Får jag mindre rynkor av ett kollagentillskott?

När vi åldras börjar vår hud att förlora sin elasticitet och fasthet. Rynkor är ett av de mest synliga tecknen på åldrande, och många av oss letar efter sätt att minska deras utseende.

En populär metod är att ta ett kollagentillskott. Kollagen är ett protein som hjälper till att hålla vår hud ung och frisk. Genom att ta ett tillskott kan vi hjälpa till att fylla på kollagenet som vår hud förlorar när vi åldras.

Men fungerar det verkligen? Kan ett kollagentillskott resultera i mindre rynkor? Låt oss ta en titt på bevisen.

Vad är kollagen?

Vår hud innehåller ett nätverk av fibrer under ytan, och det är detta nätverk som ger den dess styrka och struktur. Ett av proteinerna som finns i detta nätverk är kollagen.

Det finns över 20 olika typer av kollagen i kroppen. Den mest kända typen kallas kollagen typ I, och det är det som främst utgör hud, leder och brosk.

Medan kollagen finns i huden, förbättras inte hudens tillstånd genom att äta kollagenprotein från djur som kor, hästar och grisar. Det beror på att den typ av kollagen som finns i vår hud kommer från ett annat protein än den typ som finns i kött.

Studier har visat att att äta ett kollagenprotein av typ III (finns i fiskar och fåglar) kan öka kollagenet av typ I i ​​din hud, vilket leder till förbättrad hudstyrka och återfuktning.

Minskar kollagen rynkor?

Den främsta anledningen till att det är bra att förbättra hudens kollagennivåer är för att det hjälper till att minska rynkor.
När vi åldras förlorar vår hud sin fukt och blir mindre elastisk, vilket leder till rynkor och andra tecken på åldrande. Studier har visat att ökade kollagennivåer i huden kan minska dessa rynkor och tecken på åldrande.

Faktorer som ökar din risk att utveckla rynkor inkluderar:

 • Åldrande
 • Exponering för solen
 • Rökning
 • Överexponering av vatten

Vissa faktorer kan dock hjälpa dig att minska dina rynkor. Dessa inkluderar:

 • Äta en hälsosam kost
 • Få tillräckligt med sömn
 • Träna regelbundet

Att använda en kollagenkräm eller -salva medan du arbetar med dessa faktorer kan hjälpa dig att se resultat tidigare.

Hur lång tid innan du kan se några resultat?

Du bör börja se förbättringar i din hud och eventuellt andra delar av kroppen efter två till tre månaders konsekvent användning. De som märker tidiga förbättringar av ledvärk eller flexibilitet kan se ännu snabbare resultat.

Vilken är den bästa tiden på dagen att använda ett kollagentillskott?

Du kan välja att ta ditt kollagen när som helst på dagen. Vissa människor gillar att ta det innan de går och lägger sig, medan andra gillar att ha sin första måltid på dagen genom att ha kollagenproteinshaken. Vad som än fungerar bäst för dig är den perfekta tiden.

Vilken är den bästa dosen?

De flesta tillverkare rekommenderar mellan 1,5 och 5 gram kollagen per dag. Vissa studier har visat att 15 gram per dag kan vara mest effektivt, men det kan vara för mycket för de flesta att tolerera. Det är bäst att gradvis öka din dos för att hitta det som fungerar bäst för dig.

Vilket kollagen är bäst för att minska rynkor?

När du letar efter det bästa kollagentillskottet för att hjälpa till med åldrande och återfuktning, kom ihåg att inte alla kollagener är lika. Vissa är bättre på att stärka lederna, medan andra är bättre på att förbättra hudens hälsa. Välj ett rent kollagen som är fritt från tillsatser för att säkerställa att du får de fördelar du letar efter.

Vissa typer är bättre på att förbättra hudens återfuktning och elasticitet, så det är en av dina bästa indikatorer. Här är en snabb översikt över de mest fördelaktiga typerna:

 • Typ I: Detta är den starkaste typen och den är mest effektiv för att stärka leder och vävnader. Det hjälper också till att öka hud- och hårtätheten.
 • Typ II: Denna typ hjälper till att stärka lederna och minska ledvärk. Det förbättrar också elasticiteten och kan hjälpa till med sårläkning.
 • Typ III: Detta är den vanligaste typen som finns i hud, hår och naglar. Det är mycket fördelaktigt för att förbättra hud- och hårkvaliteten och stärka naglar.
 • Typ V: Detta är en sällsynt typ, men den är mycket fördelaktig för att förbättra ledflexibiliteten och minska ledvärk.

Som du kan se är det bäst för din hudhälsa att välja ett kollagentillskott med typ I och III.

Slutsats

Det finns vissa bevis för att kollagen kan bidra till att minska uppkomsten av rynkor. Kollagen är ett protein som hjälper till att stödja huden, och det finns i kosttillskott, hudvårdsprodukter och livsmedel. Vissa studier har visat att ett kollagentillskott kan hjälpa till att förbättra hudens elasticitet och minska uppkomsten av rynkor. Mer forskning behövs dock för att bekräfta dessa resultat.

Med så många olika typer och former av kollagen tillgängliga kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig. Om du vill minska uppkomsten av rynkor och främja hudens hälsa är kollagen typ I och III de bästa alternativen.