Vilket kosttillskott ska jag välja?

Kosttillskott tas av många olika anledningar. Från att komplettera vid brist på ett ämne, för att gå ner i vikt eller för att bygga muskler.

Vi har här samlat en stor mängd av alla kosttillskott och delat in dem efter vilka positiva effekter man kan få från dem.

Behöver jag ta kosttillskott?

De flesta behöver inte ta kosttillskott om man inte blivit ordinerad dessa från en läkare. Ofta är det andra problem som ligger bakom eventuella symtom.

Men det finns ett antal kosttillskott som kan ha en positiv effekt även om du inte lider av brist på ett ämne.

För att du enklare ska veta om du behöver ett kosttillskott eller inte har vi satt ihop en checklista:

  1. Gör ett blodprov: Om du tror att du har brist på ett ämne bör du alltid kontrollera att så är fallet innan du börjar använda ett kosttillskott.
  2. Gör efterforskning: Se till att kosttillskottet du vill testa har vetenskapligt stöd för sina positiva effekter.
  3. Ät rätt: Det är alltid bättre att se till att få i sig alla vitaminer och mineraler från maten istället för kosttillskott.
  4. Sov tillräckligt: Dåliga sömnvanor ligger bakom många av de problem som är vanligt att folk behandlar med kosttillskott.
  5. Köp från en känd återförsäljare: Det finns många dåliga kosttillskott som inte innehåller det som innehållsförteckningar påstår. Köp alltid kosttillskott från en välkänd återförsäljare och ett välkänt märke. 

Kosttillskott för att bygga muskler

Att köpa kosttillskott för att bygga muskler är en av de vanligaste anledningarna. Det finns mängder av kosttillskott för ändamålet, men det gäller att veta vilka man ska välja. vissa är nämligen anpassade för att öka muskelmassan, andra för att öka prestationsförmågan, några för att förbättra uthålligheten och ett antal för att förbättra återhämtningen. För att använda kosttillskotten behöver du ofta en shaker.

Vi har här samlat kosttillskott för att bygga muskler:

Läs mer: De bästa kosttillskotten för att bygga muskler

Bästa kosttillskotten för att gå ner i vikt

Viktminskning är alltid ett hett ämne och det är inte mindre viktigt när man pratar om kosttillskott. Det finns ett stort antal kosttillskott som lovar mycket men inte ger resultat.

Här har vi samlat kosttillskott som har vetenskapligt stöd för att gå ner i vikt:

Läs mer: Bästa sättet att gå ner i vikt snabbt

Kosttillskott mot problem med magen

Problem med matsmältningssystemet kan verkligen påverka hela livsstilen. Gaser, förstoppning, svullnad och halsbränna är bara några av de symtom man kan råka ut för.

Har man problem med magen är ofta den bästa lösningen att ändra på sin diet och äta mer mat som är snäll mot magen.

Men det finns faktiskt ett antal kosttillskott som, även om de inte är en magisk lösning, kan hjälpa dig på vägen.

Nedan följer de bästa kosttillskotten för dig som har problem med magen:

Kosttillskott för lederna

Om du är en av de hundratusentals människor som har problem med lederna så vet du hur frustrerande det kan vara. Även om det inte finns några kosttillskott som kan bota problemen finns det många som faktiskt kan lindra besvären.

Här är de bästa kosttillskotten för dig som har problem med lederna:

Kosttillskott för håret

Kosttillskott för håret kan hjälpa både dig som har problem med håravfall och för dig som vill har ett tjockare och fylligare hår. 

Här listar vi de bästa kosttillskotten för håret:

Uppiggande kosttillskott

Ett uppiggande kosttillskott har inte några direkta hälsofördelar men kan vara nog så hjälpsamma när du behöver en extra energiboost.

Nedan följer de bästa uppiggande kosttillskotten:

Kosttillskott mot sömnbesvär

Att få tillräckligt med sömn är bland det viktigaste när det kommer till din hälsa. Sömnen hjälper både kroppen och hjärnan att fungera som de ska.

För lite sömn kan även leda till problem med hjärtat, diabetes och övervikt.

När det kommer till kosttillskott och sömn finns det ett antal varianter som både kan hjälpa till med att lättare komma till ro och förbättra sömnkvalitén.

Nedan följer de bästa kosttillskotten för sömnen:

Bästa receptfria sömntabletter