Topp 7 bästa måltidsersättningarna (nov. 2022)

Den bästa måltidsersättningen hjälper dig att spara både tid och energi i köket och är full med näring

Har du ont om tid och letar efter att snabbt mål mat kan den bästa måltidsersättningen vara ett perfekt tillskott till din diet. De är goda, blandar sig enkelt i mjölk eller vatten och är rika på vitaminer och mineraler som hjälper dig nå dina hälso och träningsmål.

Till skillnad mot till exempel proteinpulver som i stort sett bara innehåller protein ersätter en måltidsersättning alla aspekter av en måltid. Den innehåller bra mängd av såväl protein, kolhydrat, fett och mikronutrienter.

Måltidsersättning är ett perfekt alternativ när du har ont om tid eller för dig som vill gå ner i vikt. Du häller enkelt bara en skopa pulver i mjölk eller vatten och kan sedan avnjuta ett komplett mål på bara några minuter.

Men alla måltidsersättningar är inte lika bra. Vissa innehåller för lite näring överlag och andra har en dålig sammansättning av näring. Det är viktigt att granska innehållsförteckningen så innehållet stämmer med ens mål.

Vi har här satt samman en guide hur man hittar en bra måltidsersättning. Vi går även igenom våra bästa måltidsersättningar, vad de är bra för och när man ska använda en måltidsersättning.

Testvinnare - Bästa måltidsersättningen 2022

Här är en överblick över årets bästa måltidsersättningar.

 1. Bäst i test måltidsersättning: Slim Måltidsersättning
 2. Bästa billiga måltidsersättningen: Diet Shake
 3. Bästa måltidsersättningen för lång mättnadskänsla: Core Diet Protein
 4. Bästa måltidsersättningen på näringsinnehållet: Naturdiet Shake
 5. Bästa måltidsersättningen från bar: Nutrilett Bar
 6. Bästa måltidsersättningen för snabb viktnedgång: Nutrilett Quick Weightloss Shake
 7. Bästa laktosfria måltidsersättningen: Self Omninutrition Diet Meal

Hur vi valde ut de bästa måltidsersättningarna

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Hur ser sammansättningen ut mellan kolhydrater, fett och protein? Vilka vitaminer och mineraler är tillsatta? Hur många kcal är en portion? Är produkten vegansk eller innehåller den några allergener?
 • Effekt: Blir man tillräckligt mätt av produkten? Har du gått upp eller ner i vikt av produkten? Har du märkt av några biverkingar efter att ha använt produkten?
 • Smak: Är den god? Smakar den konstgjort? Är den för söt? Finns det många olika smaker att välja mellan?
 • Användning: Är pulvret lätt att dosera? Löser det sig enkelt i vatten? Innehåller en dryck eller en bar tillräckligt många kalorier eller behöver man flera?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Måltidsersättning

Så hittar du bästa måltidsersättningen

Med så många olika varianter som det finns av måltidsersättningar kan det vara svårt att hitta den rätta för dina behov och mål. Tillverkarna märker ofta upp förpackningarna med vad produkten är bra för och det kan användas som en grund men det bästa är att själv analysera innehållet. Var särskilt vaksam på tillsatt socker, låg proteinhalt, protein från dåliga källor och onödiga tillsatser.

Måltidsersättningar varierar kraftigt i antal kalorier, smak, förhållande mellan kolhydrater, protein och fett och hur mycket de kostar. Att försöka hitta en bra vegansk måltidsersättning kan vara ännu svårare eftersom de flesta produkterna innehåller vassleprotein från mjölk. 

Men först och främst måste du komma fram till vilket typ av måltidsersättning du ska välja. Man särskiljer i regel mellan två huvudtyper av måltidsersättningar, VLCD och LCD.

 • VLCD - VLCD är en förkortning för Very Low Calorie Diet (lågkaloridiet). Kaloriintaget per dag för VLCD ligger mellan 450 och 600 kcal. Enligt Livsmedelsverket måste en VLCD ha tillstånd från myndigheten för att få säljas i Sverige.
 • LCD - LCD står för Low Calorie Diet och liknar VLCD. Den enda skillnaden är att den lämpas bättre för att ersätta enstaka måltider, till skillnad från VLCD som kan fungera som en ersättning för alla måltider. LCD har oftast 600 - 1 000 kcal per dag.

En VLCD ger snabbare resultat på viktminskning men ger större påverkan av humör och energi. Det är även svårare att hålla fast i en VLCD diet.

Vet du inte vilken sort du ska välja är det bäst att börja med en LCD och ersätta bara ett mål per dag till att börja med.

Proteinkälla och dosering

Huvudingediensen i måltidsersättningar är protein. Det gör både att du känner dig mätt längre och hjälper dig att forma musklerna. När du känner dig mätt är det mycket lättare att hålla sig till dieten och inte småäta.

Men alla proteinkällor är inte likadana. Vissa innehåller inte alla nio aminosyror som kroppen behöver utan du måste istället komplettera med en annan proteinkälla.

De flesta måltidsersättningarna använder vassle som proteinkälla. Det är ett protein som utvinns ur mjölk och är det bästa när det kommer till upptagning i kroppen. Det är även det billigaste alternativet och löser sig lätt i olika vätskor. 

Det stora problemet för en del är såklart att det kommer från mjölk och inte passar i en vegansk diet. Letar du efter en vegansk måltidsersättning måste du istället hitta en produkt som innehåller protein från ärta, havre eller soja. Ärtprotein är ett komplett protein som är förhållandevis billigt vilket gör det till det vanligaste i veganska måltidsersättningar.

När det kommer till doseringen av protein är den minst lika viktigt som proteinkällan. Protein och mättat fett är det som gör att man känner sig mätt länge efter en måltid. Men eftersom mättat fett innehåller dubbelt så många kalorier som protein innehåller måltidsersättningar istället större mängd protein.

För bästa resultat bör du välja en måltidsersättning som innehåller minst 25 g protein per portion.

Kalorier

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till att gå ner i vikt med måltidsersättning är hur många kalorier varje portion innehåller. För att gå ner i vikt måste man hamna på kaloriunderskott. Det kan man göra genom att äta mindre eller träna mer. Om måltidsersättningen innehåller för mycket kalorier frångår den sitt syfte och du kommer inte blir nöjd med resultatet. Du kan fortfarande bli mätt av ett mål med färre kalorier om det innehåller mycket protein eller mättat fett.

Leta efter en måltidsersättning som innehåller mellan 100 och 200 kcal per portion.

Fibrer

Fibrer spelar en avgörande roll i matsmältningssystemet och för hälsan i tarm och mage. Det tar också lång tid att bryta ner och kan absorbera vatten i magen vilket bidrar till en lång mättnadskänsla.

För bästa resultat bör du välja en måltidsersättning som innehåller mellan 5 och 10 g fibrer per portion.

Fett

Nyttiga måltidsersättningar bör inte ha mer än 10-15 g fett per portion. Undvik höga halter av mättade fetter och transfetter. Leta istället efter efter måltidsersättningar med hägre halter av fleromättade fetter och omega-3.

Socker

Det är ganska vanligt att man tillsätter socker i måltidsersättningar för att de ska bli godare. Ett överdrivet intag av socker kan leda till viktuppgång, försämring av akne och låga energinivåer. Måltidsersättningar helt utan socker brukar dock inte smaka särskilt gott.

Leta efter en måltidsersättning med max 10 % socker för att hitta en bra balans mellan smak och nytta.

Balans mellan kolhydrater, protein och fett

Balansen mellan kolhydrater, protein och fett kan skilja sig åt ganska mycket i olika måltidsersättningar. Att ändra på den här balansen kan ha en avgörande roll för din hälsa och hur du mår.

Beroende på hur din livsstil ser ut kan du behöva olika mycket av de olika ämnena. En atlet som tränar hårt behöver till exempel stora mängder kolhydrater för att förse musklerna med energi. Men stora mängder kolhydrater är värdelöst för dig som vill gå ner i vikt.

För viktnedgång är en bra balans 40 % protein, 40 % fett och 20 % kolhydrater. Om du tränar mycket kan du istället välja en måltidsersättning med 40 % protein, 20 % fett och 40 % kolhydrater.

Det vikitiga är egentligen att hitta en måltidsersättning som på ett bra sätt motsvarar ett bra balanserat mål mat.

Vitaminer och mineraler

En måltidsersättning måster även innehålla tillräckligt med vitaminer och mineraler. Eftersom produkten är tänkt att ersätta ett vanligt mål mat kommer man efter en tid få brist på näringsämnen om måltidsersättningen inte har dessa tillsatta.

Leta efter en måltidsersättning där en portion innehåller ca 30 % av det dagligt rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler.

Smak och lösning

Det är inte roligt att beställa hem en måltidsersättning som bildar massa klumpar, blir grumligt eller smakar fruktansvärt. Vi rekommenderar därför endast måltidsersättningar som inte bildar klumpar och inte blir särskilt gryniga när man blandar de i vatten.

Smaken kan vi såklart inte garantera för eftersom det skiljer så mycket från person till person. Men vi har försökt rekommendera produkter med bra innehåll som finns i många olika smaker och där vi själva uppskattar smaken.

Recensioner

Att läsa vad tidigare konsumenter har att säga om en produkt är ett bra sätt att undvika dåliga produkter. Gillar du till exempel inte överdrivet söta produkter är det oftast personer som klagat på detta om en produkt är väldigt söt.

Alla måltidsersättningar vi rekommenderar har övervägande positiva omdömen från kunder.

Vad kostar en måltidsersättning?

En måltidsersättning kan kosta allt från 5 kr / portion till över 40 kr / portion. Det som främst avgör är vilken typ av proteinkälla man har använt och om det är ett pulver eller en drickfärdig produkt.

 • Måltidsersättningar i budgetklassen kostar under 15 kr per portion.
 • Måltidsersättningar i mellanklassen kostar mellan 10kr och 15 kr per portion.
 • Måltidsersättningar i premiumklassen kostar över 15 kr per portion.

Våra 7 bästa måltidsersättningar (november 2022)

1. Slim Måltidsersättning - Bäst i test måltidsersättning

Slim Måltidsersättning 34 Måltider Bästsäljare - Bäst i test måltidsersättning
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Protein.se)

Slim har ett förhållandevis stort utbud av måltidsersättningsprodukter. På senare tid har de även börjat närma sig den alltmer populära nischen veganska måltidsersättare. Deras Vegan Slim har en bas av ärtprotein och havre. Det innebär att man får tillgång till en fullvärdig plantbaserad proteinkälla från ärtor, samtidigt som havren säkerställer fibrer och naturligt långsamma kolhydrater. Då blandningen är vitaminberikad uppnås även bred tillgång på vitaminer.

Vegan Slim är lättlösligt och kan blandas med vatten eller valfri växtbaserad mjölk. En portion motsvarar 66 gram pulver och ger dryga 246 kilokalorier, varav 30 gram protein, 6,68 gram fett och 14,47 gram kolhydrater. Smakmässigt finns de två alternativen Mango och Vanilj. De är väldigt rena i smaken och ger jämn mättnad. Vegan Slim har endast naturliga växtaromer, men kan innehålla spår av mjölk, soja, stärkelse, ägg och fisk.

Slim Måltidsersättning fick utmärkelsen "bäst i test". En heltäckande måltidsprodukt som med fullvärdigt protein, och tillsatta mikronutrienter blir ett lämpligt alternativ till ett sedvanligt mål. Vi gillar att den även finns i veganvänligt utförande.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 34 st
 • Pris / portion: 8,79 kr
 • Kcal / portion: 133 kcal
 • Kcal / 100g: 378 kcal

Fördelar

 • Helt veganskt
 • Full med vitaminer och mineraler
 • Med ärtproteinkoncentrat

Nackdelar

 • OBS: Innehåller gluten
 • Tänk på att endast 2 av smakerna är veganska

Omdöme

Glutenfri och vegansk måltidsersättning med hela 23 olika vitaminer & mineraler helt utan palmolja.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Smak & Lösning:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
299 kr

2. Diet Shake - Bästa billiga måltidsersättningen

Diet Shake - Bästa billiga måltidsersättningen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

När Svenskt Kosttillskott lanserade Diet Shake så var det med särskild fokus på att erbjuda en måltidsersättning som var lika näringsrik som den var god. Tack vare en särskild balans mellan fiber och protein så säkerställer Diet Shake längre och mer gedigen mättnadskänsla. Därför är den en perfekt produkt för dig som vill gå ned i vikt och samtidigt vara säker på att kroppen får vad den behöver.

 • Säkerställer mild viktnedgång som är skonsam för kroppen.
 • Berikad med behövliga vitaminer, mineraler och fibrer.
 • Tack vare högt proteininnehåll är den perfekt i samband med fysisk aktivitet.

Oavsett om du är fysisk aktiv eller helt enkelt bara vill gå ned i vikt så kommer Diet Shake att vara ett bra val på din resa mot framgång. Då Diet Shake är fullständigt späckad med mineraler och vitaminer så blir den hur som helst ett hälsosamt och bra komplement till din befintliga kosthållning.

Vi kom fram till att Diet Shake var testets "bästa billiga måltidsersättningen". Vi gillar särskilt kombinationen fullvärdighet och hög proteinhalt, vilket även gör den lämplig som träningsdryck. Däremot saknas veganvänliga smaker.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 15 st
 • Pris / portion: 13,27 kr
 • Kcal / portion: 99 kcal
 • Kcal / 100g: 354 kcal

Fördelar

 • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • 8 olika smaker
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Innehåller laktos
 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

Prisvärd måltidsersättning med nyttigt innehåll och goda smaker.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Smak & Lösning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
199 kr

3. Core Diet Protein - Bästa måltidsersättningen för lång mättnadskänsla

Core Diet Protein - Bästa måltidsersättningen för lång mättnadskänsla
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Diet Protein från Svenskt Kosttillskott är en effektiv och hälsosam väg till viktnedgång. Även om produkten främst bygger på idén om viktnedgång genom proteinintag så innehåller den även vitaminer och mineraler för att viktnedgången ska bli så hälsosam som möjligt. Med proteinet skyddar man väl behövliga muskler, och med mikronutrienter säkerställer man god allmänhälsa under viktnedgångsperioden. Detta gör Diet Protein till en praktisk helhetslösning.

 • Proteinrik måltidsersättning eller komplement till befintlig diet.
 • Innehåller vitaminer och mineraler för hälsosam viktnedgång.
 • Väldigt lågt laktosinnehåll.

Precis som övriga produkter från Svenskt Kosttillskott så är Diet Protein inte bara hälsosam, utan även något utav en smakupplevelse. Många personer har gett produkten särskilt beröm för att den är mycket godare än många jämförliga måltidsersättare.

Som den produkt som är "bästa måltidsersättningen för lång mättnadskänsla" valde vi Diet Protein. Vi gillar att fokusen på väl tilltagna mängder fullvärdigt protein håller hungern borta. Är även ett bra alternativ som kvällsmål för dig som vill undvika kolhydratkällor i samband med vila.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 21 st
 • Pris / portion: 8,71 kr
 • Kcal / portion: 92 kcal
 • Kcal / 100g: 367 kcal

Fördelar

 • 4.3 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Två olika smaker
 • Utmärkt till LCHF eller GI

Nackdelar

 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

En proteinrik måltidsersättning i 2 olika smaker som dessutom innehåller en låg laktoshalt.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Smak & Lösning:
Betyg 4/5
4,0/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
183 kr
Till butik
183 kr

4. Naturdiet Shake - Bästa måltidsersättningen på näringsinnehållet

Naturdiet Shake - Bästa måltidsersättningen på näringsinnehållet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Svenska måltidsersättningen Naturdiet Shake har blivit många personers favorit tack vare den praktiska dryckesförpackningen. Dessa färdigblandade måltidsersättare är lika enkla som de är goda och nyttiga. Med bred näringsprofil blir de en fullvärdig måltidsersättning som finns tillgänglig i ett enormt antal smaker. Väljer man att dricka fem om dagen så har man täckt hela dagens näringsbehov utan att ens behöva bekymra sig över sin kosthållning.

 • Oerhört praktiska att dricka.
 • Finns tillgängliga i ett väldigt stort antal smaker.
 • Berikade med vitaminer och mineraler för att garantera hälsosam viktnedgång.

Som drickfärdig produkt är Naturdiet Shake perfekt att ha med sig när man är på språng eller som komplement i kylen. Få övriga produkter kan mäta sig med denna nivå av smidighet. Möjligheten att gå ned i vikt utan att ens behöva tanka på vad man ska äta är guld värt.

Klassikern Naturdiet Shake utsågs i vårt test till den produkt med "bästa måltidsersättning på näringsinnehållet". Vi gillar den stora variationen på smakerna samt det heltäckande innehåller som säkerställer såväl protein, fett och kolhydrater som mikronutrienter och spårämnen.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 12 st
 • Pris / portion: 27,42 kr
 • Kcal / portion: 150 kcal
 • Kcal / 100g: 50 kcal

Fördelar

 • 4.8 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • 11 olika smaker
 • Mjölkbaserad

Nackdelar

 • Ganska dyrt

Omdöme

Färdigblandad måltidsersättning med mängder av olika smaker och nyttigt mättande innehåll.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Smak & Lösning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 3.5/5
3,5/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
329 kr
Till butik
329 kr

5. Nutrilett Bar - Bästa måltidsersättningen från bar

Nutrilett Bar - Bästa måltidsersättningen från bar
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Med Nutrilett Bar så har Nutrilett slagit sig in på marknaden för måltidsersättning i form av praktiska bars. Dessa produkter är unikt enkla att ha med sig och blir därför ett perfekt mellanmål eller snack. Tack vare essentiella aminosyror och högt proteininnehåll motsvarar de några av de mer hälsosamma barerna på marknaden.

 • Fullvärdig måltidsersättning i praktisk förpackning.
 • Innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler.
 • Oerhört enkelt att ha med sig när man är på språng.

Nutrilett Bar har blivit väldigt populära då de helt enkelt är kravlösa. Tack vare nätt storlek i kombination med hög energitäthet är det svårt att tänka sig en mer smidig måltidsersättning. Då de är berikade med vitaminer och mineraler så gör de även att man är på god väg att täcka sitt dagliga behov av mikronutrienter.

Som testets "bästa måltidsersättning från bar" utnämnde vi enhälligt Nutrilett Bar. En praktiskt och välbalanserad bar för såväl träning som mellanmål eller måltid. Vi gillar definitivt att man på ett smidigt sätt får en heltäckande näringsprofil.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 12 st
 • Pris / portion: 24,92 kr
 • Kcal / portion: 218 kcal
 • Kcal / 100g: 364 kcal

Fördelar

 • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Snabbt mellanmål/lätt lunch
 • Choklad & karamell

Nackdelar

 • Dyrt
 • Hög sockerhalt

Omdöme

Lågkaloribar med vitaminer och mineraler som fungerar bra som nyttigt mellanmål.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Smak & Lösning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
299 kr
Till butik
299 kr

6. Nutrilett Quick Weightloss Shake - Bästa måltidsersättningen för snabb viktnedgång

Nutrilett Quick Weightloss Shake - Bästa måltidsersättningen för snabb viktnedgång
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Nutrilett är en av de mest populära aktörerna på marknaden för måltidsersättningsprodukter. Och det är ju knappast utan anledning. De har lyckats med konststycket att lansera produkter som är goda, effektiva och mest av allt smidiga att använda. Med Quick Weightloss Shake får man tillgång till en dietdryck som går att använda som måltidsersättare upp till fem gånger om dagen. Då den är berikad med ett stort antal viktiga näringsämnen så är Quick Weightloss Shake ett både beprövad och säker väg mot viktnedgång.

 • Komplett system för viktnedgång som ersätter fem av dagens måltider.
 • Möjliggör diet som bygger på idén om väldigt lågt kaloriintag.
 • Innehåller ett stort antal viktiga näringsämnen som säkerställer hälsosam viktnedgång.

Vad som är utmärkande för produkter från Nutrilett är att de är väldigt väl avvägda i sin sammansättning. Med Quick Weightloss Shake så kan man vara säker på att få i sig alla nödvändiga vitaminer, mineraler, aminosyror och näringsämnen. Detta är en förutsättning för trygg, säker och hälsosam viktnedgång.

Den produkt som var "bäst måltidsersättning för snabb viktnedgång" visade sig vara Nutrilett Quick Weightloss Shake. Vi gillar att den tillhandahåller lättupptagliga näringsämnen utan överflödig energi. Då den är berikad med vitaminer och spårämnen så får kroppen vad den behöver för optimal viktnedgång.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 25 st
 • Pris / portion: 2,76 kr
 • Kcal / portion: 112 kcal
 • Kcal / 100g: 339 kcal

Fördelar

 • 4.4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
 • Choklad eller vanilj
 • Med vitaminer och mineraler

Nackdelar

 • Vaniljsmaken är något tråkig - Välj hellre choklad

Omdöme

Nyttig lågkalorishake för dig som vill gå ner i vikt snabbt.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Smak & Lösning:
Betyg 4/5
4,0/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
69 kr
Till butik
69 kr

7. Self Omninutrition Diet Meal - Bästa laktosfria måltidsersättningen

Self Omninutrition Diet Meal - Bästa laktosfria måltidsersättningen
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

Self Omninutrition Diet Meal är ett laktosfritt pulver där huvudingrediensen är vassleprotein. Fördelarna är att proteinet är ett komplett protein som innehåller alla aminosyror och även har det bästa upptaget. Dessutom innehåller varje portion endast 92 kalorier och 15 gram högvärdigt protein, vilket är ett väldigt bra värde.

Diet Meal kan du ta som mellanmål eller om du vill byta ut en hel måltid. Blanda bara till en god shake och drick när du behöver. Pulvret finns i tre olika smaker; vanilj, choklad och kaffe. Self Omninutrition Diet Meal håller dig mätt länge och de har fått till smakerna riktigt bra.

Eftersom produkten är fri från laktos och gluten kan den också användas av personer som är intoleranta mot dessa ämnen. De flesta upplever att smakerna är goda, men en del anser att vaniljen är i det sötaste laget. Dessutom ligger priset på produkten aningen högre än på de flesta andra liknande produkter.

Den "bästa laktosfria måltidsersättningen" i vårt test var Self Omninutrition Diet Meal. Vi gillar att det är en lättlöslig kvalitativ proteinkälla som är oerhört skonsam mot magen. Är du laktos- eller glutenintolerant är det här ett väldigt bra alternativ till övriga måltidsersättare.

Egenskaper

 • Portioner / förp.: 20 st
 • Pris / portion: 9,70 kr
 • Kcal / portion: 92 kcal
 • Kcal / 100g: 370 kcal

Fördelar

 • Fri från laktos och gluten
 • Krämigt god
 • högvärdigt protein

Nackdelar

 • Något dyrt

Omdöme

Mättande laktosfri måltidsersättning som dessutom är fri från gluten och smakar gott.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Smak & Lösning:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Pris:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5

Priser

Till butik
194 kr
Se alla produkter

Jämför de bästa måltidsersättningarna i testet

Måltidsersättning Portioner / förp. Pris / portion Kcal / portion Kcal / 100g Totalbetyg Pris
Slim Måltidsersättning 34 Måltider Bästsäljare 34 st 8,79 kr 133 kcal 378 kcal Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
299 kr
Diet Shake 15 st 13,27 kr 99 kcal 354 kcal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Core Diet Protein 21 st 8,71 kr 92 kcal 367 kcal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
183 kr
Naturdiet Shake 12 st 27,42 kr 150 kcal 50 kcal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
329 kr
Nutrilett Bar 12 st 24,92 kr 218 kcal 364 kcal Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
299 kr
Nutrilett Quick Weightloss Shake 25 st 2,76 kr 112 kcal 339 kcal Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
69 kr
Self Omninutrition Diet Meal 20 st 9,70 kr 92 kcal 370 kcal Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
194 kr

När ska man använda måltidsersättning?

Det finns tre huvudsakliga användningsområden för måltidsersättning: av bekvämlighet, för näringsinnehållet och som hjälpmedel för att gå ner i vikt,

Bekvämlighet

I dagens stressiga livsstil finns det inte alltid tid till att ställa sig och laga mat och njuta av den hemma i lugn och ro. Att följa en välbalanserat och hälsosam diet är det bästa sättet att få i sig all näring, men ibland är det svårt att hinna med. Det är här måltidsersättning kommer in i bilden.

Det är inte ovanligt att man efter en jobbig dag inte orkar laga mat och sedan står man helt plötsligt i kön på McDonalds eller pizzerian. I de fallen är måltidsersättningen ett mycket bättre alternativ. Det är också ett bra alternativ till snacks och chokladkakor för att man måste få i sig något snabbt innan maten är klar.

En annan fördel med måltidsersättning är att det inte tar upp så mycket plats och är praktiskt att ta med sig. Det är inte alltid man har tillfälle att värma mat i en matlåda och matlådor behöver hållas kylda och maten ska mikras. Ett annat tillfälle då måltidsersättningar funkar bra när du inte har tillgång till köksutrustning som när du är ute på hajk eller camping.

Komplett näring

För att våra kroppar ska må bra behöver de få i sig tillräckligt med näring. Det är inte särskilt svårt att få brist på något ämne, speciellt när du begränsar kaloriintaget vid viktnedgång. Ibland måste man även begränsa vad man äter på grund av medicinska, ekonomiska eller andra orsaker.

Om du då inte vill behöva ta en hel hög olika kosttillskott behöver du ta fram en väldigt noggrann måltidsplan för att säkerställa rätt intag av makronutrienter, vitaminer och mineraler.

En bra måltidsersättning är nyttig och innehåller alla näringsämnen kroppen behöver.

Hjälp vid viktnedgång

De bästa måltidsersättningarna marknadsförs ofta som hjälpmedel för att gå ner i vikt, och det finns många bra anledningar varför. Måltidsersättningar är faktiskt bra för att gå ner i vikt. De innehåller generellt väldigt lite kalorier och att inte hamna på kaloriöverskott är absolut nödvändigt för att tappa vikt. Att minska kaloriintaget är inte lätt och det är inte särskilt roligt att gå omkring och vara hungrig hela tiden.

Måltidsersättningar innehåller mycket protein och fibrer, två ämnen som reglerar aptiten. Att gå och småäta gör det väldigt svårt att gå ner i vikt. Genom att äta mycket protein och fibrer minskar sötsuget och du kommer känna dig mätt längre efter du ätit.

Vissa produkter innehåller även andra tillsatser för att förbättra viktnedgången, som grönt kaffe, krom och garcinia. Om de faktiskt har någon effekt på viktnedgång råder det dock delade meningar om.

Ska man bara äta måltidsersättning?

Man kan ersätta alla mål mat med måltidsersättning under en begränsad tid. Det gör ofta att viktnedgången blir snabb, men det är väldigt tråkigt att aldrig äta riktigt mat. Vi rekommenderar att man istället ersätter ett till två mål mat per dag. Det gör att du får en mer hälsosam viktnedgång även om det tar lite längre tid. Det är betydligt fler som skiter i det och går tillbaka till sina gamla vanliga rutiner av de som börjar ersätta alla mål.

Det är heller ingen vidare bra idé att bara äta måltidsersättningar under en längre tid. Ingen produkt är perfekt och du kommer få lite för mycket och lite för lite av vissa näringsämnen. Du kommer också att missa gå miste om vissa ämnen som inte syns på innehållsförteckningar som antioxidanter och fytokemikalier. Efter en tid kommer du antagligen även få problem med matsmältningen då du inte får i dig tillräckligt med matsmältningsenzymer som till exempel proteas, lipas och amylas.

Kroppen är ett mycket komplext system och det finns över tusen olika nutrienter som den drar nytta av. En måltidsersättning kan aldrig innehålla allt. Använd istället måltidsersättning som ett komplement till din vanliga diet.

Vanliga frågor om bästa måltidsersättningen

Frågor och svar om måltidsersättning

Nedan följer övriga frågor och svar som vi får inskickade till oss om måltidsersättning

Vilken måltidsersättning är bäst?

En måltidsersättning som är anpassad efter ens personliga mål, kroppsvikt och energiförbrukning är det som fungerar bäst. Något som är gemensamt för bra alternativ är dock att de bör ha en låg sockerhalt samtidigt som proteininnehållet är högt. Det bidrar nämligen till en längre mättnadskänsla och ett minskat sötsug.

Bäst överlag i vårt test blev Slim Måltidsersättning. Ett prisvärt alternativ med högt innehåll av protein, vitaminer och mineraler.

Är måltidsersättning ett bra alternativ i längden?

Att gå ner i vikt genom att endast använda måltidsersättning fungerar sällan bra i längden. Men vill man snabbt gå ner i vikt är det ett bra alternativ. Tänk dock på att många återgår till sin gamla vikt när de slutar med måltidsersättningen och återgår till sina gamla vanor. 

Vill du behålla en bra vikt måste du istället ändra din livsstil och matvanor i grunden. Det är få som lyckas utan regelbunden motion.

Hur mycket måltidsersättning behöver man?

Normalt sätt finns det inget rekommenderat intag på måltidsersättning, mer än att en portion ska motsvara en portion mat. För att gå ner i vikt krävs att du ligger på ett kaloriunderskott och det fungerar här genom att en portion måltidsersättning innehåller färre kalorier än motsvarande portion mat. Följ alltid tillverkarens rekommenderade dosering för bästa resultat!

Hur får man bästa resultat av måltidsersättningar?

Att övergå från ens vanliga kost till måltidsersättning oavsett om den endast gäller en måltid eller flera kan vara utmanande. Här kommer några bra tips som kan underlätta omställningen:

 • Välj produkt efter din behov, mål och preferenser.
 • Kombinera med fysisk aktivitet.
 • Undvik fällor som exempelvis läsk, grädde i kaffet och saft.
 • Drick mycket vatten, minst 2 liter per dag och 3 liter om du tränar.
 • Byt ut onyttiga snacks mot nyttagare alternativ som morot, selleri eller lite spenat.

Kom ihåg att en hållbar viktnedgång tar tid!

Vart kan man köpa måltidsersättning?

Måltidsersättning finns att köpa på i stort sett alla livsmedelsbutiker, träningsbutiker och apotek. Stora återförsäljare är ICA, Apoteket, Apotea och direkt från tillverkare online. 

Går man ner i vikt med måltidsersättning?

Det är inte garanterat att man går ner i vikt med måltidsersättning. För att gå ner i vikt måste du hamna på kaloriunderskott. Äter du för mycket under resten av dagen kommer du fortfarande inte att tappa vikt. Genom att kombinera måltidsersättning med träning kan man lättare gå ner i vikt.

Kan jag ta måltidsersättning om jag är laktosintolerant?

De flesta måltidsersättningarna är gjorda av vasslekoncentrat och kasein. Det är två mjölkproteiner som innehåller laktos.

Om du är laktosintolerant ska du istället leta efter måltidsersättningar med vassleisolat, som innehåller väldigt låga halter laktos, eller en proteinkälla som inte kommer från mjölk.

Vilket mål är bäst att ersätta med måltidsersättning?

Det finns inget mål som är bäst att ersätta med måltidsersättning. Byt ut det mål som passar bäst för dig. Många tycker det är bra att ersätta lunchen med måltidsersättning så man ändå kan avnjuta middag hemma i lugn ro.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

 • LiveScience - Vad man ska tänka på inför köp av måltidsersättning
 • Livsmedelsverket - Information om lagstiftning gällande komplett kostersättning.
 • Livsmedelsverket - Information om viktnedgång och dieter.
 • NCBI - En studie på skillnad i viktnedgång mellan måltidsersättning och vanlig mat.
 • AJCN - En studie som visar på att måltidsersättning fungerar på lång sikt, med både viktnedgång och förbättrad hälsa som resultat.
Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
256 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5