Bästa Stakmaskinen - Bäst i test 2022 - Köpguide

En stakmaskin är nog så nära inomhusåkning med skidor som man kan komma. De är kända för att vara både skonsamma mot kroppen och ge effektiv helkroppsträning. Här är de bästa stakmaskinerna 2022.

Från att främst ha använts av aspirerande tävlingsåkare har stakmaskiner gjort intåg i vardagsträningen. De är särskilt framtagna för att efterlikna den stakteknik som används för att ta sig fram på skidor och rullskidor.

En stor fördel med stakmaskiner är att de ger en progressiv och naturlig muskelbelastning samtidigt som de främjar kondition. För skidentusiaster blir de ett också ett sätt att förfina teknik och fortsätta sin skidträning utanför säsong. Men även om du inte är en skidåkare är de en oerhört mångfacetterad träningsprodukt.

Här är de stakmaskiner som i vårt test visat sig hålla måttet.

Så hittar du bästa Stakmaskin

Viktigt att tänka på vid köp av stakmaskin

Att köpa stakmaskin är en investering. Såväl ekonomisk som utrymmesmässig. Därför bör du se till att få så mycket valuta som möjligt. Men då det finns ett väldigt stort antal stakmaskiner att välja mellan så är det inte alltid helt uppenbart vilken som är det bästa valet. Har du ont om plats? Är modellen rätt för din längd? Här är några saker att fundera på innan du slår till.

Motstånd

Det finns olika typer av motstånd. Numera så är luftmotstånd, mekaniskt motstånd eller motordrivet motstånd de allra vanligaste. Med luftmotstånd får man en jämn motståndskraft som även säkerställer hög nivå av ergonomi. Många anser att de är något mer skonsamma än övriga alternativ. Maskiner med mekaniskt motstånd eller luftmotstånd kräver ingen strömkälla.

Längdanpassning

För högsta möjliga ergonomi är det viktigt att stakmaskinens utförande matchar din längd. De flesta vägghängda stakmaskiner eller fristående varianter är framtagna för att passa samtliga kroppslängder. Väljer du däremot en plant golvstående maskin eller en variant med fäste för dörrkarm är det en bra idé att säkerställa att den passar din egen längd.

Maxvikt

Maxvikt påverkar främst de golvstående stakmaskinerna. Oftast är denna vikt väl tilltagen och gör att de flesta utan problem kan använda dem. Har du däremot särskilda behov så kan det vara en bra idé att kontrollera i förväg eller välja en maskin med väggfäste.

Programalternativ

Om du vill ha inspiration och motivation i din träning så är det ofta en bra idé att säkerställa så stakmaskinen har ett stort antal program att välja mellan. Dessa gör det enkelt för dig att få varierad träning. En stor fördel är att programmen i många fall även håller koll på dina framsteg.

Fästanordning

Stakmaskiner finns typiskt sett i tre olika utföranden. Väggfäste, golvstående eller för dörrkarm. Vilken som är bäst lämpad kommer att bero på dina förutsättningar och hur mycket utrymme du kan avvara.

Särskild funktionalitet

Pulsmätning och Bluetooth-stöd är några av de särskilda tekniska egenskaper som många moderna stakmaskiner erbjuder. Detta kan var sätt att ta träningen till nästa nivå men är samtidigt inget måste.

Våra 4 bästa Stakmaskiner (oktober 2022)

 1. Bäst i test stakmaskin: ST95 SKI TRAINER
 2. Bästa premium stakmaskin: Concept 2 SkiErg
 3. Mest prisvärda stakmaskinen: Thor Fitness Air Skier With Board
 4. Bästa stakmaskin enligt kundbetygen: Abilica XC-Classic 2000 Complete

1. ST95 SKI TRAINER - Bäst i test stakmaskin

ST95 SKI TRAINER
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Träningsmaskiner
Sammanfattning: Ett givet val för dig som vill ha en kvalitetsmaskin utan att behöva betala premium.
Vikt
50 kg
Bredd
70 cm
Längd
122 cm
Höjd
207 cm
Fördelar
 • Perfekt allroundmaskin
 • Känns väldigt stabil
 • Helt golvstående
Nackdelar
 • Saknar pulsmätare
 • Något liten display

ST95 SKI TRAINER är en stakmaskin med luftmotstånd som tack vare stabil golvplatta blir helt fristående. Den behöver inte fästas i väggen, men ger samtidigt tillräcklig stadga för oerhört intensiva träningspass. Utan att kosta multum håller den en nivå som gör den jämförlig med vårt premiumval.

Det steglösa luftmotståndet gör att träningen känns oerhört skonsam för kroppen samtidigt som man är i full kontroll över intensiteten. Informationsmässigt så håller displayen definitivt måttet, men värt att tänka på är att den är ganska liten. Det är inte så överdrivet enkelt att hålla koll på utvecklingen under träningens gång, men för att sammanfatta framsteg och återkoppla gör den definitivt vad den ska. Mjukvaran håller koll på allt ifrån antalet stavtag till distansen.

Var kan jag köpa produkten?
Gå till butiken
10735 kr

2. Concept 2 SkiErg - Bästa premium stakmaskin

Concept 2 SkiErg
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Träningsmaskiner
Sammanfattning: Marknadens kanske i särklass bästa stakmaskin med ergonomisk konstruktion och mjukvara av högsta kvalitet.
Vikt
37 kg
Bredd
61 cm
Längd
132 cm
Höjd
216 cm
Fördelar
 • Unik spiraldämpning som ger verklighetskänsla
 • Helt fristående utan väggfästen
 • Perfekt för intensiv dubbelstakning
Nackdelar
 • Kostsam

SKIERG har på många sätt satt trenden för vad man kan förvänta sig av en kvalitativ stakmaskin. Concept 2 SkiErg erbjuder allt man kan förvänta sig samtidigt som den minimerar behovet av krånglig montering. Om du vill ha en maskin som har allt man behöver så är det här valet för dig.

Det första man lägger märke till är att det här är en gedigen maskin. Allt ifrån konstruktionen till mjukvaran känns genomtänkt. Med en display som har valfri bakgrundsbelysning blir relevant information tillgänglig oavsett om du tränar på dagen eller mitt i natten. För dig som gillar att skapa en rättvisande men virtuell träningsmiljö ger Concept 2 alla förutsättningar för unika upplevelser.

Med luftmostånd och Skiergs beryktade spiraldämpning får du full kontroll över träningen. Genom att öka hastigheten så ökar du per automatik även intensiteten. Motståndsreglaget gör även att du kan efterlikna upplevelsen av upp- eller nedförsbacke.

Med rättvisande display, dynamiskt motstånd och förvånansvärt lätt men robust konstruktion är det svårt att inte rekommendera denna modell. Men den kostar såklart därefter.

Var kan jag köpa produkten?
Gå till butiken
14990 kr

3. Thor Fitness Air Skier With Board - Mest prisvärda stakmaskinen

Thor Fitness Air Skier With Board
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Prispressad maskin med flera förprogrammerade intervallprogram och en display som bland annat visar distans, watt och förbränning.
Vikt
33 kg
Bredd
60 cm
Längd
127 cm
Höjd
215 cm
Fördelar
 • Väldigt bekväma grepp
 • Mångfacetterad mjukvara
 • Stativet ingår
Nackdelar
 • Något obekväm golvplatta

Thor Fitness Air Skier hamnar ganska precis mellan basmodell och premium. Utan att kosta galet mycket ger den mycket av den funktionalitet som man annars bara hittar hos de allra dyraste modellerna. Med avancerad mjukvara och väldigt realistisk känsla är den en snabbväg till både bättre skidteknik och riktigt bra träning.

Då den är särskild framtagen för skidåkare så har stor fokus lagt på ergonomi och känsla. Det märks att man har ansträngt sig för att efterlikna stavgrepp och stakning. Det luftbaserade motståndet gör att intensiteten ökar i takt med ens egen ansträngning. Därför kan du hålla precis det tempo du känner är bäst lämpat för dig själv.

Mjukvaran är kompatibel med en särskild app för iOS eller Android som gör det enkelt att synkronisera och hålla koll på dina framsteg. Med Bluetooth kan du även sammanlänka valfritt pulsband för en bättre helhetsupplevelse.

Var kan jag köpa produkten?
Gå till butiken
11599 kr

4. Abilica XC-Classic 2000 Complete - Bästa stakmaskin enligt kundbetygen

Abilica XC-Classic 2000 Complete
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Proffsmaskin med fokus på tekniska framsteg framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning.
Vikt
40 kg
Bredd
58 cm
Längd
127 cm
Höjd
218 cm
Fördelar
 • Framtagen med fokus på åkteknik
 • Mäter och utvärderar dina framsteg
 • Framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning
Nackdelar
 • Främst för dig som vill förbättra din teknik

Det här är en stakmaskin som är särskilt lämpad för dig som har ett intresse för skidåkning. Mycket på grund av att mjukvaran är anpassad för att utvärdera ditt användande i syfte att förbättra teknik och framsteg.

Något som gör att den sticker ut ur mängden är även den särskilda motbalansen som gör att upplevelsen blir avsevärt mycket mer lik vad man upplever i skidspåret. I kombination med luftmotstånd säkerställer den rätt förutsättningar för träning och tekniska framsteg.

Med en dator som håller koll på såväl hastighet som antalet staktag i förhållande till sträcka så kommer den definitivt att främja både kondition och åkteknik.

Var kan jag köpa produkten?
Gå till butiken
15499 kr
Så valde vi ut de bästa stakmaskinerna

Så gjorde vi testet

När vi utvärderade stakmaskiner så säkerställde vi att våra testpersoner tillämpade ett så heltäckande perspektiv som möjligt. Särskilt för att testet skulle bli rättvisande för såväl erfarna skidåkare som de personer som aldrig tidigare åkt.

Här är några saker vi särskilt tittade på.

 • Stabilitet: Kändes fästanordningen tillförlitlig? Kändes träningen trygg?
 • Motstånd: Vilken sorts motstånd använder maskinen?
 • Program: Gick det att välja olika träningsprogram?
 • Display: Var displayen tillräckligt tydlig för att ge tillgång till relevant information?
 • Montering: Hur smidig var den att montera?
 • Pris: Gav stakmaskinen rätt värde för pengarna?

Maskinerna testades av flera personer med olika bakgrunder. Såväl erfarna skidåkare som personer med väldigt begränsade skidkunskaper.

Vanliga frågor om bästa stakmaskinen

FAQ: Vanliga frågor om stakmaskiner

Vi har samlat några av de funderingar som i många fall dyker upp när man står inför beslutet att köpa stakmaskin.
Vilken stakmaskin är bäst?

ST95 SKI TRAINER var den stakmaskin som höll måttet på alla sätt. En stabil upprätt golvstående modell som har allt man behöver..

Spelar det någon roll vilket motstånd man väljer?

Luftmostånd säkerställer att du utan problem kan träna i ditt eget tempo och med en väldigt mild intensitetsökning. Därför har det blivit något utav en favorit bland såväl nybörjare som proffs.

Ger det lika bra träning som skidåkning?

Det så klart aldrig att helt jämföra en stakmaskin med skidåkning. Men det är definitivt så nära man kommer. En särskild fördel är att man kan träna utan någon egentligen förberedelse, och även kan ta pauser precis när man känner för det.

Är inbyggd pulsmätare viktigt?

Numera är det inte särskilts vårt att få tag på en separat pulsmätare som i många fall ger avsevärt mycket bättre och mer rättvisande mätning. Därför är inbyggd pulsmätare inte nödvändigtvis en särskilt viktig funktion.

Är det viktigt med display?

Vissa föredrar att hålla stenkoll på tempo och intensitet. Är du en av dem så är det definitivt en bra idé att välja en modell som har en tydlig display.

Jämför Stakmaskiner

Stakmaskin Vikt Bredd Längd Höjd Totalbetyg Pris
ST95 SKI TRAINER 50 kg 70 cm 122 cm 207 cm Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
10735 kr
Concept 2 SkiErg 37 kg 61 cm 132 cm 216 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
14990 kr
Thor Fitness Air Skier With Board 33 kg 60 cm 127 cm 215 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
11599 kr
Abilica XC-Classic 2000 Complete 40 kg 58 cm 127 cm 218 cm Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
15499 kr

Testvinnare - Bästa Stakmaskinen

 • ST95 SKI TRAINER - Bäst i test stakmaskin
 • Concept 2 SkiErg - Bästa premium stakmaskin
 • Thor Fitness Air Skier With Board - Mest prisvärda stakmaskinen
 • Abilica XC-Classic 2000 Complete - Bästa stakmaskin enligt kundbetygen
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 11 maj 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5