Topp 5 bästa probiotika (nov. 2022)

Gör magen en tjänst med någon av de bästa probiotikatillskotten för just dig.

Probiotika, eller de vänliga bakterierna, är små levande mikroorganismer som finns i vårt tarmsystem som jobbar för att vi ska må bra. Även om dessa bakterier finns i mindre mängder i yoghurt och fermenterad mat vänder sig många till kosttillskott för att verkligen boosta tarmfloran.

Men det finns mängder av probiotikatillskott och det är inte helt enkelt att veta om de är bra eller inte. Vi har därför testat ett tjugotal populära probiotikatillskott och utsett Healthwell Probiotic Vital som bäst i test.

Testvinnare - Bästa probiotikan 2022

Här är en överblick över årets bästa probiotika.

 1. Bäst i test probiotika: Healthwell Probiotic Vital
 2. Bästa premium probiotika: Healthwell Probiotic Premium
 3. Bäst probiotika enligt kundbetygen: Holistic LactoVitalis Pro
 4. Bästa probiotika med flest bakterier: Dr Mercola Complete Probio
 5. Bästa probiotika med L.plantarum: Probi Original

Hur vi valde ut de bästa probiotika

 • Funktion: Har du märkt av något positivt resultat sedan du började använda probiotikan? Hur lång tid tar den att verka? Har du fått några bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter måste man ta per portion och per dag? Är de lätta att svälja?
 • Innehåll: Hur många olika bakteriestammar innehåller den? Hur många bakterier totalt och hur många av varje stam? Innehåller den några tillsatser?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket ursprung har den? Är kapseln av hög kvalitet så att bakterierna når tarmen?
 • Pris: Vad kostar kosttillskottet? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du kunna tänka dig att köpa produkten själv?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra kunder om produkten? Fungerar den? Vad har den fått för betyg?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Probiotika

Så hittar du bästa probiotikan

När du ska köpa ett probiotikatillskott finns det några faktorer och delar du bör tänka på: 

 • Antal bakterier

   Miljoner bakterier låter kanske som mycket, men inte när det kommer till probiotika. Ett bra tillskott innehåller minst 10 miljarder bakterier eller CFU, det mått som används för att uttrycka dess styrka. Tänk på att man kan vara lite känslig för de starkaste tillskotten så börja lågt och öka allt eftersom kroppen vänjer sig. Tänk även på att olika personer behöver olika starka doser. Har du endast vaga symtom är det bättre att börja med en svagare dos.
 • Antal stammar

   Det är inte bara antalet bakterier som spelar roll utan även vilken sorts bakterier man får i sig, eller vilken stam de tillhör. Billigare tillskott innehåller oftast bara bakterier från en stam eller från stammar med dålig effekt. Leta efter tillskott med stammarna Lactobacillus och Bifidobacterium. De bästa tillskotten innehåller även Strep. thermophilus och Saccharomyces. Många andra stammar finns väldigt lite forskning om och man vet inte riktigt om de har någon effekt eller inte. Olika stammar fungerar bättre för vissa än för andra så för bästa resultat rekommenderar vi att man försöker hitta ett alternativ med flera olika stammar. 
 • Bakterieöverlevnad

  Bland det svåraste när det kommer till att tillverka effektiva probiotikatillskott är att se till att bakterierna överlever hela vägen ner i tarmen och inte dör någonstans på vägen, framförallt i magsäcken. Olika tillverkare har hittat på lösningar med mer eller mindre effektiva kapslar som inte ska lösas upp för snabbt. Välj en välkänd tillverkare och läs på vad tidigare kunder säger om effekten. En för dålig kapsel kommer inte ge någon effekt för någon.
 • Tillsatser

  Mejeriprodukter är ofta orsaken till magbesvär och ett tillskott som innehåller detta kan snarare stjälpa än hjälpa mot dina problem. Vissa tabletter innehåller även tillsatser som majsstärkelse vilket också kan reta upp magen. Även gelatin är vanligt förekommande vilket såklart inte lämpar sig för veganer.

Olika typer av probiotikatillskott

Det är inte bara själva innehållet i tillskottet man behöver få rätt, utan även vilken form innehåller kommer i. Det finns allt från vanliga tabletter, drycker och pulver till färgglada tuggtabletter. Nedan går vi igenom de vanligaste formerna samt för- och nackdelarna med respektive form:

 • tabletter kapslar

  Kapslar och tabletter: 

  Det vanligaste sättet att få i sig probiotika är ta kapslar eller tabletter. Håll utkik efter produkter som har flera olika arter av dessa bakterier, eller bakteriestammar som de också kallas, och välj kapslar som inte omedelbart bryts ner av magsyran så att bakterierna hinner nå tarmarna. 
 • drycker

  Drycker: 

  Jästa drycker, rika på probiotika kan drickas med stor behållning för den som vill skydda sin mage och tarmflora. Förutom den levande bakteriekulturen innehåller de här dryckerna också vitaminer, mineraler och olika aminosyror som ger kroppen en välkommen boost. Det finns varianter som man dricker som en vanlig måltidsdricka och andra sorter som dricks i dos, ungefär som hostmedicin.
 • tuggtabletter

  Tuggtabletter för barnen:

   Barn har känsligare magar än vuxna och därför bör man inte ge dem fulla doser med probiotika utan hellre hålla sig till bra kost som filmjölk, keso och ost. Vid behov kan man komplettera med enklare tuggtabletter som smakar gott, och på så sätt skydda småttingarnas tarmflora.
 • pulver

  Pulver med prebiotika:

   Mata din probiotika med näringsfull, fiberrik prebiotika i pulverform som är framställd på nyttiga grönsaker och frukter som grön banan, acacia och agave, som vi inte brukar äta särskilt ofta i deras naturliga skick. Enkelt att blanda i maten eller drycken som ett suveränt komplement till den vanliga kosten.

 

Våra 5 bästa probiotika (november 2022)

1. Healthwell Probiotic Vital - Bäst i test probiotika

Healthwell Probiotic Vital - Bäst i test probiotika
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Produktserien Healthwell från Svenskt Kosttillskott är ett på många sätt heltäckande val för personer som vill ha mer än traditionella kosttillskott. Med Probiotic Vital erbjuder de probiotika med tio miljarder bakterier från sju olika mjölksyrastammar. Det gör den väl lämpad för alla som vill återupprätta en normal tarmflora.

 • 10 miljarder bakterier från sju olika stammar.
 • Kapslar särskild utformade för att säkerställa att så många bakterier som möjligt når tarmen.

Med bara en kapsel om dagen så säkerställer man att kroppen får tillgång till en stor mängd av de mjölksyrabakterier som ofta är en förutsättning för en väl fungerande mage och god allmänhälsa. Tack vare vegetabiliska kapslar som långsamt frigör de gynnsamma bakterierna så kan man känna sig trygg i vetskapen att mag- och tarmkanalen kan tillgodogöra sig hela innehållet i Probiotic Vital. Redan efter ett par dagars användning märker man av att magen mår bättre. Prisförhållandet i relation till antal stammar och bakterier gör denna produkt till en av de mest prisvärda i testet. Vi rekommenderar Healthwell Probiotic Vital och utser den till bäst i vårt test. 

Som "bäst i test" utsåg testpanelen Healthwell Probiotic Vital. En mångfacetterad blandning av bakteriestammar i väl tilltagna mängder. Vi gillar särskilt att kapslarna är syraresistenta vilket gör att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av bakterierna.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / styck: 1,77 kr
 • Bakterier: 10 md
 • Stammar: 7 st

Fördelar

 • 4.8 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Väldigt prisvärt
 • 10 miljarder bakterier

Nackdelar

 • Har du ekonomin för det så kan det vara mer värt att kika på Probiotic Premium.

Omdöme

Enormt prisvärt kosttillskott med högt antal bakterier och bakteriestammar i en ny kapsel som är extra skonsam för magen.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr

2. Healthwell Probiotic Premium - Bästa premium probiotika

Healthwell Probiotic Premium - Bästa premium probiotika
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Probiotic Premium från Healthwell innehåller hela 20 miljarder bakterier från 16 olika stammar. Detta gör det unikt mångfacetterat, åtminstone för svenska marknaden.

Tack vare magsyraresistenta kapslar maximerar du chansen att bakterierna når tarmen där de gör mest nytta. Då kapslarna även innehåller inulin så har bakterierna även den näring som krävs för att få fäste.

Med särskild fokus på släktet Lactobacillus är det här ett prisvärt val för dig som vill satsa brett och få i dig så många av de beprövat gynnsamma bakterierna som möjligt.

Healthwell Probiotic Premium blev testets "bästa premium probiotika". Som högdoserad och extra mångfacetterad variant av Healthwells basprodukt blir den det givna valet för dig som helt enkelt vill ha mer. Plus i kanten för veganska och syraresistenta kapslar.

Egenskaper

 • Storlek: 30 kaps
 • Pris / styck: 6,63 kr
 • Bakterier: 20 md
 • Stammar: 16 st

Fördelar

 • 16 olika stammar
 • 20 miljarder bakterier
 • Veganskt

Nackdelar

 • Prislappen är hög.

Omdöme

Premiumtillskott med hela 20 miljarder bakteriestammar från 16 olika stammar.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Kvalitet:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
199 kr

3. Holistic LactoVitalis Pro - Bäst probiotika enligt kundbetygen

Holistic LactoVitalis Pro - Bäst probiotika enligt kundbetygen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Svenska företaget Holistic har sedan det grundades varit en given aktör på marknaden för hälsorelaterade kosttillskott. Deras LactoVitalis Pro innehåller en oerhört bred och varierad mängd mjölksyrebakterier som motsvarar en för tarm- och magsystemet väldigt gynnsam kombination. Då den även innehåller vitaminer som är väsentliga för god immunfunktion är det en av de mer heltäckande produkterna på marknaden.

 • Främjar hälsa genom att säkerställa rätt bakteriebalans i kroppen.
 • Hela tjugo miljarder gynnsamma mjölksyrabakterierna per kapsel.
 • Innehåller Vitamin C och Vitamin B12 som är viktiga för immunsystemet och kroppens metabolism.

Efterfrågan på kvalitativ probiotika har ökat i enorm utsträckning. Något som gör LactoVitalis Pro från Holistic till ett populärt val är att man med hjälp av ett patenterat leveranssystem säkerställer att en väldigt stor mängd bakterier faktiskt når tarmen. Till skillnad från många andra produkter kan man därför var säker på att kroppen faktiskt få ta del av innehållets gynnsamma effekter. Vi gillar även att kapslarna var enkla att svälja och att det räckte med 1 kapsel per dag för att täcka behovet för att få den positiva effekt på magen som man är ute efter. Priset är förhållandevis dyrt, där varje kapsel kostar över 8 kronor. De innehåller dock flest stammar och bland det högsta antalet bakterier av samtliga produkter i vårt test. Med anledning av detta rekommenderar vi Hollistic Lactovitalis Pro för dig som är ute efter ett premiumalternativ av probiotikatillskott.

Holistic LactoVitalis Pro har en särställning bland probiotika då det är den produkt med "bästa probiotikan enligt kundbetygen". Många uppskattar den immunologiska inriktningen och att man får bra mängd bakterier för pengarna. Vi gillar att den är berikad med vitaminerna C och B12.

Egenskaper

 • Storlek: 30 kaps
 • Pris / styck: 8,63 kr
 • Bakterier: 20 md
 • Stammar: 12 st

Fördelar

 • Stort antal aktiva bakterier
 • Pålitligt och uppskattat märke
 • Premiumprodukt

Nackdelar

 • Ganska dyrt

Omdöme

Högdoserat kosttillskott tillsatt med bland annat C-vitamin och riboflaviner.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kvalitet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
259 kr
Till butik
259 kr

4. Dr Mercola Complete Probio - Bästa probiotika med flest bakterier

Dr Mercola Complete Probio - Bästa probiotika med flest bakterier
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Dr Mercola Complete Probio hade enligt testpanelen "bästa probiotikan med bäst innehåll". Utan tvekan testets mest högdoserade probiotika. Då den även har ett väldigt brett utbud av bakteriestammar är den ett riktigt mångfacetterad val.

Egenskaper

 • Storlek: 30 kaps
 • Pris / styck: 13,97 kr
 • Bakterier: 70 md
 • Stammar: 10 st

Fördelar

 • 70 miljarder bakterier
 • Bildar laktasenzymer
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Kostar mycket
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
419 kr
Till butik
419 kr

5. Probi Original - Bästa probiotika med L.plantarum

Probi Original - Bästa probiotika med L.plantarum
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Probi Mage är probiotika som framställs helt utan genmodifierade råvaror. Tack vare över tio miljarder bakterier från ett flertal olika probiotiska stammar så ger Probi Mage kroppen tillgång till ett väldigt stort antal gynnsamma mjölksyrabakterier. Med bevisad effekt när det kommer till att stärka immunförsvaret så blir detta ett givet tillskott för hela familjen.

 • 10 miljarder bakterier från många olika probiotikastammar.
 • Vegetabiliska kapslar och ett innehåll framställt helt utan genteknik.
 • Innehåller den viktiga Lactobacillus plantarum 299v.

Detta är ett perfekt val för dig som endera har problem med magen eller vill säkerställa att du slipper problem i framtiden. Med bred effekt på hälsan och dokumenterad effektivitet när det kommer till att bibehålla kroppens bakteriebalans så är Probi Mage ett smidigt och bra dagligt tillskott.

Probi Original utsågs till testets "bästa probiotika med L.plantarum". Ett riktigt bra val för allmän mag- och tarmhälsa då den innehåller större mängd av denna högst specifika bakterie. Plus i kanten för syraresistenta kapslar.

Egenskaper

 • Storlek: 80 kaps
 • Pris / styck: 2,86 kr
 • Bakterier: 10 md
 • Stammar: 1 st

Fördelar

 • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Lättsvalda kapslar
 • Förpackning om 40 eller 80 st

Nackdelar

 • Innehåller endast 1 bakteriestam

Omdöme

Kosttillskott som fullt fokuserar på mjölksyrebakterien Lactobacillus plantarum.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Till butik
229 kr
Till butik
229 kr

Jämför de bästa probiotika i testet

Probiotika Storlek Pris / styck Bakterier Stammar Totalbetyg Pris
Healthwell Probiotic Vital 90 kaps 1,77 kr 10 md 7 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
159 kr
Healthwell Probiotic Premium 30 kaps 6,63 kr 20 md 16 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Holistic LactoVitalis Pro 30 kaps 8,63 kr 20 md 12 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
259 kr
Dr Mercola Complete Probio 30 kaps 13,97 kr 70 md 10 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
419 kr
Probi Original 80 kaps 2,86 kr 10 md 1 st Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
229 kr

Vanliga frågor om bästa probiotikan

Frågor och svar om probiotika

Nedan följer några vanliga frågor som är relaterad till probiotika

Vilket probiotikatillskott är bäst?

Det är inte alldeles enkelt att utse vilket probiotikatillskott som är bäst. Olika personer har olika preferenser och våra behov ser inte alltid likadana ut.

I vårt test baserat på bland annat antal bakteriestammar och bakteriemängd samt produktens prisvärdhet valde vi ut Healthwell Probiotic Vital till det bästa probiotikatillskottet. Det innehåller en stor mängd bakterier från många olika stammar och kommer till ett mycket överkomligt pris.

Vem ska inte äta probiotikatillskott?

Personer som lider av immunhämmande sjukdomar tillråds att inte ta extra probiotika. Om du lider av en kronisk sjukdom så bör du inte heller ta kosttillskott utan att först konsultera din läkare.

Vad är probiotika bra för?

Probiotikans uppgifter varierar oerhört: de reparerar oss, smälter vår mat och tar upp nyttigheterna i den när vi äter. Den bygger även upp immunförsvaret och motverkar onda bakterier. 

Vad är skillnaden på prebiotika och probiotika?

Prebiotika är den mat som man konsumerar för att främja probiotikan, ungefär som en förrätt till huvudrätten, som alltså i det här fallet är de goda bakterierna. Typiska exempel på prebiotika är frukt och grönt, särskilt de med höga halter av fibrer och kolhydrater som inte smälts snabbt eller inte alls, och som ”matar” och främjar probiotikan.

Vad finns det för alternativ till probiotikatillskott?

Över lag så kan man säga att livsmedel som är sura, opastöriserade eller fermenterade i större grad är probiotiska än andra varor, men det finns också produkter där man tillsatt levande bakteriekultur. Några exempel på bra mat är yoghurt och kefir, ost, gröna ärtor, surkål och surgurka.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Senast uppdaterad: 21 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
160 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5