Topp 5 bästa kaliumtillskotten (nov. 2022)

Förhindra hypokalemi med hjälp av några av dessa topplacerade kaliumtillskott

Kalium är en av de viktigaste mineralerna i kroppen. Det hjälper till att reglera vätskebalansen, muskelsammandragningar och nervsignaler. Dessutom kan en kaliumrik diet bidra till att minska blodtrycket, skydda mot stroke och förhindra benskörhet och njursten.

Vi har testat de mest populära kaliumtillskotten för att hitta vilket som är bäst. Läs vidare för att se vilka våra favoriter blev, vad man ska tänka på vid köp av kalium, vad kalium är bra för och vilka risker som finns.

Testvinnare - Bästa kaliumtabletterna 2022

Här är en överblick över årets bästa kaliumtabletter.

 1. Bäst i test kaliumtabletter: Kalium Complex
 2. Bästa veganska kaliumtabletter: Healthwell Kalium 750
 3. Bästa billiga kaliumtabletter: Body science Kalium
 4. Bästa kaliumtabletter med magnesium: Better You Premium Kalium
 5. Bästa högdoserade kaliumtabletter: SSN Kalium

Hur vi valde ut de bästa kaliumtillskotten

 • Innehåll: Hur mycket kalium innehåller tillskottet? Vilken förening av kalium är det och hur är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket tillsatser som fyllnadsmedel?
 • Pris: Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna tänka dig att köpa?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller lika mycket kalium som står på innehållsförteckningen?
 • Användning: Hur stora är kapslarna? Är de lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta per dosering / per dag?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om den här produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda? Vad har det fått för snittbetyg?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Kaliumtabletter

Så hittar du bästa kaliumtabletterna

För låga kaliumnivåer kan leda till ett tillstånd som kallas hypokalemi. Det innebär symptom som muskelkramper, trötthet, svaghet och en obehagskänsla i kroppen. Bästa sättet att få i sig tillräckligt med kalium är givetvis genom att äta en varierad kost, men för vissa som går på speciella dieter kan ett tillskott krävas. Att välja ett prisvärt och högkvalitativt alternativ är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av produkten. För att lättare hitta ett tillskott som lever upp till dina förväntningar, har vi satt ihop denna köpguide.

 • Biotillgänglighet

  När du ska välja kaliumtillskott bör du vara noggrann med att välja rätt. Det finns nämligen olika varianter, med olika biotillgänglighet, alltså hur lätt tillskottet tas upp i kroppen. Kaliumkarbonat, -citrat och -aspartat har alla en hög upptagningsförmåga och är alla bra alternativ, medan -oxid inte tas upp lika lätt och rekommenderas således inte.
 • Pris/tablett

  Ett tillskott med hög biotillgänglighet och högt innehåll av kalium, är ofta mer prisvärt än andra alternativ. Jämför alltså inte bara priset per tablett utan även hur många tabletter du behöver ta per dag, hur mycket varje tablett innehåller samt vilken form kaliumet kommer i för en rättvis prisjämförelse. 
 • Dosering

  Kaliumtillskott innehåller allt mellan 90 mg och 1000 mg per dosering. Det rekommenderade dagliga intaget av kalium är ca 3100 - 3500 mg för en vuxen. Det kan vara farligt att få i sig för mycket kalcium så följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering, vilket brukar vara ungefär 500 mg per dag. 
 • Märke

  Kosttillskott har ofta visat sig innehålla mindre eller mer av ett ämne än det som står på innehållsförteckningen. Välj därför gärna en välkänd tillverkare som du kan lita på. Vi rekommenderar märken som Core, Healthwell och Holistic, men de flesta svenska märkena är helt ok. Undvik framförallt utländska märken som inte har samma kvalitetskrav som här i Sverige.

Våra 5 bästa kaliumtabletter (november 2022)

1. Kalium Complex - Bäst i test kaliumtabletter

Kalium Complex - Bäst i test kaliumtabletter
Betyg 4,6/5
Betyg 4,6/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Kalium Complex är ett kosttillskott med hög biotillgänglighet, det vill säga att mineralerna lätt absorberas och tillgodogörs av kroppen. Det är i synnerhet citratet som bidrar till den goda absorptionsförmågan. Utöver denna förening innehåller tillskottet även malatformen, som även den är bland de bättre. Mängden kalium per kapsel är hög, och priset är lågt, vilket ger ett mineraltillskott med hög prisvärdhet. Kapslarna är också lätta att svälja. 

Genom att ta två kapslar om dagen kan du märka att du får mer energi och känner dig starkare. I alla fall om du frågar många av Svenskt kosttillskotts kunder. En förpackning innehåller 120 kapslar och det räcker i ca 2 månader. Med ett pris på ca 99 kr blir kostnaden per dag under 2 kr. Dessa passar dock inte veganer eftersom de är gjorda av bovint gelatin.

Vi har valt Core Kalium Complex som "bäst i test". Kombinationen av flera olika former av kalium och väl tilltagna mängder säkerställer hög biotillgänglighet och garanterar rätt dagligt intag. Vi gillar att det utan problem täcker kaliumbehovet.

Egenskaper

 • Pris / tablett: 0,66 kr
 • Tabletter / dag: 2
 • Kalium / tablett: 250 mg
 • Storlek: 120 kaps

Fördelar

 • Högdoserat tillkskott
 • Hög prisvärdhet
 • Bidrar till att ge dig mer energi

Nackdelar

 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

Prispressat kaliumkomplex från citrat och malat för optimal upptagningsförmåga.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundbetyg:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,6/5
4,6/5

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

2. Healthwell Kalium 750 - Bästa veganska kaliumtabletter

Healthwell Kalium 750 - Bästa veganska kaliumtabletter
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svensk Hälsokost)

Healthwell Kalium 750 innehåller en relativt hög dos kalium. Priset är jämförelsevis lågt och detta tillskott passar bra för den som vill komplettera andra tillskott eller sin kost.

Kalium bidrar till att stärka nervsystemet, balansera blodtrycket och upprätthålla muskelfunktionen. Kalium 750 är ett kosttillskott för dig som behöver extra kalium snabbt, exempelvis om du tränar mycket. Då kan du få tendenser till muskelkramper. Även personer som följer någon diet med få kolhydrater kan behöva extra kalium. Du kan ta mellan 1 - 3 tabletter om dagen och på så vis få i dig tillräckligt med kalium för att kroppen ska fungera normalt. När vi testade Healthwell Kalium 750 märkte vi av en relativt snabb effekt på sötsuget. Det minskade och vi kände ett mindre behov av att småäta. De små pillren gjorde också tillskottet lätt att svälja.

Med en hög prisvärdhet och ett tillskott från ett välkänt och trovärdigt märke, rekommenderar vi Healthwell Kalium 750 som ett bra kaliumtillskott.

Som "bästa veganska kaliumtabletterna" plockade vi fram Healthwell Kalium 750. Ett högdoserat alternativ som även passar dig som vill undvika animaliska produkter. Plus i kanten för små praktiska tabletter som är lätta att svälja.

Egenskaper

 • Pris / tablett: 0,79 kr
 • Tabletter / dag: 1 - 3
 • Kalium / tablett: 270 mg
 • Storlek: 100 kaps

Fördelar

 • Balanserad och hög dos
 • Hög biotillgänglighet
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Vi föredrar Core Kalium om du inte är vegan

Omdöme

Kalium från citrat i vegetabilisk kapsel med höga externa kundbetyg.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kvalitet:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundbetyg:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

3. Body science Kalium - Bästa billiga kaliumtabletter

Body science Kalium - Bästa billiga kaliumtabletter
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(MM Sports)

Ett kaliumtillskott som säkerställer hög biotillgänglig då det består av kaliumcitrat. Ett måste för dig som vill säkerställa att din kropp och nervsystem har rätt elektrolyter för optimal funktion.

Då varje kapsel innehåller 180 mg kaliumcitrat så går det knappast att påstå att det är marknadens mest högdoserade kaliumtillskott. Men med 100 kapsel per förpackning blir det ändå prisvärt i slutändan.

Vår testpanel lyfte särskilt fram Body science Kalium som "bästa billiga kaliumtillskottet". Tack vare kaliumcitratet så är biotillgängligheten hög, vilket i viss utsträckning väger upp för den något läge mängden per tablett. På det stora hela väldigt prisvärd.

Egenskaper

 • Pris / tablett: 0,69 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Kalium / tablett: 180 mg
 • Storlek: 100 kaps

Fördelar

 • Bästa priset
 • Lättupptaglig citratform
 • Sverige som tillverkningsland

Nackdelar

 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

Testets billigaste kaliumtillskott som ändå lyckas leverera hög kvalitet.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Användning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundbetyg:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
69 kr

4. Better You Premium Kalium - Bästa kaliumtabletter med magnesium

Better You Premium Kalium - Bästa kaliumtabletter med magnesium
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Premium Kalium från Better You är ett kaliumtillskott som är framtaget för att underlätta för din kropp att dra nytta av så mycket av tillskottet som möjligt.

Vad är det då som gör detta kaliumtillskott premium? Genom att innehålla både kaliumcitrat och fikonextrakt så blir biotillgängligheten extra hög. Det innebär att din kropp kan tillgodogöra sig mer av kaliuminnehållet.

Better You Premium Kalium utsågs till "bästa kaliumtillskottet med magnesium". Vi gillar att det är ett enkelt sätt att främja kroppens elektrolyt- och mineralbalans. Bonus för att den innehåller lättupptagligt kaliumcitrat.

Egenskaper

 • Pris / tablett: 1,03 kr
 • Tabletter / dag: 2
 • Kalium / tablett: 150 mg
 • Storlek: 100 kaps

Fördelar

 • Kombinationstillskott
 • Lämpligt för veganer
 • Kalium från citrat

Nackdelar

 • Rekommenderas ej till gravida, under amning eller personer som medicineras

Omdöme

Veganskt kombinationstillskott med kalium, magnesium och fikonextrakt.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Pris:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Kvalitet:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundbetyg:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
103 kr
Till butik
103 kr

5. SSN Kalium - Bästa högdoserade kaliumtabletter

SSN Kalium 90 caps - Bästa högdoserade kaliumtabletter
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

Potassium fråm SSN är ett kaliumtillskott i kapselform. Då det innehåller kaliumklorid är biotillgängligheten hög och du säkerställer enkelt fullgoda kaliumnivåer.

Eftersom kalium är både en mineral och en elektrolyt är den högst avgörande för kroppen. Men vi förlorar stora mängder i takt med att vi svettas. Därför är det ofta ett måste för dig som tränar. Med 400 mg kalium per kapsel når du lätt dagsbehovet.

Vi valde SSN Kalium till det "bästa högdoserade kaliumtillskottet". Detta baserar vi relationen mellan produktens innehåll i förhållande till prisnivån. Vi gillar även att produkten består av både kaliumklorid och kaliumcitrat.  

Egenskaper

 • Pris / tablett: 1,32 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Kalium / tablett: 208 mg
 • Storlek: 90 kaps

Fördelar

 • Högdoserade
 • Bra pris
 • Räcker i 45 dagar

Nackdelar

 • Finns mer lättupptagna kaliumformer än klorid
 • Ej veganska

Omdöme

Högdoserade kaliumtabletter från kaliumklorid.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Kvalitet:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Användning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Kundbetyg:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Till butik
119 kr

Jämför de bästa kaliumtillskotten i testet

Kaliumtabletter Pris / tablett Tabletter / dag Kalium / tablett Storlek Totalbetyg Pris
Kalium Complex 0,66 kr 2 250 mg 120 kaps Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
79 kr
Healthwell Kalium 750 0,79 kr 1 - 3 270 mg 100 kaps Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
79 kr
Body science Kalium 0,69 kr 2 st 180 mg 100 kaps Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
69 kr
Better You Premium Kalium 1,03 kr 2 150 mg 100 kaps Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
103 kr
SSN Kalium 90 caps 1,32 kr 2 st 208 mg 90 kaps Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
119 kr

Vad är kalium bra för?

Kalium har tillsammans med natrium en viktig funktion i vår kropp där de samarbetar i något som kallas natrium-kaliumpumpen. Dess främsta egenskap är att den justerar vätskebalansen i kroppen. Natrium-kaliumpumpen reglerar och kontrollerar även transporten av näring in och ut i cellerna. Andra egenskaper som kalium har är att:

 • Kalium hjälper till att omvandla glukos till glykogen.
 • Kalium finns med i njurarnas process att reglera syra-bas balansen i kroppen.
 • Kalium stimulerar levern och reglerar hjärtrytmen.
 • Kalium är även viktigt som ett alkaliskt ämne för att upprätthålla likvärdig syra/bas-balans i blodet och vävnaderna och skyddar på det sättet kroppens organ och vävnader från att bli skadade på grund av ”översyrning”.
 • Kalium fyller en viktig funktion när det gäller att kontrollera aktiviteten hos hjärta, muskler och nervsystem. Kalium utvidgar blodkärlen och sänker därmed blodtrycket. Rätt kaliumbalans är väldigt viktigt för att hjärtats rytm ska bibehållas och för att hjärtskador ska undvikas.

Har du ett högt blodtryck eller tror att du har det är det alltid en bra idé att kolla upp det. Detta kan göras antingen genom att boka besök hos din läkare eller genom att köpa en blodtrycksmätare.

Läs mer: Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Vem behöver kaliumtillskott?

Hos i övrigt friska människor utan någon nedsatt njurfunktion är onormalt höga eller låga nivåer av kalium sällsynt. Men det finns vissa tillstånd som kan minska kaliumnivåerna i kroppen:

 • diarré
 • kräkningar
 • kraftiga svettningar
 • svält
 • överanvändning av laxermedel
 • överanvändning av diuretika
 • dialys
 • låga magnesiumnivåer
 • följer en ketodiet

Människor som har någon av ovanstående riskfaktorer kan dra nytta av ett kaliumtillskott. 

Vad händer vid brist på kalium?

Brist på kalium kallas hypokalemi och onormalt höga värden kallas hyperkalemi. Brist på kalium är väldigt ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer, överanvändande av vätskedrivande läkemedel eller om man äter allt för mycket energidrivande kost. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring. 

Kalium är, som tidigare nämnts enklast att få i sig genom mat eller kaliumtillskott. Banan och avokado har väldigt höga halter av kalium och så har även spenat. Andra livsmedel som innehåller mycket kalium är mjölkprodukter, nypon, soja och andra sorters bönor, nötter och frön, vetegroddar, torrjäst, kålväxter, kelp, kakao och te. Även i frukt, bär, spannmål, övriga grönsaker, potatis och rotfrukter kan du hitta kalium.

Bästa sättet att få reda på om man har kaliumbrist är genom ett blodprov. Läs mer på 1177 Vårdguiden

Vanliga frågor om bästa kaliumtabletterna

Vanliga frågor och svar om kalium

Vilket är det bästa kaliumtillskottet?

Det bästa kaliumtillskottet är det som innehåller störst mängd kalium som är lättupptagligt för kroppen i förhållande till priset per tablett. Tabletterna ska även gärna vara lättsvalda och veganska. Kosttillskottet som uppfyllde dessa kriterier bäst i vårat test var Core Kalium Complex. 

Hur starka kaliumtabletter ska jag ta?

Hur just ditt behov ser ut kan man aldrig veta, men Livsmedelsverket rekommenderar följande intag av kalium:

 • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 år: 1,8 gram
 • Barn 6-9 år: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år: 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor över 14 år: 3,1 gram
 • Män och pojkar över 14 år: 3,5 gram

Men då man alltid får i sig en hel del kalium via kosten rekommenderas tabletter på mellan 300-500 mg. 

Vad händer om man får i sig för mycket kalium?

Ett överdrivet kaliumintag kan påverka hjärtrytmen hos människor med nedsatt njurfunktion.

I väldigt ovanliga fall kan ett väldigt högt intag leda till hyperkalemi som är ett livsfarligt tillstånd som orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

Vad är kaliumtabletter bra för?

Kaliumtabletter är bra för dig som inte får i dig tillräckligt med kalium via kosten. Kalium påverkar vår kropp på flera olika plan. Några av de viktigaste är följande:

 • Hjälper till att omvandla glukos till glykogen.
 • Justerar vätskebalansen i kroppen.
 • Finns med i njurarnas process att reglera syra-bas balansen i kroppen.
 • Stimulerar levern och reglerar hjärtrytmen.
 • Upprätthåller likvärdig syra/bas-balans i blodet.
 • Kontrollerar aktiviteten hos hjärta, muskler och nervsystem.

Vem behöver kaliumtillskott?

Kaliumtillskott behövs framförallt av människor som har brist på kalium. Det är vanligast att få brist vid följande tillstånd:

 • diarré
 • kräkningar
 • kraftiga svettningar
 • svält
 • överanvändning av laxermedel
 • överanvändning av diuretika
 • dialys
 • låga magnesiumnivåer
 • följer en ketodiet

Sök dock i första hand vård om du tror att du lider av kaliumbrist och har några symtom.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
259 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5