Bäst i test: Bästa Ginkgo biloba 2023

Senast uppdaterad:

Ginkgo biloba - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 GAAM Ginkgo biloba 90 caps GAAM Ginkgo biloba 90 caps
Bästa pris
129 kr
Till butik
betyg 4,5 Pharma Nord Bio-Biloba Pharma Nord Bio-Biloba
Bästa pris
269 kr
Till butik
betyg 4,3 BioTechUSA Ginko Biloba 90 caps BioTechUSA Ginko Biloba 90 caps
Bästa pris
159 kr
Till butik
betyg 4,1 BioTechUSA Ginko Biloba + Lecithin, 90 caps BioTechUSA Ginko Biloba + Lecithin, 90 caps
Bästa pris
179 kr
Till butik

Vid heliga tempel borta i det mest fjärran Asien står det vackra och uråldriga träd vars lika sköna namn, Ginkgo Biloba, betyder Silveraprikos. Medan dess blad och frön ofta används i traditionell kinesisk medicin, fokuserar modern forskning främst på ginkgo-extrakt, som är tillverkat av bladen. Ginkgo-tillskott är associerade med flera hälsopåståenden och användningar, varav de flesta fokuserar på hjärnans funktion och blodcirkulation.

Vi har utvärderat ett tjugotal kosttillskott med ginkgo biloba som går att köpa på kosttillskottsbutiker i Sverige. Se resultatet av testen nedan och ta reda på varför vi valde GAAM Ginkgo biloba 90 caps till bäst i test 2023.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa Ginkgo biloba

Bäst i test: GAAM Ginkgo biloba 90 caps

4,7
Totalt:
4,7
Till butiken
(Proteinbolaget)

GAAM ginkgo biloba är det bästa ginkgo biloba i vårt bäst i test. Här har man lyckats ta fram en ren ginkgo produkt till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Varje burk innehåller 90 kapslar och kostar ca 129 kr, vilket medför att dagskostnaden blir så låg som 1,40 kr, eller det dubbla om man vill ha en starkare dos.

Produkten är framtaget för må bra-känslan i kroppen och ginkgo används traditionellt för blodcirkulation, förbättrat minne och som en kraftfull antioxidant. Produkten är fri från i stort sett alla allergener som GlutenLaktosMjölkÄggKoffeinMjölkproteinNötterPalmoljaSocker och Soja.

Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / kapsel: 1,43 kr
 • Mg / kapsel: 400 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa ginkgo läkemedel: Pharma Nord Bio-Biloba

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Pharma Nord Bio-Biloba är en kosttillskott som innehåller ginkgo biloba, en växt som har använts i traditionell medicin i Kina i tusentals år. Dess blad innehåller flera ämnen som kan ha viss effekt på hjärnan och cirkulationen. Produkten kommer i form av kapslar och innehåller 60 stycken per förpackning. Varje kapsel innehåller 100 mg ginkgo biloba.

Pharma Nord Bio-Biloba är avsedd att tas som en del av en hälsosam livsstil och är inte avsedd att ersätta en varierad och balanserad kost. Det är viktigt att notera att det finns begränsad forskning på ginkgo biloba och dess effekter, och att resultaten av studierna har varierat. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några mirakelmedel för att behandla symptom. Om du är intresserad av att använda ginkgo biloba eller någon annan form av alternativ medicin, bör du prata med din läkare eller annan hälsovårdspersonal för att se om det kan vara lämpligt för dig och för att diskutera eventuella risker och biverkningar.

Pharma Nord Bio-Biloba kostar ca 159 kronor per förpackning.

Egenskaper
 • Storlek: 60 kaps
 • Pris / kapsel: 4,48 kr
 • Mg / kapsel: 100 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa premium: BioTechUSA Ginko Biloba 90 caps

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Proteinbolaget)

BioTechUSA Ginkgo Biloba kan vara ett bra val för den som är intresserad av att ta ett kosttillskott med ginkgo biloba. Produkten kommer i form av kapslar och innehåller 90 stycken per förpackning. Varje kapsel innehåller 80 mg ginkgo biloba. BioTechUSA Ginkgo Biloba är avsedd att tas som en del av en hälsosam livsstil och är inte avsedd att ersätta en varierad och balanserad kost. Enligt tillverkaren kan produkten främja minnesfunktionen, förbättra blodcirkulationen och fungera som en kraftfull antioxidant.

BioTechUSA Ginkgo Biloba kostar 159 kronor per förpackning.

Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / kapsel: 1,77 kr
 • Mg / kapsel: 80 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa med lecithin: BioTechUSA Ginko Biloba + Lecithin, 90 caps

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Proteinbolaget)

BioTechUSA Ginkgo Biloba + lecithin är ett kosttillskott som innehåller ginkgo biloba och lecithin, en fosfolipid som finns naturligt i många livsmedel såsom ägg, soja, nötter och kött. Ginkgo biloba är innehåller ämnen som kan ha viss effekt på minne och blodcirkulation. Lecithin kan ha viss effekt på kolesterolhalten i blodet och kan bidra till att förbättra cirkulationen.

Produkten kommer i form av kapslar och innehåller 90 stycken per förpackning. Varje kapsel innehåller 60 mg ginkgo biloba och lecithin. BioTechUSA Ginkgo Biloba + lecithin är avsedd att tas som en del av en hälsosam livsstil och är inte avsedd att ersätta en varierad och balanserad kost. 

BioTechUSA Ginkgo Biloba + lecithin kostar 159 kronor per förpackning.

Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / kapsel: 1,99 kr
 • Mg / kapsel: 60 mg
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du ginkgo biloba

 

vanliga frågor om Ginkgo biloba

FAQ

Vad är ginkgo biloba?

ginkgo biloba

Ett Ginkgo Biloba-träd med sina gröna frukter

Ginkgo biloba är ett täd som kan bli uppemot 35m höga men det finns exemplar som till och med nått upp till 50m höjd, och de lever i åtminstone ett par tusen år. De är mycket starka och tåliga, vilket inte minst visades år 1945 i Hiroshima då de överlevde den stora atombombsexplosionen, trots att de var bara ett par kilometer ifrån platsen där den skedde, och de tycks kunna växa i olika typer av klimat. Det finns också många berättelser om hur de stått oskadade medan bränder och andra naturkatastrofer susat omkring dem, och det har gett dem en symbolik som har med uthållighet och tur att göra.

Borta i Orienten har man länge vetat om trädets enormt hälsobringande effekter, och det är framförallt bladen som man utvinner extrakt från. Även fröna används och i olika länder konsumerar man dem antingen i rostad form eller som en ingrediens i olika mat- och efterrätter. Man använder i första hand Ginkgo Biloba för att förbättra hjärnans hälsa och inom buddhismen och konfucianismen representerar trädet vishet och lycka.

Man planterar det därför i närheten av tempel och heliga platser i bland annat Korea, Kina och Japan, och dess frön är en ingrediens i rätten ”Buddhas glädje” som serveras när man firar det kinesiska nyåret. I Japan och Thailand gör man också goda efterrätter på fröna, gärna med blandade frukter eller kokosnötter. När träden fäller sina gula löv under hösten vallfärdas människor till de många templen där de står för att bevittna ett guldregn som sedan täcker marken i de heliga områdena med dess intensiva färg.

Ginkgo Biloba i väst och öst

Till Europa kom kunskapen om detta undergörande träds välgörande effekter på 1960-talet då man började använda det i medicinskt syfte. Man började dock plantera Ginkgo Biloba redan på 1700-talet, och det var Carl von Linné som gav trädet dess andra namn, Biloba, för att beskriva dess lövs ”två-lobade” (bi:två, boa:lob) form.

Sedan dess har man planterat det över hela västvärlden, och idag växter det i flera delar av Sverige, inte minst i storstäderna. På grund av dess traditionella placering vid konfucianska och buddhistiska tempel kallar man det ibland för Kinesiskt tempelträd på svenska.

Hur hjälper Ginkgo Biloba?

I tusentals år har man framförallt i Japan och Kina, men också i Korea, Thailand och Indien, ätit Ginkgo Biloba för att få ett bättre medvetande och minne men också för att underlätta andningen om man har besvär, och idag tas fröna även för att motverka de degenererande sjukdomar som påverkar hjärnan, som till exempel Alzheimers och andra former av demens. Riktigt hur dess kemiska och biologiska sammansättning påverkar våra hjärnor är ännu inte helt klarlagt men forskning pågås ständigt runtom i världen sedan flera årtionden. De två intressantaste ämnena som Ginkgo Biloba innehåller är flavonoider och terpenoider som fungerar på ett flertal sätt, inte minst som antioxidanta och anti-inflammatoriska substanser. Det finns också något som kallas gingkolid B, som har bevisats lindra och motverka migrän.

Inom forskningen koncentrerar man sig i huvudsak på trädets bromsande effekter på degenerativa sjukdomar som har med det centrala nervsystemet och hjärnan att göra men också dess läkande funktioner vid olika hälsoproblem som skalltrauma, yrsel och blodproppar. Ett intag av ämnet kan främja hjärnans återhämtning efter sjukdom eller skada och det gör trädet extremt intressant för experterna.

Förutom de viktiga områden som redan nämnts, där man kan få stor hjälp med sin hjärn- och nervfunktion, kan det också finnas fördelar med att ta Ginkgo Biloba om man lider av klimakteriebesvär, högt blodtryck, höjdsjuka och tinnitus. Inom Kinesisk traditionell medicin hyllar man också dess lusthöjande effekter som har varit dokumenterade i minst 5000 år, och det har sedan länge rekommenderats åt män som har problem med sin erektion.

Genomgång av fördelar och nackdelar med Ginkgo Biloba som kosttillskott

Hälsa för hjärnan

man haller i ett hjaerta och en hjaerna

Ginkgo Biloba sägs ha flera fördelar som hjälper hjärnan

Eftersom det finns en stark koppling mellan ett regelbundet intag av Ginkgo Biloba och hjärnans hälsa bedrivs även studier om hur ämnet kan främja sinnesro och att hjälpa människor som lider av Schizofreni eller av olika former av psykos. Indicier tyder på att människor som tar anti-psykotiska mediciner eller lider av psykos-liknande symptom orsakad av cellgiftsbehandlingar också kan hjälpas med det, men än så länge har man inga hundraprocentiga resultat.

Eventuellt har ämnet också en positiv effekt på dem som har ADHD då det fungerar lugnande utan att ta bort kreativiteten och energin. Det är verkligen inget tillfälle att de gamla traditionella medicinerna som innehåller ämnet till stor del handlar om allt som har med den mentala hälsan men också hjärnans rent fysiska och biologiska tillstånd att göra.

Ginkgo Biloba har också blodförtunnande effekter på den som tar kosttillskott och i traditionell medicin i Asien har man länge använt det om man lider av dålig blodcirkulation, vilket bland annat märks genom att man har kalla händer och fötter. Dålig blodcirkulation kan även leda till svullna ben och fötter. Det har gjort tillskottet intressant i forskning när det kommer till sjukdomar som påverkar cirkulationen, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes liksom vid sårvård då det ofta är just cirkulationsbesvär som förhindrar att köttet inte läker ordentligt.

Man har sedan länge konstaterat att Ginkgo Biloba har anti-inflammatoriska egenskaper och att ett regelbundet intag har antioxidanta resultat. Det gör att man i många länder tar ett kosttillskott för att främja sin hälsa i allmänhet, liksom att motverka de nedbrytande effekter som alla typer av inflammation orsaker. Människor som har nedsatt immunförsvar eller tränar ofta lider inte sällan av inflammationer och då kan den här produkten utgöra ett mycket bra och effektivt försvar.

Hur tar man Ginkgo Biloba?

Det är bladen och fröna i trädet som har de många hälsobringande effekterna och man tar deras extrakt i form av olika kosttillskott, antingen som kapslar/piller eller som olika vätskor eller teer. Det är extremt viktigt att man aldrig försöker äta dess fruktiga kött som omger fröna eller på något vis experimenterar med att själva utvinna extrakt från lövet då det både kan irritera huden och är mycket giftigt till och med i små mängder. För all del beundra de vackra träden som växer runtom i landet, men ta endast Ginkgo Biloba i behandlad form som kosttillskott.

Som med alla andra kosttillskott är det alltid bäst att börja med mycket låga doser av ämnet och man får vara beredd på att vara tålmodig då Ginkgo Biloba tar ganska lång tid att verka. Det kan röra sig om sex veckor innan man kan börja åtnjuta dess hälsoeffekter, och sedan kan man gradvis börja öka dosen tills man når dess max, vilken alltid är angiven på kosttillskottets förpackning. Det rekommenderas oftast att man tar Ginkgo Biloba i samband med måltider och det finns både tillskott som tas en gång om dagen eller vid ett flertal tillfälle för bättre och jämnare distribution.

I kosmetika

Då Ginkgo Biloba tycks ha antiinflammatoriska effekter finns det ett stort antal användningsområden som ännu inte är helt dokumenterade, men inom skönhetsindustrin har man snappat upp det snabbare än kvickt. Det finns extrakt i ett flertal ansikts- och hårkrämer för dess motverkande av hudens åldrande och håravfall, och många stora kosmetikamärken har gjort örten till en av sina viktigaste ingredienser. Man kan ta kosttillskott för att förhindra inflammationernas nedbrytande effekter på kroppen och det är viktigt om man vill bibehålla hudens spänst och fyllighet. Förutom sol, socker och rökning – som alla är kollagenets värsta fiender – så är inflammationer en avgörande anledning till att det uppbyggande och sammanhållande ämnets nedbrytning.

Eftersom ett intag också har lugnande effekter på individen förhindrar Ginkgo Biloba de stressrelaterade rynkor som man får i samband med ansiktsuttryck vid bekymmer och oro och man får även mindre irriterad hud. Att må bra och känna sig lugn ger också en mer harmonisk inställning till omgivningen, vilket är nog så attraktivt i sig!

Finns det några biverkningar?

Ginkgo Biloba är en av naturens stora gåvor till oss människor och det är ingen slump att trädets frön och blad uppskattats och används inom den traditionella asiatiska medicinen i många tusentals år. Som med allt kan man dock få i sig för mycket av det goda och det finns vissa biverkningar som kan drabba personer som konsumerat för stora mängder av Ginkgo Biloba.

De vanligaste är att man mår illa, kräks eller får hjärtklappningar men då har man oftast överskridit den rekommenderade dagsdosen som står på kosttillskottets förpackning under en längre period. Om man misstänker att man drabbats av biverkningar så är det en god idé att dra ner rejält på doseringen eller att helt upphöra intaget under en period men biverkningarna kan också motverkas mycket effektivt om man behandlas med vitamin B6 av en läkare.

Vem skall inte ta Ginkgo Biloba?

gravid kvinna

Gravida människor avråds från att ta Ginkgo Biloba som kosttillskott

Även om Ginkgo Biloba sedan länge konsumerats av personer av alla typer och åldrar så finns det trots allt vissa riskgrupper där man antingen inte bör ta ämnet alls eller ta det i mycket små mängder. De främsta riskgrupperna som bör undvika Ginkgo Biloba är de individer som redan tar blodförtunnande medel. Detta eftersom örten har samma effekt och därmed resultera i för mycket ”utspädning” av blodet. Av exakt samma anledning bör man vara extra försiktig med att ta det i kombination med andra naturliga örter som har blodförtunnande effekter som till exempel ginseng eller vitlök. Ta med andra ord aldrig dessa olika produkter i kombination med varandra.

Kvinnor som menstruerar upplever ibland att de får extra rikliga eller förlängda blödningar på grund av kosttillskottets blodförtunnande egenskaper och man bör heller inte ta det om man är gravid eller ammar. Det är också endast vuxna människor som bör ta kosttillskott.

I sin färska form är Ginkgo-trädets frukter mycket giftiga och man bör aldrig ta ens lite grann då extremt små kvantiteter kan ge svåra förgiftningssymptom. Frukten kan till och med ge utslag om man tar i den med sina bara händer.

Är bladet Tokyos logo från ginkgo biloba? 

Det undergörande trädet har länge beundrats i ett flertal asiatiska kulturer men inte enbart för dess läkande och hälsofrämjande effekter. Dess löv är också en symbol för Tokyo och man har till och med dess form i stadens officiella logo. I Japan symboliserar lövet också den traditionella te-ceremoni som är mycket intrikat och meditativt, och som till stor del handlar om att leva i stunden och att uppskatta det lilla – inte olikt mindfulness. Inom den berömda japanska trädgårdskulturen är Ginkgo Biloba trädet populärt som bonsaiträd och beundras för sin skönhet och styrka.

Hur testar vi ginkgo biloba på Fitnessfrank.se?

Nedan kommer vår lista över de produkter vi rekommenderar med ginkgo biloba. Bland annat har vi fokuserat på följande: 

 • Priset: Är produkten prisvärd, vad är priset per kapsel?
 • Innehåll: Hur mycket ginkgo innehåller produkten? Innehåller produkten något annat än ginkgo biloba?
 • Övrigt: Vad säger externa aktörer och tester om produkten?
Senast uppdaterad: 9 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
44 röster, Betyg: 4.4 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.