Guide: Träningsutrustning för att bygga muskler

Att gå till gymmet och lyfta vikter passar inte alla. Det är ganska dyrt, ofta mycket folk och ibland luktar det inte särksilt gott.

Och kanske ännu värre är transportsträckan för att ta sig dit - vilket ökar risken markant för att träningen inte blir av.

Men har du gott om plats hemma finns det en lösning som gör att du slipper pendlandet till och från gymmet.

Ta helt enkelt hem gymmet till dig.

Men det är inte alldeles enkelt att veta vilka maskiner och vilken utrustning man ska köpa.

Den här artikeln kommer guida dig i djungeln av maskiner till hemmagymmet och ge dig de bästa alternativen för att bygga muskler.

Är det värt att köpa maskiner till hemmagymmet?

Träningsmaskiner kan kosta ganska mycket pengar i inköp, men när man väger in hur mycket gymmedlemskap kostar över åren blir det inte särksilt stor skillnad. Och till skillnad från ett medlemskap på ett gym har du fortfarande maskinerna kvar.

Och hur skönt vore det inte att bara slå sig ner i soffan direkt efter träningen. Efter en dusch förstås.

När det kommer till träningsmaskiner är det egentligen bara någon maskin för cardio som man måste ha. Resten går utmärkt att göra med fria vikter.

Men det kan såklart vara smidigt ibland att ha en anpassad maskin för ändamålet ibland.

 

 

Träningsmaskiner för att bygga muskler

Även om de vanligaste maskinerna för hemmagymmet - motionscykel, crosstrainer och löpband - riktar in sig på cardio så finns det flera bra maskiner för att bygga muskler.

Här har vi samlat bra träningsmaskiner till hemmagymmet för att bygga muskler:

  • Multigym: Ett multigym har många användningsområden och kan användas för att träna alla olika muskler i kroppen. 
  • Roddmaskin: En roddmaskin efterliknar rörelsen att ro och tränar främst lår, vader och rumpa. Men även övre ryggen, axlar och biceps används.
  • Vibrationsplatta: En vibrationsplatta stärker och tonar dina muskler, förbättrar balansen och ökar blodcirkulationen.

 

Fria vikter för att bygga muskler

Är man ute efter att bygga muskler hemma är fria vikter ett väldigt bra val. De kostar inte särskilt mycket och tar inte upp så mycket plats. Det krävs dock lite mer från dig att se till att göra alla övningar på korrekt vis.

Nedan följer de viktigaste sakerna man behöver till hemmagymmet för att träna med fria vikter:

Skivstång: En skivstång är ett måste för alla basövningar som tränar flera stora muskelgrupper samtidigt. Men en skivstång kan du lasta på stora vikter och göra tunga övningar för att bygga muskler effektivt.

Hantlar: Hantlar är ett bra komplement till skivstången och ser till att du inte blir ojämnt tränad på ena sidan av kroppen. Du har även större rörelseomfång med ett par hantlar och kan göra flera övningar för andra musklergrupper.

Kettlebell: En kettlebell är ett träningsredskap som inte bara bygger muskler utan även tränar kroppskontroll, stabilitet och kondition samtidigt.

Träningsbänk: En träningsbänk ger dig möjligheten att göra många viktiga övningar för att bygga muskler som t.ex. bänkpress. Den ger även stabilitet och bättre kontroll vid träning med fria vikter.

Träningsbälte: Ska du lyfta riktigt tunga vikter är ett träningsbälte ett bra hjälpmedel. Genom att spänna magmusklerna mot bältet får du bättre stöd och stabilitet i bålen.

 

Träningsutrustning bygga muskler hemma

Det finns nästan hur mycket utrustning som helst för att träna hemma och bygga muskler. Det rör sig om allt från elektriska stimulansapparater till mattor för att göra övningar på golvet.

För att göra träningen så rolig som möjligt hemma räcker det inte bara med att lassa in ett gäng vikter och maskiner. 

Nedan följer den bästa träningsutrustningen du inte vill vara utan:

Bästa chinsstången

Bästa yogamattan

Bästa gummibanden för träning

Bästa viktvästen

Bästa vattenflaskan

Bästa gymhandskar

Bästa hopprepet

Bästa balansplattan

 

Sammanfattning

Är du sugen på att skaffa ett hemmagym och inte har jättemycket plats eller inte vill spendera allt för mycket pengar bör du satsa på en konditionsmaskin och fria vikter.

Ett löpband eller en motionscykel och en skivstång och en justerbar hantel räcker för de allra flesta övningarna du vill göra. En chinsstång är också ett billigt och smidigt alternativ.

Har du lite mer utrymme kan du satsa på en roddmaskin, ett multigym eller en träningsbänk för att få ut det mesta av träningen.