Multivitamin barn - Bäst i test 2023

Senast uppdaterad:
Att välja rätt multivitaminer för ditt barn är ett enkelt sätt att tillgodose behovet av ett stort antal näringsmässiga byggstenar. Här är de bästa alternativen.
Multivitamin barn - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Monkids Multivitamin Monkids Multivitamin
Bästa pris
119 kr
Till butik
betyg 4,5 Hjärtats Multivitamin Barn Hjärtats Multivitamin Barn
Bästa pris
50 kr
Till butik
betyg 4,3 Healthwell Kids Multivitamin Healthwell Kids Multivitamin
Bästa pris
174 kr
Till butik
betyg 4,1 Monkids Fiskolja Monkids Fiskolja
Bästa pris
129 kr
Till butik
betyg 3,9 ACO Barn Multivitamin ACO Barn Multivitamin
Bästa pris
87 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Multivitaminer är ofta ett viktigt komplement till ett barns kost. De hjälper till att säkerställa att barn får vad de behöver för att växa och utvecklas. Särskilt i tider då brister på mikronäringsämnen är väldigt vanligt förekommande.

För att valet ska bli rätt är det däremot i många fall viktigt att välja utifrån såväl individuella behov som utifrån vilka vitaminer som faktiskt gör mest nytta.

Här är de bästa multivitamin för barn som vi har kommit fram till är bäst i test.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Multivitaminen för barn i mars 2023

 1. Monkids Multivitamin Bäst i test: Monkids Multivitamin 4,7/5
 2. Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st Bästa billiga: Hjärtats Multivitamin Barn 4,5/5
 3. Healthwell Kids Multivitamin Bästa pulver: Healthwell Kids Multivitamin 4,3/5
 4. Monkids Fiskolja Bästa med omega 3: Monkids Fiskolja 4,1/5
 5. ACO Barn Multivitamin Fruktsmak 90 tuggtabletter Godast: ACO Barn Multivitamin 3,9/5

1. Monkids Multivitamin

Bäst i test - Smakrik tuggis med brett innehåll.
4,7
Totalt:
4,7/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 60 geléapor
 • Pris / kapsel: 1,98 kr
 • Dosering: 1 st / dag
 • Aktiva ämnen: 10 st

Monkids har gjort sig kända för att tillhandahålla tillskott som är både goda och täcker grundbehoven. Deras multivitamin passar barn i alla åldrar, har ett brett innehåll av B-vitaminer, och särskilt hög nivå av vitamin D. Ett praktiskt att med en tablett om dagen säkerställa så att barnet har vad som behövs för att växa och utvecklas. Även om den saknar mineraler kompenseras det av vitamininnehållet.

Alla i panelen var överens om att det är en av de godaste multivitaminer som finns tillgängliga. Påminner väldigt mycket om godis i smaken, utan att ha en konsistens som fastnar i tänderna. Det var ingen som hade några som helst problem med att motivera barnen att äta dem. För många blev de riktiga favoriter i hemmet.

Som "bästa i test bland multivitaminer för barn" stack Monkids Multivitamin ut ur mängden. En riktig smakupplevelse som täcker grundbehovet av flera vitaminer. Plus i kanten för riklig mängd D-vitamin.

Fördelar

 • Väldigt goda
 • Extra vitamin D
 • Hög biotillgänglighet

Nackdelar

 • Saknar mineraler
Produkten finns att köpa här:
119 kr
119 kr

2. Hjärtats Multivitamin Barn

Bästa billiga - Sugtabletter som ger bra valuta för pengarna.
4,5
Totalt:
4,5/5
Till butiken
(Apotek Hjärtat)
 • Storlek: 100 tuggtabletter
 • Pris / kapsel: 0,50 kr
 • Dosering: 1 st / dag
 • Aktiva ämnen: 16 st

Som väldigt prisvärd multivitamin för barn sticker Hjärtats Multivitamin ut ur mängden. Utöver ett heltäckande innehåll av vitaminer har den även ett stort antal mineral och spårämnen. En tablett om dagen säkerställer en grundnivå av ett flertal essentiella och icke-essentiella mikronäringsämnen. Mineralmängderna är även bland de högsta i förhållande till övriga multivitaminer för barn.

Alla i panelen tyckte att innehållet gjorde multivitaminerna väl värda sitt pris. Några upplevde däremot att sugtabletterna kändes lite mjöliga i konsistensen. Däremot upplevdes jordgubbssmaken som god. Många gillade särskilt att tabletterna innehöll zink, järn och andra spårämnen som annars inte är så vanligt förekommande i vitaminer för barn.

Som "bästa billiga multivitamin för barn" var Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett panelens förstahandsval. Smakrika tabletter med förvånansvärt varierat innehåll. Extrapoäng för bra mineralinnehåll.

Fördelar

 • Många spårämnen
 • Innehåller jod
 • God smak

Nackdelar

 • Sötningsmedel
Produkten finns att köpa här:
50 kr

3. Healthwell Kids Multivitamin

Bästa pulver - Mångfacetterad pulvervitamin med probiotika.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 240 gram
 • Pris / kapsel: 5,80 kr
 • Dosering: 8g / dag
 • Aktiva ämnen: 25 st

För dig som vill ha en multivitamin som innehåller allt väsentligt och även går att dosera utifrån behov så är Healthwell Kids Multivitamin ett självklart val. Med samtliga väsentliga vitaminer, mineraler och spårämnen täcker den utan problem dagsbehovet. Vid standardos så ger en burk 30 portioner, och 8 gram eller 2 teskedar motsvarar dagsdosen. Just tillskottet av probiotika gör den unika bland multivitaminer för barn.

Flera i panelen tyckte att denna multivitamin innehållsmässigt var avsevärt mycket bättre än många alternativ för vuxna. Såväl när det kom till mängd som innehåll. Att den innehåll jod, zink och krom  tyckte många var skäl nog att välja den. Möjligheten att kunna öka mängd i samband med sjukdom eller extra fysisk ansträngning uppskattade också.

Som "bästa vitaminpulver för barn" utsågs Healthwell Kids Multivitamin. En heltäckande multivitamin som är berikad med probiotika och ekologiska frukter och bär. Ett väldigt heltäckande alternativ som även ger full kontroll över dosering.

Fördelar

 • Ger full kontroll över dosering
 • Berikad med probiotika
 • Mineraler och spårämnen

Nackdelar

 • Kräver noggrann dosering
Produkten finns att köpa här:
174 kr
174 kr

4. Monkids Fiskolja

Bästa med omega 3 - Omega-3-tillskott anpassat för barn helt utan smak av fiskolja.
4,1
Totalt:
4,1/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 60 st
 • Pris / kapsel: 2,15 kr
 • Dosering: 2 st / dag
 • Aktiva ämnen: 1 st

Att fiskolja är förknippad med en väldigt stark och särpräglad smak är ingen hemlighet. Många barn upplever den även som alltför intensiv. Med Monkids Fiskolja får man tillgång till tuggtabletter med Omega 3, helt utan fisksmak. Ett väldigt praktiskt sätt att tillföra denna oerhört viktiga fettsyra utan att skapa smakmässigt obehag. Även om lite fiskolja definitivt är bättre än ingen alls, så krävs ungefär fyra tabletter för att man ska nå gynnsamma nivåer av omega 3. Som enda fiskoljetillskottet utan fisksmak är det däremot om oerhört praktisk produkt.

Många i panelen förvånades över att tabletterna hade en god citronsmak som inte alls påminde om andra Omega 3-tillskott. Tvärtom påminde tuggisarna om sötsura godisar. Ett enkelt sätt att säkerställa så att barnen får tillgång till denna essentiella fettsyra som är avgörande för korrekt hjärnutveckling.

Fördelar

 • Främjar hjärnhälsa
 • Utan bismak
 • Naturliga färgämnen

Nackdelar

 • Innehåller endast omega 3
Produkten finns att köpa här:
129 kr
129 kr

5. ACO Barn Multivitamin

Godast - God multivitamin med bra innehåll.
3,9
Totalt:
3,9/5
Till butiken
(Apohem)
 • Storlek:
 • Pris / kapsel:
 • Dosering:
 • Aktiva ämnen:

Om du har ett barn som är väldigt känsligt när det kommer till smakupplevelser och konsistens så är det värt att titta närmare på ACO Barn Multivitamin med fruktsmak. Samtidigt som innehållet är tillräckligt heltäckande för att två om dagen ska ta hand om dagsbehovet av både vitaminer och mineraler, så är den smakmässigt god nog att alltid vara i efterfrågan. Tänk däremot på att sötningsmedlet xylitol kan påverka redan känsliga magar negativt.

Panelen tyckte att tabletterna var helt utan bismak, vilket annars är något som präglar många smaksatta multivitaminer. Då den dagliga dosen är två om dagen var den goda smaken definitivt en fördel. Ett bra val för alla som har upplevt problem med att få vitaminerna att slinka ned i magen.

ACO Barn Multivitamin Fruktsmak 90 tuggtabletter blev testets "godaste multivitamin för barn". En mångfacetterad multivitamin med god fruktsmak som påminner om söta bär. Smak och konsistens gör den att den snabbt blir uppskattad.

Fördelar

 • Perfekt för barn från 4 års ålder
 • Extra vitamin D
 • Rikligt med zink

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
Produkten finns att köpa här:
87 kr

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Multivitamin barn Storlek Pris / kapsel Dosering Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Monkids Multivitamin 60 geléapor 1,98 kr 1 st / dag 10 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
119 kr
Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st 100 tuggtabletter 0,50 kr 1 st / dag 16 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
50 kr
Healthwell Kids Multivitamin 240 gram 5,80 kr 8g / dag 25 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
174 kr
Monkids Fiskolja 60 st 2,15 kr 2 st / dag 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
129 kr
ACO Barn Multivitamin Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
87 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin barn

Hur man väljer rätt multivitamin barn

Det finns ett gammalt påstående som säger att barn inte kan hanteras som små vuxna. Detta är väldigt talande när det kommer till multivitaminer. För inte bara har de helt olika mängdbehov, utan de behöver även mer av vissa vitaminer och mineraler.

Vitaminmängder

Barn är typiskt sett fysiskt mindre än vuxna. Därmed understiger även deras dagliga rekommenderade intag i många fall drastiskt vad som gäller för vuxna. I vissa fall kan det vara en bra idé att säkerställa utrymme för mikronäringsämnen från maten då växande barn ofta äter mer i förhållande till sin kroppsvikt.

Fettsyror

Den växande hjärnan behöver tillgång på viktiga fettsyror. Äter man inte fisk regelbundet kan det vara en bra idé att säkerställa att vitaminerna innehåller Omega-3. Särskilt då denna fettsyra är avgörande för hjärnutveckling.

Vitamin D

Vitamin D är en mångfacetterad vitamin som har ett stort antal funktioner som sträcker sig från korrekt utveckling av benstomme till hormonell balans. För barn är det vanligt att man tillför extra vitamin D under det första levnadsåret. Därefter är det lätt att glömma bort att rätt nivåer är viktiga även i högre åldrar.

Jod

Att säkerställa rätt nivåer av jod är avgörande för en väl fungerande sköldkörtel. Särskilt för oss svenskar då vi typiskt sett får i oss väldigt lite jod via kosten. Att främst saltet berikas med jod skapar däremot den problematiska avvägningen att riskera för stor saltkonsumtion för att täcka jodbehovet. Därför är jod en viktig del av multivitaminer för barn.

Form

En bister verklighet är att vissa tabletter är allt annat än behagliga att svälja. Det är inte heller ovanligt att barn är extra sensoriskt känsliga. Därför kan det ofta vara en bra idé att välja multivitaminer i formen av pulver eller sugtabletter. Var däremot uppmärksam på doseringen och undvik för höga nivåer.

Fördelar med multivitamin för barn

Att ge dina barn en balanserad kost är viktigt för deras hälsa och välbefinnande. Men ibland kan det vara svårt att se till att de får i sig alla de näringsämnen de behöver. Det är där multivitamin kan vara till hjälp. Nedan följer några fördelar med multivitamin för barn, vad de innehåller, vilka barn som behöver extra vitaminer och vanliga frågor om multivitamin för barn.

 • Förbättrar immunförsvaret: Multivitamin kan hjälpa till att stärka ditt barns immunförsvar, vilket minskar risken för sjukdomar och infektioner. Vitamin C och D är speciellt viktiga för att upprätthålla ett starkt immunförsvar.
 • Förbättrar tillväxten och utvecklingen: Multivitamin kan hjälpa till att stödja din barns tillväxt och utveckling genom att ge de nödvändiga näringsämnen som de behöver. Särskilt järn, D-vitamin och kalcium är viktiga för en hälsosam tillväxt och utveckling.
 • Ökar energin och koncentrationen: Multivitamin kan hjälpa till att öka ditt barns energi och koncentration genom att ge de nödvändiga näringsämnen som de behöver. B-vitaminer och järn är exempel på näringsämnen som hjälper till att främja energi och koncentration.

Tillfällen när barn behöver multivitamin

De flesta barn får i sig tillräckligt med näringsämnen från en balanserad kost. Men vissa barn kan ha ökade näringsbehov eller svårigheter att få i sig tillräckligt med näringsämnen från kosten. Dessa barn kan behöva extra vitaminer och mineraler. Till exempel:

Barn som är kräsna ätare eller har en begränsad diet.

Barn som lider av en kronisk sjukdom eller har en medicinsk tillstånd som påverkar deras näringsintag.

Barn som lider av undernäring eller är i riskzonen för undernäring.

Barn som är vegetarianer eller veganer.

Barn som inte exponeras till tillräckligt med solljus (D-vitamin).

Det är alltid bäst att prata med din läkare innan du ger ditt barn några extra vitamintillskott för att säkerställa att det är lämpligt för deras hälsotillstånd och ålder.

vanliga frågor om Multivitamin barn

FAQ: Vanliga frågor om Multivitamin för barn

Vad är multivitamin för barn?

Multivitamin för barn är tillskott som innehåller en kombination av vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att säkerställa att barn får i sig tillräckligt med nödvändiga näringsämnen.

Finns det några biverkningar?

De flesta multivitamin för barn är säkra och har få eller inga biverkningar. Men det är viktigt att följa doseringsanvisningarna på förpackningen. Överskrid inte den rekommenderade dosen eftersom överdosering av vissa vitaminer kan leda till biverkningar. Om du märker några ovanliga symtom eller reaktioner hos ditt barn efter att ha tagit multivitamin, ska du kontakta en läkare.

I vilken mat finns vitaminer för barn?

De flesta vitaminer och mineraler finns naturligt i en hälsosam och balanserad kost. Frukt, grönsaker, mejeriprodukter, magert kött, fisk och fullkornsprodukter är exempel på livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler. Att inkludera en mängd olika livsmedel i ditt barns kost är det bästa sättet att se till att de får i sig alla de näringsämnen de behöver.

När kan man börja ge multivitamin till barn?

Multivitamintillskott kan vanligtvis användas av barn i åldern 2-3 år eller äldre. Innan detta ålderströskel är det bäst att fokusera på att ge ditt barn en hälsosam och varierad kost. De flesta barn får i sig tillräckligt med näringsämnen från en balanserad kost som inkluderar en mängd olika livsmedel från alla livsmedelsgrupper. Om du är osäker på om ditt barn behöver multivitamintillskott, är det alltid bäst att rådfråga din läkare eller barnläkare. De kan hjälpa till att avgöra om ditt barn har brist på några näringsämnen och om multivitamintillskott skulle vara lämpligt.

Även i tidig ålder är det viktigt för barn att få i sig alla vitaminer och mineraler, men det löses bäst genom att mamman tar ett multivitamin för ammande.

Så gjorde vi testet

För att göra testet relevant för barn och barnfamiljer valde vi att tillämpa ett särskilt barnperspektiv. På så sätt kunde vi säkerställa att tillskotten var lämpade för ändamålet. Därför lades större vikt på barnanpassat innehåll och utformning.

 • Innehåll: Fanns alla vitaminer som barn behöver?
 • Utformning: Var multivitaminerna lätta att svälja?
 • Mängd: Motsvarande innehållet det rekommenderade intaget?
 • Åldersgrupp: Vilken ålder var vitaminerna lämpade för?
 • Extra tillskott: Innehöll vitaminerna även essentiella fettsyror eller annat?
 • Pris: Var innehållet värt priset?

Panelen bestod av personer med familj och erfarenheter av såväl grundläggande D-vitamindroppar som särskilda tillskott för barn.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Betyg: 5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.