Bäst i test: Bästa koffeintabletterna 2021

Koffein är en naturlig stimulant och energiförstärkare. Koffeintabletter är ett enkelt och prisvärt sätt att ta del av koffeinets effekter
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Koffeintabletter ger dig en snabb boost av energi när du behöver, oavsett om du ska jobba, träna eller studera. Det är ett smidigt tillskott som många upplever som lindrigare för magen än till exempel kaffe. Vi har granskat och jämfört 5 koffeintabletter och brustabletter med koffein. Koffeintillskott innehåller oftast bara koffein och är lätt att dosera och ta med sig så att du när som helst kan få en extra kick av fokus och pigghet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

 

Om vårt test av koffeintabletter

Koffeintabletter från olika tillverkare skiljer sig inte så mycket åt. Vi tittar därför främst på innehåll och pris. Om innehållet består av rent koffein (och vissa fyllnadsmedel) så är priset den enda jämförelsefaktorn. Vi tittar då på mg koffein per krona för att ta reda på vilken tablett som ger mest koffein för pengarna. När det kommer till brustabletter så brukar innehållsförteckningen vara längre och mer intressant att studera. Vi ser noga över innehållet för att se om det förekommer onödiga fyllnadsingredienser och hur koffeinhalten står sig mot det övriga innehållet. Sammanfattningsvis undersöker vi följande punkter:

 • Innehållet: Koffeinhalten är den främsta faktorn att titta på. Men även eventuella övriga ingredienser granskas.
 • Priset: Pris per mg koffein undersöks och ställs mot likvärdiga produkter för att ta reda på hur bra priset är. Där det är tillämpligt väger vi ibland in mängdrabatter och fraktkostnader.
 • Testpanelen: Vi testar såklart produkter på riktigt också. Både inför träningspass och till vardags för att se hur tillskottet upplevs.

Vilka koffeintabletter är bäst?

Vi har testat många koffeintabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive koffeintabletter samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test koffeintabletter: Core Caffeine

  9,5/10
  Core Caffeine
  Bäst i test
  Koffein / tablett
  200 mg
  Pris / tablett
  0,69 kr
  Pris / 100mg
  0,35 kr
  69 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Högkoncentrerad
  • Prisvärd

  Core Caffeine från Svenskt Kosttillskott är ett högdoserat tillskott med koffein som endast innehåller koffein och hjälpmedel såsom kokosolja, isomalt och silica. Burkarna finns i tre storlekar – 100, 250 och 500 tabletter. Priset per tablett är lågt och det blir billigare ju större förpackning du väljer.

  Mängden koffein i varje tablett är 200 mg styck, det motsvarar ungefär två koppar kaffe. Fördelen med koffeintabletter är att du slipper eventuella problem med magen som kan uppstå vid ett högt intag av kaffe. En koffeintablett påverkar inte surhetsnivån i magen.

  De kundomdömen som finns om Core Caffeine är så gott som genomgående positiva. Snittbetyget är högt och de flesta som använt tillskottet upplever att de känner sig piggare och får mer ork. En del personer framhåller också fördelen med att ta detta koffeintillskott istället för till exempel energidrycker, som kan ha fler biverkningar och vara skadliga för hälsan på sikt.

  Vi uppfattade en märkbar effekt av tabletterna redan första dagarna. Framför allt gav de en pigghetskänsla som varade relativt länge. Det bästa användningsområdet för Core Caffeine är dock som ett tillskott att ta då och då. Vissa kunder upplever abstinensbesvär vid höga doser. 

  Omdömet som vi ger Core Caffeine är "bäst i test koffeintabletter". De är lätta att svälja och ger en god och snabb effekt. Priset är dessutom lågt.

  Läs mer
 2. 2. Bästa koffein brustabletter: Self Omninutrition Sport Energy Drink

  9,4/10
  Self Omninutrition Sport Energy Drink
  Koffein / tablett
  120 mg
  Pris / tablett
  1,95 kr
  Pris / 100mg
  1,63 kr
  39 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Brustablett
  • Flera uppiggande ämnen

  Self Omninutrition Sport Energy Drink är egentligen inte en vanlig koffeintablett. Det är en brustablett med koffein. Brustabletterna marknadsförs som energidryck eftersom de har ett motsvarande innehåll som flera av dessa drycker. Förutom koffein innehåller dessa brustabletter taurin, precis som många energidrycker och olika B-vitaminer som bland annat hjälper nervsystemet att fungera som det ska.

  De flesta koffeintabletter som säljs i Sverige innehåller 200 mg koffein. Om du tycker att det är för mycket kan dessa brustabletter vara ett bra alternativ. En brustablett innehåller nämligen ”bara” 120 mg koffein. Det är något mer än vad en kopp kaffe innehåller. Om du tar en dubbel dos på 240 mg ger det en bättre koffeinkick.

  En av anledningarna till att vi väljer ut Self Omninutrition Sport Energy Drink till bästa koffein-brustabletterna är att de är mycket smidiga. En annan anledning är att priset är förmånligt. Om du ska välja mellan att köpa energidrycker och dessa brustabletter, kommer tabletterna att bli märkbart billigare i längden. Vi uppskattade det faktum att det går att få brustabletter med koffein på ett välsmakande sätt, dessutom utan någon kolsyra. Smaken är dock inte fullt lika god som vissa av energidryckerna, men sett till det pris du betalar, så är vi ändå mycket positiva till Self Omninutrition Sport Energy Drink.

  Läs mer
 3. 3. Bra koffeintabletter: Skip Koffein Tabletter

  9,3/10
  Skip Koffein Tabletter
  Koffein / tablett
  200 mg
  Pris / tablett
  0,65 kr
  Pris / 100mg
  0,33 kr
  65 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Svensktillverkad
  • Erkänt märke

  Skip Koffein-Tabletter innehåller, precis som Core Caffein, 200 mg koffein per tablett. En burk kommer med 100 kapslar. Innehållet i tabletterna är endast koffein, vilket gör dem till ett rent koffeintillskott. Du tar en tablett dagligen tillsammans med någon form av måltid. 

  Skip Nutrition är en klassiker bland svenska kosttillskott. Denna leverantör har försett den svenska marknaden med kosttillskott av hög kvalitet sedan 1971. Företaget har också ett stort antal kosttillskott utöver sina koffeintabletter. Man lägger också stor vikt vid utveckling och forskning. Kunderna återfinns både bland elitidrottare och motionärer. De kundomdömen som finns på Svenskt kosttillskotts hemsida, ger Skip Koffein-Tabletter ett bra betyg. Konsistensen på tabletterna är inte för hård och effekten motsvarar förväntningarna. Vi upplevde att vi blev piggare redan efter några dagar med den rekommenderade dagsdosen. Tabletterna gick också lätt att svälja ned.

  Som ett bra val kan vi alltså rekommendera Skip Koffein-Tabletter. Priset är mycket rimligt och tabletterna ger den effekt de utlovar.

  Läs mer
 4. 4. Star Nutrition Caffeine

  9,1/10
  Star Nutrition Caffeine
  Koffein / tablett
  200 mg
  Pris / tablett
  0,66 kr
  Pris / 100mg
  0,33 kr
  59 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Motsvarar 4 koppar kaffe
  • Svensktillverkad
  • 4 / 5 kundbetyg

  Caffeine 200 mg från Star Nutrition är koffeinkapslar som verkar uppiggande och ger ökad fysisk och mental uthållighet. Varje kapsel innehåller 200 mg koffein. Caffeine 200 mg är perfekt för alla som inte dricker kaffe, men ändå vill ta del av koffeinets uppiggande effekt. Dessutom är koffeinkapslar snällare mot magen än kaffe.

  En kapsel Caffeine 200 mg innehåller lika mycket koffein som 1-2 koppar kaffe (beroende på dess storlek och styrka). Kapseln är uppbyggd av gelatin och fyllningsmedel. Koffeinkapslarna kan användas för att ge extra energi vid fysisk aktivitet, till exempel vid styrketräning eller konditionsträning. Koffein är också känt för att öka koncentrationsförmågan och kan därför vara till hjälp vid övningar som kräver mental uppmärksamhet.

  Rekommenderad daglig dos är 1-2 kapslar. Varje burk innehåller 90 kapslar, vilket gör att den räcker i 45-90 dagar.

  Koffein är vätskedrivande, därför är det viktigt att få i sig rätt mängd vätska vid ett dagligt intag av koffeinkapslar. Överskrid inte den rekommenderade dosen, som är 1-2 kapslar per dag. Gravida och barn bör inte få i sig koffein.

  Star Nutrition är ett svenskt varumärke som sedan 1999 erbjuder flera olika typer av kosttillskott. Caffeine 200 mg har på Gymgrossistens hemsida fått 4 av 5 i betyg av 24 recensioner. Bland kommentarerna tipsar användare om att det är bäst att ta kapslarna i samband med en måltid.

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga koffeintabletter: SmartSupps Caffeine

  8,7/10
  SmartSupps Caffeine
  Koffein / tablett
  200 mg
  Pris / tablett
  0,45 kr
  Pris / 100mg
  0,22 kr
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg
  • Mycket prisvärd
  • Populär produkt

  SmartSupps Caffeine innehåller 200 mg koffein per tablett, något som bidrar till ökat fokus och förbättrad prestationsförmåga. Tabletterna kan användas både för att ge mer energi i samband med träning och för att bli piggare och mer alert av.

  När du köper produkter från SmartSupps kan du vara säker på att få en vara av hög kvalitet till ett mycket bra pris. Eftersom SmartSupps kosttillskott köps in direkt från fabriken finns det inte några mellanhänder som driver upp priserna. När du väljer koffeintabletter från SmartSupps får du med andra ord en effektiv produkt till en låg kostnad.

  Varje förpackning av SmartSupps Caffeine innehåller 200 tabletter och kostar 89 kr per förpackning. Daglig dos är 1 till 2 tabletter och kapslarna tas med fördel i samband med ett träningspass. Tabletterna är enkla att svälja tillsammans med ett glas vatten och de bör sväljas hela.

  Kostnad per dag för koffeintabletterna blir antingen cirka 50 öre med 1 daglig tablett och knappt 1 krona med 2 dagliga tabletter. En förpackning räcker i antingen 200 dagar eller i 100 dagar beroende på det dagliga intaget. Den maximala dosen på 2 tabletter bör inte överskridas. Varje kapsel innehåller 200 mg koffein vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe. Med andra ord är koffeintabletterna från SmartSupps mycket prisvärda och vi utser dem till "bästa billiga koffeintabletterna".

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

coffee beans

Köpguide: Så hittar du bäst koffeintabletter

 Koffeintabletter från olika tillverkare skiljer sig inte alltid mycket åt. Därför är det bra att titta på främst på innehåll och pris. Om innehållet består av rent koffein (och vissa fyllnadsmedel), är priset den främsta jämförelsefaktorn. Undersök då mg koffein per krona för att ta reda på vilken tablett som ger mest koffein för pengarna. När det kommer till brustabletter brukar innehållsförteckningen vara längre och mer intressant att studera. Titta på innehållet för att se om det förekommer onödiga fyllnadsingredienser och hur koffeinhalten står sig mot det övriga innehållet.

 • Tablett eller brustablett: De flesta koffeintabletter är i vanlig tablettform. Det finns även brustabletter som är bra för dig som tycker det är obehagligt att svälja tabletter. Brustabletterna innehåller flera olika ämnen och kan ses som energidryck i tablettform. Vill du ha rent koffein så är tabletter ditt bästa alternativ.
 • Dos: De flesta koffeintabletter innehåller 100-250 mg koffein per tablett. Välj en dos som passar dig och dina behov. En stark dos passar bra inför ett rejält gympass, men mindre doser är bättre för arbetsdagen eller löpturen. 
 • Pris: Detta är den största skillnaden mellan olika koffeintabletter. Jämför mg koffein per krona och inte per tablett så får du en mer rättvisande jämförelse.

 

Fördelarna med koffeintabletter

Många som köper koffeintabletter gör det för att öka prestationen under träningen. Det finns gott om stöd i forskningen för att de verkligen hjälper dig att prestera bättre. Det har visat sig att koffein ökar uthålligheten och koncentrationen. Genom att inta koffein kan man skjuta fram gränsen för när utmattning inträffar.

Läs mer: Boosta träningsresultatet med PWOs

Det finns även en hel del forskning på koffeinets effekt vid styrketräning. Resultaten av forskningen visar på förbättrad uthållighet och förmågan att prestera mer, med fler reps och fler set som följd. Förhöjd mental skärpa hjälper dig också att ha bra fokus hela passet igenom.

Läs mer: Rosenrot för mental fokus

Korrekt dos av koffein kan hjälpa dig att:

 • Förbättra din prestation vid träning
 • Bli piggare och mer alert
 • Höja din koncentrationsförmåga
 • Gå ner i vikt

Dosering av koffeintabletter

Koffeintabletter är ett helt ofarligt kosttillskott så länge det doseras korrekt. När det gäller själva koffeinet är det ingen skillnad jämfört med att dricka exempelvis kaffe. En kopp kaffe innehåller cirka 100 mg koffein. De flesta koffeintabletter innehåller mellan 100 och 250 mg koffein. Effekten av koffeintabletter motsvarar med andra ord att dricka 1 till 3 koppar kaffe. I studier har man sett positiva effekter på träning redan vid intag av 50 mg koffein.

Ett tips är att börja med en tablett och se hur det påverkar dig. Eventuellt kan du trappa upp senare. Det är onödigt att ta mer än tre tabletter.

Risker vid överdosering

Precis som vid kaffedrickande kan ett för högt koffeinintag ge negativa effekter. En överdosering kan leda till illamående, yrsel och hjärtklappning, men det är inte farligt för friska individer. Studier har visat att man kan tala om överdos vid ett intag av runt 20 mg koffein per kilo kroppsvikt. För en person som väger 80 kg innebär det 1,6 gram koffein. Om du äter koffeintabletter motsvarar det 8 koffeintabletter à 200 mg. Här pratar vi alltså bara om obehag, inte så att det blir farligt. För att koffeintabletter ska vara livsfarliga krävs ett intag på 70-80 tabletter.

Personer som är gravida eller ammar bör helst undvika koffein! Livsmedelsverket anger max 300 mg för gravida, men det är säkrast att undvika koffein helt och hållet. Vid allvarligare sjukdom är det bra att fråga en läkare först. Långvarigt och regelbundet intag av större mängder koffein kan leda till viss hälsoproblematik på sikt.

Fler frågor och svar om koffeintabletter

Nedan följer svar på några vanliga frågor vi får inskickade till oss om koffeintabletter

Vad gör koffeintabletter?

Koffeintabletter ökar prestationsförmågan vid träning, gör dig piggare och mer alert. Uthålligheten ökar och koncentrationen förbättras. Dessutom ökar metabolismen, vilket är bra för en bättre fettförbränning.

Är koffeintabletter farligt?

Nej. För de flesta individer krävs ett intag på över 70 tabletter för att det ska vara livsfarligt. En normal dos brukar ligga på 1, max 2 tabletter. De flesta upplever bara positiva effekter av en sådan dos. Vid ett intag av 7-8 tabletter kan man uppleva vissa negativa effekter såsom att man känner sig stressad och "stissig". De är dock ofarliga för de flesta. Gravida, ammande och barn bör givetvis undvika koffein helt och hållet!

Hur bra är koffeintabletter?

Koffein är ett av de mest beprövade och vetenskapligt bevisade preparaten för att höja prestationen. Koffeintabletter är ett utmärkt sätt att öka prestationen vid träning. Särskilt uthålligheten påverkas positivt. Koffeintabletter är även bra för att öka fettförbränningen.

När börjar koffeintabletter verka?

Koffein verkar snabbt. De flesta upplever en effekt redan efter 20 till 30 minuter. Inom 45 minuter har 99 procent av koffeinet tagits upp av kroppen. Koffeinet bryts därefter ner och efter 4 till 6 timmar har mängden koffein i kroppen halverats. Upptaget tar längre tid om du har mat i magen.

Hur lång tid innan träning ska man ta koffeintabletter?

Många rekommenderar att man intar koffeinet en halvtimme innan träning. Maxnivån i kroppen inträffar efter cirka 45 till 60 minuter om du tar koffeintabletten på fastande mage. Du måste ställa dig frågan om du vill ha maxeffekt när du börjar träna eller om du vill att koffeinet ”kickar in” en bit in i träningspasset.

Hur många koppar kaffe innehåller 1 koffeintablett?

De flesta koffeintabletter innehåller 200 mg koffein. Det motsvarar cirka 1-2 koppar kaffe.

Hur länge håller koffeintabletter?

De flesta koffeintabletter håller i 5 år. Det är inte farligt att använda koffeintabletter efter bäst före-datumet men effekten kan avta med tiden.

Vad är koffeintabletter?

Koffeintabletter innehåller koffein. Inga konstigheter. De flesta koffeintabletter innehåller inga andra aktiva substanser. Därför är det ett ganska okomplicerat kosttillskott. Trots det finns det flera skäl att jämföra koffeintabletter.

Vad används koffeintabletter till?

Koffeintabletter används för att höja prestationsförmågan vid träning och annan fysisk aktivitet. Många tar en eller två koffeintabletter innan träningen för att kunna prestera maximalt. Andra använder koffeintabletter för att höja koncentrationsförmågan inför arbetspasset, vid studier eller i samband med bilkörning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
198 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester