Bäst i test: Bästa pantotensyran 2022

Stor genomgång av flera kosttillskott i både pulver- och kapselform.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Vitamin B5, eller pantotensyra som det också heter är bra för ämnesomsättningen och kan hjälpa vid exempelvis akne eller håravfall. Vi har testat pantotensyratillskott och listat de bästa kosttillskotten. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell B5 Pantotensyra Pulver till bäst i vårt test.

 

Testvinnare - Bästa pantotensyran

 • Bästa pantotensyra pulver: Healthwell B5 Pantotensyra Pulver
 • Bästa pantotensyra kapslar: Healthwell pantotensyra kapslar
 • Bästa billiga pantotensyra: Vitaprana Vitamin B5
 • Bästa högdoserade kapslarna: Great Earth Pantothenic Acid
 • Bästa kombotillskottet: GAAM Life Series Vegan Burn
 1. 1. Bästa pantotensyra pulver: Healthwell B5 Pantotensyra Pulver

  9,7/10
  Prisvärt högdoserat pulver för dig som inte tycker om att svälja kapslar.
  Healthwell B5 Pantotensyra Pulver
  Bäst i test
  Storlek
  100 g
  B5 / kapsel
  1000 mg
  Pris / kapsel
  2,99 kr
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Går lätt att blanda ut och dosera
  • Bra pris / gram
  Nackdelar
  • Något konstig smak och bör nog helst blandas i shake eller dylikt.

  För den som är ute efter ett vitamin-B5-tillskott i pulverform är Healthwell B5 Pantotensyra Pulver ett av de bättre alternativen. Ett tillskott i pulverform är många gånger lättare att svälja och dosera än vad kapslar kan vara. Healthwell B5 i pulverform är dessutom prisvärt, eftersom priset per gram är lägre än för motsvarande produkt för kapslar.

  Healthwell B5 Pantotensyra Pulver innehåller endast rent vitamin B5, utan några tillsatser. Detta bidrar till en högre kvalitet. Kundomdömena är också genomgående positiva, vilket ger förtroende för både märket och tillskottet. I vårt test uppfattade vi också att Healthwell B5 Pantotensyra Pulver gav ett bra resultat. En effekt som våra deltagarna i vår testpanel märkte av tydligast, under testperioden, var att orken och energin ökade. Vitamin B5 har dock flera positiva effekter på kroppen som helhet och på allmänhälsan. Nervsystemet och immunförsvaret är beroende av vitaminet och det verkar även inflammationsdämpande.

  Med hänsyn till vad vi tagit upp ovan, väljer vi att utse Healthwell B5 Pantotensyra Pulver till "bästa pantotensyra-pulver".

  Läs mer
 2. 2. Bästa pantotensyra kapslar: Healthwell pantotensyra kapslar

  9,7/10
  Healthwells kapselvariant i veganskt utförande som ger bra resultat.
  Healthwell B5 Pantotensyra
  Storlek
  90 kaps
  B5 / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  1,66 kr
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Hög biotillgänglighet
  • Bra effekt på huden och hyn
  Nackdelar
  • Priset per mängd pantotensyra är mycket dyrare i kapslarna än i pulvret.

  Healthwell B5 Pantotensyra innehåller, likt pulvertillskottet av samma märke, en hög halt ren pantotensyra. Detta vitamin bidrar till hela kroppens funktion, men de effekter som brukar märkas tydligast är att huden förbättras och att energin kan öka. Vitamin B5 hjälper nämligen till med att reglera kroppens fettsyror, vilket gör att huden kan förbättras och mängden finnar minska. Energiomsättningen i kroppen regleras också av bland annat vitamin B5, vilket innebär att du kan få mer energi av att ta ett tillskott. 

  Pantotensyratillskottet från Healthwell kommer i burkar om 90, 180 eller 270 kapslar. Priset hör till de lägsta bland vitamin B5-tillskotten och kvaliteten på Healthwells produkter är genomgående hög. Detta bidrar till prisvärdheten. Kundutlåtandena är också mycket goda. Flera omdömen handlar om hur detta tillskott hjälpt mot främst dålig hy. Den skillnad vi märkte av tydligast, när vi genomförde vårt test, var också att hyn fick en annan lyster. De som hade vissa problem med till exempel pormaskar såg att mängden av dem minskade.

  Sammantaget ger vi Healthwell B5 Pantotensyra ett mycket gott helhetsomdöme och utser tillskottet till "bästa pantotensyra-kapslar".

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga pantotensyra: Vitaprana Vitamin B5

  9,5/10
  Prisvärt tillskott med hög biotillgänglighet som kommer i organiska kapslar.
  Vitaprana Vitamin B5
  Storlek
  100 kaps
  B5 / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  1,19 kr
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lägst pris per kapsel
  • Prisvärt tillskott
  • God effekt
  Nackdelar
  • Bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost.

  Vitaprana Vitamin B5 är ett billigt, men prisvärt, B5-vitamin-tillskott. Av de pantotensyra-tillskott som vi jämfört och testat är Vitapranas alternativ det billigaste. Kvaliteten på märkets produkter är också bra, överlag, vilket bidrar till en högre prisvärdhet. Detta tillskott passar till exempel den som är ute efter att prova ett vitamin-B5-tillskott för första gången och inte vill spendera för mycket pengar.

  Vi märkte inte av någon uppenbar skillnad i kvalitet från andra, liknande, pantotensyra-tillskott av andra märken. Under vår testperiod fick vi ett resultat som vi blev nöjda med. Det var framför allt hyns kvalitet som förbättrades.

  Sett till det låga priset och det faktum att vi märkte av en liknande effekt som för andra vitamin B5-tillskott, väljer vi att utnämna Vitaprana Vitamin B5 till "bästa billiga pantotensyra".

  Läs mer
 4. 4. Bästa högdoserade kapslarna: Great Earth Pantothenic Acid

  9,3/10
  Veganska högdoserade kapslar med en time-release funktion.
  Great Earth Pantothenic Acid
  Storlek
  90 kaps
  B5 / kapsel
  1000 mg
  Pris / kapsel
  2,50 kr
  225 kr
  Till Butik
  225 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Time Release funktion
  • Veganska
  Nackdelar
  • Tror du 500 mg räcker finns andra bättre alternativ.

  Det här kosttillskottet kommer i tablettform och har en så kallad ”Time Release”-funktion, vilket innebär att medlet utsöndras långsamt under upp till 8 timmar. Om man känner att man behöver en allmänt förbättrad energinivå är det här en bra medelväg, då den fungerar på ett mer långsiktigt och återhållsamt sätt än andra tillskott.

  Vardagsenergin är en av de mest förbisedda aspekterna av kosttillskott då det är just den vi behöver som allra mest.

  Förutom den lilla extra-energi som man får av produkten är det här också en favorit bland dem som har problem med huden, särskilt akne. I kombination med en bra hygien kan detta lilla kosttillskott göra den stora skillnaden och kan tas med stor behållning av både tonåringar och vuxna. 

  Läs mer
 5. 5. Bästa kombotillskottet: GAAM Life Series Vegan Burn

  9,1/10
  Ett kombinationstillskott bestående av flera olika aktiva näringsämnen som fokuserar på fettförbränning.
  GAAM Life Series Vegan Burn 240 g
  Storlek
  240 g
  B5 / kapsel
  90 mg
  Pris / kapsel
  4,97 kr
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kombinationstillskott
  • Med mango- och hallonextrakt
  Nackdelar
  • Tänk på att varje portion har ett högt koffeininnehåll

  Vegan Burn är en naturlig fettförbrännare berikad med vitaminer och mineral. Genom att kombinera beprövade termodynamisk ämnen så som koffein, ginseng och piperin ger det ämnesomsättningen en extra boost.

  Jämfört med andra produkter innehåller den även mineraler, vitaminer och ett flertal växtextrakt. På den växande marknaden för veganska kosttillskott är den ett givet val för dig som vill maximera förutsättningarna för fettomsättning.

  Läs mer

Pantotensyra köpguide

Pantotensyra är ett viktigt vitamin som kroppen behöver av flera olika anledningar. Då det är ett B-vitamin behövs det för att omvandla protein, kolhydrater och fetter som du äter till energi. Dessutom är det nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka blodkroppar. När det kommer till pantotensyratillskott finns ett par faktorer att ha koll på innan du väljer vilket kosttillskott du ska köpa.

Nedan går vi igenom det viktigaste: 

 • best price 1Prisvärdheten: Det finns mängder av olika varumärken som marknadsför sina pantotensyratillskott. Många av dessa är likvärdiga men kan skilja sig en hel del åt vad gäller priset. Undersök hur prisvärd produkten är genom att jämföra med andra liknande produkter. Healthwells produkter brukar vanligtvis vara några av de mest prisvärda kosttillskotten man kan köpa. Dessutom är kundbetygen allt som oftast höga. 
 • capsule2Mängd pantotensyra i tabletterna: Se hur mycket pantotensyra som är i varje tablett eller kapsel. Du kanske behöver ta flera kapslar av en sort medans det räcker med en per dag med ett annat tillskott. Detta kan i vissa fall leda till att de tabletter som verkar billigast i början blir dyrare då det krävs fler tabletter för att uppnå den effekt du eftersträvar. Den här punkten gäller såklart inte pulvertillskott.   
 • spoonÖvrigt innehåll i kosttillskottet: Det är alltid av ytterst vikt att kontrollera vad som står på innehållsförteckningen. Några frågor man kan ställa sig innan är om kapslarna är anpassade för veganer eller ej eller om innehållet består av något du är allergisk mot. Vissa kosttillskott kan ha flera ämnen i sig än de man är ute efter, så kallade multitillskott. Undvik detta om du endast vill ha pantotensyra. 
 • pulver2Formen: Det finns både för- och nackdelar med de olika formerna på kosttillskotten. De vanligaste, tabletter eller kapslar, har ett högre kilopris om man räkna på hur mycket pantotensyra man får. Däremot är de betydligt smidigare än exempelvis ett pulver och går snabbt och smaklöst att svälja med ett glas vatten eller annan dryck. Pulvret däremot är vanligtvis billigare men behöver oftast lite längre tid för att tillreda. Välj den form du föredrar. 

Så gjorde vi testet

För att hitta det bästa pantotensyratillskottet började vi med att beställa hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare som vi tyckte utmärkte sig lite extra. De har sedan testats grundligt och betygsatts på ett antal punkter:

 • Innehåll: Hur mycket pantotensyra innehåller produkten? Innehåller den några andra aktiva substanser? Innehåller den många tillsatser som förtjockningsmedel eller sötningsmedel?
 • Användning: Om pulver: Är det enkelt att dosera rätt mängd? Löser det sig enkelt? Smakar det bra? Om kapslar: Hur många kapslar behöver man ta per portion och dag? Är de lätta att svälja?
 • Effekt: Har du märkt av några positiva effekter sedan du började använda produkten? Har du märkt av några tråkiga biverkningar?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du rekommendera det här alternativet till en vän? Vad är eventuell fraktkostnad?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad tycker de är bra eller mindre bra? Vad har den fått för snittbetyg?

Inskickade frågor och svar om pantotensyra

Nedan svarar vi på de frågor som skickats in till oss om pantotensyra

Hjälper pantotensyra mot finnar och akne?

Ja, pantotensyra har enligt vissa studier visat på positiva resultat vid behandling av akne. Du kan läsa mer om en av studierna här

Fungerar pantotensyra mot vissa allergier?

Flera personer rapporterar in att de fått minskade allergiska problem efter att börjat ta pantotensyratillskott. Bland annat kvinnan i denna blogg

Vad händer om man får brist på pantotensyra?

Tack vare att pantotensyra finns i mer eller mindre alla slags livsmedel, är bristtillstånd mycket ovanligt. Alkoholister, rökare, mag-/tarmopererade samt gravida/ammande kvinnor löper dock något ökad risk att drabbas av brist på pantotensyra. Typiska bristsymtom är:

 • Trötthet och utmattning
 • Nedstämdhet
 • Depression
 • Sömnrubbningar
 • Ökad mängd gråa hårstrån
 • Oro
 • Irritation och humörsvängningar
 • Magkramper
 • Överkänslighet mot ljus
 • Illamående
 • Gasbesvär
 • Förstoppning
 • Artrit
 • Försämrad hy
 • Muskelsvaghet
 • Obalans i blodsockernivån
 • Förvärrade astma- och allergibesvär
 • Ökad infektionskänslighet (vanligaste symtomet vid brist hos barn)

Ovanstående besvär är typiska för mild till måttlig brist på pantotensyra/vitamin B5, men försvinner i regel så fort man ökar på sitt intag av livsmedel med höga halter av pantotensyra alternativt kompletterar med kosttillskott.

Går det att överdosera pantotensyra och vad händer då?

Överdosering av pantotensyra är mycket ovanligt och inget man riskerar att drabbas av så länge man har en normal och sund kosthållning. Äter man kosttillskott som innehåller ämnet och följer de rekommenderade doserna, behöver man inte heller vara rädd att få i sig för mycket. Orsakerna bakom detta är dels att pantotensyra har en mycket låg toxicitet (giftighet), samt att det är vattenlösligt och således inte lagras och ackumuleras i kroppens vävnader. 

De vanligaste symtomen förknippade med ett för högt intag av pantotensyra är diaréer, ökad blödningsrisk samt vätskeansamlingar - så kallade ödem. Observera att detta främst gäller vid ett mycket högt intag (>10 000 mg/dag) under en längre tid.

Vad är det rekommenderade dagliga intaget av pantotensyra?

Vidare har Livsmedelsverket inte fastställt någon rekommenderad daglig dos för pantotensyra, men den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar att 5 mg/dag är fullt tillräckligt för vuxna (även gravida) och att ammande kvinnor kan öka upp till 7 mg/dag. Dessa mängder får man normalt i sig via kosten, varför de allra flesta inte är i behov av tillskott.

Vilka livsmedel innehåller pantotensyra?

Pantotensyra förekommer i så gott som alla livsmedel, såväl animaliska som vegetabiliska. Faktum är att namnet pantotensyra härstammar från det grekiska ordet pantos, som direkt översatt betyder “överallt” - och som således syftar till att ämnet mer eller mindre finns i all slags mat. Forskning visar att bakterier i den mänskliga tarmfloran kan producera små mängder av pantotensyra på egen hand, men intag av livsmedel innehållande vitaminet är viktigt för att fylla kroppens behov.

Följande livsmedel har ett särskilt högt innehåll av pantotensyra/vitamin B5:

 • Produkter av fullkorn som t ex bröd och frukostflingor
 • Kött
 • Broccoli
 • Potatis
 • Baljväxter som linser, ärtor och bönor
 • Lever - allra helst från kalv
 • Nötter
 • Svamp
 • Avokado

Eftersom pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin är kroppens lagrade depåer av ämnet inte lika stora som för fettlösliga vitaminer. Det är därför viktigt att regelbundet äta livsmedel rika på pantotensyra.

Vad är pantotensyra bra för?

Som vi nämnt tidigare i artikeln använder kroppen pantotensyra till flera olika funktioner. Här går vi in djupare på de viktigaste punkterna: 

 • energy2Precis som med alla B-vitaminer används pantotensyra för att hjälpa kroppen att bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater så att vi kan använda dem för energi och återuppbyggnad av vävnader, muskler och organ.

 • cholesterol 1Vissa studier tyder på att vitamin B5-intag kan hjälpa till att sänka kolesterol och nivåer av triglycerider i blodet eller fetter. Denna ledning bör endast bedrivas under medicinsk övervakning.

 • cellsPantotensyra hjälper kroppen att syntetisera koenzym A vilket är viktigt för att omvandla livsmedel till fettsyror och kolesterol. Koenzym A behövs dessutom för att skapa sfingosin, en fettliknande molekyl som hjälper till att leverera kemiska meddelanden i kroppens celler. Vidare behöver levern koenzym A för att metabolisera vissa läkemedel och toxiner säkert.

 • lotionVissa studier har visat att pantotensyra fungerar som en fuktighetskräm på huden och förbättrar läkningsprocessen för hudsår. En studie visade också att vitamin B5 hjälper mot akne i ansiktet och minskade antalet akne-relaterade ansiktsfläckar när de togs som ett kosttillskott. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
171 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester