Topp 5 bästa proteinpulver för viktminskning (nov. 2022)

Protein är ett av de absolut viktigaste näringsämnena för dig som vill gå ner i vikt. När du äter mycket protein känner du dig mätt längre, det reducerar aptiten och hjälper matsmältningssystemet. Det bästa proteinpulvret för viktminskning hjälper dig även att behålla muskelmassan samtidigt som du går ner i vikt.

Proteinpulver är ett smidigt kosttillskott för dig som vill gå ner i vikt. Oavsett om du vill gå ner 5, 10 eller 20 kg är ett proteinpulver för viktminsking ett bra tillskott. Det går enkelt att blanda med mjölk eller vatten och smakar för det mesta faktiskt riktigt gott. Vill du göra det ännu nyttigare kan du blanda det i en mixer med is, frukt och grönsaker för en hälsosmoothie.

Det finns mängder med olika proteinpulver att välja mellan men alla är inte så bra lämpade för viktminskning. Vi har utvärderat över 20 olika proteinpulver för att gå ner i vikt och testat mer än hälften av dem. Bäst av alla blev Proteinpulver. Det är ett gott och nyttigt alternativ speciellt framtaget för viktminskning.

Läs vidare för att se vad som är viktigt att tänka på inför köp av proteinpulver för viktminskning, vilka våra favoriter blev, när och hur man ska använda det samt vilka risker som finns.

Testvinnare - Bästa proteinpulvret för att gå ner i vikt 2022

Här är en överblick över årets bästa proteinpulver för viktminskning.

 1. Bäst i test: Proteinpulver
 2. Bästa billiga: Core Whey Protein
 3. Godast: GAAM 100% Whey Premium 1 kg
 4. Bästa med matsmältningsenzymer: Star Nutrition Lean Whey Protein
 5. Bästa veganska: GAAM Pea Protein 1 kg

Hur vi valde ut de bästa proteinpulver för viktminskning

 • Innehåll: Hur mycket protein innehåller pulvret och från vilken proteinkälla kommer det? Hur mycket socker innehåller det?
 • Smak & Lösning: Är proteinpulvret gott? Går det enkelt att blanda i mjölk och vatten utan att det bildas klumpar? Finns det många smaker att välja på?
 • Pris: Hur mycket kostar proteinpulvret? Är det värt sina pengar?
 • Recensioner: Har produkten fått höga betyg från kunderna?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Proteinpulver för viktminskning

Så hittar du bästa proteinpulvret för att gå ner i vikt

När du ska köpa ett proteinpulver för viktminskning är det viktigt att du har koll på följande faktorer:

Innehåll

Alla proteinpulver innehåller såklart mycket protein. Mängden protein är också det viktigaste att titta på när det kommer till viktminskning. Men något man måste se upp med är mängden kalorier och framförallt mängden tillsatt socker. För viktminskning bör du hitta ett proteinpulver som inte innehåller mer än 5 % socker. För mycket socker kan istället leda till viktuppgång genom att det påverkar det metaboliska systemet och gör dig hungrigare.

Har du tänkt att använda proteinpulvret som måltidsersättning bör du även se till att det innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Leta gärna efter ett proteinpulver som är tillverkat enligt GMP och HACCP för att säkerställa hög kvalitet på innehållet.

Välj ett proteinpulver som innehåller minst 70 % protein och max 5 % socker. Undvik helst också produkter med stora mängder sötningsmedel.

Smak & Lösning

Ett proteinpulver som bildar klumpar, blir grynigt eller smakar förfärligt är ingen rolig upplevelse. Hur pulvret löser sig i olika vätskor kan man oftast hitta information om ganska enkelt genom att läsa användarrecensioner. Vad gäller smaken är det en högst personlig upplevelse och man kan aldrig veta säkert att man gillar ett proteinpulver innan man själv har smakat på det. Men om de flesta som köper produkten gillar smaken är det ganska stor sannolikhet att också du kommer göra det.

Vi rekommenderar i första hand proteinpulver med bra innehåll som finns att köpa i många olika smaker så det med största sannolikhet finns någon som passar dig.

Proteinkälla

Proteinpulver finns med en rad olika proteinkällor. Det framställs från bland annat mjölk, ägg, soja, ärta, havre och hampa. När det kommer till proteinpulver för viktminskning spelar proteinkällan inte så stor roll hur effektivt det är. Välj helt enkelt det proteinpulver som bäst passar din diet och dina preferenser.

Är du laktosintolerant ska du undvika produkter med vasslekoncentrat och kasein.

Är du vegan ska du välja ett växtbaserat proteinpulver från soja, ärta eller havre.

Har du känslig mage kan hampaprotein vara ett bra alternativ.

Hur mycket kostar ett proteinpulver för viktminskning?

Proteinpuvler för viktminsking kan kosta allt från 200 kr/kg till över 500 kr/kg. Det som främst avgör priset är vilken proteinkälla som använts.

 • Ett proteinpulver för viktminsking i budgetklassen kostar under 300 kr/kg.
 • Ett proteinpuvler för viktminskning i mellanklassen kostar mellan 300 kr/kg och 400 kr/kg.
 • Ett proteinpulver för viktminskning i premiumklassen kostar över 400 kr/kg.

 

Våra 5 bästa proteinpulver för viktminskning (november 2022)

1. Proteinpulver - Bäst i test

Proteinpulver - Bäst i test
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Protein.se)

Protein.se har här tagit fram ett proteinpulver för viktminskning bestående av vassleproteinkoncentrat. I proteinpulver hittar man även kostfiber, 25 olika vitaminer och mineraler samt koffein, yerba mate och karnitin för att förbättra viktminskningen. Pulvret löser sig utan problem i både vatten och mjölk och den färdiga drycken smakar riktigt bra. Det finns fem olika smaker där vi har svårt att bestämma vilken som är godast då vi gillar allihopa. Är du osäker på vilken smak du ska välja kan du först beställa hem smakprov så slipper du stå med 1 kg pulver som du inte gillar.

En burk Protein.se proteinpulver innehåller 1kg och kostar ca 350 kr. Priset på portion blir därmed drygt 10 kr. Det är något dyrare än konkurrenternas vasslekoncentrat, men de innehåller inte vitamin- och mineralmixen eller tillsatserna för att lättare gå ner i vikt.

Tittar man på vad kunderna har att säga uppskattar de både smak och konsistens samt snabba leveranser och trevligt bemötande från kundtjänst. Proteinpulvret har fått 4,5/5 i betyg från över 5000 användare.

Egenskaper

 • Protein: 80 %
 • Kilopris: 239 kr
 • Pris / portion: 7,97 kr
 • Socker: 3.7 %

Fördelar

 • Innehåller 25 olika vitaminer och mineraler.
 • Rik på protein och fibrer för ökat mättnadskänsla.
 • Med koffein och yerba mate för extra bra effekt.
 • 4,5/5 i betyg från kunderna på över 5000 recesioner.
 • Praktisk doseringsskopa medföljer i burken.

Nackdelar

 • Gränsfall på lite dyrt.

Omdöme

Fantastiskt gott proteinpulver för viktminskning som kunderna älskar.

Priser

Till butik
239 kr

2. Core Whey Protein - Bästa billiga

Core Whey Protein - Bästa billiga
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Whey Protein är ett proteinpulver bestående av ultrafiltrerat vasslekoncentrat. Pulvret innehåller låga halter av fett och socker vilket gör det till ett bra alternativ för att gå ner i vikt. Det finns mängder av olika smaker att välja mellan, från de klassiska smakerna vanlij, choklad och jordgubb till exotiska smaker som pepparkaka och cookies & cream. Man erbjuder även lättsötade alternativ samt en helt neutral smak. Vi gillar särskilt chokladbollssmaken, som kanske inte riktigt smakar som en chokladboll, men har en väldigt god chokladsmak. En annan fördel med Core Whey Protein är att det är låglaktos (0,7 g per dl färdig dryck) vilket gör att det funkar även för många laktosintoleranta.

En påse Core Whey Protein innehåller 1 kg och kostar ca 230 kr. Det gör att priset per portion landar på ca 7,50 vilket är ett av de billigaste alternativen. Med tanke på innehållet av hög kvalitet är det i vår mening det mest prisvärda proteinpulvret som finns.

Tittar man på vad Svenskt Kosttillskott kunder tycker om det är det framförallt smaken och konsistensen som hyllas. Även de blixtsnabba leveranserna, ibland mindre än ett dygn, uppskattas. Core Whey Protein har fått 4,3/5 på mer än 1500 recensioner.

Egenskaper

 • Protein: 80 %
 • Kilopris: 259 kr
 • Pris / portion: 8,63 kr
 • Socker: 2 %

Fördelar

 • Mycket prisvärt proteinpulver för viktminskning.
 • Finns hela 15 olika smaker att välja på.
 • Hög proteinhalt och låga halter fett och socker.
 • Finns även som naturell.
 • Ultrafiltrerat låglaktos vasslekoncentrat.

Nackdelar

 • Vissa smaker har lite lägre proteinhalt.

Omdöme

Mycket prisvärt proteinpulver med bra innehåll och goda smaker.

Priser

Till butik
259 kr
Till butik
259 kr

3. GAAM 100% Whey Premium 1 kg - Godast

GAAM 100% Whey Premium 1 kg - Godast
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

GAAM 100% Whey Protein är ett svenskproducerat proteinpulver som består av vassleproteinkoncentrat. Produkten har en något lägre proteinhalt än konkurrenterna, 74% mot 80%, och innehåller lite mer fett och socker. Sockerhalten är väl kanske något i överkant vad gäller proteinpulver för viktminskning men det funkar ändå. Det här proteinpulvret finns att köpa i över 20 olika smaker och de fem alternativen vi har provat har varit väldigt goda. Pulvret löser sig utan problem i både vatten, mjölk och växtbaserad mjölk.

En påse GAAM 100 % Whey Protein innehåller 1 kg och kostar ca 240 kr. Varje portion kostar därmed ca 8 kr, vilket gör det till ett av de billigare alternativen.

Tittar man på vad Proteinbolagets kunder säger om produkten behöver man inte läsa många recensioner innan man förstår att smaken är det som sticker ut. Även konsistensen, att den inte klumpar sig och att det inte blir någon pulversmak lyfts fram. 100 % Whey Protein har fått 4/5 i betyg på över 900 omdömen.

Egenskaper

 • Protein: 74 %
 • Kilopris: 199 kr
 • Pris / portion: 6,63 kr
 • Socker: 8 %

Fördelar

 • Finns i över 20 olika goda smaker.
 • Med hög andel grenade aminosyror.
 • Tillverkat i Sverige.

Nackdelar

 • Lite lägre proteinhalt.
 • Lite mycket fett och socker.

Omdöme

Godaste alternativet som finns i alla smaker du kan föreställa dig och fler därtill.

Priser

Till butik
199 kr

4. Star Nutrition Lean Whey Protein - Bästa med matsmältningsenzymer

Star Nutrition Lean Whey Protein - Bästa med matsmältningsenzymer
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Star Nutrition Lean Whey Protein är ett proteinpulver bestående av vasslekoncentrat och vassleisolat. Det är dessutom berikat med flera matsmältningsenzymer för att få fart på det metaboliska systemet i kroppen. Det som gör det här proteinpulvret extra lämpligt för viktnedgång är de väldigt låga halterna av fett och socker vilket sänker det totala kaloriinnehållet. Pulvret finns framförallt i exotiska smaker som Blåbär och hallonglass och Jordgubb och vit choklad. Smakerna är goda men man tröttnar lite på dem efter en tids användande. Lean Whey Protein är bland de bästa alternativen när det kommer till lättlöslighet och den färdiga drycken har en väldigt bra konsistens.

En bruk Lean Whey Protein innehåller 900 g och kostar 229 kr. Det gör att priset per portion landar på ca 7,50 kr. Ett mycket bra pris med tanke på att pulvret innehåller vassleisolat som är dyrare att tillverka.

Tittar man på vad Gymgrossistens kunder har att säga gillar de verkligen smaken av det här proteinpulvret samt hur enkelt det löser sig utan att skumma. Lean Whey Protein har fått 4,4/5 i betyg på mer än 40 recensioner.

Egenskaper

 • Protein: 80 %
 • Kilopris: 178 kr
 • Pris / portion: 5,33 kr
 • Socker: 2 %

Fördelar

 • Finns i flera härliga smaker.
 • Tillverkat av högkvalitativa proteinkällor.
 • Låg innehåll av fett och socker.
 • Löser sig enkelt i både vatten och mjölk.
 • Med tillsatta matsmältningsenzymer.

Nackdelar

 • Lite dyrt för att vara stor del vasslekoncentrat.

Omdöme

Högkvalitativt proteinpulver med matsmältningsenzymer för extra bra effekt.

Priser

Till butik
160 kr

5. GAAM Pea Protein 1 kg - Bästa veganska

GAAM Pea Protein 1 kg - Bästa veganska
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

GAAM Pea Protein är ett svenskproducerat proteinpulver från ärtprotein som är 100 % veganskt. Ärtproteinisolat är en av få växtbaserade proteinkällor som är kompletta. Det innehåller alltså alla aminosyror som kroppen behöver. Ärtprotein är även naturligt rikt på BCAA som gynnar muskelsyntesen. Pulvret innehåller lite mer fett än de andra produkterna vi rekommenderar vilket gör kaloriinnehållet högre. Men fettet bidrar till en ökad mättnadskänsla vilket ändå gör pulvret bra för dig som vill gå ner i vikt. Det här proteinpulvret finns bara att köpa med vanilj eller chokladsmak, där vi uppskattade chokladsmaken mest. Tyvärr är den lite grynig i konsistensen och det döljer sig en dov mjölig smak i bakgrunden.

En påse med GAAM Pea Protein innehåller 1 kg och kostar 199 kr. Priset per portion blir endast 6 kr, vilket är det billigaste av de produkter vi rekommenderar här. Värt att tänka på är dock att den här produkten endast innehåller 65 % protein, till skillnad mot de flesta andra som innehåller ca 80 %.

Tittar man på vad Proteinbolagets kunder har att säga om produkten är det lite delade meningar om smaken. Vissa tycker det är jättegott medan andra inte klarar av att dricka det alls. GAAM Pea Protein har fått 4/5 i betyg på 12 recensioner från användare.

Egenskaper

 • Protein: 65 %
 • Kilopris: 179 kr
 • Pris / portion: 5,42 kr
 • Socker: 3 %

Fördelar

 • Växtbaserat proteinpulver från ärta.
 • Innehåller mycket BCAA.
 • Med mycket kostfiber.
 • Låg sockerhalt.

Nackdelar

 • Innehåller bara 65 % protein.
 • Hög fetthalt.

Omdöme

Veganskt alternativ från fullvärdig proteinkälla som smakar helt ok.

Priser

Till butik
179 kr

Jämför de bästa proteinpulver för viktminskning i testet

Proteinpulver för viktminskning Protein Kilopris Pris / portion Socker Totalbetyg Pris
Proteinpulver 80 % 239 kr 7,97 kr 3.7 % Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
239 kr
Core Whey Protein 80 % 259 kr 8,63 kr 2 % Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
259 kr
GAAM 100% Whey Premium 1 kg 74 % 199 kr 6,63 kr 8 % Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
199 kr
Star Nutrition Lean Whey Protein 80 % 178 kr 5,33 kr 2 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
160 kr
GAAM Pea Protein 1 kg 65 % 179 kr 5,42 kr 3 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
179 kr

Hur fungerar proteinpulver för viktminskning?

När det kommer till gå ner i vikt är det viktigaste att man hamnar på kaloriunderskott.

Ett kaloriunderskott uppstår när du gör av med fler kalorier än du stoppar i dig. Du kan göra det genom att äta mindre kalorier, bränna fler genom träning eller en kombination av båda.

Det finns ett antal fördelar som proteinpulver kan hjälpa dig med när det kommer till viktnedgång. Ett ökat proteinintag kan leda till följande:

 • Ökad mättnadskänsla: Protein gör att du känner dig mätt längre vilket hjälper dig att äta mindre.
 • Förbättrad metabolism: Jämfört med kolhydrater och fett kräver protein mer av kroppen i förbränningsprocessen, både vid nedbrytning och användning. Genom att öka proteinintaget gör du alltså av med fler kalorier.
 • Upprätthållande av muskelmassa: När man går ner i vikt blir man ofta av med både muskler och fett. Genom att äta tillräckligt med protein - i kombination med träning - kan du behålla musklerna vid en viktnedgång.

Vad händer om jag tar proteinpulver utan att träna?

Om det är dåligt att ta proteinpulver utan att träna är inget som man behöver gå runt och fundera på. Proteinpulver kan hjälpa till med viktnedgången oavsett om du tränar eller inte. Men det är värt att påpeka att en person som inte tränar behöver mindre protein än någon som tränar mycket.

Om du inte tränar och tar mycket proteinpulver riskerar du istället att gå upp i vikt genom att du får i dig en mängd extra kalorier. Ska du ta proteinpulver utan att träna bör du äta lite mindre mål mat för att se till att du hamnar på kaloriunderskott.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta för att gå ner i vikt?

Livsmedelsverket rekommenderar att ca 10-20 % av ens dagliga kalorier kommer från protein. Det motsvarar minst 50-70 g protein per dag. De flesta proteinpulvren innehåller ca 25-30 g protein per portion.

När det kommer till viktminsking är det viktigt att man inte överkonsumerar. Stoppar man i sig för mycket varje dag, oavsett om det är pizza eller proteinpulver, kommer man inte gå ner i vikt.

Vi rekommenderar att man tar en proteinshakes varje dag, helst i samband med träning, samtidigt som man minskar övriga portioner och undviker småätande.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 22 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 5 / 5