Topp 5 bästa jodtillskotten (nov. 2022)

Se vår betygsättning över de mest populära jodtabletterna 2022

Jod är ett viktigt mineral som kroppen behöver för att skapa sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning och många andra viktiga funktioner. Att få tillräckligt med jod är viktigt för alla, särskilt spädbarn och kvinnor som är gravida. Vi har testat och jämfört de bästa jodtabletterna. Bäst i testet var Healthwell Jod Kelp vars jod är framtaget från algen kelp. Varje burk innehåller 200 dagsportioner och kostar under 100-lappen. Läs mer om vårt test nedan och jämför och sortera själv bland olika jodtillskott. 

Vad är jod bra för?

Jod är ett viktigt ämne i vår kropp och har en rad olika funktioner. På ett eller annat sätt behöver alla kroppens celler jod för att kunna fungera normalt.

Den primära användningen för jod hos människor är i sköldkörtelhormonet. Det är sköldkörtelhormonet som styr den så kallade cellandningen vilket är den process som får cellerna att andas och håller dem vid liv.

Nedan följer de viktigaste egenskaperna jod har i kroppen:

 • Ansvarar för att producera alla kroppens hormoner.
 • Påverkar kroppens syrekonsumtion och den primära kroppstemperaturen.
 • Ökar kroppens försvar mot radioaktivt avfall och tunga giftiga metaller så som bly, kvicksilver och aluminium.
 • Bidrar till att tunntarmen blir bättre på att ta upp kolhydrater.
 • Verkar slemlösande.
 • Viktigt för tillväxten av hår, naglar och tänder. 
 • Har tillsammans med enzymerna myeloperoxidas och väteperoxid bakteriedödande egenskaper .

Vad händer vid jodbrist?

Ofta får vuxna med brist på jod endemisk struma, vilket innebär att sköldkörteln växer och inte fungerar som den ska. Detta kan leda till en rad mer eller mindre obehagliga symtom:

 • överviktigViktuppgång -  Sköldkörtelhormoner hjälper till att kontrollera hastigheten på din ämnesomsättning. När hormonnivåerna sjunker minskar hastigheten och kalorierna lagras istället i kroppen som fett.
 • trötthetTrötthet - Trötthet och svaghet är också två vanliga symtom vid jodbrist. Sköldkörtelhormonerna ansvarar också för att skapa energi, vilket gör att du kan känna dig trött och svag vid brist på jod.
 • håravfallHåravfall - Låga sköldkörtelhormonnivåer kan leda till att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall. Ca 30% av personer med sänkta hormonnivåer drabbas. (1)
 • mental trötthetMental trötthet - Sköldkörtelhormoner hjälper hjärnan att lära sig och att utvecklas. Brist på jod kan därför leda till sämre inlärningsförmåga och minne.

Småbarn och foster är extra känsliga för brist på jod. Framförallt eftersom de inte kan påverka sin kost i samma utsträckning som vuxna människor. I extrema fall kan barn bli drabbade via ett för lågt intag av jod hos modern. Då kan barnet få kretinism. Detta kan leda till begränsad utveckling både fysiskt och psykiskt och kan då få missformat skelett och/eller en utvecklingsstörning. Brist på jod hos modern kan i värsta fall leda till ökad spädbarnsdödlighet.

För att skydda sig mot jodbrist räcker det för de allra flesta att använda vanligt bordssalt med tillsatt jod. Har man svårt att nå upp till det dagliga rekommenderade intaget kan man istället använda sig av något av de jodtillskott vi rekommenderar som innehåller betydligt högre halter av jod. 

Dosering av jod

Hur mycket jod vi behöver beror framförallt på om det gäller barn eller vuxna. Gravida och ammande kvinnor behöver mer jod än övriga.

Grupp Mängd
Män 150 mcg
Kvinnor 150 mcg
Gravida 175 mcg
Ammande 200 mcg
Barn 50-120 mcg


Källa: Livsmedelsverket

Vanligt bordssalt är vårt främsta intag av jod där jodberikat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Att tillsätta jod i salt fungerar så bra att livsmedelsverket uppmanar restaurangbranschen att bara använda jodberikat salt.

Andra livsmedel med jod är bland annat fisk och skaldjur, ägg och vissa näringstillskott som innehåller olika algprodukter.

Kan det vara farligt med jod?

Det är ovanligt att överdosera jod. En överdosering av jod kan rubba sköldkörtelns funktion vilket kan ge hormonella störningar och en onormalt låg ämnesomsättning.

Gravida och ammande kvinnor bör vara extra varsamma då stort jodöverskott kan skada fostrets och spädbarnets mentala och fysiska utveckling. För stora mängder jod kan även ge Jod-Basedows sjukdom och Wolff-Chaikoffs effekt.

Testvinnare - Bästa jodtillskottet 2022

Här är en överblick över årets bästa jodtabletter.

 1. Bäst i test jodtillskott: Healthwell Jod Kelp 200
 2. Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine
 3. Bästa lågdoserade jodtillskottet: Alpha Plus TyroPlus
 4. Bästa högdoserade jodtillskottet: Närokällan Jod EKO
 5. Bästa veganska jodtillskottet: Great Earth Kelp

Hur vi valde ut de bästa jodtillskotten

 • Innehåll: Hur mycket jod innehåller tillskottet? Vilken källa till jod? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller tillskottet några andra aktiva ämnen för till exempel extra bra upptagning?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det verkligen innehåller angiven mängd jod?
 • Användning: Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta åt gången och per dag?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder som använt jodtillskottet sagt om det? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad är snittbetyget?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Jodtabletter

Så hittar du bästa jodtillskottet

Det som skiljer olika jodtabletter åt är främst mängden jod i dem och priset du betalar. Det finns dock även andra faktorer som också är viktiga att överväga när du ska välja. Vi har här sammanställt de viktigaste punkter att tänka på:

 • Innehåll

  När du väljer jodtabletter bör du med fördel välja dem med ett så rent innehåll som möjligt. Om du kan välja svenskproducerat kan det vara en fördel. Jod som kommer från till exempel alger från rena vatten är ett bra val. Jodhalten är naturlig och hög i flera algsorter. Tillsatserna ska också vara så få som möjligt. 
 • Märke

  Bra och tillförlitliga tillverkare och märken är viktigt när det gäller kosttillskott överlag. Detta gäller givetvis även jodtabletter. Trovärdiga tillverkare är sådana som Healthwell och Thorne research.
 • Prisvärdhet

  Denna punkt handlar om kvaliteten i förhållande till priset. Du bör jämföra innehållet i tabletterna med det pris du betalar. Ett lågt jodinnehåll, eller jod med sämre upptagningsförmåga i kroppen, bör du inte betala dyrt för.
 • Biotillgänglighet

  Huruvida jodtillskottet är lättupptagligt, eller inte, är en av de viktigaste aspekterna. En hög biotillgänglighet säkerställer att kroppen fullt ut drar nytta av det. Titta även efter eventuella synergieffekter, alltså hur innhållet kan kombineras med andra ämnen och tillskott för att underlätta upptaget. Selen och jod har exempelvis bra synergieffekt. Säkerställ också att det inte innehåller några ämnen som hindrar upptaget, eller stöter bort ämnet ur kroppen. Även ett högt intag av fett i kosten minskar upptaget. 

Våra 5 bästa jodtabletter (november 2022)

1. Healthwell Jod Kelp 200 - Bäst i test jodtillskott

Healthwell Jod Kelp 200 - Bäst i test jodtillskott
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Jodtillskottet från Healthwell är en svensk produkt som är baserad på algen kelp. Algen har ett naturligt högt innehåll av jod, vilket ger en ren och naturlig produkt. Den här produkten finns att köpa i förpackningar om 200 tabletter. En tablett innehåller 200 µg jod vilket täcker dagsbehovet utan problem, och är framställd genom en sammanpressningsprocess av kokosolja och cellulosa, vilket även gör produkten lämplig för veganer.

Healthwell Jod Kelp Har fått bra recensioner av användare, vilka upplever att den bland annat hjälper till med att hålla sköldkörtelns funktioner i balans. Priset är mycket rimligt och mängden jod per kapsel väl avvägd efter vad du behöver.

Vi upplevde att Healthwell Jod Kelp 200 var "bäst i test". En jodprodukt med naturursprung med väl tilltagen jodmängd. Extra bonus för att tabletterna saknar ämnen med animaliskt ursprung.

Egenskaper

 • Pris / 100 mcg: 0,37 kr
 • Jodmängd: 200 µg
 • Tabletter / dag: 1
 • Storlek: 200 tabl.

Fördelar

 • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Vegansk
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Burken är väldigt stor i förhållande till innehållet

Omdöme

Veganska jodtabletter från kelp som stödjer sköldkörtelfunktionen.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kvalitet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Anvädning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
149 kr
Till butik
149 kr

2. Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine - Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga

Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine - Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bodystore)

Den här produkten är framställd för att optimera sköldkörtelns funktion genom att ge en så bra balans mellan jod och l-tyrosin som möjligt. Innehållet består endast av rena råvaror och kapslarna är även fria från kända allergener som gluten, jäst, vete och ägg. Här finns heller inga sötningsmedel, palmolja eller artificiella färgämnen. Du tar en kapsel två till tre gånger om dagen i samband med måltid, vilket vissa kan tycka är lite omständligt. Produkten ger mycket goda resultat på bara några veckor och nöjda användare har konstaterat att de känner sig piggare, får finare hud och mindre håravfall. Nackdelen är att Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine kostar något mer än andra, likvärdiga kosttillskott, men det har å andra sidan fått många positiva recensioner.

Vårt test visade att Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine säkerställd "jodtillskott med bäst upptagningsförmåga". Mycket på grund av att den kombinerar jod med l-tyrosin. Perfekt för dig som vill säkerställa fullgoda jodnivåer.

Egenskaper

 • Pris / 100 mcg: 1,70 kr
 • Jodmängd: 225 µg
 • Tabletter / dag: 1-3
 • Storlek: 60 kaps

Fördelar

 • Med tyrosin för bästa upptag
 • Hypoallergen
 • Högdoserad

Nackdelar

 • Välj Healthwell Kelp om du föredrar ett "rent" jodtillskott

Omdöme

Kosttillskott som kombinerar jod med aminosyran tyrosin för optimal tryoxinbildning.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kvalitet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Anvädning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
229 kr

3. Alpha Plus TyroPlus - Bästa lågdoserade jodtillskottet

Alpha Plus TyroPlus - Bästa lågdoserade jodtillskottet
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Alpha Plus TyroPlus är ett kombinationstillskott som förutom jod även innehåller mineralen zink, som är bra för immunförsvaret, och selen som behövs för hjärtat, cellerna och humöret. Alpha Plus TyroPlus är med andra ord en produkt som inte bara främjar sköldkörteln utan även hela kroppen och dina energinivåer. Och som om det inte räckte med det finns det även flera B-vitaminer i kapslarna, liksom magnesium, koppar, D3 och E-vitamin som är bra för musklerna och nerverna. En allroundprodukt som tas en till två gånger om dagen, alltid i samband med måltider. Du kan ta upp till två kapslar varje gång, och var och en innehåller bland annat 150 µg jod, 600 µg A-vitamin, 7.5 mg zink och 75mg magnesium, vilka alla bidrar till mer ork och styrka.

Som "bästa lågdoserade jodtillskott" valde vi Alpha Plus TyroPlus. Ett kombinationstillskott som  Vi gillar särskilt att det även är berikat med zink och koppar som även är väsentligt för en väl fungerade sköldkörtel.

Egenskaper

 • Pris / 100 mcg: 3,21 kr
 • Jodmängd: 150 µg
 • Tabletter / dag: 1 - 4
 • Storlek: 60 kaps

Fördelar

 • Med zink, jod och selen
 • Berikad med magnesium
 • God upptagningsförmåga

Nackdelar

 • Detta tillskott bör snarare ses som ett multivitamin- och mineraltillskott

Omdöme

Lågdoserat jodtillskott som kombinerar jod med flera andra vitaminer och mineraler.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Anvädning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
289 kr
Till butik
289 kr

4. Närokällan Jod EKO - Bästa högdoserade jodtillskottet

Närokällan Jod EKO - Bästa högdoserade jodtillskottet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svensk Hälsokost)

Bättre Hälsa Jod Ekologisk är en helt vegansk produkt där innehållet är utvunnet ur sjögräs vid Skottlands kuster. Vi uppskattar att kapslarna är fria från onödiga bindemedel och istället tillverkade av ren alfalfa och tapioka. Detta gör Bättre Hälsa Jod till ett särskilt lämpligt kosttillskott för dig som har känslig mage. Det räcker med att du tar en kapsel om dagen för att få ditt dagsbehov, vilket gör produkten både billig och enkel att använda. Förutom att främja sköldkörtelns allmänna funktion hjälper produkten också extra väl mot PMS och mensbesvär. Ett bra alternativ för dig som värnar om både din hälsa och miljön.

Som "bästa högdoserade jodtillskottet" lyfte testpanelen fram Närokällan Jod EKO. Varje tablett innehåller en väl tilltagen mängd motsvarande tre gånger det dagliga behovet för vuxna. Veganska kapslar gör att de passar alla.

Egenskaper

 • Pris / 100 mcg: 0,53 kr
 • Jodmängd: 375 µg
 • Tabletter / dag: 1
 • Storlek: 90 kaps

Fördelar

 • Hög dos för att kompensera ev. brist
 • Prisvärd
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Finns billigare likvärdiga alternativ

Omdöme

Högdoserade ekologiska jodkapslar från ascophyllium som dessutom är helt veganska.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Anvädning:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kundbetyg:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
179 kr
Till butik
179 kr

5. Great Earth Kelp - Bästa veganska jodtillskottet

Great Earth Kelp - Bästa veganska jodtillskottet
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(MEDS)

Great Earth Kelp är en vegansk produkt med innehåll från den helt naturliga brunalgen Kelp, som källa till jodet. Det hjälper dig att hålla allt från sköldkörteln och huden friska, till att bibehålla dina kognitiva funktioner. Den här produkten kommer i tablettform med 150 st per burk, och genom att ta en om dagen får du i dig 225 µg. Tabletterna bör tas i samband med måltid och du får på så sätt i dig mer än dagsbehovet i ett svep för optimal hälsa. Eftersom tillskottet är framställt från helt vegetabiliska källor, är den utmärkt för veganer. Kunder som tar Great Earth Kelp skriver att de uppskattar att tabletterna är små och därmed lätta att ta, vilket inte alltid är fallet med andra produkter.

Vi utsåg Great Earth Kelp till "Bästa veganska jodtillskottet". Vi gillar den naturliga jodkällan från brunalg samt förhållandet mellan produktens innehåll och pris. 

Egenskaper

 • Pris / 100 mcg: 0,31 kr
 • Jodmängd: 225 µg
 • Tabletter / dag: 1
 • Storlek: 150 tabl.

Fördelar

 • 100 % jod
 • Naturligt jod
 • Högkoncentrerad

Nackdelar

 • Rekommenderat intag bör ej överskridas

Omdöme

Prisvärt jodtillskott från 100 % brunalg i vegetabilisk kapsel.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kvalitet:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Anvädning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundbetyg:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
104 kr

Jämför de bästa jodtillskotten i testet

Jodtabletter Pris / 100 mcg Jodmängd Tabletter / dag Storlek Totalbetyg Pris
Healthwell Jod Kelp 200 0,37 kr 200 µg 1 200 tabl. Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
149 kr
Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine 1,70 kr 225 µg 1-3 60 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
229 kr
Alpha Plus TyroPlus 3,21 kr 150 µg 1 - 4 60 kaps Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
289 kr
Närokällan Jod EKO 0,53 kr 375 µg 1 90 kaps Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
179 kr
Great Earth Kelp 0,31 kr 225 µg 1 150 tabl. Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
104 kr

Vanliga frågor om bästa jodtillskottet

Frågor och svar om jod

Kan man överdosera jodtabletter?

En överdosering av jod kan rubba sköldkörtelns funktion vilket kan ge hormonella störningar och en onormalt låg ämnesomsättning. Gravida och ammande kvinnor bör vara extra varsamma då stort jodöverskott kan skada fostrets och spädbarnets mentala och fysiska utveckling.

Följer du bara tillverkarens instruktioner är risken för överdosering försumbar.

Vad är jodtabletter bra för?

Jod är ett viktigt ämne i vår kropp och har en rad olika funktioner. Jodtabletter kan hjälpa att bibehålla sköldkörtelns normala funktioner. Ämnet är även bra för:

 • Ansvarar för att producera alla kroppens hormoner.
 • Påverkar kroppens syrekonsumtion och den primära kroppstemperaturen.
 • Ökar kroppens försvar mot radioaktivt avfall och tunga giftiga metaller så som bly, kvicksilver och aluminium.
 • Viktigt för tillväxten av hår, naglar och tänder. 

Vad händer vid brist på jod?

Ofta får vuxna med brist på jod endemisk struma, vilket innebär att sköldkörteln växer och inte fungerar som den ska. Detta kan leda till en rad mer eller mindre obehagliga symtom:

 • överviktigViktuppgång -  Sköldkörtelhormoner är viktiga för ämnesomsättningen.
 • trötthetTrötthet - Trötthet och svaghet är också två vanliga symtom vid jodbrist
 • håravfallHåravfall - Låga sköldkörtelhormonnivåer kan leda till att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall.
 • mental trötthetMental trötthet - Brist på jod kan därför leda till sämre inlärningsförmåga och minne.

Småbarn och foster är extra känsliga för brist på jod. Framförallt eftersom de inte kan påverka sin kost i samma utsträckning som vuxna människor. 

Hur starka jodtabletter ska jag ta?

Hur mycket jod vi behöver beror framförallt på om det gäller barn eller vuxna. Gravida och ammande kvinnor behöver mer jod än övriga:

Grupp Mängd
Män 150 mcg
Kvinnor 150 mcg
Gravida 175 mcg
Ammande 200 mcg
Barn 50-120 mcg


Källa: Livsmedelsverket

Generellt kan man ta lite starkare tabletter än RDI, då kroppen inte kan absorbera hela mängden från tabletter. 200 µg brukar vara en lagom dos.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
233 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5