Vilken är bättre - motionscykeln eller spinningcykeln?

Både motionscykeln och spinningcykeln är populära redskap på gym och träningscenter över hela Sverige. De är båda effektiva verktyg för att komma eller hålla sig i form, såväl som för att rehabilitera skador. Men det finns några viktiga skillnader mellan spinningcykeln och motionscykeln, och båda förtjänar att övervägas innan du väljer en för ditt tränings- eller rehabprogram.

Skillnader mellan spinningcykeln och motionscykeln

Som namnet antyder är spinningcykeln bäst för spinning, vilket generellt innebär hårdare träningspass med högre intensitet. Motionscykeln, å andra sidan, är designad för motionscykling - vilket är bättre för mer måttliga träningspass. Här är några andra viktiga skillnader mellan de två träningsverktygen.

Varför spinningcykeln är bättre

Precis som med andra cykelpass kan spinning hjälpa till att förbättra din kardiovaskulära hälsa samt styrka och uthållighet. Cykelns rörelse efterliknar en cykels, så det är särskilt fördelaktigt för personer som tidigare har cyklat för rekreation eller transport.

Cykelns justerbara motstånd låter dig göra träningen svårare eller enklare, samt anpassa din konditionsnivå. En spinningcykel låter dig också använda både armar och ben, vilket tillför ett inslag av variation till ditt träningspass. Och naturligtvis låter spinningcykeln dig lyssna på musik eller en motivator, vilket kan hjälpa dig att hålla dig pigg under träningen.

Spinningcykeln har också flera säkerhetsfunktioner som motionscykeln inte har, inklusive en bromspedal och block för att hålla dina fötter på plats. Detta gör spinningcykeln bättre för motionärer vars hälsotillstånd kan äventyras av förlust av kontroll. Och på grund av sin justerbara höjd är spinningcykeln bättre för motionärer i olika höjder.

Spinningcykeln brukar tyvärr vara lite dyrare än en motionscykel.

Varför motionscykeln är bättre

Även om en motionscykel inte erbjuder variationen av en spinningcykel, ger den en effektiv kardiovaskulär träning. Hjulets rörelse efterliknar att cykla utomhus, och du kan justera motståndet för att göra träningen svårare eller lättare. Motionscykeln har även en bromspedal och block för att hålla fötterna på plats, vilket ökar säkerheten. Den motionscykeln är idealisk för personer som har begränsat utrymme för en spinningcykel, eftersom den tar mindre plats. Och det kan vara ett bättre val för personer med skador som hindrar dem från att träna på en spinningcykel. Den motionscykeln är billigare än en spinningcykel.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med spinningcyklar:

  • Ger en mer naturlig cykelupplevelse
  • Bättre för mer högintensiva träningspass
  • Har en bromspedal och block för att hålla fötterna på plats, vilket förbättrar säkerheten

Nackdelar med spinningcyklar:

  • Tar mer plats
  • Dyrare

Fördelar med motionscyklar:

  • Billigare
  • Tar mindre plats
  • Bra för personer med skador som hindrar dem från att träna på en spinningcykel

Nackdelar med motionscyklar:

  • Ger inte en lika naturlig cykelupplevelse som en spinningcykel


Slutsats - Så vilken ska jag välja?

Valet mellan en motionscykel och en spinningcykel beror verkligen på vad du har för mål. Om du bara är ute efter att få ett bra träningspass, skulle båda vara bra. Men om du tränar för ett specifikt evenemang, som ett maraton, kanske du vill välja motionscykeln så att du bättre kan kontrollera din takt.

Välj alltså den du tror passar dig bäst. De har båda sina för- och nackdelar men du får fortfarande ett bra träningspass. Se bara till att du kollar in våra recensioner och köpguider för att hitta den som är rätt för dig!