Bäst i test: Bästa Omega-3 2023

Senast uppdaterad:
Vi har testat och listar några av de bästa vegetabiliska och animaliska omega-3-kapslarna på den svenska marknaden.

Omega-3 - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Core Omega-3+ Core Omega-3+
Bästa pris
119 kr
Till butik
betyg 4,4 Puori Omega O3 Puori Omega O3
Bästa pris
229 kr
Till butik
betyg 4,3 Star Nutrition Ultimate Omega-3 Star Nutrition Ultimate Omega-3
Bästa pris
199 kr
Till butik
betyg 4,3 Elexir Pharma Omega-3 Forte Elexir Pharma Omega-3 Forte
Bästa pris
139 kr
Till butik
betyg 4,1 Möllers Tran Möllers Tran
Bästa pris
73 kr
Till butik

Omega-3-fettsyror är oerhört viktiga för din hälsa och att äta livsmedel som är rika på dessa fettsyror är det bästa sättet att få i sig tillräckligt. Om du däremot inte äter fet fisk och skaldjur så ofta kan du överväga att köpa kosttillskott. Det finns dock hundratals olika omega-3-tillskott tillgängliga så vilka ska man egentligen köpa? Vi har testat ett tjugotal olika tillskott och Core Omega-3+ var bäst i vårt test. Det är en fiskoljekapsel som innehåller en hög andel EPA och DHA. Priset är bra och eftersom de är högdoserade räcker det med 1 kapsel om dagen.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa Omega-3

 1. Bäst i test omega-3: Core Omega-3+
 2. Bästa högkoncentrerade omega-3: Star Nutrition Ultimate Omega-3
 3. Bästa omega-3 enligt kundomdömen: Elexir Pharma Omega-3 Forte
 4. Bästa omega-3 från fiskleverolja: Möllers Tran
 5. Bästa billiga omega-3: GAAM Health Series Omega-3
 6. Bästa veganska omega-3: Great Earth Omega 3 Vegan

Bäst i test omega-3: Core Omega-3+

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
core omega 3 plus 1 core omega 3 plus 2 core omega 3 plus 7 core omega 3 plus 3 core omega 3 plus 5 core omega 3 plus 6

Om du är ute efter ett högkoncentrerat, prisvärt omega-3-tillskott med lång hållbarhet är detta tillskott från Core ett utmärkt alternativ. Vi har utsett Core Omega-3+ till bäst i test på grund av sina egenskaper och sin prisvärdhet. Sammansättningen av omega-3-fetterna EPA och DHA i tillskottet är väl avvägt och kapslarna innehåller 60 % omega-3. Genom att kapslarna även innehåller vitamin E, hindrar det oljan från att oxidera och bli härsken. 

När vi genomförde vårt test lät vi vår panel av testdeltagare ta 2 kapslar om dagen i 2 veckor. En på morgonen och en på kvällen i samband med måltid. Ingen av upplevde några problem med illamående eller uppstötningar på grund av tillskottet. Däremot tyckte vissa att kapslarna kunde vara något svåra att svälja. Med en större mängd vatten gick det dock bra. Efter 2 veckor är det svårt att utvärdera huruvida omega-3-tillskott har en effekt på hälsan, eller inte. Detta är ett tillskott som kräver att du tar det över en längre tid, för att allmänhälsan ska påverkas positivt. De effekter man då kan se är till exempel bättre hjärt- och kärlhälsa, förbättrad syn samt bättre blodfettvärden.

Genom att Core Omega-3+ är högkoncentrerat, billigt och har fått mycket goda användarrecensioner, där majoriteten ger tillskottet 5/5 i betyg, utnämner vi det alltså till bäst i test.

Core Omega-3+ fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 60 % omega-3
 • Mycket bra kundbetyg
 • Lång hållbarhetstid
Nackdelar
 • Kan ge upphov till milda fiskrapar så ta dem gärna i samband med måltid.
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 1,98 kr
 • Kapslar / dag: 2
 • EPA : DHA: 3:2
 • Källa: Fiskolja

Omdöme

Core Omega-3+ utsågs till "bäst i test". Ett välbalanserat högkoncentrat som täcker dagsbehovet av såväl EPA som DHA. Vi gillar att två kapslar om dagen räcker för att säkerställa att kropp och hjärna har rätt mängder av dessa väsentliga fettsyror.

Produkten finns att köpa här:

Bästa premium omega-3: Puori Omega O3

4,4
Totalt:
4,4
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Puori Omega O3 är en kallfiltrerad fiskolja med en koncentration på minst 74 %. Oljan kommer från ansjovis och sardiner. När du ska välja bäst omega-3-tillskott ska du titta efter vilken standard fiskoljan har. En annan viktig del är hur fördelningen mellan EPA och DHA ser ut. En del produkter innehåller en för låg dos DHA i förhållande till EPA. Puori Omega O3 har ett förhållande på 5:2 för EPA och DHA. Detta kan eventuellt vara en nackdel med tillskottet. Vi väljer ändå att utse Puori Omega O3 till bästa premium omega-3. Det tilldelades till exempel 5/5 stjärnor vid ett oberoende kvalitetstest för renhet och färskhet. Laboratoriet som utförde testet var International Fish Oil Standards, IFOS. 

De användarrecensioner som finns ger Puori Omega O3 ett högt betyg. De flesta ger det 5/5. Vårt eget test av tillskottet utförde vi under en 2-veckorsperiod där deltagarna tog 3 kapslar om dagen. Det resultat som vi fick var att majoriteten av testdeltagarna inte fick någon eftersmak av fiskoljan och att kapslarna var relativt lätta att svälja. Priset på produkten är något högre än priset på andra tillskott, men kvaliteten är också bra. Vi väljer med tanke på kvalitetsstämpeln, den höga koncentrationen, de goda användarrecensionerna och vårt eget testresultat att utnämna Puori Omega O3 till bästa premium omega-3.

Puori Omega O3 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 74 % Omega-3
 • 5/5 i många tester
 • Kvalitetstestad av oberoende lab
Nackdelar
 • Ganska högt pris
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 5,73 kr
 • Kapslar / dag: 3
 • EPA : DHA: 5:2
 • Källa: Fiskolja
Produkten finns att köpa här:

Bästa högkoncentrerade omega-3: Star Nutrition Ultimate Omega-3

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Gymgrossisten)
star nutrition ultimate omega 3 1 star nutrition ultimate omega 3 6 star nutrition ultimate omega 3 5 star nutrition ultimate omega 3 2 star nutrition ultimate omega 3 3 star nutrition ultimate omega 3 4

Ultimate Omega 3 är ett av de tillskott med högst koncentration av Omega 3. Kapslarna innehåller 80 % Omega 3. Eftersom många inte äter fet fisk där de essentiella fetterna finns är ett tillskott ett bra val. Kroppen kan nämligen inte tillverka Omega 3 på egen hand.

I just det här kosttillskottet får du en hög koncentration av fettsyrorna och 87,5 % av det Omega 3 som finns i kapslarna kommer från alternativen med flest hälsofördelar. Det är EPA och DHA. En fördel med just de här kapslarna är att de är små i jämförelse med många andra Omega 3-tillskott på marknaden. Det gör Ultimate Omega 3 till ett perfekt val för personer som har problem med att svälja stora kapslar. Dessutom kommer fiskoljan från oförorenade vatten och från certifierade företag.

Tänk på att kosttillskottet inte ersätter en varierad kost utan enbart är ett tillskott. Just den här produkten passar allt från vanliga motionärer till professionella atleter tack vare sitt höga innehåll av Omega 3.

Star Nutrition Ultimate Omega-3 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Extra hög koncentration av omega-3
 • Kapslarna är mindre än de andra produkterna
 • Certifierade av IFFO RS och Friend of the Sea
Nackdelar
 • Ganska dyra
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 4,42 kr
 • Kapslar / dag: 2
 • EPA : DHA: 4:3
 • Källa: Fiskolja

Omdöme

Som den "bästa högkoncentrerade Omega-3-kapseln" stack Star Nutrition Ultimate Omega-3 ut ur mängden. Kapslar som tack vare påtaglig koncentration av fettsyror är oerhört enkla att svälja, då de är mindre än många andra alternativ. Vi gillar särskilt att de innehåller certifierad fiskolja, helt fri från tungmetaller.

Produkten finns att köpa här:

Bästa omega-3 enligt kundomdömen: Elexir Pharma Omega-3 Forte

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

Om du är ute efter omega-3-kapslar med en hög koncentration (70 % fiskolja per kapsel) av omega-3-fetter till ett lågt pris, är Elexir Pharma Omega-3 Forte ett mycket bra alternativ. Priset du betalar per dag om du tar 2 kapslar om dagen är 2,11 kronor. Fördelningen av omega-3-fettsyrorna EPA i förhållande till DHA är 2:1. Det är klart godkänt, inte minst eftersom det finns dyrare produkter med en annan, ojämnare fördelning. Ett högre intag av DHA kan ha en mycket positiv effekt på hälsan. Till exempel när det gäller hjärtat och hjärnan.

Kundrecensionerna om Elexir Pharma Omega-3 Forte är övervägande positiva. De flesta ger tillskottet 5/5 i betyg. En av nackdelarna som nämns, och som vi själva noterade i vårt test, var att kapslarna är stora. Sett till andra omega-3-kapslar är det dock inte en stor skillnad i storlek. Dessa brukar vara i största laget, eftersom mängden fiskolja behöver uppgå till en viss mängd per kapsel för att ge effekt. 

Ett lågt pris, en hög kundnöjdhet och en bra fördelning av EPA och DHA gör att vi väljer Elexir Pharma Omega-3 Forte som det bästa billiga omega-3-tillskottet.

Elexir Pharma Omega-3 Forte fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Prisvärt tillskott
 • 70 % omega-3
 • Goda kundomdömen
Nackdelar
 • Vissa har svårt att svälja kapslarna
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 2,11 kr
 • Kapslar / dag: 2
 • EPA : DHA: 2:1
 • Källa: Fiskolja

Omdöme

Elixir Pharma Omega-3 Forte visade sig på det stora hela ha de "bästa externa kundomdömena". Många uppskattar att den med råge tillgodoser dagsbehovet. Som certifierad av Friend of the Sea är det ett tryggt sätt att tillgodose dagsbehovet av Omega 3.

Produkten finns att köpa här:

Bästa omega-3 från fiskleverolja: Möllers Tran

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
mollers tran 1 mollers tran 2 mollers tran 5 mollers tran 3 mollers tran 4

Möllers Omega-3 tillhör numera en av klassikerna när det kommer till fiskleveroljor. Oljorna av det här märket håller en mycket hög kvalitet, bland annat på grund av att de inte härsknar i första taget. Fiskoljan i Möller Omega-3 kommer från hållbart vildfångad norsk torsk och innehåller fettsyrorna DHA och EPA. Tillsammans med de vitaminer, A, D och E, som oljan innehåller bidrar detta tillskott till både en bättre hjärt- och hjärnfunktion och ett starkare immunförsvar samt minskad oxidativ stress.

I testet vi gjorde uppskattade vi bland annat att kapslarnas storlek inte gjorde dem svåra att svälja. Vissa omega-3-kapslar kan annars vara besvärliga i det avseendet, men detta anser vi inte gäller Möller Omega-3-kapslar. Effekten av omega-3-kapslar kan vara svår att mäta efter en kort testperiod. Vi tittar därför främst på vilket innehåll produkterna har och vilken kvalitet de håller. Möllers Omega-3 har, som vi nämnt, ett gott rykte och är en mycket väletablerad aktör på kosttillskottmarknaden. 

Vi upplevde inte heller några uppstötningar som hade smak av fiskolja. Detta kan annars vara ett problem med vissa fiskoljetillskott. De externa recensionerna av Möllers Omega-3 är genomgående mycket positiva. Huruvida citronsmaken behövs eller inte, finns det dock delade meningar om. Sett till kvaliteten som denna fiskleverolja håller och de externa recensionerna, kan vi med gott samvete utse Möllers Omega-3 till bästa fiskleveroljan. 

Möllers Tran fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Lätta att svälja
 • Mycket liten eftersmak av fisk
 • Hög kvalitet 
Nackdelar
 • VIssa har problem med smaken
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 1,83 kr
 • Kapslar / dag: 4 st
 • EPA : DHA: 3:2
 • Källa: Fiskleverolja

Omdöme

Som "bäst omega-3 från fiskleverolja" fick Möllers Tran en särställning i vårt test. Vi gillar att det är en klassisk och beprövad produkt som även tillgodoser behovet av Vitamin D och A. Plus i kanten för labbtestad renhet.

Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga omega-3: GAAM Health Series Omega-3

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Proteinbolaget)
gaam omega 3 1 gaam omega 3 6 gaam omega 3 3 gaam omega 3 2 gaam omega 3 4 gaam omega 3 5

Det här är ett mycket billigt kosttillskott med Omega 3 som innehåller både DHA och EPA. Kapslarna är fria från gluten, laktos, palmolja, mjölk, nötter och färgämnen. Varje kapsel innehåller 1 000 mg Omega 3 och rekommendationen är att ta tre kapslar per dag. Du kan välja mellan flera storlekar på förpackningen med upp till 300 kapslar i en burk. 

En fördel med GAAMs Omega 3-tillskott är att kapslarna är enkla att svälja. Varje kapsel innehåller Omega 3 samt antioxidationsmedel och kapsel är tillverkad av gelatin från nötdjur.

GAAM Health Series Omega-3 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Mycket prisvärt
 • Lätta att svälja
 • Räcker i 3 månader
Nackdelar
 • Behöver 3 kapslar per dag för att få i sig den rekommenderade dosen
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 2,09 kr
 • Kapslar / dag: 3 st
 • EPA : DHA: 3:2
 • Källa: Fiskolja

Omdöme

Som "bästa billiga Omega-3-kapslar" i vår test är GAAM Health Series Omega-3 ett lätt val att rekommendera. Ger bäst värde för pengarna utan att tumma på kvalitet. Vi gillar att kapslarna är mindre än övriga produkter och således mer lättsvalda.

Produkten finns att köpa här:

Bästa veganska omega-3: Great Earth Omega 3 Vegan

3,9
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

Great Earth är ett veganskt Omega 3-tillskott där vegetabiliska fetter tas från en mikroalg som heter Schizochytrium, vilken innehåller såväl DHA som EPA helt naturligt. Dessutom är denna algen en hållbar källa till Omega 3 eftersom den inte påverkar haven negativt. Schizochytrium odlas nämligen på land och är därmed fri från föroreningar och tungmetaller.

Eftersom det enbart är vegetabiliska fetter i tillskottet passar det både för veganer och vegetarianer, vilka vanligtvis är de som behöver Omega 3 som tillskott. Det här tillskottet är lite dyrare per kapsel eftersom förpackningen enbart innehåller 60 stycken och rekommendationen att inta en till två kapslar per dag.

Great Earth Omega 3 Vegan fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Perfekta valet för veganer
 • Hållbart producerad
 • Gjord på mikroalgen Schizochytrium
Nackdelar
 • Något dyrare än de icke-veganska alternativen
Egenskaper
 • Kostnad / dag: 4,15 kr
 • Kapslar / dag: 1
 • EPA : DHA: 1:2
 • Källa: Alger

Omdöme

Great Earth Omega 3 Vegan utsågs av testpanelen till "bästa veganska omega-3-kapslarna". Då de innehåller fettsyror från alger slipper man helt och hållet behovet av att konsumera fiskolja för att tillgodose behovet av Omega 3. Vi gillar att det blir ett sätt för alla att få tillgång till de essentiella fettsyrorna DHA och EPA.

Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du omega-3

Det är inte enkelt att avgöra vilket kosttillskott som är bäst. När det kommer till omega-3 så finns det flera punkter att jämföra och undersöka.

 • omega

  Rätt omega-3

  Omega-3 är ett samlingsnamn, det finns olika fettsyror med olika egenskaper. Du vill åt EPA och DHA. De fettsyrorna kan kroppen ta hand om direkt utan att behöva konvertera om. Leta därför efter kosttillskott med hög koncentration av EPA och DHA och undvik tillskott som endast innehåller ALA.
 • certification

  Kvalitet

  Ett bra kosttillskott ska ha blivit testat eller certifierat för att säkerställa att innehållet stämmer med innehållsförteckningen. Miljövänligt fiske är också en märkning som vi letar efter och värdesätter. En bra produkt ska ha tillverkats på ett hållbart och naturligt sätt.
 • x mark

  Undvik omega-6, -9 och växtbaserad omega-3

  Omega-6 är mycket vanligare att vi får i oss tillräckliga mängder i vår normala kost. Omega-9 är inte en essentiell fettsyra och behöver därmed inte tas som kosttillskott. Omega-3 från växtriket består av fettsyran ALA som kroppen har betydligt svårare att dra nytta av.
 • balance

  Koncentration

  Olika tillverkare anger andelen omega-3 på lite olika sätt. En produkt som bara anger mängden omega-3 per kapsel, och inte EPA och DHA är svår att kvalitetssäkra. Eftersom att det är EPA och DHA som du är ute efter så vill du ha så hög koncentration av EPA och DHA som möjligt, totalmängden per kapsel är inte lika viktig.
 • calendar

  Bäst-före-datum

  Något man sällan tänker på är att kosttillskott kan bli dåliga. Ofta håller de ganska länge, men när det kommer till omega-3 så kan de härskna och bli dåliga. Ett bra tillskott ska innehålla antioxidanter som motverkar detta. Ett tips för att förbättra hållbarheten är att förvara produkten i kylskåpet.
 • vitamins

  Övriga tillsatser

  Det är vanligt att omega-3-tillskott innehåller vitaminer som D och E. Det här är en bra sak, då får du i dig flera nyttigheter på en och samma gång. Ett bra tillskott kan alltså täcka upp för ditt D-vitaminbehov också.
 • fisk

  Ursprunget

   Om du väljer ett omega-3-tillskott från fisk är det en fördel om det är certifierat från oberoende organisationer. De två vanligaste certifieringarna är Sea Friend och International Oil Standards Program (IFOS). Oljan bör också komma från rena vatten och gärna från djuphavsfisk. Det förbättrar kvaliteten och ökar renheten. Ju färre tungmetaller och andra skadliga ämnen som oljan innehåller, desto bättre för din hälsa. Det är även bra för miljön och ekosystemen i haven.

 

livsmedel med olika typer av omega 3

Olika typer av omega-3

EPA och DHA

EPA och DHA är de två huvudsakliga fettsyrorna som klassas som omega-3 och finns främst i fisk och skaldjur. De är viktiga för hjärt- och hjärnhälsa och kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. EPA och DHA är särskilt viktiga för hjärt- och kärlhälsan, de kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De är också viktiga för hjärnan och kan hjälpa till att främja mental hälsa och minska risken för depression och demens.

ALA

ALA är en annan typ av omega-3 som finns i växter som linfrö, chiafrön och valnötter. ALA är en essentiell fettsyra, vilket innebär att kroppen inte kan producera den själv och måste få den från maten. ALA kan hjälpa till att främja hjärt- och kärlhälsa, men det är inte lika verksamt som EPA och DHA. Enligt forskning kan kroppen bara omvandla en liten del av ALA till EPA och DHA. Därför rekommenderas det oftast att få EPA och DHA från fisk eller kosttillskott.

Skillnader mellan EPA, DHA och ALA

Skillnaden mellan EPA, DHA och ALA är deras biotillgänglighet och effektivitet. EPA och DHA är de mest verksamma formerna av omega-3 och bör vara den främsta källan för dessa fettsyror. ALA är också viktigt men är inte lika verksamt som EPA och DHA och kan inte ersätta dem helt. Det är därför viktigt att inkludera både EPA, DHA och ALA i sin kost för att få fullt utbytte av omega-3s fördelar.

vanliga källor till omega-3

Olika källor till omega-3

Därefter behöver du även fundera på källan till Omega-3 i tillskottet. Fiskolja är den bästa källan till omega-3, men man får tyvärr ofta räkna med en bismak utav fisk. Vill man slippa detta rekommenderas istället krillolja, som kommer med en högre prislapp. För extra tillskott av D-vitamin är fiskleverolja bäst och för veganer rekommenderas linfröolja. Vi går här nedan närmare in på för- och nackdelar med de olika typerna av omega-3-tillskott:

Fiskolja

Fiskolja utvinns ur köttet av tonfisk, sill, torsk och andra oljerika djuphavsfiskarter. Oljan är rik på de nyttiga fettsyrorna EPA och DHA. Fiskolja är det mest prisvärda alternativet för omega-3-tillskott och produkter som bara heter Omega-3 innehåller vanligtvis endast fiskolja.

Fiskleverolja

Fiskleverolja är olja från levern från olika sorters fiskar. Det har mindre omega-3 än fiskoljan, men är mycket rik på vitamin A och D. Fiskleverolja kallas även torskleverolja när oljan endast är tillverkad av torsk.

Krillolja

Krillolja är precis som det låter olja från krill (lysräkor). Krill innehåller till skillnad mot andra fiskoljor även omega-6 och omega-9 naturligt. En fördel är att du slipper bismaken av fisk som lätt kommer smygande en stund efter du intagit fiskolja. Krillolja innehåller också ett naturligt konserveringsmedel för extra lång hållbarhet.

Linfröolja

 Linfröolja är en olja tillverkad av frön från linväxten. Den är generellt sämre än oljorna från fisk men är ett bra alternativ för veganer. Linfröolja innehåller mest ALA istället för de bättre fettsyrorna EPA och DHA. Kroppen har ingen nytta av ALA i sig, men kan omvandla den till EPA och DHA. Den förmågan är dock kraftigt begränsad och endast 5% av ALA kan omvandlas till EPA. Kollar man på DHA är det ännu värre där endast 0,5% kan omvandlas.

Övrigt

Det finns många andra former av omega-3 som till exempel havtornsolja, jättenattljusolja och linolsyra. Vi rekommenderar att man inte väljer någon annan form än de vi gått igenom här ovan då de har sämre biotillgänglighet eller större påverkan på miljön.

Fördelar med Omega-3

Omega 3 har en mängd olika hälsofördelar, vissa mer prominenta än andra. Här är de viktigaste anledningarna till att ta Omega-3-tillskott:

 • Hjärt- och kärlhälsa: Omega-3-fettsyror, särskilt EPA och DHA, kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska inflammation i kroppen och förbättra lipidprofilen (mängden av fett i blodet).
 • Hjärnhälsa: Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att främja mental hälsa och minska risken för depression och demens. DHA är särskilt viktigt för hjärnan och kan hjälpa till att förbättra minnet och kognitiva funktioner.
 • Inflammation: Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen, vilket kan hjälpa till att förebygga många sjukdomar som exempelvis reumatoid artrit, astma och psoriasis.
 • Ögonhälsa: DHA är viktigt för ögonhälsan och kan hjälpa till att förebygga åldersrelaterade ögonsjukdomar som exempelvis makuladegeneration.
 • Graviditet: Omega-3-fettsyror är viktiga för utvecklingen av foster och kan hjälpa till att främja hjärn- och synutvecklingen hos det växande fostret. Kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida bör se till att få tillräckligt med omega-3 i sin kost eller genom kosttillskott.

Källa: Healthline

Potentiella biverkningar och risker

Omega-3 är generellt sett ett väldigt säkert kosttillskott och man hör sällan talas om några biverkningar, förutom möjligtvis att man går runt och rapar fisk, vilket kanske inte är så trevligt, men knappast farligt. Några råkar även ut för halsbränna. 

Det finns dock några tillfällen då man bör vara särskilt uppmärksam:

 • Överdosering: Det är viktigt att inte överskrida rekommenderade doser av omega-3-tillskott eftersom det kan orsaka biverkningar såsom huvudvärk, gaser, diarré, illamående och blödningar. Det är också viktigt att notera att det kan finnas interaktioner med andra läkemedel, framförallt blodförtunnande mediciner.
 • Kvalitet: Det är viktigt att välja kvalitativa omega-3-tillskott och att se till att de är certifierade av tredje part och innehåller det som står på förpackningen. Det kan finnas förfalskade eller bristfälliga produkter på marknaden, så det är viktigt att vara försiktig. Detta gäller framförallt om du handlar kosttillskott från utländska sidor.
 • Fiskallergi: Personer med fiskallergi bör vara försiktiga med att ta omega-3-tillskott eftersom de vanligtvis innehåller fiskolja. Personer med fiskallergi bör rådfråga en läkare innan de tar ett kosttillskott.

Källa: WebMD

vanliga frågor om Omega-3

FAQ

Behöver jag omega-3-tillskott?

Det är ganska ovanligt att ha brist på omega-3 om du äter en varierad kost. Men äter du exempelvis sällan fisk eller är vegan kan ett tillskott vara bra för dig. Ännu bättre är såklart att försöka variera sin kost till att inkludera mer omega-3 rika livsmedel.

Kan det vara farligt att ta omega-3?

Biverkningarna av omega-3 är vanligtvis relativt milda. Det kan vara dålig andedräkt, illaluktande svett, huvudvärk, illamående och diarré. I stora mängder kan det dock ha blodförtunnande egenskaper och viss koppling finns till högre risk för prostatacancer.

Vad är omega 3 bra för?

Omega-3 är kanske mest känt för att reducera kolesterolhalterna i kroppen. Men det kan även hjälpa mot:

 • fetmaReducera symtom och besvär kopplade till övervikt.
 • diabetesMinska risken att drabbas och lindra symtom av autoimmuna sjukdomar.
 • hjärnhälsaFärre humörsvängningar och minskad aggressivitet vid psykiska sjukdomar.
 • cancerKan verka förebyggande mot vissa former av cancer.
 • sömnKan ge förbättrad sömn och sömnkvalitet.
 • menstrual cycleKan ge minskade besvär och smärtor kopplade till menstruation.
 • hälsaKan ha stärkande effekt på skelett, muskler och leder.

Hur starka omega-3-tabletter ska jag välja?

För att få i sig tillräckligt med omega-3 bör du inta ungefär 3 gram per dag, eller 1 % av ditt totala energiintag. Vanligtvis får du alltid i dig en del omega-3 via kosten så 1 - 2 g i tablettform brukar vara lämpligt för de flesta. En portion fet fisk täcker till exempel hela dagsbehovet.

Vad sker vid brist på omega-3?

 1. Hjärt- och kärlproblem: Omega-3-fettsyror är viktiga för hjärt- och kärlhälsan, och brist på dessa fettsyror kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 2. Inflammation: Omega-3-fettsyror hjälper till att minska inflammation i kroppen. Vid brist på dessa fettsyror kan inflammation öka och kan leda till en mängd olika sjukdomar som exempelvis reumatoid artrit, astma och psoriasis.

 3. Hjärn- och nervproblem: Omega-3-fettsyror är viktiga för hjärn- och nervfunktionen. Brist på dessa fettsyror kan leda till problem som depression, ångest och minnesproblem.

 4. Ögonproblem: DHA är viktigt för ögonhälsan och brist på DHA kan leda till problem som makuladegeneration.

 5. Hudproblem: Omega-3-fettsyror är viktiga för hudens hälsa och brist på dessa fettsyror kan leda till problem som torr, skadad hud och eksem.

Vilket omega-3-tillskott är bäst?

Omega-3-tillskott finns i en mängd olika former och bästa alternativet för någon annan är inte säkert det bästa för dig. Olika doseringsbehov, kapslar eller olja och priset är bara några faktorer som skiljer.

I vårt test blev Core Omega-3+ utsedd till bäst i test. Ett prisvärt tillskott som passar bra för de allra flesta.

Kan barn ta omega-3?

Barn kan ta omega-3 tillskott, men det är viktigt att konsultera en läkare eller en dietist för att säkerställa att doseringen är lämplig och för att undvika potentiella biverkningar.

Det finns speciella omega-3 tillskott för barn som anpassats till deras ålder och dosering. Dessa tillskott är vanligtvis formulerade med lägre doser av EPA och DHA än vuxentillskott.

För barn är det också viktigt att se till att kosten innehåller tillräckligt med omega-3 genom att äta fisk eller andra fiskprodukter, eller genom att inkludera vegetabiliska källor som linfrön och chiafrön.

Hur testar vi omega-3 på Fitnessfrank.se?

Fiskolja, fiskleverolja, krillolja, linfröolja, linolsyra och många fler. Ja alternativen för omega-3-tillskott är många och det är inte enkelt att skilja dem åt. Det blir inte heller helt rättvist att jämföra olika typer av tillskott mot varandra. Vi har därför valt att utse flera testvinnare i olika kategorier samt en vinnare överlag.

Som grund för testet har vi beställt hem ett tjugotal olika omega-3-tillskott. Vår testpanel har fått använda produkterna i en månads tid och sedan betygsätta varje tillskott på ett antal punkter. Punkterna som har betygsatts, med hjälp av ett antal frågor, är följande: 

 • Innehåll: Hur mycket Omega-3 innehåller kosttillskottet? Vilken typ av fettsyror innehåller det? Innehåller produkten andra verksamma ämnen för förbättrad effekt eller ökad upptagningsförmåga? Innehåller det mycket onödiga tillsatser?
 • EPA/DHA: Innehåller kosttillskottet tillräckligt mycket av EPA och DHA eller mer av den sämre ALA? Hur ser förhållandet mellan EPA och DHA ut?
 • Använding: Är kapslarna små eller stora? Är de lättsvalda? Hur många kapslar behöver man ta varje dag för att få i sig den dagliga dosen?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och vad är ursprunget? Vilken miljöpåverkan har framställningen? Kan man lita på att kapslarna innehåller angiven mängd omega-3? Hur långt fram i tiden är bäst-före-datumet på tillskottet?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Kundbetyg: Vad har kosttillskottet fått för omdömen av tidigare kunder? Vad tycker de är bra eller dåligt? Vad har det fått för snittbetyg hos olika återförsäljare?
Senast uppdaterad: 23 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
88 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.