Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2022

Följ våra expertråd för att hitta det bästa proteinpulvret inom flera kategorier.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Proteinpulver är ett av de mest köpta kosttillskotten och grunden för många tränandes kosthållning. Det är ett flexibelt kosttillskott som kan tas till frukost, som mellanmål eller tillsatt direkt i mat. Men allra vanligast är såklart som en shake.

Vi har här testat ett 40-tal olika proteinpulver och vinnaren i testet är Core Protein Pro. Det är ett proteinpulver med snabb upptagningsförmåga och innehåller hela 89% protein av hög kvalitet. Det är dessutom lättblandat och smakar bra i både mjölk och vatten.

Bästa proteinpulvret:

 1. Bäst i test: Core Protein Pro
 2. Bästa billiga proteinpulver: GAAM 100% Whey Premium 1 kg
 3. Godaste proteinpulvret: Core Whey Protein
 4. Bästa premiumvalet: 100% Whey Gold Standard
 5. Bästa vassleisolat: Micro Whey Active
 6. Bästa långsamma proteinpulvret: Core Casein
 7. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein 1 kg
 8. Bästa veganska proteinpulvret: Healthwell Vegan Protein
 9. Bästa proteinpulvret för känslig mage: Healthwell Hampaprotein EKO
 1. Bäst i test: Core Protein Pro

  9,5/10
  Högkvalitativt vasslekomplex som kombinerar vassleisolat med vasslehydrolysat och har en proteinhalt om hela 91 %.
  Core Protein Pro
  Bäst i test
  Proteinhalt
  90%
  Pris / kg
  499 kr
  Protein g/kr
  1,80
  Sockerhalt
  0,1%
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Fördelar
  • Proteinpulver av högsta kvalitet
  • Mycket låg sockerhalt
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Priset

  Den här kategorin är främst till för dig som söker det absolut bästa proteinpulvret men inte har några problem med att betala lite extra för det. Vi har lagt extra fokus på proteinhalt, upptagningsförmåga och aminosyraprofilen.

  Core Protein Pro är ett högkvalitativt vassleproteinisolat med hela 91 % fullvärdigt protein. Det innehåller nästan inget socker (0,1 %) och väldigt lite fett (1,6 %). Kombinationen av vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat gör pulvret till ett av de allra bästa när det kommer till upptagningsförmåga. Att det dessutom även fungerar utmärkt för laktosintoleranta gör inte pulvret mindre attraktivt. Pulvret är lättblandat och klumpar sig inte alls - vare sig i mjölk eller vatten. Produkten finns i de klassiska smakerna choklad, jordgubb, naturell och även i bjönbär/vanilj.

  På det stora hela är Core Protein Pro ett utmärkt proteinpulver där det endast är priset som sticker ut som det negativa.

  Läs mer
 2. Bästa billiga proteinpulver: GAAM 100% Whey Premium 1 kg

  9,4/10
  Proteinbolagets egna proteinpulver som får höga betyg för dess goda smaker.
  GAAM 100% Whey Premium 1 kg
  Proteinhalt
  74%
  Pris / kg
  229 kr
  Protein g/kr
  3,23
  Sockerhalt
  8%
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • Många goda smaker
  • Producerat i Sverige
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt
  • Klumpar sig ibland
  • Mycket socker

  GAAM Nutrition 100% Whey är Proteinbolagets motsvarighet till Core Whey Protein med ganska liknande innehåll, men lite lägre proteinhalt. Det innehåller vasslekoncentrat och proteinhalten är 74%. Förutom protein innehåller det även 8% socker, vilket är bland de högsta bland de proteinpulver vi testat, och många tillsatser som emulgeringsmedel, färgämnen, sötningsmedel.

  En portion av GAAM 100% whey innehåller 133kcal bestående av 25,5 g protein, varav 5,5 g BCAA, 3,5g kolhydrater 2g fett och 2g kostfibrer.

  GAAM 100% Whey kommer i över 20 olika smaker så det finns verkligen någon smak som passar alla. Från naturell, och de vanliga smakerna choklad, vanilj och jordgubb till de mer ovanliga tutti frutti och polkagris.Det som gör GAAM unikt i vårt test är att ingen i testpanelen har gett någon av smakerna ett riktigt dåligt betyg även om smakbetygen inte alltid varit det högsta.

  Det vi gillar mest med GAAM 100% Whey är variationen av smaker som samtliga är goda och att pulvret löser sig ganska lätt i vatten. Det som drar ner betyget är den lite lägre proteinhalten och sockerhalten.

  Läs mer
 3. Godaste proteinpulvret: Core Whey Protein

  9,3/10
  Prisvärt proteinpulver med över 10 olika fantastiska smaker.
  Core Whey Protein
  Proteinhalt
  80%
  Pris / kg
  229 kr
  Protein g/kr
  3,49
  Sockerhalt
  6,5%
  Till Butik
  229 kr
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • Rik på BCAA
  • Många goda smaker
  • 4,3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite hög sockerhalt

  Om du vill bygga muskler och få ut så mycket som möjligt av din träning är vassleprotein det bästa valet. En av de största fördelarna med vassleprotein är att det innehåller ett brett spektrum av aminosyror som ofta saknas i växtbaserade proteiner som ärter och hampa.

  Core Whey Protein är ett vasslekoncentrat som finns att få i en mängd olika smaker och som har ett skarpt fokus på att använda svenska råvaror. Pulvret består av hela 80% protein och finns i mer än 10 olika smaker. Vad sägs till exempel om jordgubbsmilkshake, banana split eller kanelbulle? Till julen går det också att få med smak av lussebullar eller pepparkakor. Självklart finns även de klassiska smakerna som choklad, jordgubb och vanilj. Pulvret går lika bra att dricka som det är blandat med vatten eller mjölk som att blanda i smoothies eller i frukostgröten.

  Core är namnet på Svenskt Kosttillskotts egna produkter och det märks inte minst när det kommer till priset. Produkten är en av de mest prisvärda och kan jämföras med Gymgrossisten och Proteinbolagets egna märken där kilopriset är liknande men proteinhalten något lägre.

  Vi gillar att Core Whey Protein har en hög proteinhalt med bra aminosyraprofil, finns i många olika och inte minst goda smaker, och kanske framförallt att det kommer till ett väldigt bra pris. Det enda vi har att anmärka på är att sockerhalten kunde varit något lägre, samt att ett par smaker smakar lite för artificiellt.

  Läs mer
 4. Bästa premiumvalet: 100% Whey Gold Standard

  9,1/10
  Ett av världens mest sålda och populära proteinpulver bestående av 4 olika former för optimalt upptag.
  100% Whey Gold Standard
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  366 kr
  Protein g/kr
  2,15
  Sockerhalt
  3,9%
  Till Butik
  329 kr
  Till Butik
  329 kr
  Fördelar
  • Mycket välsmakande
  • Många smaker att välja mellan
  • Välkänt märke
  Nackdelar
  • Dyrt

  Ett proteinpulver med hög proteinhalt som lätt blandas i shaken och fås till ett bra pris betyder mycket. Kan du däremot inte få i dig den på grund av att den smakar dåligt så är pulvret trots allt inte särskilt bra. Det finns dock en produkt som ingen i testpanelen tycker smakar dåligt.

  100% Whey Gold Standard är ett av världens mest sålda proteinpulver. Det är ett vassleblandprotein bestående av vassleproteinisolat och vasslekoncentrat. Produkten är över lag ganska dyr och det finns definitivt proteinpulver som både är mer prisvärda och bättre. Det som dock skiljer whey gold standard från mängden är smakerna. Många menar på att det är kanske världens godaste proteinpulver och även vi är villiga att hålla med. Det spelar ingen roll vilken av de 10 olika smaker du väljer då samtliga är mycket goda. 

  Är du ute efter ett gott proteinpulver som samtidigt har en hög proteinhalt är 100% Whey Gold standard det utmärkta valet för dig. 

  Läs mer
 5. Bästa vassleisolat: Micro Whey Active

  8,9/10
  Lättlösligt proteinpulver i 6 olika smaker av högsta kvalitet.
  Micro Whey Active
  Proteinhalt
  84%
  Pris / kg
  345 kr
  Protein g/kr
  2,44
  Sockerhalt
  4%
  Till Butik
  1379 kr
  Till Butik
  1379 kr
  Fördelar
  • Bra aminosyraprofil
  • Snällt för magen
  • 4,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Dyrt om man inte köper storpack

  Micro Whey Active är ett lättblandat vassleisolat. Vassleisolat är i stort sett är fritt från laktos och är mer skonsamt mot magen än vasslekoncentrat. Det har även generellt en högre proteinhalt, vilket även återspeglas i den här produkten med en proteinhalt på 84%.

  Det här är ett lättblandat pulver som inte klumpar sig. En portion av Micro Whey Active innehåller endast 117 kcal i form av 25,2 g protein, 1,2 gram kolhydrater och 0,9 gram fett.

  Vad gäller smaker gör Micro Whey Active dig inte besviken. Proteinpulvret finns i hela 6 varianter såsom banan/choklad, mintchoklad, vanilj, jordnötssmör/choklad, skogsbär och givetvis – naturell. Vissa i testpanelen hade lite svårt för naturellsmaken och blev en aning besvikna på en bitter eftersmak. Men för att vara naturell smakar den ändå helt ok och man slipper givetvis tillsatser som sötningsmedel.

  Det vi gillar mest med Micro Whey Active är innehållet och funktion. Det som drar ner betyget är priset - i synnerhet priset om man inte köper hem 4 kg-variaten. Smakerna har fått lite blandade åsikter av testpanelen där vanilj, choklad och skogsbär har fått väldigt bra betyg, medan jordgubb, päron/vanilj och naturell har fått sämre betyg av några testare.

  Läs mer
 6. Bästa långsamma proteinpulvret: Core Casein

  8,9/10
  Kaseinpulver till ett bra pris med flera goda smaker och dessutom låglaktos.
  Core Casein
  Proteinhalt
  80%
  Pris / kg
  265 kr
  Protein g/kr
  3,02
  Sockerhalt
  3,4%
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Låglaktos
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa av smakerna inte alls lika goda som andra

  Kasein är det bästa proteinet att ta innan du går och lägger dig. Dess långsamma upptagningsförmåga ger kroppen ett stadigt flöde av proteiner under hela natten och hjälper dig att undvika att vakna hungrig klockan 04. Kaseinprotein är också ett bra val för dig som vill gå ner i vikt eftersom det gör att du känner dig mätt med relativt få kalorier. Det förhindrar även muskelnedbrytning när du ligger på ett kaloriunderskott.

  Core Casein är ett micellärt kaseinpulver som finns att köpa i 9 olika smaker. En portion innehåller strax över 21 gram protein och proteinhalten är runt 80 % beroende på vilken smak man väljer. Kolhydratshalten på 3,4 % är betydligt lägre än Core Whey. Priset är dock något högre än Core Whey men ligger samtidigt lågt till när man jämför med andra kaseinpulver. Vissa utav våra testare gillade inte banana split, nötkräm och kanelbulle, men generellt så är de flesta smakerna uppskattade av testpanelen. Påsen känns också väl framtagen och enkel att öppna och återförsluta. 

  Läs mer
 7. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein 1 kg

  8,7/10
  Hög proteinhalt till lågt pris, men smaken lämnar mycket att önska.
  Self Omninutrition Soy Protein 1 kg
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  155 kr
  Protein g/kr
  5,87
  Sockerhalt
  0,2%
  Till Butik
  155 kr
  Till Butik
  239 kr
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • 100% vegetabiliskt
  • Hög proteinhalt
  • 3,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Aminosyraprofilen
  • Smaken

  När det kommer till den här kategorin har vi inte lagt så mycket fokus på om proteinpulvren är fullvärdiga eller om de innehåller mycket socker. Istället har vi tagit fram det mest prisvärda proteinpulvret när det kommer till hur mycket rent protein man faktiskt får per krona.

  Self Omninutrition Soy Protein är ett ypperligt proteinpulver för laktosintoleranta och vegetarianer då den utesluter animaliskt protein helt. Sojaproteinisolatet är dessutom helt fritt från fytoöstrogener, vilket gör det till ett fullgott pulver för båda könen. Isolat tas upp snabbare än andra former och ger således snabb effekt för dina muskler. En förpackning innehåller 1 kg proteinpulver och en portion (30 g) innehåller 113 kcal. Dessa består av 91% protein, 0,2 % socker och 0,3 % fett. 

  Om du är trött på beska vegetariska proteinpulver med hösmak blir din gom betydligt mer tillfredsställd av Self Omninutrition Soy Protein. Den är sötad med stevia, vilket är ett naturligt och nyttigt alternativ till vanligt socker, och finns i de klassiska smakerna vanilj, choklad, jordgubb och naturell.

  Läs mer
 8. Bästa veganska proteinpulvret: Healthwell Vegan Protein

  8,7/10
  Fullvärdigt proteinpulver för veganer med protein från havre, ärta och ris.
  Healthwell Vegan Protein
  Proteinhalt
  74%
  Pris / kg
  374 kr
  Protein g/kr
  1,98
  Sockerhalt
  0,5%
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Smakar bra för att vara veganskt proteinpulver
  • Fullvärdigt protein för veganer
  • Extra vitaminer & mineraler
  Nackdelar
  • Smakar inte bra jämför med andra sorters protein
  • Dyrt

  Veganska proteinpulver har blivit allt mer populära och i samband med det så har alternativen även ökat markant. Tyvärr så saknar många pulver vissa essentiella aminosyror vilket drar ner betyget. Som tur är finns det produkter som står ut från mängden. 

  Healthwell Vegan Protein är ett fullvärdigt blandprotein som består av ärtprotein (73 %), havreprotein (15 %) samt risprotein (5 %). Dessutom har aminosyran glycin tillsatts för att optimera aminosyraprofilen. Det märks att proteinpulver har fokuserat fullt på den veganska målgruppen eftersom man även har adderat vitaminer och mineraler som veganer brukar ha svårt att få i sig. Proteinhalten ligger på 74 %, vilket står sig bra i jämförelse med andra veganska proteinpulver. Det som framförallt utmärker produkter är fokuset på att göra proteinet fullvärdigt.

  Testpanelen gillade att pulvret inte är så svårblandat som många andra veganska alternativ, men betyget på smaken varierade.

  Läs mer
 9. Bästa proteinpulvret för känslig mage: Healthwell Hampaprotein EKO

  8,6/10
  Vegetabiliskt och ekologiskt hampaprotein fullt av fibrer, protein och nyttiga fettsyror.
  Healthwell Hampaprotein EKO
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  298 kr
  Protein g/kr
  1,68
  Sockerhalt
  7%
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 25% kostfibrer
  • Diskret smak
  • 4,0/5 av användarna
  Nackdelar
  • Bara 50% protein
  • Lägst protein per krona

  I Healthwell Hampaprotein hittar du ett 100 % vegetabiliskt proteinpulver. I pulvret finns det främst protein (50 %), 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfibrer. Proteinhalten är betydligt lägre jämfört med andra sorters protein, men står sig bra jämfört med andra hampaproteinpulver.

  Healthwell hampaprotein är ekologiskt tillverkat och EU-certifierat. Pulvret är dessutom helt fritt från tillsatser. Hampaprotein passar främst för veganer, laktosintoleranta eller personer med känslig mage. För andra grupper finns det mycket bättre proteinpulver att välja på.

  Vissa tycker säkert att det känns lite tråkigt att bara ha tillverkat ett pulver utan smaksättning, och vi hade också gärna sett att det hade funnits några olika alternativ att välja mellan. Men den naturliga smaken från hampa är svår att få bort och skär sig lätt mot tillsatta smaker. Testpanelen gillar inte konsistensen när man blandar det till en shake och smaken får inte heller toppbetyg. Dock går det utmärkt att använda i matlagning eller i en smoothie.

  En av de stora fördelarna med Healthwell Hampaprotein, är att det är fullt av nyttigheter som är bra för din kropp. Förutom mycket protein och kostfibrer förser det dig också med omega-3 och mineraler som zink, järn och magnesium vilka hjälper din kropp med bland annat nerv- och muskelfunktionen. De förbättrar också immunförsvaret. 

  Det som är mindre bra med pulvret är smaken, konsistensen och proteinhalten.

  Läs mer
 10. 10. Self Omninutrition Casein

  8,3/10
  Self Omninutrition Casein
  Proteinhalt
  Pris / kg
  Protein g/kr
  Sockerhalt
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  399 kr

  Self Omninutrition Casein är ett speciellt proteinpulver som lämpar sig extra väl vid sänggåendet för att motverka att musklerna bryts ned. Dock kan den lika gärna intas som mellanmål eller strax före träning om man så vill. Den stora fördelen med Self Omninutrition Casein är den mättnadskänsla som ges och därför tenderar träningsglada personer på diet att tycka särskilt mycket om den. Det är nämligen kaseinet som kommer från mjölkproteinet som bidrar med detta. I mjölkproteinet ingår cirka 80 % kasein och det stannar kvar länge i mag- och tarmkanalen.

  Som tidigare nämnt förhindras musklernas nedbrytning vid regelbundet intag av Self Omninutrition Casein, och främjar tydligt uppbyggandet av muskler tack vare det långsamma proteinet och de många aminosyrorna som ingår, vilka fungerar som byggstenar. Anledningen till att man rekommenderas att ta Self Omninutrition Casein nattetid är att musklernas uppbyggnadsprocess är som starkast då. Absorptionstiden i Self Omninutrition Casein är långlivad och hjälper till att bibehålla din muskelmassa under en lång tid. Det lägre priset i jämförelse med många andra proteinpulver är också en anledning till att den fått en given plats på vår lista.

  Det finns flera användningsområden och möjligheter att inta Self Omninutrition Casein. De flesta skakar en skopa (30 gram) med 2-3 dl vatten eller mjölk, alternativt har det i en smoothie. Men ett tips är också att äta det på havregrynsgröt som kvällsmat, då det skapar ett större proteinintag och hjälper kroppen på traven under sömn. De smaker som proteinpulvret kommer i är 4 stycken och alla är lika mättande och goda.

  • Banan och choklad
  • Creamy choklad
  • Creamy banana
  • Vanilj

  Ibland kan pulvret i dryck kännas lite kompakt i konsistensen, så därför föredrar många att använda det i matlagningen eller att blanda det med yoghurt eller gröt. Detta är givetvis en smaksak.

  Läs mer
 11. 11. Self Omninutrition Egg Protein

  8,2/10
  Self Omninutrition Egg Protein
  Proteinhalt
  Pris / kg
  Protein g/kr
  Sockerhalt
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  399 kr

  Det nästintill fettfria och laktosfria proteinpulvret Self Omninutrition Äggprotein innehåller en hundraprocentig del äggprotein från äggvita. Det är således ett animaliskt protein som boostar muskelmassan och förser folk som idrottar med en bättre och näringsrikare kost. Detta är ett fullvärdigt proteinpulver för laktosintoleranta och människor som är ängsliga för att få i sig för mycket fett. Därför uppskattas det både av personer som vill gynnas av en viktnedgång, såväl som till den muskelbyggande atleten.

  Förvisso är det den höga proteinhalten som vi vill komma åt när vi listar Self Omninutrition Äggprotein som vår niondeplatstagare. Men det är ändå mycket värt att tillägga att alla de vitaminer och mineraler som ägg innehåller, tillkommer vid dagligt intag av pulvret och ger din kropp vad den behöver. Detta bidrar till ett större näringsintag än till exempel mjölkprotein, vilket gör att Self Omninutrition Äggprotein är ett mycket lämpligt måltidskomplement. Upptaget sker också vanligtvis i en extra långsam process som stabiliserar aminosyrorna i kroppen samt ger en effektiv muskelbyggnad som håller i sig över tid.

  Eftersom äggprotein har en långsam upptagning om man jämför med vasselprotein, kan den göra nytta närsomhelst på dagen och inte bara bli ett nödvändigt intag direkt efter träning. Ett tips är att dricka det på morgonen eller äta det med yoghurt, fil eller gröt som frukost eller mellanmål, alternativt som en enskild måltid. Samtliga smaker är mycket söta även om inget socker ingår. Denna söta smakförnimmelse gör pulvret också till en given ingrediens i bakning eller matlagning för den som vill få lite krut på lite alldagliga livsmedel och maträtter.

  Då Self Omninutrition Äggprotein består helt och fullt av animaliskt protein, är den inte speciellt lämplig för veganer och vegetarianer. Detta är den lilla baksida som finns med produkten, men i övrigt håller den vad den lovar.

  Läs mer
Se alla produkter
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa proteinpulvret

Köpguide: Så hittar du bästa proteinpulvret

Det är inte alldeles enkelt att veta vilka parametrar man ska ta i beaktning när man ska välja protienpulver. Ett proteinpulver med hög proteinhalt är inte säkert att det är bättre än ett med lägre om proteinet inte är fullvärdigt. Det finns även subjektiva bedömningskriterier som till exempel smak som skiljer sig åt mellan olika människor. Vi har här sammanställt det viktigaste för att avgöra om ett proteinpulver är bra eller inte:

 • Innehåll

  Först och främst bör du kolla på hur mycket protein pulvret innehåller - det är det allra viktigaste. Det bästa är ett proteinpulver som innehåller alla nio essentiella aminosyror och gärna extra mycket lysin. Du bör även kolla på hur mycket kolhydrater, fett och socker det finns i pulvret. De värdena behöver vara i linje med din generella approach till diet. Till sist bör du också kolla igenom innehållsförteckningen efter tillsatser som sötningsmedel, förtjockningsmedel och fyllnadsmedel. Ju färre av dessa desto bättre.
 • Pris

  Den största prisskillnaden mellan olika proteinpulver består i olika proteinkällor. Soja och vassleprotein är bland de billigaste alternativen medan biff-, hampaprotein och veganska mixar ofta ligger i topp bland de dyrare. När du ska jämföra olika produkter med varandra bör du inte bara kolla på kilopriset utan även proteinhalten. En produkt med väldigt hög proteinhalt kan bli mer prisvärd än en med lägre proteinhalt även om kilopriset blir dyrare - det är ju ändå proteinet du är ute efter.
 • Smak & lösning

  Smak och lösning är minst lika viktiga aspekter som pris och innehåll. Ingen har någon nytta av en proteinshake man inte vill dricka för att den smakar illa, klumpar sig eller är oaptitligt grumlig. Det är såklart lite svårare att läsa sig fram till vilka produkter som är bra på den här punkten. Här får man förlita sig på vad tidigare kunder har att säga eller läsa oberoende tester som det längre upp på den här sidan.
 • Kundbetyg

  Ett bra sätt för att snabbt få en överblick om en produkt är bra eller dålig är att läsa vad tidigare kunder har att säga om proteinpulvret. Är de flesta övervägande positiva är chansen stor att även du blir det. Tänk på att de flesta även bara väljer att kommentera om de är missnöjda så många positiva omdömen är en tydlig signal att produikten är bra. 

 

Olika sorters proteinpulver

Det finns också flera olika sorters proteinpulver att välja mellan. Vissa är veganska/vegetariska, andra riktar sig mot laktosintoleranta och några har fullt fokus på att vara ett fullvärdigt protein med en så hög proteinhalt som möjligt. Nedan går vi in på vilka alternativ som finns och när respektive alternativ kan vara ett bra val för dig. Är du osäker på vilket proteinpulver du ska välja rekommenderar vi definitvt att du väljer ett vassleprotein.

 • whey protein

  Vassleprotein

  Den vanligaste formen av proteinpulver är helt klart den som är tillverkad på vassle, även kallat whey protein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen, vilket är en bidragande faktor till att det är så populärt. Att få i sig protein snabbt efter träningen som tas upp snabbt är det viktigaste i matväg för att bygga muskler.
 • casein protein

  Kaseinprotein

  Precis som vassleprotein utvinns kaseinprotein ur mjölk. Den enda skillnaden är att man i detta pulver använder sig av kaseinet i stället för vasslet. Detta typ av proteintillskott är bra att ta innan du går och lägger dig då det tas upp långsammare än vad vassleproteinet gör. Den långsamma upptagningsprocessen bidrar också till att du känner dig mätt längre.

 • egg

  Äggprotein

  Äggproteinpulver delas upp i 2 olika sorter, heläggsproteinpulver och äggviteproteinpulver. Skillnaden är ganska enkel att lista ut då det hörs tydligt på namnet. Heläggsproteinpulvret tillverkas av både äggvitan och äggulan medans äggvitepulvret endast använder äggvitan. Båda alternativen är bra animaliska substitut till människor som är allergiska mot laktos.
 • meat

  Biffprotein

  Den här typen av pulver, med biffprotein, är ganska nytt på marknaden. Det är som namnet antyder baserat på nötkött och har fördelar som en komplett aminosyraprofil samt en hög biotillgänglighet. Biffproteinet har dessutom ett naturligt högt koncentrerat innehåll av BCAA och kreatin. Även detta är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant då det är fritt från laktos. Priserna brukar dock vara högre än exempelvis vassleproteinpulver. Läs mer: Vilket är det bästa kreatinet?
 • protein

  Blandprotein

  I denna variant ingår det flera olika sorters proteinkällor, precis som namnet avslöjar. Detta för att uppnå en mer skräddarsydd effekt. En noga utformad blandning av kasein och vassle är det absolut vanligaste blandproteinet. Kaseinet har en långsam upptagningsförmåga och vasslet en snabb, vilket ger en utsöndring som varar både direkt och under tid.
 • soy

  Sojaprotein

  Sojaprotein utvinns, precis som det låter, ur sojabönor och är främst framtaget som ett alternativ för de vegetarianer eller veganer som vill variera sitt intag av proteiner. Proteinet kan ha en viss östrogenverkan men det sker endast vid enormt hög konsumtion. Priset är normalt sett förmånligt i förhållande till proteinhalten som brukar ligga kring 90-95 %. Sojaproteinpulver är även ett bra alternativ för de som lider av laktosintolerans.

 • hampaprotein2

  Hampaprotein

  Hampaprotein är ett bra val av för dig som är vegan. De stora fördelarna är att det naturligt innehåller bra fibrer, fetter, mineraler och vitaminer och är ett fullvärdigt protein. Dock har det några nackdelar. Det har dels en låg proteinhalt på endast 50 % och kostar ganska mycket, precis som de övriga veganska kosttillskotten.

 • green pea

  Ärtprotein

  Ett biologiskt värde på 65 gör att detta typ av kosttillskott bör ses som ett komplement till andra proteinkällor, precis som sojaproteinpulver och andra tillskott för veganer. Det består av isolat av ärtprotein och har en proteinhalt på cirka 75-85 %. Det är vanligt att kombinera ärtprotein med risprotein.

 • rice

  Risprotein

  Ett av de dyraste proteinpulvret för veganer på den svenska marknaden just nu är risproteinpulvret. Förutom detta är det dock en riktigt bra proteinkälla. Det är rikt på vitaminer och mineraler och har ett biologiskt värde på ungefär 77. Risken för allergier är låg och det är dessutom snällt mot magen.
Så valde vi ut de bästa proteinpulvren

Hur vi utsåg bästa proteinpulvren

Det finns många olika typer av proteinpulver men det absolut vanligaste, och bästa, är vassleprotein. I det här testet har vi testat en mängd vassleproteiner, men även andra alternativ. För att underlätta för dig har vi grupperat in produkterna i flera olika kategorier och utsett det bästa valet i varje kategori.

Som grund för testet valde vi ut ett 40-tal proteinpulver från olika tillverkare som utmärkt sig lite extra när det kommer till innehåll, smak, pris, popularitet och betyg från tidigare användare. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur hög är proteinhalten? Är det ett fullvärdigt protein? Är fördelningen mellan de olika aminosyrorna bra? Hur mycket socker innehåller det? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Smak & lösning: Hur många smaker finns det att välja på? Smakar de bra? Är det kanske för konstgjord smak eller överdrivet sött? Löser sig pulvret lätt i vatten och mjölk?
 • Pris: Hur mycket kostar det? Vad blir priset per kilo, dosering och per gram rent protein? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och var är den tillverkad? Kan man lita på att den innehåller det den säger sig göra? Är tillverkningen miljövänlig?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som köpt pulvret om det? Vad är bra och dåligt? Vilket genomsnittsbetyg har det fått hos återförsäljare?

Till sist har vi sammanställt betygen och vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa proteinpulvret

Vanliga frågor och svar om proteinpulver

Hur mycket protein behövs?

Hur mycket protein som behövs varierar på vem du frågar. Livsmedelsverkets rekommendation är att 10-20 % av våra dagliga kalorier vi får i oss ska vara protein. Detta ska motsvara ungefär 50-70 gram protein. Vissa studier menar på att man behöver 1,3-1,8 gram protein per kilo kroppsvikt för att bygga muskler.

Vilken tid på dygnet ska proteinpulver tas?

Det finns inget rätt eller fel här utan är helt upp till dig. Vad som rent generellt kan sägas däremot är:

 • Efter ett träningspass är det viktigt att snabbt få i sig protein
 • Vissa har svårt att sova kort efter de ätit och bör således inte ta det innan sänggång

Kan proteinpulver ge några biverkningar?

Generellt sett nej. Så länge du håller dig inom "lagens ramar", inte äter överdrivet mycket eller dricker vassleprotein trots att du är laktosintolerant så ska det inte vara några problem.

Vilken effekt ger proteinpulver?

När du tar proteinpulver får du i dig en större mängd protein som tas upp genom din mag- och tarmkanal som sedan höjer aminokoncentrationen i blodet och ökar muskeluppbyggnaden.

Vilket proteinpulver ska man välja för viktnedgång?

Vill du gå ner i vikt ska du välja ett proteinpulver utan tillsatt socker och sötningsmedel från stärkelse (maltodextrin).

Vilket proteinpulver är bäst för att bygga muskler?

För att bygga muskler ska du välja ett proteinpulver med högt biologiskt värde (ett värde på hur bra kroppen kan ta upp proteinet). Vasslekoncentrat och vassleisolat är de bästa alternativen här.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
221 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Proteinpulver enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test: Core Protein Pro
 2. Bästa billiga proteinpulver: GAAM 100% Whey Premium 1 kg
 3. Godaste proteinpulvret: Core Whey Protein
 4. Bästa premiumvalet: 100% Whey Gold Standard
 5. Bästa vassleisolat: Micro Whey Active

Proteinpulver finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Proteinbolaget .