Topp 3 bästa blodsockermätarna (nov. 2022)

Blodsockermätare kan vara bra att ha hemma för personer med diabetes eller andra sjukdomar relaterade till blodsockernivån. Blodsockermätaren mäter sockernivån i blodet. Den mäter specifikt glukoshalten i kapillärblodet som mäts i millimol per liter (mmol/l). Det går inte att diagnostisera sjukdomar med en blodsockermätare, men det är ett bra komplement för personer som behöver ha extra koll på blodsockernivån. Det finns idag flera olika varianter och därför har vi testat några av de mer populära inom olika prisklasser och med olika funktioner.

Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde ut de vinnande mätarna och hur vi gick till väga.

Testvinnare - Bästa blodsockermätaren 2022

Här är en överblick över årets bästa blodsockermätare.

 1. Bäst i test blodsockermätare: FreeStyle Lite Startkit
 2. Bästa billiga blodsockermätaren: Bayer Contour XT
 3. Bästa premium blodsockermätaren: Accu-chek Mobile blodglukosmätare

Hur vi valde ut de bästa blodsockermätarna

 • Kvalitet: Hur är den byggd? Vilket material är den gjord av? Hur hållbar är den?
 • Pris: Hur mycket kostar blodsockermätaren? Hur prisvärd är den?
 • Användarvänlighet: Är blodsockermätaren lätt att hantera? Är många moment involverade? Förstår man produkten lätt?
 • Teknologi: Hur avancerad är teknologin? Hur lätt är teknologin att hantera? Användningsområden: Vad kan man använda den till? Vilka funktioner har den? Hur bra fungerar den? Är funktionerna användbara och önskvärda?
 • Tillförlitlighet: Är resultaten exakta? Vilken teknik ligger bakom resultaten?
 • Kundomdömen: Vad tycker kunderna om produkten? Är de nöjda eller finns det många upprepade anmärkningar?

Så hittar du bästa Blodsockermätare

Så hittar du bästa blodsockermätaren

Det finns många olika typer av blodsockermätare, de med simpel teknologi och de med mer avancerad teknologi. De enklaste och vanligaste varianterna mäter sockret i blodet med hjälp av en mätare, en provtagare, teststickor och lansetter. Man sticker i fingret med provtagaren, tar upp blodet med teststickan och för in blodet i lansetten som sedan förs in i mätaren. Det finns även mer avancerade mätare som har alla delar inbyggda men också varianter som är något mitt emellan. Vi har tagit reda på vilka egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till för att hitta en riktigt bra blodsockermätare:

 • Teknologi

  Teknologin är en del av en blodsockermätare, men det är nödvändigtvis inte den med mest avancerad teknologi som är bäst i alla lägen och alla synvinklar, utan det är viktigt att se över vad som är viktigt för just dig. Är det viktigast för dig att du kommer billigt undan? Eller är du ofta ute på språng och behöver något kompakt och lätt att ta med? Det finns blodsockermätare som ger exakta och tillförlitliga resultat men som inte har lika många funktioner och inte är lika kompakt. Sedan finns de blodsockermätare som är kompakta med fler funktioner och likaså har tillförlitliga resultat och priserna varierar ifrån några hundralappar till dryga tusenlappen. Gällande teknologin är det alltså viktigast för dig att ta hänsyn till vilka funktioner du känner är nödvändiga för dig och vad du har råd med. Det går alltså att få tillförlitliga resultat oberoende av vilken teknologi maskinen är uppbyggd av.
 • Användarvänlighet

  Hur lätt blodsockermätaren är att använda är också en viktig aspekt för en bra mätare. Har en avancerad mätare många funktioner, men svår att använda är den således inte lika användbar som en mätare som är lätt att använda. Användarvänligheten är ofta en avgörande egenskap för många speciellt äldre personer eller personer som helt enkelt varken har tid eller ork att lära sig ny teknik för att kunna mäta sitt blodsocker.
 • Tillförlitlighet

  Hur tillförlitliga resultaten är kanske den viktigaste aspekten att ta hänsyn till när det kommer till en blodsockermätare. Det besparar både oro, tid och pengar med en blodsockermätare som ger tillförlitliga och exakta resultat. Är mätaren inte tillförlitlig är det stor chans att omdömet blir negativt och att personen som köpt mätaren inte lär vilja använda sig utav den, och kanske dessutom byta ut den mot en ny.
 • Snabbhet

  Hur snabbt det går att mäta blodsockret är också viktigt för många. Det ska helst gå snabbt och lätt att utföra testet samt få fram resultatet på skärmen. Ju färre moment som är inblandade desto snabbare går det oftast vilket för många är väldigt positivt.

Våra 3 bästa blodsockermätare (november 2022)

1. FreeStyle Lite Startkit - Bäst i test blodsockermätare

FreeStyle Lite Startkit - Bäst i test blodsockermätare
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(MEDS)

FreeStyle Lite Blodsockermätare startkit är en liten och smidig blodsockermätare som är enkel att använda. Det unika för just denna produkt som vi tyckte om var att det endast behövs en väldigt liten mängd blod för att mäta blodsockret. Det underlättar ganska mycket speciellt när det ibland kan vara svårt att få ut mycket blod som när man har dålig blodcirkulation eller kalla händer. Andra små detaljer som betyder väldigt mycket i ens vardagliga liv är att både skärmen är belyst samt teststicksporten, vilket hjälper en att kunna mäta sitt blodsocker vid mörkare tillfällen också, som exempelvis på natten eller under vinterhalvåret då mörkret infaller tidigt. Det ingår dessutom alla tillbehör som behövs för att börja använda apparaten så som provtagare, lansetter och teststickor vilket är ett stort plus. Helt enkelt en lättanvänd och liten blodsockermätare som du kan använda överallt för ett riktigt bra pris.

Egenskaper

 • Inbyggd minne: 400 tester
 • Testtid: 4 sekunder
 • Blodmängd: 0.3µl
 • Teststickor ingår: 10 st

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Liten och smidig
 • Kort medeltesttid

Nackdelar

 • OBS: Endast 10 teststickor ingår

Omdöme

En av de mest populära mätarna med snabb medeltesttid och som kan lagra hela 400 mätningar.

Priser

Till butik
359 kr

2. Bayer Contour XT - Bästa billiga blodsockermätaren

Bayer Contour XT - Bästa billiga blodsockermätaren
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(MEDS)

Bayer Contour XT är ett perfekt budgetvalet som ändå lyckas göra oss tillfredsställda. Vi upplever att den mäter bra och ger exakta resultat. Den är gjord för att kunna ha koll på sitt blodsocker även hemma för personer med diabetes, så att de med hjälp av den kan mäta koncentrationen av sockret i blodet. Den är inte gjord för att ge ut diagnoser och ska heller inte användas till nyfödda inom vården. Du köper dessutom blodsockermätaren som ett färdigt paket som innehåller allt du behöver för att börja använda den. De tillbehör du behöver till mätaren är: en provtagare, lansetter och provstickor. Det vi saknade var en liten förvaringsväska till tillbehören, men det finns att köpa separat. Utöver det är det en bra blodsockermätare som kunder är nöjda med och ger ett exakt resultat för ett billigt pris.

Egenskaper

 • Inbyggd minne: 480 tester
 • Testtid: 5 sekunder
 • Blodmängd: 0.6µl
 • Teststickor ingår: 5 st

Fördelar

 • Prisvärd
 • Tydlig display
 • Färdig att använda direkt ur förpackningen

Nackdelar

 • Endast 5 teststickor medföljer

Omdöme

Prisvärd mätare som både är smidig och lätt att använda.

Priser

Till butik
206 kr

3. Accu-chek Mobile blodglukosmätare - Bästa premium blodsockermätaren

Accu-chek Mobile blodglukosmätare - Bästa premium blodsockermätaren
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Egenskaper

 • Inbyggd minne: 2000 tester
 • Testtid: 5 sekunder
 • Blodmängd: 0,3µl
 • Teststickor ingår: 50 st

Fördelar

 • Integrerad blodprovstagare
 • Förbättrad testkassett
 • Går att koppla till app

Nackdelar

 • Priset
 • Tar ett tag att komma igång med den

Priser

Till butik
1245 kr

Jämför de bästa blodsockermätarna i testet

Blodsockermätare Inbyggd minne Testtid Blodmängd Teststickor ingår Totalbetyg Pris
FreeStyle Lite Startkit 400 tester 4 sekunder 0.3µl 10 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
359 kr
Bayer Contour XT 480 tester 5 sekunder 0.6µl 5 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
206 kr
Accu-chek Mobile blodglukosmätare 2000 tester 5 sekunder 0,3µl 50 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1245 kr

Vanliga frågor om bästa blodsockermätaren

Frågor och svar om blodsockermätare

Vilken blodsockermätare är bäst?

FreeStyle Lite Startkit är en praktisk, snabb och lättanvänd blodsockermätare som kliniskt tillförlitliga mätvärden. Den kostar förhållandevis lite och blir en trogen hjälp för dig som vill ha noggrann koll på dina blodsockervärden.

Kräver blodsockermätare underhåll?

Även om moderna blodsockermätare har väldigt hög tillförlitlighet så rekommenderar vissa att man efter några år säkerställer att den fortfarande är rättvisande. Detta kan man göra med hjälp av kontrollstickor eller kontrollvätska som innehåller ett visst referensvärde.

Måste man köpa tillbehör för att använda sin mätare?

Blodsockermätare använder teststickor för att utföra blodsockermätningen. Dessa stickor innehåller kemiska ämnen som säkerställer rättvisande reagens. Därför behöver man köpa teststickor för att kunna använda blodsockermätaren. I de flesta fall medföljer ett visst antal stickor. Ofta är det en bra idé att ha ett lager med stickor för att man ska kunna mäta sitt blodsocker vid behov.

Behöver man verkligen en blodsockermätare?

Även om blodsockermätare fortfarande förknippas med diabetesskötsel så har de blivit väldigt populära på annat håll. Både träningsintresserade och de personer som vill hålla jämna blodsockernivåer har börjat göra blodsockermätare till en del av vardagen. De ger en unik inblick i hur det man äter påverkar blodsockret, och gör det enklare att hålla jämna nivåer för optimal metabolism och god allmänhälsa.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
53 röster, Genomsnitt: 5 / 5