Topp 5 bästa Vandringsryggsäckarna (nov. 2022)

Läs dessa expertråd för att välja den bästa vandringsryggsäcken och hänge dig åt livets alla äventyr, stora som små, i trygg vetskap om att du har det som behövs.

Vandring har blivit en omåttligt populär fritidsaktivitet och under pandemin har vi vandrat som aldrig förr. Att söka sig ut i naturen med dess stora och öppna vidder har blivit det naturliga valet när vi vill undvika trängsel. Ska du ge dig ut och vandra, är bra utrustning a och o. Det gäller allt från kängor till regnkläder och naturligtvis en riktigt bra ryggsäck som rymmer både extra kläder och dricksvatten, kanske lite proviant och ett första-hjälpen-kit. Eftersom du ska bära ryggsäcken under en längre tid, är det viktigt att den sitter bra och avlastar på de rätta ställena. Att få sin vandring förstörd på grund av en dålig ryggsäck är trist. För att hjälpa dig på vägen har vi testat flera olika vandringsryggsäckar och här nedan kan du läsa om testet och ta reda på vilka ryggsäckar vi valde ut och varför.

Testvinnare - Bästa Vandringsryggsäcken 2022

Här är en överblick över årets bästa Vandringsryggsäckar.

 1. Bäst i test vandringsryggsäck: Bergans Helium V5 55
 2. Bästa premium vandringsryggsäck: Lundhags Gnaur 75
 3. Mest prisvärda vandringsryggsäcken: Osprey Renn 65
 4. Bästa billiga vandringsryggsäcken: Urberg Rogen 2.0 65 L
 5. Bästa mindre vandringsryggsäcken för dam: Fjällräven Abisko Friluft 35 Women's

Hur vi valde ut de bästa Vandringsryggsäckarna

 • Komfort: Sitter ryggsäcken bra? Skaver det någonstans? Går det att justera rygglängd och axelremmar?
 • Design: Hur är ventilationen runt ryggen? Hur mycket ryms i ryggsäcken? Finns det flera småfickor? Hur är huvudfacken uppdelade? Är den anpassad för något vätskesystem?
 • Storlek och vikt: Hur stor är den? Hur mycket väger den? Är den onödigt stor eller väger onödigt mycket för volymen den rymmer? Känns det som att du får plats med mer eller mindre än andra väskor med liknande volym?
 • Kvalitet: Vilka material är den tillverkad av? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Hur bra vattentålighet har den? 
 • Pris: Hur mycket kostar den? Finns det liknande ryggsäckar till ett bättre pris? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundomdömen: Vad tycker tidigare kunder som använt den om den? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Så hittar du bästa Vandringsryggsäck

Så hittar du bästa Vandringsryggsäcken

Vare sig du bara ska ge dig ut i skogen över dagen eller bege dig ut på en tre-dagars fjällvandring, så bör du ha en ordentlig ryggsäck. Att välja rätt ryggsäck är en konst och inte helt lätt att göra idag när alternativen är många och utbudet är stort. Att hitta rätt ryggsäck som passar just dig och dina behov är bland det viktigaste du kan göra i dina förberedelser inför framtida vandringar. Väskan ska klara allt du utsätter den för och dessutom sitta bra och ge rätt stöd. Fundera igenom dina behov. Till din hjälp kan du använda dig av punkterna vi listat nedan.

 • Storleken

  Hur stor ryggsäck du behöver bestäms av behovet. Ska du ge dig ut på en dagstur behöver du bara ett ombyte, lite lättare proviant, dricksvatten och ett första-hjälpen-kit. I det läget klarar du dig gott med en ryggsäck som rymmer 15 - 35 liter. Är det tal om kortare turer väljer du en i det mindre spannet. Ska du ut på en längre dagstur behöver du ha med dig mer mat och mer vatten och då väljer du en väska i det övre spannet. Har du tänkt dig turer på 1 - 3 dagar behöver du en ryggsäck som rymmer 40 - 50 liter. Här behöver du mer utrustning än vad en dagstur kräver, så du behöver plats för campingköket, tältet och sovsäcken etc. En tur på 3 - 5 dagar kräver mer kläder, mer mat och vatten och eventuellt annan utrustning. Det innebär att naturligtvis att du behöver en större ryggsäck, så satsa på en väska som ligger mellan 50 - 70 liter. Planerar du en vandring som är längre än fem dagar rekommenderas en ryggsäck på 80 - 100 liter.
 • Kvalitet

  Även här bör du låta behovet styra. Fundera igenom vad du ska ha din ryggsäck till. Ska du backpacka i Asien eller ska du bara använda den till kortare dagsturer i skogen hemmavid? Utgå från sådant när du väljer material och funktioner. Ett kraftigare material är tåligare men väger också mer till exempel.
 • Modell

  Idag finns det en mängd olika modeller för både män och kvinnor. Prova dig fram tills du hittar den rätta varianten för dig. Tänk på att ju större väskan är, desto tyngre blir den när den är fullpackad och det i sin tur ställer högre krav på passformen. Ryggsäcken behöver sitta stadigt och bekvämt så du kan undvika eventuell felbelastning eller förhatliga skavsår. Ett bra tips är att inte prova ryggsäcken tom.

Våra 5 bästa Vandringsryggsäckar (november 2022)

1. Bergans Helium V5 55 - Bäst i test vandringsryggsäck

Bergans Helium V5 55 - Bäst i test vandringsryggsäck
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outnorth)

Bergans Helium V5 55 liter är en riktigt bra klassisk ryggsäck med den senaste generationens bärsystem. Både ryggsidan och axelremmar samt höftbältet består av ventilerande skum med meshyta vilket ger en hög bärkomfort. Med sina 1000 g är den en riktig lättviktare. Den har toppöppning med snölås och en vertikal dragkedjeöppning i fronten som gör det lätt för dig att komma åt din packning. Topplocket är även avtagbart, vilket sparar 70 g i vikt, och det kan också justeras i höjdled. En annan sak vi verkligen gillar med den här väskan är att den är förberedd för vätskesystem och den har gott om generösa sidofickor och en mängd fästpunkter för bland annat skidor, pulkadrag, isyxa och vandringsstav. Den ligger även riktigt bra i pris då det landar på runt 1400 kronor. Det är en ryggsäck som lovordas av sina användare och den enda uttalade nackdelen är att den inte har något integrerat regnskydd men det kan man köpa till. Det är den här mångsidigheten som ger den det höga betyget.

En ryggsäck som du kommer att älska under dina äventyr. Med sin stadiga design och generösa förvaringsmöjligheter har du här den absolut bästa vandringsryggsäcken. Den är även ett bra miljöval då Bergans använder återvunnet material i flertalet av sina produkter och all bomull som används är ekologisk. Dessutom är den oerhört snygg och stilren.

Egenskaper

 • Packvolym: 55 L
 • Vikt: 1000 g
 • Kön: Unisex
 • Avtagbart höftbälte: Ja

Fördelar

 • Rejält höftbälte
 • Justerbar rygglängd
 • Ordentliga fickor

Nackdelar

 • Ej integrerat regnskydd

Omdöme

Bekväm mellanstor ryggsäck där rygg, axelremmar och höftbälte är gjort av perforerat ventilerande skum med meshyta.

Priser

Till butik
1999 kr

2. Lundhags Gnaur 75 - Bästa premium vandringsryggsäck

Lundhags Gnaur 75 - Bästa premium vandringsryggsäck
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vill du ha en riktigt top notch ryggsäck så ska du satsa på Lundhags Gnaur 75. Det här är den ultimata ryggsäcken för de lite längre vandringsturerna. Det är en robust och stadig konstruktion och alla delar av bärsystemet går dessutom att reparera eller ersättas. Den stabila bärramen klarar de tyngsta lasterna. Själva säcken är tvådelad med en avdelare som är försedd med dragkedja. Den stora frontöppningen gör det lätt att komma åt din packning och du får en bra överblick. Justerbart topplock och en expanderbar krage med dubbel dragskostängning ger extra packutrymme. Det finns en intern säkerhetsficka och en mängd ytterfickor. Höftbältet har också ett flertal vattentäta fickor för diverse småprylar. Även denna väska är anpassad för vätskesystem och den har ett integrerat regnskydd i bottenfacket med ordentliga fästkrokar. Den här väskan har även fästen som gör att du kan koppla samman den med flera mindre väskor från Lundhags, vilket ger dig extra packvolym.

Det här är den ultimata ryggsäcken som du absolut vill ha med dig på dina längre vandringsturer. Den stabila bärkonstruktionen och den generösa packvolymen i kombination med oslagbar komfort, gör den till ett absolut måste. Lundhags är idag synonymt med hög kvalitet och hållbarhet och det visar de verkligen prov på med den här ryggsäcken.

Egenskaper

 • Packvolym: 75 L
 • Vikt: 3300 g
 • Kön: Unisex
 • Avtagbart höftbälte: Nej

Fördelar

 • Robust och stadig
 • Goda avlastningsegenskaper
 • Fickorna på höftbältet kunde varit större

Nackdelar

 • Den robusta konstruktionen gör den tung

Omdöme

Lundhags mest avancerade ryggsäck med extra stabil ryggkonstruktion.

Priser

Till butik
2495 kr

3. Osprey Renn 65 - Mest prisvärda vandringsryggsäcken

Osprey Renn 65 - Mest prisvärda vandringsryggsäcken
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Denna kroppsnära ryggsäck har alla viktiga funktioner du behöver för en flerdagarstur. Säcken är rymlig och avdelaren i botten går att ta ur om man inte vill använda den. Du kan öppna den både i toppen och i botten. Topplocket har en rejäl ficka för småsaker och även en nyckelhållare så du lätt kan hålla reda på dina nycklar. Konstruktionen är stabil och lätt att bära och modellen finns även i en dammodell med ett bärsystem som är särskilt anpassat efter kvinnor. Rygglängden kan du justera enkelt med det nya steglåssystemet vilket gör det lätt att få till rätt passform. En riktigt bra funktion är att den är kompatibel med Ospreys Daylite dagryggsäckar. Dessa ger dig en utökad packvolym men också möjligheten att koppla loss den om du vill ge dig ut på en kortare dagstur där du kanske vill lämna kvar den stora ryggsäcken i lägret.

Vill du ha en riktigt bra och stabil vandringsryggsäck till ett riktigt bra pris men ändå inte göra avkall på funktionalitet och bekvämlighet, så är den här ryggsäcken det perfekta valet för dig. Osprey har specialiserat sig på att designa ryggsäckar som formar sig efter bärarens kropp. Detta ger en optimal viktfördelning, vilket markant ökar bärkomforten.

Egenskaper

 • Packvolym: 65 L
 • Vikt: 1560 g
 • Kön: Kvinna
 • Avtagbart höftbälte: Nej

Fördelar

 • Går att kombinera med Osprey Daylite
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Saknar ordentliga ytterfickor

Omdöme

Bekväm och kroppsnära ryggsäck med ett välventilerat bärsystem till ett mycket bra pris.

Priser

Till butik
1196 kr

4. Urberg Rogen 2.0 65 L - Bästa billiga vandringsryggsäcken

Urberg Rogen 2.0 65 L - Bästa billiga vandringsryggsäcken
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Ett annat bra val är ryggsäcken Rogen 2,0 65 liter från Urberg. De justerbara axelremmarna, bröstremmen och höftbältet samt möjligheten att justera rygglängden, gör att du lätt kan anpassa ryggsäcken efter just din kropp. Den har ett stort huvudfack med en stor u-formad öppning och ett bottenfack där du lätt får plats med din sovsäck. Flera små fickor för dina småprylar gör det lätt att organisera din packning. Även den här ryggsäcken är anpassad för ett vätskesystem och den har ett integrerat regnskydd. Vi gillar också möjligheten att kunna fästa vandringsstavar utanpå ryggsäcken. Utlåtanden från användare är uttalat samstämmiga. De tycker om den för att den är lätt att anpassa efter kroppen, lätt att organisera och kanske framför allt komforten och vi kan inte annat än att hålla med. Det enda negativa är att bröstremmen lossnar alldeles för lätt. Det drar ner helhetsbetyget men överlag är detta ett riktigt bra val.

Urbergs Rogen 2,0 är ett riktigt bra val när du vill satsa på komfort och stabilitet. Dess pris och funktionalitet gör den unik i sin klass. Denna unisexmodell passar lika bra för kvinnor som för män. Urberg har även förbundit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till miljöändamål, vilket gör ryggsäcken till miljösmart val.

Egenskaper

 • Packvolym: 65 L
 • Vikt: 2285 g
 • Kön: Unisex
 • Avtagbart höftbälte: Nej

Fördelar

 • Öppnas som en resväska för snabb åtkomst och överblick
 • Gott om fack
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Bröstremmen lossnar lätt

Omdöme

Stabil vandringsryggsäck med aluminiumram och flera smarta lösningar.

Priser

Till butik
698 kr

5. Fjällräven Abisko Friluft 35 Women's - Bästa mindre vandringsryggsäcken för dam

Fjällräven Abisko Friluft 35 Women's - Bästa mindre vandringsryggsäcken för dam
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Titeln bästa budgetvalet går odelat till Osprey Renn 65 liter. Denna kroppsnära ryggsäck har alla viktiga funktioner du behöver för en flerdagarstur. Säcken är rymlig och avdelaren i botten går att ta ur om man inte vill använda den. Du kan öppna den både i toppen och i botten. Topplocket har en rejäl ficka för småsaker och även en nyckelhållare så du lätt kan hålla reda på dina nycklar. Konstruktionen är stabil och lätt att bära och modellen finns även i en dammodell med ett bärsystem som är särskilt anpassat efter kvinnor. Rygglängden kan du justera enkelt med det nya steglåssystemet vilket gör det lätt att få till rätt passform. En riktigt bra funktion är att den är kompatibel med Ospreys Daylite dagryggsäckar. Dessa ger dig en utökad packvolym men också möjligheten att koppla loss den om du vill ge dig ut på en kortare dagstur där du kanske vill lämna kvar den stora ryggsäcken i lägret.

Vill du ha en riktigt bra och stabil vandringsryggsäck till ett riktigt bra pris men ändå inte göra avkall på funktionalitet och bekvämlighet, så är den här ryggsäcken det perfekta valet för dig. Osprey har specialiserat sig på att designa ryggsäckar som formar sig efter bärarens kropp. Detta ger en optimal viktfördelning, vilket markant ökar bärkomforten.

Egenskaper

 • Packvolym: 35 L
 • Vikt: 1550 g
 • Kön: Kvinna
 • Avtagbart höftbälte: Nej

Fördelar

 • Integrerat regnskydd
 • Expanderbara sidofickor

Nackdelar

 • Ej justerbar rygglängd

Omdöme

En mindre ryggsäck med hög komfort och bra ventilation samt särskilt framtagen för kvinnor.

Priser

Till butik
2095 kr

Jämför de bästa Vandringsryggsäckarna i testet

Vandringsryggsäck Packvolym Vikt Kön Avtagbart höftbälte Totalbetyg Pris
Bergans Helium V5 55 55 L 1000 g Unisex Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1999 kr
Lundhags Gnaur 75 75 L 3300 g Unisex Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2495 kr
Osprey Renn 65 65 L 1560 g Kvinna Nej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1196 kr
Urberg Rogen 2.0 65 L 65 L 2285 g Unisex Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
698 kr
Fjällräven Abisko Friluft 35 Women's 35 L 1550 g Kvinna Nej Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
2095 kr

Vanliga frågor om bästa vandringsryggsäcken

Frågor och svar om vandringsryggsäckar

Vilken vandringsryggsäck är bäst?

Enligt vår testpanel så är Bergans Helium V5 55 den bästa vandringsryggsäcken. Mycket på grund av att den kombinerar ett väldigt robust utförande med hög bekvämlighet. Detta gör den till ett av de mest helhetsorienterade alternativen.

Vad är en vandringsryggsäcks viktigaste egenskap?

Med tiden så utvecklar man definitivt sina egna särskilda preferenser. Men de flesta är nog överens om att ryggsäckens förmåga att hålla komfort under långa vandringar är avgörande. Därför blir ryggsäckens stadga och stabil bröstrem två otroligt viktiga saker. Ibland lönar det sig att välja en mindre rymlig ryggsäck.

Spelar det någon roll om ryggsäcken är vattentät?

Huruvida vattentäthet är viktigt kommer i slutändan att bero på vilken slangs vandringsupplevelse du föredrar. Även om regn kan komma oväntat så går det i det korta loppet alltid att planera för vädret. Men gillar du långvandringar med tältning och hög nivå av spontanitet är det definitivt en bra idé att välja ett vattentätt alternativ eller en vandringsryggsäck med vattentätt hölje.

Är det viktigt med en slitstark vandringsryggsäck?

Om du vandrar i krävande miljöer så kan revor ställa till enorma bekymmer. Därför väljer många vandringsryggsäck med korsade stygn eller material i flera lager. Är detta något du värdesätter kan du hålla särskild utkik efter ryggsäckar tillverkade med ripstop eller motsvarande teknik för slitstarka natur- och syntetmaterial.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 25 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 5 / 5