Topp 6 bästa kollagen (nov. 2022)

Här hittar du de bästa kollagentillskotten - för både hår, hud, naglar och leder.

Vi vet alla att kollagen är viktigt för hälsan - det är en nyckelkomponent i hud, ben, leder och brosk, och det hjälper till att bibehålla deras styrka och flexibilitet.

Studier har visat att intag av C-vitamin och hydrolyserat kollagen kan förbättra hudens elasticitet, möjligen på grund av bildandet av bindningar mellan fibrer som gör att den strukturella integriteten förbättras.

När vi åldras producerar våra kroppar mindre kollagen. Detta kan leda till rynkor, slapp hud och förlust av elasticitet. För att bekämpa detta vänder sig många till kollagentillskott.

Kollagentillskott kan komma i form av pulver, piller eller hudkrämer. De är vanligtvis gjorda av animaliska produkter, som fisk eller kyckling, men det finns också några växtbaserade alternativ.

Här är sex av de bästa kollagentillskotten på marknaden idag.

Testvinnare - Bästa kollagenet 2022

Här är en överblick över årets bästa kollagen.

 1. Bästa kollagen pulver: Core Collagen Pro
 2. Bästa kollagen kapslar: Healthwell Collagen Plus
 3. Bästa premiumvalet: Matters Multi Collagen
 4. Bäst för huden: Olga Rönnberg Kollagen
 5. Bästa från fisk: Healthwell Collagen Pulver
 6. Bästa från kyckling: Great Earth Biocell Collagen

Hur vi valde ut de bästa kollagen

 • Innehåll: Vi har valt kollagen från olika säkra källor och med så få tillsatser som möjligt. 
 • Användning: Vi har valt ut kollagen som går enkelt att dosera i rätt mängd och är enkelt att använda.
 • Kvalitet: Vi har valt ut kollagen från kända märken, fördelaktigt tillverkade enligt GMP och HACCP.
 • Pris: Vi har valt ut prisvärda kollagentillskott för både små och stora plånböcker.
 • Kundbetyg: Vi har valt kollagen som fått övervägande postiva omdömen från kunderna.

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Kollagen

Så hittar du bästa kollagenet

Med så många kollagen på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som är rätt för dig. Här är de 9 viktigaste faktorerna för att hitta det bästa kollagentillskottet:

1. Typ av kollagen

Det finns många olika typer av kollagen, och var och en har olika fördelar. Se till att välja ett tillskott som innehåller den typ av kollagen som du letar efter.

 • Typ I: Typ I kollagen är bra för att minska rynkor och stärka huden. Det är också skyddande mot osteoporos. Medan äldre människor drar mest nytta av typ I kollagen, kan vem som helst dra nytta av dessa fördelar.
 • Typ II: Typ II kollagen är fördelaktigt för att läka led- och hudskador. Människor som lider av frekventa senor eller ligamentskador kan dra nytta av denna typ av kollagen.
 • Typ III: Typ III kollagen används för att göra hud och mag-tarmkanalen foder. Denna typ kan hjälpa till att minska akne och förbättra tarmhälsa.

2. Källa till kollagen

Kollagen kommer från många olika källor, inklusive fisk, nötkött, kyckling och mer. Se till att välja ett tillskott som innehåller kollagen från en källa som du är bekväm med.

Marint kollagen kommer från fisk. Vissa människor gillar inte kosttillskott från fisk och skaldjur eftersom de är rädda för toxicitet eller förorening av tungmetaller. Om du inte vill ta ett kollagen från fisk kan du också prova kollagen från nötkött (även känt som bovint kollagen) eller kollagen från kyckling. Båda dessa alternativ är säkra och har mindre risk för tungmetallkontamination. Men marint kollagen är ett mer hållbart val och lättare för kroppen att absorbera.

3. Hydrolyserat kollagen

Hydrolyserat kollagen är en reducerad form av kollagen som är lättare för kroppen att absorbera. De doseras vanligtvis i en lite lägre mängd i varje portion jämfört med en motsvarande mängd fullängdskollagen (vanligtvis runt 5 till 8 gram). Den kortare proteinkedjan gör det lättare för kroppen att återuppbygga de skadade fibrerna i hud och muskler. Nackdelen är att hydrolyserat kollagen är dyrare. Enligt vår åsikt, om du har råd, välj det hydrolyserade kollagenet eftersom det kommer att ge ett bättre resultat.

4. Mängd kollagen

Kollagentillskott finns i många olika koncentrationer. Se till att välja ett tillskott som innehåller den mängd kollagen som du letar efter. Vanligtvis gäller att ju högre koncentration, desto högre pris. En bra utgångspunkt är mellan 5 och 10 gram kollagen per portion, vilket är den rekommenderade dagliga mängden kollagen för vuxna.

5. Kostnad

Kollagentillskott kan variera kraftigt i pris. Se till att välja ett tillskott som ligger inom din budget. Vanligtvis får du vad du betalar för; dyrare kosttillskott tenderar att vara av högre kvalitet och ha mer kollagen per portion. Kollagenpulver är billigare än piller, så om budgeten är ett problem, välj ett pulver istället.

6. Smak

Kollagentillskott kan ha en mängd olika smaker. Se till att välja ett tillskott som har en smak som du gillar. Naturellt kollagen smakar inte alls bra. Den är grumlig i konsistens och smaken tar lite tid att vänja sig vid. Om du är särskilt känslig för smak, överväg då att välja ett smaksatt pulver, som vanligtvis innehåller mindre kollagen per portion men kan vara lättare att konsumera. Väljer du kapslar istället så slipper du smaken helt och hållet.

7. Pulver, vätska eller kapslar?

Som nämnts ovan finns det flera former av kollagentillskott tillgängliga. Vilken är rätt för dig? Pulver är det billigaste och lättaste att blanda till drinkar eller smoothies. Flytande kollagen är dyrare och kan vara svårt att mäta upp exakt mängd. Tabletter är den mest smidiga formen och kan vara snällare för dig om du får problem med magen av att konsumera pulver eller flytande former. Kapslar är det bästa alternativet för dig som har svårt för smaken av kollagen.

8. Allergier

Vissa människor är allergiska mot kollagen. Se till att välja ett tillskott som inte innehåller några ingredienser som du är allergisk mot. Det finns fler människor som är känsliga för marint kollagen än andra former av kollagen, så om du är allergisk mot fisk eller skaldjur kan marint kollagen vara mer problematiskt.

9. Tillsatser

Vissa kollagentillskott innehåller fyllnadsmedel eller tillsatser. Se till att välja ett tillskott som endast innehåller kollagenkomponenten. Aktiva ingredienser som C-vitamin eller MSM kan vara fördelaktiga tillsatser för att öka effekten och kommer sannolikt inte att orsaka några negativa effekter.

Hur mycket kostar ett kollagentillskott?

Ett kollagentillskott kostar vanligen mellan 2 och 10 kr per portion, eller mellan 200 kr och 500 kr per förpackning. Det som främst avgör priset är kollagenkällan, om tillskottet innehåller fler aktiva ingredienser och om det är pulver eller kapslar.

Tänk också på att doseringen skiljer mellan olika produkter.

 • Ett kollagen i budgetklassen kostar mindre än 5 kr per portion.
 • Ett kollagen i mellanklassen kostar mellan 5 kr och 10 kr per portion.
 • Ett kollagen i premiumklassen kostar över 10 kr per portion.

Våra 6 bästa kollagen (november 2022)

1. Core Collagen Pro - Bästa kollagen pulver

Core Collagen Pro - Bästa kollagen pulver
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Collagen Pro är ett kollagenpulver från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke. Produkten innehåller förutom bovint kollagen även MSM, Vitamin-C och kondroitin som alla hjälper till att förbättra ledhälsan. Något som ytterligare utmärker detta pulver är att man lyckats väldigt bra med smaken som är frisk och syrlig med inslag av citrus. 

En påse innehåller 340 g och med den rekommenderade dosen på 7,5 g per dag räcker den i ca 45 dagar. Det gör att priset per dag landar på ca 6 kr. Värt att tänka på att det är en hög dos jämfört med många andra produkter och att även en mindre dos sannolikt skulle ha en god effekt.

Läs hela vår recension av Core Collagen Pro här.

Egenskaper

 • Storlek: 340 g
 • Kr/g kollagen: 0,70 kr
 • Källa: Bovint
 • Pris / Portion: 8 kr

Fördelar

 • 4.4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Bra innehåll
 • Lättsmält kollagen

Nackdelar

 • Dyrare än de rena kollagenpulvren

Omdöme

Smakar väldigt gott för att vara kollagen.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
239 kr
Till butik
239 kr

2. Healthwell Collagen Plus - Bästa kollagen kapslar

Healthwell Collagen Plus - Bästa kollagen kapslar
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwell Collagen Plus består av marint kollagen och C-vitamin i praktiska kapslar. En burk innehåller 90 kapslar och räcker i ca tre månader. Det gör att priset per dag landar på dryga 2 kr, vilket är väldigt bra för kollagenkapslar. Tyvärr är doseringen betydligt lägre än vad som rekommenderas från de flesta pulvren.

Kapslarna är inte så stora och vi har inte haft några problem med att svälja dem. Tittar man på vad kunderna har att säga är de allra flesta positiva och de vittnar om god effekt på såväl hy som leder.

Läs hela vår recension av Healthwell Collagen Plus här.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • Kr/g kollagen: 3,53 kr
 • Källa: Fisk
 • Pris / Portion: 4 kr

Fördelar

 • 4.4 / 5 Svenskt Kosttillskott
 • Med C-vitamin
 • Hög biotillgänglighet

Nackdelar

 • Betydligt dyrare jämfört med pulver

Omdöme

Prisvärda kollagenkapslar med god effekt.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr

3. Matters Multi Collagen - Bästa premiumvalet

Matters Multi Collagen - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(MEDS)

Matters Multi Collagen innehåller till skillnad från de flesta andra produkter inte bara en typ av kollagen utan både typ 1, 2, 3, 5 och 10. Det gör att den effektiv både för starkare naglar och hår och för att behandla lederna. Matters har här även lyckats ta fram en neutral smak som få har problem med.

En burk innehåller 300 g och med dagsdosen på 10 g räcker den i ca en månad. Det gör att priset per dag landar på ca 10 kr. Det är ett av de dyraste alternativen, men både smak och innehåll är av mycket hög kvalitet. Produkten är dessutom är fri från sötningsmedel.

Egenskaper

 • Storlek: 300 g
 • Kr/g kollagen: 0,00 kr
 • Källa: 4 st
 • Pris / Portion: 0 kr

Fördelar

 • Bästa kollagentillskottet om man bortser från priset och smaken
 • Från fisk, biff, kyckling och ägg
 • Skyhöga externa kundbetyg

Nackdelar

 • Priset
 • Ganska tråkig smak

Omdöme

Högkvalitativt kollagentillskott som innehåller kroppens vanligaste kollagentyper 1, 2, 3, 5 och 10.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
0 kr
Till butik
299 kr
Till butik
299 kr

4. Olga Rönnberg Kollagen - Bäst för huden

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra - Bäst för huden
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svensk Hälsokost)

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra är ett kollagenpulver som innehåller kollagen från kyckling, hyaluronsyra, C-vitamin och magnesium. Pulvret har en tropisk smaksättning och är gott om än väldigt sött, men man har lyckats dölja kollagensmaken bra. En påse innehåller 500 g och räcker i ca 1,5 månad. Priset per dag blir då ca 6,50 kr.

Pulvret går ganska lätt att blanda ut i vatten och är gott att dricka som det är. Men bäst gör det sig kanske i en smoothie. Kunderna tycker väldigt bra om produkten, men ett fåtal har svårt för smaken som de tycker är alldeles för söt.

Egenskaper

 • Storlek: 500 g
 • Kr/g kollagen: 0,62 kr
 • Källa: Bovint
 • Pris / Portion: 7 kr

Fördelar

 • God smak
 • Med magnesium & vitamin C
 • Kombination med hyaluronsyra

Nackdelar

 • Smaken känns något söt från sötningsmedlet

Omdöme

Fantastiskt gott och lättblandat kollagenpulver som även innehåller hyaluronsyra.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Användning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
299 kr
Till butik
299 kr

5. Healthwell Collagen Pulver - Bästa från fisk

Healthwell Collagen Pulver - Bästa från fisk
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwell Collagen Pulver innehåller hydrolyserat marint kollagen och C-vitamin för bättre biotillgänglighet. En påse innehåller 204 g och med den rekommenderade doseringen på 5 g räcker den ca 1,5 månad. Det gör att priset per dag landar på ca 4 kr och det är därmed ett av de mest prisvärda kollagentillskotten.

När det kommer till smaken finns det inte så mycket positivt att säga. Men genom att blanda ner den i kaffet ellet téet gick den bra att dricka.  Dessutom löstes pulvret upp betydligt lättare i varm dryck än i kall. 

Egenskaper

 • Storlek: 204 g
 • Kr/g kollagen: 0,70 kr
 • Källa: Fisk
 • Pris / Portion: 4 kr

Fördelar

 • Kollagen från fisk
 • Hydrolyserat kollagen
 • 4.2 / 5 Svenskt Kosttillskott

Nackdelar

 • Vissa kan ha problem med smaken

Omdöme

Lite svårlösligt men inte den värsta smaken.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Användning:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
143 kr
Till butik
143 kr

6. Great Earth Biocell Collagen - Bästa från kyckling

Great Earth BioCell Collagen II+Hyaluronsyra - Bästa från kyckling
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bodystore)

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra innehåller en unik kombination av kollagen från kyckling, hyaluronsyra och kondroitin som alla tre har god effekt mot lederna. En burk innehåller 60 kapslar och räcker i ca en månad. Priset per dag blir då ca 10 kr.

Kapslarna är inte särskilt stora och de är lätta att svälja. Kunderna gillar den här produkten och vittnar om positiva effekter mot artros, stelhet och smärta i knän.

Egenskaper

 • Storlek: 60 kaps
 • Kr/g kollagen: 6,63 kr
 • Källa: Kyckling
 • Pris / Portion: 7 kr

Fördelar

 • Med hyaluronsyra
 • Lättsvalda kapslar
 • Vunnit Årets ledprodukt
 • 4/5 av användarna

Nackdelar

 • Bland de dyraste kollagenprodukterna på marknaden

Omdöme

Dyra kapslar men fungerar väldigt bra.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användning:
Betyg 4/5
4,0/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
255 kr
Till butik
255 kr
Se alla produkter

Jämför de bästa kollagen i testet

Kollagen Storlek Kr/g kollagen Källa Pris / Portion Totalbetyg Pris
Core Collagen Pro 340 g 0,70 kr Bovint 8 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
239 kr
Healthwell Collagen Plus 90 kaps 3,53 kr Fisk 4 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
159 kr
Matters Multi Collagen 300 g 0,00 kr 4 st 0 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra 500 g 0,62 kr Bovint 7 kr Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
299 kr
Healthwell Collagen Pulver 204 g 0,70 kr Fisk 4 kr Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
143 kr
Great Earth BioCell Collagen II+Hyaluronsyra 60 kaps 6,63 kr Kyckling 7 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
199 kr

Vanliga frågor om bästa kollagenet

Frågor och svar om kollagen

Varför innehåller de flesta kollagentillskotten C-vitamin?

En av de viktigaste och mest centrala funktionerna för vitamin C är att stimulera till normal kollagenproduktion. Av den anledningen innehåller så gott som alla kvalitativa kollagentillskott på marknaden även vitamin C.

Hur mycket kollagen bör man få i sig per dag?

En lagom mängd hos vuxna män och kvinnor ligger på omkring 5-10 gram per dag. Det motsvarar ungefär 1-2 tsk av ett pulvertillskott.

Barn och unga behöver inte ta kollagentillskott.

I vilken mat finns kollagen?

Vill du inte ta ett kollagentillskott kan du få i dig ämnet genom mat. Några av de bästa källorna till naturligt kollagen är:

 • Nötkött, kyckling, fläsk och viltkött
 • Buljong på benmärg
 • Fisk
 • Sojaprodukter och tofu
 • Nötter

Kombinera gärna med C-vitaminrika frukter och bär för bästa effekt.

Vad är det någon skillnad på kollagen och MSM?

MSM är ett kosttillskott som innehåller svavel och som främjar kroppens förmåga att producera kollagen. Båda tillskotten har därmed liknande effekt.

Är kollagen bra för att minska rynkor?

När vi åldras avtar kollagenproduktionen i kroppen och när huden inte får tillräckligt med kollagen bildas rynkor. Ett kollagentillskott är därmed bra för att minska på rynkor.

Kollagen är även bra mot slapp och hängig hy.

Vad innebär olika typer av kollagen?

Det finns fem huvudsakliga typer av kollagen där tre av de är vanliga i människokroppen.

Vissa av våra rekommendationer innehåller alla fem typer, men det är inte alltid nödvändigt.

De tre huvudsakliga typerna du bör se till att få i dig är:

 • Typ I - Behövs för hud, senor och skelett
 • Typ II - Finns mest i brosk
 • Typ V - Vanligt förekommande i celler och hår

Att få i sig dessa 3 typer genom kosttillskott, tillsammans med vitaminer, kan göra en betydande skillnad för din hälsa och ditt utseende.

Vilka är fördelarna med kollagen?

Kollagen behövs i praktiskt taget alla vitala organ i kroppen, men det ger främst märkbara hälsofördelar på följande tre områden:

 1. Ledhälsan - Det finns många studier som har visat på det direkta sambandet mellan kollagen och ledhälsan. En särskilt intressant studie tittade på effekterna på artros och kom fram till att det också ger en antiinflammatorisk effekt. I kombination med en strikt diet kan många människor göra en betydande skillnad i hälsan hos senor och brosk.
 2. Huden - Kollagen är ett av de allra viktigaste ämnena som behövs för att regenerera hudceller. Du hittar det ofta i skönhetsprodukter och hudkrämer, men att ta det i form av kosttillskott kan ha ännu större inverkan på hudens elasticitet. Många människor blir förvånade över hur snabbt det kan påverka utseendet på deras hud, med ännu bättre resultat än direkt applicering på huden.
 3. Benstommen - De flesta människor tänker bara på kalcium när det gäller att se till att deras ben och skelett förblir starka. Men bentätheten är också mycket beroende av vitaminer och kollagen. Kollagenproduktionen i kroppen minskar när du fyllt 20 år, med en minskning på cirka 1 % per år. Detta förklarar de första rynkorna man får men leder så småningom också till mer problematiska problem som med bentäthet.

Kan man få några biverkningar av kollagen?

Kollagen är ett mycket säkert kosttillskott och biverkningar är ovanliga. Eftersom kollagen är ett kroppseget protein som finns naturligt i kroppen kan man knappt inte få sig för mycket.

Man har dock observerat några ovanliga biverkingar som:

 • Allergiska reaktioner
 • Förstoppning och diarré
 • Depression och humörförändringar
 • Skador på lever och njurar

Hur använder man kollagen?

Kollagen finns som såväl pulver, kapslar, dryck som hudvårdsprodukter. Hur man använder det beror så klart på vilken sorts produkt man har valt.

Det vanligaste i kosttillskottsvärlden är att man köper kollagenpulver eftersom det är mest prisvärt. Pulvret blandas man sedan i ett glas vatten, juice, kaffe eller i en smoothie. Eftersom kollagen inte smakar särskilt gott föredrar de flesta att antingen köpa en smaksatt variant eller blanda det i något annat som tar över smaken som exempelvis kaffe.

Kollagen kan tas när som helst på dagen och det spelar ingen roll om du tar det på tom mage eller inte. Vissa menar på att det skulle va bättre att ta innan läggdags eftersom kroppen repareras mer under natten och morgonen, men det finns endast bristfällig forskning som stödjer den teorin.

Hur ofta kan jag ta kollagen?

För bästa effekt bör kollagen tas varje dag, men du vinner inget extra på att få i dig mer kollagen än ditt dagliga behov.

Det spelar ingen roll om du tar flera mindre doser eller hela dagsbehovet av kollagen vid ett tillfälle.

Du kan ta kollagen så ofta du vill, men det säkraste är att alltid följa tillverkarens doseringsanvisningar.

När kan jag börja se någon effekt?

Att påverka omsättningen av kollagen är en långsam process. Oavsett vilken anledning du tar kollagen för kommer du sannolikt inte se någon effekt förrän efter tidigast 8 veckor.

Ska man se någon effekt på benhälsan får man istället räkna med minst 12 veckor.

Ha tålamod och ta kollagen dagligen i minst 8 veckor innan du bestämmer om kollagen funkar för dig eller inte.

När är det inte lämpligt att ta kollagentillskott?

Det finns några tillfällen då det inte är lämpligt att ta kollagentillskott. Om du är gravid eller ammar ska du inte ta kollagentillskott. Om du har en historia av allergier bör du inte ta kollagentillskott. Om du har en historia av njursjukdom bör du inte ta kollagentillskott.

Hur vet jag om jag behöver kollagen?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga, eftersom fördelarna med att ta kollagen kan variera beroende på individens behov. Men vissa människor kan upptäcka att att ta kollagen kan hjälpa till att förbättra hälsan hos deras hud, hår, naglar och leder.

Hur mycket kollagen ska du ta för att se resultat?

Det finns ingen rekommenderad dos av kollagen, eftersom effekterna kan skilja sig från person till person. Vissa människor kan se resultat efter att ha tagit kollagentillskott i flera veckor, medan andra kanske inte märker någon skillnad. Mer forskning behövs för att bestämma den optimala dosen av kollagen. Generellt behöver man ta ca 5 g kollagen per dag för att se något positivt resultat.

Vad är kollagen?

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen, som finns i ben, muskler, hud och senor. Det är också en viktig komponent i bindväv. Kollagen ger styrka och struktur till kroppen och spelar en viktig roll för sårläkning.

Vilket kollagen ska man välja?

Det finns många olika typer av kollagentillskott på marknaden, så det kan vara svårt att välja rätt. Här är några tips som hjälper dig att välja rätt kollagentillskott för dig: Vet vilken typ av kollagen du behöver. Det finns olika typer av kollagen, och varje typ har olika fördelar. Till exempel är kollagen typ I den vanligaste typen av kollagen i kroppen och är bra för att stödja hud, hår och naglar. Tänk på dina hälsomål. Vad hoppas du uppnå genom att ta ett kollagentillskott? Om du vill förbättra din hudhälsa, leta efter ett tillskott som innehåller typ I och typ III kollagen. Om du vill förbättra din ledhälsa, leta efter ett tillskott med typ II kollagen.

Varför behöver vi kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen, som finns i hud, ben, senor och andra bindväv. Det är ansvarigt för styrkan och elasticiteten hos dessa vävnader. När vi åldras producerar våra kroppar mindre kollagen, vilket leder till rynkor, slapp hud och andra tecken på åldrande.

Vilka är fördelarna med kollagen för hår?

Kollagen är det protein som finns mest i kroppen och spelar en avgörande roll för hälsan hos vår hud, hår, naglar och leder. När vi åldras producerar våra kroppar mindre kollagen, vilket leder till synliga tecken på åldrande som rynkor, tunt hår och sköra naglar. Det finns vissa bevis som tyder på att kollagentillskott kan bidra till att förbättra hälsan hos vårt hår.

Kan man värma kollagenpulver?

Ja, du kan värma kollagenpulver. Kollagen är stabilt protein och näringsämnena tål mycket höga temperaturer utan att förstöras.

Kan man ha kollagen i kaffet?

Även om det finns många fördelar med att ta kollagentillskott, finns det inga bevis som tyder på att tillsats av kollagen till kaffe kommer att ha några ytterligare fördelar. Kollagen är ett protein som bryts ner och absorberas av kroppen när det intas, så det finns inget behov av att lägga det till kaffe eller någon annan dryck.

Genom att blanda kollagenpulver i kaffet försvinner dock nästan den unkna kollagensmaken helt.

Förbättrar kollagen tarmhälsan?

Kollagen kan vara fördelaktigt för tarmhälsa, eftersom det kan bidra till att minska inflammation. Dessutom kan kollagen hjälpa till att förbättra tarmbarriärfunktionen och läka tarmslemhinnan.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 22 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
291 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5