Bäst i test: Bästa Macapulver 2023

Senast uppdaterad:

Macapulver - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Superfruit Maca Pulver Superfruit Maca Pulver
Bästa pris
269 kr
Till butik
betyg 4,3 Go for Life Maca Pulver Go for Life Maca Pulver
Bästa pris
109 kr
Till butik
betyg 4,1 RawPowder Röd Maca Pulver RawPowder Röd Maca Pulver
Bästa pris
209 kr
Till butik
betyg 4,0 Bulk Macatabletter 500 mg
Bästa pris
239 kr
Till butik
betyg 3,9 Elexir Pharma Maca L-arginin Elexir Pharma Maca L-arginin
Bästa pris
207 kr
Till butik

Macapulver har blivit ett allt mer populärt tillskott bland kroppsbyggare och idrottare. Vissa menar på att det hjälper dig att ¨bygga muskler, öka din styrka och energi samt förbättra din träningsprestanda. Vissa studier tyder på att det även förbättrar din uthållighet. Vi har jämfört flera olika macapulver. Läs mer om testet nedan och se vilken produkt vi valde till bäst i test 2023.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa Macapulver

 1. Bäst i test: Superfruit Maca Pulver
 2. Mest prisvärda macapulvret: Go for Life Maca Pulver
 3. Bästa från röd macarot: RawPowder Röd Maca Pulver
 4. Bästa macatabletter: Bulk Macatabletter 500 mg
 5. Bästa maca + arginin: Elexir Pharma Maca L-arginin

Bäst i test: Superfruit Maca Pulver

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Ekologiskt, raw food och veganskt. Rekommenderas att användas i matlagning eller smoothies. Kan användas vid trötthet och som afrodisiakum. En skopa maca räcker.

Egenskaper
 • Storlek: 200 g
 • Maca kr/g: 1,35 kr
 • Form: Pulver
Produkten finns att köpa här:

Mest prisvärda macapulvret: Go for Life Maca Pulver

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Detta macapulver är 100% veganskt, är fritt från tillsatser och är även ekologiskt samt raw. Den innehåller naturliga vitaminer, mineraler och aminosyror. Pulvret blandas med lätthet med kallt eller varmt vatten, eller används i en smoothie. Den innehåller också en hög nivå av mättande fibrer.

Egenskaper
 • Storlek: 250 g
 • Maca kr/g: 0,44 kr
 • Form: Pulver
Produkten finns att köpa här:

Bästa från röd macarot: RawPowder Röd Maca Pulver

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

En ekologisk produkt med finmald röd maca. 100% ekologiskt och fiberrikt.

Egenskaper
 • Storlek: 200 g
 • Maca kr/g: 1,05 kr
 • Form: Pulver
Produkten finns att köpa här:

Bästa macatabletter: Bulk Macatabletter 500 mg

4,0
Totalt:
4,0
Till butiken
(Bulk Powders)

.

Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Maca kr/g: 5,31 kr
 • Form: Kapslar
Produkten finns att köpa här:

Bästa maca + arginin: Elexir Pharma Maca L-arginin

3,9
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

Detta kosttillskott är lusthöjande för både kvinnor och män. Dess sammansättning verkar positivt för kroppens skapande av kväveoxid som är en nyckelfaktor för att bibehålla blodcirkulationen i kroppens könsorgan. Produkten innehåller givetvis Maca på grund av dess dokumenterade effekt på lust och välbefinnande.

Egenskaper
 • Storlek: 180 kaps
 • Maca kr/g: 8,63 kr
 • Form: Kapslar
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du macapulver

Macapulver är ett utmärkt tillskott för den som vill öka sin energi, förbättra sin mentala klarhet och stödja sin hormonbalans. Det är gjort av maca-rot, en växt som växer högt upp i Andesbergen i Peru och som har använts i tusentals år av inkaerna för att förbättra sin hälsa och prestation. Här är en köpguide med saker att tänka på när du köper macapulver.

1. Kvalitet

Det finns många olika varianter av macapulver på marknaden, så det är viktigt att välja en högkvalitativ produkt. Leta efter macapulver som är ekologiskt odlat och certifierat, eftersom det kan innebära att det inte har behandlats med bekämpningsmedel och andra kemikalier. Det är också bra om produkten har testats för skadliga ämnen som tungmetaller och föroreningar.

 

2. Smak och konsistens

Macapulver har en nötig, lite malen smak som påminner om jordnötter. Många gillar den, medan andra kan tycka att den är lite stark. Det finns olika sorter av maca, som kan vara röd, svart eller guld, och varje sort har sin egen unika smak. Prova olika sorter och se vilken du gillar bäst. Macapulver kan också vara mer eller mindre finmalet, vilket kan påverka konsistensen.

3. Dosering och användning

Macapulver kan användas på många olika sätt, till exempel i smoothies, bakverk eller som tillskott i müsli eller yoghurt. Det är vanligt att man tar 1-2 teskedar per dag, men det kan variera beroende på din kropp och dina behov. Var noga med att följa rekommendationerna på förpackningen och rådfråga en läkare eller näringsexpert innan du tar macapulver som tillskott, särskilt om du är gravid, ammar eller tar mediciner.

4. Märke och ursprung

Det kan vara bra att välja macapulver från ett respekterat märke som har en lång erfarenhet av att producera kvalitetsprodukter. Det är också viktigt att kolla ursprungsländerna för att se om produkten har importerats

5. Pris och förpackning

Macapulver kan variera i pris beroende på kvalitet, märke och förpackningsstorlek. Jämför olika alternativ och välj den som passar bäst för dig. Tänk också på hur du planerar att använda macapulver och välj en förpackning som passar dina behov. Välj till exempel en större förpackning om du tänker använda det ofta, eller en mindre förpackning om du bara vill testa det.

6. Övriga faktorer att tänka på

Det finns andra faktorer att tänka på när du köper macapulver, till exempel hur det är förvarat och transporterat. Maca är känsligt för värme och ljus, så det är bra om förpackningen är mörk och tät och håller pulvret skyddat. Det är också viktigt att kolla om produkten är förpackad i en miljövänlig förpackning, såsom en återvinningsbar glasburk eller en påse gjord av återvinningsbart material.

Det kan också vara bra att titta på eventuella tillsatser i macapulvret, som sötningsmedel eller fyllnadsmedel. Om du vill ha ett renare och mer naturligt tillskott, välj ett macapulver utan tillsatser. Du kan också välja ett macapulver som är mald från hela rötter, istället för från pulveriserade rötter, eftersom det kan innebära att det har bättre ernäringsvärde.

Sammantaget är det viktigt att välja ett högkvalitativt, smakfullt och lämpligt macapulver som passar dina behov och preferenser. Genom att jämföra olika alternativ och tänka på faktorer som kvalitet, smak, dosering, märke, ursprung, pris och förpackning kan du hitta det macapulver som passar dig bäst.

vanliga frågor om Macapulver

FAQ

Vad är macapulver?

Under den spanska koloniseringstiden användes den som en form av valuta vid byteshandel. Den döptes till “Lepidium Meyenii, Walpers” på 1800-talet av en tysk botaniker som döpte roten efter sig själv. På 1960-talet försökte en kvinna som undersökte roten att döpa om den efter sig själv “Lepidium peruvianum Chacon” vilket används av vissa. Det finns fyra kända typer av macaroten baserat på färgen på roten, från ljust gul, ljusrosa till mörklila eller svart.

Den är till utseendet lik den svenska kålroten. Den som är vanligast att använda är den mörkare roten som har en svart eller mörkt lila färg. Dess miljö är väldigt intressant då den främst växer i ett väldigt växlande klimat med heta dagar och kalla nätter i Andernas berg. De växer på 4000 till 4500 meters höjd. Fröna trampas ibland ner i marken med hjälp av får i september, sedan tar det 9 månader innan roten är redo att plockar för hand. Macaroten jämförs ibland med ginseng, med skillnaden att Maca är väldigt mycket mer näringsrik! Det är en fiberrik rot som även innehåller en hög nivå av aminosyror, dess protein är sammansatt av 19 aminosyror. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna.

Macaroten är en adaptogen växt. Det betyder att den kan reglera och påverka hormonerna i kroppen. Den stimulerar två hormonkörtlar i hjärnan: tallkottkörteln och hypotalamus som styr och ansvarar för thymus, bukspottskörteln och könsorganens körtlar.

Andra smeknamn på macaroten: Ginseng från Peru, Maca-Maca, Chichira, Ayak Willku.

Näringsinnehåll i macapulver

 • Vitamin B1
 • Vitamin B2
 • Vitamin B3
 • Vitamin B6
 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Zink
 • Järn
 • Selen
 • Kalium
 • Fosfor
 • Mangan

Detta är bara ett axplock då macaroten innehåller över 55 olika näringsämnen och aminosyror och dylikt. Macaroten innehåller fyra gånger så mycket protein som ris och är även väldigt fiberrik.

Macarot i kosten

Till utseendet liknar den en kålrot vilket nämndes tidigare, men smaken påminner snarare om pepparrot. Macaroten är vanligt förekommande i matlagning i Peru, men här hos oss används roten som kosttillskott. Macaroten ska ha en väldigt distinkt smak. Hela roten nyttjas då dess rötter till kokas till en vätska eller en gröt, de används till att jäsas till öl. Macarotens blad kan ätas råa. Roten består av 10% protein, 60% kolhydrater samt 9% kostfiber.

Macaroten har visat sig kunna bidra till att jämna ut blodsockernivåerna vilket leder till ett minskat sötsug och i förlängningen småätande vilket kan leda till övervikt eller diabetes.

Macapulver kan utan problem tas tillsammans med andra örter som spirulina eller ginseng. Det är dock givetvis alltid viktigt att hålla sig till de rekommenderade doserna.

Varför tar man macapulver?

macapulver

Maca ger en naturligt uppiggande effekt istället för kemiska diton. 

Maca sägs ha en uppiggande effekt. Tanken på att tillsätta en naturlig produkt för att känna sig piggare och få mer energi är lockande för de allra flesta. Fördelen med att lägga till macapulver eller kapslar i sin kost är att man slipper addera kemiskt tillverkade läkemedel eller dylikt för att nå en uppiggande effekt. Många startar dagen med att inta maca i form av pulver eller kapslar för att dra igång dagen och kroppen på bästa sätt och få i sig vitaminer och mineraler. Andra föredrar att ta sina macaprodukter innan träning för en naturlig boost. Macapulver är ett kosttillskott som passar både kvinnor och män.

Macaroten är väldigt potent och det kan behövas endast en tesked för att nå önskad effekt. Nackdelen är att vissa upplever dess speciella smak som besvärande, men det kamoufleras lätt genom att man blandar ner sitt macapulver i sin smoothie med bär eller fruktdryck. Maca säljs också som kapslar som är smidiga att inta. Maca används på vissa ställen för att hjälpa får och lamadjur att lättare bli dräktiga. Många elitidrottare använder sig av macapulver för ökad uthållighet och ökad prestationsförmåga.

När man ska tillverka macapulver tvättas rötterna ordentligt, sedan torkas de och mals ner till ett fint pulver. Om det står i produktbeskrivningen att pulvret är RAW betyder det att produkten aldrig upphettats över 42°C.

Fördelar med macapulver

 • Fytokemikalierna (kemiska ämnen i växter som inte är näringsämnen) kan bidra till att bekämpa hormonell obalans då macaroten anses vara en adaptogen
 • Dess påverkan på hormonerna kan bidra till att lindra symtom som nattliga svettningar och dylikt som är vanliga vid klimakteriebesvär.
 • Med samma mekanismer kan den motverka menstruella besvär som svår mensvärk och rikliga blödningar.
 • Det kan påverka det centrala nervsystemet positivt vilket kan lindra stress och depression.
 • Hjälpa till vid sexuell dysfunktion kopplade till hormonella besvär.
 • De fettsyror som maca innehåller kan påverka nivåerna av kortisol i kroppen.
 • Stimulerar produktionen av serotonin och endorfiner som är två neurotransmittorer med stark koppling till vår känsla av välbefinnande.
 • Det har en antiinflammatorisk effekt
 • Dess sammansättning av vitaminer och mineraler samt dess nivå av kalcium minskar risken för benskörhet.
 • Kan behandla impotens och kan enligt studier öka fertiliteten hos både män och kvinnor.
 • Då den reglerar hormonbalansen sägs den vara ett afrodisiakum och öka sexlusten
 • Stimulerar blodbildningen vid anemi, dvs. blodbrist.
 • Maca har en antioxidativ funktion som kan hjälpa till att hålla kroppen frisk.
 • Den stimulerar immunförsvaret.

Finns det några risker?

Personer som t.ex lider av cancer och andra hormonkänsliga tillstånd rörande äggstockar och livmoder rekommenderas inte att ta maca då det har en stark påverkan på hormonbalansen och kan fungera som östrogen. Personer som ammar, är gravida eller äter mediciner bör givetvis rådfråga sin läkare innan de börjar med kosttillskott som innehåller macarot, precis som vid alla andra kosttillskott.

I vanlig ordning ska detta kosttillskott inte ersätta en varierad kost utan är något man tillsätter.

Giftstudier utförda i USA har inte kunnat påvisa någon risk för att macaroten skulle vara giftig på något vis. Amerikanska forskare pushar för att macapulver skulle vara positivt för människor som har hjärt- och kärlsjukdomar, i Danmark däremot hävdar man motsatsen och det är förbjudet att sälja produkter gjorda på roten.

Det finns inga kända och dokumenterade bieffekter.

Vilka är de bästa recepten med macapulver?

Här kommer några olika spännande recept som innehåller macapulver:

Morgonsmoothie / kräm

 • 1 tsk macapulver
 • 3 dl färsk juice (kan varieras beroende på vilken konsistens man vill ha)
 • 1 banan
chokladkakor

Chokladkakor med macapulver är bland det godaste man kan göra med maca. Mums!

RAW chokladkakor

 • 1,7 dl mandelmjöl
 • 4 msk hela linfrön
 • 0,8 dl RAW kakao
 • 3 msk macapulver
 • 3 msk kokosmjöl
 • 3 msk nektar från agave
 • 1 tsk vanilj extrakt
 • 1 nypa salt
 • ca 1 dl vatten
 1. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare.
 2. Lägg till nektarn och vaniljen. Bearbeta smeten en aning.
 3. Blanda ner vattnet och blanda smeten väl och om den känns för seg eller torr, lägg till lite mer vatten.
 4. Låt smeten stå i kylen i minst 2 timmar.
 5. Rulla sedan degen till två avlånga degar och skär kakor i passande storlek, alternativt kavla ut degen och använd en form för att skära ut kakor.
 6. Låt kakorna ligga i frysen och ta fram dem en liten stund innan de ska äta och njut!

Eller förvara dem i kylen i en burk och ät direkt.

Varm choklad med maca

 • 6 dl mandelmjölk
 • 2 msk kakao
 • 1 msk macapulver
 • 2 msk lönnsirap
 • 1 nypa kanel
 • 1 liten nypa havssalt
 • 05, msk kokosolja
 1. Blanda ingredienserna i en mixer och värm i en kastrull och rör under tiden. 
 2. Servera!

Maca och kokos- pannkakor (recept för 1 person)

 • 2 msk kokosmjöl
 • 2 msk tapiokamjöl
 • 1 msk macapulver
 • 1 msk kokosmjöl
 • 0,5 msk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 2 ägg
 • 3 msk mandelmjölk (fungerar lika bra med “vanlig” mjölk)
 1. Blanda alla ingredienser utom mjöl och ägg i en skål, vispa så att inga klumpar finns.
 2. Knäck i äggen och häll i mjölken
 3. Stek i kokosfett i stekpanna
 4. Servera med bär!

Hur testar vi macapulver på Fitnessfrank.se?

Några av de faktorer som fick oss att utse det bästa macapulvret var: 

 • Priset: (hur prisvärd var produkten?)
 • Innehåll: (hur mycket maca innehåller produkten, innehåller den något annat än maca?)
 • Externa tester och kunder: Vad har externa kunder och andra tester samt om produkten?)
Senast uppdaterad: 23 december 2022

Sammanfattning

4,5
Totalt:
4,5

Referenser:
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.