Bäst i test: Bästa pantotensyran 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Vitamin B5, eller pantotensyra som det också heter är bra för ämnesomsättningen och kan hjälpa vid exempelvis akne eller håravfall. Vi har testat pantotensyratillskott och listat de bästa kosttillskotten. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell B5 Pantotensyra Pulver till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av pantotensyra

I vårt test har vi bland annat jämfört följande parametrar:

 • Innehåll (vad innehåller produkten, om det är kapslar, räcker det med 1 per dag)
 • Pris (hur prisvärd är produkten)
 • Övrigt (vad säger externa kunder om produkten, hur snabbt levereras varorna)

Vilken pantotensyra är bäst?

Vi har testat många pantotensyra. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive pantotensyra samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa pantotensyra pulver: Healthwell B5 Pantotensyra Pulver

  9,7/10
  Healthwell B5 Pantotensyra Pulver
  Bäst i test
  Storlek
  100 g
  B5 / kapsel
  1000 mg
  Pris / kapsel
  2,99 kr
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Går lätt att blanda ut och dosera
  • Bra pris / gram

  För den som är ute efter ett vitamin-B5-tillskott i pulverform är Healthwell B5 Pantotensyra Pulver ett av de bättre alternativen. Ett tillskott i pulverform är många gånger lättare att svälja och dosera än vad kapslar kan vara. Healthwell B5 i pulverform är dessutom prisvärt, eftersom priset per gram är lägre än för motsvarande produkt för kapslar.

  Healthwell B5 Pantotensyra Pulver innehåller endast rent vitamin B5, utan några tillsatser. Detta bidrar till en högre kvalitet. Kundomdömena är också genomgående positiva, vilket ger förtroende för både märket och tillskottet. I vårt test uppfattade vi också att Healthwell B5 Pantotensyra Pulver gav ett bra resultat. En effekt som våra deltagarna i vår testpanel märkte av tydligast, under testperioden, var att orken och energin ökade. Vitamin B5 har dock flera positiva effekter på kroppen som helhet och på allmänhälsan. Nervsystemet och immunförsvaret är beroende av vitaminet och det verkar även inflammationsdämpande.

  Med hänsyn till vad vi tagit upp ovan, väljer vi att utse Healthwell B5 Pantotensyra Pulver till "bästa pantotensyra-pulver".

  Läs mer
 2. 2. Bästa pantotensyra kapslar: Healthwell B5 Pantotensyra

  9,7/10
  Healthwell B5 Pantotensyra
  Storlek
  90 kaps
  B5 / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  1,66 kr
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Hög biotillgänglighet
  • Bra effekt på huden och hyn

  Healthwell B5 Pantotensyra innehåller, likt pulvertillskottet av samma märke, en hög halt ren pantotensyra. Detta vitamin bidrar till hela kroppens funktion, men de effekter som brukar märkas tydligast är att huden förbättras och att energin kan öka. Vitamin B5 hjälper nämligen till med att reglera kroppens fettsyror, vilket gör att huden kan förbättras och mängden finnar minska. Energiomsättningen i kroppen regleras också av bland annat vitamin B5, vilket innebär att du kan få mer energi av att ta ett tillskott. 

  Pantotensyratillskottet från Healthwell kommer i burkar om 90, 180 eller 270 kapslar. Priset hör till de lägsta bland vitamin B5-tillskotten och kvaliteten på Healthwells produkter är genomgående hög. Detta bidrar till prisvärdheten. Kundutlåtandena är också mycket goda. Flera omdömen handlar om hur detta tillskott hjälpt mot främst dålig hy. Den skillnad vi märkte av tydligast, när vi genomförde vårt test, var också att hyn fick en annan lyster. De som hade vissa problem med till exempel pormaskar såg att mängden av dem minskade.

  Sammantaget ger vi Healthwell B5 Pantotensyra ett mycket gott helhetsomdöme och utser tillskottet till "bästa pantotensyra-kapslar".

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga pantotensyra: Vitaprana Vitamin B5

  9,5/10
  Vitaprana Vitamin B5
  Storlek
  100 kaps
  B5 / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  1,19 kr
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lägst pris per kapsel
  • Prisvärt tillskott
  • God effekt

  Vitaprana Vitamin B5 är ett billigt, men prisvärt, B5-vitamin-tillskott. Av de pantotensyra-tillskott som vi jämfört och testat är Vitapranas alternativ det billigaste. Kvaliteten på märkets produkter är också bra, överlag, vilket bidrar till en högre prisvärdhet. Detta tillskott passar till exempel den som är ute efter att prova ett vitamin-B5-tillskott för första gången och inte vill spendera för mycket pengar.

  Vi märkte inte av någon uppenbar skillnad i kvalitet från andra, liknande, pantotensyra-tillskott av andra märken. Under vår testperiod fick vi ett resultat som vi blev nöjda med. Det var framför allt hyns kvalitet som förbättrades.

  Sett till det låga priset och det faktum att vi märkte av en liknande effekt som för andra vitamin B5-tillskott, väljer vi att utnämna Vitaprana Vitamin B5 till "bästa billiga pantotensyra".

  Läs mer
 4. 4. Great Earth Pantothenic Acid

  9,3/10
  Great Earth Pantothenic Acid
  Storlek
  90 kaps
  B5 / kapsel
  1000 mg
  Pris / kapsel
  2,50 kr
  225 kr
  Till Butik

  Det här kosttillskottet kommer i tablettform och har en så kallad ”Time Release”-funktion, vilket innebär att medlet utsöndras långsamt under upp till 8 timmar. Om man känner att man behöver en allmänt förbättrad energinivå är det här en bra medelväg, då den fungerar på ett mer långsiktigt och återhållsamt sätt än andra tillskott.

  Vardagsenergin är en av de mest förbisedda aspekterna av kosttillskott då det är just den vi behöver som allra mest.

  Förutom den lilla extra-energi som man får av produkten är det här också en favorit bland dem som har problem med huden, särskilt akne. I kombination med en bra hygien kan detta lilla kosttillskott göra den stora skillnaden och kan tas med stor behållning av både tonåringar och vuxna. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa pantotensyra

Pantotensyra är ett viktigt vitamin som kroppen behöver av flera olika anledningar. Då det är ett B-vitamin behövs det för att omvandla protein, kolhydrater och fetter som du äter till energi. Dessutom är det nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka blodkroppar. När det kommer till pantotensyratillskott finns ett par faktorer att ha koll på innan du väljer vilket kosttillskott du ska köpa.

Nedan går vi igenom det viktigaste: 

 • best price 1Prisvärdheten: Det finns mängder av olika varumärken som marknadsför sina pantotensyratillskott. Många av dessa är likvärdiga men kan skilja sig en hel del åt vad gäller priset. Undersök hur prisvärd produkten är genom att jämföra med andra liknande produkter. Healthwells produkter brukar vanligtvis vara några av de mest prisvärda kosttillskotten man kan köpa. Dessutom är kundbetygen allt som oftast höga. 
 • capsule2Mängd pantotensyra i tabletterna: Se hur mycket pantotensyra som är i varje tablett eller kapsel. Du kanske behöver ta flera kapslar av en sort medans det räcker med en per dag med ett annat tillskott. Detta kan i vissa fall leda till att de tabletter som verkar billigast i början blir dyrare då det krävs fler tabletter för att uppnå den effekt du eftersträvar. Den här punkten gäller såklart inte pulvertillskott.   
 • spoonÖvrigt innehåll i kosttillskottet: Det är alltid av ytterst vikt att kontrollera vad som står på innehållsförteckningen. Några frågor man kan ställa sig innan är om kapslarna är anpassade för veganer eller ej eller om innehållet består av något du är allergisk mot. Vissa kosttillskott kan ha flera ämnen i sig än de man är ute efter, så kallade multitillskott. Undvik detta om du endast vill ha pantotensyra. 
 • pulver2Formen: Det finns både för- och nackdelar med de olika formerna på kosttillskotten. De vanligaste, tabletter eller kapslar, har ett högre kilopris om man räkna på hur mycket pantotensyra man får. Däremot är de betydligt smidigare än exempelvis ett pulver och går snabbt och smaklöst att svälja med ett glas vatten eller annan dryck. Pulvret däremot är vanligtvis billigare men behöver oftast lite längre tid för att tillreda. Välj den form du föredrar. 

Vad är pantotensyra bra för?

Som vi nämnt tidigare i artikeln använder kroppen pantotensyra till flera olika funktioner. Här går vi in djupare på de viktigaste punkterna: 

 • energy2Precis som med alla B-vitaminer används pantotensyra för att hjälpa kroppen att bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater så att vi kan använda dem för energi och återuppbyggnad av vävnader, muskler och organ.

 • cholesterol 1Vissa studier tyder på att vitamin B5-intag kan hjälpa till att sänka kolesterol och nivåer av triglycerider i blodet eller fetter. Denna ledning bör endast bedrivas under medicinsk övervakning.

 • cellsPantotensyra hjälper kroppen att syntetisera koenzym A vilket är viktigt för att omvandla livsmedel till fettsyror och kolesterol. Koenzym A behövs dessutom för att skapa sfingosin, en fettliknande molekyl som hjälper till att leverera kemiska meddelanden i kroppens celler. Vidare behöver levern koenzym A för att metabolisera vissa läkemedel och toxiner säkert.

 • lotionVissa studier har visat att pantotensyra fungerar som en fuktighetskräm på huden och förbättrar läkningsprocessen för hudsår. En studie visade också att vitamin B5 hjälper mot akne i ansiktet och minskade antalet akne-relaterade ansiktsfläckar när de togs som ett kosttillskott. 

Vilka livsmedel innehåller pantotensyra?

Pantotensyra förekommer i så gott som alla livsmedel, såväl animaliska som vegetabiliska. Faktum är att namnet pantotensyra härstammar från det grekiska ordet pantos, som direkt översatt betyder “överallt” - och som således syftar till att ämnet mer eller mindre finns i all slags mat. Forskning visar att bakterier i den mänskliga tarmfloran kan producera små mängder av pantotensyra på egen hand, men intag av livsmedel innehållande vitaminet är viktigt för att fylla kroppens dagliga behov.

broccoli

Broccoli innehåller många nyttigheter. Inte minst vitamin B5

Följande livsmedel har ett särskilt högt innehåll av pantotensyra/vitamin B5:

 • Produkter av fullkorn som t ex bröd och frukostflingor
 • Kött
 • Broccoli
 • Potatis
 • Baljväxter som linser, ärtor och bönor
 • Lever - allra helst från kalv
 • Nötter
 • Svamp
 • Avokado

Eftersom pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin är kroppens lagrade depåer av ämnet inte lika stora som för fettlösliga vitaminer. Det är därför viktigt att regelbundet äta livsmedel rika på pantotensyra, för att säkerställa att kroppens dagliga behov uppfylls. Alternativet är annars att varva med tillskott.

Inskickade frågor och svar om pantotensyra

Nedan svarar vi på de frågor som skickats in till oss om pantotensyra

Hjälper pantotensyra mot finnar och akne?

Ja, pantotensyra har enligt vissa studier visat på positiva resultat vid behandling av akne. Du kan läsa mer om en av studierna här

Fungerar pantotensyra mot vissa allergier?

Flera personer rapporterar in att de fått minskade allergiska problem efter att börjat ta pantotensyratillskott. Bland annat kvinnan i denna blogg

Vad är pantotensyra?

Pantotensyra, som också går under namnet vitamin B5, är ett vattenlösligt vitamin tillhörande gruppen B-vitaminer. Ämnet förekommer naturligt i kroppens samtliga celler, framförallt som en viktig del av det fettförbrännande enzymet koenzym A. Pantotensyra/vitamin B5 är ett essentiellt vitamin som fyller flera viktiga funktioner i kroppen och som alla människor - såväl barn, som vuxna - behöver få i sig varje dag.

Vad händer om man får brist på pantotensyra?

Tack vare att pantotensyra finns i mer eller mindre alla slags livsmedel, är bristtillstånd mycket ovanligt. Alkoholister, rökare, mag-/tarmopererade samt gravida/ammande kvinnor löper dock något ökad risk att drabbas av brist på pantotensyra. Typiska bristsymtom är:

 • Trötthet och utmattning
 • Nedstämdhet
 • Depression
 • Sömnrubbningar
 • Ökad mängd gråa hårstrån
 • Oro
 • Irritation och humörsvängningar
 • Magkramper
 • Överkänslighet mot ljus
 • Illamående
 • Gasbesvär
 • Förstoppning
 • Artrit
 • Försämrad hy
 • Muskelsvaghet
 • Obalans i blodsockernivån
 • Förvärrade astma- och allergibesvär
 • Ökad infektionskänslighet (vanligaste symtomet vid brist hos barn)

Ovanstående besvär är typiska för mild till måttlig brist på pantotensyra/vitamin B5, men försvinner i regel så fort man ökar på sitt intag av livsmedel med höga halter av pantotensyra alternativt kompletterar med kosttillskott.

Går det att överdosera pantotensyra och vad händer då?

Överdosering av pantotensyra är mycket ovanligt och inget man riskerar att drabbas av så länge man har en normal och sund kosthållning. Äter man kosttillskott som innehåller ämnet och följer de rekommenderade doserna, behöver man inte heller vara rädd att få i sig för mycket. Orsakerna bakom detta är dels att pantotensyra har en mycket låg toxicitet (giftighet), samt att det är vattenlösligt och således inte lagras och ackumuleras i kroppens vävnader. 

De vanligaste symtomen förknippade med ett för högt intag av pantotensyra är diaréer, ökad blödningsrisk samt vätskeansamlingar - så kallade ödem. Observera att detta främst gäller vid ett mycket högt intag (>10 000 mg/dag) under en längre tid.

Vad är det rekommenderade dagliga intaget av pantotensyra?

Vidare har Livsmedelsverket inte fastställt någon rekommenderad daglig dos för pantotensyra, men den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar att 5 mg/dag är fullt tillräckligt för vuxna (även gravida) och att ammande kvinnor kan öka upp till 7 mg/dag. Dessa mängder får man normalt i sig via kosten, varför de allra flesta inte är i behov av tillskott.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
151 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester