Bäst i test: Bästa K2-vitamin 2022

Sluta leta kosttillskott med hjälp av den här K2-guiden!
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

Vitamin K, liksom vitamin D, är svårt att få i sig tillräckligt av via maten. Därför väljer många att ta vitamintillskott med dessa vitaminer. Både kombinationer med båda och var och en för sig har visat sig ha god effekt. Här har vi testat ett 20-tal olika K2-tillskott och bäst av alla blev Healthwell Vitamin K2 200. Ett mycket prisvärt kosttillskott av bra kvalitet med en hög dosering av K2.

Testvinnare - Bästa K2-vitamin

 • Bäst i test: Healthwell Vitamin K2 200
 • Bäst multitillskott med K2: Better You Vitamin D3 + K2
 • Bästa billiga: Body science wellness series Vitamin D3+K2
 • Bästa flytande: Thorne Flytande Vitamin K2 30 ml
 • Bästa mellandos: Helhetshälsa K2-Vitamin
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Vitamin K2 200

  9,7/10
  Högdoserat kosttillskott i vegetabilisk kapsel med enormt höga kundbetyg.
  Healthwell Vitamin K2 200
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  K2 / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  1,99 kr
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • 1 kaps om dagen
  • K2-vitamin i form av menakinon-7
  Nackdelar
  • Var uppmärksam på mängden av de deklarerade ämnena vid användning av flera kosttillskott.

  Healthwells K2 200 tillhör de billigare vitamin K2-tillskotten du kan hitta. Koncentrationen är dessutom hög, 200 µg/kapsel, vilket ger en mycket prisvärd produkt. Healthwells kosttillskott håller en hög kvalitet generellt sett, vilket även gör att vi har högt förtroende för deras K2-vitamintillskott. K2-vitamin i sig bidrar till bättre tand- och benhälsa. Även immunförsvaret påverkas positivt. Healthwells K2-vitamin framställs genom naturlig fermentering och kokosolja är tillsatt för att förbättra näringsupptaget.

  Den naturliga framställningsprocessen bidrar, förutom Healthwells kvalitetsstämpel, till att vi betraktar detta tillskott som ett mycket bra val för den som vill ha ett högdoserat K2-vitamintillskott. Tabletterna är dessutom lättsvalda och en tablett, som tas i samband med måltid, täcker dagsbehovet av vitamin K2.

  Läs mer
 2. 2. Bäst multitillskott med K2: Better You Vitamin D3 + K2

  9,5/10
  Ett kombinationstillskott som även tillförts kokosfett, blåbär och vitamin D.
  Better You Vitamin D3 + K2
  Storlek
  60 kaps
  K2 / kapsel
  90 µg
  Pris / kapsel
  4,15 kr
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Med blåbärspulver
  • 1 kaps om dagen
  Nackdelar
  • Ganska dyrt tillskott
  • Välj Healthwells produkt ovan om du vill ha ett kosttillskott som bara består utav K2

  Detta högkvalitativa tillskott från Better You innehåller både K2-vitamin och D-vitamin. Koncentrationen av K-vitamin är relativt hög, 90 µg, och D3-vitamininnehållet är 2 800 IE. Detta täcker dagsbehovet utan några problem. Genom att tillskottet innehåller både vitamin D och K2, innebär det att du får i dig två vitaminer som skapar synergieffekter i kroppen. De kompletterar varandra och samverkar för att ge bland annat starkare ben, tänder och immunförsvar. Kapslarna innehåller dessutom kokosolja, som påskyndar upptagningen av andra ämnen i kroppen, samt blåbärspulver som är naturligt rikt på K-vitamin. 

  En kapsel täcker dagsbehovet och kapslarna i sig är lätta att svälja. Vi uppskattar kombinationen av det naturliga innehållet av kokosolja och blåbärspulver med tillskotten av D3-vitamin och K2. Tillsammans ger detta en premiumprodukt som vi ger vår utmärkelse "bästa Vitamin K2 och D". Detta trots att priset är högre än andra K2-vitamintillskott. 

  Produkten är tillverkad enligt kvalitetsstandarden HACCP och GMP standard, vilket gör märket tillförlitligt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga: Body science wellness series Vitamin D3+K2

  9,1/10
  Prisvärd produkt perfekt lämpad för dig som endast behöver en lägre dos.
  Body science wellness series Vitamin D3+K2
  Storlek
  100 kaps
  K2 / kapsel
  45 μg
  Pris / kapsel
  1,59 kr
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Kombinerat med Vitamin D
  Nackdelar
  • Ganska låg dos K2

  D3+K2 från Body Science innehåller bra doser av två viktiga och ofta bristfälliga vitamin. Pris och koncentration är genomsnittliga och duger väl. Om du vill ha extra tillskott av K2 så är det bättre att välja en annan produkt.

  Läs mer
 4. 4. Bästa flytande: Thorne Flytande Vitamin K2 30 ml

  9,1/10
  Ett flytande alternativ för dig som har svårt att svälja kapslar.
  Thorne Flytande Vitamin K2 30 ml
  Storlek
  30 ml
  K2 / kapsel
  N/A
  Pris / kapsel
  N/A
  859 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • I flytande form
  • Innehåller tokoferoler (E-vitamin)
  Nackdelar
  • Dyrt inköpspris

  Flytande vitamin K2 från Thorne är K2 blandat med kokosolja. Då allt är förpackat i en droppbehållare blir det enkelt att dosera efter eget tycke.

  Eftersom upptaget av K2 blir bäst i samband med olja är Thorne flytande K2 ett bra val för dig som vill vara säker på att tillgodogöra så mycket som möjligt av innehållet. Enkel att dosera tack vare flaskans droppfunktion.

  Läs mer
 5. 5. Bästa mellandos: Helhetshälsa K2-Vitamin

  9,0/10
  Kosttillskott i mellandossegmentet från det svenska varumärket Helhetshälsa.
  Helhetshälsa K2-Vitamin
  Storlek
  60 kaps
  K2 / kapsel
  100 µg
  Pris / kapsel
  2,78 kr
  167 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 1 kaps om dagen
  • Vegansk
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Något dyrt

  Helhetshälsas K2-tillskott är relativt dyrt men produkten är bra och omtyckt. Kapslarna är lättsvalda och ska tas i samband med måltid. Förpackningen innehåller 60 kapslar och bör tas dagligen, men tillskottet är ett bra komplement även om det bara tas varannan dag.

  Läs mer

K2-Vitamin köpguide

K2-vitamin var länge känt för att det hjälper mot att blodet levrar sig. Men nu vet man att det även har en viktig roll för kroppen förmåga att lagra kalcium. Det är alltså ett viktigt vitamin både för benens hälsa och hjärtats funktion. På lång sikt bör man försöka få i sig så mycket K2 som möjligt via maten, men för vissa kan det vara lämpligt att använda sig av tillskott. Innan du beställer K2-tillskott finns det några saker du bör känna till:

 • vitaminer

  Typ

  Vitamin K2 finns i två olika former, MK-4 och MK-7. MK-4 tas snabbt upp av kroppen i vävnader, organ och hjärnan. MK-4 är den mest aktiva formen av vitamin K2 i kroppen. MK-7 kommer från bakterier och man vet inte riktigt hur kroppen hanterar det. Mest sannolikt tas det upp i ben och lever. Det bästa är ett kosttillskott med både MK-4 och MK-7.
 • d-vitamin från solen

  D3 och K2

  Kombinationen av vitamin D3 och K2 är särskilt gynnsam för kroppen, men viss forskning tyder på att effekten av D3 kan minska om man intar bägge vitaminerna samtidigt. Vi rekommenderar att man tar ett D3-tillskott på morgonen och ett K2-tillskott på kvällen istället för ett kombinationstillskott.
 • k

  K1

  Vitamin K1 är sällan nödvändigt att ta som tillskott och ytterst få människor har brist på vitamin K1. Ett K1+K2 tillskott är således inte bättre än ett K2-tillskott, snarare tvärtom.
 • hjarta

  Medicin

  Vissa mediciner motarbetar effekterna av K2. Tar du till exempel blodförtunnande läkemedel bör du vara försiktig med att ta vitamin K2-tillskott då tillskottet kan försvaga effekten av läkemedlet.

Så gjorde vi testet

Vitamin K2 är kanske inte den mest berömda men utbudet av produkter är ändå stort. De varierar sig kraftigt och en tablett kan innehålla allt mellan 10 mcg till 300 mcg. Vi har istället, för att underlätta för dig, valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

För att avgöra vilken K2 som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats utförligt och därefter betygsatts på ett antal punkter:

 • Innehåll: Hur mycket K2 innehåller produkten? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller den några andra verksamma ämnen? Innehåller den mycket tillsatser? Är produkten vegansk?
 • Effekt: Har du märkt av några positiva effekter sedan du började använda produkten? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Kvalitet: Vem är tillverkaren och vilket ursprung har produkten? Innehåller den angiven mängd K2?
 • Pris: Hur mycket kostar en förpackning? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Finns det något som sticker ut som extra bra eller dåligt? Vilket betyg har den fått hos återförsäljarna?

Betygen på alla punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är helt enkelt produkten med det högsta totalbetyget.

 

Frågor och svar om vitamin K2

Hur mycket vitamin k2 behöver man?

Det rekommenderade dagliga intaget är cirka 200 mikrogram dagligen för vuxna och barn över 12 år. För yngre barn räcker det med 45 mcg per dag.

Tar du vitamin D3-tillskott bör du ta ca 45 mcg K2 för varje 1000 IE D3, eftersom D3-tillskott kan skapa ett behov i kroppen för extra K2.

Vad är K2-vitamin bra för?

Vitamin K2 är känt att vara bra för normal blodkoagulering för att undvika kraftiga blödningar och blåmärken när blodkärl brister. Men det kan även vara bra för:

 • hjärtaHjärtat: Vitamin K bryter ner kalcium i kroppen och hjälper till att motverka åderförkalkning. 
 • bröst cancerCancer: Vissa studier har visat på att vitamin K2 kan sakta ned eller stoppa spridningen av cancer i kroppen. Men mer forsking krävs definitivt.
 • benStarka ben: Våra kroppar behöver kalcium för att upprätthålla en stark benstomme. K2 hjälper kroppen att binda kalciumet till skelettet.

Vilka livsmedel innehåller vitamin K2?

Nedan följer livsmedlen med det högsta innehållet av K2, även om det finns i lägre halter i väldigt många livsmedel:

Natto
(108 mcg/100g)
Natto är en japansk rätt som består av fermenterade sojabönor. Innehåller många nyttiga ämnen för magen och är den mest vitamin K2-rika maten.
Ål
(63 mcg/100g)
Ål är ett av näringsämnena som är allra mest näringsrika på vitamin K2.
Ost
(~50 mcg/100g)
Ost innehåller inte bara protein, kalcium och vitamin A utan faktiskt även en hel del vitamin K2. Munster, Camembert, Edamer och lagrad Gouda är exempel på K2-rika ostar.
Kyckling
(10 mcg/100g)
Kyckling innehåller ca 5-10 gånger mer vitamin K2 än nöt- och griskött. 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
204 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester