Topp 7 bästa veganska proteinpulvren (nov. 2022)

Följ rekommendationerna från våra experter för att hitta det bästa veganska proteinpulvret för just dig.

Om du är vegan och letar efter ett proteinpulver som passar din livsstil har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att diskutera de bästa veganska proteinpulverna på marknaden 2022. Vi kommer också att ge dig några tips om hur du väljer rätt proteinpulver för dig. Så om du är redo att hitta det perfekta veganska proteinpulvret för dina behov, låt oss börja!

Vad är veganskt proteinpulver?

Innan vi går in på de bästa valen, låt oss prata lite om vad proteinpulver är och varför du skulle vilja använda det. Proteinpulver är ett bekvämt sätt att öka mängden protein du får i din kost. Det är också ett bra sätt att komplettera din träning. Vissa använder proteinpulver som måltidsersättning medan andra använder det före eller efter ett träningspass. Oavsett hur du använder proteinpulver är det ett bra komplement till vilken diet som helst.

Veganska proteinpulver är gjorda av veganvänliga ingredienser. Detta innebär att proteinpulvret är fritt från alla animaliska biprodukter. De flesta ingredienserna i veganska proteinpulver är vanligtvis vitaminer, mineraler, baljväxter och spannmål. Vissa proteinpulver blandas med naturliga smaker och sötningsmedel för att de ska smaka bättre. Slutligen är vissa proteinpulver berikade med saker som järn, kalcium och vitamin A, B12. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla typer av proteinpulver är veganvänliga – så se till att kolla etiketten!

Huvudfördelarna med veganska proteinpulver

Precis som vanliga proteinpulver är fördelarna med veganska proteinpulver många. Genom att använda proteinpulver i din kost kommer du gradvis att börja känna dig mer energisk under dagen. Protein är också bra för att hjälpa till att bränna fett och bibehålla en hälsosam vikt. Sist men inte minst hjälper protein till att återuppbygga och reparera muskelvävnad. Så om du har ett träningsmål att bygga muskler är protein ett måste!

Vem har nytta av veganska proteinpulver?

Nästan vem som helst kan dra nytta av att lägga till ett proteinpulver till sin kost. Människor som tränar regelbundet kommer att ha mest nytta. En proteinrik kost kan dock hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar och andra hälsoproblem. Även om du inte tränar regelbundet är det fortfarande en bra idé att gradvis bygga muskelmassa. Detta kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning och bränna fler kalorier under dagen.

Testvinnare - Bästa veganska proteinpulvret 2022

Här är en överblick över årets bästa veganska proteinpulver.

 1. Bäst i test: Healthwell Vegan Protein
 2. Bästa med hampa: GAAM Life Series Vegan Protein
 3. Bästa utan socker: Core Plant Protein
 4. Bästa från sojaprotein: Core Soy Protein
 5. Bästa från hampaprotein: Healthwell Hampaprotein EKO
 6. Godast: Aware Vegan Protein Chokladboll
 7. Bästa baserat på innehåll: Fairing Vegan Protein Pro

Hur vi valde ut de bästa veganska proteinpulvren

 • Proteinkälla: Vilken källa kommer proteinet ifrån? Är det bara t.ex. soja eller en blandning av flera sorters protein? Hur ser aminosyraprofilen ut?
 • Innehåll: Hur hög är proteinhalten? Hur mycket socker innehåller den? Innehållet den mycket "onödiga" tillsatser?
 • Smak & lösning: Hur smakar det? Är det gott? Är det överdrivet sött? Smakar det knappt någonting? Hur väl löser sig pulvret i vatten och havremjölk? Blir det kanske grumligt eller bildas klumpar på botten i shakern? 
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir kilopriset, priset per portion och priset per g protein? Skulle du själv kunna tänka dig att att köpa den här produkten?
 • Ekologiskt: Är tillverkningen ekologisk? Vilken miljöpåverkan har odlingen och framställningen?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

 
Så hittar du bästa Veganskt proteinpulver

Så hittar du bästa veganska proteinpulvret

För att hitta det bästa veganska proteinpulvret ska du kolla på följande faktorer:

Protein

Naturligtvis vill du ha ett proteinpulver som innehåller mycket protein. Det betyder att du kan bygga muskler och möta dina dagliga kaloribehov. Högproteinpulver innehåller minst 15 gram protein per portion. Se också till att det är ett komplett protein.

Kolhydrater & sockerarter

Proteinpulver kan innehålla mycket kolhydrater, mest i form av socker. Var uppmärksam på mängden kolhydrater i ett proteinpulver eftersom för många kan hindra dig från att nå dina viktminskningsmål. Se också upp för konstgjorda sötningsmedel som sukralos och glycerin, som tillsätts för att förbättra smaken.

GMO

Vissa proteinpulver är gjorda av genetiskt modifierade ingredienser (GMO), vilket kan vara skadligt för din hälsa. För det mesta är produkter gjorda med soja GMO, liksom en majoritet av vitt socker. Om du väljer ett proteinpulver som är gjort med GMO-ingredienser bör du leta efter ekologiska versioner av pulvrets ingredienser.

Fett

Vissa proteinpulver, som ärtprotein, innehåller fett. Se till att du väljer ett proteinpulver med minimalt med fett för att hjälpa dig att nå dina viktminskningsmål.

Pris

Proteinpulver är inte billigt. I genomsnitt kan du räkna med att betala runt $20-$30 för 1-2 pund. Du kan dock hitta högkvalitativa proteiner som faller inom intervallet $10-$15.

Varumärke

Leta efter ett välrenommerat märke som erbjuder ett proteinpulver som passar dina träningsmål. Om du inte känner igen varumärket, leta efter certifieringar som GMP och HACCP.

Kundnöjdhet

Läs recensioner för att lära dig hur människor reagerade på ett proteinpulver. Detta kommer att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig.

Det är viktigt att notera att inte alla veganska proteiner är hälsosamma. Faktum är att många veganska proteiner innehåller en stor mängd socker och är inte lika näringstäta som naturliga proteinkällor som quinoa. Det är bäst att hålla sig till veganska proteiner som är låga i socker och packade med näringsämnen.

Våra 7 bästa veganska proteinpulver (november 2022)

1. Healthwell Vegan Protein - Bäst i test

Healthwell Vegan Protein - Bäst i test
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwell Vegan Protein är ett veganskt proteinpulver från det helsvenska företaget Svenskt Kosttillskott. Pulvret består av protein från ärtor, havre och ris vilket i förening motsvarar en fullvärdig proteinkälla helt fri från animaliska ingredienser. Det är ett oerhört smidigt alternativ om man som vegan vill säkerställa att man får i sig tillräckligt med protein, eller helt enkelt vill variera sina proteintillskott och samtidigt vara säker på att man får i sig alla relevanta aminosyror. Proteinhalten ligger på 74 %, vilket ändå får anses som väldigt bra när det kommer till veganska proteiner.

Healthwell har verkligen lyckats framställa en optimal kombination av olika vegetabiliska proteinkällor. Med de tillsatta vitaminerna och mineralerna är pulvret det bästa valet för dig som vegan. Att det sedan är väldigt lättblandat, i både vatten och havremjölk, och att ingen i testpanelen heller klagade över smaken, sänker knappast betyget. Vi utnämner Healthwell Vegan Protein till "bästa veganska proteinpulvret".

Det veganska proteinpulver som visade sig vara "bäst i test" var Healthwell Vegan Protein. Det är ett fullvärdigt protein som täcker proteinbehovet. Vi gillar att det är en naturlig produkt utan sötningsmedel eller tillsatser.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 74%
 • Pris / kg: 298 kr
 • Protein g/kr: 2,49
 • Sockerhalt: 0,5%

Fördelar

 • Ärt-, ris- och havreprotein
 • Fritt från sötningsmedel
 • 4,1/5 av användarna 

Nackdelar

 • Svårblandad
 • Ganska sträv i smaken

Omdöme

Blandat veganskt pulver med både ärta, havre och ris som dessutom är vitaminberikad.

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

2. GAAM Life Series Vegan Protein - Bästa med hampa

GAAM Life Series Vegan Protein 908 g - Bästa med hampa
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

Som "bästa vegan mix med hampa" placerade sig GAAM Life Series Vegan Protein i topp. Vi gillar att de lyckats minimera bismaken av hampa, samtidigt som man drar fördel av aminosyraprofilen och extra fibrer.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 70%
 • Pris / kg: 219 kr
 • Protein g/kr: 3,19
 • Sockerhalt: 9,3%

Fördelar

 • Ärt-, ris- och hampaprotein
 • Laktosfri
 • 4/5 av användarna

Nackdelar

 • Vaniljsmaken var sådär vi föredrar istället deras 2 nya smaker

Priser

Till butik
199 kr

3. Core Plant Protein - Bästa utan socker

Core Plant Protein - Bästa utan socker
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core plant protein är ett fullvärdigt protein från ärtor, ris och havre. Ett bra val såväl för dig som föredrar vegansk kost som för dig som vill ha en proteinkälla med fullt spektrum av aminosyror.

I takt med att många väljer bort artificiella sötningsmedel så har Svenskt kosttillskott valt att lansera Core plant protein med stevia i en av produkterna. Det är roligt att se att antalet valmöjligheter ökar på marknaden för kosttillskott.

Mycket valuta för pengarna och ett enkelt sätt att få tillgång till en helt växtbaserad fullvärdig proteinkälla.

Den "bästa sockerfria" produkten var Core Plant Protein. Vi gillar att stevia gör den söt utan att innehålla kolhydrater eller artificiella sötningsmedel. Plus i kanten för särskilt hög proteinnivå och fullvärdighet.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 80 %
 • Pris / kg: 199 kr
 • Protein g/kr: 0 kr
 • Sockerhalt: 0 %

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • Finns med stevia som sötning
 • Består av en komplett aminosyraprofil

Nackdelar

 • Inte den bästa smaken

Omdöme

Steviasötad vegansk proteinmix med en av de högsta proteinhalterna i testet.

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
199 kr

4. Core Soy Protein - Bästa från sojaprotein

Core Soy Protein - Bästa från sojaprotein
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Soy Protein är testets "bästa veganska sojaprotein". Vi gillar att den är fri från fytoöstrogener samtidigt som man får mycket protein för pengarna. Smakmässigt finns det däremot en del utrymme för förbättringar.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 88%
 • Pris / kg: 249 kr
 • Protein g/kr: 3,54
 • Sockerhalt: 0%

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • Vitaminberikat
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Smakar inte jättegott
 • Något svår at blanda, använd gärna dubbel mängd vätska mot det som rekommenderas

Priser

Till butik
249 kr
Till butik
249 kr

5. Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa från hampaprotein

Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa från hampaprotein
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Svenskt Kosttillskott har med sin produktserie Healthwell lanserat ett flertal ekologiska och veganska alternativ. Hampaprotein EKO är ett av dessa.  Det är ett näringsrikt hampaprotein som är både fullständigt vegetabiliskt och certifierat ekologiskt. För personer som vill undvika animaliska produkter eller vill slippa tillsatser så är Hampaprotein EKO ett bra val.

 • Fullvärdigt protein från hampa.
 • Kostfiber.
 • Vitamin B1, B2, B3 och B6.
 • Kalcium, järn, fosfor, magnesium, kalium, zink, mangan och koppar.

En portion innehåller cirka 120 kalorier och består bland annat av 15g protein, 2,7g kolhydrater, 3,6g fett och 7,5g fibrer. Dessutom får du i dig 0,6g omega-3 för varje portion.

Vi liksom andra kunder tycker om produkten och rekommenderar den!

Det "bästa hampaproteinet" är utan tvekan Healthwell Hampaprotein EKO. Vi gillar att det är fullvärdig och även berikat med vitaminer. Bonus är att man även får en naturlig källa till Omega-3.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 50%
 • Pris / kg: 238 kr
 • Protein g/kr: 2,10
 • Sockerhalt: 7%

Fördelar

 • Naturligt vegetariskt
 • Fri från tillsatser
 • 4,6/5 av användarna

Nackdelar

 • Lägst proteinhalt i testet

Omdöme

Ekologiskt proteinpulver från 100 % hampa rik på både fibrer & omega-3.

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

6. Aware Vegan Protein Chokladboll - Godast

Aware Vegan Protein Chokladboll - Godast
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Aware Nutrition)

Vegan Protein By Aware är ett spännande proteintillskott med smak av chokladboll. Kombinationen av ris- och ärtprotein säkerställer att samtliga aminosyror är tillgängliga. Smaken och lättlösligheten gör det till en kandidat att vara marknadens godaste och mest innovativa proteintillskott.

För dig som vill vara säker på att ha en fullvärdig proteinkälla som samtidigt smakar gott är det här ett lämpligt val. Särskilt om du vill slippa protein från animaliska källor.

Om du äter vegetarisk kost så kan det av naturliga skäl ofta vara svårt att få i sig samtliga aminosyror. Att välja detta proteintillskott kan därför vara ett bra val även för dig som inte tränar.

Med "bästa smaken" och som mest spännande smakupplevelse blev Aware Vegan Protein Chokladboll en testfavorit. Vi gillar att den är fullvärdig. Och även om sötningsmedel gör sötman väldigt påtaglig så ger den spännande variation.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 74 %
 • Pris / kg: 310 kr
 • Protein g/kr: 2,39
 • Sockerhalt: 1.6 %

Fördelar

 • God smak om man gillar chokladboll
 • Tillverkat på ris och ärtprotein.
 • Löses upp lätt

Nackdelar

 • Innehåller aspartam

Omdöme

Smakrikt fullvärdigt veganskt protein fritt från gluten och laktos.

Priser

Till butik
279 kr

7. Fairing Vegan Protein Pro - Bästa baserat på innehåll

Fairing Vegan Protein Pro - Bästa baserat på innehåll
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Genom en särskild blandning av havre-, ris-, hampa- och ärtprotein så har Fairing lanserat ett unikt fullvärdigt proteintillskott som är både naturligt och veganskt.

 • Fullvärdigt protein från havre, ris, hampa och ärtor.
 • Naturliga och veganska proteinkällor.
 • Perfekt för vegetarianer och veganer.

Genom att kombinera ett flertal högvärdiga naturliga proteinkällor så har Fairing lyckats lansera ett kosttillskott som på en och samma gång lever upp till traditionella förväntningar på proteintillskott, och även tilltalar de som letar efter mer naturliga alternativ avseende tillskott. Med väldigt få sockerarter (1%) och stor mängd protein(60%) är Fairing Vegan Protein väl lämpad både för dig som tränar hårt och dig som vill ha en proteinrik måltidsersättning. Fetthalten ligger på 10% och kostfibrer på 3%. Proteinpulvret är dessutom fritt från laktos.

Varje förpackning väger 500gram och kostar strax under 200 kronor. Till det tråkiga kan nämnas att det endast finns 1 smak, vanilj.

Fairing Vegan Protein Pro har testets "bästa aminosyraprofil". Fairing håller sedvanligt hög nivå av är en given väg till en fullvärdig proteinkälla. Vi gillar att fokus uteslutande ligger på protein, utan onödiga kolhydrater .

Egenskaper

 • Proteinhalt: 60%
 • Pris / kg: 318 kr
 • Protein g/kr: 1,89
 • Sockerhalt: 1%

Fördelar

 • Protein från havre, ris och hampa
 • Högvärdig proteinkälla
 • 4,0/5 av användarna

Nackdelar

 • Dyrt alternativ

Omdöme

Mångsidig proteinmix från 4 olika proteinkällor.

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr
Se alla produkter

Jämför de bästa veganska proteinpulvren i testet

Veganskt proteinpulver Proteinhalt Pris / kg Protein g/kr Sockerhalt Totalbetyg Pris
Healthwell Vegan Protein 74% 298 kr 2,49 0,5% Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
119 kr
GAAM Life Series Vegan Protein 908 g 70% 219 kr 3,19 9,3% Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
199 kr
Core Plant Protein 80 % 199 kr 0 kr 0 % Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
199 kr
Core Soy Protein 88% 249 kr 3,54 0% Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
249 kr
Healthwell Hampaprotein EKO 50% 238 kr 2,10 7% Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
119 kr
Aware Vegan Protein Chokladboll 74 % 310 kr 2,39 1.6 % Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
279 kr
Fairing Vegan Protein Pro 60% 318 kr 1,89 1% Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
159 kr

Är veganska proteinpulver lika bra som vassle?

Vassleprotein är välkänt som det mest effektiva proteinpulvret, men faktum är att veganska proteinpulver är ett fullgott alternativ. 

Veganska proteinkällor är flera av de mest lättsmälta för kroppen. Det innebär att det inte krävs lika mycket energi för att nå dina mål.

Dessutom skapar de inga problem för de som är känsliga för laktos.

De innehåller ytterst sällan GMO-modifierade ingredienser eller massa tillsatser ämnade att förbättra effekten.

Är vassleprotein ett alternativ för mig som vegan? Eftersom veganer inte äter produkter som direkt eller indirekt kommer från djur och vassle tillverkas från mjölk så är svaret nej.

Olika sorters veganska proteinpulver

Det finns flera olika typer av veganska proteinpulver. Dessa inkluderar sojaprotein, hampaprotein, Whole Food-baserat protein, ärtprotein och flera andra. Varje typ av proteinpulver kommer med sina egna fördelar och nackdelar. Så om du planerar att köpa ett veganskt proteinpulver, se till att göra din research först!

Sojaprotein

Sojaprotein är det i särklass mest populära veganska proteinpulvret på marknaden idag. Det är också ett av de mest undersökta proteinpulverna som finns. Sammantaget har sojaprotein många fördelar och är i allmänhet ett väl avrundat proteinpulver. Några potentiella nackdelar är att vissa människor kan ha en allergi mot soja. Vissa studier har också visat att soja kan vara associerat med negativa effekter hos kvinnor med bröstcancer. Det är också högt i fytoöstrogener, vilket kan vara skadligt för kvinnor med bröstcancer.

Hampaprotein

Liksom sojaprotein är hampaprotein ett mycket forskat proteinpulver. Det är också ett näringsrikt pulver som är fritt från gluten och soja. Hampafrön är väldigt näringsrika. De är höga i protein, hälsosamma fetter och fibrer. Vissa studier har visat att hampafrön kan sänka blodsockernivån. Detta gör det till ett bra val för dem med diabetes. En nackdel med hampaprotein är att det är mycket bearbetat.


Brunt risprotein

Detta proteinpulver är gjort av brunt ris och har en hälsosam portion fiber. Den är låg i socker och mycket låg i kolhydrater. Brunt risprotein är ett bra val för dem som vill gå ner i vikt eller kontrollera sitt blodsocker. En nackdel med detta proteinpulver är att det bearbetas med organisk arsenik, en kemikalie som är känd för att vara mycket giftig.

Ärtprotein

Detta proteinpulver är tillverkat av ärter, som namnet antyder. Ärtprotein är mycket lågt i kolesterol och är ett bra val för personer med hjärt-kärlsjukdomar. Den är också fri från soja och gluten. En nackdel med ärtprotein är att det kan orsaka överdriven gas och uppblåsthet. Detta beror på att pulvret tillverkas genom att extrahera det från ärter med hjälp av jäsning.

Havreprotein

Detta proteinpulver är gjort av ren havre. Det är ett bra val för personer med allergier mot andra spannmål som vete. Den är också rik på fibrer, antioxidanter och vitaminer. En nackdel med havreprotein är att det är mycket bearbetat och kan orsaka gaser och uppblåsthet som liknar ärtprotein.

Ärt- och havreprotein

Detta proteinpulver är tillverkat av en kombination av ärt- och havreproteiner. Precis som ärtprotein är detta pulver fritt från gluten och tolereras i allmänhet väl av personer med hjärt-kärlsjukdomar. Den är också fri från soja och är minimalt bearbetad. En nackdel med detta proteinpulver är att det kan orsaka överdriven gas och uppblåsthet, som ärtprotein.

Andra blandningar

Eftersom varje vegetabilisk källa till proteinpulver även innehåller andra ämnen som omega fetter, mineraler och vitaminer av olika grad så är det vanligt att tillverkare av produkterna blandar olika sorter.

Du hittar många andra blandningar av proteinpulver, inklusive brunt ris och hampa, hampa och spirulina, helfoderhampa och ekologisk helmat. Dessa pulver är gjorda av olika naturliga källor och är generellt hälsosamma. I likhet med andra proteinpulver kan blandningar orsaka gaser och uppblåsthet hos vissa människor.

Det kan också ha att göra med smak och konsistens, aminosyraprofilen eller hur väl de passar till specifika drycker och maträtter.

Ris- och havreprotein är till exempel bättre för sötma medan ärt- och hampaprotein ofta är godare i bröd och omeletter.

Är du ute efter ett så effektivt veganskt proteinpulver som möjligt så har kombinationen med ärta och havre ett mycket högt biologiskt värde.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Totalshape - "Best vegan protein powders" - En artikel som listar de bästa veganska proteinpulvren och vad man ska tänka på innan man köper ett veganskt proteinpulver

Athlegan - "What you need to know about vegan protein" - Allt du kan tänkas behöva veta om veganska proteinkällor. Från aminosyrainnehållet till biotillgänglighet och biologiska värden.

Livsmedelsverket - "Vegansk mat" - Vad som är viktigt att tänka på när man har en vegansk kosthållning. Även gällande protein som vegan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
144 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5