Topp 4 bästa skidglasögonen (nov. 2022)

Skydda dina ögon med stil på din nästa skidresa.

Ett par skidglasögon är väldigt viktigt att du har på dig när du ska ut i backen. De skyddar så att det inte kommer in vind, snö, grus eller smutspartiklar i dina ögon. En del har även UV-skydd precis som vanliga solglasögon så att du ser ordentligt och inte blir bländad. Skidglasögon, eller goggles som de även kallas finns i olika prisklasser och med olika funktioner. De har även olika linser för olika ljusförhållanden och säsonger. Vi har testat flera olika skidglasögon som alla är bäst i sin klass. Läs mer om vårt test nedan och ta reda på vilka som är våra favoriter.

Testvinnare - Bästa skidglasögonen 2022

Här är en överblick över årets bästa skidglasögon.

 1. Bäst i test skidglasögon: Guard L VI
 2. Bästa skidglasögonen med stort synfält: Article Black Wordmark Vivid Ember
 3. Bästa billiga skidglasögonen: O Frame 2.0 Pro Xm
 4. Bästa skidglasögonen för barn: Snoop XS Spectron 3

Hur vi valde ut de bästa skidglasögonen

 • Bekvämlighet: Hur känns de när de sitter på? Och hur känns de när de använts en del dag? Sitter de bekvämt och mjukt mot ansiktet?
 • Skydd: Hur bra skyddar de ögonen mot sol och snö? Hjälm- Passar de att användas tillsammans med hjälm? Passar de med alla hjälmar?
 • Glasögon: Är de kompatibla med vanliga glasögon? Funkar det att använda båda samtidigt?
 • Pris: Relation mellan pris, kvalité och funktion. Vad kostar skidglasögonen? Vad får du för pengarna och är de prisvärda?
 • Linser: Vad har de för typ av lins? Vilken gradering har den? Är det lätt att byta ut linsen?

Så hittar du bästa Skidglasögon

Så hittar du bästa skidglasögonen

Ett par skidglasögon ska ge ett bra skydd åt dina ögon och vara så bekväma att de knappt känns när du har på dig dem, även om du varit ute i skidbacken hela dagen. Det är viktigt att de sitter på bra och att storleken passar ditt ansikte och ditt huvud. En annan sak som är viktig är att de ska ha en bra ventilation och inte kunna imma igen. Det finns några andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när du kollar på skidglasögon. Det är följande:

 • Ramen

  Ramen är viktigare än vad man kan tro. Den har framförallt tre uppgifter, den ska hålla ute snö, kyla och fukt, hålla fast linsen och sitta bra och bekvämt mot ansiktet. Den ska inte klämma ihop din näsa, du måste kunna andas fritt utan problem och det får inte uppstå någon glipa. Förutom bekväm så ska den vara lagom stor för ditt ansikte och den hjälm du använder. Man kan generellt säga att om du har ett litet huvud så börja med att testa skidglasögon som är lite mindre i storleken och vice versa. En annan sak som är bra att tänka på är att de ska ventilera. Det finns även goggles utan ram eller med väldigt tunn ram som gör att du ser bättre åt alla håll. Om du använder vanliga glasögon och vill ha på dem när du åker så kan det vara bra att titta på en ram som är OTG (over the glasses). På så sätt behöver du inte oroa dig för att inte se bra i backen. Kom ihåg att du ska välja efter bekvämlighet och inte estetik.
 • Polarisering

  Precis som vanliga glasögon så betyder att de reducerar bländande ljus och givetvis tar bort reflexer när solen skiner på snön. De passar dig som åker mycket där vädret är bra och solen skiner starkt.
 • Användningsområde

  Fundera också på hur ofta du kommer att använda dina skidglasögon och under vilken säsong. Gillar du att vara ute i skidspåret när det är mörkt ute eller föredrar du att åka utför i en solig backe? Det kan vara bra att veta så att du väljer en modell med rätt ljusinsläpp för den miljön. Klara eller svagt tonade fungerar bättre när det är mörkt. Åker du när det är ljust ute ska du satsa på röda, svarta, bruna, gråa eller guldiga nyanser.

Våra 4 bästa skidglasögon (november 2022)

1. Guard L VI - Bäst i test skidglasögon

Dr. Zipe Guard L VI - Bäst i test skidglasögon
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outnorth)

Som bäst i test vinnare har vi valt Dr.Zipe Guard L VI skidglasögon. Vi tycker att de är ett bra val för att de passar de flesta storlekar och personer. De sitter dessutom väldigt bekvämt på, även efter flera timmars användande. De ventilerar och har Anti-fog vilket gör att de inte immar igen. Vi gillar även att de har en modern och snygg design som passar med det mesta. De har även en bra relation mellan pris och kvalité. En annan sak vi tycker är väldigt praktiskt är att linsen är utbytbar så att du kan använda de under olika ljusförhållanden. Något vi dock saknade när vi testade produkten var att de inte är polariserande och att de har inte anti-scratch skydd. Förutom det så är vi väldigt nöjda med Dr.Zipe Guard L VI goggles.

Egenskaper

 • Storlek: Vuxen
 • Utbytbar lins: Ja
 • Varumärke: Dr.Zipe
 • Övrigt: Anti fog

Fördelar

 • Bekväma att använda
 • Passar de flesta storlekar
 • Modern design

Nackdelar

 • Är inte polariserade

Omdöme

Ett bra val som passar de flesta och skyddar dina ögon bra under flera timmar i backen.

Priser

Till butik
671 kr

2. Article Black Wordmark Vivid Ember - Bästa skidglasögonen med stort synfält

Giro Article Black Wordmark Vivid Ember - Bästa skidglasögonen med stort synfält
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Vi tycker att Article Black Wordmark Vivid Ember från Giro är de bästa skidglasögonen med extra stort synfält. Vi gillar att de har en sportig och minimalistisk unisex design som gör att de passar både män och kvinnor. En annan sak vi tycker om är att de inte har någon ram vilket gör synfältet mycket större för att kunna åka säkrare och få en häftigare upplevelse. De är väldigt bekväma att ha på sig då de har ett silikonklätt band med Triple layer Face Foam och dessutom bra ventilation. De har även en smidig anti-fog funktion som förhindrar att de immar. Eftersom de inte är så breda så passar de väldigt bra med många olika hjälmar. Något vi verkligen gillar är att de är OGT kompatibla så de fungerar utmärkt att använda tillsammans med vanliga glasögon.

De här passar dig som vill ha de ultimata skidglasögonen med helt rätt kombination av funktion, kvalitet, pris och design. Med en lins som passar alla väder och väldigt snygg design är det här valet för dig som vill få en maximal upplevelse.

Egenskaper

 • Storlek: Vuxen
 • Utbytbar lins: Ja
 • Varumärke: Giro
 • Övrigt: Vivid linsteknologi

Fördelar

 • Lins som passar alla väder
 • Passar med vanliga glasögon
 • Bra synfält

Nackdelar

 • Ganska dyra

Omdöme

Snygga, moderna ramlösa glasögon som passar lika bra till män som kvinnor.

Priser

Till butik
1436 kr

3. O Frame 2.0 Pro Xm - Bästa billiga skidglasögonen

Oakley O Frame 2.0 Pro Xm Matte White W/Hiy&darkkgrey - Bästa billiga skidglasögonen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Vi har testat Oakleys modell O Frame 2.0 Pro Xm Matte White W /Hiy & darkkgrey och de är enligt oss ett bra, prisvärt alternativ till de dyrare modellerna. Vi gillar att de har high-impact linsskydd vilket gör att de är väldigt tåliga. Designen är tidlös och snygg och passar de flesta personer och stilar. Vi tycker om att det är medium-storlek och att de är utan sömmar så att de passar att användas med de flesta hjälmar. Ett annat plus är att de har korrigerad optik så att synfältet inte förvrids och du får bättre och klarare bild av det du har runtomkring dig. Vi tycker att det här är en bra modell som har en bra relation mellan kvalité och pris. Vi kan inte komma på något vi upplevt som negativt med de här skidglasögonen.

Det här är skidglasögonen för dig som söker efter något för ett bra pris men utan att tumma på kvalitén. En snygg och prisvärd modell från det välkända märket Oakly som får dig att se ut som ett proffs i backen.

Egenskaper

 • Storlek: Vuxen
 • Utbytbar lins: Ja
 • Varumärke: Oakley
 • Övrigt: Expanderade periferi

Fördelar

 • Bra relation mellan kvalité och pris
 • Korrigerad optik

Nackdelar

 • Något föråldrad design

Omdöme

Extra tåliga skidglasögon i mediumstorlek som kommer med linsskydd och expanderad perifer.

Priser

Till butik
770 kr

4. Snoop XS Spectron 3 - Bästa skidglasögonen för barn

Julbo Snoop XS Spectron 3 - Bästa skidglasögonen för barn
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Sist ut i vårat test är Snoop XS Spectron 3 från Julbo. Det är skidglasögon anpassade för barn mellan 2-4 år. De har en heltäckande ram och väldigt bra ljusskydd i linsen. Remmen är elastisk vilket gör det väldigt enkelt att justera storleken så att den sitter bra. Dessutom är skummet termoformat för att de ska sitta så mjukt och bekvämt mot ansiktet som möjligt. Vi tycker att det här är ett bra alternativ för barn och vi gillar att de är smidiga för föräldrar att ta av och på. En annan sak vi tycker om är att de sitter på ordentligt så det inte är lätt för barnen att ta av de själva. Vi gillar också att de har panorama synfält så att det är lätt för barnet att se sin omgivning.

Det här är ett bra budget val av skidglasögon om du vill kunna ta med även de yngsta familjemedlemmarna ut i backen. Säkra, bekväma och med väldigt bra passform så att du och ditt barn kan ha en trevlig upplevelse tillsammans.

Egenskaper

 • Storlek: Junior
 • Utbytbar lins: Nej
 • Varumärke: Julbo
 • Övrigt: Anti fog

Fördelar

 • Bra pris och ergonomi
 • dubbellins
 • Panoramasynfält

Nackdelar

 • Saknar ventilation

Omdöme

Prisvärda och snygga barnglasögon med dubbellins och skön passform.

Priser

Till butik
259 kr

Jämför de bästa skidglasögonen i testet

Skidglasögon Storlek Utbytbar lins Varumärke Övrigt Totalbetyg Pris
Dr. Zipe Guard L VI Vuxen Ja Dr.Zipe Anti fog Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
671 kr
Giro Article Black Wordmark Vivid Ember Vuxen Ja Giro Vivid linsteknologi Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1436 kr
Oakley O Frame 2.0 Pro Xm Matte White W/Hiy&darkkgrey Vuxen Ja Oakley Expanderade periferi Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
770 kr
Julbo Snoop XS Spectron 3 Junior Nej Julbo Anti fog Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
259 kr

Vanliga frågor om bästa skidglasögonen

Frågor och svar om skidglasögon

Vilka skidglasögon är bäst?

Guard L VI är ett av de bästa valen för hög bekvämlighet och garanterat UV-skydd i kombination med bra ventilering. Om du spenderar långa eller intensiva dagar i backen så kommer du definitivt att uppskatta dem. Prisvärda och kvalitativa.

Är alla skidglasögon polariserade?

Nej. Det är endast ett fåtal skidglasögon som är polariserade, och i många fall får man betala en hel del extra för det. Om det är viktigt för dig så bör du särskilt kontrollera att de skidglasögon du väljer faktiskt har polariserat glas.

Har skidglasögon universell passform?

Även om samtliga skidglasögon har justerbara spännen så passar de inte nödvändigtvis alla personer. Det är därför det finns särskilda barnglasögon. Även om skidglasögon för vuxna generellt sett passar de flesta så har vissa tillverkare börjat med särskilda storleksangivelser. Titta därför extra noggrant på storlek och passform om du vill ha skidglasögon som sitter perfekt.

Bör man välja skidglasögon med eller utan ram?

Huruvida du vill ha ram på dina skidglasögon är i många fall en helt individuell preferens. Skidglasögon utan ram ger ofta ett större synfält, medan glasögon med ram har bättre stadga. Därför är det i slutändan dina egna önskemål som kommer att avgöra vad som är bäst.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 5 / 5