Så gör du för att motverka stress

Stress har länge kallats för en folksjukdom och det är inte för inte då oerhört många människor lider av dess symptom och konsekvenser. Det är också ett fenomen som, precis som en sjukdom, tycks sprida sig som en löpeld och bara under det senaste årtiondet har tre gånger fler individer drabbats i Sverige. Medan den främsta riskgruppen alltid har varit vuxna rapporteras alltfler barn och ungdomar vara stressade och den snabba ökningen har lett till mer forskning om orsaker och behandlingsmetoder än någonsin förr.

En stressad man2

Ångest, dåligt tålamod eller koncentrationssvårigheter är alla stressrelaterade symptom

Alla kan drabbas av stress någon gång i livet och till en viss mån är det något helt naturligt. Tyvärr så är det dock många som befinner sig i ett slags permanent stresstillstånd, och det kan leda till svåra fysiska, psykiska och sociala problem. Därför är det viktigt att kunna identifiera symptomen, hitta deras orsaker och behandla dem på bästa möjliga vis. Vi må leva i stressade tider men å andra sidan finns det numera mycket kunskap om ämnet och hjälp att få för den som upplever stress. Här kommer du hitta mycket information om ämnet stress och vilka behandlingsmetoder det finns för att både förebygga och bota problemet.

Vad är stress?

Bara för att uttrycket ”stress” endast använts sedan 50-talet så betyder det inte att folk inte var stressade förut. Det kallades istället för hysteri eller nervositet och en stressad människa möttes inte sällan med oförståelse och förakt. En person som uppvisade symptom på stress, till exempel ångest, dåligt tålamod eller brist på koncentration ansågs helt enkelt inte vara riktigt rätt i huvudet – särskilt om det handlade om en människa som inte befann sig i någon uppenbar krissituation. Idag är bilden en helt annan och på sätt och vis kan den moderna människan tacka sina gudar för att de är stressade nu och inte då, eftersom det finns ökad kunskap i ämnet. Och, viktigast av allt, massor med hjälp att få!

Stress orsakas av att ett antal hormoner frisläpps i kroppen som får den att hamna i ett slags tillspetsat tillstånd där varenda nerv är på helspänn. Tillståndet kan leda till en snabb flykt från en riskfylld situation, en plötslig mental klarhet där lösningar och utvägar planeras illa kvickt eller fysisk styrka som tillåter kroppen att utföra extrema kraftprestationer. Allt det här låter som något ganska positivt, eller hur? Faktum är att stress är en nödvändig reaktion i många lägen och har hjälpt människan att överleva fram tills nu! Det är stresshormonerna som får oss att hitta nödutgången om vi befinner oss i ett brinnande hus.

Hormonerna som ligger bakom stress är ett flertal, men till de främsta hör adrenalin och kortisol. Det är adrenalinet som ger den där plötsliga reaktionen och kortisolet som håller kvar den, enkelt uttryckt. Det talas mycket om kortisol som något uteslutande negativt men det är verkligen att göra detta hormon orättvisa. Utan kortisol skulle vi till exempel inte kunna vakna om morgnarna och hormonet är ansvarigt för många viktiga kroppsfunktioner som att reglera blodsockernivåerna och blodtrycket. Det stora problemet är att våra kroppar och sinnen inte är skapade för att ha höga nivåer av stresshormoner under mer än korta stunder. Lever man med förhöjda stressnivåer under en längre period kan det leda till många negativa och till och med farliga konsekvenser.

Varför blir vi så stressande?

Det finns enormt många anledningar till att en person kan bli stressad, och inom psykologin brukar man tala om tre huvudkategorier:

  • en man stressad av arbetet

    Arbetsrelaterad stress är mycket vanligt

    Fysisk stress: Man blir stressad av saker som huvudvärk, oljud, dåligt väder, läkemedel och så vidare. Stressutlösaren är alltså av en fysisk karaktär.
  • Psykisk stress: Brist på självförtroende, existentiell problematik, oro för framtiden. Stressen är här primärt invändig.
  • Social stress: En jobbig arbetskamrat, en svår familjesituation, mobbing. Stressen är orsakad av relationerna till våra medmänniskor och vår omvärld.

Inom dessa kategorier finns det en hel drös med andra stressorer, som saker som utlöser stress kallas, och ibland kan de verka lite flytande mellan alla tre. Medan vissa situationer kan verka som självklara stressorer, till exempel tidsbrist, en skilsmässa eller ett sjukdomsbesked, så finns det också andra som kan förvåna, exempelvis en kommande semester, ett bröllop eller en lotterivinst. Vi är ständigt omgivna av stressorer, och därför är det viktigt att komma till botten med varför vi mår dåligt och hur vi kan motverka problemet.

Symptom på stress

Precis som det finns en myriad av anledningar till att en person blir stressad så finns det väldigt många symptom men till de klassiska hör sömn- och koncentrationssvårigheter, oro, humörsvängningar, bristande tålamod och en känsla av hopplöshet och depression. Man kan också få hjärtklappningar, magknip eller huvudvärk. Det händer också att den stressade personen får fysiska symptom som inte alltid känns igen som stressrelaterade, åtminstone inte till en början, som till exempel ryggont eller tandvärk.

Stress har beskrivits som psykologisk smärta och även om de redan beskrivna symptomen för all del är orsakade av stress så vet vi idag också att det kan finnas fysiska orsaker till att en person blir stressad, som hormonell överproduktion eller att man äter en obalanserad diet. Det är därför viktigt att man behandlar stressen på den mest lämpliga sätten, vilka kan variera ganska mycket. Är det psykologisk hjälp som bör prioriteras eller är det mer en fråga om att balansera ut den kemiska syntesen? I de flesta fallen är det allra bäst att ”attackera” problemet från flera fronter och använda olika metoder.

Allvarliga konsekvenser

Människan mår dåligt av att ständigt befinna sig i ett tillstånd av stress och det sliter mycket på både det inre och det yttre. Forskare har kopplat samman stress med en rad allvarliga sjukdomar, men också med saker som förstörda relationer och funktionssvårigheter. Det finns även sekundära problem som är associerade med stress där rökning är ett klassiskt exempel: man tar en cigg för att man känner sig stressad och blir sedan stressad av att man tagit en cigg. Förutom själva det hälsovådliga med rökning i sig ger man sig själv ytterligare fysisk och psykisk stress med andra ord.

Så vet du om du är för stressad - Nyhetsmorgon (TV4)

Fysiska problem

För närvarande pågår en hel del forskning om hur stress inverkar på immunsystemet och om så är fallet vad det egentligen innebär. I folkmun har man till exempel länge sagt att stress kan ge cancer och även om det ännu inte finns några direkta bevis för detta så är vetenskapen intresserad av att finna ett eventuellt samband. Däremot finns det kunskap om andra fysiska konsekvenser som stress kan orsaka, till exempel hjärtproblem, högt blodtryck, eksem och kronisk smärta. Att ständigt gå omkring och känna sig stressad kan utöver detta också orsaka dålig sömn, vilket i sig är kopplat till allt från diabetes till demens. Stressframkallade spänningar i kroppen kan leda till att man gnisslar tänder om nätterna och därför får ont i käken och tänderna, eller värk i leder och nerver.

Stress kan också orsaka förtidigt åldrande, vilket både syns på de inre organen men också utanpå i form av rynkor, glåmighet eller håravfall. Vid studier av människor som är över hundra år gamla så har forskare nyligen gjort en upptäckt som verifierar detta. Medan man förgäves har försökt hitta gemensamma livsstils-nämnare mellan alla dessa hundraåringar, till exempel kostvanor eller fysiska aktiviteter, så har man konstaterat att de alla hanterar stressfulla situationer på ett mycket effektivt sätt. Trots att många av dem genomlevt olika krissituationer som krig och fattigdom så har de lyckats ta det hela med lugn, logik och ofta en gnutta humor, vilket tycks ha förlängt deras levnadslängd på ett imponerande vis.

Vikten påverkas också märkbart av stress i många fall och det kan gå åt båda hållen. Vissa blir magra av stress då de helt enkelt inte orkar eller vill äta medan andra finner tröst i maten, särskilt skräpmat. I en stressig situation kan det också vara svårt att stå emot frestelser. Som vi redan sett skapas en situation av stressorer som ger grund för ytterligare stress och oro i en nedgående spiral.

Psykisk ohälsa

Stress leder också till en rad mentala problem som oro, ångest och depression. Åter igen hamnar man lätt i en ond cykel där man är stressad av sina problem samtidigt som man får problem av sin stress. Ta till exempel en situation där du fått en arbetsuppgift som du inte egentligen vill eller hinner göra. För att undvika stressen att säga nej till din chef så ger du dig själv stress genom att acceptera. Sedan stressar du för att bli klar men är så stressad att du inte riktigt presterar helt bra, varav chefen blir arg på att du inte gjort ett tillräckligt noggrant jobb. Vilket självfallet gör dig stressad!

När en människa är stressad så fattar hon i regel ganska dåliga beslut och det här kan leda till både ett inre tumult och försvårade relationer. I värsta fall kan det leda till svår depression och en livslång kamp för att hålla sig på ytan. Att förstå hur allvarligt stress är och vilka konsekvenser den kan leda till är av stor vikt så att man börjar aktivt försöka göra något åt saken; att bromsa långt innan man kommer till klippkanten. Det är något som kan och bör påbörjas nu och inte imorgon.

Motverka stress mentalt

En kvinna gor yoga vid vattnet

Yoga och meditation kan hjälpa dig att minska dina stressnivåer

Eftersom stress primärt handlar om att man mår dåligt inombords så är det just genom mentala åtgärder som den kan motverkas med i många fall. Några bra och effektiva exempel är yoga, meditation och mindfulness där man tränar hjärnan på att fokusera och att ”glömma” allt från fysisk smärta till psykisk oro. En så enkel sak som att ta en paus mitt i hushållsgörat eller arbetet och att istället sätta sig och uppskatta små saker i vardagen som en melodi, några blommor eller ljudet av duggregn mot fönstret ger en människa möjlighet att finna ett inre lugn och att vara tacksam för det lilla.

Det är också viktigt att ge lite struktur åt sin tillvaro för att avvärja stressen. Att se över sitt schema och att sålla bort saker som inte är så akuta eller viktiga ger bevisat mindre stress, och det är viktigt att unna sig sådant som är kul eller intressant. Hobbys är stora anti-stressmedel, och det spelar ingen roll om det är virkning, snickeri eller måleri; att ge sig själv tid för detta kan få enormt positiva konsekvenser.

Om stressen är orsakad av tunga frågor som meningen med livet, ens egen otillräcklighet eller tankar om döden så är det inte lika lätt att motverka den med hjälp av att lägga pussel eller att skaffa ett bättre arbetsschema. Här brukar det vara bättre att samtala med andra: en vän, en terapeut eller en stödgrupp som består av likasinnade. Insikten att inte vara ensam om sina funderingar kan vara mycket betryggande och lugnande, och tillsammans kan man hitta lösningar eller ge varandra stöd och tips. Många stressade människor upplever att de inte blir riktigt tagna på allvar och därför är det viktigt att dela med sig med personer som sitter i samma sits eller åtminstone förstår.

Satsa på sömnen

Sömnen är en av våra viktigaste kroppsfunktioner och utan den blir vi snabbt helt utslitna. En utsövd människa klarar av stress mycket bättre men tyvärr så är det ofta just sömnen som rubbas då stresshormonerna löper amok inom oss.

För att sova gott så är det viktigt att skapa de bästa möjliga förhållandena och hit hör saker som en skön madrass, ett mörkt, tyst och svalt sovrum och regelbundna tider. Se till att alla skärmar är avstängda minst en timme innan läggdags, inklusive mobil och TV, och ät helst dagens sista mål ett par timmar innan du ska sova. Ta en kopp lugnande te eller meditera på kvällen, och försök att inte jaga upp dig åt sådant du inte kan påverka för tillfället. Om du vill få lite extra hjälp att sova gott finns det många naturmedel som fungerar rogivande, till exempel kapslar eller droppar som innehåller växtextrakt, mineraler och vitaminer.

Motverka stress med motion

2 man cyklar ute i naturen

Cykling, simning och löpning är alla bra konditionsaktiviteter som får dig att känna dig mindre stressad

Läkare och psykologer säger det om och om igen: om motion kunde säljas på flaska skulle det lösa de flesta problemen! Att träna är bevisat ett av de bästa sätten att motverka stress på, och det har att göra både med psyket och med de fysiska reaktionerna som triggas. När man har mätt hormonvärdena hos personer som tränar har man sett att de som har med stress att göra höjs under själva prestationen, som sig bör, men att de sedan sjunker till längre nivåer än innan och förblir låga under många timmar eller till och med dagar. Motionen frigör också lyckohormon som serotonin och oxytocin som dels får människor att känna sig gladare men som också rent kemiskt motverkar kortisolutsöndringen dramatiskt.

Rent mentalt så ger också regelbunden motion en känsla av stolthet och mening, och alla människors självförtroende blir bättre när de märker att de klarar av något, till exempel att springa en extra kilometer. Målsättningar är över huvud taget viktigt här i livet och genom att satsa på att klara av Tjejmilen eller att göra 10 chin ups på raken hamnar stressen långt i bakgrunden.

 

Klappa katten

Att kela med sitt husdjur motverkar stress på ett mycket effektivt sätt och får blodtrycket att sjunka avsevärt. Forskare har dessutom upptäckt att de höga nivåer av lyckohormon som djurägare får när de gosar med sina hundar och katter även frigörs i djurens blodomlopp, varav känslorna är ömsesidiga.

Motverka stress med hjälpmedel

Turligt nog så finns det massor med bra och effektiva hjälpmedel mot stress som antingen kan användas isolerat eller i kombination med varandra. Eftersom människor är olika så fungerar inte nödvändigtvis allt lika bra på alla, men faktum är att dessa hjälpmedel har hjälpt många att finna vägen till ett bättre och mer stressfritt liv. Finns viljan så finns vägen, som det gamla talesättet säger, och det kommer hela tiden nya metoder att motverka stress på.

Kosttillskott och naturmedel

healthwell l teanin

Teanin (som bland annat finns i té) fungerar avslappnande och orosdämpande hos många människor

Naturens stora apotek är fyllt av välgörande och lugnande medel som kan hjälpa mot stress. Teer och medel som innehåller kamomill, ginseng, ashwagandha eller valeriana fungerar alla som balsam på själen och det finns tabletter eller droppar som kombinerar många av dessa ingredienser. Det finns också kosttillskott som innehåller aminosyran Teanin som motverkar stress genom att stimulera produktionen av dopamin och serotoin, vilket ger en känsla av lugn och välbehag som i sin tur ger en mycket mer kvalitativ sömn – i sig ett av de främsta vapnen mot stress.Vissa mineraler och vitaminer har en avstressande effekt på människan, och till dem hör magnesium och zink som sänker kortisolvärdet, liksom fiskolja och B-vitaminkomplex. Just B-vitaminer har en dubbel effekt när det kommer till stress då de bland annat påverkar kvaliteten på vår sömn och mentala lugn, men också bryts ner extra snabbt om man är stressad. Motsatt effekt har koffein och alkohol som ökar kortisolvärdena. Som med allt annat här i livet så är nyckelordet balans!

 

Massage

En skön massage verkar lugnande på de flesta människor men inte alla har tillgång till en professionell massös. Lugn, bara lugn, det finns ett flertal massagehjälpmedel som kan ge dig den avslappnande behandling som du behöver. En massagepistol som motverkar knutor och träningsvärk, en härlig fotmasserare eller en massagekudde för huvudet är alla utmärkta medel vars effekter kan stärkas genom en välgörande eterisk olja, lite skön bakgrundsmusik och några doftljus.

Spikmatta

Trots att det kan låta obehagligt att lägga sig på en spikmatta så är verkligheten en helt annan. Det finns idag spikmattor där det sitter hundratals små piggar på en tunn matta som man sakta kan lägga sig på. Det gör inte alls ont, med piggarna gör att man ligger stilla samtidigt som de trycker mot olika triggerpunkter, vilket i sin tur ger en lugnande men upplyftande känsla.

Stressleksaker

Målarböcker för vuxna har blivit oerhört populära på senare år och de fungerar särskilt bra mot stress. Det finns massor av varianter: undersköna trädgårdar, härliga djuphavsmotiv, berömda resmål eller mönstrade svärord. Utrustad med tuschpennor fyller du i de vackra eller roliga motiven och ger tillfälle att ta en paus i vardagen.

Små stressbollar är en annan finurlig uppfinning som ger oss något att hålla i och klämma på. Det kan vara en enkel gummiboll eller en boll formad som USAs president, en basketboll eller ett hjärta: att sitta och pyssla med händerna både roar och fungerar avstressande.

Att skapa och montera ihop saker kan också vara mycket avstressande och det kan vara allt från pussel eller modeller av skepp och flygplan till tågbanor och lego for vuxna. Reta din granne för att han fortfarande leker med tennsoldater hur mycket du vill – faktum är att han har hittat sin metod för att må bättre!

Dagbok

Förr i tiden var det ganska vanligt att både vuxna och barn skrev dagböcker och det är verkligen något att satsa på även nu. Skaffa en riktigt fin dagbok, en sådan där gammaldags med lås och utsmyckningar, och fyll den med tankar och händelser från den gångna dagen. Fungerar avstressande då skrivandet ger struktur åt intryck och upplevelser, utlopp för känslor och hjälper författaren att se saker och ting med klarhet och en viss distans.

Stress är något som kan drabba precis alla människor och är ingenting att känna skam över. Genom att hitta det som fungerar för just dig kan du se fram emot ett mycket mer kvalitativt och, framförallt, stressfritt liv.

Ångest, dåligt tålamod eller koncentrationssvårigheter är alla stressrelaterade symptom