Bäst i test: Bästa B-vitaminet 2023

Senast uppdaterad:
Prova något av de här tillskotten för en extra nyttig boost av B-vitamin

B-Vitamin - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Vitamin B-Complex+ Core Vitamin B-Complex+
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Vitamin B-Komplex 50 Healthwell Vitamin B-Komplex 50
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 4,3 Weight World B-Vitamin Complex Weight World B-Vitamin Complex
Bästa pris
199 kr
Till butik
betyg 4,1 Holistic Mega B-komplex Holistic Mega B-komplex
Bästa pris
127 kr
Till butik
betyg 3,9 Great Earth B-Complex 100 mg Great Earth B-Complex
Bästa pris
209 kr
Till butik

Det finns åtta olika B-vitaminer. Samtliga är essentiella, vilket betyder att vi behöver få i oss dem genom kosten. Naturligt finns de i bland annat bladgrönsaker, baljväxter, fullkorn, svamp, ägg och magert kött. I allmänhet är de mest kända för sin roll i energiproduktionen, men de är också kraftfulla aktörer vad gäller humör och kognitivt stöd.

Vi har testat B-vitamintillskott och bäst i vårt test blev Core Vitamin B-Complex+. Läs mer nedan för att se alla testvinnarna i olika kategorier.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa B-vitaminet

 1. Bäst i test: Core Vitamin B-Complex+
 2. Bästa veganska B-vitamin: Healthwell Vitamin B-Komplex 50
 3. Bästa billiga B-vitamin: Weight World B-Vitamin Complex
 4. Bäst B-vitamin enligt kundbetygen: Holistic Mega B-komplex
 5. Bästa högdoserade B-vitamin: Great Earth B-Complex

Bäst i test: Core Vitamin B-Complex+

4,7
Innehåll
4,7
Effekt
4,7
Pris
4,5
Användning
4,6
Kundbetyg
4,8
Totalt:
4,7
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
core vitamin b komplex 2 core vitamin b komplex 3 core vitamin b komplex 6 core vitamin b komplex 4 core vitamin b komplex 1 core vitamin b komplex 5

Core Vitamin B-Complex är en omtyckt produkt som kommer i förpackningar om 90 kapslar och som innehåller alla B-vitaminer i bra balans sinsemellan: 50 mg per kapsel för de flesta. Förutom de viktiga vitaminerna har kapslarna också tillsatt jod och L-tyrosin, ett mineral och en aminosyra som sköldkörteln behöver för att fungera väl.

Genom att ta en kapsel om dagen i samband med måltid hjälper du kroppen att hålla sig i topp, särskilt om du är mycket aktiv eller går igenom en stressig period. Tillskottet fungerar bra för en jämn underhållning och balans av fettförbränningen och främjar den fysiska och psykiska jämvikten i allmänhet. Produkten får alltså ett högt betyg av oss, men även av de flesta externa tester och kundbetyg. 

Core Vitamin B-Complex+ fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Förstärkt med jod och tyrosin
 • Innehåller niacin
Nackdelar
 • Ej för veganer
Egenskaper
 • Storlek: 90 tabl
 • Pris / tablett: 1,66 kr
 • Kapseltyp: Animalisk
 • Aktiva ämnen: 13 st

Omdöme

Vi har valt ut Healthwell Vitamin-B-Komplex till det "bästa B-vitamintillskottet". Vi baserar det på en jämförelse av produktens innehåll i förhållande till pris. Dessutom gillar vi att de valt att tillsätta jod och l-tyrosin som är bra för sköldkörteln. Vi uppskattar även att kapseln var lätt att svälja tillsammans med ett glas vatten. 

Produkten finns att köpa här:

Bästa veganska B-vitamin: Healthwell Vitamin B-Komplex 50

4,5
Innehåll
4,6
Effekt
4,7
Pris
4,5
Användning
4,5
Kundbetyg
4,3
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
healthwell super b komplex 5 healthwell super b komplex 6 healthwell super b komplex 4 healthwell super b komplex 2 healthwell super b komplex 1 healthwell super b komplex 3

Med förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller bra mängder av de viktiga B-vitaminerna hjälper den här produkten aktiva människor som gillar att hålla igång både fysiskt och mentalt. En kapsel om dagen, i samband med måltid och mycket vatten, hjälper kroppen att ha B-vitamindepåerna på topp och med det både ämnesomsättningen och energinivåerna.

Dessa kapslar är enkla att svälja, passar vegetarianer och innehåller hela 50 mg av B-vitaminerna per portion. Externa kundbetyg har beskrivit detta vitamin komplex som "utmärkt" och som en "bra bas" och att de upplever mindre trötthet efter en tids användande.

Healthwell Vitamin B-Komplex 50 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 4.3 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • God biotillgänglighet
 • Med alla viktiga B-vitaminer
Nackdelar
 • Välj Great Earth om du vill ha en starkare produkt
Egenskaper
 • Storlek: 90 tabl
 • Pris / tablett: 1,66 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk
 • Aktiva ämnen: 11 st

Omdöme

Vi har gett Healthwell Vitamin B-Komplex utmärkelsen det "bästa veganska B-vitamintillskottet". Vi uppskattar att produkten innehåller samtliga B-vitaminer och att det räcker med en kapsel per dag för att täcka sitt behov. 

Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga B-vitamin: Weight World B-Vitamin Complex

4,3
Innehåll
4,1
Effekt
4,3
Pris
4,7
Användning
4,2
Kundbetyg
4,2
Totalt:
4,3
Till butiken
(Weight World)
weight world vitamin b complex 6 weight world vitamin b complex 1 weight world vitamin b complex 4 weight world vitamin b complex 2 weight world vitamin b complex 3 weight world vitamin b complex 5

WeightWorlds Vitamin B Complex är en högkvalitativt och prisvärt B-vitamin tillskott. Tillskottet kommer i tablettform och har ett högt näringsvärde per portionsstorlek. Framförallt av vitaminerna C, B3 och B5 (jämfört med andra tillskott inom samma prisklass).

Den här produkten är bra eftersom den är vegetariskt och ger ett naturligt tillskott av 8 viktiga B- och C-vitaminer. Den har en energifrigörande metabolism som nästintill har en omedelbar positiv påverkan på kroppen. Vilket framförallt är märkbart på kroppens immunsystem som känns starkare mot bakterier och virus redan efter några veckors användning.

Sammanfattningsvis är det ett naturligt kosttillskott av högsta kvalitet som är packad med viktiga C och B vitaminer och extremt prisvärt.

Weight World B-Vitamin Complex fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Jämnt fördelat innehåll av samtliga B-vitaminer
 • Otroligt prisvärda
 • Bra kundbetyg
Nackdelar
 • Ej svensktillverkat
Egenskaper
 • Storlek: 365 kaps
 • Pris / tablett: 0,55 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk
 • Aktiva ämnen: 9 st

Omdöme

Vi gav utmärkelsen "bästa billiga B-vitamintillskottet" till Weight World Vitamin B Complex. Detta eftersom produkten i förhållande till de andra b-vitamintillskott i vårt test är betydligt mycket billigare per kapsel. Vi gillar även att burkens innehåll räcker i ett helt år så man slipper beställa nytt gång på gång. 

Produkten finns att köpa här:

Bäst B-vitamin enligt kundbetygen: Holistic Mega B-komplex

4,1
Innehåll
4,2
Effekt
4,1
Pris
4,2
Användning
4,0
Kundbetyg
4,0
Totalt:
4,1
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
holistic b komplex 1 holistic b komplex 2 holistic b komplex 3 holistic b komplex 4 holistic b komplex 5

En holistisk produkt med proportionella halter av de nödvändiga B-vitaminerna och tillsatt PAPA, kolin och inositol. Vitaminerna är viktiga för alla kroppsfunktioner och hjälper människan att hålla en bra energinivå, PAPA hjälper huden medan kolin och inositol är bra för hjärnan och det centrala nervsystemet. Varje förpackning innehåller 90 kapslar och per styck innehåller de 50 mg av flera B-vitaminer och PADA, liksom 100mg av kolinet och inositolet.

Den här holistiska produkten är särskilt uppskattad av dem som är vegetarianer då de över lag löper större risk att få brist på B12. Den är också utmärkt för människor som vill främja sin allmänhälsa för ett starkt och piggt vardagsliv och ett sinne fullt av idéer och kreativitet.

Holistic Mega B-komplex fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 4,9/5 av kunderna
 • Med B2, B6 och B12
 • Innehåller biotin och niacin
Nackdelar
 • Ett alternativ om du inte är vegan är att välja Core som har ett likvärdigt innehåll
Egenskaper
 • Storlek: 90 tabl
 • Pris / tablett: 1,41 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk
 • Aktiva ämnen: 11 st

Omdöme

Vi har gett Hollistic Mega B-komplex utmärkelsen "bästa B-vitamintillskottet med högst externa kundbetyg". Detta baserade vi på en jämförelse av kundbetyg från externa parter som redan testat produkten. Därefter valde vi att själv prova produkten och uppskattade både kapselstorleken och innehållet. Det veganska kapselskalet var också positivt. 

Produkten finns att köpa här:

Bästa högdoserade B-vitamin: Great Earth B-Complex

3,9
Innehåll
4,6
Effekt
4,7
Pris
3,5
Användning
3,9
Kundbetyg
4,1
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
great earth b komplex 2 great earth b komplex 5 great earth b komplex 3 great earth b komplex 1 great earth b komplex 6

Tabletter med extra högt innehåll av åtta B-vitaminer, inklusive B6 och B12, och därför är särskilt inriktat för människor som behöver mycket energi. Kombinationen av vitaminerna, kolin och inositol hjälper den allmänna metabolismen men också hjärnan och nerverna, vilket gör produkten lämplig för dem som känner sig stressade eller lever högaktivt. Varje burk innehåller 90 tabletter och doseringen är en om dagen i samband med måltid.

Även om vi som testade dessa produkter inte upplevde några direkta effekter går det att läsa om flera andra personer som fått positiva effekter av dem. Den primära anledningen till detta är troligtvis att ingen i vår testpanel hade brist på något av ämnena medans flera andra externa parter som testat produkten haft det och på så sätt märkt av en viss skillnad vad gäller välmående och energinivå. 

Great Earth B-Complex fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Starkaste B-vitamintillskottet
 • Innehåller vitamin B2, B3, B5, B6 och B12
 • Folsyra för immunsystemet
Nackdelar
 • Dyrt
Egenskaper
 • Storlek: 60 tabl
 • Pris / tablett: 3,48 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk
 • Aktiva ämnen: 11 st

Omdöme

Vi har utsett Great Earth B-Complex till det "bästa högdoserade B-vitamintillskottet". Vi gillar och rekommenderar produkten för dig som lider av stor brist på bland annat vitamin B1, B2 och B3 då det innehåller ungefär dubbelt så mycket av dessa vitaminer som hos de andra produkterna i vårt test. 

Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du b-vitamin

vitamin2

De olika näringsämnena i ett B-vitaminkomplex bidrar till en rad hälsofördelar. Cellernas hälsa, energinivån och matsmältningen är bara några av dem. Med en uppsjö av olika kosttillskott på marknaden är det viktigt att veta hur man ska göra för att skilja dem åt. För att du ska kunna hitta det bästa tillskottet - med rätt balans av vitaminer, av god kvalitet och till bra pris - har vi satt ihop en köpguide med de viktigaste punkterna att undersöka när man ska köpa ett B-vitamintillskott:

 • Balans mellan vitaminer

  En produkt ska innehålla en bra balans mellan de olika B-vitaminerna. Innan du väljer tillskott bör du läsa om vilken mängd av respektive vitamin som finns i tabletterna. Det viktiga är att så många vitaminer som möjligt finns inkluderade, men såklart också att det innehåller tillräcklig mängd av varje.
 • Märke

  Tillförlitliga tillverkare och trovärdiga märken marknadsför och säljer bra produkter. Välj med fördel märken som Core, Holistic och Healthwell. Dessa har även överlag goda kundomdömen. 
 • Synergier

  Vissa tillskott har andra hjälpämnen inkluderade i tabletterna. Dessa är till för att komplettera vitaminerna och i vissa fall för att stödja upptaget av dem och ge synergieffekter. En synergi är en effekt där delarna bidrar till att förstärka eller förbättra helheten.
 • Prisvärdhet

  Kvaliteten och priset ska ligga i linje med varandra. Ett billigt tillskott av låg kvalitet är dock inte prisvärt, eftersom effekten blir dålig. Välj alltså B-vitamin-tillskott som håller ett rimligt pris, men där kvaliteten är hög. Högre kvalitet hålls främst av välkända varumärken och återförsäljare.

Vilka B-vitaminer ska jag leta efter?

Varje B-vitamin har sitt eget unika syfte och funktion i kroppen, men de fungerar dock bäst i kombination med varandra. B-komplex innehåller vanligtvis de flesta, om inte alla, av de åtta B-vitaminerna. Nedan följer vad var och en är bra för:

 • Vitamin B1: Tiamin

  Tiamin är speciellt viktigt för inlärningen och nervsystemet samt ämnesomsättningen. Om man är alkoholist eller ligger i riskzonen och kan drabbas av nervskador, behövs en betydlig dos av B1.
 • Vitamin B2: Riboflavin

  Riboflavin hjälper till att förbränna fett, kolhydrater och protein och spelar roll för syn, hår, naglar och hud precis som biotinet. Förutom i kött, ägg och lever finns B2 i hälsosam yoghurt, fil och mjölk.
 • Vitamin B3: Niacin

  Niacin är essentiellt när det kommer till att minska på det dåliga kolesterolet och höja det goda. Om man har brist på B3, kan man drabbas av sjukdomen Pellagra som man finner i vissa u-länder. Symptomen består av demens, dermatit och till sist - döden.
 • Vitamin B5: Pantotensyra

  Pantotensyra sägs kunna lindra akne markant och därför är det många människor med svår acne-benägen hy som tar kosttillskott i form av pantotensyra eller B5. Dock är det inte tillräckligt bevisat för att få ett recept enbart på B5 vid ett läkarbesök om man lider av finnig hy.
 • Vitamin B6: Pyridoxin

  Pyridoxin behövs för proteinomsättning och nervfunktionen. Det är väldigt ovanligt att få brist på denna vitamin eftersom den finns i de flesta livsmedel. Drabbas man dock av det så är vanliga symptom hudförändringar runt ögon, mun och näsa samt kramper och blodbrist.
 • Vitamin B7: Biotin

  Biotin används i de här sammanhangen oftast för att stärka hår, hud och naglar. Men det hjälper även kroppen på en rad andra områden som njurarna, talgkörtlarna, motverkar svamp och dåliga tarmbakterier samt är bra för produktionen av könshormoner.
 • Vitamin B9: Folsyra

  Folsyra är viktigt för gravida kvinnor för att inte drabbas av anemi eller blodbrist som det också kallas. Har man brist på folsyra och är havande kan barnets ryggmärg få problem. Man bör få i sig ca 500 mikrogram per dag av B9 och kost som vitaminet hittas i är bl.a frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fil, yoghurt och leverpastej.
 • Vitamin B12: Kobalamin

  Kobalamin är särskilt viktigt att få i sig om man är vegan då det främst figurerar i kött, ägg, fisk och skaldjur samt mjölk och ostar. Därför bör ett kosttillskott av B12 intas av strikta veganer.

De här vitaminerna finns alla både i vätske-, gummi-, tablett- och kapselform så att du enkelt kan välja den form som passar dig bäst. Vi rekommenderar att man håller sig till B-vitaminkomplex, d.v.s. tillskott som innehåller de flesta eller i bästa fall alla av B-vitaminerna.

vanliga frågor om B-Vitamin

FAQ

Kan man överdosera B-vitamintillskott?

Studier har gjorts där man har funnit mycket som tyder på att det är fördelaktigt att få i sig en större dos än vad som rekommenderas idag, då fördelarna är stora och riskerna med stora doser är små. Till skillnad från fettlösliga vitaminer kommer ett överskott av vattenlösliga vitaminer som B-vitaminer att rensas ur kroppen med urin. Dock ska man undvika för stora intag av vitamin B12, B9, B6 och B3.

Tänk på att inte överskrida tillverkarens instruktioner för dosering.

Behöver jag ta B-vitamintabletter?

Det finns vissa grupper som ofta får i sig mindre B-vitamin än rekommenderat. Tillhör du en av dessa grupper kan ett B-vitaminkomplex-tillskott vara bra för dig, men rådgör alltid med din läkare först.

 • Veganer
 • Personer med vissa genetiska mutationer
 • Äldre personer
 • Personer med vissa medicinska tillstånd
 • Gravida och ammande kvinnor
 • Personer som tar vissa mediciner
 • Personer med missbruksproblem

Vad är b-vitamintillskott bra för?

B-vitaminer spelar en viktig roll för god hälsa och välbefinnande. Om du inte får i dig tillräckligt kan tillskott hjälpa:

 • Nervsystemet
 • Ämnesomsättningen
 • Hjärta och muskler
 • Inlärningsförmåga
 • Tillväxt av hår, hud och naglar
 • DNA-reparation
 • Cellförnyelse
 • Tillväxt av röda blodkroppar
 • Kan påverka blodsockernivåerna hos typ 2-diabetiker (gäller tillskott)
 • Minskar dåligt kolesterol, ökar bra kolesterol

Vad händer vid brist på b-vitamin?

De olika sorterna B-vitamin ger också olika effekter vid brist, men några kända konsekvenser är:

 • Hjärtsjukdomar 
 • Blodbrist/anemi, eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt
 • Förändringar i slemhinnor 
 • Hudförändringar
 • Kramper
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Depression, ångest
 • Försämring av psykisk sjukdom
 • Yrsel
 • Koncentrationssvårigheter
 • Minnessvårigheter
 • Oförklarliga magproblem

Hur testar vi b-vitamin på Fitnessfrank.se?

B-vitamintillskott finns i många olika former, men i det här testat har vi valt att fokusera på tillskott som innehåller de flesta b-vitaminerna istället för en enskild.

För att komma fram till vilket b-vitamin som är bäst beställde vi hem ett tjugotal olika produkter. Därefter grupperades de in i fem olika kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna har testats och sedan betygsatts efter följande kriterier: 

 • Innehåll - Hur många olika B-vitaminer innehåller produkten? Hur mycket av respektive vitamin innehåller den? Innehåller den några andra ämnen för att boosta effekten? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Effekt - Ger produkten önskat resultat? Har du fått några bieffekter av produkten?
 • Pris - Vad kostar produkten? Vad blir priset per tablett? Vad blir priset per portion och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna köpa?
 • Användning - Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Kundbetyg - Vad tycker personer som köpt produkten om den? Är de flesta nöjda med den eller finns det något att anmärka på? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?

Till sist sammanställdes alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med högsta totalbetyget.

Senast uppdaterad: 31 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.