Bästa proteinpulvret - Bäst i test 2022 - Köpguide

Följ våra expertråd för att hitta det bästa proteinpulvret inom flera kategorier.

Proteinpulver är det mest köpta kosttillskottet och grunden för många tränandes kosthållning. Det finns fler olika varianter på proteinpulver än något annat kosttillskott. Tyvärr håller många av dem låg kvalitet.

I flera fall har vi märkt att sockerhalten är skyhög eller så är det omöjligt att få dem klumpfria. Är det inte första gången du köper proteinpulver har du säkerligen råkat ut för liknande problem själv.

Proteinpulver är precis som det låter ett komprimerat pulver från en proteinkälla - vanligast från mjölk - som smaksatts för att få det godare.

Det är bra både för dig som vill bygga muskler och gå ner i vikt. Proteinpulver kan även lindra träningsvärk efter ett hårt pass på gymmet.

Men hur avgör man om ett proteinpulver är bra eller inte och vilket är det bästa proteinpulvret?

Vi beställde 43 av de mest populära proteinpulvren och ställde dem sida vid sida. Och istället för att bara välja ut ett proteinpulver som det bästa har vi valt ut flera alternativ som är bra vid olika typer av användning och budgetar.

Testvinnarna består av proteinpulver med riktigt bra innehåll, som smakar och löser sig bra, från olika proteinkällor och några riktigt billiga alternativ.

Läs vidare för att se vilka våra favoriter blev, vad som är viktigt att tänka på när du köper proteinpulver, vad det är bra för samt vilka biverkningar man kan råka ut för.

Så hittar du bästa Proteinpulver

Viktigt att tänka på vid köp av proteinpulver

När du ska välja proteinpulver måste du först och främst veta vad du ska ha det till. Ett proteinpulver som är anpassat för att gå ner i vikt är inte såklart det bästa valet om du är ute efter att bygga muskler.

Vi har sammanställt en kortfattad guide som hjälper dig att välja rätt proteinpulver:

 • Bygga muskler - Letar du efter ett proteinpulver för att bygga muskler ska du först och främst välja ett proteinpulver med högt biologiskt värde. Med biologiskt värde menas hur bra kroppen är på att absorbera innehållet i proteinpulvret. Vasslekoncentrat eller vassleisolat är de bästa proteinpulvren för att bygga muskler.
 • Gå ner i vikt - Letar du efter ett proteinpulver för att gå ner i vikt ska du undvika proteinpulver med tillsatt socker och maltodextrin. Undvik även proteinpulver som innehåller extra tillsatser av BCAA då de främjar muskelbyggande och viktuppgång.
 • Veganskt - Är du vegan eller vegetarian ska du hålla dig ifrån mjölkproteiner som vassle och kasein. Använd istället ett 100 % växtbaserat proteinpulver från soja, ärta eller hampa.
 • Snällt för magen - Har du ofta problem med magen eller IBS ska du välja ett proteinpulver fritt från laktos, sötningsmedel och maltodextrin. Hampaprotein är ett väldigt skonsamt alternativ för magen.
 • Budget - Spendera inte mer än du har tänkt på ditt proteinpulver. De mest prisvärda alternativen är vasslekoncentrat och sojaisolat. Undvik framförallt färdigblandade proteinshakes då de kostar väldigt mycket.

När du har bestämt dig för vilken sorts proteinpulver du ska köpa finns det fortfarande många alternativ att välja mellan. För att avgöra om ett proteinpulver är bra eller inte ska du kolla på de här fyra punkterna:

Innehåll

Först och främst bör du kolla på hur mycket protein pulvret innehåller - det är det allra viktigaste. Det bästa är ett proteinpulver som innehåller alla nio essentiella aminosyror och gärna extra mycket lysin.

Du bör även kolla på hur mycket kolhydrater, fett och socker det finns i pulvret. De värdena behöver vara i linje med din generella approach till diet.

Till sist bör du också kolla igenom innehållsförteckningen efter tillsatser som sötningsmedel, förtjockningsmedel och fyllnadsmedel. Ju färre av dessa desto bättre.

Smak & lösning

Smak och lösning är minst lika viktiga aspekter som pris och innehåll. Ingen har någon nytta av en proteinshake man inte vill dricka för att den smakar illa, klumpar sig eller är oaptitligt grumlig.

Det är såklart lite svårare att läsa sig fram till vilka produkter som är bra på den här punkten. Här får man förlita sig på vad tidigare kunder har att säga, läsa oberoende tester av produkten eller helt enkelt testa sig fram själv.

Pris

Den största prisskillnaden mellan olika proteinpulver består i olika proteinkällor. Soja- och vassleprotein är bland de billigaste alternativen medan biff, hampa och veganska mixar ofta ligger i topp bland de dyrare.

När du ska jämföra olika produkter med varandra bör du inte bara kolla på kilopriset utan även proteinhalten. En produkt med väldigt hög proteinhalt kan bli mer prisvärd än en med lägre proteinhalt även om kilopriset blir dyrare - det är ju ändå proteinet du är ute efter.

Kundbetyg

Ett bra sätt för att snabbt få en överblick om en produkt är bra eller dålig är att läsa vad tidigare kunder har att säga om proteinpulvret. Är de flesta övervägande positiva är chansen stor att även du blir det.

Tänk på att de flesta även bara väljer att kommentera om de är missnöjda så många positiva omdömen är en tydlig signal att produikten är bra. 

Våra 9 bästa proteinpulver (oktober 2022)

 1. Bäst i test: Core Protein Pro
 2. Bästa billiga proteinpulver: GAAM 100% Whey Premium 1 kg
 3. Godaste proteinpulvret: Core Whey Protein
 4. Bästa premiumvalet: 100% Whey Gold Standard
 5. Bästa vassleisolat: Micro Whey Active
 6. Bästa långsamma proteinpulvret: Core Casein
 7. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein
 8. Bästa veganska proteinpulvret: Healthwell Vegan Protein
 9. Bästa proteinpulvret för känslig mage: Healthwell Hampaprotein EKO

1. Core Protein Pro - Bäst i test

Core Protein Pro
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Högkvalitativt vasslekomplex som kombinerar vassleisolat med vasslehydrolysat och har en proteinhalt om hela 91 %.
Proteinhalt
90%
Pris / kg
499 kr
Protein g/kr
1,80
Sockerhalt
0,1%

Vi utsåg Core Protein Pro till det "bästa proteinpulvret" för att det är en högkvalitativ produkt med överhängande del fullvärdigt protein och en minimal mängd socker. Vi gillar verkligen att det faktiskt är en renodlad proteinprodukt nästan helt utan kolhydrater.

Fördelar
 • Proteinpulver av högsta kvalitet
 • Mycket låg sockerhalt
 • God upptagningsförmåga
Nackdelar
 • Priset

Den här kategorin är främst till för dig som söker det absolut bästa proteinpulvret men inte har några problem med att betala lite extra för det. Vi har lagt extra fokus på proteinhalt, upptagningsförmåga och aminosyraprofilen.

Core Protein Pro är ett högkvalitativt vassleproteinisolat med hela 91 % fullvärdigt protein. Det innehåller nästan inget socker (0,1 %) och väldigt lite fett (1,6 %). Kombinationen av vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat gör pulvret till ett av de allra bästa när det kommer till upptagningsförmåga. Att det dessutom även fungerar utmärkt för laktosintoleranta gör inte pulvret mindre attraktivt. Pulvret är lättblandat och klumpar sig inte alls - vare sig i mjölk eller vatten. Produkten finns i de klassiska smakerna choklad, jordgubb, naturell och även i bjönbär/vanilj.

På det stora hela är Core Protein Pro ett utmärkt proteinpulver där det endast är priset som sticker ut som det negativa.

Var kan jag köpa produkten?

2. GAAM 100% Whey Premium 1 kg - Bästa billiga proteinpulver

GAAM 100% Whey Premium 1 kg
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Köp nu
köp
på Proteinbolaget
Sammanfattning: Proteinbolagets egna proteinpulver som får höga betyg för dess goda smaker.
Proteinhalt
74%
Pris / kg
239 kr
Protein g/kr
3,10
Sockerhalt
8%

I vårt test blev GAAM 100% Whey Premium 1 kg utnämnt "bästa billiga proteinpulver". Vi uppskattar att det finns tillgängligt i många smaker, och verkligen ger mycket protein för pengarna. Räcker länge och är bra för dig som prioriterar mängd.

Fördelar
 • Många goda smaker
 • Producerat i Sverige
 • 4/5 av användarna
Nackdelar
 • Låg proteinhalt
 • Klumpar sig ibland
 • Mycket socker

GAAM Nutrition 100% Whey är Proteinbolagets motsvarighet till Core Whey Protein med ganska liknande innehåll, men lite lägre proteinhalt. Det innehåller vasslekoncentrat och proteinhalten är 74%. Förutom protein innehåller det även 8% socker, vilket är bland de högsta bland de proteinpulver vi testat, och många tillsatser som emulgeringsmedel, färgämnen, sötningsmedel.

En portion av GAAM 100% whey innehåller 133kcal bestående av 25,5 g protein, varav 5,5 g BCAA, 3,5g kolhydrater 2g fett och 2g kostfibrer.

GAAM 100% Whey kommer i över 20 olika smaker så det finns verkligen någon smak som passar alla. Från naturell, och de vanliga smakerna choklad, vanilj och jordgubb till de mer ovanliga tutti frutti och polkagris.Det som gör GAAM unikt i vårt test är att ingen i testpanelen har gett någon av smakerna ett riktigt dåligt betyg även om smakbetygen inte alltid varit det högsta.

Det vi gillar mest med GAAM 100% Whey är variationen av smaker som samtliga är goda och att pulvret löser sig ganska lätt i vatten. Det som drar ner betyget är den lite lägre proteinhalten och sockerhalten.

Var kan jag köpa produkten?

3. Core Whey Protein - Godaste proteinpulvret

Core Whey Protein
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Prisvärt proteinpulver med över 10 olika fantastiska smaker.
Proteinhalt
80%
Pris / kg
239 kr
Protein g/kr
3,35
Sockerhalt
6,5%

Vi bedömde att Core Whey Protein var det "godaste proteinpulvret". Vi uppskattar den finstilta balansen mellan smak och konsistens i kombination med många smakalternativ. Perfekt för alla som uppskattar smakmässig variation

Fördelar
 • Rik på BCAA
 • Många goda smaker
 • 4,3/5 av användarna
Nackdelar
 • Lite hög sockerhalt

Om du vill bygga muskler och få ut så mycket som möjligt av din träning är vassleprotein det bästa valet. En av de största fördelarna med vassleprotein är att det innehåller ett brett spektrum av aminosyror som ofta saknas i växtbaserade proteiner som ärter och hampa.

Core Whey Protein är ett vasslekoncentrat som finns att få i en mängd olika smaker och som har ett skarpt fokus på att använda svenska råvaror. Pulvret består av hela 80% protein och finns i mer än 10 olika smaker. Vad sägs till exempel om jordgubbsmilkshake, banana split eller kanelbulle? Till julen går det också att få med smak av lussebullar eller pepparkakor. Självklart finns även de klassiska smakerna som choklad, jordgubb och vanilj. Pulvret går lika bra att dricka som det är blandat med vatten eller mjölk som att blanda i smoothies eller i frukostgröten.

Core är namnet på Svenskt Kosttillskotts egna produkter och det märks inte minst när det kommer till priset. Produkten är en av de mest prisvärda och kan jämföras med Gymgrossisten och Proteinbolagets egna märken där kilopriset är liknande men proteinhalten något lägre.

Vi gillar att Core Whey Protein har en hög proteinhalt med bra aminosyraprofil, finns i många olika och inte minst goda smaker, och kanske framförallt att det kommer till ett väldigt bra pris. Det enda vi har att anmärka på är att sockerhalten kunde varit något lägre, samt att ett par smaker smakar lite för artificiellt.

Var kan jag köpa produkten?

4. 100% Whey Gold Standard - Bästa premiumvalet

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Ett av världens mest sålda och populära proteinpulver bestående av 4 olika former för optimalt upptag.
Proteinhalt
78%
Pris / kg
443 kr
Protein g/kr
1,77
Sockerhalt
3,9%

Vi kom fram till att 100% Whey Gold Standard är det "bästa premiumvalet". Som ett av världens mest sålda proteinpulver sätter det verkligen standard för kvalitet. Vi gillar verkligen smaken och de höga proteinhalten.

Fördelar
 • Mycket välsmakande
 • Många smaker att välja mellan
 • Välkänt märke
Nackdelar
 • Dyrt

Ett proteinpulver med hög proteinhalt som lätt blandas i shaken och fås till ett bra pris betyder mycket. Kan du däremot inte få i dig den på grund av att den smakar dåligt så är pulvret trots allt inte särskilt bra. Det finns dock en produkt som ingen i testpanelen tycker smakar dåligt.

100% Whey Gold Standard är ett av världens mest sålda proteinpulver. Det är ett vassleblandprotein bestående av vassleproteinisolat och vasslekoncentrat. Produkten är över lag ganska dyr och det finns definitivt proteinpulver som både är mer prisvärda och bättre. Det som dock skiljer whey gold standard från mängden är smakerna. Många menar på att det är kanske världens godaste proteinpulver och även vi är villiga att hålla med. Det spelar ingen roll vilken av de 10 olika smaker du väljer då samtliga är mycket goda. 

Är du ute efter ett gott proteinpulver som samtidigt har en hög proteinhalt är 100% Whey Gold standard det utmärkta valet för dig. 

Var kan jag köpa produkten?

5. Micro Whey Active - Bästa vassleisolat

Micro Whey Active
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Lättlösligt proteinpulver i 6 olika smaker av högsta kvalitet.
Proteinhalt
84%
Pris / kg
345 kr
Protein g/kr
2,44
Sockerhalt
4%

Vår testpanel utsedde Micro Whey Active till "bäst vassleisolat". Vi gillar att man får en proteinprodukt nästan helt fri från kolhydrater, fett och laktos. Att det är lättlösligt ger även plus i kanten.

Fördelar
 • Bra aminosyraprofil
 • Snällt för magen
 • 4,6/5 av användarna
Nackdelar
 • Dyrt om man inte köper storpack

Micro Whey Active är ett lättblandat vassleisolat. Vassleisolat är i stort sett är fritt från laktos och är mer skonsamt mot magen än vasslekoncentrat. Det har även generellt en högre proteinhalt, vilket även återspeglas i den här produkten med en proteinhalt på 84%.

Det här är ett lättblandat pulver som inte klumpar sig. En portion av Micro Whey Active innehåller endast 117 kcal i form av 25,2 g protein, 1,2 gram kolhydrater och 0,9 gram fett.

Vad gäller smaker gör Micro Whey Active dig inte besviken. Proteinpulvret finns i hela 6 varianter såsom banan/choklad, mintchoklad, vanilj, jordnötssmör/choklad, skogsbär och givetvis – naturell. Vissa i testpanelen hade lite svårt för naturellsmaken och blev en aning besvikna på en bitter eftersmak. Men för att vara naturell smakar den ändå helt ok och man slipper givetvis tillsatser som sötningsmedel.

Det vi gillar mest med Micro Whey Active är innehållet och funktion. Det som drar ner betyget är priset - i synnerhet priset om man inte köper hem 4 kg-variaten. Smakerna har fått lite blandade åsikter av testpanelen där vanilj, choklad och skogsbär har fått väldigt bra betyg, medan jordgubb, päron/vanilj och naturell har fått sämre betyg av några testare.

Var kan jag köpa produkten?

6. Core Casein - Bästa långsamma proteinpulvret

Core Casein
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Kaseinpulver till ett bra pris med flera goda smaker och dessutom låglaktos.
Proteinhalt
80%
Pris / kg
292 kr
Protein g/kr
2,74
Sockerhalt
3,4%

Vi kom enhälligt fram till att Core Casein är det "bästa långsamma proteinpulvret". I sedvanlig Core-anda får man mycket för pengarna. Ett prisvärt alternativ för dig som vill slippa snabbupptagna proteiner. Vi gillar även de många smakalternativen.

Fördelar
 • Hög proteinhalt
 • Låglaktos
 • 4,4/5 av användarna
Nackdelar
 • Vissa av smakerna inte alls lika goda som andra

Kasein är det bästa proteinet att ta innan du går och lägger dig. Dess långsamma upptagningsförmåga ger kroppen ett stadigt flöde av proteiner under hela natten och hjälper dig att undvika att vakna hungrig klockan 04. Kaseinprotein är också ett bra val för dig som vill gå ner i vikt eftersom det gör att du känner dig mätt med relativt få kalorier. Det förhindrar även muskelnedbrytning när du ligger på ett kaloriunderskott.

Core Casein är ett micellärt kaseinpulver som finns att köpa i 9 olika smaker. En portion innehåller strax över 21 gram protein och proteinhalten är runt 80 % beroende på vilken smak man väljer. Kolhydratshalten på 3,4 % är betydligt lägre än Core Whey. Priset är dock något högre än Core Whey men ligger samtidigt lågt till när man jämför med andra kaseinpulver. Vissa utav våra testare gillade inte banana split, nötkräm och kanelbulle, men generellt så är de flesta smakerna uppskattade av testpanelen. Påsen känns också väl framtagen och enkel att öppna och återförsluta. 

Var kan jag köpa produkten?

7. Self Omninutrition Soy Protein - Bästa sojaproteinet

Self Omninutrition Soy Protein
Betyg 3,7/5
Betyg 3,7/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Hög proteinhalt till lågt pris, men smaken lämnar mycket att önska.
Proteinhalt
91%
Pris / kg
239 kr
Protein g/kr
3,81
Sockerhalt
0,2%

Vi utsåg Self Omninutrition Soy Protein 1 kg till "bästa sojaproteinet". Med hög proteinhalt och helt fritt från animaliska produkter.  Vi gillar särskilt att det är garanterat fritt från i sojaprotein annars vanligt förekommande växtbaserade östrogener.

Fördelar
 • 100% vegetabiliskt
 • Hög proteinhalt
 • 3,6/5 av användarna
Nackdelar
 • Aminosyraprofilen
 • Smaken

När det kommer till den här kategorin har vi inte lagt så mycket fokus på om proteinpulvren är fullvärdiga eller om de innehåller mycket socker. Istället har vi tagit fram det mest prisvärda proteinpulvret när det kommer till hur mycket rent protein man faktiskt får per krona.

Self Omninutrition Soy Protein är ett ypperligt proteinpulver för laktosintoleranta och vegetarianer då den utesluter animaliskt protein helt. Sojaproteinisolatet är dessutom helt fritt från fytoöstrogener, vilket gör det till ett fullgott pulver för båda könen. Isolat tas upp snabbare än andra former och ger således snabb effekt för dina muskler. En förpackning innehåller 1 kg proteinpulver och en portion (30 g) innehåller 113 kcal. Dessa består av 91% protein, 0,2 % socker och 0,3 % fett. 

Om du är trött på beska vegetariska proteinpulver med hösmak blir din gom betydligt mer tillfredsställd av Self Omninutrition Soy Protein. Den är sötad med stevia, vilket är ett naturligt och nyttigt alternativ till vanligt socker, och finns i de klassiska smakerna vanilj, choklad, jordgubb och naturell.

Var kan jag köpa produkten?

8. Healthwell Vegan Protein - Bästa veganska proteinpulvret

Healthwell Vegan Protein
Betyg 3,7/5
Betyg 3,7/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Fullvärdigt proteinpulver för veganer med protein från havre, ärta och ris.
Proteinhalt
74%
Pris / kg
374 kr
Protein g/kr
1,98
Sockerhalt
0,5%

Vi upplever att Healthwell Vegan Protein är det "bästa veganska proteinpulvret". Något som särskilt uppskattades var att smaken vida överstiger vad vi förväntade oss av denna sorts proteinpulver. Vi uppskattar särskilt att blandningen havre, ärta och ris garanterar fullvärdighet.

Fördelar
 • Smakar bra för att vara veganskt proteinpulver
 • Fullvärdigt protein för veganer
 • Extra vitaminer & mineraler
Nackdelar
 • Smakar inte bra jämför med andra sorters protein
 • Dyrt

Veganska proteinpulver har blivit allt mer populära och i samband med det så har alternativen även ökat markant. Tyvärr så saknar många pulver vissa essentiella aminosyror vilket drar ner betyget. Som tur är finns det produkter som står ut från mängden. 

Healthwell Vegan Protein är ett fullvärdigt blandprotein som består av ärtprotein (73 %), havreprotein (15 %) samt risprotein (5 %). Dessutom har aminosyran glycin tillsatts för att optimera aminosyraprofilen. Det märks att proteinpulver har fokuserat fullt på den veganska målgruppen eftersom man även har adderat vitaminer och mineraler som veganer brukar ha svårt att få i sig. Proteinhalten ligger på 74 %, vilket står sig bra i jämförelse med andra veganska proteinpulver. Det som framförallt utmärker produkter är fokuset på att göra proteinet fullvärdigt.

Testpanelen gillade att pulvret inte är så svårblandat som många andra veganska alternativ, men betyget på smaken varierade.

Var kan jag köpa produkten?

9. Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa proteinpulvret för känslig mage

Healthwell Hampaprotein EKO
Betyg 3,6/5
Betyg 3,6/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Vegetabiliskt och ekologiskt hampaprotein fullt av fibrer, protein och nyttiga fettsyror.
Proteinhalt
50%
Pris / kg
298 kr
Protein g/kr
1,68
Sockerhalt
7%

Som"bästa proteinpulvret för känslig mage" lyfter vi fram Healthwell Hampaprotein EKO. Vi gillar särskilt att den stora mängden kostfibrer gör proteinet särskilt långsamt och även ger äkta mättnadskänsla. Plus i kanten för de många hälsofördelarna tack vare dess breda näringsprofil.

Fördelar
 • 25% kostfibrer
 • Diskret smak
 • 4,0/5 av användarna
Nackdelar
 • Bara 50% protein
 • Lägst protein per krona

I Healthwell Hampaprotein hittar du ett 100 % vegetabiliskt proteinpulver. I pulvret finns det främst protein (50 %), 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfibrer. Proteinhalten är betydligt lägre jämfört med andra sorters protein, men står sig bra jämfört med andra hampaproteinpulver.

Healthwell hampaprotein är ekologiskt tillverkat och EU-certifierat. Pulvret är dessutom helt fritt från tillsatser. Hampaprotein passar främst för veganer, laktosintoleranta eller personer med känslig mage. För andra grupper finns det mycket bättre proteinpulver att välja på.

Vissa tycker säkert att det känns lite tråkigt att bara ha tillverkat ett pulver utan smaksättning, och vi hade också gärna sett att det hade funnits några olika alternativ att välja mellan. Men den naturliga smaken från hampa är svår att få bort och skär sig lätt mot tillsatta smaker. Testpanelen gillar inte konsistensen när man blandar det till en shake och smaken får inte heller toppbetyg. Dock går det utmärkt att använda i matlagning eller i en smoothie.

En av de stora fördelarna med Healthwell Hampaprotein, är att det är fullt av nyttigheter som är bra för din kropp. Förutom mycket protein och kostfibrer förser det dig också med omega-3 och mineraler som zink, järn och magnesium vilka hjälper din kropp med bland annat nerv- och muskelfunktionen. De förbättrar också immunförsvaret. 

Det som är mindre bra med pulvret är smaken, konsistensen och proteinhalten.

Var kan jag köpa produkten?
Se alla produkter
Så valde vi ut de bästa proteinpulvren

Så gjorde vi testet

Vi har valt ut de bästa proteinpulvren enligt följande fem bedömningskriterier:

 • Innehåll: Vi har valt proteinpulver med högt biologiskt värde, låg sockerhalt och få tillsatta ämnen.
 • Smak & lösning: Vi har valt ut goda proteinpulver som löser sig lätt i både vatten och mjölk.
 • Pris: Vi har valt ut både dyra och billiga proteinpulver som vi tycker är prisvärda.
 • Kvalitet: Vi har valt ut produkter av hög kvalitet. Många av dem är tillverkade enligt GMP och HACCP.
 • Kundbetyg: Vi har valt proteinpulver som fått övervägande positiva omdömen från kunder.

Fler recensioner av proteinpulver:

Andra tillskott för att bygga muskler:

 

Olika sorters proteinpulver

livsmedel rika på proteinDet finns flera olika sorters proteinpulver att välja mellan. Vissa är veganska/vegetariska, andra riktar sig mot laktosintoleranta och några har fullt fokus på att vara ett fullvärdigt protein med en så hög proteinhalt som möjligt. Nedan går vi in på vilka alternativ som finns och när respektive alternativ kan vara ett bra val för dig.

Vassleprotein är den bästa typen av proteinpulver. I alla fall om man ser till biologiskt värde och prisvärdhet. [1]

Är du vegan är sojaprotein eller en mix av flera veganska källor bäst. [2]

Är du laktosintolerant är vassleisolat eller äggprotein bäst beroende på hur känslig du är. [3]

Är du ute efter ett proteinpulver med långsam upptagningsförmåga är kasein bäst. [4]

Biologiskt värde i olika proteinpulver
Proteinkälla Biologiskt värde
Vassle 104
Kasein 77
Biff 80
Ägg 100
Soja 74
Hampa 87
Ärta 65
Ris 77

I tabellen ovan visas de biologiska värdena på olika sorters proteinpulver. I korta drag innebär det att ju högre biologiskt värde desto enklare kan kroppen dra nytta av proteinet. [5]

 

Här nedan går vi igenom de vanligaste typerna av proteinpulver: 

 • whey proteinVassleprotein: Den vanligaste formen av proteinpulver är helt klart den som är tillverkad på vassle, även kallat whey protein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen, vilket är en bidragande faktor till att det är så populärt. Att få i sig protein snabbt efter träningen som tas upp snabbt är det viktigaste i matväg för att bygga muskler.
 • casein proteinKaseinprotein: Precis som vassleprotein utvinns kaseinprotein ur mjölk. Den enda skillnaden är att man i detta pulver använder sig av kaseinet i stället för vasslet. Detta typ av proteintillskott är bra att ta innan du går och lägger dig då det tas upp långsammare än vad vassleproteinet gör. Den långsamma upptagningsprocessen bidrar också till att du känner dig mätt längre. Läs gärna vårt fullständiga test av kaseinpulver.
 • eggÄggprotein: Äggproteinpulver delas upp i 2 olika sorter, heläggsproteinpulver och äggviteproteinpulver. Skillnaden är ganska enkel att lista ut då det hörs tydligt på namnet. Heläggsproteinpulvret tillverkas av både äggvitan och äggulan medans äggvitepulvret endast använder äggvitan. Båda alternativen är bra animaliska substitut till människor som är allergiska mot laktos. Är du ute efter ett äggprotein hänvisar vi dig till vårt test av äggprotein.
 • meatBiffprotein: Den här typen av pulver, med biffprotein, är ganska nytt på marknaden. Det är som namnet antyder baserat på nötkött och har fördelar som en komplett aminosyraprofil samt en hög biotillgänglighet. Biffproteinet har dessutom ett naturligt högt koncentrerat innehåll av BCAA och kreatin. Även detta är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant då det är fritt från laktos. Priserna brukar dock vara högre än exempelvis vassleproteinpulver. Läs mer: Vilket är det bästa kreatinet?
 • proteinBlandprotein: I denna variant ingår det flera olika sorters proteinkällor, precis som namnet avslöjar. Detta för att uppnå en mer skräddarsydd effekt. En noga utformad blandning av kasein och vassle är det absolut vanligaste blandproteinet. Kaseinet har en långsam upptagningsförmåga och vasslet en snabb, vilket ger en utsöndring som varar både direkt och under tid. Även många veganska proteinpulver består av flera olika proteinkällor för att uppnå ett komplett protein.
 • soySojaprotein: Sojaprotein utvinns, precis som det låter, ur sojabönor och är främst framtaget som ett alternativ för de vegetarianer eller veganer som vill variera sitt intag av proteiner. Proteinet kan ha en viss östrogenverkan men det sker endast vid enormt hög konsumtion. Priset är normalt sett förmånligt i förhållande till proteinhalten som brukar ligga kring 90-95 %. Sojaproteinpulver är även ett bra alternativ för de som lider av laktosintolerans.
 • hampaprotein2Hampaprotein: Hampaprotein är ett bra val av för dig som är vegan. De stora fördelarna är att det naturligt innehåller bra fibrer, fetter, mineraler och vitaminer och är ett fullvärdigt protein. Dock har det några nackdelar. Det har dels en låg proteinhalt på endast 50 % och kostar ganska mycket, precis som de övriga veganska kosttillskotten. Är du ute efter ett proteinpulver som är extra skonsamt för magen rekommenderar vi vår guide till de bästa hampaproteinpulvren.
 • green peaÄrtprotein: Ett biologiskt värde på 65 gör att detta typ av kosttillskott bör ses som ett komplement till andra proteinkällor, precis som sojaproteinpulver och andra tillskott för veganer. Det består av isolat av ärtprotein och har en proteinhalt på cirka 75-85 %. Det är vanligt att kombinera ärtprotein med ris- eller haveprotein för att få in alla aminosyror.
 • riceRisprotein: Ett av de dyraste proteinpulvret för veganer på den svenska marknaden just nu är risproteinpulvret. Förutom detta är det dock en riktigt bra proteinkälla. Det är rikt på vitaminer och mineraler och har ett biologiskt värde på ungefär 77. Risken för allergier är låg och det är dessutom snällt mot magen.

Vad är proteinpulver bra för?

Proteinpulver är protein från växter, ägg eller mjölk som har extraherats och komprimerats till form av ett pulver. Förutom protein har man oftast tillsatt olika smakämnen, sötningsämnen och socker för att det ska smaka bra. En skopa proteinpulver innehåller ungefär 10 - 30 gram protein. Proteinpulver anpassade för att bygga muskler innehåller oftast lite mer protein och proteinpulver anpassade för viktnedgång lite mindre.

Proteinpulver är ett bra kosttillskott för att öka ditt proteinintag. Det används främst i samband med träning för att ge musklerna vad de behöver för att växa och reparera sig. 

Protein är ett av kroppens mest grundläggande behov och är viktigt för att bygga muskler, läka ärrvävnad och för att tillverka enzymer och hormoner. Att använda sig av proteinpulver kan också hjälpa med viktnedgång och framhäva musklerna. Äter du en generellt proteinfattig kost eller går på en diet där du inte får i dig tillräckligt med protein är proteinpulver ett bra alternativ för uppnå kroppens behov.

muskulös man tränar pa gym

Proteinpulver är framförallt bra för dig som vill bygga muskler.

1. Bygga muskler

Är du ute efter att bygga muskler är tillräckligt med protein ett absolut måste. Många atleter och gymtränande tar därför proteinpulver för att de tror att det kommer sätta fart på proteinsyntesen i musklerna efter träningen. Och faktum är att de många gånger har rätt.

I en stor analys från 2018 där man sammanställde 49 olika vetenskapliga studier kom man fram till att proteintillskott kraftigt ökar musklernas storlek och styrka hos friska vuxna som lyfter vikter. Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor i proteinpulvrets effekt, dock tycks det inte alls vara lika effektivt hos äldre människor. Att få i sig mer än 1,6 g protein per kilo kroppsvikt och dag visade sig inte ha någon effekt. 

2. Gå ner i vikt

Att äta mycket protein gör att man känner sig mätt längre. Att inte vara hungrig leder i sin tur till att du äter mindre portioner och det blir betydligt mindre småätande. Att inte äta för mycket är det bästa sätter att gå ner och bibehålla en sund vikt.

I en studie från 2017 visade sig att ett tillskott av vassleprotein leder till lägre vikt och minskad fettprocent hos överviktiga personer. Att gå ner i vikt, med eller utan proteinpulver, ger en rad hälsofördelar som lägre kolestrolhalt, lägre blodtryck samt minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Viktigt att tänka på här är att välja ett proteinpulver utan tillsatt socker.

3. Lindra träningsvärk

Precis som protein är viktigt för att bygga upp musklerna kan det hjälpa till att laga skadad muskelvävnad. Därför använder många proteinpulver för att snabbare bli av med träningsvärk efter ett tungt träningspass.

Det finns många studier som visat på att effekten på såväl minskad träningsvärk som ökad proteinsyntes är signifikant om man får i sig tillräckligt med protein

Vill du veta mer om vad proteinpulver är bra för? Läs vår artikel vad är proteinpulver bra för.

 

Hur mycket protein behöver jag?

När det gäller protein finns till skillnad från många andra näringsämnen inget strikt rekommenderat daligt intag enligt Livsmedelsverket. Istället har man sagt att ca 10-20 % av ditt dagliga intag bör komma från protein. I Livsmedelsverkets senaste undersökning är det dock sällan ett problem här i Sverige då genomsnittet låg på ca 17 %.

Proteinbehovet skiljer sig även lite mellan kvinnor och män där män behöver något mer

En genomsnittlig man behöver ca 70-140 g protein per dag.

En genomsnittlig kvinna behöver ca 60-110 g per dag.

proteinbehov

Tabell från Livsmedelsverket som visar på det normala proteinbehovet för män och kvinnor samt skillnaderna för de som tränar hårt.

 

När det kommer till att bygga muskler finns dock lite andra riktlinjer. För att uppnå maximal proteinsyntes efter träning bör man få sig minst 1,6 g protein per kg kroppsvikt och dag. För en person på 75 kg motsvarar det ca 120 g. Översätter man Livsmedelsverkets rekommendation på 10-20% motsvarar det 70-140 g för samma person. Det är inte farligt att få i sig mer än den rekommenderade mängden protein så länge du får i dig tillräckligt av alla andra essentiella näringsämnen. Men det ger inte någon större effekt heller. [6]

Vill du veta hur mycket proteinpulver du behöver ta för att hamna på optimal nivå måste du först räkna ut hur mycket protein du får i dig genom kosten. Skulle samma person som ovan få sig ca 80 g protein från kosten behöver han komplettera med ca 40 g från proteinpulver. Med ett genomsnittligt proteinpulver med en proteinhalt på 80 % motsvarar det 50 g pulver.

Hur många gånger per dag ska man dricka proteinpulver?

Det finns ingen gyllene regel om hur många gånger per dag man ska ta proteinpulver. Det viktiga är att du får i dig rätt mängd protein sett över hela dagen. [7]

Sen spelar det också roll när du tar ditt proteinpulver. En proteinshake nära inpå träningen har större effekt. [8]

 

Hur använder jag proteinpulver?

Det absolut vanligaste är att man använder proteinpulver i en proteinshake. Man blandar helt enkelt proteinpulvret med mjölk eller vatten i en speciell behållare som man skakar för att blanda ihop det.

Men proteinpulver har en mängd olika användningsområden. Tänk på att vissa varianter med starka smaker inte passar att blanda i vad som helst.

Några förslag på vad du kan använda proteinpulver är att blanda det i kaffet, blanda i guacamole, i frukostgröten, i en smoothie eller som ingrediens i en hemlagad proteinbar.

man gör i ordning en proteinshake

Att blanda proteinpulvret i en shaker är det vanligaste sättet att använda proteinpulver

Kan jag få biverkningar av proteinpulver?

Proteinpulver är sett som är väldigt säkert kosttillskott och det finns få risker för biverkningar. Den vanligaste risken är att man får i sig för mycket socker och kalorier.

Det finns även ett antal andra risker man bör vara uppmärksam på.

 • 1. Osäkert innehåll: När det kommer till kosttillskott måste man lita på att tillverkarens innehållsdeklaration stämmer. Köp proteinpulver från välkända varumärken som använder sig av HACCP och GMP för att säkerställa innehållet.
 • 2. Långtidseffekter: Tillräckligt med forskning har ännu inte gjorts så vi vet inte riktigt om ett onormalt högt proteinintag från proteinpulver över lång tid har några negativa hälsoeffekter.
 • 3. Problem med magen: Laktosintoleranta, personer som har svårt att spjälka laktos och de med känslig mage kan få gastrointestinala besvär från proteinpulver tillverkade från mjölk. [9]
 • 4. Högt socker och kaloriinnehåll: Vissa proteinpulver är helt sockerfria medan andra innehåller nästan 30 % socker. De kan göra om ett vanligt glas mjölk till en kaloribomb på 1200 kcal. Tyvärr kan det leda till både övervikt och att blodsockret rusar. [10]
kvinna som har ont i magen

Tyvärr upplever en del att proteinpulver leder till problem med magen.

Kan jag ta proteinpulver utan att träna?

Man kan ta proteinpulver utan att träna, men du kommer inte bygga några muskler. Muskler bildas i en process som kräver att muskeln utsätts för stress. Då startas en process där muskeln bryts ner för att sedan bygga upp sig ännu starkare.

Men att ta proteinpulver utan att träna kan ge vissa andra effekter.

 • Viktuppgång: Tar du ett proteinpulver som innehåller mycket socker eller kolhydrater är det lätt att hamna på kaloriöverskott. Det leder till att du undan för undan lägger på dig extra vikt. [11]
 • Viktnedgång: Ett bra proteinpulver utan socker och kolhydrater kan leda till att du går ner i vikt. Protein gör nämligen att du känner dig mättare. [12]
 • Ger extra fibrer: Många proteinpulver är rika på fibrer. Fibrer är väldigt viktiga för matsmältningssystemet. De ger också en ökad mättnadslänsla. [13]
 • Skador på njurarna: Ett för stort intag av protein kan leda till skador på njurarna. Proteinmetabolismen utgår från njurarna och får du i dig onödigt mycket orkar njurarna inte med till slut. [14]
 • Energikick: En proteinshake direkt på morgonen kan ge dig en insulinkick, vilket leder till ökade energinivåer. Du kommer helt enkelt känna dig piggare på morgonen och förmiddagen. [15]

Vilket proteinpulver är bäst?

Det bästa proteinpulvet har en hög proteinhalt, är ett fullvärdigt protein, har en bra sammansättning av de olika aminosyrorna och innehåller en liten mängd socker, sötningsmedel och andra tillsatser. Det ska även absorberas bra av kroppen. Det är alltså av yttersta vikt att du hittar ett bra proteinpulver.

Med det sagt rekommenderar vi Core Protein Pro som ditt nästa proteinpulver. Ett proteinpulver av mycket hög kvalitet, högt biologiskt värde och blixtsnabb absorbering i kroppen. Det finns att köpa i 6 olika smaker där vår favorit blev choklad.

Tittar man på vad kunderna har att säga är majoriteten väldigt nöjda och mer än 90 % har gett det 5/5 i betyg. Vissa tycker dock att smaken är lite för söt.

 

Vanliga frågor om bästa proteinpulvret

Vanliga frågor och svar om proteinpulver

Vilken tid på dygnet ska proteinpulver tas?

Det finns inget rätt eller fel här utan är helt upp till dig. Vad som rent generellt kan sägas däremot är:

 • Efter ett träningspass är det viktigt att snabbt få i sig protein
 • Vissa har svårt att sova kort efter de ätit och bör således inte ta det innan sänggång
Vilken effekt ger proteinpulver?

När du tar proteinpulver får du i dig en större mängd protein som tas upp genom din mag- och tarmkanal som sedan höjer aminokoncentrationen i blodet och ökar muskeluppbyggnaden.

Vilket proteinpulver ska man välja för viktnedgång?

Vill du gå ner i vikt ska du välja ett proteinpulver utan tillsatt socker och sötningsmedel från stärkelse (maltodextrin).

Vilket proteinpulver är bäst för att bygga muskler?

För att bygga muskler ska du välja ett proteinpulver med högt biologiskt värde (ett värde på hur bra kroppen kan ta upp proteinet). Vasslekoncentrat och vassleisolat är de bästa alternativen här.

Jämför proteinpulver

Proteinpulver Proteinhalt Pris / kg Protein g/kr Sockerhalt Totalbetyg Pris
Core Protein Pro 90% 499 kr 1,80 0,1% Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
399 kr
GAAM 100% Whey Premium 1 kg 74% 239 kr 3,10 8% Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
239 kr
Core Whey Protein 80% 239 kr 3,35 6,5% Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
239 kr
Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard 78% 443 kr 1,77 3,9% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
399 kr
Micro Whey Active 84% 345 kr 2,44 4% Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1379 kr
Core Casein 80% 292 kr 2,74 3,4% Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
219 kr
Self Omninutrition Soy Protein 91% 239 kr 3,81 0,2% Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Pris från
239 kr
Healthwell Vegan Protein 74% 374 kr 1,98 0,5% Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Pris från
299 kr
Healthwell Hampaprotein EKO 50% 298 kr 1,68 7% Betyg 3,6 / 5
3,6 / 5
Pris från
149 kr

Testvinnare - Bästa proteinpulvret

 • Core Protein Pro - Bäst i test
 • GAAM 100% Whey Premium 1 kg - Bästa billiga proteinpulver
 • Core Whey Protein - Godaste proteinpulvret
 • 100% Whey Gold Standard - Bästa premiumvalet
 • Micro Whey Active - Bästa vassleisolat
 • Core Casein - Bästa långsamma proteinpulvret
 • Self Omninutrition Soy Protein - Bästa sojaproteinet
 • Healthwell Vegan Protein - Bästa veganska proteinpulvret
 • Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa proteinpulvret för känslig mage
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Referenser:

 1. Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):118-30. PMID: 24482589; PMCID: PMC3905294.
 2. Shirley Berue, MS, RD, CSR - Vegan Protein Powder Supplements of High Biological Value - Journal of Renal Nutrition VOLUME 22, ISSUE 4, E39-E41, JULY 01, 2012
 3. Hida, A.; Hasegawa, Y.; Mekata, Y.; Usuda, M.; Masuda, Y.; Kawano, H.; Kawano, Y. Effects of Egg White Protein Supplementation on Muscle Strength and Serum Free Amino Acid Concentrations. Nutrients 20124, 1504-1517.
 4. Res, Peter T., et al. "Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recovery." Med Sci Sports Exerc 44.8 (2012): 1560-9.
 5. Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):118-30. PMID: 24482589; PMCID: PMC3905294.
 6. Morton, Robert W., et al. "A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults." British journal of sports medicine 52.6 (2018): 376-384.
 7. Lemon, Peter WR. "Effects of exercise on dietary protein requirements." International journal of sport nutrition 8 (1998): 426-447.
 8. Stark, Matthew, et al. "Protein timing and its effects on muscular hypertrophy and strength in individuals engaged in weight-training." Journal of the International Society of Sports Nutrition 9.1 (2012): 1-8.
 9. Dev, Asish, et al. "An electronic survey on general awareness of consumption of protein powders amongst the youth in India."
 10. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-hidden-dangers-of-protein-powders
 11. Malik, Vasanti S., Matthias B. Schulze, and Frank B. Hu. "Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review–." The American journal of clinical nutrition 84.2 (2006): 274-288.
 12. Keogh, J. B., and P. M. Clifton. "Weight loss using meal replacements high in glycomacropeptide-enriched whey powder." Australian journal of dairy technology 64.1 (2009): 32.
 13. Dreher, Mark L. "Dietary fiber overview." Handbook of dietary fiber. CRC Press, 2001. 1-16.
 14. Friedman, Allon N. "High-protein diets: potential effects on the kidney in renal health and disease." American Journal of kidney diseases 44.6 (2004): 950-962.
 15. Energy, Great River. "Energy Guide." (2011).

Övriga källor:

 

Senast uppdaterad: 30 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
221 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5