Topp 5 bästa magnesiumtillskotten (nov. 2022)

Därför valde testpanelen ut Healthwell Trippel Magnesium till det bästa magnesiumtillskottet 2022.

Magnesium är ett viktigt mineral som ansvarar för många processer i kroppen, inklusive reglering av muskler och nervfunktioner, blodsockernivåer, blodtryck och framställning av protein, ben och DNA. 

Vi har testat ett tjugotal olika alternativ och bäst i vårt test blev Healthwell Super Magnesium. Det är prisvärda tabletter som består av 3 olika sorters magnesium för bästa upptagning. Det är skonsamt för magen och en tablett täcker det dagliga behovet.

Testvinnare - Bästa magnesiumtillskottet 2022

Här är en överblick över årets bästa magnesiumtabletter.

 1. Bäst i test magnesiumtillskott: Healthwell Trippel Magnesium
 2. Bästa billiga magnesium: Core Magnesium Citrat+
 3. Bästa lågdoserade magnesium: Healthwell Magnesium Bisglycinat
 4. Bäst högdoserade magnesium: Great Earth Magnesium
 5. Bästa premium magnesium: Puori Mineral M3

Hur vi valde ut de bästa magnesiumtillskotten

 • Typ av magnesium - Vilken förening av magnesium innehåller produkten? Är det oxid, citrat, malat eller någon annan? Hur bra är upptagningsförmågan av denna typ?
 • Innehåll - Hur mycket magnesium innehåller tillskottet? Hur många tabletter per dag behöver man ta?
 • Pris - Vad är priset på produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Hur mycket magnesium innehåller produkten i förhållande till priset?
 • Kundbetyg - Vad säger andra personer som testat produkten? Lyckas den ge ett upplevt bättre resultat?
 • Bieffekter - Finns det några biverkningar eller andra negativa effekter från produkten? Är tabletterna svåra att svälja?
 • Resultat - Ger produkten förväntat resultat? Fungerar de bra, halvbra eller inte alls?
 • Kvalitet - Hur väl kan vi lita på varumärket? Innehåller produkten utlovad mängd magnesium?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Magnesium

Så hittar du bästa magnesiumtillskottet

Magnesium är det fjärde vanligaste mineralet i kroppen och används i över 300 olika reaktioner som är bra för hälsan. Energiproduktionen, reglering av blodtrycket, nervsignaler och muskelsammandragningar är bara några av dem. Även att den är vanligt förekommande i många olika livsmedel som spannmål, grönsaker, nötter och bönor får faktiskt många av oss inte i sig tillräckligt. För att få i sig tillräckligt kan man antingen äta bättre eller använda sig av ett tillskott. När man ska välja tillskott är det viktigt att titta på vilken form av magnesium det är, doseringen, produktens kvalitet och givetvis priset:

 • Dosering

  Den rekommenderade mängden magnesium från tillskott är ca 200-400 mg per dag beroende på vilken typ det innehåller, vad det ska användas till och hur mycket du får i dig från kosten. För att undvika tråkiga biverkningar som diarré, yrsel och ont i magen rekommenderar vi att inte ta större doser än 350 mg per dag.
 • Kvalitet

  När man tar ett kosttillskott vill man givetvis vara säker på att produkten innehåller det den säger sig göra. Köp därför endast kosttillskott från välkända varumärken som Svenskt Kosttillskott, Healthwell, Holistic och Great Earth. Undvik framförallt utländska varumärken som inte kontrolleras på samma sätt som våra svenska produkter. Se också till att produkten inte innehåller massa onödiga tillsatser som smak- och färgämnen.
 • Pris

  Det är vanligt att magnesiumtillskott kommer i olika antal tabletter per förpacking, olika mängd per tablett och olika former av magnesium i tabletten. För att göra en rättvis prisjämförelse krävs därför att man inte bara kollar på hur mycket en tablett kostar utan även väger in hur mycket tabletten innehåller och kanske framförallt vilken form magnesiumet har.
 • Typ av magnesium

  Magnesium finns i en mängd olika föreningar som var och en har sina egna för- och nackdelar. Upptagningsförmågan i kroppen skiljer sig mellan dessa och kan även skilja sig från person till person. För att verkligen se till att du kan ta tillvara på innehållet i tillskottet är det bästa att hitta ett tillskott med flera olika former.

Vilken magnesiumföreing ska jag välja?

När du väl har bestämt dig för att köpa magnesiumtillskott upptäcker du snart att det finns en mängd olika sorter att välja på. Beroende på vad du är ute efter för effekt rekommenderas olika typer. Nedan följer en lista på de vanligaste typerna man kan köpa och vilka fördelar var och en har:

 • lugnande

  Magnesiumcitrat

  Den här formen är mest känd för sina lugnande effekter. Passar bra för mental avslappning eller för att reglera sömnen. Citrat är en av de former som absorberas bäst av kroppen. 
 • träningsvärk

  Magnesiummalat

  Innehåller äppelsyra som i vetenskapliga studier setts förbättra uthålligheten. Lindrar även träningsvärk och har setts ge positiva effekter hos personer med fibromyalgi.
 • förstoppning

  Magnesiumoxid

  Oxid är en av de former av magnesium som inte tas upp särskilt bra i kroppen. Dock fungerar den väldigt bra mot förstoppning i och med att den har en laxerande effekt.
 • olja

  Magnesiumklorid

  Formen av magnesium som absorberas allra bäst av kroppen. Kommer vanligtvis i form av kroppsolja eller spray. Används vanligtvis för sin smärtstillande och antiinflammatoriska verkan.
 • sömn

  Magnesiumbisglycinat

  Snällare mot magen än många av dom andra formerna. Mycket bra upptagningsförmåga. I en mindre studie har det också visat sig att glycin (-bisglycinat) kan få människor att somna lättare.

Våra 5 bästa magnesiumtabletter (november 2022)

1. Healthwell Trippel Magnesium - Bäst i test magnesiumtillskott

Healthwell Trippel Magnesium - Bäst i test magnesiumtillskott
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Dessa vegetabiliska kapslar från Healthwell innehåller tre olika sorters magnesium för maximalt upptag av det muskelavslappnande mineralet. Med -citrat, -glukonat och -bisglycinat får du enkelt i dig ditt dagsbehov med enbart en kapsel om dagen. Förpackningen kommer med 100st kapslar och de bör tas i samband med måltid, gärna kvällstid på grund av tillskottets avslappnande inverkan.

De kundomdömen som finns att läsa på bland annat Svenskt kosttillskott är genomgående positiva. Man upplever bland annat inte de typiska kramperna som uppstår när kroppen inte har en jämn elektrolytbalans. Genom den höga dosen om 240 mg per kapsel får kroppen ett många gånger nödvändigt tillskott av ett mineral som många har brist på. Dessutom tas det upp lätt i kroppen tack vare den höga biotillgängligheten.

Vi utsedde Healthwell Super Magnesium till "bäst i test". Kombinationen av flera former av magnesium och väl tilltagna mängder gör det till ett pålitligt alternativ. Nästan en garanti för att man utan problem täcker magnesiumbehovet.

Egenskaper

 • Mg / Kapsel: 240 mg
 • Pris / kapsel: 1,79 kr
 • Upptagning: A
 • Magnesiumkällor: 3 st

Fördelar

 • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Högdoserat tillskott
 • God biotillgänglighet

Nackdelar

 • Saknar magnesiumtaurat

Omdöme

Högdoserat magnesiumtillskott från flera olika magnesiumkällor.
Våra betyg
Typ:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Innehåll:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Pris:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Resultat:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kundbetyg:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,8/5
4,8/5

Priser

Till butik
179 kr
Till butik
179 kr

2. Core Magnesium Citrat+ - Bästa billiga magnesium

Core Magnesium Citrat+ - Bästa billiga magnesium
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Detta tillskott från Core innehåller två typer av magnesium: -citrat och -glukonat, och har en dos om 140 mg per kapsel. Detta gör det till ett lågdoserat tillskott som passar om du till exempel vill ha ett bra komplement till en balanserad och hälsosam kost. Citrat tillhör de föreningar som har bäst upptagningsförmåga i kroppen. Biotillgängligheten är alltså hög.

Varje förpackning innehåller 100st kapslar och den rekommenderade dagsdosen är en i samband med måltid. Eftersom varje kapsel innehåller halva dagsbehovet, så går det att fördubbla intaget vid behov. Kundomdömena av Core Magnesium Citrat+ nämner bland annat att de blivit av med kramper/myrkrypningar i benen under nattetid och att tillskottet ger ett önskat resultat till ett bra och lågt pris.

Core Magnesium Citrat+ var testets "bästa billiga magnesium". Som vanligt kännetecknas Core av bra valuta för pengarna. Genom att blanda magnesiumcitrat och magnesiumglukonat får man bra tillgänglighet samtidigt som man minimerar risken för magproblem.

Egenskaper

 • Mg / Kapsel: 140 mg
 • Pris / kapsel: 0,99 kr
 • Upptagning: A
 • Magnesiumkällor: 2 st

Fördelar

 • 4.5 / 5 kundbetyg
 • Hög upptagningsförmåga
 • Magnesium av citrat och glukonat

Nackdelar

 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

Magnesiumtillskott av citrat och glukonat med höga externa kundbetyg.
Våra betyg
Typ:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Resultat:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kvalitet:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
99 kr
Till butik
99 kr

3. Healthwell Magnesium Bisglycinat - Bästa lågdoserade magnesium

Healthwell Magnesium Bisglycinat - Bästa lågdoserade magnesium
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Högupptagligt magnesium från Healthwell som är särskilt milt mot magen. I förpackningar om 90 kapslar får användaren i sig 100mg per styck, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av dagsbehovet. Av den anledningen går det att öka till två om dagen, och kapslarna tas bäst i samband med middagen.

Kunder som tar den här produkten uppskattar särskilt att de blir av med de typiska benkramper som magnesiumbrist kan orsaka om natten. Då kapslarna har ett relativt lågt innehåll klarar magen av dem bättre än andra alternativ, även om vissa gärna sett att de varit lite starkare. En avslappnande produkt som fungerar bra för personer som lever aktivt och äter en någorlunda balanserad kost.

Testpanelen lyfte fram Healthwell Magnesium som "bästa lågdoserade magnesium". Främst för dig som vill täcka grundnivån. Då produkten innehåller magnesium i en form som är bunden till glycin är detta ett alternativ som är både biotillgängligt, och skonsamt för kroppen i stort.

Egenskaper

 • Mg / Kapsel: 100 mg
 • Pris / kapsel: 1,66 kr
 • Upptagning: A
 • Magnesiumkällor: 1 st

Fördelar

 • Populär produkt
 • Lättsvalda kapslar
 • Magvänlig

Nackdelar

 • Förhållandevis lågdoserad

Omdöme

Veganskt magnesiumtillskott från bisglycinat som är extra skonsamt för magen.
Våra betyg
Typ:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Innehåll:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Resultat:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
149 kr
Till butik
149 kr

4. Great Earth Magnesium - Bäst högdoserade magnesium

Great Earth Magnesium - Bäst högdoserade magnesium
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Om du är ute efter ett kosttillskott med en bra blandning av svartpepparextrakt, högdoserat magnesium (i flera olika föreningar) och gurkmeja, är Great Earth Super Magnesium det bästa valet. Priset per kapsel hör dessutom till de lägsta bland tillskotten vi testat. Extraktet av svartpeppar, med piperin, bidrar till att bland annat gurkmejan och den aktiva substansen curkumin absorberas bättre av kroppen. 

Varje förpackning innehåller 100 tabletter med ett högt koncentrat av magnesium, hela 375 mg. Det är alltså prisvärda kapslar med bra innheåll. Den främsta kritiken, vilken vi instämmer i, som framhålls mot tillskottet från Great Earth är att tabletterna är ganska stora och kan vara lite jobbiga att svälja.

Den som vill ha ett högdoserat alternativ till ett bra pris kan med fördel välja Great Earth Super Magnesium.

Egenskaper

 • Mg / Kapsel: 375 mg
 • Pris / kapsel: 1,39 kr
 • Upptagning: B
 • Magnesiumkällor: 1 st

Fördelar

 • Högdoserat tillskott
 • Gurkmeja och piperin tillsatt
 • Lågt pris per kapsel

Nackdelar

 • Finns mer optimala magnesiumkällor

Omdöme

Unikt magnesiumtillskott med svartpepparextrakt för optimalt upptag.
Våra betyg
Typ:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Resultat:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
139 kr
Till butik
139 kr

5. Puori Mineral M3 - Bästa premium magnesium

Puori Mineral M3 - Bästa premium magnesium
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(MEDS)

Puori Mineral M3 innehåller flera slags essentiella vitaminer och mineraler som bidrar till din återhämtning och upprätthållandet av muskeluppbyggande hormon. Fördelaktigt med detta tillskott är att det dessutom innehåller zink, vitamin B6 som stöttar kroppens upptag av magnesium. Kapslarna är dessutom vegetabiliska och passar därmed bra även för veganer och vegetarianer.

Vi anser att detta magnesiumtillskott är bästa premiumvalet och med ett pris på 185 kr blir de, sett till vad man får, relativt prisvärda. Det kan fördelaktigt användas före läggdags, då det bidrar till bättre nattsömn och din kropp tar även upp innehållet bättre under natten. 

Det tråkiga med produkten är att det krävs 3 kapslar per dag för att komma upp i det rekommenderade dagliga intaget av magnesium. Samtidigt är detta inget krav då man bör få i sig en del via sin ordinarie kost.

Testets "bästa premium magnesium" visade sig vara Puori Mineral M3. Trots ganska låg mängd magnesium per kapsel vägs det upp av kvalitén samt faktumet att de är berikade med zink och B6. Plus i kanten för att kapslarna är veganska.

Egenskaper

 • Mg / Kapsel: 225 mg
 • Pris / kapsel: 1,53 kr
 • Upptagning: A
 • Magnesiumkällor: 3 st

Fördelar

 • Bidrar till normal muskelfunktion
 • Motverkar trötthet och depression
 • Effektiv absorption

Nackdelar

 • Krävs 3 kapslar per dag för att uppnå RDI

Omdöme

Magnesiumtillskott som kombineras med essentiella vitaminer och mineraler.
Våra betyg
Typ:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Innehåll:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Resultat:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
183 kr

Jämför de bästa magnesiumtillskotten i testet

Magnesium Mg / Kapsel Pris / kapsel Upptagning Magnesiumkällor Totalbetyg Pris
Healthwell Trippel Magnesium 240 mg 1,79 kr A 3 st Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
179 kr
Core Magnesium Citrat+ 140 mg 0,99 kr A 2 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
99 kr
Healthwell Magnesium Bisglycinat 100 mg 1,66 kr A 1 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
149 kr
Great Earth Magnesium 375 mg 1,39 kr B 1 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
139 kr
Puori Mineral M3 225 mg 1,53 kr A 3 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
183 kr

Vad är magnesium bra för?

trött katt

Magnesiumbrist kan leda till orkeslöshet

Magnesium används vanligen för att behandla högt blodtryck, låg glukostolerans, preeklampsi, eklampsi, hjärtinfarkt, premenstruellt syndrom och symptom på neural excitation. Genom att ständigt se till att ha rätt mängd magnesium i blodsystemet kan man även bekämpa depression och ADHD. Människor som lider av kroniska sjukdomar, såsom multipel skleros, fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom kompletterar ofta sin medicinering med magnesiumtillskott för att minska påverkan som magnesiumbrist kan ha på kroppens övergripande hälsa.

Det finns en hel del forskning om magnesium som framkommit under de senaste åren. Magnesium är väl känt för sina laxerande och antacida egenskaper, men viss forskning tyder även på att magnesium skulle kunna öka träningseffektiviteten, förhindra hörselnedsättning, stoppa njursten, och minska sömnproblem.

Hälsofördelar med magnesium:

 • Kan ge märkbara effekter med att sänka blodtrycket.
 • Små minskningar i symtom på astma.
 • Ökningar i aerob träningskapacitet och intensitet.
 • Mycket märkbara effekter på nivåer av muskelsyresättningen.
 • Små minskningar av symptom relaterade till migrän.
 • Ökningar i bentäthet.
 • Förbättra mängd och kvalitet på sömnen.
 • Lindrar förkylning hos barn.

Har du koll på blodtrycket? Bästa blodtrycksmätarna till ditt hem 2022

Vad händer vid brist på magnesium?

Magnesiumbrist är ganska ovanligt i Sverige men förekommer om man inte får i sig en varierad kost eller utesluter vissa råvaror som exempelvis kött. Det är även vanligt att styrketränare och äldre människor äter extra magnesium tack vare dess påverkan på musklerna. 

Den bästa lösningen för människor med magnesiumbrist är att ändra om sina kostvanor helt, men till en början, kan även magnesiumtillskott vara ett alternativ för att snabbt fylla på magnesiumnivåerna.

Det som händer vid magnesiumbrist kan vara allt från kramp i benen vid träning, pirr i benen/krypningar i benen till förstoppningar. Symptomen kan även vara milda till inga alls vilket då gör det svårt att upptäcka.

Människor som har sömnproblem, huvudvärk, bröstsmärtor, epilepsi, depression och kroniska trötthetssyndrom är några som kan vara i i riskzonen för magnesiumbrist. Dåliga bantningsmetoder och brist på motion är också faktorer som kan utsätta dig för magnesiumbrist.

Magnesiumbrist kan påverka dig på flera områden i ditt liv som är avgörande för dina huvudsakliga vardagsfunktioner som exempelvis produktivitet och energinivåer. Om du idrottar mycket och inte känner dig på topp bör du kontrollera att du har rätt mängd magnesium i kroppen för att reglera för de fysiska aktiviteter som du deltar i.

Dosering

Dagsbehovet skiljer sig beroende på hur stor du är samt mellan könen. Det finns även olika riktlinjer för rätt magnesiumdosering beroende på vem du pratar med. Rekommenderat dagligt intag, eller RDI, för magnesium i Sverige är enligt Livsmedelsverket:

Kön/Grupp/ÅlderRDI
Spädbarn 6-11 månader 80 mg
Barn 1-2 år 85 mg
Barn 2-5 år 120 mg
Barn 6-9 år 200 mg
Barn 10-13 år 280 mg
Kvinnor och flickor över 14 år 280 mg
Män och pojkar över 14 år 350 mg

Källa: Livsmedelverket


RDI-talet utformades för att vara det lägsta belopp för att förhindra tydliga symptom på brist men inte nödvändigtvis det optimala för dina individuella behov. Vissa forskare tror att dessa skulle vara alltför låga som startdos för att exempelvis korrigera ett större underskott. Det är då bättre att gå upp till runt 600 mg per dag.

Magnesiumtillskott bör tas dagligen tillsammans med en måltid.

Vanliga frågor om bästa magnesiumtillskottet

Vanliga frågor och svar om magnesium

Vilket magnesiumtillskott är bäst?

Det magnesiumtillskott som utnämndes till bäst i vårt test var Healthwell Trippel Magnesium. Det är ett högdoserat magnesiumtillskott med flera olika magnesiumformer för att optimera upptagningsförmågan. Super Magnesium kommer även till ett mycket rimligt pris.

Vad är magnesiumtillskott bra för?

Magnesium har en mängd olika funktioner i kroppen och är framför allt bra för att:

 1. Stärka benen och skydda mot benskörhet
 2. Skydda mot depression och ångest
 3. Sänka blodtrycket
 4. Lindra huvudvärk och migrän
 5. Förbättra sömnkvaliteten
 6. Lindra symtom vid PMS

Vad händer vid magnesiumbrist?

Det som händer vid magnesiumbrist kan vara allt från kramp i benen vid träning, pirr i benen/krypningar i benen till förstoppningar. Symptomen kan även vara milda till inga alls vilket då gör det svårt att upptäcka. Människor som har sömnproblem, huvudvärk, bröstsmärtor, epilepsi, depression och kroniska trötthetssyndrom är några som kan vara i i riskzonen för magnesiumbrist. 

Vilka alternativ finns till magnesiumtillskott?

Det finns flera olika sorters livsmedel som innehåller magnesium. Nedan går vi igenom några av dem: 

 • Paranötter: Innehåller är mycket rika på magnesium. Det räcker med cirka 50 gram paranötter för att få i dig det dagliga rekommenderade intaget. 
 • Havre: En skål fiberhavregrynsgröt är något av de enklaste sätten att få i sig rikliga mängder med magnesium. 100 gram ångpreparerade fiberhavregryn ger dig cirka 50% av RDI. 
 • Spenat: Supernyttigt, veganskt och, enligt många, även supergott. 100 gram färsk spenat innehåller cirka 25% av RDI för magnesium.  
 • Kakao: 100 gram kakaopulver innehåller över 100% av RDI för magnesium. Tänk dock på att livsmedlet är väldigt kaloririkt! 
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
263 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5