Hur hjälper proteinpulver till att bygga muskler?

Många människor undviker att äta stora mängder kött och andra proteinrika livsmedel. Det är inte alltid bekvämt eller socialt acceptabelt att sluta med det du gör och äta en stor biff. Vissa människor är också vegetarianer eller vill inte äta kött av etiska eller hälsomässiga skäl. Att äta tillräckligt med protein är viktigt för att bygga muskler, men det kan vara svårt att göra det naturligt.

Det är där proteinpulver kommer in. Proteinpulver gör det enkelt att lägga till mycket protein i din kost. Du kan helt enkelt blanda proteinpulver i mat eller dricka det som en fristående produkt. Proteinpulver är också ett praktiskt sätt att få i sig extra kalorier om du försöker gå upp i vikt i långsam takt.

Den här artikeln förklarar hur proteinpulver hjälper dig att bygga muskler. Vi lyfter också fram vikten av att konsumera högkvalitativa proteiner vid användning av proteinpulver.

Hur hjälper proteinpulver till att bygga muskler?

Protein spelar en viktig roll för att bygga muskler. Det är en del av vävnaden som utgör muskler. Din kropp kan naturligtvis ge tillräckligt med protein för muskeltillväxt. Du får naturligtvis i dig tillräckliga mängder från livsmedel som kött, ägg, mejeriprodukter, baljväxter och nötter.

Men vissa människor behöver mer hjälp med att få de nödvändiga proteinerna som behövs för muskeltillväxt. Detta gäller särskilt för idrottare och gymbesökare som utsätter sina kroppar genom rigorösa träningspass.

När du tränar bryts dina muskler ner. Under återhämtningen bygger dina muskler upp sig starkare än tidigare. Denna process är känd som proteinsyntes. Proteinpulver kan hjälpa till att påskynda muskeltillväxt genom att tillhandahålla proteiner som påskyndar proteinsyntesen.

Proteinpulver kan vara ett enkelt sätt att få i sig extra kalorier. Produkterna varierar i innehåll av fett, kolhydrater och socker. Att välja ett proteinpulver som har färre kolhydrater och socker är ett bättre val om ditt mål är att bygga muskler och gå upp i vikt i en hälsosam takt.

Att välja högkvalitativa proteiner

Proteinpulver finns i många former. Du kan hitta proteinpulver som är rena, modifierade eller naturliga proteinkoncentrat. Dessa är mestadels proteinextrakt som bearbetas med kemikalier.

Andra proteinpulver är gjorda av en komplett matkälla som mjölk. Detta innebär att några av de andra viktiga näringsämnena i maten som kalcium behålls. Dessa proteinpulver är också naturligt sötade eftersom de har laktos.

Det är viktigt att du väljer högkvalitativa proteiner när du använder proteinpulver. Några fördelar med högkvalitativa proteiner inkluderar:

 • Bättre smak
 • Förbättrad konsistens
 • Mer mättande kraft
 • Bättre näring
 • Fördelar med bättre kroppssammansättning

Hur hittar man ett bra proteinpulver?

När du väljer ett proteinpulver, överväg dessa faktorer:

 • Proteinkälla och mängd: Fundera på om proteinet i pulvret kommer från en komplett matkälla eller kemikalier. Matkällor är i allmänhet mindre bearbetade och innehåller andra näringsämnen som din kropp behöver.
 • Kalorier: Proteinpulver varierar allt från 0 till 300 kalorier per portion. Välj ett pulver som har några hundra kalorier om ditt mål är att gå upp i vikt i en hälsosam takt. Du bör skära ner om du har valt ett pulver med färre kalorier.
 • Fett: Vissa proteinpulver har tillsatt fett, vanligtvis i form av sojaolja. Andra har inget tillsatt fett. Om du provar ett pulver med fett, fundera på om det tillsatta fettet är något som din kropp effektivt kan använda för energi eller lagrar som fett.
 • Kolhydrater: Proteinpulver varierar i kolhydratinnehåll från 0 till 25 gram per portion. Kolhydrater kommer vanligtvis från tillsatser som socker; vissa proteiner har inget tillsatt socker. Om du har ett metabolt syndrom och försöker hantera dina blodsockernivåer, välj ett pulver som har lågt kolhydratinnehåll och inget tillsatt socker.
 • Fiber: Vissa proteinpulver har tillsatt fibrer, vanligtvis i form av psylliumskal. Andra har inga tillsatta fibrer. Med den ökande medvetenheten om vikten av fibrer i kosten, kanske du vill välja ett pulver som har en del tillsatta fibrer.
 • Sötningsmedel: Proteinpulver kan sötas med antingen socker eller konstgjorda sötningsmedel. Om du har problem med övervikt och behöver minska ditt tillsatta sockerintag, välj ett pulver som använder konstgjorda sötningsmedel.

Slutsats

Proteinpulver kan vara ett bekvämt sätt att öka ditt proteinintag. Det är viktigt att överväga näringssammansättningen av pulvret du väljer. Arbeta med din vårdgivare för att bestämma det bästa valet för dig.

Att öka ditt proteinintag hjälper dig att bygga muskler och minska på kroppsfettet. Ditt mål bör vara att välja ett högkvalitativt pulver som inte bara uppfyller dina proteinbehov utan också passar in i din kost och livsstil.

Om du behöver hjälp med att välja proteinpulver som passar dina behov, läs vår artikel om bästa protein.