Topp 4 bästa Multivitaminen för barn (nov. 2022)

Att välja rätt multivitaminer för ditt barn är ett enkelt sätt att tillgodose behovet av ett stort antal näringsmässiga byggstenar. Här är de bästa alternativen.

Multivitaminer är ofta ett viktigt komplement till ett barns kost. De hjälper till att säkerställa att barn får vad de behöver för att växa och utvecklas. Särskilt i tider då brister på mikronäringsämnen är väldigt vanligt förekommande.

För att valet ska bli rätt är det däremot i många fall viktigt att välja utifrån såväl individuella behov som utifrån vilka vitaminer som faktiskt gör mest nytta.

Här är de bästa multivitamin för barn som vi har kommit fram till är bäst i test.

Testvinnare - Bästa Multivitaminet för barn 2022

Här är en överblick över årets bästa Multivitamin för barn.

 1. Bäst i test: Monkids Multivitamin
 2. Bästa billiga multivitamin för barn: Hjärtats Multivitamin Barn
 3. Bästa multivitaminpulver för barn: Healthwell Kids Multivitamin
 4. Bästa multivitamin för barn med omega 3: Monkids Fiskolja

Hur vi valde ut de bästa Multivitaminen för barn

 • Innehåll: Fanns alla vitaminer som barn behöver?
 • Utformning: Var multivitaminerna lätta att svälja?
 • Mängd: Motsvarande innehållet det rekommenderade intaget?
 • Åldersgrupp: Vilken ålder var vitaminerna lämpade för?
 • Extra tillskott: Innehöll vitaminerna även essentiella fettsyror eller annat?
 • Pris: Var innehållet värt priset?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Multivitamin barn

Så hittar du bästa Multivitaminet för barn

Det finns ett gammalt påstående som säger att barn inte kan hanteras som små vuxna. Detta är väldigt talande när det kommer till multivitaminer. För inte bara har de helt olika mängdbehov, utan de behöver även mer av vissa vitaminer och mineraler.

Vitaminmängder

Barn är typiskt sett fysiskt mindre än vuxna. Därmed understiger även deras dagliga rekommenderade intag i många fall drastiskt vad som gäller för vuxna. I vissa fall kan det vara en bra idé att säkerställa utrymme för mikronäringsämnen från maten då växande barn ofta äter mer i förhållande till sin kroppsvikt.

Fettsyror

Den växande hjärnan behöver tillgång på viktiga fettsyror. Äter man inte fisk regelbundet kan det vara en bra idé att säkerställa att vitaminerna innehåller Omega-3. Särskilt då denna fettsyra är avgörande för hjärnutveckling.

Vitamin D

Vitamin D är en mångfacetterad vitamin som har ett stort antal funktioner som sträcker sig från korrekt utveckling av benstomme till hormonell balans. För barn är det vanligt att man tillför extra vitamin D under det första levnadsåret. Därefter är det lätt att glömma bort att rätt nivåer är viktiga även i högre åldrar.

Jod

Att säkerställa rätt nivåer av jod är avgörande för en väl fungerande sköldkörtel. Särskilt för oss svenskar då vi typiskt sett får i oss väldigt lite jod via kosten. Att främst saltet berikas med jod skapar däremot den problematiska avvägningen att riskera för stor saltkonsumtion för att täcka jodbehovet. Därför är jod en viktig del av multivitaminer för barn.

Form

En bister verklighet är att vissa tabletter är allt annat än behagliga att svälja. Det är inte heller ovanligt att barn är extra sensoriskt känsliga. Därför kan det ofta vara en bra idé att välja multivitaminer i formen av pulver eller sugtabletter. Var däremot uppmärksam på doseringen och undvik för höga nivåer.

Våra 4 bästa Multivitamin för barn (november 2022)

1. Monkids Multivitamin - Bäst i test

Monkids Multivitamin - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Monkids har gjort sig kända för att tillhandahålla tillskott som är både goda och täcker grundbehoven. Deras multivitamin passar barn i alla åldrar, har ett brett innehåll av B-vitaminer, och särskilt hög nivå av vitamin D. Ett praktiskt att med en tablett om dagen säkerställa så att barnet har vad som behövs för att växa och utvecklas. Även om den saknar mineraler kompenseras det av vitamininnehållet.

Alla i panelen var överens om att det är en av de godaste multivitaminer som finns tillgängliga. Påminner väldigt mycket om godis i smaken, utan att ha en konsistens som fastnar i tänderna. Det var ingen som hade några som helst problem med att motivera barnen att äta dem. För många blev de riktiga favoriter i hemmet.

Som "bästa i test bland multivitaminer för barn" stack Monkids Multivitamin ut ur mängden. En riktig smakupplevelse som täcker grundbehovet av flera vitaminer. Plus i kanten för riklig mängd D-vitamin.

Egenskaper

 • Storlek: 60 geléapor
 • Pris / kapsel: 1,98 kr
 • Dosering: 1 st / dag
 • Aktiva ämnen: 10 st

Fördelar

 • Väldigt goda
 • Extra vitamin D
 • Hög biotillgänglighet

Nackdelar

 • Saknar mineraler

Omdöme

Smakrik tuggis med brett innehåll.

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

2. Hjärtats Multivitamin Barn - Bästa billiga multivitamin för barn

Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st - Bästa billiga multivitamin för barn
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Som väldigt prisvärd multivitamin för barn sticker Hjärtats Multivitamin ut ur mängden. Utöver ett heltäckande innehåll av vitaminer har den även ett stort antal mineral och spårämnen. En tablett om dagen säkerställer en grundnivå av ett flertal essentiella och icke-essentiella mikronäringsämnen. Mineralmängderna är även bland de högsta i förhållande till övriga multivitaminer för barn.

Alla i panelen tyckte att innehållet gjorde multivitaminerna väl värda sitt pris. Några upplevde däremot att sugtabletterna kändes lite mjöliga i konsistensen. Däremot upplevdes jordgubbssmaken som god. Många gillade särskilt att tabletterna innehöll zink, järn och andra spårämnen som annars inte är så vanligt förekommande i vitaminer för barn.

Som "bästa billiga multivitamin för barn" var Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett panelens förstahandsval. Smakrika tabletter med förvånansvärt varierat innehåll. Extrapoäng för bra mineralinnehåll.

Egenskaper

 • Storlek: 100 tuggtabletter
 • Pris / kapsel: 0,63 kr
 • Dosering: 1 st / dag
 • Aktiva ämnen: 16 st

Fördelar

 • Många spårämnen
 • Innehåller jod
 • God smak

Nackdelar

 • Sötningsmedel

Omdöme

Sugtabletter som ger bra valuta för pengarna.

Priser

Till butik
63 kr

3. Healthwell Kids Multivitamin - Bästa multivitaminpulver för barn

Healthwell Kids Multivitamin - Bästa multivitaminpulver för barn
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

För dig som vill ha en multivitamin som innehåller allt väsentligt och även går att dosera utifrån behov så är Healthwell Kids Multivitamin ett självklart val. Med samtliga väsentliga vitaminer, mineraler och spårämnen täcker den utan problem dagsbehovet. Vid standardos så ger en burk 30 portioner, och 8 gram eller 2 teskedar motsvarar dagsdosen. Just tillskottet av probiotika gör den unika bland multivitaminer för barn.

Flera i panelen tyckte att denna multivitamin innehållsmässigt var avsevärt mycket bättre än många alternativ för vuxna. Såväl när det kom till mängd som innehåll. Att den innehåll jod, zink och krom  tyckte många var skäl nog att välja den. Möjligheten att kunna öka mängd i samband med sjukdom eller extra fysisk ansträngning uppskattade också.

Som "bästa vitaminpulver för barn" utsågs Healthwell Kids Multivitamin. En heltäckande multivitamin som är berikad med probiotika och ekologiska frukter och bär. Ett väldigt heltäckande alternativ som även ger full kontroll över dosering.

Egenskaper

 • Storlek: 240 gram
 • Pris / kapsel: 6,63 kr
 • Dosering: 8g / dag
 • Aktiva ämnen: 25 st

Fördelar

 • Ger full kontroll över dosering
 • Berikad med probiotika
 • Mineraler och spårämnen

Nackdelar

 • Kräver noggrann dosering

Omdöme

Mångfacetterad pulvervitamin med probiotika.

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
199 kr

4. Monkids Fiskolja - Bästa multivitamin för barn med omega 3

Monkids Fiskolja - Bästa multivitamin för barn med omega 3
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Att fiskolja är förknippad med en väldigt stark och särpräglad smak är ingen hemlighet. Många barn upplever den även som alltför intensiv. Med Monkids Fiskolja får man tillgång till tuggtabletter med Omega 3, helt utan fisksmak. Ett väldigt praktiskt sätt att tillföra denna oerhört viktiga fettsyra utan att skapa smakmässigt obehag. Även om lite fiskolja definitivt är bättre än ingen alls, så krävs ungefär fyra tabletter för att man ska nå gynnsamma nivåer av omega 3. Som enda fiskoljetillskottet utan fisksmak är det däremot om oerhört praktisk produkt.

Många i panelen förvånades över att tabletterna hade en god citronsmak som inte alls påminde om andra Omega 3-tillskott. Tvärtom påminde tuggisarna om sötsura godisar. Ett enkelt sätt att säkerställa så att barnen får tillgång till denna essentiella fettsyra som är avgörande för korrekt hjärnutveckling.

Egenskaper

 • Storlek: 60 st
 • Pris / kapsel: 2,58 kr
 • Dosering: 2 st / dag
 • Aktiva ämnen: 1 st

Fördelar

 • Främjar hjärnhälsa
 • Utan bismak
 • Naturliga färgämnen

Nackdelar

 • Innehåller endast omega 3

Omdöme

Omega-3-tillskott anpassat för barn helt utan smak av fiskolja.

Priser

Till butik
155 kr
Till butik
155 kr

Jämför de bästa Multivitaminen för barn i testet

Multivitamin barn Storlek Pris / kapsel Dosering Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Monkids Multivitamin 60 geléapor 1,98 kr 1 st / dag 10 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
119 kr
Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st 100 tuggtabletter 0,63 kr 1 st / dag 16 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
63 kr
Healthwell Kids Multivitamin 240 gram 6,63 kr 8g / dag 25 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
199 kr
Monkids Fiskolja 60 st 2,58 kr 2 st / dag 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
155 kr

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5