Bäst i test: Bästa proteinpulvret 2021

Följ de här expertråden om de olika ingredienserna i proteinpulver för att hitta det bästa proteinpulvret för just dig
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Proteinpulver är ett av de mest köpta kosttillskotten och grunden för många tränandes kosthållning. Det är ett flexibelt kosttillskott som kan tas till frukost, som mellanmål eller tillsatt direkt i mat. Vi har testat en mängd olika proteinpulver och vinnaren i testet är Core Whey Protein. Det är ett lättblandat pulver med flera olika smaker att välja på. Priset är mycket bra och har en av de högsta "protein per krona". Läs vidare för att se testet och hela vår lista här nedan.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa proteinpulvret

Först och främst bör du kolla på hur mycket protein pulvret innehåller - det är det allra viktigaste. Sedan bör du även kolla på koncentrationen och profilen av aminosyror. Det bästa är ett proteinpulver som innehåller alla nio aminosyror och gärna extra mycket lysin. Du bör även kolla på hur mycket kolhydrater, fett och socker det finns i pulvret. De värdena behöver vara i linje med din generella approach till din diet. Till sist bör du också kolla igenom innehållsförteckningen efter tillsatser som sötningsmedel, förtjockningsmedel och fyllnadsmedel. Ju färre av dessa desto bättre.

Sedan finns det lite specifika riktlinjer baserat på vad dina mål är:

 1. Bygga muskler

  För att bygga muskler ska du välja ett proteinpulver med högt biologiskt värde (ett värde på hur bra kroppen kan ta upp proteinet). Vasslekoncentrat och vassleisolat är de bästa alternativen här.
 2. Gå ner i vikt

  Vill du gå ner i vikt ska du välja ett proteinpulver utan tillsatt socker och sötningsmedel från stärkelse (maltodextrin). Du bör även undvika pulver med extra tillsatt BCAA.
 3. Vegetarian eller vegan

  Om du är vegetarian eller vegan så ska du naturligtvis undvika de mjölkbaserade varianterna vassle och kasein. De bästa alternativen för dig är protein från soja, ärta, havre och hampa.
 4. Pris

  Håll dig till proteinpulver istället för att köpa färdigblandade proteinshakes. Köp även i storpack då priset per portion blir mycket lägre. 
 5. Övrigt: Utöver de ovanstående punkterna kan du titta efter sådant som hur lättlösligt pulvret är och huruvida tillverkningen är miljövänlig och om råvarorna är ekologiska. Ett proteinpulver ska också vara fullvärdigt. Det ska alltså innehålla alla aminosyror.

Har du bestämt dig för vilken typ av proteinpulver du ska välja kan du läsa våra mer ingående test av olika sorters proteinpulver:

Läs mer Minimera

Testvinnare - Proteinpulver

 • Core Whey Protein - Bästa vassleproteinet
 • Core Casein - Bästa kaseinproteinet
 • Micro Whey Active
 • GAAM 100% Whey Premium, 1 kg
 • Self Omninutrition Soy Protein, 1 kg - Bästa billiga proteinpulvret
 • Core Protein Pro - Bästa premiumvalet

Såhär gjorde vi testet av proteinpulver

När vi gör våra tester utgår vi som vanligt alltid från vad som är bäst för dig som slutkonsument. Det finns många olika aspekter att tänka på när du ska välja ett proteinpulver - alltifrån proteinkälla och proteinhalt till mer subjektiva bedömningar som smak och lukt. Vi har läst igenom hundratals kommentarer från olika användare av proteinpulver och kommit fram till att det de allra flesta tycker är viktigt när det kommer till att välja proteinpulver är:

 • Hur hög är proteinhalten?
 • Hur mycket socker innehåller produkten?
 • Är det ett fullvärdigt protein?
 • Hur mycket kostar det?
 • Finns det i många olika smaker och smakar det bra?
 • Är proteinpulvret lättlösligt i vatten?
 • Är tillverkningen miljövänlig?

Därefter har vi låtit vår testpanel på 10 personer testa de olika proteinpulvren och sätta ett betyg 1-10 för var och en av dessa punkter. Helhetsbetyget är sedan satt genom en sammanvägning av dessa punkter och ett betyg på näringsinnehåll och prisvärdhet. Testvinnaren inom varje kategori blir således produkten med det högsta helhetsbetyget.

De bästa proteinpulvren 2021

Vi har testat många proteinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive proteinpulver samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla proteinpulver som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core Whey Protein - Bästa vassleproteinet

  9,5/10
  Otroligt prisvärt proteinpulver med fantastiskt god smak
  Core Whey Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  80%
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g/kr
  5,03
  Sockerhalt
  6,5%
  Till Butik
  159 kr
  Fördelar
  • Rik på BCAA
  • Många goda smaker
  • 4,3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite hög sockerhalt

  Om du vill bygga muskler och få ut så mycket som möjligt av din träning är vassleprotein det bästa valet. En av de största fördelarna med vassleprotein är att det innehåller ett brett spektrum av aminosyror som saknas i växtbaserade proteiner som ärter och hampa.

  Core Whey Protein är ett vasslekoncentrat som finns att få i en mängd olika smaker och som har ett skarpt fokus på att använda svenska råvaror. Pulvret består av hela 80% protein och finns i väldigt många olika smaker. Vad sägs till exempel om jordgubbsmilkshake, banana split eller kanelbulle? Till julen går det också att få med smak av lussebullar eller pepparkakor. Självklart finns även de klassiska smakerna som choklad, jordgubb och vanilj. Vissa av smakerna fungerar även riktigt bra att blanda i gröten eller yoghurten.

  Core är namnet på Svenskt Kosttillskotts egna produkter och det märks inte minst när det kommer till priset. Produkten är en av de mest prisvärda och kan jämföras med Gymgrossisten och Proteinbolagets egna märken där priset är liknande men proteinhalten lägre.

  Läs mer
 2. 2. Core Casein - Bästa kaseinproteinet

  9,4/10
  Mättande proteinpulver som smakar väldigt likt kladdkakssmet
  Core Casein
  Proteinhalt
  80%
  Pris / kg
  265 kr
  Protein g/kr
  3,02
  Sockerhalt
  3,4%
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Låglaktos
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ

  Kasein är det bästa proteinet att ta innan du går och lägger dig. Dess långsamma upptagningsförmåga ger kroppen ett stadigt flöde av proteiner under hela natten och hjälper dig att undvika att vakna hungrig klockan 04. Kaseinprotein är också ett bra val för dig som vill gå ner i vikt eftersom det gör att du känner dig mätt med relativt få kalorier. Det förhindrar även muskelnedbrytning när du ligger på ett kaloriunderskott.

  Core Casein är ett micellärt kaseinpulver som finns att köpa i 9 olika smaker. En portion innehåller strax över 21 gram protein och proteinhalten är runt 80 % beroende på vilken smak man väljer. Kolhydratshalten på 3,4 % är betydligt lägre än Core Whey. Priset är dock något högre än Core Whey men ligger samtidigt lågt till när man jämför med andra kaseinproteiner. Vissa utav våra testare hade problem med exempelvis banana split då den kändes lite för syntetisk och onaturlig. Andra tyckte den smakade gott. Påsen känns också väl framtagen och zippåsen är enkel att stänga och öppna. 

  Läs mer
 3. 3. Micro Whey Active

  9,3/10
  Lättlösligt proteinpulver av högsta kvalitet
  Micro Whey Active
  Proteinhalt
  84%
  Pris / kg
  215 kr
  Protein g/kr
  3,91
  Sockerhalt
  4%
  Till Butik
  859 kr
  Fördelar
  • Bra aminosyraprofil
  • Snällt för magen
  • 4,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Dyrt om man inte köper storpack

  Micro Whey Active är ett lättblandat vassleisolat som i stort sett är fritt från laktos och är mer skonsamt mot magen än exempelvis vasslekoncentrat. Pulvret är lättblandat och klumpar sig inte.

  En portion innehåller endast 117 kcal. Dessa kalorier består bland annat av 25,2 gram protein, 1,2 gram kolhydrater och 0,9 gram fett.

  Det är verkligen inte smakspannet som fattas när du väljer Micro Whey Active. Proteinpulvret finns i hela 11 varianter såsom banan/choklad, mintchoklad, vanilj, jordnötssmör/choklad, skogsbär och givetvis – naturell. Vissa som emellertid har provat naturellsmaken har blivit en aning besvikna på en bitter eftersmak, de slipper dock sötningsmedlen som de andra innehåller.

   

  Läs mer
 4. 4. GAAM 100% Whey Premium, 1 kg

  9,2/10
  Billigt proteinpulver med massor goda smaker
  GAAM 100% Whey Premium, 1 kg
  Proteinhalt
  74%
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g/kr
  4,65
  Sockerhalt
  8%
  Till Butik
  159 kr
  Fördelar
  • Många goda smaker
  • Producerat i Sverige
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt
  • Klumpar sig ibland
  • Mycket socker

  GAAM Nutrition 100% Whey är proteinbolagets motsvarighet till Core Whey (från svenskt kosttillskott) och Star Nutrition Whey 80 (från gymgrossisten). Produkten innehåller liksom de andra 2 nämnda produkterna vasslekoncentrat. Kundbetygen är höga och även vi gillar produkten. 

  Proteinpulvret finns i över 15 smaker. Dessa får alla höga betyg men blueberry vanilla fungerar riktigt bra i en vanliga shake.

  Innehåll

  En portion, á 33 gram pulver, innehåller 133 kalorier. Dessa består bland annat av 25 gram vassleprotein, 3,5 gram kolhydrater och 2 gram fett. Produkten Kan innehålla spår av ägg och soja.

  Läs mer
 5. 5. Self Omninutrition Soy Protein, 1 kg - Bästa billiga proteinpulvret

  9,1/10
  Hög proteinhalt till lågt pris, men smaken lämnar mycket att önska
  Self Omninutrition Soy Protein, 1 kg
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  139 kr
  Protein g/kr
  6,55
  Sockerhalt
  0,2%
  Till Butik
  139 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • 100% vegetabiliskt
  • Hög proteinhalt
  • 3,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Aminosyraprofilen
  • Smaken

  När det kommer till den här kategorin har vi inte lagt så mycket fokus på om proteinpulvren är fullvärdiga eller om de innehåller mycket socker. Istället har vi tagit fram det mest prisvärda proteinpulvret när det kommer till hur mycket rent protein man faktiskt får per krona.

  Self Omninutrition Soy Protein är ett ypperligt proteinpulver för laktosintoleranta och vegetarianer då den utesluter animaliskt protein helt. Sojaproteinisolatet är dessutom helt fritt från fytoöstrogener, vilket gör det till ett fullgott pulver för båda könen. Isolat tas upp snabbare än andra former och ger således snabb effekt för dina muskler. En förpackning innehåller 1 kg proteinpulver och en portion (30 g) innehåller 113 kcal. Dessa består av 91% protein, 0,2 % socker och 0,3 % fett. 

  Om du är trött på beska vegetariska proteinpulver med hösmak blir din gom betydligt mer tillfredsställd av Self Omninutrition Soy Protein. Den är sötad med stevia, vilket är ett naturligt och nyttigt alternativ till vanligt socker, och finns i de klassiska smakerna vanilj, choklad, jordgubb och naturell.

  Läs mer
 6. 6. Core Protein Pro - Bästa premiumvalet

  9,1/10
  För dig som bara nöjer dig med det allra bästa
  Core Protein Pro
  Proteinhalt
  89%
  Pris / kg
  374 kr
  Protein g/kr
  2,38
  Sockerhalt
  0,1%
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Proteinpulver av högsta kvalitet
  • Mycket låg sockerhalt
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Priset

  Den här kategorin är främst till för dig som söker det absolut bästa proteinpulvret men inte har några problem med att betala lite extra för det. Vi har lagt extra fokus på proteinhalt, upptagningsförmåga och aminosyraprofilen.

  Core Protein Pro är ett högkvalitativt vassleproteinisolat med hela 91 % fullvärdigt protein. Det innehåller nästan inget socker (0,1 %) och väldigt lite fett (1,6 %). Kombinationen av vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat gör pulvret till ett av de allra bästa när det kommer till upptagningsförmåga. Att det dessutom även fungerar utmärkt för laktosintoleranta gör inte pulvret mindre attraktivt. Pulvret är lättblandat och klumpar sig inte alls - vare sig i mjölk eller vatten. Produkten finns i de klassiska smakerna choklad, jordgubb, naturell och även i bjönbär/vanilj.

  På det stora hela är Core Protein Pro ett utmärkt proteinpulver där det endast är priset som sticker ut som det negativa.

  Läs mer
 7. 7. Star Nutrition Whey-80

  8,9/10
  Gymgrossistens egna proteinpulver med många härliga smakkombinationer
  Star Nutrition Whey-80
  Proteinhalt
  73%
  Pris / kg
  179 kr
  Protein g/kr
  4,08
  Sockerhalt
  4,9%
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Finns i 20 olika smaker
  • Många smaker är goda
  • 4,2/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa smaker lite svårlösliga
  • Låg proteinhalt
  • Vissa smaker väldigt kemiska/syntetiska

  Star Nutrition Whey-80 är ett proteintillskott som både smakar bra och har en god löslighet.

  Det här proteinpulvret består av 100% ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat. Beroende på vilken smak du väljer innehåller 100 gram pulver mellan 379-410 kalorier. Dessa består av 6-8,4 % fett, 4-7,2 % kolhydrater och 73-76 % protein. En påse räcker till ca 27 portioner och rekommendationen för att få maximalt resultat är att ta 3 portioner per dag.

  Star Nutrition Whey består av över 20 olika smaker, värt att notera är att smaken "Ice Coffee" har ett högt koffeininnehåll.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Olika sorters proteinpulver

Det finns flera olika sorters proteinpulver att välja mellan. Vissa är veganska/vegetariska, andra riktar sig mot laktosintoleranta och några har fullt fokus på att vara ett fullvärdigt protein med en så hög proteinhalt som möjligt. Nedan går vi närmare in på några av de vanligaste alternativen. 

 • whey protein

  Vassleprotein:

  Den vanligaste formen av proteinpulver är helt klart den som är tillverkad på vassle, på engelska kallas det för whey. Vassleprotein kommer från komjölk och är den restprodukt som blir över när man producerar ost. Det tas snabbt upp av kroppen vilket är en bidragande faktor till att det är så populärt. På så sätt ökar du snabbt aminosyrekoncentrationen i blodet efter att du tränat och kan få ut så mycket som möjligt av återuppbyggnadsprocessen. För att få fram olika halter av protein kan man sedan torka och filtrera vasslet.
 • casein protein

  Kaseinprotein:

  Precis som vassleprotein utvinns kaseinprotein ur mjölk från kon. Den enda skillnaden är att man i detta pulver använder sig av kaseinet i stället för vasslet. Detta typ av proteintillskott är bra att ta innan du går och lägger dig då det tas upp långsammare än vad vassleproteinet gör. Den långsamma upptagningsprocessen bidrar också till att du känner dig mätt längre.

 • egg

  Äggprotein:

  Äggproteinpulver delas upp i 2 olika sorter, heläggsproteinpulver och äggviteproteinpulver. Skillnaden är ganska enkel att lista ut då det hörs tydligt på namnet. Heläggsproteinpulvret tillverkas av både äggvitan och äggulan medans äggvitepulvret endast använder äggvitan. Båda alternativen är bra animaliska substitut till människor som är allergiska mot laktos.
 • meat

  Biffprotein:

  Den här typen av pulver, med biffprotein, är ganska nytt på marknaden. Det är som namnet antyder baserat på nötkött och har fördelar som en komplett aminosyraprofil samt en hög biotillgänglighet. Biffproteinet har dessutom ett naturligt högt koncentrerat innehåll av BCAA och kreatin. Även detta är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant då det är fritt från laktos. Priserna brukar dock vara högre än exempelvis vassleproteinpulver. Läs mer: Vilket är det bästa kreatinet?
 • protein

  Blandprotein:

  I denna variant ingår det flera olika sorters proteinkällor, precis som namnet avslöjar. Detta för att uppnå en mer skräddarsydd effekt. En noga utformad blandning av kasein och vassle är det absolut vanligaste blandproteinet. Kaseinet har en långsam upptagningsförmåga och vasslet en snabb, vilket ger en utsöndring som varar längre.

Veganska proteinpulver

De senaste åren har det även blivit allt vanligare med veganska proteinalternativ som kosttillskott och idag kan du hitta många olika alternativ. Tittar man generellt på veganska alternativ ger de inte en lika bra effekt som källor baserat på klassiska råvaror, såsom exempelvis mjölk. De är i stället tillverkade med vegetabiliskt protein vilket har ett lägre biologiskt värde än om man jämför med proteiner med animaliskt ursprung. De har i vissa fall även ett lågt innehåll eller saknar helt en eller flera aminosyror vilket gör att de inte anses vara fullvärdigt. Nedan följer några av de vanligaste veganska alternativen:

 • soy

  Sojaprotein:

   Sojaprotein utvinns, precis som det låter, ur sojabönor och är främst framtaget som ett alternativ för de vegetarianer eller veganer som vill variera sitt intag av proteiner. Proteinet har en viss östrogenverkan men det sker endast vid enormt hög konsumption. Priset är normalt sett förmånligt i förhållande till proteinhalten som brukar ligga kring 90-95 %. Sojaproteinpulver är även ett bra alternativ för de som lider av laktosintolerans.

 • hampaprotein2

  Hampaprotein:

   Hampaprotein är ett bra val av för dig som är vegan. De stora fördelarna är att det naturligt innehåller bra fibrer, fetter, mineraler och vitaminer och är ett fullvärdigt protein. Dock har det några nackdelar. Det har dels en låg proteinhalt på endast 50 % och kostar ganska mycket, precis som de övriga veganska kosttillskotten.

 • green pea

  Ärtprotein:

   Ett biologiskt värde på 65 gör att detta typ av kosttillskott bör ses som ett komplement till andra proteinkällor, precis som sojaproteinpulver och andra tillskott för veganer. Det består av isolat av ärtprotein och har en proteinhalt på cirka 75-85 %. Det är vanligt att kombinera ärtprotein med risprotein.

 • rice

  Risprotein:

  Ett av de dyraste proteinpulvret för veganer på den svenska marknaden just nu är risproteinpulvret. Förutom detta är det dock en riktigt bra proteinkälla. Det är rikt på vitaminer och mineraler och har ett biologiskt värde på ungefär 77. Risken för allergier är låg och det är dessutom snällt mot magen.

Läs mer: Därför ska du ta sojaprotein

Läs mer: Hampaprotein - Ett alternativt, fiberrikt proteinpulver

Vanliga frågor och svar om proteinpulver

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är en typ av kosttillskott med en hög proteinhalt. Pulvret kan blandas med dryck såsom vatten och mjölk eller i en smoothie eller gröt. Det är populärt bland de som gymmar, utövar idrott och motionerar mycket och kommer i en mängd olika varianter. Det är dessutom en av de billigaste proteinkällorna som finns att få tag på och har därför kommit att bli otroligt populärt.

Hur mycket protein behövs?

Hur mycket protein som behövs varierar på vem du frågar. Livsmedelsverkets rekommendation är att 10-20 % av våra dagliga kalorier vi får i oss ska vara protein. Detta ska motsvara ungefär 50-70 gram protein. Vissa studier menar på att man behöver 1,3-1,8 gram protein per kilo kroppsvikt för att bygga muskler.

Vilken tid på dygnet ska proteinpulver tas?

Det finns inget rätt eller fel här utan är helt upp till dig. Vad som rent generellt kan sägas däremot är:

 • Efter ett träningspass är det viktigt att snabbt få i sig protein
 • Vissa har svårt att sova kort efter de ätit och bör således inte ta det innan sänggång

Kan proteinpulver ge några biverkningar?

Generellt sett nej. Så länge du håller dig inom "lagens ramar", inte äter överdrivet mycket eller dricker vassleprotein trots att du är laktosintolerant så ska det inte vara några problem. Läs innehållsförteckningen innan du äter något och ta inte mer än rekommenderat intag. Man kommer långt med ett sunt förnuft helt enkelt.

Läs mer: FitnessFranks test av laktosfria proteinpulver

Vilken effekt ger proteinpulver?

När du tar proteinpulver får du i dig en större mängd protein som tas upp genom din mag- och tarmkanal som sedan höjer aminokoncentrationen i blodet och ökar muskeluppbyggnaden. Har du däremot redan fått i dig tillräckligt mycket protein som behövs för ett ultimat muskeluppbyggande kommer proteinpulver inte göra någon skillnad.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
126 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5