • Med B9 och B12

  Holistic B12 är en produkt som innehåller en hög dos vitamin B12 samt B9 som tillsammans ger optimerad cellfunktion och hjälper bildandet av röda blodkroppar. Till skillnad från flera andra, liknande kosttillskott består Holistic B12 av metylkobalamin som är den naturliga formen av vitaminet när det bildas i kroppen. Det här är en perfekt produkt för dig som har svårt för att svälja tabletter och kapslar då det är frågan om sugtabletter som har en god, lite syrlig smak. Vi tycker om den här produkten för att den är så väl genomtänkt, enkel att ta och ger påtagliga resultat som ökad pigghet och bättre prestation.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

vitamin 3

Köpguide: Så hittar du bästa vitamin B12

Förutom att vara ett av de viktigaste ämnena vid tillverkning av röda blodkroppar ger vitamin B12 bränsle till hjärnan och förbättrar kroppens upptagningsförmåga av en rad andra viktiga näringsämnen. Överlag så är det inte särskilt svårt att hitta ett bra B12-tillskott. Innehållet är för det mesta bra och en dagsdos kostar inte särskilt mycket. Men det finns några punkter du bör kolla upp innan du köper ett B12-tillskott:

 • Form: När du kollar på innehållsförteckningen på ett B12-tillskott ska du säkerställa att produkten innehåller metylkobalamin eller metyl-b12. Du kan också se produkter som innehåller cyano- eller hydroxy-b12. Metyl-varianten är mycket lättare för kroppen att absorbera. Det tas även upp under längre tid så att du inte behöver ta kapslarna lika ofta. Metyl är också den formen som förekommer naturligt i djur och växter och är inte kemiskt framställt i ett labb som de andra varianterna.
 • Hög dos: Ett kosttillskott med vitamin B12 kan vara speciellt viktigt för dig som är vegan. Då kan det behövas en högre dos för att kompensera eller förebygga eventuell brist. Om du däremot endast är ute efter att komplettera kosten, kan du nöja dig med kapslar som är lågdoserade. Den rekommenderade mängden vitamin B12 för vuxna är enligt Livsmedelsverket ungefär 2µg om dagen, medan barn behöver ungefär hälften så mycket. Den som ammar kan tillfälligt behöva lite mer - upp till 2.6µg dagligen.
 • Märke: Det finns flera pålitliga tillverkare och märken när det gäller vitamin B12. Välj med fördel till exempel något av dessa märken: Healthwell, Great Earth och Holistic.
 • Innehåll: Vissa märken innehåller endast vitamin B12. Andra kan även innehålla till exempel vitamin B9 eller folsyra. Anledningen till att ett B12-tillskott inte alltid endast innehåller vitamin B12, är att andra ämnen kan komplettera detta vitamin. Det går också att få en förstärkt effekt av B12-vitaminet genom att kombinera detta med andra ämnen och vitaminer. Vill du endast ha B12, bör du dock hålla utkik efter detta i innehållsförteckningen.
 

Vem behöver kosttillskott med vitamin B12?

De flesta människorna behöver inte några kosttillskott med vitamin B12 då man får i sig mer än tillräckligt via maten. Men det finns en del grupper som löper särskilt hög risk för att drabbas av brist på B12:

 • Veganer: Mycket av B12-vitaminet finns i animaliska produkter, något som gör det problematiskt för veganer. Veganer är den kategori som har störst risk att drabbas av vitamin b-12 och flera aktörer rekommenderar dagligt intag av B-12-kosttillskott.

 • Äldre människor: Med åren har kroppen svårare för att ta upp B12 från det de äter.

 • Specifika sjukdomar: Vissa sjukdomar kan leda till att kroppen får det svårare eller helt tappar förmågan att ta upp B12 från kosten. Magkatarr och Crohns sjukdom är typiska sådana men också allmänna problem med mage och tarmar då vitaminen tas upp i tunntarmen som måste vara frisk och fungera normalt.

 • Operation: Även personer som genomgått operationer där delar av tarmen tagits bort kan få brist.

 • Diabetiker: Diabetiker som behandlar sin typ II-diabeter med metformin har en ökad risk av att drabbas av malabsorption av vitamin B12.

Vad är vitamin B12 bra för?

 Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för att kroppen ska fungera optimalt. Det är framförallt viktigt för produktionen av röda blodkroppar, hjärnans funktion och DNA-syntesen, men även bra för:

 • Hälsosam graviditet: När barnet växer i magen behöver det tillräckligt med B12 för att hjärnan och nervsystemet ska utvecklas. Kvinnor med mindre B12 än 150 ng/L löper 5 gånger så stor risk för fosterskador.
 • Benhälsa: Vitamin B12 har setts påverka benens styrka med en lägre bentäthet hos personer med brist på B12. Ju lägre bentäthet desto skörare blir benen och risken för frakturer ökar.
 • Humör: B12 kan vara en av orsakerna till att drabbas av depression. Hos personer som lider av depression och har brist på B12 kan ämnet B12 minska depressionssymtomen. 

Vad sker vid brist på vitamin B12?

Att lida av brist på B12 kan få mycket allvarliga konsekvenser för en människa. Bristen kommer ofta smygande, och de första symptomen brukar vara att man känner sig lite trött och hängig och kanske upplever stickningar eller domningar i fötterna.

Många gånger bortförklaras detta med att man har mycket att göra, är stressad eller har varit förkyld, men det här är en allmän slags orkeslöshet som inte går bort och som gradvis blir värre. Allteftersom bristen fortsätter kan man få yrsel och få svårt att koncentrera sig, och så småningom yttrar sig den i att man lätt blir andfådd, får hjärtklappningar och susningar i öronen. Andra vanliga symptom är återkommande huvudvärk, en röd och slät tunga men också depression.

Det som händer i kroppen vid B12-brist är att man får anemi, det vill säga att produktionen av röda blodkroppar avtar. Man kan också få problem med det centrala nervsystemet, spasmer, försämrad tankeförmåga och minne, hallucinationer eller infertilitet för män.

Frågor och svar om Vitamin b12

Nedan följer de vanligaste frågorna om vitamin b12

Hur behandlas B12-brist?

Om det inte har hunnit gå så långt att man fått regelrätt anemi så kan det räcka med att ändra på sina kostvanor, ta kosttillskott eller vitaminer vid de första symtomen. Efter en tid brukar problemen försvinna och hädanefter är det extra viktigt att man håller bra kostvanor. Om man å andra sidan blivit svårt sjuk eller om man av någon annan anledning förlorat förmågan att ta upp B12 i kroppen så kan man behöva ta regelbundna B12 sprutor för resten av livet, vanligtvis ungefär fyra gånger om året.

Kan man få i sig för mycket vitamin b12?

Vid försök på människor som har fått konsumera mer än 100 µg B12 om dagen har inga biverkningar konstaterats. Eftersom ämnet är vattenlösligt försvinner det med nästa badrumsbesök om man fått i sig en för stor mängd.

Vilka livsmedel innehåller mycket vitamin B12?

B12 hittas framförallt i animalisk kost, som kött, fågel, ägg och diverse mejeriprodukter och det beror på att vitaminen formas naturligt i djurs tarmflora. Det finns även vissa vegetabiliska produkter som är berikade med B12, framförallt mjölksorter som havre- och mandelmjölk, liksom vissa typer av frukostflingor och müsli.

Bland de animaliska livsmedel som innehåller höga halter av B12/100g är de följande:

 • Lever och njure från kyckling, gris, nöt och lamm: mellan 20-110µg

 • Löjrom, ostron och musslor: 18-19µg

 • Varmrökt böckling och makrill: 13µg

 • Kokt sill, krabba och rökt lax: 9-10µg

 • Ägg: 1.7µg

Vegetabiliska produkter:

 • Flingor, vällingpulver & barngröt: 0.8µg

 • Mannagrynsvälling: 0.5µg

 • Veteskorpor: 0.2µg

 • Ärt- eller morotssoppa: 0.02µg

Som framgår av de ovanstående exemplen så är animaliska produkter en överlägsen källa till B12 och därför är det viktigt att vegetarianer får i sig tillräckliga mängder så att de inte drabbas av brist.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester