Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2023

Senast uppdaterad:
Följ våra expertråd för att hitta det bästa proteinpulvret inom flera kategorier.

Proteinpulver - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Protein Pro Core Protein Pro
Bästa pris
399 kr
Till butik
betyg 4,5 GAAM 100% Whey Premium 1 kg GAAM 100% Whey Premium
Bästa pris
259 kr
Till butik
betyg 4,4 Core Whey Protein Core Whey Protein
Bästa pris
259 kr
Till butik
betyg 4,3 Micro Whey Active Micro Whey Active
Bästa pris
1379 kr
Till butik
betyg 4,3 protein se protein Protein.se proteinpulver
Bästa pris
279 kr
Till butik

Proteinpulver är det mest köpta kosttillskottet och grunden för många tränandes kosthållning. Det bästa proteinpulvret kan hjälpa dig att nå dina mål med att bygga muskler och gå ner i vikt.

Det finns fler olika varianter på proteinpulver än något annat kosttillskott. Tyvärr håller många av dem låg kvalitet. I flera fall har vi märkt att sockerhalten är skyhög eller så är det omöjligt att få dem klumpfria. Är det inte första gången du köper proteinpulver har du säkerligen råkat ut för liknande problem själv.

Men hur avgör man om ett proteintillskott är bra eller inte och vilket som är bäst?

För att hitta bästa proteinpulvren har vi testat ett stort antal populära proteintillskott och bäst av alla blev Core Protein Pro. Det är ett proteinpulver av mycket hög kvalitet, med hög biotillgänglighet och snabb upptagning i kroppen.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa proteinpulvret

 1. Bäst i test: Core Protein Pro
 2. Godaste proteinpulvret: GAAM 100% Whey Premium
 3. Bästa whey 80: Core Whey Protein
 4. Bästa vassleisolat: Micro Whey Active
 5. Bästa proteinpulvret för tjejer: Protein.se proteinpulver
 6. Mest sålda proteinpulver: 100% Whey Gold Standard
 7. Bästa sojaprotein: Self Omninutrition Soy Protein
 8. Bästa kasein: Core Casein
 9. Bästa veganska: Healthwell Vegan Protein
 10. Bästa med äkta vanilj: Holistic Vassleprotein

Det finns några viktiga faktorer du bör överväga när du ska välja rätt proteinpulver.

Proteinkälla

Vissa väljer att undvika vissa proteiner, till exempel från mejeriprodukter, så det är viktigt att kontrollera vad som är den huvudsakliga proteinkällan i en produkt. Många proteinpulver kommer att ge en kombination av flera källor, så att specificera dina krav kan hjälpa dig att minska mycket av letandet.

Protein per portion

En viktigt faktor när man ska hitta ett bra träningspulver är hur mycket protein varje portion innehåller. Det vanligaste är att en portion ligger på ca 33 g och innehåller då ungefär 25 gram protein per portion, men det finns de som innehåller allt mellan 10 g och 40 gram protein per portion.

Proteinförhållande

Förhållandet mellan protein och kolhydrater dikterar vanligtvis energin. Om du letar efter ett pulver för viktminskning, bör du leta efter ett förhållande på minst 4:1. Om du vill ha ett pulver för att bygga muskler, bör du leta efter ett förhållande på 2:1.

Aminosyraprofilen

Aminosyraprofilen kommer att avgöra om du får i dig tillräckligt med de nio essentiella aminosyrorna i din kost. Dessa ingår i proteinförhållandet som nämns ovan, så lägg bara ihop siffrorna för att se hela profilen.

Smaken

Med tanke på det faktum att de flesta altnerativen är ämnade att blandas med intetsägande vätskor som vatten eller mjölk, har tillverkarna stor frihet när det kommer till smaken. Det kan vara allt från vanilj och choklad till gurkmeja och curry – det finns verkligen något för alla.

Med allt detta i åtanke är det möjligt att hitta det ditt eget bäst i test proteinpulver. Nu är det den perfekta tiden att starta en ny tränings- och kostplan som kan hjälpa dig att nå dina mål.

Bäst i test: Core Protein Pro

4,7
Innehåll
5,0
Smak & Lösning
5,0
Pris
4,1
Kundbetyg
4,5
Totalt:
4,7
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Det bästa proteinpulvret 2023 är Core Protein Pro. Det är främst till för dig som söker det absolut bästa men inte har några problem med att betala lite extra för det. Vi har lagt extra fokus på proteinhalt, upptagningsförmåga och aminosyraprofilen. Här får du en produkt av högsta kvalitet med hela 38 gram protein per skopa.

Core Protein Pro är ett högkvalitativt vassleproteinisolat med hela 91 % fullvärdigt protein. Det innehåller nästan inget socker (0,1 %) och väldigt lite fett (1,6 %). Kombinationen av vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat gör pulvret till ett av de allra bästa när det kommer till snabb viktökning av muskler. Att det dessutom även fungerar utmärkt för laktosintoleranta gör inte pulvret mindre attraktivt. Pulvret är lättblandat och klumpar sig inte alls - vare sig i mjölk eller vatten. Produkten finns i de klassiska smakerna choklad, jordgubb, naturell och även i bjönbär/vanilj.

På det stora hela är Core Protein Pro ett utmärkt proteinpulver där det endast är priset som sticker ut som det negativa.

Vi behöver faktiskt inte tveka länge för att inse att det här är en solklar kandidat till "bäst i test"-utmärkelsen.

Klicka här för att läsa hela vår recension av Core Protein Pro.

Core Protein Pro fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Av absolut högsta kvalitet
 • Mycket låg sockerhalt
 • God upptagningsförmåga
Nackdelar
 • Priset
Egenskaper
 • Proteinhalt: 90%
 • Pris / kg: 499 kr
 • Protein g/kr: 1,80
 • Sockerhalt: 0,1%
 • Protein per portion: 38 g

Omdöme

Vi utsåg Core Protein Pro till det "bästa proteinpulvret" för att det är en högkvalitativ produkt med överhängande del fullvärdigt protein och en minimal mängd socker. Vi gillar verkligen att det faktiskt är en renodlad proteinprodukt nästan helt utan kolhydrater.

Produkten finns att köpa här:

Godaste proteinpulvret: GAAM 100% Whey Premium

4,5
Innehåll
4,3
Smak & Lösning
4,9
Pris
4,7
Kundbetyg
4,4
Totalt:
4,5
Till butiken
(Proteinbolaget)

GAAM Nutrition 100% Whey är Proteinbolagets motsvarighet till Core Whey Protein med ganska liknande innehåll, men lite lägre proteinhalt. Det innehåller vasslekoncentrat och proteinhalten är 74%. Förutom protein innehåller det även 8% socker, vilket är bland de högsta bland de proteinpulver vi testat, och många tillsatser som emulgeringsmedel, färgämnen, sötningsmedel.

En portion av GAAM 100% whey innehåller 133kcal bestående av 25,5 g protein, varav 5,5 g BCAA, 3,5g kolhydrater 2g fett och 2g kostfibrer.

GAAM 100% Whey kommer i över 20 olika smaker så det finns verkligen någon smak som passar alla. Från naturell, och de vanliga smakerna choklad, vanilj och jordgubb till de mer ovanliga tutti frutti och polkagris.Det som gör GAAM unikt i vårt test är att ingen i testpanelen har gett någon av smakerna ett riktigt dåligt betyg även om smakbetygen inte alltid varit det högsta.

Det vi gillar mest med GAAM 100% Whey är variationen av smaker som samtliga är goda och att pulvret löser sig ganska lätt i vatten. Det som drar ner betyget är den lite lägre proteinhalten och sockerhalten.

Klicka här för att läsa hela vår recension av GAAM 100% Whey Premium.

GAAM 100% Whey Premium fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Många goda smaker
 • Producerat i Sverige
 • 4/5 av användarna
Nackdelar
 • Låg proteinhalt
 • Klumpar sig ibland
 • Mycket socker
Egenskaper
 • Proteinhalt: 74%
 • Pris / kg: 259 kr
 • Protein g/kr: 2,86
 • Sockerhalt: 8%
 • Protein per portion: 25 g

Omdöme

I vårt test blev GAAM 100% Whey Premium 1 kg utnämnt "bästa billiga proteinpulver". Ett budget proteinpulver vi uppskattar som finns tillgängligt i många smaker, och verkligen ger mycket protein för pengarna. Räcker länge och är bra för dig som prioriterar mängd.

Produkten finns att köpa här:

Bästa whey 80: Core Whey Protein

4,4
Innehåll
4,3
Smak & Lösning
4,6
Pris
4,8
Kundbetyg
4,3
Totalt:
4,4
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
IMG 20221026 140445 IMG 20221026 140509 IMG 20221026 140612 IMG 20221026 140715 IMG 20221026 140834

Om du vill bygga muskler och få ut så mycket som möjligt av din träning är vassleprotein det bästa valet. En av de största fördelarna med vassleprotein är att det innehåller ett brett spektrum av aminosyror som ofta saknas i växtbaserade proteiner som ärter och hampa.

Core Whey Protein är ett vasslekoncentrat som finns att få i en mängd olika smaker och som har ett skarpt fokus på att använda svenska råvaror. Pulvret består av hela 80% protein och finns i mer än 10 olika smaker. Vad sägs till exempel om jordgubbsmilkshake, banana split eller kanelbulle? Till julen går det också att få med smak av lussebullar eller pepparkakor. Självklart finns även de klassiska smakerna som choklad, jordgubb och vanilj. Pulvret går lika bra att dricka som det är blandat med vatten eller mjölk som att blanda i smoothies eller i frukostgröten.

Core är namnet på Svenskt Kosttillskotts egna produkter och det märks inte minst när det kommer till priset. Produkten är en av de mest prisvärda och kan jämföras med Gymgrossisten och Proteinbolagets egna märken där kilopriset är liknande men proteinhalten något lägre. 

Vi gillar att Core Whey Protein har en hög proteinhalt med bra aminosyraprofil, finns i många olika och inte minst goda smaker, och kanske framförallt att det kommer till ett väldigt bra pris. Det enda vi har att anmärka på är att sockerhalten kunde varit något lägre, samt att ett par smaker smakar lite för artificiellt.

Klicka här för att läsa hela vår recension av Core Whey Protein.

Core Whey Protein fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Rik på BCAA
 • Många goda smaker
 • 4,3/5 av användarna
Nackdelar
 • Lite hög sockerhalt
Egenskaper
 • Proteinhalt: 80%
 • Pris / kg: 259 kr
 • Protein g/kr: 3,09
 • Sockerhalt: 6,5%
 • Protein per portion: 26 g

Omdöme

Vi bedömde att Core Whey Protein var det "bästa proteinpulvret med vaniljsmak". Vi uppskattar den finstilta balansen mellan smak och konsistens i kombination med många smakalternativ. Perfekt för alla som uppskattar smakmässig variation

Produkten finns att köpa här:

Bästa vassleisolat: Micro Whey Active

4,3
Innehåll
4,7
Smak & Lösning
4,0
Pris
4,2
Kundbetyg
4,5
Totalt:
4,3
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
IMG 20221025 132157 IMG 20221025 132204 IMG 20221025 132254 IMG 20221025 132508 IMG 20221025 132827 IMG 20221025 132754

Micro Whey Active är ett lättblandat vassleisolat. Vassleisolat är i stort sett är fritt från laktos och är mer skonsamt mot magen än vasslekoncentrat. Det har även generellt en högre proteinhalt, vilket även återspeglas i den här produkten med en proteinhalt på 84%. Översätter man till rent protein motsvarar det 25 gram protein per skopa.

Det här är ett lättblandat pulver som inte klumpar sig. En portion av Micro Whey Active innehåller endast 117 kcal i form av 25,2 g protein, 1,2 gram kolhydrater och 0,9 gram fett.

Vad gäller smaker gör Micro Whey Active dig inte besviken. Proteinpulvret finns i hela 6 varianter såsom banan/choklad, mintchoklad, vanilj, jordnötssmör/choklad, skogsbär och givetvis – naturell. Vissa i testpanelen hade lite svårt för naturellsmaken och blev en aning besvikna på en bitter eftersmak. Men för att vara naturell smakar den ändå helt ok och man slipper givetvis tillsatser som sötningsmedel.

Det vi gillar mest med Micro Whey Active är innehållet och funktion. Det som drar ner betyget är priset - i synnerhet priset om man inte köper hem 4 kg-variaten. Smakerna har fått lite blandade åsikter av testpanelen där vanilj, choklad och skogsbär har fått väldigt bra betyg, medan jordgubb, päron/vanilj och naturell har fått sämre betyg av några testare.

Micro Whey Active fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Bra aminosyraprofil
 • Snällt för magen
 • 4,6/5 av användarna
Nackdelar
 • Dyrt om man inte köper storpack
Egenskaper
 • Proteinhalt: 84%
 • Pris / kg: 345 kr
 • Protein g/kr: 2,44
 • Sockerhalt: 4%
 • Protein per portion: 25 g

Omdöme

Vår testpanel utsedde Micro Whey Active till "bäst vassleisolat". Vi gillar att man får en proteinprodukt nästan helt fri från kolhydrater, fett och laktos. Att det är lättlösligt ger även plus i kanten.

Produkten finns att köpa här:

Bästa proteinpulvret för tjejer: Protein.se proteinpulver

4,3
Innehåll
4,6
Smak & Lösning
4,3
Pris
3,9
Kundbetyg
4,4
Totalt:
4,3
Till butiken
(Protein.se)
IMG 20221026 171835 IMG 20221026 171941 IMG 20221026 171950 IMG 20221026 172015 IMG 20221026 172513 IMG 20221026 173442 IMG 20221026 173105

Protein.se är ett företag som främst riktar sig till kvinnor. Deras produkter är designade för att vara hälsosamma, naturliga och framför allt välsmakande. Och det här är inget undantag.

Produkten innehåller yerba mate, koffein och l-karnitin som en effektiv viktminskningsformel. Dessa ingredienser samverkar för att främja fettförbränning.

Detta proteintillskott finns i en mängd olika smaker. Det är lågt i kalorier och innehåller hälsosamma näringsämnen.

En skopa innehåller 26 g protein och kostar knappt 10 kr. Det är inte ett av de billigaste alternativen, men med tanke på smaken och tillsatserna för viktkontroll är det ändå prisvärt.

Klicka här för att läsa hela vår recension av Protein.se proteinpulver.

Protein.se proteinpulver fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Med koffein, yerba mate och karnitin
 • Hög proteinhalt och mycket fibrer
 • Innehållet 25 olika vitaminer och mineraler
 • Doseringsskopa ingår
Nackdelar
 • Dyrt
Egenskaper
 • Proteinhalt: 80 %
 • Pris / kg: 233 kr
 • Protein g/kr: 3,42
 • Sockerhalt: 3.7 %
 • Protein per portion: 25 g
Produkten finns att köpa här:

Mest sålda proteinpulver: 100% Whey Gold Standard

4,2
Innehåll
4,7
Smak & Lösning
4,2
Pris
3,7
Kundbetyg
4,3
Totalt:
4,2
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
IMG 20221025 134909 IMG 20221025 134918 IMG 20221025 134931 IMG 20221025 134942 IMG 20221025 135015 BURST002 IMG 20221025 135255 IMG 20221025 135341

Här har vi en av världens mest sålda proteintillskott med hög proteinhalt som lätt blandas i shaken och fås till ett bra pris betyder mycket. Kan du däremot inte få i dig den på grund av att den smakar dåligt så är pulvret trots allt inte särskilt bra. Det finns dock en produkt som ingen i testpanelen tycker smakar dåligt.

100% Whey Gold Standard är ett vassleblandprotein bestående av vassleproteinisolat och vasslekoncentrat. Produkten är över lag ganska dyr och det finns definitivt andra alternativ som både är mer prisvärda och bättre. Det som dock skiljer whey gold standard från mängden är smakerna. Många menar på att det är kanske världens godaste proteintillskott och även vi är villiga att hålla med om att det är gott. Det spelar ingen roll vilken av de 10 olika smaker du väljer då samtliga är mycket goda, men choklad får absolut högsta betyg från oss. 

Är du ute efter ett gott proteinpulver som samtidigt har en hög proteinhalt är 100% Whey Gold standard det utmärkta valet för dig. 

100% Whey Gold Standard fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Mycket välsmakande
 • Många smaker att välja mellan
 • Välkänt märke
Nackdelar
 • Dyrt
Egenskaper
 • Proteinhalt: 78%
 • Pris / kg: 443 kr
 • Protein g/kr: 1,77
 • Sockerhalt: 3,9%
 • Protein per portion: 24 g

Omdöme

Vi kom fram till att 100% Whey Gold Standard är det "bästa proteinpulver med chokladsmak". Som ett av världens mest sålda proteinpulver sätter det verkligen standard för kvalitet. Vi gillar verkligen smaken och de höga proteinhalten.

Produkten finns att köpa här:

Bästa sojaprotein: Self Omninutrition Soy Protein

4,2
Innehåll
3,9
Smak & Lösning
3,7
Pris
4,9
Kundbetyg
3,6
Totalt:
4,2
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Blana sojaproteinerna hittar vi de mest prisvärda produkterna när det kommer till hur mycket rent protein man faktiskt får per krona.

Self Omninutrition Soy Protein är ett ypperligt sojaprotein som passar bra för veganer och vegetarianer då den utesluter animaliskt protein helt. Sojaproteinisolatet är dessutom helt fritt från fytoöstrogener, vilket gör det till ett fullgott pulver för båda könen. Isolat tas upp snabbare än andra former och ger således snabb effekt för dina muskler.

En förpackning innehåller 1 kg och en portion (30 g) innehåller 113 kcal. Dessa består av 91% protein, 0,2 % socker fk blir din gom betydligt mer tillfredsställd av Self Omninutrition Soy Protein. Den är sötad med stevia, vilket är ett naturligt och nyttigt alternativ till vanligt socker, och finns i de klassiska smakerna vanilj, choklad, jordgubb och naturell.

Self Omninutrition Soy Protein fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 100% vegetabiliskt
 • Hög proteinhalt
 • 3,6/5 av användarna
Nackdelar
 • Aminosyraprofilen
 • Smaken
Egenskaper
 • Proteinhalt: 91%
 • Pris / kg: 239 kr
 • Protein g/kr: 3,81
 • Sockerhalt: 0,2%
 • Protein per portion: 27 g

Omdöme

Vi utsåg Self Omninutrition Soy Protein 1 kg till "bästa sojaproteinet". Med hög proteinhalt och helt fritt från animaliska produkter.  Vi gillar särskilt att det är garanterat fritt från i sojaprotein annars vanligt förekommande växtbaserade östrogener.

Produkten finns att köpa här:

Bästa kasein: Core Casein

4,2
Innehåll
4,5
Smak & Lösning
4,0
Pris
4,1
Kundbetyg
4,3
Totalt:
4,2
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Kasein är det bästa proteinet att ta innan du går och lägger dig. Dess långsamma upptagningsförmåga ger kroppen ett stadigt flöde av proteiner under hela natten och hjälper dig att undvika att vakna hungrig klockan 04. Kaseinprotein är också ett bra val för dig som vill gå ner i vikt eftersom det gör att du känner dig mätt med relativt få kalorier. Det förhindrar även muskelnedbrytning när du ligger på ett kaloriunderskott. Core Casein innehåller 20 g protein per skopa.

Core Casein är ett micellärt kaseinpulver som finns att köpa i 9 olika smaker. En portion innehåller strax över 21 gram protein och proteinhalten är runt 80 % beroende på vilken smak man väljer. Kolhydratshalten på 3,4 % är betydligt lägre än Core Whey. Priset är dock något högre än Core Whey men ligger samtidigt lågt till när man jämför med andra kaseinpulver. Vissa utav våra testare gillade inte banana split, nötkräm och kanelbulle, men generellt så är de flesta smakerna uppskattade av testpanelen. Påsen känns också väl framtagen och enkel att öppna och återförsluta.

Klicka här för att läsa hela vår recension av Core Casein.

Core Casein fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Hög proteinhalt
 • Låglaktos
 • 4,4/5 av användarna
Nackdelar
 • Vissa av smakerna inte alls lika goda som andra
Egenskaper
 • Proteinhalt: 80%
 • Pris / kg: 305 kr
 • Protein g/kr: 2,62
 • Sockerhalt: 3,4%
 • Protein per portion: 20 g

Omdöme

Vi kom enhälligt fram till att Core Casein är det "bästa kaseinet". I sedvanlig Core-anda får man mycket för pengarna. Ett prisvärt alternativ för dig som vill slippa snabbupptagna proteiner. Vi gillar även de många smakalternativen.

Produkten finns att köpa här:

Bästa veganska: Healthwell Vegan Protein

4,2
Innehåll
4,4
Smak & Lösning
4,0
Pris
4,0
Kundbetyg
4,2
Totalt:
4,2
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Veganska proteinpulver har blivit allt mer populära och i samband med det så har alternativen även ökat markant. Tyvärr så saknar många pulver vissa essentiella aminosyror vilket drar ner betyget. Som tur är finns det produkter som står ut från mängden. 

Healthwell Vegan Protein är ett fullvärdigt blandprotein som består av ärtprotein (73 %), havreprotein (15 %) samt risprotein (5 %). Dessutom har aminosyran glycin tillsatts för att optimera aminosyraprofilen. Det märks att proteinpulver har fokuserat fullt på den veganska målgruppen eftersom man även har adderat vitaminer och mineraler som veganer brukar ha svårt att få i sig. Proteinhalten ligger på 74 %, vilket står sig bra i jämförelse med andra veganska proteinpulver. Det som framförallt utmärker produkter är fokuset på att göra proteinet fullvärdigt.

Testpanelen gillade att pulvret inte är så svårblandat som många andra veganska alternativ, men betyget på smaken varierade.

Healthwell Vegan Protein fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Smakar bra för att vara veganskt proteinpulver
 • Fullvärdigt protein för veganer
 • Extra vitaminer & mineraler
Nackdelar
 • Smakar inte bra jämför med andra sorters protein
 • Dyrt
Egenskaper
 • Proteinhalt: 74%
 • Pris / kg: 374 kr
 • Protein g/kr: 1,98
 • Sockerhalt: 0,5%
 • Protein per portion: 21 g

Omdöme

Vi upplever att Healthwell Vegan Protein är det "bästa veganska proteinpulvret". Något som särskilt uppskattades var att smaken vida överstiger vad vi förväntade oss av denna sorts proteinpulver. Vi uppskattar särskilt att blandningen havre, ärta och ris garanterar fullvärdighet.

Produkten finns att köpa här:

Bästa med äkta vanilj: Holistic Vassleprotein

4,1
Innehåll
4,5
Smak & Lösning
3,5
Pris
3,7
Kundbetyg
4,5
Totalt:
4,1
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Holistic är ett varumärke som har funnits ganska länge och deras vassleprotein är en av deras mest populära produkter.

Som namnet antyder är detta proteinpulver tillverkat av vassle. Vassle är ett protein som utvinns från ost. Som de flesta proteinpulver används detta för att öka proteinintaget för att bygga muskler eller gå ner i vikt. Detta pulver är tillverkat i Sverige och vasslet kommer från kor i Norden.

När det kommer till smak kommer detta proteinpulver att göra dig förvånad. Den finns i två smaker - choklad och vanilj - och den är fri från sötningsmedel. Vaniljsmaken kommer från äkta vaniljstång.

Prismässigt ligger det lite dyrare än liknande pulver, men med tanke på tillsatser av matsmältningsenzymer och att det är tillverkat i Sverige är ändå priset helt ok.

Holistic Vassleprotein fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Helt utan sötningsmedel
 • Från kor på nordiska gårdar
 • Med äkta vanilj
 • Tillsatta matsmältningsenzymer
Nackdelar
 • Dyrt
Egenskaper
 • Proteinhalt: 75 %
 • Pris / kg: 361 kr
 • Protein g/kr: 2,09
 • Sockerhalt: 1,5 %
 • Protein per portion: 23 g
Produkten finns att köpa här:

Bästa utan sötningsmedel: Star Nutrition Whey-80 Vassleprotein 1 kg

4,0
Innehåll
4,0
Smak & Lösning
4,2
Pris
3,9
Kundbetyg
4,0
Totalt:
4,0
Till butiken
(Gymgrossisten)

Whey 80 från Star Nutrition innehåller vassleproteinkoncentrat och ger en bra balans mellan protein och kolhydrater. Det är också lågt i fett och socker, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill skära bort ohälsosamma fetter och tillsatta sockerarter. En portion innehåller ca 25 gram protein.

Den är naturligt framställd och använder en kallbearbetad produktionsmetod, vilket innebär att den är mer miljövänlig och behåller mer av sina vitaminer och mineraler.

Du kan få Star Nutrition Whey 80 i mer än 20 olika smaker, inklusive Double Rich Chocolate, Banan, Cinnamon bun och Salted Caramel. Vi har valt att särskilt lyfta fram den naturella varianten helt utan sötningsmedel.

Egenskaper
 • Proteinhalt: 74 %
 • Pris / kg: 259 kr
 • Protein g/kr: 0 kr
 • Sockerhalt: 3 %
 • Protein per portion:
Produkten finns att köpa här:

Bästa hampaprotein: Healthwell Hampaprotein EKO

3,9
Innehåll
4,1
Smak & Lösning
3,8
Pris
3,5
Kundbetyg
4,5
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

I Healthwell Hampaprotein hittar du ett 100 % vegetabiliskt proteinpulver. I pulvret finns det främst protein (50 %), 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfibrer. Proteinhalten är betydligt lägre jämfört med andra sorters protein, men står sig bra jämfört med andra hampaproteinpulver.

Healthwell hampaprotein är ekologiskt tillverkat och EU-certifierat. Pulvret är dessutom helt fritt från tillsatser. Hampaprotein passar främst för veganer, laktosintoleranta eller personer med känslig mage. För andra grupper finns det mycket bättre proteinpulver att välja på.

Vissa tycker säkert att det känns lite tråkigt att bara ha tillverkat ett pulver utan smaksättning, och vi hade också gärna sett att det hade funnits några olika alternativ att välja mellan. Men den naturliga smaken från hampa är svår att få bort och skär sig lätt mot tillsatta smaker. Testpanelen gillar inte konsistensen när man blandar det till en shake och smaken får inte heller toppbetyg. Dock går det utmärkt att använda i matlagning eller i en smoothie.

En av de stora fördelarna med Healthwell Hampaprotein, är att det är fullt av nyttigheter som är bra för din kropp. Förutom mycket protein och kostfibrer förser det dig också med omega-3 och mineraler som zink, järn och magnesium vilka hjälper din kropp med bland annat nerv- och muskelfunktionen. De förbättrar också immunförsvaret. 

Det som är mindre bra med pulvret är smaken, konsistensen och proteinhalten.

Healthwell Hampaprotein EKO fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 25% kostfibrer
 • Proteinpulver utan smak
 • Fritt från tillsatser
 • 4,5/5 av användarna
Nackdelar
 • Bara 50% protein
 • Lägst protein per krona
Egenskaper
 • Proteinhalt: 50%
 • Pris / kg: 298 kr
 • Protein g/kr: 1,68
 • Sockerhalt: 7%
 • Protein per portion: 15 g

Omdöme

Som"bästa proteinpulvret för känslig mage" lyfter vi fram Healthwell Hampaprotein EKO. Vi gillar särskilt att den stora mängden kostfibrer gör proteinet särskilt långsamt och även ger äkta mättnadskänsla. Plus i kanten för de många hälsofördelarna tack vare dess breda näringsprofil.

Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du proteinpulver

När du ska välja proteinpulver måste du först och främst veta vad du ska ha det till. En produkt som är anpassad för att gå ner i vikt är såklart inte det bästa valet om du är ute efter att bygga muskler.

 • Bygga muskler - Letar du efter ett proteinpulver för att bygga muskler ska du först och främst välja ett med högt biologiskt värde. Med biologiskt värde menas hur bra kroppen är på att absorbera innehållet. Vasslekoncentrat eller vassleisolat är de bästa proteinpulvren för att bygga muskler.
 • Gå ner i vikt - Letar du istället efter ett för att gå ner i vikt ska du undvika produkter med tillsatt socker och maltodextrin. Undvik även de som innehåller extra tillsatser av BCAA då de främjar muskelbyggande och viktuppgång.
 • Veganskt - Är du vegan eller vegetarian ska du hålla dig ifrån mjölkproteiner som vassle och kasein. Använd istället ett 100 % växtbaserat alternativ från soja, ärta eller hampa.
 • Snällt för magen - Har du ofta problem med magen eller IBS ska du hitta ett som inte innehåller laktos, sötningsmedel och maltodextrin. Hampaprotein är ett väldigt skonsamt alternativ för magen.
 • Budget - Spendera inte mer än du har tänkt. De mest prisvärda alternativen är vasslekoncentrat och sojaisolat. Undvik framförallt färdigblandade proteinshakes då de kostar väldigt mycket.

För att sedan avgöra om det är bra eller inte måste du kontrollera innehåll, smak & lösning, priset och recensioner.

Innehåll

När du ska granska innehållet i ett proteinpulver måste du först och främst kolla på hur mycket protein det innehåller, det är det allra viktigaste. Det bästa är att det innehåller alla nio essentiella aminosyror och gärna extra mycket lysin.

Du bör även kolla på hur mycket kolhydrater, fett och socker det finns i pulvret. De värdena behöver vara i linje med din generella approach till diet.

Till sist bör du också kolla igenom innehållsförteckningen efter tillsatser som sötningsmedel, förtjockningsmedel och fyllnadsmedel. Ju färre av dessa desto bättre.

Smak & lösning

Smak och lösning är minst lika viktiga aspekter som pris och innehåll. Ingen har någon nytta av en proteinshake man inte vill dricka för att den smakar illa, klumpar sig eller är oaptitligt grumlig.

Det är såklart lite svårare att läsa sig fram till vilka produkter som är bra på den här punkten. Här får man förlita sig på vad tidigare kunder har att säga, läsa oberoende tester av produkten eller helt enkelt testa sig fram själv.

Pris

Den största prisskillnaden mellan olika proteinpulver består i olika proteinkällor. Soja- och vassleprotein är bland de billigaste alternativen medan biff, hampa och veganska mixar är dyrast.

När du ska jämföra olika produkter med varandra bör du inte bara kolla på kilopriset utan även proteinhalten. En produkt med väldigt hög proteinhalt kan bli mer prisvärd än en med lägre proteinhalt även om kilopriset blir dyrare - det är ju ändå proteinet du är ute efter.

Kundbetyg

Ett bra sätt för att snabbt få en överblick om en produkt är bra eller dålig är att läsa vad tidigare kunder har att säga om proteinpulvret. Är de flesta övervägande positiva är chansen stor att även du blir det.

Tänk på att de flesta även bara väljer att kommentera om de är missnöjda så många positiva omdömen är en tydlig signal att produkten är bra.

Hur mycket kostar proteinpulver?

Proteinpulver finns att köpa från 150 kr för ett kilo till över 600 kr per kilo. Skillnaden avgörs främst av vilken proteinkälla det innehåller, men även kvalitet, tillsatser och storlek på förpackningen avgör.

 • Ett proteinpulver i budgetklassen kostar under 250 kr/kg.
 • Ett proteinpulver i mellanklassen kostar mellan 250 kr/kg och 400 kr/kg.
 • Ett proteinpulver i premiumklassen kostar över 400 kr/kg.

För att du enklare ska kunna avgöra om priset är rimligt har vi här sammanställt en tabell på vad olika sorter brukar kosta:

Vasslekoncentrat 250 kr/kg
Vassleisolat 400 kr/kg
Vasslehydrolysat 500 kr/kg
Kasein 300 kr/kg
Sojaprotein 200 kr/kg
Veganska mixar 350 kr/kg
Hampaprotein 300 kr/kg
Äggprotein 300 kr/kg
Ärtprotein 350 kr/kg

Olika sorters proteinpulver

olika typer av protein pulverDet finns flera olika sorters proteinpulver att välja mellan. Vissa är veganska/vegetariska, andra riktar sig mot laktosintoleranta och några har fullt fokus på att vara ett fullvärdigt protein med en så hög proteinhalt som möjligt. Nedan går vi in på vilka alternativ som finns och när respektive alternativ kan vara ett bra val för dig.

Vassleprotein är den bästa typen om man ser till biologiskt värde och prisvärdhet.

Är du vegan är sojaprotein eller en mix av flera veganska källor bäst.

Är du laktosintolerant är vassleisolat eller äggprotein bäst beroende på hur känslig du är.

Är du ute efter ett alternativ med långsam upptagningsförmåga är kasein bäst. (1)

Biologiskt värde i olika proteinkällor
ProteinkällaBiologiskt värde
Vassle 104
Kasein 77
Biff 80
Ägg 100
Soja 74
Hampa 87
Ärta 65
Ris 77

I tabellen ovan visas de biologiska värdena på olika sorters proteinpulver. I korta drag innebär det att ju högre biologiskt värde desto enklare kan kroppen dra nytta av proteinet.

Här nedan går vi igenom de vanligaste typerna av proteinpulver: 

Vassleprotein

Den vanligaste formen av proteinpulver är helt klart den som är tillverkad på vassle, även kallat whey protein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen, vilket är en bidragande faktor till att det är så populärt. Att få i sig protein snabbt efter träningen som tas upp snabbt är det viktigaste i matväg för att bygga muskler.

Kaseinprotein

Precis som vassle utvinns kasein ur mjölk. Den enda skillnaden är att man i detta pulver använder sig av kaseinet i stället för vasslet. Denna typ av proteintillskott är bra att ta innan du går och lägger dig då det tas upp långsammare än vad vassleproteinet gör. Den långsamma upptagningsprocessen bidrar också till att du känner dig mätt längre.

Äggprotein

Äggprotein delas upp i 2 olika sorter, heläggspulver och äggvitepulver. Skillnaden är ganska enkel att lista ut då det hörs tydligt på namnet. Heläggsprotein tillverkas av både äggvitan och äggulan medans äggvitepulvret endast använder äggvitan. Båda alternativen är bra animaliska substitut till människor som är allergiska mot laktos.

Biffprotein

Den här typen av pulver, med biffprotein, är ganska nytt på marknaden. Det är som namnet antyder baserat på nötkött och har fördelar som en komplett aminosyraprofil samt en hög biotillgänglighet. Biffproteinet har dessutom ett naturligt högt koncentrerat innehåll av BCAA och kreatin. Även detta är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant då det är fritt från laktos. Priserna brukar dock vara högre än exempelvis vassle.

Blandprotein

I denna variant ingår det flera olika sorters proteinkällor, precis som namnet avslöjar. Detta för att uppnå en mer skräddarsydd effekt. En noga utformad blandning av kasein och vassle är det absolut vanligaste blandproteinet. Kaseinet har en långsam upptagningsförmåga och vasslet en snabb, vilket ger en utsöndring som varar både direkt och under tid. Även många veganska proteinpulver består av flera olika proteinkällor för att uppnå ett komplett protein.

Sojaprotein

Sojaprotein utvinns, precis som det låter, ur sojabönor och är främst framtaget som ett alternativ för de vegetarianer eller veganer som vill variera sitt intag av proteiner. Proteinet kan ha en viss östrogenverkan men det sker endast vid enormt hög konsumtion. Priset är normalt sett förmånligt i förhållande till proteinhalten som brukar ligga kring 90-95 %. Sojaprotein är även ett bra alternativ för de som lider av laktosintolerans.

Hampaprotein

Hampaprotein är ett bra val av för dig som är vegan. De stora fördelarna är att det naturligt innehåller bra fibrer, fetter, mineraler och vitaminer och är ett fullvärdigt protein. Dock har det några nackdelar. Det har dels en låg proteinhalt på endast 50 % och kostar ganska mycket, precis som de övriga veganska kosttillskotten. Är du ute efter ett alternativ som är extra skonsamt för magen rekommenderar vi hampaprotein.

Ärtprotein

Ett biologiskt värde på 65 gör att detta typ av kosttillskott bör ses som ett komplement till andra proteinkällor, precis som sojaprotein och andra tillskott för veganer. Det består av isolat av ärtprotein och har en proteinhalt på cirka 75-85 %. Det är vanligt att kombinera ärtprotein med ris- eller havreprotein för att få in alla aminosyror.

Risprotein

Ett av de dyraste alternativen för veganer på den svenska marknaden just nu är risprotein. Förutom detta är det dock en riktigt bra proteinkälla. Det är rikt på vitaminer och mineraler och har ett biologiskt värde på ungefär 77. Risken för allergier är låg och det är dessutom snällt mot magen.

Veganska proteinpulver

Veganska proteinpulver innehåller inte några ämnen som härstammar från djur. Det vanligaste veganska alternativet är soja, följt av ärta, havre och blandningar mellan dessa. Det finns både fullvärdiga och icke-fullvärdiga veganska proteiner, men genom att blanda olika källor kan man säkerställa att det innehåller alla essentiella aminosyror.

Laktosfria proteinpulver

När det kommer till laktosfria proteinpulver finns det ett antal olika alternativ. Ett alternativ är att välja en proteinkälla som inte kommer från mjölk, som biff-, soja- eller äggprotein. Men det finns även vassleprotein där man tagit bort allt laktos. Ett laktosfritt vassleprotein är bäst rent näringsmässigt, men är lite dyrare än ägg och soja.

vanliga frågor om Proteinpulver

FAQ

Hur använder man proteinpulver?

Är det första gången man använder en sådan här produkt ställer man sig lätt frågan: proteinpulver hur gör man? Det absolut vanligaste är att man använder i en proteinshake. Man lägger det helt enkelt tillsammans med mjölk eller vatten i en speciell behållare som man skakar för att blanda ihop det.

Men proteintillskott har en mängd olika användningsområden. Tänk på att vissa varianter med starka smaker inte passar att blanda i vad som helst.

Några förslag på vad du kan använda det till är att blanda det i kaffet, blanda i guacamole, i frukostgröten, i en smoothie eller som ingrediens i en hemlagad proteinbar.

Vem behöver proteinpulver?

Protein är en viktig byggsten i kroppen och är avgörande för underhåll och tillväxt av nya celler. Det bidrar också till underhållet av våra muskler och produktionen av energi. Det rekommenderade proteinintaget för en genomsnittlig person är 50% flickor och 45% för män.

Proteinpulver är protein från växter, ägg eller mjölk som har extraherats och komprimerats till form av ett pulver. Förutom protein har man oftast tillsatt olika smakämnen, sötningsämnen och socker för att det ska smaka bra. En skopa av ett bra proteintillskott innehåller ungefär 25 gram protein.

Protein är ett av kroppens mest grundläggande behov och är viktigt för att bygga muskler, läka ärrvävnad och för att tillverka enzymer och hormoner. Det gör proteinpulver bra för att hjälpa med viktnedgång och framhäva musklerna.

Proteintillskott är bra för att bygga muskler, lindra träningsvärk och för att bibehålla en sund vikt.

Hur mycket protein får du i en proteinpulvershake?

Vanligtvis kommer 20-25 g protein från en pulvershake att ta hand om hälften av dina dagliga behov. Denna mängd kommer att ändras beroende på vad dina mål är – bygga muskler eller gå ner i vikt. (2)

Du kan också få hälsofördelar av de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som tillsätts i vissa produkter. Till exempel är kollagen en stor källa till vitamin B12, vilket är viktigt för att upprätthålla frisk hud, hår och naglar.

Hur många gånger om dagen ska jag ta ett proteinpulver?

Detta beror verkligen på dina mål. Om du försöker bygga muskler rekommenderas tre proteinrika måltider om dagen i kombination med styrketräning. Om du vill gå ner i vikt kommer ett måltidsersättningspulver mellan måltiderna att hjälpa dig att minska på kalorierna.

Hur mycket protein behöver du per dag?

När det gäller protein finns till skillnad från många andra näringsämnen inget strikt rekommenderat dagligt intag enligt Livsmedelsverket. Istället har man sagt att ca 10-20 % av ditt dagliga intag bör komma från protein. I Livsmedelsverkets senaste undersökning är det dock sällan ett problem här i Sverige då genomsnittet låg på ca 17 %.

Om du försöker gå ner i vikt är den rekommenderade mängden cirka 0,8 g per kg kroppsvikt. Om du vill bygga muskler är rekommendationen minst 1,2 g per kg kroppsvikt. Denna summa kan gå upp ännu högre om du är överviktig och tränar intensivt.

Proteinbehovet skiljer sig även lite mellan kvinnor och män där män behöver något mer.

 • En genomsnittlig man behöver ca 70-140 g protein per dag.
 • En genomsnittlig kvinna behöver ca 60-110 g protein per dag.

För att uppnå maximal proteinsyntes efter träning bör man få sig minst 1,6 g protein per kg kroppsvikt och dag. För en person på 75 kg motsvarar det ca 120 g. 

Vilken är den bästa tiden att ta ett proteinpulver?

Den bästa tiden att ta ditt proteinpulver beror verkligen på dina mål. En shake efter träning är bra för dem som vill bygga muskler. Samtidigt kan en proteinrik frukost hjälpa till att dämpa din aptit fram till lunch och även hjälpa dig att undvika mellanmål mellan måltiderna.

Ska jag använda BCAA tillsammans med proteinpulver?

Det finns en hel del debatt om huruvida du ska ta BCAA (grenade aminosyror) tillsammans med eller separat från ditt proteintillskott. Den främsta anledningen till att människor gör detta är att minska muskeltrötthet och smärta. Det finns dock begränsade bevis för att ta BCAA minskar muskelsmärta. (3)

Finns det några biverkningar?

Proteinpulver är sett som är väldigt säkert kosttillskott och det finns få risker för biverkningar. Den vanligaste risken är att man får i sig för mycket socker och kalorier.

Om du har en hälsosam kost överlag och bara använder proteintillskott med måtta, är det osannolikt att du upplever några biverkningar. Vissa människor klagar över magsmärtor efter att ha använt produkter som innehåller soja. Det kan du dock undvika genom att välja ärtprotein, som är lättare att smälta.

Laktosintoleranta, personer som har svårt att spjälka laktos och de med känslig mage kan få gastrointestinala besvär från proteintillskott tillverkade från mjölk.

Precis som med de flesta saker i livet finns det en övre gräns när det kommer till protein. För mycket protein är skadligt för njurarna. I första hand får man en signifikant högre risk att drabbas av njursten. Får man i sig mycket av proteinet från rött kött ökar även risken för högt blodtryck och tarmcancer.

Huruvida proteinpulver är farligt eller inte beror lite på dina förutsättningar, men om du inte lider av allvarliga sjukdomar eller överdoserar så är det säkert att använda.

Är det säkert under graviditeten?

Proteinpulver är säkra att använda under graviditeten om du håller en hälsosam kost överlag. Vår hälsorådgivare säger: "Om du är gravid och tar proteintillskott, se till att du väljer en produkt med en ren innehållsdeklaration. Och begränsa ditt intag till högst 25g per dag. Det är samma mängd protein som du får från två ägg."

Får du större muskler av proteinpulver?

Proteinpulver gör dig inte direkt större muskler. För att bygga de där stora musklerna måste du träna och vila. Efter ett träningspass slits dina muskler ner. Protein hjälper till att reparera de trasiga musklerna så att de är starkare nästa gång du tränar. (4)

Är proteinpulver bättre än riktig mat?

Vissa människor verkar tro att proteinpulver är en magisk produkt som är bättre än att äta riktig mat. Det är dock absolut inte fallet. Riktig mat är alltid bättre. Tillskott är dock ett bekvämt sätt att få i sig extra protein i din kost, men du bör inte ta bort riktig mat helt.

Kan man använda proteinpulver utan att träna?

Man kan ta proteinpulver utan att träna, men du kommer inte bygga några muskler. Muskler bildas i en process som kräver att muskeln utsätts för stress. Då startas en process där muskeln bryts ner för att sedan bygga upp sig ännu starkare.

Vem ska inte använda proteinpulver?

Om du har eller håller på att återhämta dig från en allvarlig skada eller sjukdom bör du undvika den här sortens produkter.

Personer som är under 18 år eller över 70 har lite andra krav vad gäller proteinintaget. (5)

Kan man använda proteinpulver varje dag?

Vår hälsorådgivare säger: "Du ska inte använda proteinpulver varje dag. Ta en paus på 1-2 dagar mellan användningsperioden. Detta kommer att hjälpa din kropp att få tid att reparera och bygga ny muskelvävnad.”

Du måste också tänka på att såna här produkter inte är helt tomma på kalorier. Kontrollera näringsdeklarationen och konsumera inte fler kalorier än din kropp behöver.

Vilken mat innehåller mest protein?

Vår näringsexpert säger: ”Det här är en fråga som kommer upp mycket. Det finns inget enskilt livsmedel som innehåller mest protein. Det beror på maten. I allmänhet innehåller magert kött mest protein per portion."

Är proteinpulver bra för att gå ner i vikt?

Att gå ner i vikt kräver att du bränner fler kalorier än du förbrukar. Proteinpulver kommer inte att kompensera för en kaloririk måltid. Du måste fortfarande titta på vad du äter. (6)

Som sagt, protein hjälper till att bibehålla dina muskler medan du minskar kalorier. Det betyder att din kropp kommer att bränna fett från andra källor för att ge bränsle till dina muskler.

Proteintillskott kan göra det lättare att skära bort ohälsosamma kolhydrater, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare.

Vad är skillnaden mellan vassle och kasein?

Både vassle och kasein är två proteinkällor som utvinns från mjölk. Mellan de två är vassle det snabba alternativet vars aminosyror snabbt absorberas av kroppen. Kasein är det långsamma alternativet som kontinuerligt förser kroppen med protein under längre tid.

Båda alternativen är bra proteinpulver som hjälper dig att bygga muskler, men användningsområdena ser lite olika ut. Vassleprotein är bäst att ta i nära anslutning till träning när musklerna snabbt behöver protein. Kasein är perfekt att ta innan läggdags så musklerna har tillräckligt med protein för att byggas upp igen under natten.

Ska du bara välja ett av dem är vassle det bästa valet. Kasein är lite dyrare per gram protein så du får mer värde för pengarna om du väljer vassle. Vassle löser sig även enklare i vatten medan kasein lätt bildar klumpar. De flesta tycker även att vassle har bättre textur och smakar godare.

Vad är skillnaden mellan whey-80 och whey-100?

När man läser whey 80 och whey 100 för första gången kan man tro att det är vassleprotein med 80 % respektive 100 % proteinhalt. Men riktigt så enkelt är det inte.

Whey-80 skriver man oftast om proteinpulver från vasslekoncentrat. Det är ett billigt alternativ som innehåller ca 70-80% protein.

Whey-100 skriver man oftast om vassleisolat eller ibland vasslehydrolysat. Det är ett förfinat vasslepulver med en proteinhalt över 85 % och med ännu snabbare upptagningsförmåga. Det har även lägre kalorihalt och innehåller väldigt lite laktos. Den stora nackdelen är att det är mycket dyrare.

 • Ett whey 80 brukar kosta ungefär 200 kr / kg och innehåller ca 75 % protein. Mängden protein du får för varje krona blir därmed ca 3,75 g / kr.
 • Ett whey 100 kostar ca 450 kr / kg och innehåller ca 85 % protein. Mängden protein du får för varje krona blir därmed ca 1,9 g / kr.

Whey 100 är därmed nästan dubbelt så dyrt per gram protein än ett whey 80. Är du inte laktosintolerant, elitatlet eller verkligen föredrar någon speciell smak på ett whey 100 är det bättre att välja ett whey 80.

Vad är skillnaden på proteinpulver och gainer?

Proteinpulver är ett populärt tillskott bland idrottare och kroppsbyggare, eftersom det kan hjälpa till att bygga muskelmassa. Att ta det just för viktuppgång är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för alla. Vissa människor kan klara sig bättre med en gainer, som är en typ av tillskott som innehåller protein, kolhydrater och ofta även andra näringsämnen.

Den största skillnaden mellan proteinpulver och en gainer är förhållandet mellan protein och kolhydrater. Det förstnämda har vanligtvis ett högre förhållande mellan protein och kolhydrater, medan en gainer har ett högre förhållande mellan kolhydrater och protein - vanligtvis runt 2:1. Vissa människor kan uppleva att de känner sig mer mätta och deras träningspass blir bättre när de använder en gainer. Andra kanske upptäcker att de får samma resultat med proteinet.

Som vi beskrev ovan är skillnaden i förhållandet mellan protein och kolhydrater avgörande. Om du inte är säker på vilket som kan vara bättre för dig, prova båda och se hur du känner.

Källor:

 1. Gymgrossisten.com: Välj rätt proteinpulver
 2. Styrkelabbet.se: Proteinpulver - Vad gör det och bygger du mer muskler av det?
 3. WellAware: BCAA eller proteinpulver - vad är bäst?
 4. Sats.se: Större muskler och bättre träningsresultat av proteinpulver?
 5. Forskning.se: Många äldre behöver äta mer protein för att komma upp ur fåtöljen
 6. Aftonbladet: Proteinpulver hjälper dig inte gå ner i vikt

Hur testar vi proteinpulver på Fitnessfrank.se?

Vi har valt ut de bästa proteinpulvren enligt följande fem bedömningskriterier:

 • Innehåll: Vi har fokuserat på högt biologiskt värde, låg sockerhalt och få tillsatta ämnen.
 • Smak & lösning: Vi har valt ut goda smaker som löser sig lätt i både vatten och mjölk.
 • Pris: Vi har valt ut både dyra och billiga alternativ som vi tycker är prisvärda.
 • Kvalitet: Vi har valt ut produkter av hög kvalitet. Många av dem är tillverkade enligt GMP och HACCP.
 • Kundbetyg: Vi har valt produkter som fått övervägande positiva omdömen från kunder.
Senast uppdaterad: 19 januari 2023

Så vilket proteinpulver är bäst i test 2022?

Vi har utsett Core Protein Pro till proteinpulver bäst i test i årets stora jämförelse. Det är ett proteinpulver av mycket hög kvalitet, med de två bästa typerna av vassleprotein för blixtsnabbt upptag i kroppen. Det finns att köpa i 6 olika smaker så du kan lätt hitta en favorit. Det innehåller en litem mängd socker och sötningsmedel och har en mycket bra sammansättning av aminosyror.

Tittar man på vad kunderna har att säga är majoriteten väldigt nöjda och mer än 90 % har gett det 5/5 i betyg. Vissa tycker dock att smaken är lite för söt.

4,7
Innehåll
5,0
Smak & Lösning
5,0
Pris
4,1
Kundbetyg
4,5
Totalt:
4,7
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.